Medicin

Apple anställer känd Youtube-doktor

Apple har ett nytt tillskott i sin hälsosatsning. Den här gången är det Mike Evans, känd för sina illustrerade föreläsningar om medicin och hälsa.
Läs mer om Youtube-doktor.

Friska skidåkare och simmare fick astmamedicin i forskningsprojekt

40 friska skidåkare, simmare och studenter vid Idrottshögskolan i Norge (NIH) fick astmamedicin i ett forskningsprojekt som aldrig godkändes. – Ett brott mot lagen, säger Knut W Ruyter, avdelningsdirektör för etik inom medicin- och hälsoforskning till NRK.
Norge i blåsväder – för olagligt projekt
Fick medicin i icke godkänt projekt
Fick medicin i icke godkänt projekt
I Norge startades för några år sedan ett forskningsprojekt för att undersöka hur prestationen...

Ny forskning kring prostatacancer

Ny brittisk forskning visar att kirurgi, strålning och aktiv monitorering av prostatacancer är lika effektivt, åtminstone sett till hur många som avled i sjukdomen under studieperioden, skriver Dagens Medicin.
På jakt efter naturens gudomliga logik
Uppsalafebern, kaffets farlighet och hur man odlar mullbär var ämnena för några av de 186 doktorsavhandlingar som Carl von Linn var handledare för, och till stora delar själv författade. De vittnar om ett intresse för allt från botanik och medicin till jordbruk och etnologi.
Läs mer om Carl och Linn.
Clinton tillbaka – och nu knappar Trump in
Hillary Clinton är tillbaka efter sjukledigheten. På torsdagen talar hon i Greensboro, North Carolina och Washington – och enligt nya siffror knappar Trump in. Samtidigt släpps hans läkarjournal som visar att han är överviktig och tar medicin mot för högt kolesterolvärde.
Wagner: Det är för jävligt – det är privat
I morse kom uppgifter om att Simone Biles tar dopingklassade preparat. Sedan visade det sig att Biles har Adhd, och att preparaten vad godkänd medicin som hon fått för sin diagnos. – Jag tycker att det är för jävligt hur hon behandlats, säger Veronica Wagner, gymnast och kommentator under Viasats sändningar från OS-gymnastiken i Rio.
OS-stjärnan skäms inte för ADHD-medicinen
OS-drottningen i gymnastik, Simone Biles, fick sina konfidentiella medicinska uppgifter offentliggjorda efter en hackerattack mot antidopningsbyrån Wada. Biles går därför ut och berättar att hon tar medicin mot ADHD.
Läs mer om Wada.
Tv-profilens glädje efter läkarens besked
I tisdagens avsnitt av Karlssons på TV3 får Leif-Ivan ett positivt läkarbesked. Han har inte tagit sin medicin eller motionerat - trots det är alla värden bättre. – På 17 år är det bästa mötet av de alla, säger han i avsnittet.
Läs mer om Leif-Ivan och TV3.
Förvirrad läkare får fortsätta
Läkaren skrev ut medicin till fel patient och verkade förvirrad på sin arbetsplats. Vid ett...
Är fler poliser verkligen rätt lösning?
Regeringen presenterar nu en budgetsatsning på 2 000 fler poliser till 2020. Bakgrunden är polisens dåliga resultat och nya utmaningar i form av ökat terrorhot, bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal. Frågan är emellertid om fler poliser är rätt medicin för att komma till rätta med problemen. Det skriver Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige.
Har högt blodtryck – är det farligt med sex?
Hej, Min man är 57 år och det har visat sig att han har högt blodtryck. Han har börjat med medicin, men vi har inte fått svar ännu hur det går. Vågar vi ha sex? Är det risk för hjärnblödning eller hjärtinfarkt om han anstränger sig i sängen – det vill jag absolut inte vara med om /Marie, 52
Läs mer om Min.
Karolinskas agerande kan påverka Nobelpris
Deras förtroende är skamfilat efter Macchiarini-skandalen. Nu kan Karolinska institutets agerande i affären få konsekvenser för Nobelpriset i medicin. – Det som hänt på KI är mycket allvarligt och det är naturligtvis inte bra för Nobelpriset, säger Lars Heikenstam, vd för Nobelstiftelsen.
Man fick sitta på toaletten som straff
När mannen på ett särskilt boende i Norduppland inte tog sin medicin i samband med ett toalettbesök fick han sitta kvar på toalettsitsen i tre timmar. Händelsen har lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, skriver UNT.
Läs mer om Inspektionen, Norduppland och UNT.
Fick sitta på toaletten som straff
När mannen på ett särskilt boende i Norduppland inte tog sin medicin i samband med ett toalettbesök...
Läs mer om Norduppland.
Ny studie ger hopp om medicin mot alzheimer
Ett nytt ämne för att behandla alzheimer, som tidigare visat sig effektiv på möss, verkar även fungera på människor, visar en ny studie.
Sjukdom i bisköldkörtlarna missas ofta
Trötthet och lätt nedstämdhet kan bero på överaktiva bisköldkörtlar. Sjukdomen är vanlig, uppemot tre procent i befolkningen drabbas, men enligt en studie från Östersunds sjukhus missas ofta de här patienterna, skriver Dagens Medicin.
Huggsexa om Sveriges budget
Vänsterpartiet vill ha gratis medicin för alla över 80 år och mer stöd till långtidssjuka och ensamstående föräldrar. Rikspolischefen vill ha fler poliser. Samtidigt uppmanar Konjunkturinstitutet regeringen att strama åt.
Hjälten fixade medicin – nu hyllas han av Åsa
Åsa Alvetjärn fick en service utöver det vanliga när hennes diabetessjuka mamma var i akut behov av insulin. – Jag åkte till Apoteket i all hast och glömde plånboken hemma, men en ung kille som hette Jonas hjälpte oss ändå. – Han är en hjälte, jag vill tacka honom av hela mitt hjärta.
Läs mer om Apoteket och Åsa.
Nätbedragare fast – efter att ha infekterat sina egna datorer med virus
En grupp mejlbedragare har fått smaka på sin egen medicin. Ett säkerhetsföretag kartlade ligans verksamhet med hjälp av deras eget malware.
Fängelsestraff för giftig medicin
Fem personer har dömts till fängelse i Panama för att ha orsakat en tragedi 2006 då giftig...
Läs mer om Panama.
En dos med musikalisk medicin
På fredag uppträder Rufus Wainwright på Stockholm Music and Arts. Den mångfacetterade artisten...
Läs mer om Stockholm Music.
Medicin som förebygger hiv på väg
Det europeiska läkemedelsverket, EMA, rekommenderar att läkemedlet Truvada godkänns som...
Läs mer om EMA och Truvada.