Marianne

Nobelfesten leker överklass från 1800-talet

Hade Alice Bah Kuhnke och Sara Danius för extravaganta klänningar på Nobelfesten? Och varför finns det ett så stort behov av auktoriteter som berättar hur vi ska klä och uppföra oss?– Den verkliga överklassen snyter sig i gardinerna och går i trasiga kläder, säger Marianne Lindberg De Geer.

Mariannes stora hyllning till äldreboendets fina julgest

Personalen på Storskarvens äldreboende skapar egna granar.Varje år tillkommer det ett nytt verk till samlingen – och alla görs i olika, oväntade material.– Det är så flott att jag aldrig har sett någonting vackrare, säger Marianne Pennsäter.
Läs mer om Marianne Pennsäter.
Här är Sveriges dyraste adresser
Vad har fotbollstränaren Tord Grip, 79, gemensamt med grevinnan Marianne Bernadotte, 93?De bor båda på Sveriges, per kvadratmeter, dyraste gata: Floragatan på Östermalm i Stockholm.– Bostäder blir sällan till salu på dessa adresser och när de väl kommer ut på marknaden finns det en köpstark grupp som väntar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. Se vilken gata som är dyrast i ditt län.
Krav på fängelse för Hexagons Ola Rolln
Näringslivets rockstjärna Ola Rolln ska i fängelse ett år och sex månader för sin misstänkta insiderhandel i Norge.Det kräver chefsåklagare Marianne S Benner i slutfasen av rättegången i Oslo.Dessutom kräver hon att han ska betala 25 miljoner norska kronor.En fällande dom riskerar att lägga krokben på hans framgångsrika karriär.

Sista dagarna för Hexagons vd Ola Rolln i rättegången i Oslo

OSLO. I dag blir det känt vilket straff som norska åklagaren Marianne Bender anser att Hexagons vd Ola Rolln ska dömas till för insiderhandel i bolaget Next Biometrics. Ola Rolln anser sig oskyldig - han var insider när han köpte aktier i bolaget.
Läs mer om Marianne Bender, Ola Rolln och Oslo.
Marianne Björklund: Fortsatt styrka i svensk ekonomi
BNP-utvecklingen var svagare än väntat det tredje kvartalet i år, enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). DN:s Marianne Björlund svarar på tre frågor om statistiken.
Konsultexperten: Satsa rätt i högkonjunktur och bli en långsiktig vinnare
Det största risken i högkonjunkturen är att tacka ja till allt och missa chansen att preparera sig själv och företaget inför ett annat konjunkturläge, skriver IDG Expert Networks Marianne Olsson.
Konsultexperten: Satsa rätt i högkonjunktur och bli en långsiktig vinnare
Det största risken i högkonjunkturen är att tacka ja till allt och missa chansen att preparera sig själv och företaget inför ett annat konjunkturläge, skriver IDG Expert Networks Marianne Olsson.
Facklig kritik mot greklandsrekrytering
När Karolinska universitetssjukhuset vänder sig till Grekland för att rekrytera personal, väcker det negativa reaktioner hos sjukhusets fackliga organisationer. – De är beredda att göra vad som helst, bara de slipper höja våra löner, säger Marianne Westin, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska.
Vårdpersonalen vittnar om trakasserierna – mer än var fjärde utsatt
Kom och sug kuken när den står, sade den äldre mannen till Pernilla, 37. Jeanett Ryding, 41, blev kallad hora varje dag på jobbet. Kathrine, 47, fick ett finger uppkört i underlivet.Marianne, 61, orkade inte med dagligt tafsande och tvingades säga upp sig.Vårdpersonalen vittnar om att sexuella trakasserier kan vara vardag i vården.Mer än var fjärde undersköterska eller vårdbiträde har utsatts senaste året, visar Arbetsmiljöverkets statistik.
Läs mer om Pernilla.
Sågningen av Dramatenchefen: Alla har vetat
Dramatikern och konstnären Marianne Lindberg de Geer sågar Dramaten-chefen Eirik Stubø.Marianne Lindberg de Geer menar att Stubø odlat en patriarkal tystnadskultur på Dramaten – som lett till att så få vågat träda fram och vittna om trakasserier och övergrepp.– Han är en patriarkal despot, säger hon.
Sågningen av Dramatenchefen: Alla har vetat
Dramatikern och konstnären Marianne Lindberg de Geer sågar Dramaten-chefen Eirik Stubø.Marianne Lindberg de Geer menar att Stubø odlat en patriarkal tystnadskultur på Dramaten – som lett till att så få vågat träda fram och vittna om trakasserier och övergrepp.– Han är en patriarkal despot, säger hon.
Allt mer irriterad stämning mellan åklagaren och Rolln
Åklagaren Marianne Steensen Benders försökte på tisdagen nöta ut Ola Rolln i sitt huvudförhör. Hon ställde envist samma frågor om och om igen. Ola Rolln svarade, dock allt mer irriterat.
Läs mer om Ola Rolln och Rolln.
Marianne Björklund: Tilliten till skattesystemet kan urholkas
Den som vill minimera skatten bör se till att vara stadd vid kassa. Paradisläckan visar att det är de stora multinationella bolagen och de riktigt välbärgade som är aktiva i skatteparadisen. Därmed riskerar förmögenhetsklyftorna att öka.
Så ställde Ola Rolln åklagaren till svars
Det svenska näringslivets stjärngosse Ola Rolln ställde åklagaren Marianne S Bender till svars under måndagen.Då förhördes han i rätten i Oslo.– Är en flaska vin mycket eller lite? frågade han sin motpart – och skapade irritation, enligt Dagens industri.
Läs mer om Ola Rolln och Oslo.
Ica-katten Molle är en institution
Katten Molle kan vara landets mest älskade katt.Molle har kallats för en institution bland besökarna på Ica Hajen i Varberg – för att troget sitter utanför butiken varje dag och tittar på människor.– Han är så underbar. Jag stannar och pratar med Molle varje gång jag går och handlar på Ica, berättar Marianne Gabrielsson, en av 280 medlemmar i Facebookgruppen Hajenkatten i Varbergs vänner.
Heta känslor i Rollnrättegången
När insiderrättegången mot Hexagons vd Ola Rolln började på måndagen rök åklagare och försvarare snabbt ihop med varandra. Försvaret blev mycket upprört när åklagaren Marianne Bender visade vilka andra Hexagonanställda som investerat med Rolln i norska Next.
Språkligt missförstånd inledde rättegång mot Rolln
På måndagsförmiddagen inleddes rättegången mot Hexagons vd Ola Rolln. Rolln förklarade sig icke skyldig när åklagare Marianne Bender hade läst upp hela åtalet i sal 317 i Oslo Tingsrett.
Carl Johan De Geer om kärleken till Marianne: Det slog till direkt
När Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer träffades hade han redan varit gift tre gånger och hon levt ihop med musikern Björn Afzelius. Nu har de varit ihop i över 30 år – och Marianne Lindberg De Geer tror inte att de hade hållit så länge om de träffats tidigare. – Det jag kände för Björn och det jag känner för Carl Johan går liksom inte att jämföra, säger hon i SVT:s En kärlekshistoria.
Oemotståndlig – och helt utan lust att behaga
Marianne Mörck är magnifik i musikrevypjäsen Evigt ung.Kalle Lind hyllar den skånska stjärnan som resten av Sverige glömde.
Läs mer om Evigt och Sverige.
Minnesord: Alfhild Bonthron
Alfhild Bonthron, Nyköping, har avlidit i en ålder av 96 år. Hon efterlämnar döttrarna Marianne, Louise och Eva med familjer.
Läs mer om Eva, Louise, Marianne och Nyköping.
Minnesord: Svante Sedvallson
Journalisten Svante Sedvallson, Bromma, har efter en tids sjukdom avlidit 79 år gammal. Närmast anhöriga är frun Marianne Johansson, sonen Robin med familj, syskonen Ulla och Jan med familjer.
Läs mer om Bromma, Jan, Marianne Johansson, Robin och Ulla.
Partikamraternas dom mot Fridolin
Språkröret Gustav Fridolin, MP, fick bottenbetyg av tittarna efter partiledardebatten.Nu efterlyser partikamraterna tydligare ideal och visioner om framtiden för att locka tillbaka väljarna.– Det var för lite visioner, vad det är för samhälle vi vill ha. Det tror jag är avgörande, säger tidigare språkröret Marianne Samuelsson.
Läs mer om Fridolin och Marianne Samuelsson.
Profilens ilska mot Sverige: Jag känner inte igen mig
Marianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder.Här är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten.Vart har medkänslan med människor omkring oss tagit vägen?, skriver hon på sajten News55.
Läs mer om News55 och Sverige.
Marianne Björklund: Pristagaren visar människans irrationella beteenden
Amerikanen Richard H. Thaler tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om pristagaren.