Medicin


Även antroposofisk medicin måste testas

Ny medicin mot fetma snart här

Läkemedlet har använts mot typ 2-diabetes

Oviktigt när barn börjar äta gluten

Sverige är det land där barn löper störst risk att få celiaki, glutenintolerans. Men när ett barn börjar äta produkter med gluten har liten betydelse för att utveckla celiaki, visar en ny studie publicerad i tidskriften Pediatrics. Risken ökade varken vid introduktion före vecka 17 eller efter vecka 26, skriver Dagens Medicin. Inte heller verkar amning ha någon skyddande effekt. Vilket tidigare studier visat.

Stark medicin gavs på känn

En 73-årig kvinna i Båstad drabbades av ett epileptiskt krampanfall. Istället för att använda de uppdragna sprutorna med rätt dos gav personalen medicinen genom sked – utan att veta hur mycket kvinnan fick i sig. Båstad kommun har nu anmält sig själv enligt Lex Maria.

Läs mer om Båstad och Lex Maria.

Mer cancerämnen i e-cigg än befarat

E-cigaretter kan vara betydligt farligare än vad man hittills trott. Användarna får i sig en tidigare dold fraktion av den cancerframkallande substansen formaldehyd, skriver Dagens Medicin.

Därför valde Elsa att lämna Farmen

Elsa Swärd Brattström valde att lämna Farmen. Dessutom gör matbristen att flera av deltagarna har det tufft. – I och med att jag äter stark medicin och att då göra det på tom mage, det fräter sönder magen, berättar Rose-Marie.

Läs mer om Elsa, Farmen och Rose-Marie.
Rosling: Lagbrott inte ge hepatit C-medicin åt alla

Landstingen bryter mot smittskyddslagen när de väljer att inte bekosta dyr men effektiv behandling för hepatit C-patienter, menar professor Hans Rosling. I ett mail till sjukvårdsminister Gabriel Wikström kräver han att regeringen agerar. – Antingen får man hosta upp nödvändiga skatter eller helt enkelt prioritera, säger Rosling till SvD.

Varför gammal medicin till Afrika?

Att handla i god tro innebär inte per automatik att den enskilda handlingen kommer till godo för mottagaren. En bekant frågade mig om jag kunde vidarebefordra diverse mediciner till ett sjukhus i ett afrikanskt land dit jag skulle resa.

Läs mer om Afrika.
Fler får veta mer om mammografi

Informationssajten 1177 Vårdguiden informerar sedan några dagar tillbaka om överdiagnostik vid mammografiscreening, skriver Dagens Medicin. Bröstundersökningen rekommenderas av Socialstyrelsen och erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år.

Läs mer om Socialstyrelsen och Vårdguiden.
Myndighet vill ha släktutredningar

Upp med släktträdet på bordet! Det kräver Socialstyrelsen vid utredning av personer med ärftliga hjärtsjukdomar. Enligt myndigheten måste sjukvården bli bättre på att hitta anlagsbärande släktingar till den hjärtsjuka, skriver Dagens Medicin.

Läs mer om Socialstyrelsen.
Myndighet vill ha släktutredningar

Upp med släktträdet på bordet! Det kräver Socialstyrelsen vid utredning av personer med ärftliga hjärtsjukdomar. Enligt myndigheten måste sjukvården bli bättre på att hitta anlagsbärande släktingar till den hjärtsjuka, skriver Dagens Medicin. Det är i uppdateringen av de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvården som Socialstyrelsen sätter ner foten.

Läs mer om Socialstyrelsen.
Vem ska göra det om inte Dagens ETC gör det?

För ett år sedan startade vi en dagstidning för att lindra en bristsjukdom. 2015 fortsätter vi erbjuda medicin mot en borgerlig världsbild. annons Att fylla ett år som tidning kommer med blandande känslor. Vi klarade det!

Läs mer om Att.
Tidigare toppnyhet hos Metro:
Fick antidepressiva i flera år – hade cancer

En man i Stockholm blev under flera år ordinerad antidepressiv medicin och KBT-terapi – me visade...

Läs mer om Stockholm.
Vrinnevisjukhuset knep andraplatsen

NORRKÖPING När tidningen Dagens Medicin för tredje året i rad utser Sveriges bästa sjukhus hamnar Vrinnevisjukhuset på andra plats i kategorin mellanstora sjukhus.

Läs mer om Vrinnevisjukhuset.
De tror sig kunna bota cancer - med flugsvamp

Hårdare tag mot antroposofernas egentillverkade medicin väntas, men regeringen låter ändå verksamheten fortsätta under hela 2015.

Psykofarmaka - medicin att leva och dö för

2013 skrevs det ut nästan 25 procent mer psykoanaleptika, såsom antidepressiva läkemedel, än 2006. Även förskrivningen av tyngre psykofarmaka ökar, vilket medför att många patienter drabbas av svåra biverkningar.

MEDICIN för pulsen

Wellness testar POWER HOUR

Johnson & Johnson testar ebolavaccin i Storbritannien

Johnson & Johnson har inlett kliniska prövningar av dess experimentella ebolavaccin i Storbritannien. Det rör sig om en fas 1-studie för att pröva om vaccinet är säkert, skriver Dagens Medicin.

Läs mer om Johnson och Storbritannien.
Omstridd medicin kan få grönt ljus

Antroposofiska läkemedel kan komma att omfattas av svensk lagstiftning. – Det handlar om...

Omstridd medicin kan få grönt ljus

Antroposofiska läkemedel kan komma att omfattas av svensk lagstiftning. — Det handlar om verkningslösa substanser, säger Gunnar Eckerdal, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Läs mer om Det, Gunnar Eckerdal och Sahlgrenska.
Tidigare toppnyhet hos Sydsvenskan:
Jag borde också kunna få en dräglig vardag

Maria Johansson nekades extrapengar till receptfri medicin mot springmask och löss. Så när treåringen blev smittad på förskolan fick hon låna pengar av sina vänner.

Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Oprövad medicin sista hoppet för smittad britt

Den brittiska sjuksköterska som drabbats av ebola ges nu en experimentell medicin som en sista utväg att häva sjukdomsförloppet.

Tragiskt rekordår för noshörningarna

Sydafrika slog ett tragiskt rekord 2014: Aldrig tidigare har tjuvjakten på noshörningar varit större. I mitten av november visade siffror från staten att 1 020 noshörningar hade dödats illegalt. När statistiken väl är färdigställd väntar man sig att siffran kommer att vara uppe i minst 1 200 — fyra gånger fler än 2010. Noshörningshorn används i traditionell medicin i Kina och Vietnam och är hett eftertraktade.

Läs mer om Kina och Vietnam.
Förnödenhetsbrist dödar 300 syrier

Brist på mat och medicin har orsakat över 300 civila dödsfall, varav runt 100 barn, i områden belägrade av den syriska regimen under 2014, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Den brittiskbaserade gruppen uppger att många av de 313 registrerade dödsoffren hade dött i den östra Ghouta-regionen, ett rebellfäste som varit under belägring i ett och ett halvt år.

Läs mer om Ghouta-regionen och Syriska.
Förnödenhetsbrist dödar 300 syrier

Brist på mat och medicin har orsakat över 300 civila dödsfall, varav runt 100 barn.
Senaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22 21 20 19 18