Miljarder

Fler ubåtar och stridsflyg ska lyfta försvaret

Fler ubåtar, fler Gripenplan och en stor satsning på radarsystemen. Det är något av vad den statliga Försvarsmaterielutredningen föreslår. Totalt handlar det om satsningar i tre steg på totalt 168 miljarder kronor fram till 2030. Nu är det politikerna som avgör vad som verkligen blir av.

Försvaret: Vi behöver 168 miljarder extra

För att nå bästa operativa förmåga behöver försvaret 168 miljarder mer till 2030. Stora investeringar i vapensystem och annan utrustning behövs.
Bankjätten söker miljardtillskott
Europas största bank HSBC når inte upp till förväntningarna när man redovisade ett lägre resultat före skatt på 17,2 miljarder dollar för 2017. Det kan jämföras med marknadsförväntningarna på 19,7 miljarder dollar, motsvarande nästan 160 miljarder svenska kronor.
Miljardregn över gruvägare
Ägarna till den brittisk-australiska gruvjätten BHP Billiton får en extra utdelning på 800 miljoner dollar, motsvarande drygt sex miljarder kronor.

Tre miljarder OS-tittare

Läs mer om OS-tittare.
Gruvjätten delar ut mer än väntat
Gruvbolaget BHP Billiton redovisade ett underliggande resultat på 4,05 miljarder dollar för det första halvåret som slutar i december. Det var lägre än de 4,34 miljarder dollar som var väntat, enligt Bloombergs sammanställning.
Ineffektivitet grunden
Replik Apropå debattartikeln " Skattemedel ska gå till det de är avsedda för", 14/2. Ekonomi. Skattemedel för flera miljarder försvinner från välfärden till välfärdsföretagens vinster varje år.
Läs mer om Skattemedel.
Volvo och Scania laddar för miljardaffär
Volvo, Scania och Mercedes-Benz laddar upp inför en stor upphandling av stadsbussar i Colombia. Det är huvudstaden Bogota som planerar att köpa 1.500 nya bussar – en affär som kan vara värd uppemot 3 miljarder kronor.
Läs mer om Bogota, Colombia, Mercedes-Benz och Scania.
Regeringen hindrar miljardinvestering i skogsindustrin
Med en kostnad på 15–22 miljarder kronor skulle det vara den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin, skapa tusentals nya jobb och ge Sverige en ledartröja i framtagandet av förnybara material. Men nu hotas det planerade bioraffinaderiet i Domsjö av regeringens iver att skydda skogen.
Läs mer om Domsjö och Sverige.
Försvaret behöver 180 miljarder extra
Sveriges militära försvar behöver stora extra ekonomiska tillskott redan nästa år och under hela 2020-talet. Nya utredningar och underlag anger summor på totalt över 180 miljarder kronor, erfar DN.
Det ska löna sig att få folk i arbete
Ska kommunerna klara kostnadskrisen måste de arbeta hårt med effektiviseringar, prioriteringar och att öka sina skatteintäkter. 62 miljarder kronor saknas i kommunsektorn redan 2022.
Elva miljarder mer i socialförsäkringar 2021
Försäkringskassan räknar med att utgifterna för socialförsäkringarna ökar med elva miljarder de närmsta åren, från 203 miljarder förra året till 214 år 2021. Siffrorna återfinns i ny prognos som myndigheten nu offentliggör.
Bill Gates: Jag behöver betala högre skatt
Microsoftgrundaren Bill Gates har skänkt stora delar av sin förmögenhet till välgörenhet och säger sig ha betalat runt 80 miljarder kronor i skatt – mer än någon annan amerikan.Nu uppmanar han president Donald Trump att beskatta honom hårdare.– Regeringen borde begära betydligt högre skatter från personer i min position, säger Bill Gates till CNN.
Läs mer om CNN och Donald Trump.
Miljardbedrägeri i Indien uppdagas
Indisk polis har stängt ett bankkontor som tillhör Punjab National Bank i södra Bombay i samband med utredningen av en jättelik bedrägerihärva, enligt källor inom polisen. Summan som misstänks ha stulits är nu uppe i svindlande 110 miljarder rupier (motsvarande 13,6 miljarder svenska kronor).
Nordeas analytiker: MTG:s bulgariska affär är värd mindre än väntat
MTG:s avyttring av bulgariska Nova för 1.830 miljoner kronor (enterprise value) är lägre än Nordeas värdering på 2,6 miljarder.
Läs mer om Nova.
Elva miljarder mer i socialförsäkringar
Utgifterna för socialförsäkringarna väntas öka med elva miljarder de närmsta åren, skriver Försäkringskassan i en ny prognos.
Läs mer om Försäkringskassan.
Latour upprättar ett MTN-program med en ram om 4 miljarder SEK och offentliggör grundprospekt i anledning därav
Styrelsen i Investment AB Latour (publ) (Latour eller Bolaget) har upprättat ett program som möjliggör utgivande av obligationer, s.k. Medium Term Note-program (MTN), med en ram uppgående till 4 miljarder svenska kronor eller motvärdet därav i Euro. I anslutning till detta har Latour upprättat ett grundprospekt som idag har godkänts och registrerats av Finansinspektionen.
Stort överskott i euroområdets bytesbalans
Bytesbalansen i euroområdet uppvisade ett överskott på 29,9 miljarder euro i december. Det visar säsongsjusterad statistik från ECB.
Läs mer om ECB.
Riksbanksfullmäktige föreslår miljardinjektion till statskassan
Riksbanksfullmäktige har i enlighet med riksbankslagen lämnat förslag till riksdagen om disposition av Riksbankens vinst för räkenskapsåret 2017. Fullmäktige föreslår att 2,3 miljarder kronor levereras in till statskassan, enligt ett pressmeddelande.
Indutrade emitterar obligationslån på 1 miljard kronor
Teknikhandelsbolaget Indutrade har emitterat emitterat två icke-säkerställda obligationslån om totalt 1,0 miljarder kronor med en löptid om fem år.
Kinesiska miljarder kan bygga om infrastrukturen i Mellansverige
Årjäng. Statliga kinesiska investeringsmiljarder kan helt bygga om infrastrukturen i Mellansverige och ge Årjäng snabbtåg till Stockholm och Oslo. Kommunalrådet Daniel Schützer är entusiastisk. – Det fängslas inte färre författare i Kina för att vi tackar nej till kinesiska investeringar.
Kommuner får det tuffare - lägre löner än väntat sänker intäkterna
Tuffare tider väntar landets kommuner och landsting och SKL skriver nu ned prognosen för årets skatteintäkter med 3 miljarder kronor.
Läs mer om SKL.
Därför ska det inte vara tillåtet att röka på busshållplatser och lekplatser
Rökningen kostar samhället miljarder, leder till mängder av cancerfall och belastar kraftigt en redan ansträngd sjukvård. Den skadar inte heller bara dem som själva röker, utan drabbar också människor runt omkring. Så ska vi inte ha det.