Mali

Franska soldater dödade i Mali

Läs mer om Mali.

Biodlingar bromsar skogsdöden i Afrika

SvD i MALI | Att rädda skogen i Afrika ses som en nyckel för att hantera klimatförändringarna – men skogarna på kontinenten fortsätter krympa. Utanför byn Faraba i södra Mali har man dock hittat ett sätt att stoppa den illegala avverkningen: biodling.
Läs mer om Afrika, Faraba och Mali.
Klimatkrisen förvärrar kriget i Mali
SvD i MALI | Bevisen från forskningen blir allt starkare: klimatförändringar leder till terrorism och krig. I Mali växer oron för att det förändrade klimatet ska förvärra kriget i landet. – Klimatförändringar är en av de största drivkrafterna i konflikten i vårt land säger utrikesminister Abdoulaye Diop.
Läs mer om Abdoulaye Diop och Mali.
Här räddar ett hål i marken flickor från barnäktenskap
SvD i MALI | Det är ett av världens värsta länder att födas i som flicka. Men i den lilla byn Soulouba i Mali har man lyckats knäcka de strikta könsrollerna. Nu strömmar flickor till skolan, barnäktenskapen minskar och flickor drömmer storslagna drömmar. Orsaken? En brunn.
Läs mer om Mali och Soulouba.

Johan Gustafsson utnämnd till Årets Smålänning 2017

Johan Gustafsson som 2017 frigavs efter att ha kidnappats i Mali, 2011, har utnämts till Årets Smålänning.Under en direktsändning i Sveriges Radio P4 Jönköping fick han priset.Johan Gustafsson är från Åminne utanför Värnamo.
Läs mer om Mali, Värnamo och Åminne.
Svensk officer om terrorattack där han skottskadades
- En kula träffade mig. Och då tänkte jag: nu är det kört. För första gången berättar den svenske officeren P-O Nordin om hur han klarade sig med livet i behåll under en terrorattack i Mali i juni i år. Med sargade fötter och en skottskada lyckades P-O Nordin gömma sig innan han efter 17 timmar upptäcktes och räddades.
Läs mer om Mali.
FN meddelar: Tre döda i Mali
FN meddelar att minst tre FN-soldater har blivit dödade i Mali. I nuläget finns det än så länge inga uppgifter om några svenskar ska ha blivit dödade.
Läs mer om FN-soldater och Mali.
FN meddelar: Tre döda i Mali
FN meddelar att minst tre FN-soldater har blivit dödade i Mali. I nuläget finns det än så länge inga uppgifter om några svenskar ska ha blivit dödade.
Läs mer om FN-soldater och Mali.
Tre FN-soldater dödade i Mali
Tre FN-soldater har dödats i norra Mali. Ytterligare två skadades när någon form av sprängladdning utlöstes, rapporterar Reuters.
Läs mer om Mali.
Tre FN-soldater dödade i Mali
Läs mer om Mali.
Tre FN-soldater döda i Mali – ytterligare två skadade
Tre FN-soldater har dödats i Mali, uppger FN-missionen Minusma i ett pressmeddelande, rapporterar Sveriges radio Ekot.Ytterligare två har skadats.
Oumou Sangar bryter på väg mot toppen
Den drottninglika Oumou Sangar använder sig av lantlig pop från södra Mali, för att skapa samtida storstadspop. Spelningen på Jazzfestivalen i Stockholm inleds kraftfullt, men tar slut innan den på allvar kommit igång.
Tre FN-soldater dödade i norra Mali – ingen svenskar
Tre bangladeshiska FN-soldater har dödats och fem andra har skadats allvarligt i en attack i Gao-området norra Mali. Det ska ha rört sig om bombattack mot en konvoj på söndagsmorgonen.
Läs mer om FN-soldater, Gao-området och Mali.
Tre FN-soldater dödade i norra Mali
Tre FN-soldater har dödats och fem andra har skadats allvarligt i en attack i Gao-området norra Mali. Det ska ha rört sig om explosion under söndagsmorgonen.
Läs mer om Gao-området och Mali.
Bildt får kritik av kidnappads familj
Familjen till Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011, riktar kritik mot den dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i en ny radiodokumentär om fallet.
Läs mer om Carl Bildt, Johan Gustafsson och Mali.
Det är underbart att ha honom här
Efter fem år och sju månader kom Johan Gustafsson hem från fångenskapen i Mali. Utan en aning om hur flickvännen kände – är vi fortfarande tillsammans?Men paret har snabbt hittat tillbaka till varandra.– Det är underbart att ha honom här, säger Wen Zhang i P1-dokumentären Kidnappad av al-Qaida.
Carl Bildt får kritik av kidnappads familj
Familjen till Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011, riktar kritik mot den dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i en ny radiodokumentär om fallet.
Läs mer om Carl Bildt, Johan Gustafsson och Mali.
Dödliga attacker mot FN i Mali – svenskar oskadda
Nio personer som arbetade för FN-insatsen i Mali har dödats i två misstänkta attacker av militanta islamister. Inga svenskar har skadats, enligt Försvarsmakten.
Läs mer om FN-insatsen, Försvarsmakten och Mali.
FN-vakter dödade i Mali – svenskar oskadda
Sju säkerhetsvakter som arbetade för FN-insatsen i Mali har dödats i en misstänkt attack av militanta islamister, enligt FN. Ytterligare sju personer skadades vid angreppet vid FN-högkvarteret i Timbuktu, skriver nyhetsbyrån AP.
FN-vakter dödade i Mali
Sju säkerhetsvakter som arbetade för FN-insatsen i Mali har dödats i en misstänkt attack av militanta islamister, enligt FN. Ytterligare sju personer skadades vid angreppet vid FN-byggnaden i Timbuktu.
Pistolman har attackerat bas i Mali
En pistolman har attackerat en militärbas i Mali, skriver Sky News.
Läs mer om Mali.
Gustafssons medgisslan: Jag trodde det var ett skämt
Sydafrikanen Stephen McGown, som kidnappades samtidigt som svenske Johan Gustafsson i Mali 2011, berättade på torsdagen att han först trodde det var ett skämt när han fick reda att han skulle friges. Han var den sista att friges av de tre personer som kidnappades av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Timbuktu för nästan sex år sedan.
Läs mer om Aqim, Johan Gustafsson, Mali och Timbuktu.
McGown konverterade av egen fri vilja
Stephen McGown har behandlats väl men sörjer att han inte släpptes innan moderns död. Nu berättar sydafrikanen, som kidnappades tillsammans med svenske Johan Gustafsson, om sin nära sex år långa fångenskap i Mali.
Läs mer om Johan Gustafsson och Mali.