Miljarder

Experten: Black Friday är här för att stanna

Köpcentrum och gallerier fylldes på fredagen med köpglada människor – som enligt prognosen handlade för fem miljarder.Black Friday är här för att stanna.– Handlare och företagare skriver i sin marknadsföring om årets största rea, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk handel.
Läs mer om Johan Davidson och Svensk.

Castellum investerar miljarder i Söderstaden

Castellum har tillsammans med fastighetsbolagen Wallenstam och Åke Sundvall vunnit en markanvisningstävling i Stockholm i området Söderstaden. Bolaget uppskattar att den totala investeringen kommer uppgå till omkring 1,2-1,4 miljarder kronor.
Organiserad brottslighet bakom matfusk
Olivolja, fisk och ekologiska produkter toppar EU:s lista på varor som det fuskas mest med. Honung kommer på sjätte plats. Fusket omsätter många miljarder kronor. Bakom ligger ofta organiserad brottslighet.
Hushållens finansiella sparande sjunker
Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till -4,6 miljarder kronor under tredje kvartalet.
Miljardemission i Schibsted
Det norska mediabolaget Schibsted tar in drygt 2,5 miljarder norska kronor via en riktad nyemission som bolaget flaggade för på torsdagen.
Läs mer om Schibsted.
Irras teckningskurs 45 kronor
Medicinteknikbolaget Irras, som börjar handlas på First North Premier på onsdagen, har fått en teckningskurs på 45 kronor per aktie, vilket ger bolaget ett marknadsvärde på 1,1 miljarder kronor.
Läs mer om First North Premier.
DNB ska spara mer
Den norska banken DNB ska sänka kostnaderna med 1,5-2 miljarder norska kronor fram till 2020, i ett led att höja vinsten. Det är en ökning jämfört med det mål som presenterades för ett år sedan.
Läs mer om DNB.
DNB ska sprara mer
Den norska banken DNB ska sänka kostnaderna med 1,5-2 miljarder norska kronor fram till 2020, i ett led att höja vinsten. Det är en ökning jämfört med det mål som presenterades för ett år sedan.
Läs mer om DNB.
Svenske post it-kungens bolag stäms på 42 miljarder
Den svenske vd:n Inge Thulins företag, 3M, stäms av delstaten Minnesota på motsvarande 42 miljarder kronor.Detta efter att de anklagas ha dumpat kemikalier som läckt ut i grundvattnet – vilket kan ha påverkat 60 000 Minnesotabor.Det beskrivs som en av de största miljöbrottsstämningarna i USA:s historia.
Läs mer om Minnesota och Minnesotabor.Det.
Boliden spår investeringar på 6 miljarder
Boliden planerar investeringar på något över 6 miljarder kronor under 2018.
Polskt jätteköp av luftvärn – gör som Sverige
Polen är på väg att skaffa samma amerikanska luftvärn som Sverige bestämt sig för. Bara i ett första steg beräknas Polen betala 90 miljarder kronor i en jätteaffär som förstärker landets luftförsvar rejält.
Läs mer om Polen och Sverige.
Uber tänker köpa 24 000 självkörande bilar av Volvo
Nu vill Uber gå vidare från appen och bygga upp sin egen jättelika flotta av självkörande bilar från Volvo Cars. Jätteordern är värd nästan tio miljarder kronor.
Läs mer om Uber och Volvo.
Readagen black friday – i år hetare än någonsin
Readagen black friday väntas slå nya försäljningsrekord i år. Postnord räknar med ökade paketvolymer och att svenskarna kommer att spendera nära 5 miljarder under helgen. Även jämförelsesajten Pricerunner ser ett ökat intresse.
Läs mer om Pricerunner.
Trumps skattereform fick ja – nu väntar senaten
Det amerikanska representanthuset godkände på torsdagen president Donald Trumps skattereform som ska ge hundratals miljarder i skattelättnader de närmaste tio åren.
USA visade upp världens mest avancerade stridsflygplan
Med en jätteorder värd 420 miljarder kronor var det Airbus som tog hem kampen mellan de stora flygplanstillverkarna. Men flygmässan i Dubai visade också att lyxresandet lever vidare och att Ryssland har stora förhoppningar att sälja stridsflygplan.
Läs mer om Dubai och Ryssland.
Många it-investeringar sker i onödan – så här slipper ni kasta pengarna i sjön
Enligt Statistiska Centralbyrån spenderar svenska företag årligen 97 miljarder på it. Så mycket som 40 miljarder kan vara i onödan – ett slöseri som slår rakt på sista raden i resultaträkningen och/eller tränger ut angelägna satsningar på att leda den digitala transformationen.
Många it-investeringar sker i onödan – så här slipper ni kasta pengarna i sjön
Enligt Statistiska Centralbyrån spenderar svenska företag årligen 97 miljarder på it. Så mycket som 40 miljarder kan vara i onödan – ett slöseri som slår rakt på sista raden i resultaträkningen och/eller tränger ut angelägna satsningar på att leda den digitala transformationen.
Birgitta Rubin: Prestigen att äga världens dyraste målning är förstås enorm
Herregud. Min spontana reaktion på slutpriset 450 miljoner dollar för Leonardo da Vincis målning Salvator mundi känns helt adekvat. Motivet föreställer Kristus som världens frälsare och Guds son i den berömda renässanskonstnärens tappning är nu världens dyraste målning såld på auktion. Priset, motsvarande omkring 3,8 miljarder svenska kronor, är dessutom en dubblering av det förra rekordet!
Läs mer om Leonardo och Salvator.
450 miljoner dollar för da Vincis verk
Den sista privatägda målningen av renässanskonstnären Leonardo da Vinci har sålts för rekordpriset 450,3 miljoner amerikanska dollar, motsvarande runt 3,8 miljarder svenska kronor.
Läs mer om Leonardo och Vinci.
da Vinci-tavla såldes för astronomisk summa
Salvator Mundi, den enda privatägda målningen av Leonardo da Vinci, såldes på auktion under natten mot torsdag.Den förväntades bli såld för 100 miljoner dollar – men den siffran skulle visa sig vara rejält i underkant.Salvator Mundi såldes för hela 450,3 miljoner dollar – motsvarande 3,8 miljarder kronor. Det är den högsta summan ett konstverk någonsin har sålts för på en auktion.
Läs mer om Leonardo, Vinci och Vinci-tavla.
Chalmers ska bygga svensk kvantdator på 100 qubit
Wallenbergs stiftelse donerar 1,6 miljarder kronor till forskning inom AI och kvantdatorer. En stor del av pengarna går till att bygga en kvantdator på Chalmers i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
Svenska företag vinnare när Saudiarabien miljardsatsar
Miljonstäder ska växa upp ur öknen och storsatsningar göras på solenergi och finanssektorn. Hundratals miljarder satsas när Saudiarabien ska stöpa om landets ekonomi i grunden. – När man ska förändra alla de här delarna finns det möjlighet för svenska företag att dra nytta av det, säger, Patrick el-Cheikh, expert på Saudiarabiens näringsliv.
Läs mer om Patrick och Saudiarabien.