Marianne

Formgivaren Marianne Westman död

En av Sveriges främsta formgivare har gått ur tiden. I söndags somnade Marianne Westman in, 88 år gammal. Under en lång karriär skapade hon bland annat Rörstrandsklassiker som Mon Amie, Picknick och Pomona.

Så betalar SVT sin publik

Fredrik Skavlan behöver fler norrmän i publiken. Nu lockar SVT med pengar för att få fler norsktalande att komma till inspelningarna av det populära tv-programmet. Det är viktigt att ha en blandad publik, skriver Marianne Torp Kierulf, producent för Skavlan, i ett mejl.
GT - den Granskande Tidningen under 2016
Angereds högste direktör Marianne Olsson fick sparken och landshövdingen Lars Bäckström mutbrottsutreddes efter att ha låtit sig bjudas på lyxfest.GT fortsätter storsatsa på lokal granskande journalistik som gör skillnad.– Vi ska fortsätta vara den vassa nageln i ögat på makten, och för det behöver vi din hjälp med tips, säger vår granskande reporter Daniel Olsson.Här är några av GT:s västsvenska gräv som fått stort genomslag under 2016.
Marianne, 79, nersparkad – av raketskjutande gäng
Marianne Wikman, 79, bad ungdomarna sluta skjuta fyrverkerier mot hennes hus – då blev hon brutalt nerslagen.– Jag låg på marken och skrek på hjälp, det gjorde så fruktansvärt ont, säger Marianne.
Läs mer om Marianne.

Nej, Bob Dylan är ingen bra konstnär

Man blir inte konstnär bara att man har varit med i en dokusåpa på SVT eller är Nobelpristagare. Marianne Lindberg De Geer ser Bob Dylans platta konstutställning i London.
Läs mer om Bob Dylan, London, Nobelpristagare och SVT.
Låt konsten fungera som moståndskraft
Marianne Lindberg De Geer ger bort färg och penslar och förespråkar entartete Kunst, urartad konst i kulturens julkalender.
Läs mer om Kunst.
Ingen fridefull jul för brottsmisstänkte vd:n
Det blir sannolikt ingen fridfull jul för Hexagons vd Ola Rolln, 51. Misstanken om insiderbrott ligger fortfarande som ett tungt moln över stjärndirektören. – Utredningen pågår för fullt, säger åklagare Marianne S Benner vid norska Økokrim.
Läs mer om Ola Rolln och Økokrim.
Så valde barnbarns- ligan ut sina offer
Männen försökte blåsa Arne, 88, på tusentals kronor – men han gillrade en fälla.Totalt har över 50 personer drabbats när ligan lurat till sig närmare en halv miljon kronor.Ligan ska har kartlagt organisationen Rotary för att hitta sina offer som uteslutande är äldre människor. Nu inleds rättegången mot de två männen.– Vi är gamla och godtrogna, säger Marianne, 89, som råkade ut för ligan.
Läs mer om Arne, Marianne och Rotary.
Triss-vinnarens plötsliga lycka
Marianne Sörensen skrapade fram 100 000 kronor i TV4 Nyhetsmorgon. Men Triss-vinnaren kan knappt tro det är sant. – Jag kan inte fatta det, säger hon.
Kulturhuset är en koloss på lerfötter
Vart är Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på väg? Marianne Lindberg De Geer ser en koloss på lerfötter.
Sparkad toppchef får miljonfallskärm
Över tre miljoner kronor.Så mycket kan sparkade stadsdelsdirektören i Angered kosta skattebetalarna.Marianne Olsson hann inte ens vara på sin post i två år –nu har hon rätt till två fulla årslöner.–Avtal är avtal, säger stadsdelsnämndens ordförande Ali Moeeni (S).
Läs mer om Ali Moeeni och Angered.
Toppchefens miljon – regn efter skandalen
Över tre miljoner kronor.Så mycket kan sparkade stadsdelsdirektören i Angered kosta skattebetalarna.Marianne Olsson hann inte ens vara på sin post i två år –nu har hon rätt till två fulla årslöner.–Avtal är avtal, säger stadsdelsnämndens ordförande Ali Moeeni (S).
Läs mer om Ali Moeeni och Angered.
Kommunala toppchefens miljonregn efter skandalen
Över tre miljoner kronor. Så mycket kan sparkade stadsdelsdirektören i Angered kosta skattebetalarna. Marianne Olsson hann inte ens vara på sin post i två år –nu har hon rätt till två fulla årslöner. –Avtal är avtal, säger stadsdelsnämndens ordförande Ali Moeeni (S).
Läs mer om Ali Moeeni och Angered.
Kollegernas stora kritik mot SVT
Nu ger programledarkollegerna på SVT Ulf Wallström sitt stöd - samtidigt som de riktar kritik mot arbetsgivaren.– Jag tror inte att han hade slutat om man hade hittat en lösning med ett schema där han tycker att hade orkat, säger programledaren Marianne Rundström.
Läs mer om Marianne Rundström och SVT.
JUST NU: Kommunal toppchef tvingas bort
Marianne Olsson, tvingas bort från sin tjänst som stadsdelsdirektör i Angered.Detta efter att GT avslöjat en serie uppmärksammade missförhållanden med tjänstetillsättningar och upphandlingar inom hennes stadsdel.Under onsdagsförmiddagen var Marianne Olsson kallad till ett möte med kommunledningen om resultatet av kommunens egen granskning.
Barnbarnsligan gav sig på Marianne, 89
Marianne, 89, trodde att mannen i andra änden av luren var hennes barnbarn och gick till banken för att ta ut 30 000 kronor till honom.Men egentligen var det någon helt annan.– Efteråt var jag lite skakis, säger Marianne.Nu åtalas två misstänkta bluffmakare för de omfattande barnbarnsbedrägerierna.
Läs mer om Marianne och Marianne.Nu.
Uppenbara jävsproblem finns
DN:s ekonomireporter Marianne Björklund reder ut vad det innebär att Donald Trump lämnar sitt affärsimperium när han tillträder som president.
En strid mellan Saudiarabien och Iran
Oljekartellen Opec träffas idag för att försöka få upp oljepriset. DN:s Marianne Björklund förklarar vad mötet handlar om.
Läs mer om Iran och Saudiarabien.
Marianne Björklund: En strid mellan Saudiarabien och Iran
Oljekartellen Opec träffas idag för att försöka få upp oljepriset. DN:s Marianne Björklund förklarar vad mötet handlar om.
Läs mer om Iran och Saudiarabien.
Låga oljepriset ett bekymmer för Riksbanken
DN:s ekonomireporter Marianne Björklund svarar på fyra frågor om oljepriset.
Faithfull hyllade offren på Bataclan
Den brittiska artisten Marianne Faithfull, 69 år, hyllade offren för förra årets terrorattentat i...
Läs mer om Bataclan och Marianne Faithfull.
Åklagaren: Inget hindrade Hexagon att berätta
Inget hindrade Hexagon att informera marknaden, uppger den norska åklagaren i Ola Rolln-fallet, Marianne Bender, för SvD. Hexagon fick information om att Ola Rollen anhållits redan på torsdagsmorgonen.
Rolln-utredning fortsätter med full styrka
Åklagaren vid Økokrim, Marianne Bender, uppger att den norska utredningen mot Hexagons vd Ola Rolln fortsätter med full styrka. Det skriver Dagens industri på sin hemsida på torsdagskvällen.
Cohens avskedsbrev till nära vännen
Leonard Cohen var beredd på att dö. För tre månader sedan skrev den legendariske artisten ett avskedsbrev till sin döende vän och tidigare kärlek Marianne Ihlen, där han själv förberedde sig för slutet. Ja Marianne, vi har kommit till den här tiden när vi är så gamla och våra kroppar faller sönder och jag tror att kommer att följa efter dig snart, skrev Leonard Cohen enligt Rolling stone.
Marianne, 72, lurade döden
Marianne Lood, 72, vaknade av en explosion och såg lägenheten fyllas av ett stort, vitt sken.Brandattacken hon utsattes för har förändrat hennes liv.– Hela sommaren levde jag i mörker. Det här kommer fortfarande över mig varje kväll, säger Marianne Lood.Nu har mannen som tände eld på hennes hem i sin hämndattack i Göteborg dömts för sju mordbränder.
Läs mer om Göteborg och Marianne Lood.Nu.