Medicin

Ivo-kritik efter miss på vårdboende

Den 85-åriga kvinnan fick blodtryckssänkande medicin trots att hon inte behövde det. Nu får en sjuksköterska på vårdboende i Kullabygden kritik av Ivo.
Läs mer om Ivo och Kullabygden.

Granskning: Fel medicin gavs till äldre

Fyra av fem äldre har fel i sina läkemedelslistor, visar en granskning av 116 patienter vid Ängelholms sjukhus. I tre fjärdedelar av fallen kan felaktigheterna påverka patienterna negativt, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Fel medicin till många äldre
Fyra av fem äldre har fel i sina läkemedelslistor, visar en granskning av 116 patienter vid...

Fel medicin till många äldre

Ska Anna skynda sig att köpa boende – eller vänta?
Amorteringskrav och skuldkvotstak – förslag på åtgärder som ska dämpa de svenska hushållens sug efter lånade pengar. Frågan är bara vilken medicin som skulle bita på patienten, och vilka oanade biverkningar den framkallar.
Liksom från nöjessamhällets skuggsida
Fängelsekunder, alkoholister och mammor som stjäl sina barns ADHD-medicin. Rosa Liksoms kortprosa ger röst åt människorna som gömmer sig i den moderna tillvarons mörkaste hörn.
Varför inte ge en sjuk person medicin?
Det är svårt att förstå att läkare inte vill pröva nya vägar när så många dör av narkotikamissbruk. Det skriver socionomen Maria Hölerman i en replik.
Läs mer om Maria Hölerman.
Feministers förtryck leder till självmord
Feministers förtryck av män leder till självmord och pojkar görs om till flickor med hjälp av ADHD-medicin. Det skriver Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik i ett debattinlägg på sin hemsida. Från rikshåll tar partiet kraftigt avstånd från texten. – Den innehåller formuleringar vi inte står bakom, och som vi kraftigt tar avstånd ifrån, säger partiets presskontakt Christian Krappelad.
Nu åtalas Bandidos tidigare president
Nu åtalas Bandidos tidigare Europapresident Jim Tinndahn, 53, för den allvarliga olyckan 2012, då hans passagerare skadades allvarligt. Polisen misstänker att han körde drogpåverkad och för fort – sannolikt i så hög hastighet som 179 km/h. Tinndahn säger sig inte minnas olycksförloppet och förnekar att han var påverkad. - Nej, jag var inte påverkad. Jag tar en medicin, men man får köra bil på den, sa han till Kvällsposten efter olyckan.
Ny forskning ger hopp i kampen mot alzheimer
Ny svensk forskning kan utgöra basen för ny medicin mot demenssjukdomen alzheimer. – Vi har fått väldigt fina resultat på möss och hoppas att de ska kunna översättas till människor och leda till utvecklandet av ett läkemedel, säger Hanna Lindberg, forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som står bakom genombrottet.
Ur arkivet: Läs en 96 år gammal understreckare om rymden
Där ute finns ett universum som är mer sinnrikt sammansatt än man någonsin kan föreställa sig, skriver Daniel Helsing i sin understreckare Kosmisk blick som själens medicin. Nedan bjuder vi på ett urval understreckare ur arkivet som hjälper oss att få syn på stjärnhimlen – allt från astronomiprofessorn Östen Bergstrands understreckare från 1919 till en rymdoptimistisk text av science fiction-författaren Arthur C Clarke från 1957.
Kosmisk blick som själens medicin
Sök blott att med din ande omfatta hela världsalltet, betrakta tidens evighet och den snabba förvandlingen av varje enskilt ting. Kejsaren och stoikern Marcus Aurelius var en av många antika filosofer som blickade ut i rymden för att få perspektiv på livets oro och elände. Två nya böcker kretsar kring värdet av att förundras.
Hepatitmedicin kan vara dödlig
En medicin som används för att behandla leversjukdomen hepatit C kan orsaka skador och i värsta...
Kate levde med fel diagnos – i 24 år
Som 16-åring diagnostiserades Kate med stroke – sedan dess har hon haft ständig oro. Helt i onödan. För diagnosen hon levt med i över halva livet har varit felaktig. – Jag har fått äta blodförtunnande medicin och blåmärken har kommit från ingenstans. Ibland har jag vaknat på morgonen och sett misshandlad ut, säger Kate.
Läs mer om Kate.
Ransonering på medicin i Sverige
Dyrare mediciner drar upp läkemedelsnotan till nya rekord. Svensk sjukvård drar i bromsen och inför ransoneringar. Alla kommer inte att få ta del av de nya preparaten.
Läs mer om Sverige.
Kidnappade sin dotter – jagas nu av polisen
Den 37-årige pappan kidnappade sin egen treåriga dotter – och lade upp fler bilder tillsammans med henne på Facebook. Nu vädjar polisen till pappan. – Flickan måste äta sin medicin, så vi uppmanar återigen pappan att lämna över sig själv, säger Hans Tonnesen, poliskommissarie, till md.dk.
Läs mer om Facebook.
Läkare som missköter sig stoppas ej
Svenska läkare har rätt att arbeta i Norge eller andra nordiska länder. Men om de missköter sig där eller får sin legitimation indragen kan de ändå fortsätta att jobba i Sverige, skriver Dagens Medicin.
Läs mer om Norge och Sverige.
Lovande studie om ny MS-medicin
Läs mer om MS-medicin.
Lovande studie om ny MS-medicin
Ett nytt läkemedel mot en form av nervsjukdomen multipel skleros (MS) har visat lovande resultat i...
Läs mer om MS-medicin.
Lovande studie om ny MS-medicin
Läs mer om MS-medicin.
Lång väntan på läkemedel
Kvinnans psykiska tillstånd försämrades och hon behövde få läkemedel. Men en läkare som kunde skriva ut medicin kunde inte ordnas på två månader.
Choklad! Snart lika nyttigt som medicin
Grattis alla chokladälskare! Inom kort kan det finnas en choklad på marknaden där vi får behålla alla hälsofrämjande egenskaper, medan de onyttiga plockas bort. Forskare har nämligen hittat en växt som kan ta bort den bittra smaken från kakaobönan – utan att onödigt fett och socker behöver tillsättas.
Medicin mot malaria och maskar gav Nobelpris
Upptäckter av effektiva behandlingar mot sjukdomar som orsakas av parasitmaskar och mot malaria belönas med årets Nobelpris i medicin.Forskningen har haft närmast omätbart stora effekter för den globala hälsan, anser Nobelförsamlingen.
Läs mer om Nobelförsamlingen.