Msb

Svensk krigsbroschyr blir världsnyhet – rädslan för Ryssland ökar

För första gången sedan 1961 kommer svenskarna få hem broschyren Om kriget kommer med praktiska tips om hur man ska agera om det blir krig i Sverige. – Senaste gången som broschyren gavs ut låg fokus helt på hur människor ska reagera vid invasion och fara för krig. I dag är hotbilden mycket mer komplex, säger Christina Andersson, som leder arbetet med broschyren på MSB, till DN.

Krisberedskapsmyndigheten drabbad av strömavbrott

Den myndighet som svarar för Sveriges krisberedskap drabbades på torsdagen av ett strömavbrott. Reservaggregatet gick inte igång. – Det är mycket allvarligt, säger Mats Ekström, säkerhetschef på MSB.
Läs mer om MSB.
Svenskars oro för spridning av kärnvapen ökar
Svenskarnas oro för spridning av kärnvapen har ökat kraftigt på ett år, enligt en opinionsundersökning från MSB. Även oron för it-säkerhet och spridning av kemiska och biologiska stridsmedel ökar.
Läs mer om MSB.
Statliga fastigheter riskerade att hackas
Flera statliga fastigheters system låg enligt Dagens Nyheter vidöppna och riskerade att hackas.En säkerhetsexpert slog larm till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) redan 2016 – utan att felen åtgärdades.Bland annat ska flera landshövdingsresidens ha varit oskyddade.
Läs mer om Myndigheten.

Tre län i södra Sverige får hjälp mot översvämningar

Mycket höga flöden råder för närvarande i vattendrag i de tre sydsvenska länen Kronoberg, Blekinge och Skåne. Berörda länsstyrelser har av beredskapsskäl begärt att få ner barriärer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Varning för översvämningar: Är det värsta jag har sett
SMHI varnar för högt vattenstånd i hela södra Sverige – med stor risk för översvämningar.Nu ber tre av länen MSB om hjälp.– Det är det värsta jag har sett i översvämningsväg, säger Torsten Norberg, länsflygchef på Frivilliga Flygkåren som har tagit flygfoton på vattenmassorna.
Över hundra döda i bränder 2017
Under 2017 omkom 113 människor i bränder i Sverige, enligt preliminära siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Läs mer om Myndigheten och Sverige.
Krav på tillstånd för användning av fyrverkeriraketer
Reglerna kring avfyrning av fyrverkerier skärps enligt nytt beslut från MSB.I mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, som innefattar utbildning. – Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, till SVT.
Här är möjliga lösningen på bristen på skyddsrum
Sveriges totalförsvar måste stärkas upp för att klara sig vid ett angrepp, menar försvarsberedningen.En oväntad lösning på ett av problemen kan komma att bli Stockholms tunnelbana.–Hela tunnelbanesystemet under jord kan vara ett bra skydd, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB.
Läs mer om MSB och Svante Werger.
Nytt svenskt civilt försvar föreslås
Försvarsberedningen kommer på onsdag att föreslå att ett nytt civilt försvar för krig ska byggas upp under Försvarsdepartementets ledning, erfar DN. Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) får mer makt och vissa utpekade länsstyrelser får ett större ansvar för skyddet av befolkningen.
MSB flyttas över till försvarsdepartementet
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) flyttas från justitiedepartementet till försvarsdepartementet. Det är en majoritet i försvarsberedningen överens om, enligt uppgifter till SvD. Syftet är att samla försvarsmyndigheterna under ett tak.
Läs mer om SvD.
Hot mot nästa års val visar hemlig rapport
Svenska myndigheter har nu kartlagt hoten från främmande makt mot valet nästa år.I en hemlig rapport varnar Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, MSB, för hur och var en angripare kommer försöka påverka valet.– Vi förutsätter att det kommer att hända, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB till DN.
Hemlig rapport visar hoten mot svenska valet 2018
Svenska myndigheter har nu kartlagt hoten från främmande makt mot valet nästa år. I en hemlig rapport varnar Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, MSB, för hur och var en angripare kommer försöka påverka valet. – Vi förutsätter att det kommer att hända, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB.
Uppdraget: Förbereda folket på akut samhällskris
Krismedvetenheten från krigsåren är borta – de flesta svenskar är inte redo att klara sig på egen hand om det behövs. Men nu ska det bli ändring på det. Det säkerhetspolitiska läget har förändrats, säger Christina Andersson på MSB.
Läs mer om Christina Andersson och MSB.
MSB: Skyddsrummen räcker inte till
Skyddsrummen i Sverige är inte tillräckliga för att ge befolkningen rum, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, enligt Ekot. MSB efterlyser 3 miljarder kronor för att bygga nya och restaurera de som finns.
Läs mer om Ekot, Myndigheten och Sverige.
Många it-brister hos krismyndigheter
Elva myndigheter med särskilt ansvar för krisberedskap i samhället har rapporterat in omfattande it-störningar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Läs mer om Myndigheten.
Flera allvarliga it-brister hos krismyndigheter
Cyberangrepp, försvunna patientuppgifter och omfattande avbrott i stora it-system hos samhällsviktiga myndigheter. Flera stora aktörer med särskilt ansvar inom krisberedskap har rapporterat in omfattande it-störningar till MSB under 2016 och 2017, visar SvD:s granskning.
Läs mer om MSB.
Vem försöker sänka transportsektorn? Ingen har några svar
Transportstyrelsen, Trafikverket och nu senast Skånetrafik. Totalt har ett tiotal företag och myndigheter inom transportsektorn attackerats den senaste månaden. MSB ska utreda om det finns samband, men har inga förhoppningar om att få reda på vem som ligger bakom.
Läs mer om Skånetrafik och Trafikverket.
Vem försöker sänka transportsektorn? Ingen har några svar
Transportstyrelsen, Trafikverket och nu senast Skånetrafik. Totalt har ett tiotal företag och myndigheter inom transportsektorn attackerats den senaste månaden. MSB ska utreda om det finns samband, men har inga förhoppningar om att få reda på vem som ligger bakom.
Läs mer om Skånetrafik och Trafikverket.
Dataintrång hos företag med myndighetsuppdrag
Hackare har tagit sig in i it-system hos företag som arbetar för polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det har framkommit i den polisutredning som nyligen ledde fram till ett mycket uppmärksammat dataintrångsåtal i Malmö, rapporterar Kvällsposten.
Dataintrång hos flera svenska myndigheter
En ny IT-säkerhetsskandal har drabbat centrala svenska myndigheter.Kvällsposten kan i dag avslöja att företag som anlitas av polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd MSB har drabbats av ett avancerat dataintrång.Hackare kan ha fått tillgång till säkerhetsklassad information och försvarshemligheter.– Vi har pratat med företagen om det har hänt något som berör vår information, bekräftar Tim Georgiou, IT-säkerhetsansvarig på MSB.– Säkerhetspolisen känner till ärendet och har utifrån vårt ansvar gått ut med information till berörda my
MSB får kritik för arbete mot terrordåd
Räddningstjänsten i Storstockholm och Göteborg kritiserar MSB för brister i det förebyggande arbetet mot terrorattentat.
Läs mer om Göteborg, MSB och Storstockholm.
MSB får kritik för arbete mot terrordåd
Räddningstjänsten i Storstockholm och Göteborg kritiserar MSB för brister i det förebyggande arbetet mot terrorattentat.
Läs mer om Göteborg, MSB och Storstockholm.