Medicin

Jönsson: Jag äter medicin varje dag

Det var året när han vann både OS-guld och VM-guld.Blev utnämnd till turneringens bästa spelare i Turin.Och var kapten i VM-finalen.Men det är en annan sak som fascinerar alldeles särskilt med Kenny Jönsson säsong 2006.Kontrasterna.– Det var OS-final med 20 000 på läktaren och miljoner tv-tittare på söndagskvällen och sedan Nybro borta i hockeyallsvenskan på onsdagskvällen, berättar han.

Profilens diagnos – efter frånvaron i SVT

I höstas försvann SVT-profilen och meteorologen Pererik Åberg från rutan efter en tids depression.Nu har han fått en diagnos från sin psykolog – samtidigt som han äter medicin för att må bättre.– Lillgrabben trodde jag hade ont i huvudet. Min dotter sa att jag var sjuk i huvudet, säger han till tidningen Allers.
Läs mer om Pererik Åberg och SVT.
Macchiarini frias för artikel
En rad artiklar av den beryktade kirurgen Paolo Macchiarini utreds för oredlighet i forskning, men nu har en av dem friats, skriver Dagens medicin.
Läs mer om Paolo Macchiarini.
Fler allvarliga biverkningar av medicin
Fallen med allvarliga biverkningar av läkemedel ökar. Ändå tror Läkemedelsverket att många fler är drabbade.
Läs mer om Läkemedelsverket.

Körberg berättar om medicineringen

Tommy Körberg har tidigare haft problem med både alkohol och droger.I podcasten Nemo möter en vän berättar han om sin ångest, och det faktum att han nu tar antidepressiv medicin för att må bättre.– Jag har varit en dysterkvist hela tiden, säger han i podcasten.
Läs mer om Nemo.
Ribbings mobil ringde – mitt under prisutdelning
Folkvettsexperten Magdalena Ribbing fick smaka på sin egen medicin när hennes mobiltelefon plötsligt ringde under en prisutdelning på Kungliga slottet – i närvaro av prins Carl Philip.Ribbing själv trodde att nya telefonen var på ljudlös.– Det utbröt ett glatt fnitter hos alla som var där just för att det var jag, men jag är så gammal så jag har slutat att skämmas över allt sånt, säger hon om händelsen.
Läs mer om Carl Philip.Ribbing och Kungliga.
Ny forskning: Bästa sättet att förbättra sömnen
Medicin kan vara bra om man behöver komma till rätta med sömnbrist akut.Men för långvarigt bruk finns en bättre, billigare och skonsammare lösning.Måttlig träning har visat sig vara rena dunderkuren mot sömnproblem, i synnerhet vid insomni.Ett par timmar i veckan på gymmet är vad som krävs.
Sjuksköterska i USA misstänks för 60 bebismord
Sjuksköterskan Genene Jones dömdes 1984 i Texas för att ha dödat en ettårig flicka med en överdos muskelavslappnande medel och för att ha gett en fyra veckors pojke en dödlig dos antikoagulerande medicin, som han överlevde.
Läs mer om USA.
Nekades antibiotika – Mathias, 16, avled
När 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund fick hög feber misstänkte föräldrarna hjärnhinneinflammation. Men läkarna ville inte ge antibiotika.Några timmar senare hade de ändrat sig – men för sent. Mathias dog samma dag. De som vårdat honom erbjöds då medicin i förebyggande syfte.– Personalen fick antibiotika men inte Mathias. Det är groteskt, säger hans pappa Niels Boje Lund till Danmarks Radio.
Malmö fick smaka på sin egen medicin
Malmö FF har på sistone tagit flera segrar efter sena mål. Men i hemmamatchen mot IFK Norrköping blev rollen den ombytta. Två sena mål av gästerna innebar att skåningarna inkasserade sin första förlust för säsongen.
Läkarna i Venezuela ser sina patienter dö – protesterar
Caracas. I sina vita rockar tågar de på Caracas gator – läkarna som ser sina patienter dö av läkemedelsbrist. Mödradödligheten har på ett år ökat med 66 procent i Venezuela som lider av en svår ekonomisk kris med brist på mat, medicin och andra förnödenheter. – Vi har inte ens tillgång till penicillin.
Läs mer om Venezuela.
Läkarna tvingas se sina patienter dö – protesterar
Caracas. I sina vita rockar tågar de på Caracas gator – läkarna som ser sina patienter dö av läkemedelsbrist. Mödradödligheten har på ett år ökat med 66 procent i Venezuela som lider av en svår ekonomisk kris med brist på mat, medicin och andra förnödenheter. – Vi har inte ens tillgång till penicillin.
Läs mer om Venezuela.
Efter dödsfallet: Chris Cornells familj kritiska mot läkaren
Den 52-åriga sångaren hittades död på ett hotellrum i Detroit under gårdagen.Dödsorsaken var enligt läkare självmord.Nu ställer sig familjen kritiska till bedömningen och påpekar att Chris Cornell tog receptbelagd medicin, rapporterar AP.
Läs mer om Detroit.
Två dömda för ambulansrån
En man i 30-årsåldern som i januari rånade en ambulans under utryckning på en akutväska med medicin har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, skriver Sveriges Radio P4 Örebro.
Bingo Rimrs nya diagnos: Chockad
Bingo Rimr tror att han har diagnosen ADHD, efter en lång undersökning.Nu ska stjärnfotografen utreda vilken medicin han ska ha.Är lite chockad trots att jag någonstans inombords visste detta redan skriver Bingo Rimr på Instagram.
Läs mer om Bingo Rimr och Instagram.
Forskare: Räcker inte att ge äldre antidepressiva
Äldre löper högre risk än yngre att ta livet av sig. Suicidforskaren Margda Waern vill få fram nya individanpassade behandlingar som riktar sig specifikt till suicidala äldre. Många får idag antidepressiv medicin, trots att den på många sätt inte fungerar som det är tänkt för den äldre åldersgruppen.
Oili, 85, kräktes avföring – tjuv hade bytt ut medicin
Någon var inne på äldreboendet Solhöjden i Öckerö kommun stal narkotikaklassade mediciner - och ersatte med förstoppningsmedel.En av de som drabbades var Oili, 85, – som sen spydde upp sin egen avföring.– Hur länge har det här pågått. Hur länge fick hon lida? säger Annette Källström om sin nu avlidna svärmor.
Felaktigheter om vaccin sprids på BVC
En barnavårdscentral på Södermalm sprider ovetenskaplig information om vacciner för nyblivna föräldrar och rekommenderar homeopatisk medicin till barn. Landstingets sjukvårdsansvariga är starkt kritiska och nu ska vårdavtalet ses över.
Läs mer om BVC och Södermalm.
Rekordstort beslag av myrkottsfjäll
Den malaysiska tullen beslagtog under natten till måndag svensk tid mer än 700 kilo myrkottsfjäll, rapporterar Yahoo News. Myrkottsfjäll används i traditionell kinesisk medicin, och fyra av åtta myrkottsarter är hotade som en följd av jakt.
Nytt hopp för personer med ALS
En ny ALS-medicin har godkänts av det amerikanska läkemedelsverket, F.D.A, rapporterar New York Times. Det ger hopp för många drabbade. – Eftersom det här har godkänts i USA så finns det en stor förhoppning hos oss att fler får pröva den här medicineringen, säger Alex Schelin, make till ALS-sjuka Lisa Schelin från Gränna.
Läs mer om Alex Schelin, Gränna och USA.
Illegal handel med läkemedel ökar – detta köper svenskarna
Köp av läkemedel från utlandet ökar. Men det finns ingen myndighet som kontrollerar att reglerna på den svenska marknaden följs när medicin korsar den svenska gränsen. – Det kan vara vad som helst i förpackningen, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
Nytt hopp för personer med ALS
En ny ALS-medicin har godkänts av det amerikanska läkemedelsverket, F.D.A, rapporterar New York Times. Det ger hopp för många drabbade. – Eftersom det här har godkänts i USA så finns det en stor förhoppning hos oss att fler får pröva den här medicineringen, säger Alex Schelin, make till ALS-sjuka Lisa Schelin från Gränna.
Läs mer om Alex Schelin, Gränna och USA.
USA godkänner Astra Zeneca-medicin
Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt att ett läkemedel från Astra Zeneca används vid behandling av patienter som lider av cancer i urinblåsan.