Myt

Brottsligheten flyttar inte – det är en myt

En vanlig missuppfattning är att brottsligheten är svår att påverka och flyttar då brottsförebyggande åtgärder genomförs i ett visst område. Forskning visar emellertid att brottsligheten ofta minskar vid sådana åtgärder – ibland även i angränsande områden där inga insatser genomförts, skriver Magnus Lindgren och Greta Åkerlind från Stiftelsen Tryggare Sverige.

Framgångsrika morgonmänniskor - en myt?

Apples VD Tim Cook sägs gå upp redan klockan 3.45 för att svara på sina mejl. Michelle Obama börjar dagen med ett träningspass klockan 4.30 och Virgins grundare Richard Branson börjar dagen redan 5.30. Det finns mängder av historier om framgångsrika människor som går upp tidigt. Men är det så att man blir mer framgångsrik som morgonmänniska?
Läs mer om Richard Branson.
Detektivarbete i jakten på fler kvinnor i näringslivet
Det är en myt att kvinnor inte är intresserade av höga chefsposter, enligt Anna Stenberg, grundare av rekryteringsbyrån Wes. Sedan starten 2011 har företaget rekryterat närmare 800 ledare till chefsroller och styrelseuppdrag. 80 procent av dessa är kvinnor.
Läs mer om Anna Stenberg.
Myt att akademiker har det väldigt behagligt på jobbet
Vad som främst ligger bakom ökningen av stressrelaterade sjukdomar i Sverige är ännu ganska okänt. Nyligen kom Saco med en rapport som visar en kraftig ökning av psykisk ohälsa bland akademiker, där kvinnor är hårdast drabbade.
Läs mer om Saco och Sverige.

Tomtar eller ufon – var slutar sekulär tolerans?

NEW YORK | På julafton dyker vi med förtjusning ner i myt, tradition och vårt gemensamma religiösa arv. Till och med Tomten är en accepterad lögn. Men under resten av året är forskning, vetenskap och logik viktigare – ofta kopplat till en misstro mot dem som håller myt och tradition högre.
Läs mer om Tomten.
Myt sprids om Sverige efter ny samtyckeslag
Förslaget om en ny samtyckeslag har vantolkats utomlands. Nu har svenska ambassaden i Tyskland tvingats förklara vad det hela går ut på. – Det dök upp en uppfattning om att det skulle behövas ett skriftligt dokument, säger Elisabeth Mayr till Aftonbladet.
Det är skillnad på myt och verkliget
Som aktiv profil blir det lätt rykten och ibland känner man sig nästan mytomspunnen.Den här krönikan ska jag ägna åt att berätta vem jag egentligen är.
Man cold kan vara mer än bara en myt
Är du trött på ynkliga män som gnäller om världens värsta förkylning?Dags att visa lite sympati. En kanadensisk forskare menar nämligen att det kan ligga något i den berömda mansförkylningen, eller man cold som det så fiffigt heter på engelska.– Jag är trött på att bli beskylld för att överreagera, skriver Kyle Sue i sin studie.
Läs mer om Kyle Sue.
Jerusalem-frågan: Ett globalt minfält
Det är en myt att Palestina-konflikten är nyckeln till fred i hela Mellanöstern. Men, säger kung Abdullah av Jordanien till Donald Trump, Jerusalem är nyckeln till strid i regionen. På Tempelberget i Jerusalem händer det att guider blir åthutade av ordningsvakterna om de utmanar den officiella muslimska ståndpunkten.
Finlands 100 år av frihet, kamp och självcensur
Finland firar 100 år som självständig nation. Men det fria Finland är delvis en myt, skriver författaren Jörn Donner. Landets finskhet är en produkt som är östvästlig.
Läs mer om Finland och Jörn Donner.
Krisforskare sågar myt: Ett flertal förvånar sig själva
En panikslagen fullblodsegoist. Det är vad vi förvandlas till vid en katastrof, enligt myten. Men det är inte sant. Tvärtom visar forskning att människor värnar om varandra, hävdar krisforskarna Ann Enander och Misse Wester.
Läs mer om Ann Enander och Misse Wester.
Professor: En myt att bomarknaden är trögrörlig
Bostadsmarknaden är inte trögrörlig. Inte heller är det reavinstbeskattningen som gör marknaden trög. Det menar professorn i nationalekonomi, Daniel Waldenström som är skarpt kritisk till en förenklad diskussion om bostadsproblematiken.
Läs mer om Daniel Waldenström.
Lisa Magnusson: Nu är mansgenierna livrädda
Teatern har gått på sin egen myt om geniet, han som är större än livet. Jag hoppas att fler lär sig att känna igen honom och säga ifrån mot hans övergrepp.
Är Skrällåker myt – eller verklighet?
Uttrycket i rubriken används ofta i travmedia.Men är det myt eller verklighet?Det reder vi ut i jakten på lördagens jackpotmiljoner.
Moderaternas förslag bygger seglivad myt
Nej, att avskaffa hemspråk gör inte att barnen lär sig svenska bättre. Forskningen visar att myterna har fel. För modersmålsundervisning är inte bara bra för inlärningen av språk, utan dessutom en framgångsfaktor för skolarbetet i stort.
Studie: Kvinnor måste inte slappna av för att få orgasm
Har du fått höra att tjejer bara kan få orgasm om de slappnar av ordentligt?Well, det kan vara en myt.En ny studie visar att kvinnor inte alls behöver vara avslappnade för att nå klimax.
Det är galet – han är nästan som en myt
NHL-proffset Mark Scheifele har listat de fem tuffaste spelarna han någonsin mött.Sidney Crosby, Carey Price, Roman Josi, Connor McDavid.Och Erik Karlsson.Han är nästan som en myt. NHL:s version av Bill Murray skriver han på The Players Tribune.
Kosttillskott myt – så här maxar vi immunförsvaret
Glöm broccoli, ingefära och vitlök. Det enda forskarna vet påverkar immunförsvaret är sömn och motion. Men att undvika förkylningar är i princip omöjligt, enligt fysiologiprofessorn Mia Phillipson: Man ska inte få dåligt samvete om man blir sjuk.
Läs mer om Mia Phillipson.
Myt att lukten av immunförsvaret avgör partnerval
Det stämmer inte att vi luktar oss fram till en partner som kompletterar vårt eget immunförsvar, visar ny forskning.
Myt att lukten av immunförsvaret avgör partnerval
Det stämmer inte att vi luktar oss fram till en partner som kompletterar vårt eget immunförsvar, visar ny forskning.
Forskaren: Det viktigaste beslutet du kan ta för att bli lycklig
Vill du leva lyckligt? Att du kan styra din framtida lycka med valen du gör i livet är en myt. Men det finns faktiskt ett beslut du kan ta som garanterat spelar roll för ditt framtida mående. Nämligen vilka du väljer att vara med.
Forskaren: Det viktigaste beslutet du kan ta för att bli lycklig
Vill du leva lyckligt? Att du kan styra din framtida lycka med valen du gör i livet är en myt. Men det finns faktiskt ett beslut du kan ta som garanterat spelar roll för ditt framtida mående.Nämligen vilka du väljer att vara med.
Samhället har alltid försökt kontrollera mammor
Professorn Agnes Wold och barnläkaren Cecilia Chrapkowska om sanning och myt om barnkunskap.
Läs mer om Cecilia Chrapkowska.
Expert: Hedersvåld inte alltid planerat – en myt
Mannen vägrade döda sina döttrar – därför tog släktingen hans liv. Det var åklagarsidans linje under rättegången i det uppmärksammade fiskemordet i Dalarna. Men enligt domen går det inte att bevisa att mordet var hedersrelaterat. Anmärkningsvärt, anser forskaren Mehrdad Darvishpour.
Läs mer om Dalarna och Mehrdad Darvishpour.