Medicin

Patient fick fel medicin – avled

En patient på äldreboendet Koppargården i Vällingby fick fel medicin – och avled.
Läs mer om Koppargården och Vällingby.

Amanda Seyfried: Jag har tagit medicin i 11 år

Talar ut om att leva med tvångssyndrom
Blondinbella börjar ta medicin för sin adhd
Isabella Blondinbella Löwengrip fick diagnosen adhd 2013. På sin blogg berättar hon nu att hon ska börja ta medicin igen. Jag blev så förtvivlad, skriver hon.
Skapar en osäkerhet för andra skidåkare
Therese Johaugs dopningsfall kan skapa en osäkerhet hos andra skidåkare. Det säger det svenska landslagets damtränare, norrmannen Ole Morten Iversen. –Utövarna törs inte ta en enda medicin utan att snacka med läkaren, men nu kan man inte tro på läkaren heller, säger han.
Läs mer om Ole Morten Iversen.

Monfils siktar på andra SO-segern

En svensk tränare och kinesisk medicin är betydande ingredienser i årets framgångsrecept för den...
Läs mer om SO-segern.
Kvinna torterad – fick tånageln bortdragen
Umgänget förbyttes till en plötslig mardröm för kvinnan i Nybro. Hon skulle tvingas att hämta ut sin lugnande medicin på apoteket och ge till den 29-årige mannen. För att understryka allvaret i situationen både hotade han kvinnan med en revolverreplika och slet av hennes stortånagel med en polygriptång.
Läs mer om Nybro.
Hatar Nobelstiftelsen oss vanliga ankor?
Varför delas aldrig Nobelpriset i medicin eller fysik ut till personer som har gjort något man fattar? Ankan rasar mot folkföraktet som genomsyrar akademierna.
Läs mer om Nobelpriset.
Årets nobelpristagare till fredspriset avslöjas
Under veckan har årets Nobelpristagare inom medicin, fysik och kemi prisats. På fredagen är det dags att uppmärksamma Nobels prestigefyllda fredspris. Ryskan Svetlana Gannusjkina, syriska räddningsstyrkan De Vita Hjälmarna och visselblåsaren Edward Snowden är några omdiskuterade förhandsfavoriter.
Oregano – forskarnas oväntade upptäckt
Oregano är en höjdare i bröd, tomatsås och på frasig, italiensk pizza. Men utöver sina smakegenskaper kan den även förbättra hälsan. Senaste upptäckten är att kryddan verkar funka som medicin mot svinkoppor.
Att en 74-årig man prisas är fint – men inte särskilt spännande
Årets Nobelpris i medicin och fysiologi belönar kartläggningen av autofagi, cellens återvinningssystem. Pristagaren Yoshinori Oshumi har öppnat fältet för forskning om många olika sjukdomar. Att en 74-årig man prisas för viktig grundforskning är fint. Men inte särskilt spännande.
Nobelpris för cellens återvinning
Yoshinori Ohsumi, Japan, tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Han belönas för sina...
Läs mer om Japan.
Cellen måste bryta ner sig själv för att överleva
Webb-tv. Se Anna Wedell, ordförande i Nobelkommitn och professor i genetik, förklara varför Yoshinori Ohsumi får Nobelpriset i medicin.
Yoshinori Ohsumi – här är hans upptäckt
Årets Nobelpris i medicin går till forskning om – sophantering. Alltså om hur kroppens celler återanvänder sina egna beståndsdelar. Det är viktig kunskap för förståelsen av cancer, alzheimer, parkinson och andra svåra sjukdomar.
11.30: Årets Nobelpristagare i medicin avslöjas
En vecka av tillkännagivanden av Nobelpristagare inleds i dag med priset i fysiologi eller medicin. Följ vår direktrapport från Nobel Forum.
Läs mer om Nobel Forum och Nobelpristagare.
Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2016
På måndagsförmiddagen tillkännages årets första Nobelpristagare. Då avslöjar Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet vem eller vilka som prisas i medicinkategorin.
Startskottet går för Nobelveckan
Snart avslöjas vem eller vilka forskare som tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi. Med...
Läs mer om Nobelpriset och Nobelveckan.
Pris som slagit hälsan med häpnad
På måndag håller vetenskapsvärlden andan i väntan på vem eller vilka som belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. I historien har upptäckter som räddat miljontals liv belönats.
Beviset för Einsteins teori kan vinna Nobelpris
Spekulationerna om vem som vinner årets olika Nobelpris är i full gång. Fostertest som upptäcker Downs syndrom eller upptäckten av Einsteins gravitationsvågor – SvD har samlat några av kandidaterna som kan tilldelas årets Nobelpris i kemi, medicin och fysik.
Läs mer om SvD.
Sares: Då börjar det att lukta riktigt illa
Norsk skidåkning är skakat efter månader fyllda av uppgifter om oklarheterna runt användandet av astmamediciner. Från svenskt håll följer man allt med förvåning. Och viss oro. – Man undrar ju var allt ska ta vägen. När det kommer uppgifter om att friska tagit medicin - då börjar det lukta riktigt illa, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet.
Läs mer om Svenska.
Apple anställer känd Youtube-doktor
Apple har ett nytt tillskott i sin hälsosatsning. Den här gången är det Mike Evans, känd för sina illustrerade föreläsningar om medicin och hälsa.
Läs mer om Youtube-doktor.
Friska skidåkare och simmare fick astmamedicin i forskningsprojekt
40 friska skidåkare, simmare och studenter vid Idrottshögskolan i Norge (NIH) fick astmamedicin i ett forskningsprojekt som aldrig godkändes. – Ett brott mot lagen, säger Knut W Ruyter, avdelningsdirektör för etik inom medicin- och hälsoforskning till NRK.
Norge i blåsväder – för olagligt projekt
Fick medicin i icke godkänt projekt
Fick medicin i icke godkänt projekt
I Norge startades för några år sedan ett forskningsprojekt för att undersöka hur prestationen...
Ny forskning kring prostatacancer
Ny brittisk forskning visar att kirurgi, strålning och aktiv monitorering av prostatacancer är lika effektivt, åtminstone sett till hur många som avled i sjukdomen under studieperioden, skriver Dagens Medicin.
På jakt efter naturens gudomliga logik
Uppsalafebern, kaffets farlighet och hur man odlar mullbär var ämnena för några av de 186 doktorsavhandlingar som Carl von Linn var handledare för, och till stora delar själv författade. De vittnar om ett intresse för allt från botanik och medicin till jordbruk och etnologi.
Läs mer om Carl och Linn.