Medicin

Digitala läkarbesök beläggs med avgift

Nu är det slut med gratisvård på nätet.Nu införs en patientavgift på minst 100 kronor på digitala besök, skriver Dagens Medicin.– Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för Kry, till Dagens Medicin.
Läs mer om Kry.

Vård på nätet får minimiavgift

Inrikes. Snart är det slut för gratis sjukvård på nätet. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ställer sig bakom förslaget om en miniminivå på 100 kronor i avgift för digitala vårdbesök, skriver Dagens Medicin.
Läs mer om Landsting.
Vård på nätet kan få minimiavgift
Snart kan det vara slut för gratis sjukvård på nätet. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ställer sig bakom förslaget om en miniminivå på 100 kronor i avgift för digitala vårdbesök, skriver Dagens Medicin.
Läs mer om Landsting.
Vård på nätet får minimiavgift
Snart är det slut för gratis sjukvård på nätet. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ställer sig bakom förslaget om en miniminivå på 100 kronor i avgift för digitala vårdbesök, skriver Dagens Medicin.
Läs mer om Landsting.

Medicin är viktigare än skönhetsprodukter

Apoteken i Sverige har för stort fokus på smink och rabatter.Det tycker regeringen – som i ett nytt lagförslag vill säkerställa att kunderna får sina mediciner snabbt och att personalens rådgivning håller hög kvalitet.– Jag tror de flesta som går in på ett apotek förväntar sig att den medicin du behöver ska finnas där, och att det är viktigare än skönhetsprodukter, säger socialminister Annika Strandhäll, S.
Läs mer om Annika Strandhäll och Sverige.
Sundby borde se sig själv i spegeln
De senaste åren har det norska landslagets användande av astmamediciner varit ett hett debattämne.Den svenska skidskytteprofilen Carl-Johan Bergman menar att användandet av medicin i skidsporten är för utbrett och av den anledningen tvekar han kring om han vill att hans döttrar ska bli elitidrottare.– Jag tycker att en utövare som Martin Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln, säger Bergman till Dagbladet.
Låt skolbarnen röra på sig varje dag
Lek med tanken att det fanns en medicin som förebyggde depression, ökade prestationsförmågan och gjorde att du blev lyckligare, friskare och levde längre - samtidigt som den var gratis och tillgänglig för alla.
Skyller sexofredande på medicin
Inrikes. En man i Västerbotten som vid upprepade tillfällen ringde en kvinna anonymt via videosamtal och onanerade framför kameran döms för sexuellt ofredande, rapporterar Västerbottens-Kuriren.
Döda 14-åringens mamma: Glad och förnuftig pojke
En 14-årig pojke dog och en jämnårig flicka hamnade i koma efter att ha fått i sig receptbelagd medicin på en fest i lördags kväll.Enligt uppgifter till tidningen BT kan det ha rört sig om drogen metadon.– Jag kan läsa att vissa har skrivit en massa falska historier om honom. Han var en glad och förnuftig pojke, som trots ett dåligt sällskap visste mycket väl att han inte skulle ta droger, säger pojkens mamma i en intervju med BT.
14-åring tog medicin på fest – dog direkt
De två 14-åringarna, en pojke och en flicka, ville testa den receptbelagda medicinen. Det fick ödesdigra konsekvenser.Pojken dog direkt och flickan kämpar för sitt liv på sjukhuset.Nu är en 40-årig kvinna anhållen – misstänkt för dråp.
Glöm inte ta din medicin – smart app påminner om pillren
Det är lätt att glömma bort att ta sin medicin, och den som äter många piller kan ha stor nytta av appen My Therapy Piller Påmminnelser.
Familjeföretaget utlöste epidemi – tjänade multum
Prince, Tom Petty, Lil Peep och svenska ungdomar som köpt sprayflaskor på nätet – alla har de dött av preparatet fentanyl. Det här är berättelsen om hur en smärtstillande medicin ledde hundratusentals människor in i döden.
Läs mer om Lil Peep och Tom Petty.
Fler får cancerbesked över telefon
Allt fler får veta att de har malignt melanom, hudcancer, via telefon eller brev trots att rekommendationen är att beskedet ges vid personligt möte och helst med behandlande läkare, skriver Dagens Medicin.
94-åriga Viola Ericsson hjälpte polisen att gripa misstänkt bedragare
Viola Ericsson snabba agerande när hon över telefon blev erbjuden att köpa medicin hjälpte polisen att gripa en misstänkt bedragare. Mannen står nu åtalad för 78 punkter av bedrägeri och försök till bedrägeri. En del av brotten betecknas som grova. – Det kändes som en så liten sak att göra men nu är jag väldigt stolt, säger Viola Ericsson.
Läs mer om Viola Ericsson.
Henrik, 22, tog vanlig medicin – hittades död
Den besvärliga rethostan gav sig inte och han fick en vanlig hostmedicin utskriven av läkare.Men Henrik Norman, 22, tog för stor dos av medicinen – och avled.Nu varnar hans pappa för det dödliga läkemedlet.– Jag hittade honom död i sängen. Varför skriver man ut så stora doser, säger Christer Norman.
Läs mer om Christer Norman.
Fel medicin gav patient akut njursvikt
Patienten sökte vård på Mölndals sjukhus med smärtor efter att axeln hoppat ur led. Utan att ett blodprov togs gavs patienten medicin som ledde till akut njursvikt, skriver Göteborgs-Posten.
Läs mer om Göteborgs-Posten.
Region Skåne säger nej till Måns livsviktiga medicin
Måns Rundqvist, 14, i Ystad har sedan 2008 tagit bromsmedicinen Translarna för att motverka den ovanliga muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.Men i april tar han sin sista dos av läkemedlet. Region Skåne subventionerar inte längre läkemedlet.– Ju närmre man kommer april, ju mer ledsen, arg och förtvivlad blir man, säger Måns pappa, Fredrik Rundqvist.
Josefine, 17, får inte medicin mot adhd
Josefine Schön, 17, fick adhd-diagnos för ett år sedan.Men fortfarande får hon ingen medicin – trots att halva gymnasiet har gått.– Nu känner jag mig bara uppgiven. Jag sitter liksom fast i ett mellanläge, säger hon.
Astra Zenecas medicin får godkänt i USA
Läs mer om USA.