Medicin

Ledande expert sågar svensk åldersbedömning

En av världens främsta experter på medicinska åldersbedömningar sågar nu Rättsmedicinalverkets arbete. Andreas Schmeling skriver i ett mejl till myndigheten att metoden som används i Sverige inte är förenlig med principerna för evidensbaserad medicin.
Läs mer om Sverige.

Nobelpristagarens kritik sprids internationellt

USA:s politiska utveckling fick en hård känga av Michael Rosbash, årets Nobelpristagare i medicin. Flera internationella medier rapporterar om hans kritiska tal på söndagens Nobelmiddag.
Lär känna dina kroppsklockor – och må bättre
I varje cell i din kropp bor en egen, perfekt dygnsrytm. Det hörs inte, men kroppen tickar. Tillsammans orkestrerar de hur vi tänker, sover, mår och åldras. Här listar vi några av forskningsfynden kopplade till årets Nobelpris i medicin – och hur du påverkas om klockorna går fel.
Bokrecension: Rolling Stone får smaka på egen medicin
Joe Hagan: Sticky Fingers, the life and times of Jann Wenner and Rolling Stone Magazine (Knopf)

Färre äldre får olämplig medicin

Förskrivningen av olämpliga mediciner till äldre personer har nästan halverats under de senaste tio åren.
Uefa-chefen försvunnen – frun vädjar till allmänheten
Han hade ett toppjobb inom fotbollen, fru och fyra barn. Sedan vände allt. Nu efterlyser Jacinta sin man Bernard Ross, som varit försvunnen i en månad.Hans fru önskar att han kommer hem till jul, skriver Daily Mail.– Han måste ta sin medicin, han blir oberäknelig utan den, säger Jacinta Ross till tidningen.
Läs mer om Daily Mail och Jacinta.
Uppkopplat piller håller koll på att patienten tar sin medicin
Svårt att hålla koll på om du tagit dina tabletter som du ska? Nu har ett piller med inbäddad sensor godkänts i USA. Det håller reda på om och när patienten tar det.
Läs mer om USA.
Videoklippet avslöjar Italiens smutsiga drag
Ludwig Augustinsson tyckte att italienarna låg ner mycket när Sverige vann det första playoffmötet med 1-0.Men i stället för att gnälla på motståndarna säger Agustinsson att Sverige ska låta Gli Azzurri få smaka på sin egen medicin i returen.– Vi måste ge tillbaka, säger han.
Läs mer om Agustinsson, Gli Azzurri och Sverige.
Äldre nekas nya och effektiva läkemedel
Äldre får sämre läkemedelsbehandling än yngre. Seniorer med benskörhet får ofta olämpliga läkemedel som ökar risken för fall. Men de får mer sällan medicin mot benskörhet, vilket de skulle behöva. – Läkare måste ta behandling av benskörhet på större allvar, säger överläkare Annika Kragh Ekstam.
Läs mer om Annika Kragh Ekstam.
Fick blodpropp efter medicinmiss
En ung kvinna drabbades av blodpropp i båda lungorna när ortopedkliniken hon vårdades vid glömde att ge henne blodförtunnande medicin.
Läkemedelsverket kan stoppa cannabisförsäljning efter polisbeslag
Försäljningen av cannabisolja kan stoppas. Läkemedelsverket har skickat brev till försäljare om att de bryter mot läkemedelslagen och polisen har gjort beslag på cannabisolja hos försäljare eftersom de misstänks för narkotikabrott, skriver tidningen Dagens Medicin.
Ville ta sitt liv – efter medicinen
Den finska skidikonen Sami Jauhojärvi drabbades hösten 2014 av depression.Jauhojärvi berättar för IltaSanomat att han mådde så dåligt att funderade på att ta sitt eget liv.Och det visade sig att sjukdomen var ett resultat av en ny medicin.
Läs mer om IltaSanomat och Sami Jauhojärvi.
Macchiarini anmäler kritisk musikballad
Paolo Macchiarini och hans advokat vill att Dagens Medicin fälls för förtal. Anledningen är en musikballad om anklagelserna mot kirurgen. Folk får anmäla vad de vill men det här känns som att ta i, säger artisten och läkaren Henrik Widegren till DN.
Läs mer om Henrik Widegren.
Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare
Medicin: 3 män. Fysik: 3 män. Kemi: 3 män. Litteratur: 1 man.Ännu har inget av Nobelprisen tilldelats kvinnor.– Skärp er nu, Nobelkommittn, sa skådespelaren Helena Bergström till Lotta Brom i P4 Extra.
Trion löste mysteriet med vår inre klocka
Äntligen får den förhatliga bananflugan ett erkännande.Årets tre Nobelpristagare i medicin har alla forskat på det lilla krypet – och gjort banbrytande rön om den biologiska klockan som också gäller människan.Deras upptäckter hjälper oss att bättre förstå sjukdomar som sömnlöshet, depression och hjärtfel.
Läs mer om Nobelpristagare.
Upptäckarna av mat- och sovklockan får Nobelpriset
Varför blir vi sömniga på kvällen? Trion som får Nobelpriset i medicin eller fysiologi har visat hur cellerna skapar dygnsrytm med proteinerna Per och Tim. – En grundläggande förståelse för hur vi är anpassade för liv på den här planeten, säger Nobelkommittns Anna Wedell.
Läs mer om Nobelpriset, Per och Tim.
De får nobelpris i medicin för att ha avslöjat vår inre klocka
Jeffrey C Hall, 72, Michael Rosbash, 73, och Michael W Young, 68, delar årets Nobelpris i fysiologi.Deras upptäckt: De kan förklara hur vår inre klocka funkar som inte påverkas av ljuset, det är också därför vi kan drabbas av jetlag och när vi ställer om till sommar- och vintertid.Obs. Texten uppdateras.
Live: Här är årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi
I dag tillkännages vem eller vilka som tilldelas årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Följ tillkänngivandet live.
Läs mer om Nobelpristagare.
Nu presenteras vinnaren av Nobelpriset i medicin
I dag tillkännages vem eller vilka som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin.Följ presskonferensen här i Expressen TV och Di TV.
Läs mer om Di TV, Expressen TV och Nobelpriset.
På väg knäcka gåta som kan göra läkemedel onödiga
Att behandla hjärtsjukdomar och reumatism helt utan läkemedel kan låta som science fiction. Men forskarna inom bioelektronisk medicin är på god väg. Om 5–10 år hoppas vi kunna behandla kronisk inflammation, säger svenska forskaren Peder Olofsson.
Läs mer om Peder Olofsson.
Nobelpriset i medicin först ut
Nu går startskottet för årets Nobelvecka — och på måndagen avslöjas vem eller vilka forskare som tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi.
Läs mer om Nobelpriset och Nobelvecka.
Placeboeffekten är ibland bättre än medicin
Maratonlöpare får ny energi när de ser mållinjen, sockerpiller kan behandla värk och skenoperationer ger under rätt förutsättningar lika god effekt som riktiga. Placeboeffekten är inget hokus pokus, utan ett alternativt sätt för hjärnan att medicinera kroppen, konstaterar vetenskapsjournalisten Jo Marchant i boken Tankens kraft.
Läs mer om Jo Marchant.
Medicin och vatten når inte krisdrabbade puertoricaner
Orkanen Maria lamslog Puerto Rico och dödade 16 människor för över en vecka sedan. Men mat, vatten och mediciner har fastnat i hamnar och lager på ön. Det gör att dödstalet riskerar att fortsätta stiga.
Läs mer om Puerto Rico.
Det svenska hånet mot kaffe: Medicin för de feta
Kaffets svenska historia började med en sågning. SvD har tittat på den spännande vägen fram till dagens kaffetokiga Sverige – flera okända bilder och fakta får ni serverat längs vägen.
Läs mer om Sverige.
Luftforskare: Inte bara att förbjuda dubbdäcken
Vintern kommer och med den debatten om dubbdäckens betydelse för miljön.Dubben river upp skadliga partiklar men kanske är inte ett totalt förbud den bästa lösningen.– Det är egentligen ingen som vill ha bort dubbdäck helt och hållet. De gör naturligtvis nytta på isiga vägar, det är ingen tvekan om det, säger Anders Ljungman, universitetslektor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin.
Läs mer om Institutionen.