Marocko

Drömstart för svensk golftalang

16-åriga amatören Julia Engström, yngst i starfältet, fick en drömstart i Europatourkvalet i Marrakech. Golftalangen gick första rundan i Marocko på 67 slag, fem under par, och tog en tidig ledning tillsammans med amerikanskan Casey Danielson och tyskan Luisa Dittrich.

Marocko bad till Allah för att få regn

På fredagen riktade miljoner marockaner sina böner mot himlen. Efter ett halvår med mycket lite regn hoppas befolkningen på gudomlig hjälp.
Läs mer om Allah.
Torkan allt värre – nu ber kungen marockanerna att be om regn
Medeltemperaturen har stigit med fyra grader sedan 1960-talet och regn är en bristvara. Nu utgår en kungligt påbud om att fredagens böner ska be Allah om regn över Marocko.
Läs mer om Allah och Marocko.
Minst 15 omkom när panik utbröt vid utdelning av mat
Minst 15 människor dog när det uppstod panik i en folkmassa i en stad i Marocko. Enligt marockanska myndigheter inträffade olyckan när människor köade för mat i den lilla staden Sidi Boulaalam, cirka sex mil nordost om turistorten Essaouira vid landets västra kust.
Läs mer om Essaouira, Marocko och Sidi Boulaalam.

Femton döda i trängsel i matkö

Minst 15 människor dog när det uppstod panik i en folkmassa i en stad i Marocko.
Läs mer om Marocko.
251 migranter räddade på Medelhavet
Den spanska kustbevakningen har räddat 251 migranter, bland dem även barn, ur båtar som försökte korsa Medelhavet mellan Spanien och Marocko.
Läs mer om Marocko, Medelhavet och Spanien.
Marwa, 10, ska utvisas till Marocko – helt ensam
Tioåriga Marwa Maaraouat riskerar att utvisas ensam. Hon tvingas i så fall lämna sin mamma och sina syskon i Sverige.Trots att DNA visar att hon är sin mammas dotter anses hennes identitet inte vara fastställd – och nu tvingas familjen planera en kostsam resa i ett sista försök att hålla familjen samlad.– När mina klasskompisar fick veta att jag måste flytta så grät och kramade de mig, säger Marwa.
Läs mer om DNA, Marocko och Marwa.
Succspelaren kan nobba spel i Blågult
AFC Eskilstunas Omar Eddahri har gått ut med att han kommer att lämna klubben efter säsongen.Nu kan han även vara förlorad för svenska landslaget, vilket han bekräftar för Eskilstuna Kuriren.–Det är Marocko eller Sverige, för jag är marockansk medborgare också. Marocko har jag pratat med och det finns intresse från deras sida.
Svenska bolag bidrar till folkrättsbrott
Svenska bolag och flera AP-fonder bidrar till folkrättsbrott i det av Marocko ockuperade Västsahara, visar en rapport av Emmaus Stockholm och Western Sahara Resource Watch.
Rapport: Svenska bolag bidrar till folkrättsbrott
Svenska bolag och flera AP-fonder bidrar till folkrättsbrott i det av Marocko ockuperade Västsahara, visar en rapport av Emmaus Stockholm och Western Sahara Resource Watch.
Ensamkommande är ett jättesvårt socialt problem
Tidigare omhändertagande, fler låsta sis-platser och bistånd till Marocko. Det är Stockholmsoppositionens svar på situationen med de ensamkommande marockanska pojkarna. Dessutom vill både M och L att staten tar ett större ansvar. – Vi har ansvar för våra invånare och om de är invånare eller inte kan man verkligen diskutera, säger Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Marocko.
Ny metod upptäcker falska id-handlingar
288 personer som överlämnats till polisen för utvisning har kunnat identifieras efter ett nytt avtal mellan Sverige och Marocko. Identifieringen visar att 82 procent av personerna har uppgett en felaktig identitet. - Avtalet har underlättat mycket i gränspolisens arbete, säger gränspolischef Patrik Engström.
Läs mer om Marocko, Patrik Engström och Sverige.
Färre migranter kommer från Libyen till Italien
Strömmen av migranter på Medelhavet från Libyen till Italien har minskat drastiskt denna sommar. Samtidigt har allt fler migranter valt rutten från Marocko till Spanien. Men det är inte säkert att dessa två faktorer hänger ihop.
Två gripna i Marocko för Barcelonadåd
Två män med misstänkta kopplingar till terrordåden i Katalonien i Spanien den 17 augusti har gripits i Marocko. Beskedet kommer från Spaniens inrikesminister Juan Ignacio Zoido vid ett besök i Rabat hos sin marockanska kollega Abdelouafi Laftit.
Två gripna i Marocko efter dåden i Spanien
Två män har gripits i Marocko, misstänkta för att ha haft någon typ av koppling till terrorgruppen i Barcelona.
Läs mer om Barcelona, Marocko och Spanien.
Man som häktats för terrordådet i Åbo har bott i Sverige
En av de misstänkta för inblandning i terrordådet i Åbo i Finland är en gatupojke från Marocko som under flera år levt i Sverige. Pojken som nu är 18 år kom till Sverige som 14-åring och sökte uppehållstillstånd. Sedan hösten 2015 har svensk polis haft i uppdrag att utvisa honom.
Läs mer om Finland, Marocko, Sverige och Åbo.
Sex tonåringar gripna för bussövergrepp
Sex pojkar har gripits i Marocko, misstänkta för inblandning i ett sexövergrepp på ung kvinna på en buss i Casablanca.
Läs mer om Casablanca och Marocko.
Expert: Flera tongivande aktörer från Marocko
En 18-årig marockansk man misstänks för terrorbrott genom mord efter knivattacken i Åbo i fredags. Medborgare från Marocko greps även efter dådet i Barcelona. – Några av de mest tongivande terroraktörerna vi haft i Sverige har marockansk bakgrund, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Läs mer om Barcelona, Marocko, Sverige och Åbo.
Spanien räddar nära 600 migranter på havet
Den spanska kustbevakningen har räddat 599 personer från 15 båtar och en vattenskoter på havet mellan Spanien och Marocko.
Läs mer om Marocko och Spanien.
Marocko vill arrangera fotbolls-VM
Marocko vill arrangera fotbolls-VM för herrar 2026. Landets fotbollsförbund har meddelat Internationella fotbollsförbundet Fifa att en ansökan kommer att lämnas in.
Läs mer om Fifa och Internationella.
Jagad kvinna skapar debatt om sexofredande
Videoklippet är bara tio sekunder långt, men har skapat en het debatt i Marocko om sexuella trakasserier. Klippet visar en kvinna som i panik springer iväg från en stor grupp män på en stor gata i staden Tanger.
Läs mer om Marocko och Tanger.
Kenyan förlängde 30-årig svit på 3.000 meter hinder
Den kenyanska dominansen håller i sig på 3.000 meter hinder. Conseslus Kipruto, Kenya, vann guld före Soufiane Elbakkali, Marocko, och Evan Jager, USA.