Migrationsverket

Få certifierade företag efter miss hos Migrationsverket

Bara 29 av 172 företag har blivit godkända för Migrationsverkets nya snabbspår för arbetstillstånd av utländsk arbetskraft. Detta efter en miss i verkets handläggning, där det felaktigt funnits ett krav om minst tio ansökningar per år för att få certifieringen. — Vi har sett att det blivit en felaktig tillämpning där man tagit fram ett minimikrav, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst.
Läs mer om Migrationsverket.

Migrationsverket försöker tysta ned en skandal

Det är uppenbart att många som söker asyl som barn i själva verket är vuxna män. Migrationsverket har visat en otrolig naivitet och godtrogenhet, skriver Staffan Danielsson (C) som presenterar nya siffror från gränspolisen som kontrollerat åldern hos en grupp marockanska asylsökanden.
Läs mer om Staffan Danielsson.
Grova missförstånd om ålder och medborgarskap
Det stämmer inte att det sedan tio år tillbaka finns många tusen nya svenska medborgare med felaktig ålder, skriver Fredrik Bengtsson, Migrationsverket, i en replik.
Migrationsverket utökar samarbetet med Säpo
Migrationsverket utökar sitt samarbete med Säkerhetspolisen (Säpo).Sedan juli i år görs automatiska kontroller av alla personer som söker uppehållstillstånd i Sverige, varpå vissa uppgifter skickas till Säpo, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Läs mer om Sverige, Säkerhetspolisen och Säpo.

Låt nya medborgare få ändra felaktig ålder

Sannolikt har många tusen nya svenska medborgare det senaste decenniet fått en ålder som är felaktig med flera år. Skulden för detta bör läggas på Migrationsverket och inte de enskilda. Därför bör regeringen nu utreda hur personer med fel ålder ska kunna ändra denna, skriver Staffan Danielsson (C).
Inga asylsökande uppfyller jobbkrav
Inte en enda asylsökande har hittills klarat jobbkravet för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Av de 200 ansökningar som har kommit in till Migrationsverket de senaste veckorna har inte någon fått ja på det villkoret, skriver Arbetet.
Läs mer om Arbetet, Migrationsverket och Sverige.
Personalen hotas under asylprocessen
Anställda vid Migrationsverket söks under asylprocessen upp i bostaden, utsätts för dödshot och får obehagliga samtal och mejl, skriver SVT Nyheter.– Det vi ser en ökning på nu är en annan typ av hot mot medarbetare, säger myndighetens huvudskyddsombud Helena Liss.
Läs mer om Migrationsverket.
Misstänkt brandattentat i natt mot tält vid Migrationsverket
Natten mot söndag larmades räddningstjänsten till en brand vid flyktingdemonstrationen på Agnefridsvägen i Malmö.Delar av ett plasttält förstördes i branden som släcktes av en Securitasvakt.–Vi är väldigt rädda, det har inte gått att sova efter det här, säger en av personerna som befann sig i tältet.
Sjuka Saidi, 3, får uppehållstillstånd
Treåriga Saidi Tahir behöver blodtransfusioner var tredje vecka för att överleva.Ändå skulle hon utvisas från Sverige.Nu har Migrationsverket omprövat asylansökan – och ger Saidi permanent uppehållstillstånd.– Jag är glad för flickan och hennes mammas skull. De är så klart väldigt lättade och glada, det har varit en kamp som pågått länge, säger advokaten Arvid Danielsson.
Antalet fall av misstänkt människohandel ökar
Antalet misstänkt fall av människohandel ökar kraftigt, visar ny statistik från Migrationsverket. Första halvåret i år rapporterades 231 fall, jämfört med 163 fall under samma period i fjol.
Läs mer om Migrationsverket.
Åtta av tio ensamkommande bedöms vara över 18 år
Drygt åtta av tio ensamkommande bedöms vara över 18 år. Det visar färsk statistik från Rättsmedicinalverket över åldersbedömningar som Migrationsverket vill ha prövat. Hittills har drygt 4.000 fall genomförts.
106-åringen som klev in i sig själv
Bibikhal är världens äldsta flykting. På sin väg till Sverige överlevde hon strapatser som betydligt yngre människor inte hade klarat. Men sedan Migrationsverket beslutade att utvisa henne har hon legat orörlig. – Hon blev så ledsen och hon hör oss inte längre, säger hennes son Mohamadullah. Nils Resare reste till Skaraslätten för att berätta historien om Bibikhal. Den börjar 1910 i Kunduz.
Ge länsstyrelsen ansvar för arbetskraftsinvandringen
Problemet med långa handläggningstider hos Migrationsverket förvärrades under 2015 på grund av flyktingströmmen. Verket är i dag under hårt tryck. För att arbetskraftsinvandringen ska få den prioritering som krävs bör ansvaret flyttas till länsstyrelsen, skriver Chris Heister, landshövding i Stockholms län.
Läs mer om Migrationsverket.
Fler riskgrupper identifierade bland afghaner
Ytterligare en provins i Afghanistan är nu så pass farlig att ingen kan utvisas dit, slår Migrationsverket fast i sin senaste bedömning av säkerhetsläget. Myndigheten har även identifierat fler särskilt utsatta grupper. Bland annat handlar det om psykiskt sjuka samt kvinnor som riskerar att utsättas för våld.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.
Migrationsverket bekräftar: Förvarstagna personer fick bo med vägglöss
Migrationsverkets förvar i Kållered bekräftar nu DN:s uppgifter om att förvarstagna fick bo i ett rum som skulle saneras för vägglöss. — Det var ett missförstånd, man trodde att det blivit sanerat, säger sektionschef Johanna Sahlman.
Läs mer om Det, Johanna Sahlman och Kållered.
Migrationsverket: vissa Afghanistanprovinser fortfarande säkrare
Konflikten i Afghanistan drabbar inte alla delar av landet. Det slår Migrationsverket fast i ett nytt rättsligt ställningstagande. —Även framöver kommer krävas en individuell prövning av varje ärende, säger rättschef Fredrik Beijer i ett pressmeddelande.
Åtta av tio får förlängt tillfälligt uppehållstillstånd
Över 5 000 personer har ansökt om förlängning av sitt tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige. Av de drygt 370 fall som behandlats av Migrationsverket har 310 fått förlängt uppehållstillstånd – och får stanna i Sverige tills den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd slutat gälla.
Läs mer om Migrationsverket och Sverige.
Advokatens kritik mot Migrationsverket: Erkänn att det är krig i Afghanistan
Inte alla från Afghanistan får asyl i Sverige.Men enligt advokaten Emilie Hillert skulle alla ha rätt till det – om Migrationsverket följde sina rapporter.– När Migrationsverket inte tillämpar den lag som finns eller när tillämpningen inte gäller alla så blir jag rädd, säger hon.
Utvisning av Qasim Amini stoppas tillfälligt
Tvångsutvisningen av 19-åriga Qasim Amini stoppas tillfälligt. Det meddelar Migrationsverket. – Eftersom det är sekretess på enskilda ärenden kan jag inte säga mer än så, säger Lisa Bergman på verkets presstjänst.
Asylsökande överger Finland för Sverige
Flera hundra asylsökande planerar att lämna Finland för att söka asyl i Sverige. — Om det skulle komma ett större antal personer till Sverige har vi beredskap för detta, säger Lisa Danling presskommunikatör på Migrationsverket.
Asylsökande överger Finland för Sverige
Flera hundra asylsökande planerar att lämna Finland för att söka asyl i Sverige. – Om det skulle komma ett större antal personer till Sverige har vi beredskap för detta, säger Lisa Danling presskommunikatör på Migrationsverket.
Världens äldsta flykting ska utvisas från Sverige
I dag 106-åriga Bibikhal Uzbeki fick 2015 stor medial uppmärksamhet när hon flydde från krig och terror i Afghanistan.Hon ansågs då vara världens äldsta flykting.Den långa flykten slutade i Västsverige – men nu har Migrationsverket beslutat att den åldrade kvinnan inte får stanna, vilket reportagesajten Blankspot var först med att uppmärksamma.
Migrationsverket: Vi har ett bra samarbete med Säpo
Att bistå Säkerhetspolisen för att förhindra terroristbrott är synnerligen viktigt för oss och tas på allra största allvar. Under senare år har vi också kommit en bra bit på vägen, skriver Oskar Ekblad, Migrationsverket, i en replik.
Migrationsverket om protesterna: Läget i landet är allvarligt
UD avråder svenskar att resa till Afghanistansamtidigt som asylsökande afghaner som har fått avslag utvisas till landet.Hur resonerar Migrationsverket –och vad tycker de om manifestationerna för afghaner?I ett pressmeddelande svarar myndigheten på de vanliga frågorna.
Låt Skatteverket ta hand om arbetstillstånden
Det är fel att handläggningstiderna för arbetstillstånd blir orimligt långa till följd av att antalet asylsökande ökar. Jag föreslår därför att regeringen överväger att flytta handläggningen av arbetstillstånd från Migrationsverket till, exempelvis, Skatteverket. Det skriver Fredrik Malm (L).