Medicin

Därför dog Josefin Nilsson

Familjen har fått svar på vad som orsakade Josefin Nilssons plötsliga bortgång. Systern Marie Nilsson Lind berättar att den folkkära artisten gick bort till följd av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd dos receptbelagd medicin. Josefin hade ett mycket stort hjärta. Det var det som brast, det var det som tog henne ifrån oss, skriver hon i ett uttalande genom vännen Thomas Sundström på Länsteatern på Gotland.

Hetsätare kan botas med KBT-terapi

Hetsätning räknas i dag som en ätstörning och kan leda till svåra besvär. Nu pekas kognitiv beteendeterapi (KBT) ut som den bästa behandlingsmetoden för störningen. – Uppföljningar efter upp till ett år visade att effekterna håller i sig, säger psykologiprofessorn Ata Ghaderi till Dagens Medicin.
Läs mer om Ata Ghaderi.
Han blev förälskad i skandalkirurgen
Kirurgen Paolo Macchiarini charmade alla på Karolinska institutet – sedan uppdagades skandalerna med de konstgjorda luftstruparna. I en debattartikel i Dagens medicin skriver läkaren Henrik Widegren om sin kärlek till den sparkade kirurgen. Han var min första medicinska man crush.
Läs mer om Henrik Widegren och Karolinska.
Patient avled när medicin missades
En patient inom hemsjukvården i Svenljunga kommun blev magsjuk, men fick inte den medicin som var...
Läs mer om Svenljunga.

Bedragerskans fängelsekamp

Bedragerskan Ingela Janssons svenska advokater slår nu larm om hennes tillvaro i skräckfängelset i Etiopien. Hon är svårt märkt av tiden i fångenskap, får inte den medicin hon behöver och samtidigt måste hon kämpa för att få något att äta. – Det är en ständig kamp om mat där inne, säger advokat Carl-Henric Ringborg som besökt henne i fängelset.
4-åring med borrelia fick helt fel medicin
På akutmottagningen i Mölndal konstaterades att den lilla flickan hade borrelia. Men det läkemedel hon ordinerades var inte verksamt mot sjukdomen – det slutade med att hon fick en ansiktsförlamning. Nu har sjukhuset anmält sig själva enligt lex Maria.
Läs mer om Maria och Mölndal.
Eunucker ett problem för sjukvården
Män som vill bli eunucker och leva utan sina testiklar trasslar till det för sjukvården. Någon vägledning för hur vården bör agera finns inte, skriver Dagens Medicin.
Eunucker skapar problem för svensk sjukvård
Män som vill bli eunucker och leva utan sina testiklar trasslar till det för sjukvården. Någon vägledning för hur vården bör agera finns inte, skriver Dagens Medicin.
Pollen – ny effektiv medicin för dig med svåra besvär
POLLENALLERGI. Varje år kommer det som ett brev på posten - pollenchocken. Vissa klarar sig med några tabletter medan andra lider helvetets alla kval. Men nu kan räddningen vara här - en ny nässprej utlovar snabb och effektiv hjälp för dig med svåra problem. – Det är ett alternativ för alla som inte kan få allergivaccinering, säger överläkaren Magnus Wickman till Hälsoliv.
Läs mer om Hälsoliv.
Försök att laga strupe lyckades
Med hjälp av metallnät, vävnad från människohud och en bit muskel har amerikanska forskare kunnat laga en skadad matstrupe. Patienten, som fått ett stort hål på strupen i samband med en bilolycka, lever sju år efter ingreppet skriver Dagens Medicin med hänvisning till en artikel i tidskriften Lancet.
Läs mer om Lancet.
Gick emot läkarnas råd – hanterar sjukdomen själv
När Mats Lööf, 46, fick reda på att han har diabetes gick han emot läkarens råd. Mats vägrade ta medicin – och tog i stället saken i egna händer. –Jag ville göra allt för att slippa medicin, säger han.
Omöjligt hämta ut medicin på apotek
Det går just nu inte att hämta ut några mediciner mot elektroniska recept på apotek i Sverige....
Läs mer om Sverige.
Omöjligt att hämta ut medicin på apotek
Det går just nu inte att hämta ut några mediciner mot elektroniska recept på apotek i Sverige. Läkare kan heller inte skriva ut dem.
Läs mer om Sverige.
Ingen kan hämta ut receptbelagd medicin
Det går för närvarande inte att hämta ut recept hos Apoteket i hela landet.– Alla som hämtar ut ett elektroniskt recept blir drabbade, ingen kan göra det just nu, säger Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket.
Läs mer om Apoteket.
Bot mot pedofili utreds i ny Karolinska-studie
Går det att medicinera bort pedofili? Det ska forskare och doktorer på Karolinska undersöka i en studie med 60 deltagande män som har sökt hjälp för pedofila tankar. Männen ska få medicin som stoppar produktionen av testosteron – så kallad kemisk kastrering. – De här männen har besvär av sin sexualitet, är rädda för sig själva och rädda för att tappa kontrollen och vill ha vård för det, säger Stefan Arver som är en av läkarna bakom studien.
Deras affärsid: Göra allt som kunderna inte orkar
Bärhjälp, städning – eller hämta din medicin på apoteket. Företaget Orkar Inte har som affärsid att utföra sysslor som kunderna inte har tid med.
Lista: Här är Sveriges bästa sjukhus
Universitetssjukhuset i Linköping, länssjukhuset Ryhov i Jönköping och Oskarshamns sjukhus. Det är toppnamnen när tidningen Dagens medicin för fjärde året i rad rankar landets bästa sjukhus i tre olika kategorier – bästa universitetssjukhus, bästa mellanstora sjukhus och bästa mindre sjukhus.
Läs mer om Jönköping, Linköping och Ryhov.
Grattis alla solälskare – ni lever längre
Soldyrkare får ofta höra att de leker med elden. Men nu hävdar en ny svensk studie att solen kraftigt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. – Tyvärr finns en allmän föreställning om att solen enbart är farlig, säger studieförfattaren till Dagens Medicin.
Nicole lämnades vid tåget – utan medicin
Ingen konduktör på Öresundståg hjälpte rullstolsburna Nicole Berg, 31, att komma på tåget. I stället åkte tåget i väg och lämnade Nicole och hennes personliga assistent Rebecca Sahlin, 24, ensamma på perrongen. – Det är klart att det är diskriminering, säger Rebecca.
Fansens oro efter bilderna på Madonna
Efter Madonnas kaosartade konsert i Australien i helgen har hennes vänner börjat oroa sig för sångerskans mående. Enligt en källa till Radaronline är Madonna inne i en destruktiv fas - och personen menar att en anledning kan vara de receptbelagda mediciner som sångerskan äter. –Madonna verkar tycka om sin antipsykotiska medicin, säger personen.
Läs mer om Australien, Madonna och Radaronline.
Han har följt alla de önskemål hon haft
Det är inte bara kvinnans målsägandebiträde Jens Högström som överklagar domen mot bunkerläkaren. Åklagaren gör samma sak, liksom Martin Trenneborgs försvarare Mari Schaub, som skriver: Han har under den tid målsäganden vistats i bunkern följt alla de önskemål hon haft vad gäller till exempel inköp av mat, kosttillskott, medicin och förströelselitteratur.
Läs mer om Mari Schaub.
Cervenka: Draghi fortsätter skriva ut verkningslös medicin
Europeiska centralbankens räntesänkning går att jämföra med att en läkare skulle skriva ut verkningslös medicin till en sjuk patient. Det sade SvD Näringslivs reporter Andreas Cervenka på Avanza Forum.
Läs mer om Avanza Forum.
Visselblåsares namn tas bort
Den vetenskapliga tidsskriften The Lancet har efter begäran tagit bort visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemos namn från en av skandalkirurgen Paolo Macchiarinis artiklar, som handlade om dennes första operation i Sverige, rapporterar Dagens Medicin.
Läs mer om Sverige och The Lancet.
Caroline Wozniackis kritik mot Sjarapova
Maria Sjarapovas positiva dopingtest slog ned som en bomb i idrottsvärlden. Nu har hennes tenniskollegor uttalat sig om fallet. Hon får stöd av världsettan Serena Williams, men får hård kritik av danska Caroline Wozniacki. – Varje gång vi får medicin dubbel- och trippelkollar vi, säger Wozniacki enligt Telegraph.
Sjarapovas medicin ska användas i max sex veckor
Maria Sjarapova har använt meldonium i tio år. Men den rekommenderade behandlingstiden är fyra till sex veckor, uppger tillverkaren för den dopningsklassade hjärtmedicinen.