Medicin

Sjukdom i bisköldkörtlarna missas ofta

Trötthet och lätt nedstämdhet kan bero på överaktiva bisköldkörtlar. Sjukdomen är vanlig, uppemot tre procent i befolkningen drabbas, men enligt en studie från Östersunds sjukhus missas ofta de här patienterna, skriver Dagens Medicin.
Huggsexa om Sveriges budget
Vänsterpartiet vill ha gratis medicin för alla över 80 år och mer stöd till långtidssjuka och ensamstående föräldrar. Rikspolischefen vill ha fler poliser. Samtidigt uppmanar Konjunkturinstitutet regeringen att strama åt.
Hjälten fixade medicin – nu hyllas han av Åsa
Åsa Alvetjärn fick en service utöver det vanliga när hennes diabetessjuka mamma var i akut behov av insulin. – Jag åkte till Apoteket i all hast och glömde plånboken hemma, men en ung kille som hette Jonas hjälpte oss ändå. – Han är en hjälte, jag vill tacka honom av hela mitt hjärta.
Läs mer om Apoteket och Åsa.

Nätbedragare fast – efter att ha infekterat sina egna datorer med virus

En grupp mejlbedragare har fått smaka på sin egen medicin. Ett säkerhetsföretag kartlade ligans verksamhet med hjälp av deras eget malware.
Fängelsestraff för giftig medicin
Fem personer har dömts till fängelse i Panama för att ha orsakat en tragedi 2006 då giftig...
Läs mer om Panama.
En dos med musikalisk medicin
På fredag uppträder Rufus Wainwright på Stockholm Music and Arts. Den mångfacetterade artisten...
Läs mer om Stockholm Music.
Medicin som förebygger hiv på väg
Det europeiska läkemedelsverket, EMA, rekommenderar att läkemedlet Truvada godkänns som...
Läs mer om EMA och Truvada.
Använda medicin mot spelberoende utreds
Personer som är spelberoende kan kanske behandlas med läkemedel.
Medicin mot spelberoende utreds
Personer som är spelberoende kan kanske behandlas med läkemedel. Statens beredning för medicinsk...
Facket: Vestberg har skapat obalans i ledningen
Facket ställer sig kritiskt till Ericssons nya sparprogram, som bland annat innebär att tusentals anställda kommer att varslas. Det är en kortsiktig medicin som skadar framtidens produkter, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare på Ericsson. Samtidigt rasar bolagets aktie på Stockholmsbörsen.
Polisen varnar för jättevåg av falsk vård
En våg av vårdbedrägerier sköljer över Västsverige. Enligt P4 Sjuhärad ringer bedragarna upp äldre och kräver pengar för att skicka bra medicin. Men allt är lögn. Polisen utreder 160 anmälda fall. Enligt Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp, får medicinbluffen många att må dåligt. – Det är en fruktansvärd situation, säger han.
Läs mer om Circagrupp och Västsverige.
Norska skidstjärnans beslut om framtiden
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har pluggat till läkare parallellt med skidkarriären. Men nu får studierna stå åt sidan. – Mina hårdaste träningsveckor är inte förenliga med att klara av ett ämne som medicin, säger Uhrenholdt Jacobsen till NRK.
Läs mer om NRK och Uhrenholdt Jacobsen.
Jonas Sjöstedt: Vi får ofta som vi vill
Gratis medicin för alla över 80 år, förmögenhets- och effektskatt. V:s kravlista inför kommande budget är lång, men partiets enda ultimatum är fortfarande ett stopp för vinst i välfärden. Och det trots att regeringens utredare nu meddelat att vinstförbud inte är aktuellt. – Vi får ofta som vi vill i budgetförhandlingarna, säger Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiet: Gratis medicin till alla över 80 år
Vänsterpartiet vill att mediciner ska vara gratis för alla pensionärer över 80 år. – Vi vet att många i dag tvekar om man kan ta ut sin medicin, och det ska man inte behöva göra. Man ska inte behöva titta i plånboken innan man går in på apoteket, säger partiledaren Jonas Sjöstedt .
Kit pudlar efter rubrik om bögpest
I en artikel om förebyggande medicin mot aids, publicerad på nyhetssajten Kit, användes ordet bögpest i rubriken. Efter stark kritik valde nyhetssajten att plocka ner artikeln. –Det var ett olyckligt val, säger Kits ställföreträdande chefredaktör.
Läs mer om Kit.
Jan Björklund: Flera utmaningar för EU
Mer EU. Mer samarbete. Det är Liberalernas partiledare Jan Björklunds medicin mot EU:s existensiella kris efter Brexit. – Utmaningen är att stå upp för det europeiska samarbetet också i motvind, sade Björklund från Almedalsscenen.
Läs mer om Almedalsscenen, Björklund och Brexit.
Prince läkare utreds efter artistens dödsfall
Prince läkare utreds i anslutning till utredningen av artistens dödsfall, skriver TMZ. Enligt sajtens uppgiftslämnare vill polisen klargöra huruvida läkarna gick över gränsen när de skrev ut medicin till artisten, som gick bort efter en överdos av fentanyl. TMZ skriver att FBI, DEA och Carver County District Attorney's Office är involverade i utredning.
Läs mer om DEA, FBI och TMZ.
Ingen gräddfil för alternativ medicin
Dispensen för alternativ medicin, som bland annat används för behandling av cancer och stressrelaterade problem kommer att tas bort. Det meddelade regeringen under torsdagen. – Det är orimligt att ha ett undantag för de här medlen, säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.
Läs mer om Gabriel Wikström.
Sjuksköterska avstängd efter 22 fel
En kvinnlig sjuksköterska gav vid 22 tillfällen fel medicin, eller ingen medicin alls, till...
Sjuksköterska gjorde 22 fel – på 28 dagar
Sjuksköterskan begick 22 fel på 28 arbetsdagar. Bland annat gav hon flera gånger fel dos medicin till patienter. Nu har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att hon ska få en prövotid på tre år.
Läs mer om Inspektionen.
Blev medvetslös av medicinförväxling
Patienten fick en annan vårdtagares medicin, blev medvetslös och tvingades till intensivvård i...
Vårdmissen: Jag låg i koma fem dagar
En man som låg inne på Sahlgrenska sjukhuset gavs av misstag en annan patients medicin. Då blev han medvetslös och tvingades till flera dagars intensivvård i respirator. Min mamma berättade att jag låg i koma i fem dagar. Sedan var jag rullstolsbunden i elva dagar, skriver den drabbade i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, som nu kritiserar sjukhuset.
Läs mer om Inspektionen och Sahlgrenska.
Selma Blair ber om ursäkt efter skandalen
Selma Blair ber om ursäkt efter sin flygplanskollaps, där hon grät och sa att någon ville döda henne. I ett exklusivt uttalande till Vanity Fair kallar hon det ett stort misstag. Jag blandade alkohol med medicin skriver hon i uttalandet.
Läs mer om Vanity Fair.