Macron

Iran: Macron beter sig som Trumps knähund

Iran riktar skarp kritik mot Frankrike och dess president Emmanuel Macron efter hans uttalanden om att den iranska aggressiviteten i Mellanöstern måste dämpas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Macron tar upp miljösvärdet från klimatförnekande USA

Amerikanerna lyste med sin frånvaro på veckans klimatmöte i Paris, med undantag för Kaliforniens ex-guvernör Arnold Schwarzenegger. Men den gamle actionhjältens solitära besök förstärkte bara bilden av att det är Frankrike som nu leder den globala kampen mot fossila bränslen och växthusgaser.
Fondbolagen uppfyller inte klimatkraven
Svenska fondbolag uppfyller inte Parisavtalets mål. Det visar rapporten Turning the tide. Samtidigt kallar Frankrikes president Emanuel Macron till klimattoppmöte, där finanssektorns roll i Parisavtalet står i centrum.
Wauquiez ny ledare för Republikanerna – vill ta kampen mot Macron
De franska Republikanerna väntas ta ett kliv till höger under den nya ledaren Laurent Wauquiez. 42-åringen tillhör samma partifalang som Sarkozy och är fast besluten att ta upp kampen mot president Macron.

Hårdför högerman leder stort i partiledarval

Frankrikes största oppositionsparti Republikanerna väljer ny partiledare i dag, söndag. Favorit är den hårdföre Laurent Wauquiez, vars uttalade mål är att få president Emmanuel Macron ur balans och utmana honom om makten i presidentvalet 2022. Wauquiez metod: att positionera sig långt ut till höger och ta tillbaka röster från Nationella fronten.
Macron varnar andra från att medla i Libanon
Frankrikes president Emmanuel Macron varnar andra regionala länder från att medla i Libanon, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Mötet i Paris överskuggades dock av Trumps beslut tidigare i veckan om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem, och de oroligheter som uppstått efter beskedet.
Macron beklagar Trumps beslut
Frankrikes president Emmanuel Macron beklagar Donald Trumps beslut att öppna en ambassad i Jerusalem och peka ut staden som Israels huvudstad. – Frankrike kan inte godta det, det strider mot internationell rätt och FN:s resolutioner i säkerhetsrådet, säger Macron.
Läs mer om Emmanuel Macron, Jerusalem och Macron.
Trumps Jerusalembeslut oroar
Donald Trump överväger att flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Presidentens plan oroar Frankrikes president Emmanuel Macron. PLO kallar en eventuell flytt för en dödskyss.
PLO: Erkännandet skulle innebära en dödskyss för tvåstatslösningen
Frankrike oroas av USA:s signaler om att behandla Jerusalem som Israels huvudstad, säger president Emmanuel Macron till sin kollega Donald Trump. I ett uttalande säger den franska regeringen att ett beslut i frågan måste nås genom förhandlingar.
Trump drar ut på Jerusalembeslut
Frankrike oroas av USA:s signaler om att Jerusalem är Israels huvudstad, säger president Emmanuel Macron till sin kollega Donald Trump. I ett uttalande säger den franska regeringen att ett beslut i frågan måste nås genom förhandlingar.
Macron laddar för militär aktion mot slavhandeln
Emmanuel Macron tar täten för en militärinsats som ska befria unga afrikaner från slavhandeln i Libyen. Men den franske presidenten och EU kritiseras samtidigt för att bära en del av skulden till den grymma tillvaro som afrikanerna möter under deras försök att nå Europa.
Läs mer om Europa och Libyen.
Granatattack i samband med Macrons besök
Tre civila skadades i en granatattack mot fransk militär i Burkina Faso, kort före det att Frankrikes president Emmanuel Macron landade för ett besök.
Läs mer om Burkina Faso och Emmanuel Macron.
Språkkrönika: Macron bäst på franska
SPRÅKKRÖNIKA. Allt är inte annorlunda i Danmark. En del verkar vara ungefär som i Sverige. Det märkte jag i måndags i Köpenhamn.
Läs mer om Danmark, Köpenhamn och Sverige.
Macron: Vårt samhälle är förgiftat av sexism
Frankrikes president Emmanuel Macron lovar att frågor som rör jämställdhet mellan könen kommer att stå högst upp på den franska regeringens dagordning.
Läs mer om Emmanuel Macron.
Presidenten nära att krocka med älg
När Frankrikes president Emmanuel Macron var på väg till Landvetter för att ta flyget hem efter EU-toppmötet i Göteborg var han nära att krocka med en älg.Här är polisens egen bild från händelsen, som visas i kvällens avsnitt av Veckans brott i SVT.– Nu lär fransmän till och med vara mer förtjusta i älgar än vad tyskarna är. Men den typen av älgkontakt hade man nog gärna undvikit, säger Leif GW Persson i programmet.
Macron: EU-krisen drabbade Sverige
EU genomgår en kris.Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron till SVT:s Agenda:– Sveriges flyktingkris visade på avsaknaden av solidaritet i EU.
Läs mer om Emmanuel Macron och Sverige.
Macron: Bristande solidaritet i EU bakom Sveriges flyktingkris
Frankrikes president Emmanuel Macron säger att EU nu genomgår en kris. Det handlar om en förtroendekris, en solidaritetskris. Sveriges flyktingkris visade på avsaknaden av solidaritet inom EU, säger Macron i en intervju för SVT:s Agenda.
Läs mer om Emmanuel Macron och Macron.
Inga nya svar vid al-Hariris Macronbesök
ISTANBUL. Libanons premiärminister Saad al-Hariri landade efter två veckor i Saudiarabien i Frankrike, för ett möte med president Macron. Han väntas snart åka vidare till Libanon och ge besked om sin avgång.
Libanons premiärminister al-Hariri lämnar Saudiarabien
Libanons premiärminister Saad al-Hariri är på väg att lämna Saudiarabien. Enligt planerna ska han resa till Frankrike för att under lördagen träffa president Emmanuel Macron.
Macron och Löfven visade sin avsky
Läs mer om Löfven.
Volvochefens kupp – mot Emmanuel Macron
GÖTEBORG. Under några timmar diskuterade EU-ledarna sociala frågor och rättvisa villkor på arbetsmarknaden – utan att fatta några beslut.Sedan tog Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron bussen till Volvo i Torslanda.
Löfven och Macron fördömer övergrepp och trakasserier
Jag är bestört, säger statsminister Stefan Löfven (S) om de berättelser som nu kommer fram på många håll om kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier av olika slag. – Vi visste att problemet fanns, men jag tror ingen kunde föreställa sig omfattningen, säger han till TT.
Läs mer om Macron och Stefan Löfven.
Macron hyllade den svenska modellen i Göteborg
Göteborg. Det har inte varit svårt att se att Emmanuel Macron varit en särskilt välkommen gäst i Göteborg. Den franske presidenten tackade genom med att hylla den svenska modellen. Er modell är väldigt inspirerande för franska människor, sade Macron.
Läs mer om Emmanuel Macron, Göteborg och Macron.
Macron stöder svenska politikers upprop: Har samma problem
Frankrikes president och Sveriges statsminister ställer sig nu bakom alla kvinnor som vittnat om olika typer av övergrepp som de utsatts för. – Ni är inte ensamma, vi har exakt samma problem, sa Emmanuel Macron till SvD.
Läs mer om Emmanuel Macron och SvD.