Medicin

Tackade nej till norsk hjälp vid bussolyckan

Tre barn miste livet och flera skadades allvarligt i den tragiska bussolyckan i Härjedalen.Ängskolan i Skene saknar tre av sina elever – och inget blir någonsin som förr.Kanske hade liv kunnat räddas, det menar två läkare som nu ifrågasätter Region Jämtland Härjedalens beslut att säga nej till hjälp från Norge, skriver Dagens Medicin.

Nej till norsk hjälp vid bussolyckan utreds

Den hjälp som Norsk Räddningstjänst skulle kunnat bistå med hade med största säkerhet förkortat tiden som svårt skadade patienter behövt befinna sig på skadeplatsen innan transport till kvalificerad vård, skriver läkarna i ett mejl till Ivo, enligt tidningen. Enligt Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör vid regionen och sjukvårdsledare under olyckan, säger att det var många som hjälptes åt. – Vi hade full uppbackning från den svenska sidan och i det skedet när vi fick erbjudandet var bedömningen att vi inte behövde mer hjälp, säger Lisbet Gibson till Dagens Medicin.
Medicin ledde till missbildningar hos barn
Epilepsimediciner med substansen valproat ligger bakom allvarliga missbildningar hos mellan 2.150 och 4.100 barn födda i Frankrike sedan år 1967, enligt en ännu inte offentliggjord studie av franska läkemedelsverket ANSM.
Läs mer om Frankrike.
Naomi Watts hyllas för Instagram-hämnden
Naomi Watts fick till den perfekta Instagram-hämnden. När ett fan trodde att hon fotade skådespelaren i smyg – då fick hon smaka på samma medicin. Du tror du kan smyga, va? skrev skådespelaren under sin bild på smygfotaren.
Läs mer om Instagram-hämnden.

SVT-profilen nekades vård – efter smärtan

SVT-profilen Kalle Zackari Wahlström fick ingen medicin av läkare - och tog av hundens värktabletter. I podcasten I nöd och lyft berättar programledaren om den ovanlida medicinen. – Jag har ätit hundvärktabletter, säger Zackari Wahlström i podcasten.
Läs mer om Zackari Wahlström.
Skjuten 19-åring hotade sköterskor
En 20-åring från Malmö som skadats i en skottlossning på Holma åtalas för att han hotat sjukhuspersonalen till livet.Mannen skickades till Lund för specialistvård. Där krävde han narkotikaklassad medicin och blev mycket uppretad när han inte fick som han ville.
Läs mer om Holma, Lund och Malmö.
Efter operationen – hur går jag ner i vikt?
Hej Sofia, Jag har en fråga till dig. Jag lider av sköldkörtelproblem, jag äter medicin för låg ämnesomsättning och har genomgått en magoperation, gastric bypass. Har inte gått ner i vikt som jag vill.
Läs mer om Jag.
Kliniken varnar för den förrymde mördaren
Mördaren Peder Hägglöf, 46, är fortfarande på rymmen från den rättspsykiatriska kliniken i Sala. Nu varnar kliniken allmänheten – om patienten inte får sin medicin så ökar riskerna. – Det man ska göra är att undvika honom i möjligaste mån och försöka larma polisen, säger Bengt Jarl, verksamhetschef för rättspsykiatrin i Västmanland.
Läs mer om Bengt Jarl, Sala och Västmanland.
Hunden Ronja räddades – av Facebookuppropet
Hunden Ronja, 9, däckar totalt utan sin livsviktiga medicin.När medicinen plötsligt tog slut på Värnamos olika apotek gick Jenny Johansson ut med en desperat efterlysning – som snappades upp internationellt.– Får hon inte tabletterna stänger kroppen mer eller mindre av, säger hon.
Natalie har utretts för adhd – i två år
Två år har gått.Men adhd-utredningen är inte klar än, och utan diagnos – ingen medicin.Nu är slutbetygen i fara för Natalie, 15.– Jag skulle inte gå från botten till toppen. Men det hade hjälpt.
Läs mer om Natalie.
Yngves medicin är slut i hela landet: Blir jättedålig utan den
Yngve Ahlberg, 68, lider av en svår sjukdom och behöver äta medicin varje dag. Men i över en månads tid har läkemedlet Florinef varit slut hos tillverkaren. Nu har han bara en handfull tabletter kvar. – Jag blir jättedålig om jag inte får medicinen, säger Yngve Ahlberg.
Läs mer om Florinef och Yngve Ahlberg.
Mitt immunförsvar attackerar sig självt
I januari 2007 hamnade Rögles stjärnvärvning Anders Lindbäck på intensiven.Han gick ner 13 kilo och läkarna kunde först inte hitta några svar. Den ovanliga sjukdomen Still's disease hade drabbat honom.– Det är mitt immunförsvar som attackerar sig självt och skapar oreda. Jag har ätit medicin varje dag men nu har jag varit helt utan i över ett år och det går bra, säger Lindbäck.
Läs mer om Lindbäck.
Alternativ medicin mot livsproblemen
I Finland är biblioterapi etablerad behandling sedan många år tillbaka. – Våra livsproblem blir alltmer medikaliserade, vi får piller för allt och det är en sorglig utveckling. Vi behöver hitta andra vägar till våra etiska, andliga och existentiella frågor, säger Juhani Ihanus som är kulturpsykolog vid Helsingfors universitet.
Anja Pärson fick läkarvård innan sändning
Anja Pärson fick kämpa mot smärtor under Let's dance - och hade dubbla bihåle- och öroninflammationer. Trots det tog hon revansch på sjukdomen och tog sig vidare till nästa vecka – inför ögonen på hustrun Filippa Rådin. För att klara av att medverka direktsändningen fick Anja läkarhjälp. – Jag har tagit de mediciner som läkarna rekommenderat. Det har varit medicin mot inflammationerna, säger Anja Pärson efter sändning.
Läs mer om Anja, Anja Pärson och Filippa Rådin.
Beslut om ny medicin dras i långbänk
Det är en tärande frustration som sjuka människor upplever när de vet att det sedan mer än ett år finns ett godkänt läkemedel för sjukdomen cystisk fibros som de inte kan använda, skriver professor Gunnar C Hansson och sjuksköterskan Ulrica Sterky.
Gunilla hade PMS – då drogs sjukpengarna in
Läkarsekreteraren Gunilla Öreteg drabbades av stroke och blev sjukskriven. Pengarna från sjukförsäkringen hjälpte henne klara ekonomin. Men plötsligt avbröt försäkringsbolaget utbetalningarna. Orsaken: Gunilla hade haft PMS och fått medicin för det. – Man ska inte vara säker på att man är försäkrad för att man har en försäkring. Jag vill varna andra, särskilt kvinnor, säger hon.
Daniel: Jag lider inte av att äta medicin
UPPSALA. Det har gått åtta år sedan prins Daniel fick ta emot sin pappas ena njure. Nu berättar han om tiden efter operationen – och om hur vardagen har påverkats. – Jag lider inte av att äta medicin, sa han under ett symposium på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Läs mer om Akademiska, Daniel och Uppsala.
Nya läkemedel bromsar död i hudcancer
Dödstalen i hudcancer, malignt melanom, ser ut att ha stabiliserats på lite drygt 500 personer per år, skriver Dagens Medicin.
Dino fick medicin gjord för kor – dog
Familjen skulle avmaska sin tvååriga hund Dino inför en resa till Norge.Då gjorde veterinären misstaget om kostade hans liv – medicinen han fick är gjord för kor.– Det känns förfärligt och fruktansvärt onödigt. Man vill kunna lita på sin veterinär. Det känns så orättvist, säger Dinos matte Annakarin.
Läs mer om Annakarin, Dino och Norge.Då.
Så hackades hackarna – experterna slog nätbedragare i deras egna spel
Ibland är det bara att bita i det sura äpplet och erkänna att man fått smaka sin egna sura medicin. Som i fallet med nätbedragaren som gick rakt in i fällan och lurades på sin egen hemmaplan.
Magiska magnolia! Så sköter du vackra trädet
När magnolian blommar vet vi att våren är här – den sprider lycka. Man drar efter andan, blir glad och njuter av den sagolika blomprakten. Men vet du att den också är medicin och levt ihop med dinousarier? Här får du veta allt du behöver om älskade busken och trädet.
Lindsey Vonn tar fortfarande medicin
Lindsey Vonn är den medialt mest påpassade alpina skidåkaren. Men hon berättar nu att sedan Maria Höfl-Riesch slutade så har hon få vänner bland åkarna. – Det är väldigt ensamt, säger hon till Sport1.
Läs mer om Maria Höfl-Riesch och Sport1.
Hasse Andersson tvingas ta sprutor
Hasse Kvinnaböske Andersson, programledare för Melodifestivalen 2017, måste ta sprutor varje kväll efter sändning. Här är hans kamp för hälsan. – Jag måste bara vara noga med att ta min medicin, säger programledaren.
Läs mer om Melodifestivalen.