Medicin

Läkare använder medicin som inte är godkänd

Kritiken mot läkemedelsbranschen är osaklig. MS-läkare undviker frågan om patientsäkerhet, skriver Anders Blanck, vd LIF – de forskande läkemedelsföretagen, i en replik.
Läs mer om LIF.

Kolla bästa priserna på dina mediciner

Jämför priserna på din medicin – och spara stora pengar. Kostnaden för receptfria läkemedel och vissa receptbelagda mediciner varierar mycket. Vanliga allergimediciner eller värktabletter kan kosta nästan dubbelt så mycket om du väljer fel apotek. – Tyvärr tror många fortfarande att det är samma pris på alla apotek. Men skillnaderna kan vara stora, säger Justo Delbanco som startat en jämförelsetjänst.
Läs mer om Justo Delbanco.
Syfilis ökar dramatiskt i Sverige
Den sexuellt överförbara sjukdomen syfilis ökar i hela västvärlden. Sverige är inget undantag – i Västra Götaland har antalet nya fall av syfilis tredubblats sedan 2014 sedan 2014, skriver Dagens Medicin. En av de mest drabbade grupperna är män som har sex med män.
Läs mer om Sverige och Västra Götaland.
Syfilis ökar dramatiskt – de är mest utsatta
Den sexuellt överförbara sjukdomen syfilis ökar i hela västvärlden. Sverige är inget undantag – i Västra Götaland har antalet nya fall av syfilis tredubblats sedan 2014 sedan 2014, skriver Dagens Medicin. En av de mest drabbade grupperna är män som har sex med män.
Läs mer om Västra Götaland.

Hopp om ny medicin mot nervgaser

Framsteg har gjorts i jakten på nya läkemedel mot förgiftning av nervgaser som till exempel sarin,...
Patienter förväxlades – kvinna dog
En äldre kvinna dog på länssjukhuset i Kalmar efter att ha förväxlats med en annan patient och fått blodförtunnande medicin.
Läs mer om Kalmar.
Patienter förväxlades – kvinna dog
En äldre kvinna dog på länssjukhuset i Kalmar efter att ha förväxlats med en annan patient och fått blodförtunnande medicin.
Läs mer om Kalmar.
Varnar: Utger sig för att vara falska läkare – erbjuder mediciner
Personer som har utgett sig för att vara läkare har erbjudit patienter medicin som inte finns – och...
Cecilia fick medicinen – trots varningen
Cecilia Selnes, 35, fick en medicin som det stod i hennes journal att hon absolut inte skulle få. Hon har sedan dess varit mer eller mindre sängliggande och inte kunnat arbeta. Nu kom ett besked som fick hennes tårar att rinna. Cecilia får ingen ersättning från försäkringsbolaget. –Det här har verkligen förstört mitt liv, säger hon.
Knausgård får smaka sin egen medicin
Karl Ove Knausgård är skakad. Det berättar han i en intervju med det amerikanska livsstilsmagasinet...
Formel 1-knep ska rädda nyfödda
MEDICIN. Kombinationen motorvärlden och för tidigt födda barn verkar ju vara väldigt osannolik. Men nu har de två världarna faktiskt mötts. Tekniken och samarbetet som behövs för att utföra de blixtsnabba depåstoppen inom formel 1 kan nämligen visa sig vara användbara när det gäller att rädda livet på nyfödda barn.
Gav 400 miljoner till KI – är med i Panamadokumenten
Förra året fick Karolinska institutet en rekorddonation av den kinesiske affärsmannen Ming Wai Lau. Pengarna ska användas av KI till att starta upp ett forskningscenter i regenerativ medicin i Hong Kong, i hans eget namn. Samtidigt syns Ming Wai Laus namn i de nu offentliggjorda Panamadokumenten, visar SvD:s genomgång av databasen.
TV4-experten till sjukhus i Moskva
MOSKVA/STOCKHOLM. Hockey-VM har börjat på sämsta tänkbara sätt för TV4:s expertkommentator Petter Rönnqvist, 43. Rönnqvist har drabbats av ett virus - och tvingades uppsöka sjukhus. – Jag fick medicin och känner mig lite på bättringsvägen. Ska nog vara på banan snart igen, säger Rönnqvist. Gillar du hockey? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla hockeynyheter snabbast – här för iOS och här för Android.
Tränaren: Läget är fortfarande kritiskt
Berättar om läget för superstoet: Står på medicin och är ordinerad boxvila
Därför dog Josefin Nilsson
Familjen har fått svar på vad som orsakade Josefin Nilssons plötsliga bortgång. Systern Marie Nilsson Lind berättar att den folkkära artisten gick bort till följd av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd dos receptbelagd medicin. Josefin hade ett mycket stort hjärta. Det var det som brast, det var det som tog henne ifrån oss, skriver hon i ett uttalande genom vännen Thomas Sundström på Länsteatern på Gotland.
Hetsätare kan botas med KBT-terapi
Hetsätning räknas i dag som en ätstörning och kan leda till svåra besvär. Nu pekas kognitiv beteendeterapi (KBT) ut som den bästa behandlingsmetoden för störningen. – Uppföljningar efter upp till ett år visade att effekterna håller i sig, säger psykologiprofessorn Ata Ghaderi till Dagens Medicin.
Läs mer om Ata Ghaderi.
Han blev förälskad i skandalkirurgen
Kirurgen Paolo Macchiarini charmade alla på Karolinska institutet – sedan uppdagades skandalerna med de konstgjorda luftstruparna. I en debattartikel i Dagens medicin skriver läkaren Henrik Widegren om sin kärlek till den sparkade kirurgen. Han var min första medicinska man crush.
Läs mer om Henrik Widegren och Karolinska.
Patient avled när medicin missades
En patient inom hemsjukvården i Svenljunga kommun blev magsjuk, men fick inte den medicin som var...
Läs mer om Svenljunga.
Bedragerskans fängelsekamp
Bedragerskan Ingela Janssons svenska advokater slår nu larm om hennes tillvaro i skräckfängelset i Etiopien. Hon är svårt märkt av tiden i fångenskap, får inte den medicin hon behöver och samtidigt måste hon kämpa för att få något att äta. – Det är en ständig kamp om mat där inne, säger advokat Carl-Henric Ringborg som besökt henne i fängelset.
4-åring med borrelia fick helt fel medicin
På akutmottagningen i Mölndal konstaterades att den lilla flickan hade borrelia. Men det läkemedel hon ordinerades var inte verksamt mot sjukdomen – det slutade med att hon fick en ansiktsförlamning. Nu har sjukhuset anmält sig själva enligt lex Maria.
Läs mer om Maria och Mölndal.
Eunucker ett problem för sjukvården
Män som vill bli eunucker och leva utan sina testiklar trasslar till det för sjukvården. Någon vägledning för hur vården bör agera finns inte, skriver Dagens Medicin.
Eunucker skapar problem för svensk sjukvård
Män som vill bli eunucker och leva utan sina testiklar trasslar till det för sjukvården. Någon vägledning för hur vården bör agera finns inte, skriver Dagens Medicin.
Pollen – ny effektiv medicin för dig med svåra besvär
POLLENALLERGI. Varje år kommer det som ett brev på posten - pollenchocken. Vissa klarar sig med några tabletter medan andra lider helvetets alla kval. Men nu kan räddningen vara här - en ny nässprej utlovar snabb och effektiv hjälp för dig med svåra problem. – Det är ett alternativ för alla som inte kan få allergivaccinering, säger överläkaren Magnus Wickman till Hälsoliv.
Läs mer om Hälsoliv.
Försök att laga strupe lyckades
Med hjälp av metallnät, vävnad från människohud och en bit muskel har amerikanska forskare kunnat laga en skadad matstrupe. Patienten, som fått ett stort hål på strupen i samband med en bilolycka, lever sju år efter ingreppet skriver Dagens Medicin med hänvisning till en artikel i tidskriften Lancet.
Läs mer om Lancet.
Gick emot läkarnas råd – hanterar sjukdomen själv
När Mats Lööf, 46, fick reda på att han har diabetes gick han emot läkarens råd. Mats vägrade ta medicin – och tog i stället saken i egna händer. –Jag ville göra allt för att slippa medicin, säger han.