Medicin

Exets grova anklagelse mot Uma Thurman

Pulp Fiction-skådespelerskan Uma Thurman befinner sig i en vårdnadstvist med exet Arpad Busson. Under fredagen tog förhandlingarna en smutsig vändning – då Busson anklagade henne för att ha blandat medicin mot psykisk sjukdom med alkohol, skriver Page six.
Läs mer om Arpad Busson, Busson, Page och Uma Thurman.

Läkarens nödrop: Kaos på Sahlgrenska

Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.Läkare larmar mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation, som GT tidigare rapporterat. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.
Läkare: Sahlgrenska utom kontroll
Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Läkare larmar om mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.
Läs mer om Göteborg, Sahlgrenska och Sverige.
Läkare: Sahlgrenska är utom kontroll
Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Läkare larmar nu mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.
Läs mer om Göteborg, Sahlgrenska och Sverige.

Björn af Kleen: Att inte veta var man kommer ifrån kan vara en frihet

Det är lätt att glömma i dag. Men i några avseenden var Barack Obama en lika otänkbar president som Donald Trump. Jag ägnade julhelgen åt journalisten och författaren David Remnicks sex år gamla biografi över den avgående presidenten. The bridge. The life and rise of Barack Obama är medicin mot tilltagande politisk depression.
Läs mer om Barack Obama, Donald Trump och Kleen.
Avled på väg till sjukhus – dagen efter läkarbesök
Den diabetessjuke mannen besökte sjukhuset och ordinerades medicin.Dagen efter kollapsade mannen under en promenad och avlider sedan på väg till sjukhus.Händelsens är nu lex Maria-anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Skånska Dagbladet.
Trots säljstoppet: Förgiftningarna ökar
MEDICIN. Förgiftningsfallen av paracetamol har inte minskat sedan Läkemedelsverkets försäljningsstopp av värktabletterna i vanliga butiker. Under förra året fick Giftinformationscentralen ta emot åtta procent fler samtal om misstänkta förgiftningar.
Så kan AI och nanoteknik förändra världen inom fem år – här är IBM:s framtidsspaningar
Om fem år kan ett enda chipp göra samma jobb som ett labb och snabbt se om vi är sjuka. Vi genomskådar om en medicin är förfalskad genom att ta en bild på den. Och vi kan odla exakt rätt gröda på en plats utan att slösa på vatten. Det förutspår IBM.
Läs mer om IBM.
Så kan AI och nanoteknik förändra världen inom fem år – här är IBM:s framtidsspaningar
Om fem år kan ett enda chipp göra samma jobb som ett labb och snabbt se om vi är sjuka. Vi genomskådar om en medicin är förfalskad genom att ta en bild på den. Och vi kan odla exakt rätt gröda på en plats utan att slösa på vatten. Det förutspår IBM.
Läs mer om IBM.
Man måste ha en förståelse för marknaden
Vill man starta företag inom digital hälsa räcker det inte med kunskaper i medicin. – Man måste ha en förståelse för marknaden, säger företaget Onelabs vd David Strömbeck. Här ger han karriärråd till studenten Eliza Lindqvist.
DN:s vetenskapsreportrar prisas som Årets folkbildare
De gör det svåra begripligt, de avlivar myter med fakta och tillgängliggör medicin och vetenskap på lättbegripligt sätt. DN:s Amina Manzoor och Maria Gunther får den prestigefyllda utmärkelsen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Medicin kostar mer efter apoteksreformen
Målet med 2009 års reform var att öka tillgängligheten och servicen. Dessutom skulle medicinen få en fortsatt låg prislapp. Men Dagens Nyheter kan visa att priserna för receptfria läkemedel på apoteken tvärtom har ökat. I vissa fall rejält.
Här föds lejonen upp för att klappas och dödas
NORTH WEST / JOHANNESBURG / KAPSTADEN. Det första den lilla lejonungen ser när den öppnar ögonen är en människa. Den ska kunna domineras som inkomstkälla livet ut.Först klappas ungen av turister, senare – som tonåring – tvingas den posera med leende besökare.Nästa steg är att skinnet blir en trof efter något som liknar slakt merän jakt.Förnedringen avslutas med att skelettet säljs dyrt som undergörande medicin till Asien.Djurens konung lever numera ett liv i misär.
Medicin kostar mer efter apoteksreformen
Receptfria läkemedel har blivit dyrare efter omregleringen av apoteksmarknaden. I vissa fall har priserna ökat med mer än 50 procent. Utvecklingen går tvärtemot syftet med omregleringen. Nu inleder DN en granskning av apoteksreformen.
Dyrare medicin efter apotekets avreglering
Sedan apoteksmonopolet avvecklades 2009 har receptfria mediciner blivit dyrare. I vissa fall med mer än 50 procent, visar Dagens Nyheters granskning.
Medicin kostar mer efter apoteksreformen
Receptfria läkemedel har blivit dyrare efter omregleringen av apoteksmarknaden. I vissa fall har priserna ökat med mer än 50 procent. Utvecklingen går tvärtemot syftet med omregleringen. Nu inleder DN en granskning av apoteksreformen.
Nu känner jag mig återställd
Under tv-pucken kollapsade Kenny Jönsson och tvingades akut till sjukhus.Under en lång tid var hälsan dålig – men nu är han tillbaka.– Att behöva ta medicin varje dag är ett enkelt sätt att hålla sig frisk, säger han i en intervju med Helsingborgs Dagblad.
Läs mer om Kenny Jönsson.
Nytt läkemedel ger hopp för ms-patienter
Ett nytt läkemedel kan bromsa förloppet vid ms. Flera nya studier visar en markant förbättring hos patienter. Läkare hoppas nu på ett svenskt godkännande. – Det är jättespännande, säger Anders Svenningsson, docent och överläkare, till Dagens Medicin.
Fredrik, 28, dog av läkemedelsmissen
I sviterna efter en trafikolycka fick Fredrik Hult medicin utskriven.Ett läkemedel som skulle visa sig vara förödande i kombination med den medicin han redan gick på.– Det hade man lätt kunnat läsa sig till i Fass men det visste vi inte förrän efter dödsfallet, säger morfar Nils-Erik Ek.
Läs mer om Fredrik Hult och Nils-Erik Ek.
Jag har högt kolesterol – vad kan jag göra?
Hej! Senast på vårdcentralen sa de att mina kolesterolvärden var förhöjda. Vill inte äta medicin, vad kan jag göra för att få ner dem? /Ingmar
Träning är Petras bästa medicin mot hjärncystan
Petra Landn, 40, lever med en stor cysta i hjärnan och har opererats tre gånger.Trots att framtiden är oviss tänker hon sällan på cystan. Vardagen klarar hon tack vare rejäla doser av fysisk träning.– Får jag ont i huvudet kan det räcka med ett träningspass så försvinner värken, säger hon.
Medicinpristagaren Ohsumi tycker att forskare ska vara naiva
Yoshinori Ohsumi är fortfarande fascinerad av det som gav honom Nobelpriset i medicin, cellernas återvinningsprocess. –Vi förstår kanske bara 30 procent om autofagi, det finns massor kvar att lära sig.
Läs mer om Nobelpriset.
Stensons 3 bästa tips: Så blir du en bättre golfare
Finns det ett bergssäkert sätt att ta sig upp ur bunkern? Eller någon viktig medicin som varje golfare bör lära sig att ta? Bragdguldvinnaren och birdiekungen Henrik Stensons ger sina tre bästa golftips till SvD:s läsare, i ett exklusivt tv-klipp från hemmet i Orlando.
Läs mer om Orlando.
USA köper mest medicin på recept
Amerikanerna är det folk i världen som lägger mest pengar på receptbelagda mediciner, och kommer...