Medicin

Lindsey Vonn tar fortfarande medicin

Lindsey Vonn är den medialt mest påpassade alpina skidåkaren. Men hon berättar nu att sedan Maria Höfl-Riesch slutade så har hon få vänner bland åkarna. – Det är väldigt ensamt, säger hon till Sport1.
Läs mer om Maria Höfl-Riesch och Sport1.

Hasse Andersson tvingas ta sprutor

Hasse Kvinnaböske Andersson, programledare för Melodifestivalen 2017, måste ta sprutor varje kväll efter sändning. Här är hans kamp för hälsan. – Jag måste bara vara noga med att ta min medicin, säger programledaren.
Läs mer om Melodifestivalen.
Dawn Harper-Nelson stängs av för doping
OS-guldmedaljören från Peking 2008, Dawn Harper-Nelson, stängs av i tre månader för doping. 32-åringen säger själv att hon tog en medicin för högt blodtryck utan att känna till att den innehöll en dopingklassad substans. Jag har lärt mig en läxa, skriver hon på Twitter.
Vetenskapsrådet efter skandalerna: Blir förbluffad
Flera av landets största anslagsgivare till medicinsk forskning ska skärpa sina regler efter de senaste årens forskningsskandaler. De kräver också att universitet och högskolor stramar åt kontrollen av forskarna och deras projekt. – Det är allvarligt när forskare tänjer på det etiska regelverket, säger professor Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid statliga Vetenskapsrådet.

Sanningen om svallet – tar medicin för håret

Donald Trump tar medicin för att stimulera sin hårväxt. Det avslöjar hans läkare Harold Bornstein i en intervju med New York Times. Enligt läkaren handlar det om en liten dos av finasteride som säljs under namnet propecia.
Läs mer om Harold Bornstein.
Nobelpristagaren om KI-skandaler: Känner bara sorg
Svenske Nobelpristagaren i medicin, Arvid Carlsson, känner stor sorg över att Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet återigen är inblandade i experimentella behandlingar utan giltiga tillstånd. – Tyvärr verkar det finnas en kultur på Karolinska Institutet som bygger på självgodhet och en övertro på sig själv. Jag känner bara sorg över det, säger Arvid Carlsson.
Therese, 43, var sjuk i nio år innan hon fick diagnosen
När Therese fick diagnosen hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, tog hon ett beslut som kom att förändra hennes liv – och så småningom göra henne frisk. – Flytten till landet gjorde att jag självläkte och blev fri från medicin, säger hon.
Johaugs läkare: Mitt misstag går ut över en oskyldig idrottare
Oslo. Fredrik Bendiksen var så koncentrerad på att hitta en medicin med antibakteriellt innehåll att han inte noterade att det stod clostebol på salvan han köpte till Therese Johaug. – Det är en sak att det går ut över mig och mitt rykte, men när det är ett misstag som går ut över en oskyldig idrottare, det är nästan outhärdligt, sade läkaren under sitt vittnesmål.
Läs mer om Therese Johaug.
Dator hittade cancer lika bra som läkare
Ett avancerat datorprogram har kunnat skilja vanliga former av hudcancer från ofarliga förändringar med lika hög säkerhet som hudläkare. Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature som Dagens Medicin skriver om.
Läs mer om Nature.
Polisen varnar äldre för bluff: De kan nappa
Polisen slår larm på Facebook. Nu vill man framför allt varna äldre för bedragare som utger sig för att vara läkare. – Äldre har ofta krämpor och får de ett erbjudande om bra medicin kan de nappa på det, säger polisen Viktor Adolphson.
Läs mer om Facebook och Viktor Adolphson.
Här är de bästa sjukhusen i landet
Norrlands universitetssjukhus i Umeå är bäst i landet, enligt Dagens Medicin. Och Sahlgrenska i Göteborg är sämst av universitetssjukhusen 2016. Västervik och Oskarshamn är bäst bland de mindre sjukhusen. Här hittar ni topplistorna.
Läs mer om Göteborg, Oskarshamn och Umeå.
Fredrik Bendiksens dopingdom skjuts upp
Fredrik S. Bendiksen var läkaren som gav dopingklassad medicin till Therese Johaug. Men domen mot läkaren kan dröja, rapporterar Verdens gang.
Läs mer om Therese Johaug.
Exets grova anklagelse mot Uma Thurman
Pulp Fiction-skådespelerskan Uma Thurman befinner sig i en vårdnadstvist med exet Arpad Busson. Under fredagen tog förhandlingarna en smutsig vändning – då Busson anklagade henne för att ha blandat medicin mot psykisk sjukdom med alkohol, skriver Page six.
Läs mer om Arpad Busson, Busson, Page och Uma Thurman.
Läkarens nödrop: Kaos på Sahlgrenska
Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.Läkare larmar mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation, som GT tidigare rapporterat. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.
Läkare: Sahlgrenska utom kontroll
Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Läkare larmar om mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.
Läs mer om Göteborg, Sahlgrenska och Sverige.
Läkare: Sahlgrenska är utom kontroll
Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Läkare larmar nu mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.
Läs mer om Göteborg, Sahlgrenska och Sverige.
Björn af Kleen: Att inte veta var man kommer ifrån kan vara en frihet
Det är lätt att glömma i dag. Men i några avseenden var Barack Obama en lika otänkbar president som Donald Trump. Jag ägnade julhelgen åt journalisten och författaren David Remnicks sex år gamla biografi över den avgående presidenten. The bridge. The life and rise of Barack Obama är medicin mot tilltagande politisk depression.
Läs mer om Barack Obama, Donald Trump och Kleen.
Avled på väg till sjukhus – dagen efter läkarbesök
Den diabetessjuke mannen besökte sjukhuset och ordinerades medicin.Dagen efter kollapsade mannen under en promenad och avlider sedan på väg till sjukhus.Händelsens är nu lex Maria-anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Skånska Dagbladet.
Trots säljstoppet: Förgiftningarna ökar
MEDICIN. Förgiftningsfallen av paracetamol har inte minskat sedan Läkemedelsverkets försäljningsstopp av värktabletterna i vanliga butiker. Under förra året fick Giftinformationscentralen ta emot åtta procent fler samtal om misstänkta förgiftningar.
Så kan AI och nanoteknik förändra världen inom fem år – här är IBM:s framtidsspaningar
Om fem år kan ett enda chipp göra samma jobb som ett labb och snabbt se om vi är sjuka. Vi genomskådar om en medicin är förfalskad genom att ta en bild på den. Och vi kan odla exakt rätt gröda på en plats utan att slösa på vatten. Det förutspår IBM.
Läs mer om IBM.
Så kan AI och nanoteknik förändra världen inom fem år – här är IBM:s framtidsspaningar
Om fem år kan ett enda chipp göra samma jobb som ett labb och snabbt se om vi är sjuka. Vi genomskådar om en medicin är förfalskad genom att ta en bild på den. Och vi kan odla exakt rätt gröda på en plats utan att slösa på vatten. Det förutspår IBM.
Läs mer om IBM.
Man måste ha en förståelse för marknaden
Vill man starta företag inom digital hälsa räcker det inte med kunskaper i medicin. – Man måste ha en förståelse för marknaden, säger företaget Onelabs vd David Strömbeck. Här ger han karriärråd till studenten Eliza Lindqvist.
DN:s vetenskapsreportrar prisas som Årets folkbildare
De gör det svåra begripligt, de avlivar myter med fakta och tillgängliggör medicin och vetenskap på lättbegripligt sätt. DN:s Amina Manzoor och Maria Gunther får den prestigefyllda utmärkelsen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Medicin kostar mer efter apoteksreformen
Målet med 2009 års reform var att öka tillgängligheten och servicen. Dessutom skulle medicinen få en fortsatt låg prislapp. Men Dagens Nyheter kan visa att priserna för receptfria läkemedel på apoteken tvärtom har ökat. I vissa fall rejält.
Här föds lejonen upp för att klappas och dödas
NORTH WEST / JOHANNESBURG / KAPSTADEN. Det första den lilla lejonungen ser när den öppnar ögonen är en människa. Den ska kunna domineras som inkomstkälla livet ut.Först klappas ungen av turister, senare – som tonåring – tvingas den posera med leende besökare.Nästa steg är att skinnet blir en trof efter något som liknar slakt merän jakt.Förnedringen avslutas med att skelettet säljs dyrt som undergörande medicin till Asien.Djurens konung lever numera ett liv i misär.