Mont

Alpviner på frammarsch

För den som är på skidsemester i området runt Mont Blanc finns det goda möjligheter att prova nya viner. Distriktet Savoie vinner terräng i vinvärlden.
Läs mer om Mont Blanc.

Därför växte ärkeängeln Mikaels kult fram vid kusten

I hela Västeuropa finns det spektakulära kultplatser som av namnen att döma är förknippade med ärkeängeln Mikael – Mont-Saint-Michel i Normandie, Skellig Michael utanför Irland, Saint Michael s Mount i England, osv. Finns det ett samband? När beslöt sig europerna för att bygga Mikaelskyrkor på dramatiska platser i kustbandet?
En chock – jag började gråta
På onsdag är det återigen dags för mont på V86.Då överraskar Micael Broberg travsverige genom att ta ut sin stjärnhäst Spitcam Jubb till loppet – där förstapriset är 100 000 kronor.Stephanie Werder ska rida hästen, och berättar att hon blev chockad när Broberg hörde av sig.– Jag började bara gråta. Jag kan faktiskt inte beskriva känslan, säger hon.
Superstjärnan fortsätter marschen mot Frankrike
Det mesta var som vanligt den här SM-dagen på Åby.Readly Express förlängde sin segerrad.Sofia Adolfsson dominerade i mont.
Läs mer om Frankrike, SM-dagen och Åby.Readly.

V75-resultat – här kan du rätta raden

Det blev en favoritbetonad kväll på Åby under lördagen.Bland höjdpunkterna fanns bland annat Readly Express nya maktdemonstration och Sofia Adolfsson historiska seger i Mont-SM.Se hela den rätta raden, utdelning och omsättningen för omgången nedan.
Läs mer om Mont-SM.Se, Sofia Adolfsson och Åby.
Adolfssons svåra val: Gjorde ont i hjärtat
Sofia Adolfsson är troligtvis Nordens bästa montryttare just nu.I helgen tar sporten plats på V75-kupongen – när Mont-SM ska avgöras.Då väljer Sofia Adolfsson bort sin trogna följeslagare Nantucket.– Det gjorde ont i hjärtat att göra det valet, säger Adolfsson, som i stället kommer tävla med Björn Goops Candor Hall.
Ser mig som en bra ambassadör
Stephanie Werder är en av de mest anlitade montryttarna i Sverige. I kväll rider hon favoriten Hanna Banker på V86 – som aldrig tävlat i mont tidigare.Själv vet hon inte om hästen ska gälla som favorit.– Det är ju alltid nytt att starta i mont, jag tror det kan gå hursomhelst, säger hon.
Läs mer om Hanna Banker, Sverige och V86.
Norska stjärnan flyttar till Sverige
Madelen Berås har synts mindre på tävlingsbanan det senaste året.Men framöver kan de svenska mont-fansen komma att se henne mycket mer – hon flyttar nämligen till Sverige i slutet av september.– Jag flyttar jag grund av kärleken, säger Madelen Berås.
Läs mer om Sverige.
Kroppar hittade på Mont Blanc – efter över 20 år
Kropparna av tre bergsklättrare har hittats på Alpernas högsta berg Mont Blanc.De tros ha omkommit för över 20 år sedan, skriver The Guardian.
Tre döda hittade på Mont Blanc
Tre döda personer som misstänks ha avlidit för flera år sedan har hittats på Europas högsta topp Mont Blanc i Italien.
Läs mer om Italien och Mont Blanc.
Kvarlevor funna mer än 50 år efter flygkrasch
Kroppsdelar som kan härröra från passagerare som omkom i flygolyckor som inträffades på Mont Blanc i franska Alperna för mer än 50 år sedan kan ha hittats.
Läs mer om Alperna och Mont Blanc.
Prisbelönt tjurfäktare stångad till döds av tjur
Matadoren Ivan Fandino, 36, snubblade på sin kappa under en tjurfäktning i den franska staden Mont-de-Marsan.Tjuren körde då snabbt in ett horn i hans sida och slungade upp honom i luften.Fandino avled kort senare av sina skador på sjukhus.
Madelen Berås: De vill inte se förändring
Mont får chansen på V75 under 2017, något som kritiserats av många. I förra veckan berättade norska stjärnan Malin Berås hur hon ser på det hela. Nu får hon stöd av sin syster, Madelen. – Det är bara gamla gubbar som är negativa, säger Madelen Berås till trav365.
Läs mer om Madelen och V75.
Berås efter ilskan: Det är ett skämt
Under torsdagen kom beskedet att det blir mont (travritt) på V75 under 2017. Många V75-spelare reagerade negativt på beskedet. Nu ger norska montstjärnan Malin Berås sin syn på saken. – Det är ett skämt att de håller på så där, montn har kommit för att stanna, säger Malin Berås.
Läs mer om V75.
Världsrekord – tack vare stenhårt tempo
1.10,5/2 175 meter. Så snabbt travade sexårige Bilibili på Vincennes på söndagen. Det innebär världsrekord över medeldistans i mont.
Läs mer om Bilibili.
Ett av de bästa jag har sett i Sverige
Det är inte bara sulkyloppen som håller hög klass i helgen. Montloppet är fyllt av profilstarka hästar som Traveling Man, Rock Me och Fly The World. – Jag hade gärna sett det på V75, säger Josefine Ivehag som rider Rock Me. Samtidigt stänger inte förbundet dörren för mont på V75 på sikt. – Ja, det väl inte omöjligt. Men det finns inget som är spikat tidsmässigt. Att det i framtiden kommer in är inte osannolikt, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.
Jesper Börjesson: Var otroligt jobbigt
I lördags fick Jesper Börjesson, programledare för Nyhetsmorgon, testa på montsimulatorn Mont Pyton. Redan efter ett par sekunder på hästryggen blev han chockad över hur jobbigt det var. – Det var jävligt kul att promota sporten på det sättet och Jespers ben höll på att vika sig, säger montexperten Sofia Aronsson, som var lärare, med ett skratt.
Stephanie hånades – svarade med bild
Stephanie Werder, 25, fick höra att hon var för stor för att rida mont (travritt). Då svarade hon med en bild på sin våg på Instagram – där hennes vikt syns. – Jag la ut den där bilden för att jag ville provocera personen som sa den här kommentaren om att jag var för stor, säger Stephanie Werder till trav365.
Läs mer om Instagram och Stephanie Werder.
Kaos i touren efter Froomes krasch
Han krockade med en motorcykel och sprang upp för Mont Ventoux.Men Chris Froome behåller ledningen...
Läs mer om Mont Ventoux.Men.
Kaos i Tour de France efter krasch
Uppseendeväckande scener utspelades under torsdagens tolfte etapp av Tour de France, den förkortade bergsetappen i Mont Ventoux.
Läs mer om France, Mont Ventoux och Tour.
Efter superlördagen: Siktar mot Frankrike
Tio segrar på 13 starter. Iina Aho och Conrad Lugauers samarbete i mont går strålande. Nu siktar duon på att spänna bågen ytterligare med en montfilial i Frankrike. – Helt sjukt, som en dröm – jag tror inte att det är sant, säger Iina.
Läs mer om Frankrike och Iina.
Huselius lyrisk efter krossen: Herregud
Det var premiär för mont på V86 under onsdagen. Och fansen bjöds på en riktig kross direkt – då Nantucket bara lämnade motståndet över upploppet. – Herregud, vilken prestation! Men man har sett det också, det har varit krafter kvar vid segrarna. Nu begärde Sofia lite grann och då bara drog de ifrån konkurrenterna, säger Kristian Huselius.
Läs mer om Nantucket, Sofia och V86.
Aronsson: Jag tycker bara att det är positivt
Under onsdagen är mont med på V86 för första gången. ATG:s näst största streckspel omsätter miljoner – och på sociala medier har travspelare varit skeptiska till nyheten. Tv-profilen, mont-pionjären och travtränaren Sofia Aronsson ger nu sin syn på saken. – Jag tycker bara att det är positivt och tycker spelarna att det är svårt så får de väl läsa på och börja lära sig då!
Läs mer om Sofia Aronsson och V86.
Daniel Redn: Jag är inte alls nöjd
I helgen gjorde Shaq Is Back debut i mont. På Vincennes svarta kolstybb kom den svenska stjärnan nia – efter en stenhård löpning. – Jag är inte alls nöjd, det kan jag ju säga, säger hästens tränare Daniel Redn angående ryttaren Camille Levesques styrning.
Läs mer om Daniel Redn.
Nu kan du klättra på Mont Blanc hemifrån
Bestig Europas högsta berg – hemma i soffan. Google Street View tar dig bekvämt till toppen av Mont Blanc i sin senaste satsning.
Läs mer om Mont Blanc.