Medicin

Malmö fick smaka på sin egen medicin

Malmö FF har på sistone tagit flera segrar efter sena mål. Men i hemmamatchen mot IFK Norrköping blev rollen den ombytta. Två sena mål av gästerna innebar att skåningarna inkasserade sin första förlust för säsongen.

Läkarna i Venezuela ser sina patienter dö – protesterar

Caracas. I sina vita rockar tågar de på Caracas gator – läkarna som ser sina patienter dö av läkemedelsbrist. Mödradödligheten har på ett år ökat med 66 procent i Venezuela som lider av en svår ekonomisk kris med brist på mat, medicin och andra förnödenheter. – Vi har inte ens tillgång till penicillin.
Läs mer om Venezuela.
Läkarna tvingas se sina patienter dö – protesterar
Caracas. I sina vita rockar tågar de på Caracas gator – läkarna som ser sina patienter dö av läkemedelsbrist. Mödradödligheten har på ett år ökat med 66 procent i Venezuela som lider av en svår ekonomisk kris med brist på mat, medicin och andra förnödenheter. – Vi har inte ens tillgång till penicillin.
Läs mer om Venezuela.
Efter dödsfallet: Chris Cornells familj kritiska mot läkaren
Den 52-åriga sångaren hittades död på ett hotellrum i Detroit under gårdagen.Dödsorsaken var enligt läkare självmord.Nu ställer sig familjen kritiska till bedömningen och påpekar att Chris Cornell tog receptbelagd medicin, rapporterar AP.
Läs mer om Detroit.

Två dömda för ambulansrån

En man i 30-årsåldern som i januari rånade en ambulans under utryckning på en akutväska med medicin har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, skriver Sveriges Radio P4 Örebro.
Bingo Rimrs nya diagnos: Chockad
Bingo Rimr tror att han har diagnosen ADHD, efter en lång undersökning.Nu ska stjärnfotografen utreda vilken medicin han ska ha.Är lite chockad trots att jag någonstans inombords visste detta redan skriver Bingo Rimr på Instagram.
Läs mer om Bingo Rimr och Instagram.
Forskare: Räcker inte att ge äldre antidepressiva
Äldre löper högre risk än yngre att ta livet av sig. Suicidforskaren Margda Waern vill få fram nya individanpassade behandlingar som riktar sig specifikt till suicidala äldre. Många får idag antidepressiv medicin, trots att den på många sätt inte fungerar som det är tänkt för den äldre åldersgruppen.
Oili, 85, kräktes avföring – tjuv hade bytt ut medicin
Någon var inne på äldreboendet Solhöjden i Öckerö kommun stal narkotikaklassade mediciner - och ersatte med förstoppningsmedel.En av de som drabbades var Oili, 85, – som sen spydde upp sin egen avföring.– Hur länge har det här pågått. Hur länge fick hon lida? säger Annette Källström om sin nu avlidna svärmor.
Felaktigheter om vaccin sprids på BVC
En barnavårdscentral på Södermalm sprider ovetenskaplig information om vacciner för nyblivna föräldrar och rekommenderar homeopatisk medicin till barn. Landstingets sjukvårdsansvariga är starkt kritiska och nu ska vårdavtalet ses över.
Läs mer om BVC och Södermalm.
Rekordstort beslag av myrkottsfjäll
Den malaysiska tullen beslagtog under natten till måndag svensk tid mer än 700 kilo myrkottsfjäll, rapporterar Yahoo News. Myrkottsfjäll används i traditionell kinesisk medicin, och fyra av åtta myrkottsarter är hotade som en följd av jakt.
Nytt hopp för personer med ALS
En ny ALS-medicin har godkänts av det amerikanska läkemedelsverket, F.D.A, rapporterar New York Times. Det ger hopp för många drabbade. – Eftersom det här har godkänts i USA så finns det en stor förhoppning hos oss att fler får pröva den här medicineringen, säger Alex Schelin, make till ALS-sjuka Lisa Schelin från Gränna.
Läs mer om Alex Schelin, Gränna och USA.
Illegal handel med läkemedel ökar – detta köper svenskarna
Köp av läkemedel från utlandet ökar. Men det finns ingen myndighet som kontrollerar att reglerna på den svenska marknaden följs när medicin korsar den svenska gränsen. – Det kan vara vad som helst i förpackningen, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
Nytt hopp för personer med ALS
En ny ALS-medicin har godkänts av det amerikanska läkemedelsverket, F.D.A, rapporterar New York Times. Det ger hopp för många drabbade. – Eftersom det här har godkänts i USA så finns det en stor förhoppning hos oss att fler får pröva den här medicineringen, säger Alex Schelin, make till ALS-sjuka Lisa Schelin från Gränna.
Läs mer om Alex Schelin, Gränna och USA.
USA godkänner Astra Zeneca-medicin
Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt att ett läkemedel från Astra Zeneca används vid behandling av patienter som lider av cancer i urinblåsan.
Maskerade stölder av narkotika på äldreboende
Flera personer på äldreboendet i Öckerö kommun får medicin som är narkotikaklassad – men någon har systematiskt stulit läkemedlen.Och gärningsmannen har sett till att dölja sina spår väl – genom att byta ut medicinen mot annan.Socialnämnden har Lex Sarah-anmält och polisanmält stölderna.
Läs mer om Lex Sarah-anmält och Öckerö.
Ny medicin ska hjälpa kvinnor vid svåra menstruationsbesvär
Pmds är en allvarligare form av pms som drabbar runt 40.000 kvinnor i Sverige veckorna innan mens. Forskningen har länge varit eftersatt kring tillståndet och behandling har skett med hjälp av antidepressiva. Men i en ny studie testas nu ny medicin som forskarna hoppas ska kunna behandla orsakerna – snarare än symtomen.
Läs mer om Sverige.
Ny medicin ska hjälpa kvinnor vid svåra menstruationsbesvär
Pmds är en allvarligare form av pms som drabbar runt 40 000 kvinnor i Sverige veckorna innan mens. Forskningen har länge varit eftersatt kring tillståndet och behandling har skett med hjälp av antidepressiva. Men i en ny studie testas nu ny medicin som forskarna hoppas ska kunna behandla orsakerna – snarare än symtomen.
Läs mer om Sverige.
Quiz: Vad kan du om företagens storsäljare?
Vodka, medicin och vapen. Svenska företag har haft många exportframgångar genom åren. Har du koll på vilka?
Lisa Magnusson: Medicin är ingen vanlig marknad
Läkemedelspatent är nödvändiga för att vi ska få fram nya mediciner, men det betyder inte att företagen kan bete sig hur som helst.
Allt fler barn och unga får adhd-medicin
Förskrivningen av adhd-medicin till barn och unga fortsätter att öka, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. En orsak kan vara ett stort fokus på neuropsykiatriska undersökningar inom barn- och ungdomspsykiatrin, enligt Jan-Olov Larsson, överläkare vid Bup.
Tackade nej till norsk hjälp vid bussolyckan
Tre barn miste livet och flera skadades allvarligt i den tragiska bussolyckan i Härjedalen.Ängskolan i Skene saknar tre av sina elever – och inget blir någonsin som förr.Kanske hade liv kunnat räddas, det menar två läkare som nu ifrågasätter Region Jämtland Härjedalens beslut att säga nej till hjälp från Norge, skriver Dagens Medicin.
Nej till norsk hjälp vid bussolyckan utreds
Den hjälp som Norsk Räddningstjänst skulle kunnat bistå med hade med största säkerhet förkortat tiden som svårt skadade patienter behövt befinna sig på skadeplatsen innan transport till kvalificerad vård, skriver läkarna i ett mejl till Ivo, enligt tidningen. Enligt Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör vid regionen och sjukvårdsledare under olyckan, säger att det var många som hjälptes åt. – Vi hade full uppbackning från den svenska sidan och i det skedet när vi fick erbjudandet var bedömningen att vi inte behövde mer hjälp, säger Lisbet Gibson till Dagens Medicin.
Medicin ledde till missbildningar hos barn
Epilepsimediciner med substansen valproat ligger bakom allvarliga missbildningar hos mellan 2.150 och 4.100 barn födda i Frankrike sedan år 1967, enligt en ännu inte offentliggjord studie av franska läkemedelsverket ANSM.
Läs mer om Frankrike.
Naomi Watts hyllas för Instagram-hämnden
Naomi Watts fick till den perfekta Instagram-hämnden. När ett fan trodde att hon fotade skådespelaren i smyg – då fick hon smaka på samma medicin. Du tror du kan smyga, va? skrev skådespelaren under sin bild på smygfotaren.
Läs mer om Instagram-hämnden.
SVT-profilen nekades vård – efter smärtan
SVT-profilen Kalle Zackari Wahlström fick ingen medicin av läkare - och tog av hundens värktabletter. I podcasten I nöd och lyft berättar programledaren om den ovanlida medicinen. – Jag har ätit hundvärktabletter, säger Zackari Wahlström i podcasten.
Läs mer om Zackari Wahlström.