Medicin

Kan fortfarande inte somna utan medicin

För fyra år sen föll den polska skidstjärnan Justyna Kowalczyk ner i en djup depression.Och även om hon nu mår bättre berättar hon att det har satt sina spår.–Jag kan fortfarande inte somna utan att ta medicin. Och den är stark, säger hon enligt Adressa.
Läs mer om Adressa och Justyna Kowalczyk.

Stor sökinsats efter diabetessjuke 17-åringen Anton

Har du sett Anton, 17? Han är försvunnen sedan 16-tiden i söndags från sitt hem i Ramvik, Härnösand. Han har diabetes och det finns stor risk att han hamnar i koma om han inte tar sin medicin.
Läs mer om Anton, Härnösand och Ramvik.
Eva Clementi: Så blev fiolen och musiken min bästa medicin mot sjukdomen
Kan musiken göra en människa friskare? Författaren och journalisten Eva Clementi var skeptisk innan hon själv fick parkinson och märkte hur Vivaldi hjälpte henne i sjukdomen. Här skriver hon om en helande process med stråken i hand.
Läs mer om Eva Clementi och Vivaldi.
Rättvist val är bäst medicin
DN 8/8 2017. Etnisk splittring och korruption försvagar Kenyas demokrati. Ett fritt och rättvist val är bästa försäkringen mot nya oroligheter.

Tennisstjärna får kortat dopningsstraff – åt tortellini med medicin

Sara Errani gick nyligen till åttondelsfinal i tennisen i Båstad. Nu stängs hon av i två månader för ett förbjudet preparat. Italienskan får reducerat straff eftersom det anses troligt att hon fick i sig sin mammas cancermedicin genom en tallrik med tortellini i buljong.
Läs mer om Båstad.
Bluffartikel om Star Wars publicerad
En artikel om forskning om midichlorianer, det vill säga det som ger jedi-riddarna sina krafter i Star Wars-univeriumet, och Kraften själv slank igenom granskning i fyra av nio tidskrifter, skriver Dagens Medicin.
Små rörelser på Wall Street
Handelsveckan i New York inleddes med ömsom vin och ömsom vatten. Dow Jones och S&P stängde på minus, med den världsledande tillverkaren av hygien- och sjukvårdsprodukter Johnson & Johnson som främsta sänke. Företagets aktie föll 1,4 procent efter besked om att deras bästsäljande medicin mot reumatisk artrit kommer att få konkurrens.
Läs mer om Johnson, New York och Wall Street.
Stor minskning av antalet döda i aids
Aidsrelaterade dödsfall i världen har minskat med nästan hälften sedan 2005 och antalet människor som har tillgång till hiv–medicin slår rekord. Det visar en ny rapport från Unaids som publiceras inför en internationell aids-konferens i Paris i helgen.
Henrik Stensons 3 snabba tips för golfamatörer
VIDEO | Det finns en viktig medicin som varje golfare bör lära sig att ta. Och så tar du dig bäst upp ur bunkern. Bragdmedaljören och birdiekungen Henrik Stensons ger sina tre bästa golftips till SvD:s läsare i ett exklusivt tv-klipp från hemmet i Orlando.
Läs mer om Orlando.
Efter skilsmässan – slutar ta medicinen
Sedan bloggaren Isabella Blondinbella Löwengrip skilde sig från maken Odd Spångberg har hennes liv förändras.På sin blogg berättar hon att hon är lyckligare nu.På tal om måendet har jag slutat med min PMS-medicin Premalex efter skilsmässan, jag känner mig lyckligare överlag så jag behöver dom inte. skriver Isabella Löwengrip.
Johanna Möller tvingades ta medicin
Arbogakvinnan Johanna Möller har tvingats ta medicin för att hålla ihop det under rättegången. Nu sitter hon inspärrad för en rättspsykiatrisk undersökning.– Det har varit otroligt påfrestande för henne att vara isolerad och inte ha någon kontakt med omvärlden, säger advokaten Amanda Hikes – som ägnat alla vakna timmar under omkring ett år åt Arbogafallet.
Läs mer om Arbogafallet.
Stjärnekonomen hånar Trump – och hyllar Sverige
Västvärldens ledare har svikit sin befolkning med för mycket marknadsliberalism – och får nu betala priset genom Donald Trump, en misogyn rasist som har fel medicin på alla utmaningar vi står inför. Det menar nobelpristagaren Joseph Stiglitz, som i stället lyfter den svenska modellen som lösningen.
Postnords slarv: Annikas medicin kom till fel låda
Försenade fakturor, försvunna brev och mediciner som hamnar fel. Breven hamnar ofta hos släktingar med samma efternamn, eller så kommer de inte fram alls.Nu är Annika Nyholm trött på Postnords slarv.– Det får inte förekomma att medicin kommer fel, säger hon.
Läs mer om Annika Nyholm.
Efter rattfyllan – Woods avslutar sin behandling
Golfstjärnan Tiger Woods säger att han har avslutat det behandlingsprogram han genomgått för att hantera sina mediciner, sedan han gripits för en misstänkt rattfylla.Han hittades sovande i förarsätet på sin bil i maj, och sade att han reagerat på utskriven medicin. Därefter tog han professionell hjälp.
Jönsson: Jag äter medicin varje dag
Det var året när han vann både OS-guld och VM-guld.Blev utnämnd till turneringens bästa spelare i Turin.Och var kapten i VM-finalen.Men det är en annan sak som fascinerar alldeles särskilt med Kenny Jönsson säsong 2006.Kontrasterna.– Det var OS-final med 20 000 på läktaren och miljoner tv-tittare på söndagskvällen och sedan Nybro borta i hockeyallsvenskan på onsdagskvällen, berättar han.
Profilens diagnos – efter frånvaron i SVT
I höstas försvann SVT-profilen och meteorologen Pererik Åberg från rutan efter en tids depression.Nu har han fått en diagnos från sin psykolog – samtidigt som han äter medicin för att må bättre.– Lillgrabben trodde jag hade ont i huvudet. Min dotter sa att jag var sjuk i huvudet, säger han till tidningen Allers.
Läs mer om Pererik Åberg och SVT.
Macchiarini frias för artikel
En rad artiklar av den beryktade kirurgen Paolo Macchiarini utreds för oredlighet i forskning, men nu har en av dem friats, skriver Dagens medicin.
Läs mer om Paolo Macchiarini.
Fler allvarliga biverkningar av medicin
Fallen med allvarliga biverkningar av läkemedel ökar. Ändå tror Läkemedelsverket att många fler är drabbade.
Läs mer om Läkemedelsverket.
Körberg berättar om medicineringen
Tommy Körberg har tidigare haft problem med både alkohol och droger.I podcasten Nemo möter en vän berättar han om sin ångest, och det faktum att han nu tar antidepressiv medicin för att må bättre.– Jag har varit en dysterkvist hela tiden, säger han i podcasten.
Läs mer om Nemo.
Ribbings mobil ringde – mitt under prisutdelning
Folkvettsexperten Magdalena Ribbing fick smaka på sin egen medicin när hennes mobiltelefon plötsligt ringde under en prisutdelning på Kungliga slottet – i närvaro av prins Carl Philip.Ribbing själv trodde att nya telefonen var på ljudlös.– Det utbröt ett glatt fnitter hos alla som var där just för att det var jag, men jag är så gammal så jag har slutat att skämmas över allt sånt, säger hon om händelsen.
Läs mer om Carl Philip.Ribbing och Kungliga.
Ny forskning: Bästa sättet att förbättra sömnen
Medicin kan vara bra om man behöver komma till rätta med sömnbrist akut.Men för långvarigt bruk finns en bättre, billigare och skonsammare lösning.Måttlig träning har visat sig vara rena dunderkuren mot sömnproblem, i synnerhet vid insomni.Ett par timmar i veckan på gymmet är vad som krävs.
Sjuksköterska i USA misstänks för 60 bebismord
Sjuksköterskan Genene Jones dömdes 1984 i Texas för att ha dödat en ettårig flicka med en överdos muskelavslappnande medel och för att ha gett en fyra veckors pojke en dödlig dos antikoagulerande medicin, som han överlevde.
Läs mer om USA.
Nekades antibiotika – Mathias, 16, avled
När 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund fick hög feber misstänkte föräldrarna hjärnhinneinflammation. Men läkarna ville inte ge antibiotika.Några timmar senare hade de ändrat sig – men för sent. Mathias dog samma dag. De som vårdat honom erbjöds då medicin i förebyggande syfte.– Personalen fick antibiotika men inte Mathias. Det är groteskt, säger hans pappa Niels Boje Lund till Danmarks Radio.