Myt

Studie: Multipla orgasmer vanligare än du tror

Trodde du att flera orgasmer på raken var en myt? Tänk om. Enligt en ny undersökning är både multipla orgasmer och fontänorgasmer mycket vanligare än du tror.Sju av tio kvinnor kan komma flera gånger under sex.
Svensk rapport slår hål på många elbilsmyter – men tveksam framtid för vätgasbilar
Mycket av det som sägs om elbilar stämmer inte. En ny rapport från två svenska forskare, som Ny Teknik skriver om, gör ett bra jobb med att slå hål på många av de myter som cirkulerar bland elbilsmotståndare. Myt: Batterierna kommer vara svindyra även i fortsättningen Rapporten visar: Batteripriserna har rasat med 75 procent på tio år. De kommer inte fortsätta rasa, men forskarna tror på ett batteripris på omkring 800 kronor per kilowattimme inom en femårsperiod. Myt: Elnätet kommer braka ihop totalt när alla laddar sina bilar Rapporten visar: Om det säljs 20 procent helt eldrivna bilar i
Läs mer om Ny Teknik och Rapporten.
7 myter och sanningar om migrän
Är migrän vanligare hos kvinnor? Kan man ha migrän utan huvudvärk? Går det verkligen att träna bort sin migrän? Det finns en hel uppsjö av föreställningar om migrän. Men vad är sanning och vad är myt om den fruktansvärda huvudvärken? Hälsoliv reder ut sju vanliga påståenden.

Svenska bilder slår hål på Trumps myt

Look at what happened last night in Sweden! utbrast Donald Trump tidigare i år. Uttalandet väckte uppmärksamhet - vad var det egentligen som hände igår kväll i Sverige? Boken Last night in Sweden kanske ger oss svar på frågan.
Läs mer om Donald Trump, Sverige och Sweden.
Läxor minskar skillnader mellan rika och fattiga
Det är en myt att läxor i skolan skulle spä på sociala orättvisor. Sanningen är tvärtom att en skaplig undervisning med genomtänkta läxor kan minska skillnaderna mellan de sämre och de bättre bemedlade barnen, skriver Jenny Maria Nilsson.
Läs mer om Jenny Maria Nilsson.
Jag tycker om att ge spontana kärleksgåvor
Fönstershopping, fotboll och tidig sänggång. Programledaren Adam Alsing, 48, aktuell med samlingsboken Myt eller inte myt, njuter helst av en ledig dag tillsammans med hustrun. Bästa komplimangen är när barnen ringer och frågar om råd. – Det betyder ju att de tycker att det jag säger har något slags vikt.
Läs mer om Myt.
Trump sprider gammal myt om grisblod
Studera vad USA:s general Pershing gjorde med terrorister, twittrade Donald Trump efter terrordådet i Barcelona. Uppmaningen grundar sig i myten om att John Pershing skulle ha stoppat terrorism i Filippinerna genom att avskräcka med grisblodsdoppade kulor och gravar med grisar.
Dataspel ska bota social fobi
Att personer som spelar dataspel är asociala är en seglivad myt. Nu frågar sig forskare vid Stockholms universitet om det rent av kan vara tvärtom, och utvecklar ett virtual reality-dataspel som en behandling av social fobi.
Postnord tappade bort bilmotor
Försvunna postförsändelser har varit en het fråga alltsedan Postchefen Håkan Ericsson i våras förklarade att försvunna brev var en myt. Men även större saker försvinner i Postnords hantering. – Det är lite som Macken och har du sett en vit Opel, säger Toyota-ägaren Erik Fagerberg.
Den mytomspunna 5-kronan snart värdelös
I myntsamlande amatörkretsar cirkulerar en seglivad myt om att 5-kronor från 1972 är särskilt dyrbara. I själva verket är de värda precis 5 kronor och om en vecka är deras värde noll.
Arkivskatt sticker hål på rysk myt
Moskva. Valerij Faminskij var en rysk fotograf som dog obemärkt i Moskva för sex år sedan. Han efterlämnade ett arkiv som visade sig innehålla en skatt. Det upptäcktes av en slump av den ukrainske fotografen Arthur Bondar.
Läs mer om Arthur Bondar och Moskva.
Vetenskapskoll: Sant att rockmusiker dör i förtid?
Många kända musiker har gått bort vid en relativt ung ålder. Men är det mer än bara en myt att rock- och popmusiker dör i förtid? Emma Frans undersöker det vetenskapliga stödet i Vetenskapskollen.
Läs mer om Vetenskapskollen.
Lars Grimlund: Stick du stygga spöke
En vanlig myt är att spöken hemsöker en plats där de övat sina illgärningar.
Postchefen ber om ursäkt – hade fel om försvunna brev
Postnords vd Håkan Ericsson hävdade nyligen att det är en myt att brev försvinner. Han hänvisade till en oberoende undersökning. SvD kan nu avslöja att undersökningen, som postchefen hänvisade till, inte alls visar det han påstår. Håkan Ericsson ber nu om ursäkt för sitt uttalande.
Läs mer om Håkan Ericsson.
Postens vd: Att brev försvinner är en myt
Postnord har höjt kvaliteten inom brevutdelning till en hög nivå, enligt vd Håkan Eriksson. Att brev försvinner är bara en myt, säger han.
Läs mer om Håkan Eriksson.
Snobbiga fransmän en myt – vi svenskar som brister
Svenskar har störst problem med uttalet när det gäller franska. Och artigheten. Att fransmän inte godtar annat än perfekt franska är en myt, menar Per Förnegård som är docent i franska. Problemet är snarare bristen på artighet hos oss svenskar.
Läs mer om Per Förnegård.
Amos Oz försvarar förrädarna
Med Judas har Amos Oz skrivit en allegori över staten Israels historia. Göran Rosenberg läser en litterär brottningsmatch mellan myt och verklighet.
Designchefen för Chevrolet Bolt: Därför ska elbilar INTE se ut som vanliga bilar
Elbilarna ställer nya krav på designavdelningarna. När det inte behövs någon klumpig förbränningsmotor över framaxeln öppnas nya möjligheter. Det är en gammal myt att elbilar inte behöver någon kylning – batterierna behöver kylas, men elbilar behöver oftast inte ha någon jättegrill i fronten, som bilar med förbränningsmotor. Allt det här skapar nya prioriteringar för designteamet. Stuart Norris, som är designchef för Chevrolet Bolt-projektet, berättar i en intervju med Automobile Magazine hur han fick uppdraget att designa en elbil med minst 30 mils räckvidd, som
6 myter och sanningar om halsbränna
Betyder halsbränna att man lever osunt? Och kan det vara farligt på lång sikt? – Halsbränna är något som de flesta någon gång har upplevt, säger Johan Flodin, medicinskt ansvarig läkare på Kry.se, som här hjälper till att reda ut vad som är myt och vad som är sanning i sex vanliga påståenden om halsbränna – som ungefär en femtedel av svenskarna har besvär med.
Läs mer om Johan Flodin och Kry.se.
6 myter och sanningar – stoppa huvudvärken
Stämmer det verkligen att huvudvärken kommer om man inte får sitt morgonkaffe? Och kan vanliga värktabletter göra huvudvärken värre? Det finns en mängd myter kring huvudvärk vad som egentligen hjälper mot den. Här hjälper Pontus Wasling, neurologläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset att reda ut vad som är myt och vad som är sanning i sex vanliga påståenden om huvudvärk.
Kritik mot höjd avgift: Myt att banker har stora vinster
Bankerna är kritiska till finansministerns förslag om höjd avgift till resolutionsfonden. Avgiften kan bli lättare att driva igenom än bankskatten – men risken är att bankkunderna får betala.