Myt

Lisa Magnusson: Nu är mansgenierna livrädda

Teatern har gått på sin egen myt om geniet, han som är större än livet. Jag hoppas att fler lär sig att känna igen honom och säga ifrån mot hans övergrepp.

Är Skrällåker myt – eller verklighet?

Uttrycket i rubriken används ofta i travmedia.Men är det myt eller verklighet?Det reder vi ut i jakten på lördagens jackpotmiljoner.
Moderaternas förslag bygger seglivad myt
Nej, att avskaffa hemspråk gör inte att barnen lär sig svenska bättre. Forskningen visar att myterna har fel. För modersmålsundervisning är inte bara bra för inlärningen av språk, utan dessutom en framgångsfaktor för skolarbetet i stort.

Studie: Kvinnor måste inte slappna av för att få orgasm

Har du fått höra att tjejer bara kan få orgasm om de slappnar av ordentligt?Well, det kan vara en myt.En ny studie visar att kvinnor inte alls behöver vara avslappnade för att nå klimax.
Det är galet – han är nästan som en myt
NHL-proffset Mark Scheifele har listat de fem tuffaste spelarna han någonsin mött.Sidney Crosby, Carey Price, Roman Josi, Connor McDavid.Och Erik Karlsson.Han är nästan som en myt. NHL:s version av Bill Murray skriver han på The Players Tribune.
Kosttillskott myt – så här maxar vi immunförsvaret
Glöm broccoli, ingefära och vitlök. Det enda forskarna vet påverkar immunförsvaret är sömn och motion. Men att undvika förkylningar är i princip omöjligt, enligt fysiologiprofessorn Mia Phillipson: Man ska inte få dåligt samvete om man blir sjuk.
Läs mer om Mia Phillipson.
Myt att lukten av immunförsvaret avgör partnerval
Det stämmer inte att vi luktar oss fram till en partner som kompletterar vårt eget immunförsvar, visar ny forskning.
Myt att lukten av immunförsvaret avgör partnerval
Det stämmer inte att vi luktar oss fram till en partner som kompletterar vårt eget immunförsvar, visar ny forskning.
Forskaren: Det viktigaste beslutet du kan ta för att bli lycklig
Vill du leva lyckligt? Att du kan styra din framtida lycka med valen du gör i livet är en myt. Men det finns faktiskt ett beslut du kan ta som garanterat spelar roll för ditt framtida mående. Nämligen vilka du väljer att vara med.
Forskaren: Det viktigaste beslutet du kan ta för att bli lycklig
Vill du leva lyckligt? Att du kan styra din framtida lycka med valen du gör i livet är en myt. Men det finns faktiskt ett beslut du kan ta som garanterat spelar roll för ditt framtida mående.Nämligen vilka du väljer att vara med.
Samhället har alltid försökt kontrollera mammor
Professorn Agnes Wold och barnläkaren Cecilia Chrapkowska om sanning och myt om barnkunskap.
Läs mer om Cecilia Chrapkowska.
Expert: Hedersvåld inte alltid planerat – en myt
Mannen vägrade döda sina döttrar – därför tog släktingen hans liv. Det var åklagarsidans linje under rättegången i det uppmärksammade fiskemordet i Dalarna. Men enligt domen går det inte att bevisa att mordet var hedersrelaterat. Anmärkningsvärt, anser forskaren Mehrdad Darvishpour.
Läs mer om Dalarna och Mehrdad Darvishpour.
Studie: Multipla orgasmer vanligare än du tror
Trodde du att flera orgasmer på raken var en myt? Tänk om. Enligt en ny undersökning är både multipla orgasmer och fontänorgasmer mycket vanligare än du tror.Sju av tio kvinnor kan komma flera gånger under sex.
Svensk rapport slår hål på många elbilsmyter – men tveksam framtid för vätgasbilar
Mycket av det som sägs om elbilar stämmer inte. En ny rapport från två svenska forskare, som Ny Teknik skriver om, gör ett bra jobb med att slå hål på många av de myter som cirkulerar bland elbilsmotståndare. Myt: Batterierna kommer vara svindyra även i fortsättningen Rapporten visar: Batteripriserna har rasat med 75 procent på tio år. De kommer inte fortsätta rasa, men forskarna tror på ett batteripris på omkring 800 kronor per kilowattimme inom en femårsperiod. Myt: Elnätet kommer braka ihop totalt när alla laddar sina bilar Rapporten visar: Om det säljs 20 procent helt eldrivna bilar i
Läs mer om Ny Teknik och Rapporten.
7 myter och sanningar om migrän
Är migrän vanligare hos kvinnor? Kan man ha migrän utan huvudvärk? Går det verkligen att träna bort sin migrän? Det finns en hel uppsjö av föreställningar om migrän. Men vad är sanning och vad är myt om den fruktansvärda huvudvärken? Hälsoliv reder ut sju vanliga påståenden.
Svenska bilder slår hål på Trumps myt
Look at what happened last night in Sweden! utbrast Donald Trump tidigare i år. Uttalandet väckte uppmärksamhet - vad var det egentligen som hände igår kväll i Sverige? Boken Last night in Sweden kanske ger oss svar på frågan.
Läs mer om Donald Trump, Sverige och Sweden.
Läxor minskar skillnader mellan rika och fattiga
Det är en myt att läxor i skolan skulle spä på sociala orättvisor. Sanningen är tvärtom att en skaplig undervisning med genomtänkta läxor kan minska skillnaderna mellan de sämre och de bättre bemedlade barnen, skriver Jenny Maria Nilsson.
Läs mer om Jenny Maria Nilsson.
Jag tycker om att ge spontana kärleksgåvor
Fönstershopping, fotboll och tidig sänggång. Programledaren Adam Alsing, 48, aktuell med samlingsboken Myt eller inte myt, njuter helst av en ledig dag tillsammans med hustrun. Bästa komplimangen är när barnen ringer och frågar om råd. – Det betyder ju att de tycker att det jag säger har något slags vikt.
Läs mer om Myt.
Trump sprider gammal myt om grisblod
Studera vad USA:s general Pershing gjorde med terrorister, twittrade Donald Trump efter terrordådet i Barcelona. Uppmaningen grundar sig i myten om att John Pershing skulle ha stoppat terrorism i Filippinerna genom att avskräcka med grisblodsdoppade kulor och gravar med grisar.
Dataspel ska bota social fobi
Att personer som spelar dataspel är asociala är en seglivad myt. Nu frågar sig forskare vid Stockholms universitet om det rent av kan vara tvärtom, och utvecklar ett virtual reality-dataspel som en behandling av social fobi.
Postnord tappade bort bilmotor
Försvunna postförsändelser har varit en het fråga alltsedan Postchefen Håkan Ericsson i våras förklarade att försvunna brev var en myt. Men även större saker försvinner i Postnords hantering. – Det är lite som Macken och har du sett en vit Opel, säger Toyota-ägaren Erik Fagerberg.
Den mytomspunna 5-kronan snart värdelös
I myntsamlande amatörkretsar cirkulerar en seglivad myt om att 5-kronor från 1972 är särskilt dyrbara. I själva verket är de värda precis 5 kronor och om en vecka är deras värde noll.
Arkivskatt sticker hål på rysk myt
Moskva. Valerij Faminskij var en rysk fotograf som dog obemärkt i Moskva för sex år sedan. Han efterlämnade ett arkiv som visade sig innehålla en skatt. Det upptäcktes av en slump av den ukrainske fotografen Arthur Bondar.
Läs mer om Arthur Bondar och Moskva.