Marocko

Leif blev Ahmed för att ta hand om sin son

Ahmed Skjetne, pensionerad präst bosatt utanför Värnamo i Småland, flyttar till Marocko nästa månad dit hans fosterson blivit utvisad. Varför flyttar du till Marocko? - I december 2015 flyttade en flykting från Marocko in hos mig.
Läs mer om Ahmed, Marocko, Småland och Värnamo.

Protestledare gripna i Marocko

Två av de aktivister som ledde de sociala protester som inleddes i december i den fattiga gruvstaden Jerada i nordöstra Marocko i december har gripits av polisen, enligt deras anhöriga.
Läs mer om Jerada och Marocko.
Marockos ensamma mödrar kämpar för sin frihet
Tusentals ensamstående mödrar i Marocko tvingas välja mellan att överge sina barn och att själva bli utstötta. De förskjuts av sina familjer, fördöms av samhället och står utan skydd. Författaren Katia Wagner har tidigare berättat i DN om de marockanska pojkarna som lever på gatan i Sverige. Nu skildrar hon och fotografen Anders Hansson mödrarnas liv i Agadir.
Läs mer om Agadir, Marocko och Sverige.
EU-domstolen: Fisket i Västsahara brott mot lagen
EU bryter mot lagen när man tar upp fisk i västsahariska vatten, det slog EU-domstolen fast på onsdagen. Marocko, som ockuperar Västsahara, har inte rätt att sälja fiskerättigheter som inte tillhör det egna landet.
Läs mer om EU-domstolen och Västsahara.

Västsahara utanför fiskeavtal med Marocko

EU:s fiskeavtal med Marocko är giltigt, men kan inte anses omfatta vattnen utanför Västsahara, konstaterar EU:s domstol.
Läs mer om Marocko och Västsahara.
Missnöjet bubblar i splittrat Marocko
Sju år har gått sedan den arabiska våren, då människor över hela Mellanöstern krävde demokratiska reformer. I Marocko överskuggas årsdagen – den 20 februari – av sociala protester i fattiga områden, ett missnöje som blottar landets splittrade självbild.
Läs mer om Marocko och Mellanöstern.
Nytt svenskt nej till fiskeavtal i Marocko
Läs mer om Marocko.
Direktrapport: Triumph Tiger 800
Vesa Koivunen rapporterar från en episk körning av nya smidigare Triumph Tiger 800 i Atlas-bergen i Marocko.
Camilla, 35, renoverade 60-huset i bohemisk stil
I fridfulla Bunkeflostrand har Camilla och Andreas hittat hem. Här har de renoverat sitt hus steg för steg och inrett med influenser från fjärran länder som Turkiet och Marocko.Resultatet blev ett hemtrevligt, personligt och charmigt hem.
Fler marockaner utvisas med hjälp av fingeravtryck
Fingeravtryck skickas från Sverige till Marocko för att identifiera personer med utvisningsbeslut –så de kan skickas tillbaka till Marocko.Sedan det nya samarbetet mellan länderna inleddes har personer kunnat identifieras i 75 procent av fallen, rapporterar Sveriges Radio.
Läs mer om Marocko, Marocko.Sedan och Sverige.
Toppjurist: EU:s fiskeriavtal med Marocko olagligt
Fiskeriavtalet mellan EU och Marocko är olagligt, eftersom det ockuperade Västsaharas vatten ingår i det. Det säger en av EU:s toppjurister i ett politiskt mycket känsligt rättsfall som handlar lika mycket om fiske som om att Marocko i dag är EU:s grindvakt som håller migranter borta från Europa.
Läs mer om Europa och Marocko.
Rubens Östlund ratade Hollywoodstjärnan – fick present
HOLLYWOOD. Golden Globe-aktuella Ruben Östlund har så bråda dagar i Los Angeles att han nobbade Hollywoodstjärnan Jared Leto.– Jag satt i telefon med min flickvän i Marocko och sa att han får ringa i morgon.Leto blev så tagen att han skickade ett ursäktsbrev och en försoningsgåva.
Karin Bojs: Vår skapelseberättelse från året 2017
Årets största genombrott när det gäller historien om vårt eget ursprung, är utan tvekan de gamla människorna från Jebel Irhoud i Marocko. De har mycket att säga om hur vi blev till.
Läs mer om Jebel Irhoud och Marocko.
Drömstart för svensk golftalang
16-åriga amatören Julia Engström, yngst i starfältet, fick en drömstart i Europatourkvalet i Marrakech. Golftalangen gick första rundan i Marocko på 67 slag, fem under par, och tog en tidig ledning tillsammans med amerikanskan Casey Danielson och tyskan Luisa Dittrich.
Marocko bad till Allah för att få regn
På fredagen riktade miljoner marockaner sina böner mot himlen. Efter ett halvår med mycket lite regn hoppas befolkningen på gudomlig hjälp.
Läs mer om Allah.
Torkan allt värre – nu ber kungen marockanerna att be om regn
Medeltemperaturen har stigit med fyra grader sedan 1960-talet och regn är en bristvara. Nu utgår en kungligt påbud om att fredagens böner ska be Allah om regn över Marocko.
Läs mer om Allah och Marocko.
Minst 15 omkom när panik utbröt vid utdelning av mat
Minst 15 människor dog när det uppstod panik i en folkmassa i en stad i Marocko. Enligt marockanska myndigheter inträffade olyckan när människor köade för mat i den lilla staden Sidi Boulaalam, cirka sex mil nordost om turistorten Essaouira vid landets västra kust.
Läs mer om Essaouira, Marocko och Sidi Boulaalam.
Femton döda i trängsel i matkö
Minst 15 människor dog när det uppstod panik i en folkmassa i en stad i Marocko.
Läs mer om Marocko.
251 migranter räddade på Medelhavet
Den spanska kustbevakningen har räddat 251 migranter, bland dem även barn, ur båtar som försökte korsa Medelhavet mellan Spanien och Marocko.
Läs mer om Marocko, Medelhavet och Spanien.
Marwa, 10, ska utvisas till Marocko – helt ensam
Tioåriga Marwa Maaraouat riskerar att utvisas ensam. Hon tvingas i så fall lämna sin mamma och sina syskon i Sverige.Trots att DNA visar att hon är sin mammas dotter anses hennes identitet inte vara fastställd – och nu tvingas familjen planera en kostsam resa i ett sista försök att hålla familjen samlad.– När mina klasskompisar fick veta att jag måste flytta så grät och kramade de mig, säger Marwa.
Läs mer om DNA, Marocko och Marwa.
Succspelaren kan nobba spel i Blågult
AFC Eskilstunas Omar Eddahri har gått ut med att han kommer att lämna klubben efter säsongen.Nu kan han även vara förlorad för svenska landslaget, vilket han bekräftar för Eskilstuna Kuriren.–Det är Marocko eller Sverige, för jag är marockansk medborgare också. Marocko har jag pratat med och det finns intresse från deras sida.
Svenska bolag bidrar till folkrättsbrott
Svenska bolag och flera AP-fonder bidrar till folkrättsbrott i det av Marocko ockuperade Västsahara, visar en rapport av Emmaus Stockholm och Western Sahara Resource Watch.
Rapport: Svenska bolag bidrar till folkrättsbrott
Svenska bolag och flera AP-fonder bidrar till folkrättsbrott i det av Marocko ockuperade Västsahara, visar en rapport av Emmaus Stockholm och Western Sahara Resource Watch.
Ensamkommande är ett jättesvårt socialt problem
Tidigare omhändertagande, fler låsta sis-platser och bistånd till Marocko. Det är Stockholmsoppositionens svar på situationen med de ensamkommande marockanska pojkarna. Dessutom vill både M och L att staten tar ett större ansvar. – Vi har ansvar för våra invånare och om de är invånare eller inte kan man verkligen diskutera, säger Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Marocko.
Ny metod upptäcker falska id-handlingar
288 personer som överlämnats till polisen för utvisning har kunnat identifieras efter ett nytt avtal mellan Sverige och Marocko. Identifieringen visar att 82 procent av personerna har uppgett en felaktig identitet. - Avtalet har underlättat mycket i gränspolisens arbete, säger gränspolischef Patrik Engström.
Läs mer om Marocko, Patrik Engström och Sverige.