Mosk

Känd mosk i Mosul ska återuppbyggas

Läs mer om Mosul.
Nya beskedet: Får inte bygga mosk i Fyllinge
Det har länge bubblat en diskussion om det tilltänkta moskbygget i Fyllinge, Halmstad.Bland andra historikern Dick Harrison har kritiserat planerna, med hänvisning till att marken är historisk.Nu skriver Hallandsposten att Islamiska barn- och kulturföreningen inte beviljas bygglov.
Moskskytt i Kanada erkänner sex mord
En kanadensisk domare har förklarat den 28-årige Alexandre Bissonnette skyldig till sex mord och sex mordförsök i en mosk i Qubec i januari 2017.

Dödlig knivattack i mosk i Sudan

Läs mer om Sudan.
Moskbrännaren döms till vård
Den man i 20-årsåldern som stått åtalad för att ha anlagt en brand i Örebro mosk i höstas döms av tingsrätten till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Läs mer om Örebro.
Man som brände mosk i Örebro döms till psykvård
Den 20-åriga mannen döms för moskbranden i Örebro.Straffet blir rättspsykiatrisk vård för grov mordbrand och grovt olaga hot.
Läs mer om Örebro och Örebro.Straffet.
Nytt hakkors sprejat på Stockholms mosk
Någon sprejade ett hakkors på dörrarna till Stockholms mosk vid Medborgarplatsen under natten till torsdag. Det är andra gången i år som ingången täcks av nazistiskt klotter. – Det är väldigt obehagligt. Man känner sig mer och mer otrygg för varje gång något sånt här händer, säger Mahmoud Khalfi, Imam och direktör vid moskn.
Man som brände mosk är allvarligt psykiskt störd
20-åringen som åtalats för att ha bränt en mosk i Örebro lider av en allvarlig psykisk störning, enligt rättspsykiater.Därmed straffas han sannolikt med vård snarare än fängelse.Enligt hans mamma kom han hem med smutsigt ansikte och bensinluktande kläder efter branddådet.
Läs mer om Örebro.
Inga klagomål på böneutrop från Fittja mosk
Kristdemokraterna vill stoppa böneutrop från mosker. Fittja mosk i Botkyrka var först i landet med böneutrop 2013 och har hittills inte fått några klagomål. – Det är inte störande, det handlar om tre minuter på fredagar, säger Ismail Okur, ordförande för Fittjamoskn.
Misstänkt självmordsattentat mot mosk i Kabul
En explosion har inträffat vid en mosk i Kabul under fredagsmorgonen svensk tid. Lokal polis misstänker självmordsbombare.
Läs mer om Kabul.
Högtalarutsända islamiska gudstjänster polisanmäls
Växjö islamiska förenings ansökan om att få ha böneutrop över högtalare vid sin mosk tre minuter varje fredag har väckt heta känslor.
Mosk kan få böneutrop: Känna oss mer hemma
Böneutrop varje fredag kan bli verklighet i Växjö.Stiftelsen Växjö muslimer har ansökt om tillstånd hos polisen att göra två utrop på tre minuter varje vecka.– Jag tror att det skulle berika Sverige, säger Ismail Abuhelal, imam på Stiftelsen Växjö muslimer.
43 års fängelse för rasistdåd vid mosk
Den 48-årige britten Darren Osborne döms till minst 43 års fängelse för att ha kört en skåpbil in i en folkmassa utanför en mosk i London i somras, enligt The Guardian.
Brittisk högerextremist fälld för mord genom terrorbrott
Den brittiske man som i juni förra året med en skåpbil körde rakt in i en samling människor intill en mosk i London, varvid en person dödades, förklarades på torsdagen skyldig till mord. Straffet för handlingen, ett hat- och terrorbrott, bestäms på fredagen.
Läs mer om London.
Minst 22 döda i bilbombsattacker vid mosk
Minst 22 personer har dödats och många har skadats i två bilbombsdåd i Benghazi i östra Libyen.
Läs mer om Benghazi och Libyen.
Hakkors sprejades på Stockholms mosk
Stockholms mosk utsattes under natten mot lördagen för ett angrepp av okända gärningsmän som målade ett stort antal hakkors på fasaden. – Vi har ansökt om att få sätta upp kameror i avskräckande syfte men fått avslag tre gånger, säger moskns imam Mahmoud Khalif till DN.
Läs mer om Mahmoud Khalif.
Minst 14 döda i attack mot mosk i Nigeria
Minst 14 personer har dödats i en attack mot en mosk i Gamboru, vid Nigerias gräns mot Kamerun, enligt en civil milisgrupp. En självmordsbombare som misstänks ha kopplingar till extremistgruppen Boko Haram slog till strax innan morgonbönen.
Läs mer om Boko Haram, Gamboru, Kamerun och Nigeria.
Stjärnornas attack mot lokala moskn
Rapid Wien-stjärnan Dejan Ljubicic och Wiener Neustadt-spelaren Daniel Sudar har gripits av polis i Bosnien-Hercegovina misstänkta för att ha vandaliserat en mosk.Enligt bosniska tidningen Faktor riskerar spelarna att straffas hårt av sina klubbar.– Han måste straffas för den här incidenten, säger Rapid Wiens sportchef Fredy Bickel enligt Faktor.
Minst fyra dödade av bomb i Kabul
Minst fyra människor har dödats i en explosion nära en afghansk nyhetsbyrå och en mosk i Kabul, uppger afghanska inrikesdepartementet.
Läs mer om Kabul.
Ammunition hittad vid julmarknad i Berlin
Enligt den tyska tidningen Bild har stora mängder ammunition hittats i närheten av en julmarknad och en mosk i Berlin.
Läs mer om Berlin och Bild.
235 döda i terrordåd mot mosk
Mycket pekar på att attacken mot en sufisk mosk på Sinaihalvön i Egypten är det dödligaste jihadistdådet i landet. 235 människor dödades och IS, som för ett gerillakrig i området tros ligga bakom.
Läs mer om Egypten och Sinaihalvön.