Medicin

Ville ta sitt liv – efter medicinen

Den finska skidikonen Sami Jauhojärvi drabbades hösten 2014 av depression.Jauhojärvi berättar för IltaSanomat att han mådde så dåligt att funderade på att ta sitt eget liv.Och det visade sig att sjukdomen var ett resultat av en ny medicin.
Läs mer om IltaSanomat och Sami Jauhojärvi.

Macchiarini anmäler kritisk musikballad

Paolo Macchiarini och hans advokat vill att Dagens Medicin fälls för förtal. Anledningen är en musikballad om anklagelserna mot kirurgen. Folk får anmäla vad de vill men det här känns som att ta i, säger artisten och läkaren Henrik Widegren till DN.
Läs mer om Henrik Widegren.
Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare
Medicin: 3 män. Fysik: 3 män. Kemi: 3 män. Litteratur: 1 man.Ännu har inget av Nobelprisen tilldelats kvinnor.– Skärp er nu, Nobelkommittn, sa skådespelaren Helena Bergström till Lotta Brom i P4 Extra.
Trion löste mysteriet med vår inre klocka
Äntligen får den förhatliga bananflugan ett erkännande.Årets tre Nobelpristagare i medicin har alla forskat på det lilla krypet – och gjort banbrytande rön om den biologiska klockan som också gäller människan.Deras upptäckter hjälper oss att bättre förstå sjukdomar som sömnlöshet, depression och hjärtfel.
Läs mer om Nobelpristagare.

Upptäckarna av mat- och sovklockan får Nobelpriset

Varför blir vi sömniga på kvällen? Trion som får Nobelpriset i medicin eller fysiologi har visat hur cellerna skapar dygnsrytm med proteinerna Per och Tim. – En grundläggande förståelse för hur vi är anpassade för liv på den här planeten, säger Nobelkommittns Anna Wedell.
Läs mer om Nobelpriset, Per och Tim.
De får nobelpris i medicin för att ha avslöjat vår inre klocka
Jeffrey C Hall, 72, Michael Rosbash, 73, och Michael W Young, 68, delar årets Nobelpris i fysiologi.Deras upptäckt: De kan förklara hur vår inre klocka funkar som inte påverkas av ljuset, det är också därför vi kan drabbas av jetlag och när vi ställer om till sommar- och vintertid.Obs. Texten uppdateras.
Live: Här är årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi
I dag tillkännages vem eller vilka som tilldelas årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Följ tillkänngivandet live.
Läs mer om Nobelpristagare.
Nu presenteras vinnaren av Nobelpriset i medicin
I dag tillkännages vem eller vilka som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin.Följ presskonferensen här i Expressen TV och Di TV.
Läs mer om Di TV, Expressen TV och Nobelpriset.
På väg knäcka gåta som kan göra läkemedel onödiga
Att behandla hjärtsjukdomar och reumatism helt utan läkemedel kan låta som science fiction. Men forskarna inom bioelektronisk medicin är på god väg. Om 5–10 år hoppas vi kunna behandla kronisk inflammation, säger svenska forskaren Peder Olofsson.
Läs mer om Peder Olofsson.
Nobelpriset i medicin först ut
Nu går startskottet för årets Nobelvecka — och på måndagen avslöjas vem eller vilka forskare som tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi.
Läs mer om Nobelpriset och Nobelvecka.
Placeboeffekten är ibland bättre än medicin
Maratonlöpare får ny energi när de ser mållinjen, sockerpiller kan behandla värk och skenoperationer ger under rätt förutsättningar lika god effekt som riktiga. Placeboeffekten är inget hokus pokus, utan ett alternativt sätt för hjärnan att medicinera kroppen, konstaterar vetenskapsjournalisten Jo Marchant i boken Tankens kraft.
Läs mer om Jo Marchant.
Medicin och vatten når inte krisdrabbade puertoricaner
Orkanen Maria lamslog Puerto Rico och dödade 16 människor för över en vecka sedan. Men mat, vatten och mediciner har fastnat i hamnar och lager på ön. Det gör att dödstalet riskerar att fortsätta stiga.
Läs mer om Puerto Rico.
Det svenska hånet mot kaffe: Medicin för de feta
Kaffets svenska historia började med en sågning. SvD har tittat på den spännande vägen fram till dagens kaffetokiga Sverige – flera okända bilder och fakta får ni serverat längs vägen.
Läs mer om Sverige.
Luftforskare: Inte bara att förbjuda dubbdäcken
Vintern kommer och med den debatten om dubbdäckens betydelse för miljön.Dubben river upp skadliga partiklar men kanske är inte ett totalt förbud den bästa lösningen.– Det är egentligen ingen som vill ha bort dubbdäck helt och hållet. De gör naturligtvis nytta på isiga vägar, det är ingen tvekan om det, säger Anders Ljungman, universitetslektor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin.
Läs mer om Institutionen.
Minska stressen med enkel andningsövning
Känner du dig stressad? Då finns en medicin som är överlägsen alla andra - den är dessutom helt gratis och finns alltid med dig. Andningen. Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik visar en enkel metod för att snabbt och enkelt stressa ner.
NHL-spelaren har fått cancer
NHL-spelaren Brian Boyle har drabbats av cancer.Veteranen har diagnostiserats med en form av leukemi som kan behandlas med medicin. – Det var ganska galna nyheter, men jag mår så bra som jag kan må, säger han enligt NHL.com.
Lisa Ajax drabbad av kroniska sjukdomen
Lisa Ajax lider av en kronisk hudsjukom.I en video på sin Youtube-kanal avslöjar artisten att hon har sjukdomen rosacea - något hon tvingas dölja med smink.– Nu får jag medicin, berättar Lisa Ajax i sin video.
Läs mer om Lisa Ajax och Youtube-kanal.
Börja ta medicin det dummaste jag gjort
När hon fött sitt andra barn fick Ewa Sjöholm problem med kraftig yrsel. Hon kände sig nere och fick antidepressiva av sin läkare. Det var då mitt helvete började, säger hon.
Läs mer om Ewa Sjöholm.
Antidepressiva har fått självmorden att minska
Vi måste prata öppet om att man kan må dåligt och att det är en del av livet. Samtidigt kan antidepressiv medicin vara räddningen för vissa barn. Det menar läkaren och terapeuten Ludmilla Rosengren, vars dotter tog sitt liv efter att ha diagnostiserats med depression.
Läs mer om Ludmilla Rosengren.
DN-elvan omgång 22
Målvakt: Johan Wiland, Hammarby IF Försvar: Erik Larsson (4), Gif Sundsvall Niklas Gunnarsson (3), Djurgårdens IF Brendan Hines-Ike, Örebro SK Nisse Johansson (2), AIK Mittfält: Johan Blomberg (2), AIK Nordin Gerzic (3), Örebro SK Gudmundur Thorarinsson, IFK Norrköping Kerim Mrabti (2), Djurgårdens IF Anfall: Nahir Besara (3), Örebro SK Kalle Holmberg (3), IFK Norrköping Omgångens lirare: Örebros Nahir Besara lät Malmö FF smaka på sin egen medicin när han gjorde segermålet i slutminuterna och gjorde allsvenskan något mer spännande.
Efter avtalsmiss: Barn riskerar bli utan vaccin
Både spädbarn och större barn kan bli utan vaccin efter nästa sommar.Orsaken är att det blivit ett glapp i upphandlingen av vacciner, skriver Dagens Medicin.– Vi måste se till att det finns vaccin. Det finns inte tid att skjuta upp vaccineringar, säger Carin Oldin, barnhälsovårdsöverläkare i Region Jönköpings län till SVT Nyheter Jönköping.
Läs mer om Carin Oldin.
Lövin: Det är en extremt farlig miljö
I Raqqa pågår just nu slaget om IS huvudstad.Expressens Magda Gad rapporterar om stor nöd hos stadens invånare som lider brist på mat, vatten, medicin och lever i ständig fara.Expressen frågar biståndsminister Isabella Lövin vad Sverige gör för att hjälpa.
Läs mer om Isabella Lövin och Sverige.
Värktablett kan hämma muskeltillväxt
Läkemedel med ibuprofen, som Ipren, är vanligt att använda vid värk och feber. Ny forskning visar att den sortens medicin kan hämma effekterna av träning, rapporterar SVT Nyheter.
Läs mer om Ipren.
Värktabletterna kan hämma muskeltillväxt
Läkemedel med ibuprofen, som Ipren, är vanligt att använda vid värk och feber.Ny forskning visar att den sortens medicin kan hämma effekterna av träning, rapporterar SVT Nyheter.Att äta höga doser medicin med ibuprofen under lång tid kan hämma muskeltillväxten, både vad gäller styrka och volym hos unga friska personer, enligt studien.
Läs mer om Ipren.