Migrationsverket

Migrationsverkets personal larmar om allvarliga brister

I ett upprop från anställda på Migrationsverket anklagas myndigheten för att ha allvarliga brister i verksamheten.Bland annat beskrivs asylprövningen som varken rättssäker, enhetlig, förutsägbar eller hållbar, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer om Migrationsverket.

Fortfarande många ensamkommande som väntar på beslut

Vid årets början väntade fortfarande 3.800 personer som sökt asyl som ensamkommande barn 2015 eller 2016 på beslut i sitt ärende. Det framgår av en prognos från Migrationsverket som DN tagit del av.
Läs mer om Migrationsverket.
Migrationsverket har fortsatt förtroende för RMV
Trots svidande kritik så har Migrationsverket fortfarande fullt förtroende för Rättsmedicinalverkets metoder. – Den här är den metod som RMV har bestämt är bäst, säger Anna Lindblad, rättslig expert på Migrationsverket, med särskilt ansvar för barn i asylprocessen.
Migrationsverket bortser från uppgifter - nekar asylsökande uppehållstillstånd
Medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn har mött stark kritik.Men Migrationsverket lutar sig nästan enbart mot dem och tar liten hänsyn till socialtjänstens bedömningar i frågan visar en granskning av SVT Nyheter.– Generellt ska det här inte förekomma, att uppgifter som finns i ärendet inte värderas, säger Daniel Salehi på Migrationsverket till SVT.

Kravet: Ny granskning av omstridda knäbilder

Rättsmedicinalverket vet ännu inte hur utlåtanden om åldersbedömningar ska hanteras där en second opinion talar emot. I Wahids fall har ingen second opinion kunnat göras på grund av dålig bildkvalitet. Nu vill hans gode man att Migrationsverket väntar med asylbeslut tills frågan är utredd. Men det är inte möjligt.
Läs mer om Migrationsverket.
Bert Karlsson tappade halv miljard på flyktingar
Flyktingvågen till Sverige har gjort flera personer till mångmiljonärer.En av de största vinnarna blev Bert Karlsson och hans familj.Deras bolag, Jokarjo, har på två år haft intäkter på 1,2 miljarder kronor. Men Expressens granskning visar att guldåren till ända.– Migrationsverket skiter fullständigt i flyktingarna. De använder dem som legoklossar, säger Bert Karlsson.
Läs mer om Bert Karlsson, Jokarjo och Sverige.
Två rymde från förvaret – personal skars och hotades
Två personer har rymt från Migrationsverket stängda förvar i Kållered utanför Göteborg.Personal hotades och skars med något slags vasst tillhygge i samband med rymningarna, uppger en källa till GT.– Jag kan bekräfta att två personer har avvikit, säger Lisa Bergman vid Migrationsverkets presstjänst.
Aldrig varit med om ett liknande fall
Enligt Migrationsverket strider inte en utvisning mot barnens bästa. Detta reagerar familjens juridiska ombud, advokat Ingulf Flamborn, starkt emot.
Läs mer om Ingulf Flamborn.
Satte eld på sig själv vid Migrationsverket
En människa uppges ha tänt eld på sig själv utanför Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg, norr om Stockholm, rapporterar Expressen.
Person har tänt eld på sig utanför Migrationsverket
En person har hällt brännbar vätska över sig och tänt eld på sig själv utanför Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg.– Vi har precis kommit dit, säger Johan Winsnes, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.
Läs mer om Migrationsverket och Sundbyberg.
Fler asylsökande rapporteras till Säpo
Migrationsverket skickade fler fall av misstänkta säkerhetshot bland asylsökande till den svenska säkerhetspolisen Säpo under 2017 jämfört med året innan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Säpo.
Advokatens nya attack: Jävla skitsnack
Familjen Dolikjanins lägenhet i Växjö var fylld av julklappar och julpynt – men de tvingades lämna landet på julafton för att undvika återreseförbud till Sverige.Nu hävdar arbetsgivaren och advokaten att Migrationsverket begått flera misstag i sin hantering av ärendet, något som myndigheten dock förnekar.– Det är ett jävla skitsnack, säger familjens advokat Mats Ekelöf om Migrationsverkets försvar.
Migrationsverket varslar 300 i norr
Migrationsverket varslar 312 medarbetare i de fyra nordligaste länen inom region Nord, skriver SVT Västerbotten.
Läs mer om Nord.
Färre söker asyl – Migrationsverket varslar 300
Migrationsverket varslar 312 medarbetare i de fyra nordligaste länen inom region Nord, skriver SVT Västerbotten.
Läs mer om Migrationsverket och Nord.
Dödshotad bloggare får asyl i Sverige
Bloggaren Mishu Dhar får asyl i Sverige. Migrationsverket ändrar sitt kritiserade beslut att skicka honom tillbaka till Bangladesh.
Läs mer om Bangladesh och Sverige.
Asylsökande fick avslag – hade bara läst Gamla testamentet
En asylsökande från Afghanistan fick avslag från Migrationsverket –som ogiltigförklarade hans konvertering från islam till kristendom.Mannen hade endast läst Gamla testamentet och har därmed inte konverterat av en genuin religiös övertygelse enligt myndigheten, något som den kristna tidningen Världen Idag var först att rapportera om.
Asylsökande fick avslag – för att Gamla testamentet inte handlar om Jesus
En asylsökande från Afghanistan fick avslag av Migrationsverket eftersom han endast läst Gamla testamentet och därmed inte konverterat från islam till kristendomen. Nu anmäls beslutet till Justitieombudsmannen, skriver tidningen Världen Idag.
Migrationsverket pausar asylbeslut för 200 flickor
Omkring 200 flickor stoppas tillfälligt från att utvisas, uppger Migrationsverket.Anledningen är att man pausar arbetet med medicinska åldersbestämningar för flickor.Rättsmedicinalverkets metod har kritiserats för att inte vara ordentligt beprövad.
Migrationsverket stoppar utvisningsbeslut för flickor som genomgått åldersbedömning
Omkring 200 flickor som genomgått medicinsk åldersbedömning får sina asylärenden tillfälligt stoppade. Det uppger Migrationsverket på sin hemsida.
Läs mer om Migrationsverket.
Fler fall av människohandel i Sverige upptäcks av Migrationsverket
Fler fall av misstänkt människohandel än tidigare upptäcks av Migrationsverket. Hittills i år har närmare 400 fall uppdagats - hälften av fallen handlar om sexhandel, rapporterar Kaliber. – Tyvärr ser vi också att antalet minderåriga ökar, säger Kajsa Törnqvist Netz, samordnare på Migrationsverket till Sveriges Radio.
Fler fall av människohandel upptäcks
Fler fall av misstänkt människohandel än tidigare upptäcks av Migrationsverket. I närmare hälften av fallen handlar det om människohandel för sexuella ändamål, enligt intern statistik från myndigheten som Sveriges Radios Kaliber tagit del av.
Läs mer om Migrationsverket.
Åldersbedömningar gör att fler anses vara barn
Införandet av medicinska åldersbedömningar har gjort att 430 ensamkommande skrivits ner i ålder och nu anses vara barn – trots att de själva uppgett att de är vuxna. – Så du kan alltså bara vinna på detta, säger Daniel Salehi på Migrationsverket.
Anställd på Migrationsverket hotas av avsked
Migrationsverkets regionchef i Stockholm vill att personalansvarsnämnden avskedar en anställd. Den berörda kvinnan ska ha försökt förmå kollegor att agera beträffande sin makes ansökan om uppehållstillstånd.
Läs mer om Migrationsverket och Stockholm.
Han berättade en farlig historia – för att få stanna kvar i Sverige
Medelklassparet Anna och Göran bestämde sig för att göra en insats hösten 2015.Benyamin blev en del av deras familj.När sanningen kom fram – den afghanske pojkens historia hängde inte ihop – ledde det till starka känslor.Anna och Göran kände sig svikna, Benyamin kände skam och valde att flytta.– Sen berättade jag för Migrationsverket. Men det var för sent. De undersökte aldrig mina riktiga skyddsskäl.
Facklig kritik mot Migrationsverkets neddragning
Allt färre söker asyl, därför ska Migrationsverket dra ner på sin personalstyrka med 1.000 medarbetare under 2018, skriver man i ett pressmeddelande. Det går myndigheten ut med trots att frågan inte är färdigförhandlad, vilket facket kritiserar.
Läs mer om Migrationsverket.