Migrationsverket

Migrationsverket stoppar alla utvisningar till Zimbabwe

Det är fortfarande oklart hur länge den låsta situationen i Zimbabwe ska fortsätta. På fredagen beslutade Migrationsverket att stoppa alla beslut som rör asylärenden och verkställighet av utvisningar till det politiskt och ekonomiskt sönderfallande landet.
Läs mer om Migrationsverket och Zimbabwe.

Beskedet: Då debuterar NHL-profilen i Frölunda

Mike Weber, 29, har fått sitt arbetstillstånd från Migrationsverket.Det innebär att den amerikanska backen, med 353 NHL-matcher på meritlistan, debuterar för Frölunda mot Örebro.
Bert Karlsson hotar Migrationsverket med stämning
Enligt Migrationsverket ska alla privata asylboenden vara avvecklade nästa år. Entreprenören Bert Karlsson planerar en stämning som en följd av utvecklingen.
Läs mer om Migrationsverket.
Nazistbilder kuppas in på Google i Skåne
Söker man på ABF Helsingborg och Migrationsverket på Googles karttjänster dyker bilder från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen upp på mobilskärmen.Bilderna har kuppats in på sidorna, skriver Sydsvenskan.– Det här är ju så långt ifrån oss det bara går, säger Artur Malachowski på ABF i Helsingborg.

MP skärper tonen mot S om ensamkommande

Miljöpartiet skärper tonläget mot Socialdemokraterna i frågan om de ensamkommande ungdomar som hunnit bli vuxna i väntan på att Migrationsverket prövar deras fall. De borde få stanna i Sverige, anser språkröret Gustav Fridolin – men statsminister Stefan Löfven (S) vill ännu inte ge något besked.
Migrationsverket lägger ned tusentals asylboenden
Myndigheten har börjat avveckla platser på landets asylboenden. Det beror på att prognoserna för antalet människor som väntas söka asyl i Sverige har skrivits ned, både för i år och nästa år.
Läs mer om Sverige.
Digital avatar ska göra barnintervjuer bättre
Migrationsverket använder digital avatar för att bli bättre på att intervjua barn om känsliga frågor.
Avataren Carl ska hjälpa Migrationsverket
Polisutbildningen på Linnuniversitetet har utvecklat den digitala avataren Carl som ska kunna hjälpa olika typer av personal som regelbundet förhör barn om känsliga ämnen. Migrationsverket har precis börjat använda den.
Migrationsverket skär ned 1200 tjänster
Över 1200 tjänster kan försvinna från Migrationsverket, uppger SVT Nyheter.Orsaken är att allt färre kommer att söka asyl i Sverige, enligt verkets bedömning.
Läs mer om Migrationsverket och Sverige.
Över 1.000 får gå från Migrationsverket
Allt färre personer söker asyl i Sverige. Därför drar Migrationsverket ner på sin personal inom asylprövningen från 2.000 till 770 medarbetare under nästa år, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Läs mer om Migrationsverket och Sverige.
8 000 asylärenden ska hanteras innan årets slut
Alla de ensamkommande barn som sökte asyl i Sverige under 2015 och 2016 ska få sina ärenden avgjorda av Migrationsverket innan året är slut.Det säger migrationsminister Helne Fritzon (S) som på tisdagen frågades ut i riksdagen gällande de långa handläggningstiderna i asylprocessen.– I runda slängar är det 8 000 ärenden kvar, säger hon.
Migrationsverket kritiseras för datummiss
Migrationsverket får kritik för att ha angett fel födelsedatum på ett uppehållstillstånd. Justitieombudsmannen (JO) anser att handläggningen har brustit.
Migrationsverket kritiseras för datummiss
Migrationsverket får kritik för att ha angett fel födelsedatum på ett uppehållstillstånd. Justitieombudsmannen (JO) anser att handläggningen har brustit.
Mark hittade sin förra lyxbil stulen – stod utanför Migrationsverket
En anställd på Migrationsverket togs på bar gärning med en stulen lyxbil –tack vare en uppmärksam gammal ägare till bilen.Två veckor tidigare hade bilen stulits i ett villainbrott.– Jag trodde inte att jag skulle få se den där bilen igen. Det är helt otroligt, säger ägaren.
Läs mer om Migrationsverket.
Rekordmånga får bidrag för att återvända till hemlandet
Kostnaden för att få asylsökande att lämna Sverige frivilligt har ökat kraftigt – i år har över 65 miljoner konor betalats ut. – Det är bra att kunna presentera nån form av morot, säger Kristina Rännar på Migrationsverket.
Fler och yngre marockanska barn tar sig till Sverige
Polis, socialtjänst och Migrationsverket vittnar om att fler marockanska barn har tagit sig till Sverige i år än förra året. Barnen är yngre än tidigare och många av dem fastnar i kriminalitet, enligt Christian Frödn på gränspolisen. Utsattheten inom gruppen har ökat, säger han.
Berts hot – tänker kräva 29 miljoner
Bert Karlssons bolag Jokarjo förbereder att stämma Migrationsverket på 29 miljoner kronor.Bland annat gäller stämningen ingångna avtal som Karlsson menar har brutits, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.– Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva det så här långt, säger Bert Karlsson till tidningen.
Migrationsverkets löfte om ensamkommande spricker
Migrationsverket har lovat att korta tiden som ensamkommande barn får vänta på uppehållstillstånd.Men trots löftet kommer myndigheten inte att hinna avgöra ärendena i tid.2 000 ärenden riskerar att skjutas upp.
Fritzon: Jag ser det som att löftet kvarstår
Trots att Migrationsverket räknar med att inte hinna avgöra ensamkommande barns ärenden inom tisdramen som utlovats så tolkar migrationsminister Helne Fritzon (S) situationen annorlunda. – Jag ser det som att löftet från generaldirektören kvarstår, säger hon.
Migrationsverket sänker prognos för asylsökande
Migrationsverket sänker prognosen för antal asylsökande som väntas komma till Sverige i år och nästa år.
Läs mer om Sverige.
Asylprognosen sänks något
Migrationsverket justerar ned sin prognos något för hur många som väntas söka asyl i Sverige. I år väntas 23 500 söka asyl och 24 000 nästa år.
Läs mer om Sverige.
Migrationsverket klarar inte löftet om ensamkommande barn
Trots löftet till regeringen kommer Migrationsverket inte hinna avgöra de ensamkommande barnens ärenden i tid. Det framgår av verkets nya prognos. Det går inte att säga att vi misslyckats skriver verket i interna mötesanteckningar som DN tagit del av.
Läs mer om Migrationsverket.
Migrationsverket: Fler sjuka barn riskerar att utvisas
Fler barn med uppgivenhetssyndrom riskerar att utvisas när de nu prövas mot den nya asyllagen. Detta enligt Migrationsverket, som håller på att ta fram ett nytt rättsligt ställningstagande för gruppen. - Det ställdes lägre krav för att barn skulle få uppehållstillstånd på grund av sjukdom i den tidigare lagen, säger verkets rättschef Fredrik Beijer.
Migrationsverket efter självmord: Bedömningen var fel
Beslutet att utvisa en 16-åring till Afghanistan tillsammans med sin svårt synnedsatte 18-åriga bror var felaktigt. Det konstaterar Migrationsverket som utrett ärendet. Detta efter att DN uppmärksammat fallet, där den 18-åriga storebrodern tog sitt liv.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.