Medicin

Yngves medicin är slut i hela landet: Blir jättedålig utan den

Yngve Ahlberg, 68, lider av en svår sjukdom och behöver äta medicin varje dag. Men i över en månads tid har läkemedlet Florinef varit slut hos tillverkaren. Nu har han bara en handfull tabletter kvar. – Jag blir jättedålig om jag inte får medicinen, säger Yngve Ahlberg.
Läs mer om Florinef och Yngve Ahlberg.

Mitt immunförsvar attackerar sig självt

I januari 2007 hamnade Rögles stjärnvärvning Anders Lindbäck på intensiven.Han gick ner 13 kilo och läkarna kunde först inte hitta några svar. Den ovanliga sjukdomen Still's disease hade drabbat honom.– Det är mitt immunförsvar som attackerar sig självt och skapar oreda. Jag har ätit medicin varje dag men nu har jag varit helt utan i över ett år och det går bra, säger Lindbäck.
Läs mer om Lindbäck.
Alternativ medicin mot livsproblemen
I Finland är biblioterapi etablerad behandling sedan många år tillbaka. – Våra livsproblem blir alltmer medikaliserade, vi får piller för allt och det är en sorglig utveckling. Vi behöver hitta andra vägar till våra etiska, andliga och existentiella frågor, säger Juhani Ihanus som är kulturpsykolog vid Helsingfors universitet.
Anja Pärson fick läkarvård innan sändning
Anja Pärson fick kämpa mot smärtor under Let's dance - och hade dubbla bihåle- och öroninflammationer. Trots det tog hon revansch på sjukdomen och tog sig vidare till nästa vecka – inför ögonen på hustrun Filippa Rådin. För att klara av att medverka direktsändningen fick Anja läkarhjälp. – Jag har tagit de mediciner som läkarna rekommenderat. Det har varit medicin mot inflammationerna, säger Anja Pärson efter sändning.
Läs mer om Anja, Anja Pärson och Filippa Rådin.

Beslut om ny medicin dras i långbänk

Det är en tärande frustration som sjuka människor upplever när de vet att det sedan mer än ett år finns ett godkänt läkemedel för sjukdomen cystisk fibros som de inte kan använda, skriver professor Gunnar C Hansson och sjuksköterskan Ulrica Sterky.
Gunilla hade PMS – då drogs sjukpengarna in
Läkarsekreteraren Gunilla Öreteg drabbades av stroke och blev sjukskriven. Pengarna från sjukförsäkringen hjälpte henne klara ekonomin. Men plötsligt avbröt försäkringsbolaget utbetalningarna. Orsaken: Gunilla hade haft PMS och fått medicin för det. – Man ska inte vara säker på att man är försäkrad för att man har en försäkring. Jag vill varna andra, särskilt kvinnor, säger hon.
Daniel: Jag lider inte av att äta medicin
UPPSALA. Det har gått åtta år sedan prins Daniel fick ta emot sin pappas ena njure. Nu berättar han om tiden efter operationen – och om hur vardagen har påverkats. – Jag lider inte av att äta medicin, sa han under ett symposium på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Läs mer om Akademiska, Daniel och Uppsala.
Nya läkemedel bromsar död i hudcancer
Dödstalen i hudcancer, malignt melanom, ser ut att ha stabiliserats på lite drygt 500 personer per år, skriver Dagens Medicin.
Dino fick medicin gjord för kor – dog
Familjen skulle avmaska sin tvååriga hund Dino inför en resa till Norge.Då gjorde veterinären misstaget om kostade hans liv – medicinen han fick är gjord för kor.– Det känns förfärligt och fruktansvärt onödigt. Man vill kunna lita på sin veterinär. Det känns så orättvist, säger Dinos matte Annakarin.
Läs mer om Annakarin, Dino och Norge.Då.
Så hackades hackarna – experterna slog nätbedragare i deras egna spel
Ibland är det bara att bita i det sura äpplet och erkänna att man fått smaka sin egna sura medicin. Som i fallet med nätbedragaren som gick rakt in i fällan och lurades på sin egen hemmaplan.
Magiska magnolia! Så sköter du vackra trädet
När magnolian blommar vet vi att våren är här – den sprider lycka. Man drar efter andan, blir glad och njuter av den sagolika blomprakten. Men vet du att den också är medicin och levt ihop med dinousarier? Här får du veta allt du behöver om älskade busken och trädet.
Lindsey Vonn tar fortfarande medicin
Lindsey Vonn är den medialt mest påpassade alpina skidåkaren. Men hon berättar nu att sedan Maria Höfl-Riesch slutade så har hon få vänner bland åkarna. – Det är väldigt ensamt, säger hon till Sport1.
Läs mer om Maria Höfl-Riesch och Sport1.
Hasse Andersson tvingas ta sprutor
Hasse Kvinnaböske Andersson, programledare för Melodifestivalen 2017, måste ta sprutor varje kväll efter sändning. Här är hans kamp för hälsan. – Jag måste bara vara noga med att ta min medicin, säger programledaren.
Läs mer om Melodifestivalen.
Dawn Harper-Nelson stängs av för doping
OS-guldmedaljören från Peking 2008, Dawn Harper-Nelson, stängs av i tre månader för doping. 32-åringen säger själv att hon tog en medicin för högt blodtryck utan att känna till att den innehöll en dopingklassad substans. Jag har lärt mig en läxa, skriver hon på Twitter.
Vetenskapsrådet efter skandalerna: Blir förbluffad
Flera av landets största anslagsgivare till medicinsk forskning ska skärpa sina regler efter de senaste årens forskningsskandaler. De kräver också att universitet och högskolor stramar åt kontrollen av forskarna och deras projekt. – Det är allvarligt när forskare tänjer på det etiska regelverket, säger professor Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid statliga Vetenskapsrådet.
Sanningen om svallet – tar medicin för håret
Donald Trump tar medicin för att stimulera sin hårväxt. Det avslöjar hans läkare Harold Bornstein i en intervju med New York Times. Enligt läkaren handlar det om en liten dos av finasteride som säljs under namnet propecia.
Läs mer om Harold Bornstein.
Nobelpristagaren om KI-skandaler: Känner bara sorg
Svenske Nobelpristagaren i medicin, Arvid Carlsson, känner stor sorg över att Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet återigen är inblandade i experimentella behandlingar utan giltiga tillstånd. – Tyvärr verkar det finnas en kultur på Karolinska Institutet som bygger på självgodhet och en övertro på sig själv. Jag känner bara sorg över det, säger Arvid Carlsson.
Therese, 43, var sjuk i nio år innan hon fick diagnosen
När Therese fick diagnosen hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, tog hon ett beslut som kom att förändra hennes liv – och så småningom göra henne frisk. – Flytten till landet gjorde att jag självläkte och blev fri från medicin, säger hon.
Johaugs läkare: Mitt misstag går ut över en oskyldig idrottare
Oslo. Fredrik Bendiksen var så koncentrerad på att hitta en medicin med antibakteriellt innehåll att han inte noterade att det stod clostebol på salvan han köpte till Therese Johaug. – Det är en sak att det går ut över mig och mitt rykte, men när det är ett misstag som går ut över en oskyldig idrottare, det är nästan outhärdligt, sade läkaren under sitt vittnesmål.
Läs mer om Therese Johaug.
Dator hittade cancer lika bra som läkare
Ett avancerat datorprogram har kunnat skilja vanliga former av hudcancer från ofarliga förändringar med lika hög säkerhet som hudläkare. Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature som Dagens Medicin skriver om.
Läs mer om Nature.
Polisen varnar äldre för bluff: De kan nappa
Polisen slår larm på Facebook. Nu vill man framför allt varna äldre för bedragare som utger sig för att vara läkare. – Äldre har ofta krämpor och får de ett erbjudande om bra medicin kan de nappa på det, säger polisen Viktor Adolphson.
Läs mer om Facebook och Viktor Adolphson.
Här är de bästa sjukhusen i landet
Norrlands universitetssjukhus i Umeå är bäst i landet, enligt Dagens Medicin. Och Sahlgrenska i Göteborg är sämst av universitetssjukhusen 2016. Västervik och Oskarshamn är bäst bland de mindre sjukhusen. Här hittar ni topplistorna.
Läs mer om Göteborg, Oskarshamn och Umeå.
Fredrik Bendiksens dopingdom skjuts upp
Fredrik S. Bendiksen var läkaren som gav dopingklassad medicin till Therese Johaug. Men domen mot läkaren kan dröja, rapporterar Verdens gang.
Läs mer om Therese Johaug.
Exets grova anklagelse mot Uma Thurman
Pulp Fiction-skådespelerskan Uma Thurman befinner sig i en vårdnadstvist med exet Arpad Busson. Under fredagen tog förhandlingarna en smutsig vändning – då Busson anklagade henne för att ha blandat medicin mot psykisk sjukdom med alkohol, skriver Page six.
Läs mer om Arpad Busson, Busson, Page och Uma Thurman.
Läkarens nödrop: Kaos på Sahlgrenska
Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.Läkare larmar mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation, som GT tidigare rapporterat. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.