Medicin

Så ska ett svenskt företag använda drönare för att transportera medicin i väglöst Rwanda

Afrikanska landet Rwanda rullar ut röda mattan för investerare på en rad fronter. Svenska drönarföretag tar fram lösningar för medicintransporter i väglöst land.
Läs mer om Rwanda.

Så ska ett svenskt företag använda drönare för att transportera medicin i väglöst Rwanda

Afrikanska landet Rwanda rullar ut röda mattan för investerare på en rad fronter. Svenska drönarföretag tar fram lösningar för medicintransporter i väglöst land.
Läs mer om Rwanda.
Lex Maria-anmälan efter hjärtinfarkt
En hjärtsjuk patient uppmanades att sluta ta proppförebyggande medicin inför ett ingrepp vid...
Gymnasieelever tog fram chockdyr aids-medicin
Den amerikanske finansmannen Martin Shkreli fick en hel värld emot sig när han förra året köpte patentet på en medicin mot aids och chockhöjde priset från drygt 13 dollar, motsvarande 110 kronor, per tablett till 750 dollar, vilket motsvarade drygt 6.300 kronor då. Nu har en grupp australiensiska gymnasieelever
Läs mer om Martin Shkreli.

Pojkar kopierade omstridd medicin

Att ett amerikanskt läkemedelsföretag plötsligt beslutade att höja priset på en medicin för bland...
Brister om patienters val nära döden
Sjukvården brister när det kommer till att involvera patienter i beslut om livsuppehållande behandling, skriver Dagens Medicin. En kvinna fick genom sin journal veta att inga försök att starta hennes hjärta skulle göras vid ett hjärtstopp.
Brister i patienters val nära döden
Sjukvården brister när det kommer till att involvera patienter i beslut om livsuppehållande behandling, skriver Dagens Medicin. En kvinna fick genom sin journal veta att inga försök att starta hennes hjärta skulle göras vid ett hjärtstopp.
Olsson: Det gör mig uppriktigt ledsen
I fredags kom uppgifter om att den pågående diskussionen kring det norska längdlandslagets användande av astmamedicin fått påverkan på norska barn och ungdomar. Nu uttalar sig den svenska skidstjärnan Johan Olsson kring situationen. – Det är det absolut sorgligaste när man hör att barn och ungdomar som resultat av det här blir retade för att de har astma, och därmed kanske inte vågar ta livsavgörande medicin, säger han till SVT. Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!
Läs mer om Johan Olsson och SVT.
Så kan du få tillstånd att fotografera med drönare
Leta efter försvunna personer, flyga medicin eller granska kraftledningar. Det är några exempel som nämns i Datainspektionens information om hur tillstånd för att flyga drönare med kamera ska bedömas
Ny medicin minskar skadorna vid stroke
Ett genombrott som kan få betydelse för miljontals framöver
Mathias Lühr: Mikael Stahre är en underhållare
Jag messade Mikael Stahre. Kommer tippa guld för Häcken 2017. Svaret kom blixtsnabbt: Och jag kommer lägga en röst för att du ska få Nobelpriset i medicin.
Little Jinder: Har gått i terapi flera gånger
Little Jinder har blivit stor - och Josefine Jinder håller nu på att genom Så mycket bättre bli känd inför de riktigt breda folklagren. För Expressen berättar hon om framgångarna, kritiken mot musikkollegorna, manliga groupies och om varför hon aldrig blir riktigt nöjd: – Jag är ganska känslig. Känsligare än andra, tror jag. Jag har gått i terapi flera gånger. Går på medicin. Jag har käkat antidepressiva sedan den där perioden.
Läs mer om Josefine Jinder.
Sjuka danskar får cannabis
Danskar med bland annat cancer och MS kommer snart få testa en ny medicin.Nämligen cannabis.Försöken sätter igång redan år 2018, skriver Ekstrabladet.
Läs mer om Ekstrabladet.
Malware för överbelastningsattacker överbelastat av hackare
Mirai har fått smaka på sin egna medicin. När alltför många hackare samtidigt använder den skadliga mjukvaran för överbelastningsattacker, minskar kraften i attackerna
Juniorer fick medicin – trots att de var friska
Nu kommer NRK med nya avslöjanden om Norges medicinering av friska skidåkare. Under junior-VM gav man astmamedicin till juniorer – trots att de inte har astma. – Det hör inte hemma i elitidrotten, säger Sveriges landslagsläkare Per Andersson till NRK. Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!
Läs mer om NRK och Per Andersson.
Nytt framsteg i kampen mot alzheimer
Ett försök med läkemedel har framgångsrikt stängt av den proteinproduktion som orsakar hjärncellers förtvining vid alzheimer. Framsteget är det senaste av flera som tänder hoppet om en effektiv medicin mot den dödliga demenssjukdomen.
Stal medicin första dagen på jobbet
Sjuksköterskan kom tillbaka till jobbet efter en tids sjukskrivning och behandling mot...
Goda bakterier kommer att bli framtidens medicin
Bakterier spelar en avgörande roll för vår hälsa. Nu kommer allt fler larm om att vår hygieniska livsstil kan orsaka fetma, allergi, diabetes och inflammatoriska sjukdomar. Också hjärnan kan påverkas, tror forskaren Martin Blaser.
Läs mer om Martin Blaser.
Färre våldsbrott med medicin
Risken för att frigivna fångar återfaller i våldsbrott är betydligt mindre när de medicineras mot missbruk eller psykiska åkommor jämfört med perioder när de inte medicineras, visar en ny stor studie.
Mindre våldsbrott med medicin
Risken för att frigivna fångar återfaller i våldsbrott är betydligt mindre när de medicineras mot...
Toby, 30: Jag har slutat med adhd-medicinen
Toby Hagberg minskade 46 kilo med LCHF och fick ett nytt liv. Han känner inte längre ett behov av sin adhd-medicin. – Vikten är en jättebra bonus, men det bästa med kosten är hur man mår psykiskt. Jag är lugnare inombords, uthållig mentalt, orkar mer. Man slipper den extrema tröttheten och blodsockerfallen.
Norska beskedet: Ska fortsätta med medicin
Även friska åkare i norska skidlandslaget kommer att fortsätta ta astmamedicin. Det bekräftar landslagsprofilen Finn Hågen Krogh. – Vi kommer inte ändra någon praxis så vitt jag har hört förrän granskningskommittn eventuellt kommer med något annat besked, säger Hågen Krogh till Aftonbladet.
Sju sätt att maxa hjärnkapaciteten
Med rätt dos träning når du din hjärnas potential. Fysisk aktivitet är dessutom effektiv medicin mot stress, depression, koncentrations- och minnesproblem. Psykiatern Anders Hansen listar sju träningsdoser för den som vill bygg mentala muskler med hjälp av motion i sin bok Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna.
Läs mer om Hjärnstark.
Pettersson: Frågan är varför vi ska bry oss?
VAL SENALES. I vårt östra grannland åker de omkring iklädda syrgasmasker. I vårt västra gömmer de sig i en lastbil för att andas in sin medicin. Allt är tillåtet. Inget känns okej. Vi kallar det gråzoner. Men sanningen är att de nu är så många att himlen över en hel skidvärld färgats svart. Så hjälp mig att förstå varför vi ens ska bry oss om den längre.