Msb

Mer pengar till IT-säkerhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får 40 miljoner kronor i anslag nästa år för att stärka samhällets motståndskraft mot IT-angrepp. Det är en fyrdubbling jämfört med årets anslag.
Läs mer om IT-angrepp och IT-säkerhet.
DN granskar: It-säkerheten döms ut – i intern rapport
Trots Säkerhetspolisens åtgärder och byte av generaldirektör har Transportstyrelsen fortfarande mycket dålig it-säkerhet. Det visar en intern rapport som DN har läst. Av elva uppställda krav blir det underkänt på tio. Dokumentet visar också att Transportstyrelsen inte lever upp till föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
DN granskar: Transportstyrelsens it-säkerhet döms ut – av intern rapport
Trots Säkerhetspolisens åtgärder och byte av generaldirektör har Transportstyrelsen fortfarande mycket dålig it-säkerhet. Det visar en intern rapport som DN har läst. Av elva uppställda krav blir det underkänt på tio. Dokumentet visar också att Transportstyrelsen inte lever upp till föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Regeringen tillsätter utredning efter falsklarmet
Med anledning av den falska Hesa Fredrik-signalen som chockade många stockholmare på söndagskvällen ger regeringen nu myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att redovisa vad som gick fel och att ge förslag på hur systemet för viktigt meddelanden till allmänheten (VMA) kan förbättras. – Jag tycker att det som hände var mycket allvarligt men jag tror inte att det säger så mycket om vår förmåga att hantera faror, säger inrikesminister Anders Ygeman i en första intervju om incidenten.
Allt färre får plats i Stockholms skyddsrum
38 orter i Sverige har färre platser i skyddsrum än det finns befolkning, det visar siffror som MSB tagit fram åt SvD. Flest platser saknas i Stockholm. Samtidigt som befolkningen ökar så ansöker fler om att avveckla skyddsrummen.
Läs mer om MSB, Stockholm, SvD och Sverige.
Expert dömer ut MSB:s sajthaveri efter felaktiga VMA-larm
Kritiska röster höjs efter att såväl MSB:s som polisens hemsidor inte stod emot det stora antalet besökare efter SOS Alarms felaktiga VMA-signal i söndags. Helt oacceptablet säger en expert.
Svenskarna inte beredda på kris
Svenskarna är inte tillräckligt förberedda för en eventuell kris.Det menar Sven Lindgren, förbundsordförande för frivilligorganisationen Civilförsvarsförbundet.Endast en tredjedel av svenska 18-åringar vet vart de ska vända sig för information om en allvarlig händelse inträffar, visar en undersökning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Ygeman: Vi ser mycket allvarligt på detta
Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser mycket allvarligt på att utomhuslarmet Hesa Fredrik utlöstes av misstag på söndagskvällen. Nu ger han i uppdrag till MSB att utreda händelsen.
Läs mer om Hesa Fredrik och MSB.
JUST NU: Varningslarm lät över Stockholm
VMA-signalen – viktigt meddelande till allmänheten – ljöd strax efter klockan 22 över Stockholm. Både Myndigheten för samhällsberedskaps sajt och polisens sajt ligger just nu nere.Det handlar om ett tekniskt fel.– Det är ingen fara, säger Kim Hellberg vid Storstockholms brandförsvar.Nu kommer kritik mot MSB:s långsamma information – och att signalen om faran över aldrig hördes.
Läs mer om Kim Hellberg och Stockholm.
Tusentals oroliga fick Polisen och MSB att gå ner
Såväl polisens som Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps sajter gick ner när tusentals oroliga människor ringde för att få veta varför Hesa Fredrik utlösts.
Läs mer om Hesa Fredrik, MSB, Myndigheten och Polisen.
Trots ökad rapportering – siffror saknas om asylbränder
Efter flera eldsvådor i juni har bränderna på flyktingboenden återigen skapat stora rubriker. Men om bränderna ökat vet ingen. – Jag kan inte göra någon bedömning om det har ökat eller minskat, säger Mattias Strömgren på MSB.
Läs mer om MSB.
MSB: Ny våg av utpressningsmejl mot svenska företag
En massiv våg av utpressningsmejl riktar sig mot europeiska företag – hotar med ddos-attacker.
MSB: Ny våg av utpressningsmejl mot svenska företag
En massiv våg av utpressningsmejl riktar sig mot europeiska företag – hotar med ddos-attacker.
Trollen ska aldrig styra över forskningen
DN 18/6 2017. När MSB granskade Muslimska brödraskapet utsattes myndigheten för en påverkanskampanj. Det är oacceptabelt att troll ska kunna påverka svenska myndigheter.
Läs mer om Muslimska.
Brandexpert: Väldigt ovanlig brandspridning
Branden i höghuset i västra London ser ut att ha spridit sig på ett sätt som är mycket ovanligt, menar brandexperten Jan Wisn på MSB. Huset har nyligen renoverats och då ska inte en brand kunna spridas så snabbt, anser han. Samtidigt framkommer uppgifter om att boende i flera år varnat för brandrisken.
Läs mer om Jan Wisn, London och MSB.
Expert: En brand ska inte kunna sprida sig så snabbt
Stora rökmoln bolmar över västra London. Ett höghus, Grenfell Tower, med 24 våningar har brunnit i timmar och räddningstjänsten befarar att alla boende inte hunnit ta sig ut. – Det är ett mycket ovanligt brandförlopp. Branden väcker många frågor, säger Jan Wisn, biträdande avdelningschef vid MSB till SvD.
Läs mer om Grenfell Tower, Jan Wisn, London, MSB och SvD.
MSB: Risk för fler IT-haverier
Ett hårdvarufel ligger bakom Skatteverkets stora tekniska haveri – som har pågått i över två dygn.Nu får man räkna med fler, liknande händelser framöver.– Både det offentliga och företag måste arbeta mycket, mycket mer med informationssäkerhet, säger Richard Oehme på myndigheten MSB.
Läs mer om IT-haverier, MSB och Richard Oehme.
Tre polisanmälningar efter cyberattacken
Den befarade nya måndagsvågen av den storskaliga IT-attacken verkar ha uteblivit. Polisen har hittills fått in tre anmälningar om dataintrång och MSB känner bara till två drabbade organisationer. Men än är det för tidigt att blåsa faran över.
Läs mer om IT-attacken och MSB.
Nya frågetecken om hur IT-attacken började
Att IT-attacken startade via ett e-postmeddelande förefaller mer osannolikt än vad MSB trodde från början.Därför går inte myndigheten ut med rekommendationer till dem som börjar jobba på måndag.
Läs mer om IT-attacken och MSB.
MSB förbereder sig på en andra attack
Många organisationer och företag i Sverige har drabbats av den världsomfattande IT-attacken men enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är antalet under hundra.
Läs mer om IT-attacken, Myndigheten och Sverige.
Vi vet ännu inte omfattningen
Just nu sprids ett aggressivt datorvirus runtom i världen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar myndigheter och företag att höra av sig om de drabbas. – Vi vet ännu inte omfattningen av det här utbrottet, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst.
Läs mer om Irene Christensson och MSB.
Extremism möter litet motstånd i Sverige
Säkerhetspolisen är i stort sett ensam i arbetet för att hindra våldsbejakande islamistisk extremism. Vi föreslår att regeringen skapar ett nationellt resursteam som arbetar operativt med återvändare och radikala miljöer och att MSB görs till permanent ansvarig myndighet för arbetet, skriver terrorismforskarna Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp.
Läs mer om MSB, Peder Hyllengren och Sverige.