Narkotika

Tovas expojkvän om missbruket – ville sluta

Tova Mobergs mordmisstänkte expojkvän har riskabla alkoholvanor och drogproblem, enligt en utredning.Själv säger exet att han hade planerat att sluta använda narkotika.I stället misstänks han ha mördat Tova med ett tillhygge - och efter ytterligare beslag har misstankarna mot mannen bara stärkts.
Läs mer om Tova.

Gömde flera kilo narkotika i bilsäten

En man försökte smuggla in flera kilo narkotika till Sverige, nu döms han till sex års fängelse och utvisning, skriver Sydsvenskan.
Läs mer om Sverige och Sydsvenskan.
Kilovis med narkotika gav sex års fängelse
En 39-årig nederländsk medborgare dömdes på fredagen i Malmö tingsrätt till sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.Han greps vid Öresundsbron med nära tre kilo heroin och över ett och ett halvt kilo kokain insytt i sätena i sin bil. Värdet på gatan kan vara omkring fem miljoner kronor.
Läs mer om Malmö och Öresundsbron.
Polistillslag mot Hells Angels – fyra anhållna
Fyra personer har anhållits av polisen efter en husrannsakan mot mc-klubben Hells Angels klubblokal utanför Hässleholm, rapporterar Norra Skåne.– Där fann man preparat som vi tror är narkotika samt vapen, säger lokalpolischef Pär Cederholm till tidningen.

Så ska ny specialstyrka stoppa knarkhandeln

Drogförsäljning på öppen gata har blivit ett allt vanligare inslag i centrala Göteborg.Nu storsatsar polisen med en specialgrupp för att få slut på knarket.– Jag har varit polis i många år men jag är väldigt bekymrad över den mängd narkotika som finns ute i samhället. Vi måste agera, säger Anders Börjesson, chef för Citypolisen i Göteborg.
Löktransporten var stora knarkgömman
Den holländske chauffören deklarerade att han bara hade rödlök i lasten när han stoppades vid Öresundsbron i Malmö.Men i själva verket fanns där narkotika för mångmiljonbelopp instoppat i ett lönnutrymme i golvet under fordonet.
Läs mer om Malmö.Men och Öresundsbron.
HD: Inte dömas dubbelt för knarkbruk
Den som använt en del av den narkotika som personen ertappats med ska inte kunna dömas för både innehav och eget bruk. Det slår Högsta domstolen fast i en vägledande dom, rapporterar SVT Nyheter.
Läs mer om Högsta.
Duterte ger order om rökförbud
I över tio månader har en våldsam kampanj mot narkotika pågått i Filippinerna. Nu har landets president Rodrigo Duterte skrivit under en order som innebär ett strikt rökförbud på allmänplats.
Läs mer om Filippinerna och Rodrigo Duterte.
Körde in i folkmassa i New York – säger att han hörde röster
Den 26-åring som körde en bil genom en folkmassa på Times Square i New York och dödade en 18-årig kvinna var påverkad av narkotika och hörde röster, enligt polisen.
Läs mer om New York.
Unik film: Här postar langaren knark – i en helt vanlig brevlåda
Två bröder i Skåne misstänks ha sålt narkotika för flera miljoner.På filmen, som Kvällsposten nu kan visa, ser man att langningen fungerat som vilken nätbutik som helst.– Den ene drev butiken på internet och den andre skötte lagret, packade och postade, säger utredaren Mattias Sigfridsson vid polisen.
Läs mer om Kvällsposten och Skåne.
Läkaren häktas – skrev ut knark och doping
Läkaren Khalid Hasouna, 47, har felaktigt skrivit ut narkotika och doping för minst elva miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Han har redan blivit av med läkarlegitimationen - och nu inleds ett rättsligt efterspel. På lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.
Jag tog narkotika för att dämpa smärtan
NORRKÖPING. Någon är hemma. IFK Norrköpings talang Armando Ibrakovic står i en villa i Västervik. Han är beväpnad. Han har fått ett tips om att det ska finnas pengar här. Men han har inte räknat med att någon ska vara hemma. Några timmar senare, på en grusväg utanför Falla, lämnar han en fotbollskarriär för gott och skjutsas till en fängelsecell. SportExpressen träffar ett superlöfte som tappade fästet, men tog sig på fötter igen.
Polis som rastade hunden råkade avslöja knarkare
En narkotikapolis på konferens i Malmö gick ut och rastade sin hund. Men hunden hade ingen aning om att husse var ledig – så den markerade mot fem ungdomar som satt och rökte något.– Allihop togs med till polisen för provtagning. En av dem hade även en mindre mängd narkotika på sig, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i Region syd.
Läs mer om Fredrik Bratt, Malmö och Region.
Maskerade stölder av narkotika på äldreboende
Flera personer på äldreboendet i Öckerö kommun får medicin som är narkotikaklassad – men någon har systematiskt stulit läkemedlen.Och gärningsmannen har sett till att dölja sina spår väl – genom att byta ut medicinen mot annan.Socialnämnden har Lex Sarah-anmält och polisanmält stölderna.
Läs mer om Lex Sarah-anmält och Öckerö.
Hundens rekordstart – hyllas av poliskolleger
Polishunden Arnold och hans hundförare är ett riktigt drömteam.Efter bara tre veckor som narkotika och vapenhund har Arnold letat rätt på flera tjuvar och stora mängder narkotika.– Det har funnits vissa tvivelaktigheter med Arnold innan, så jag känner en jädra revansch över att ha fått det att funka, säger Arnolds hundförare
Läs mer om Arnold.
Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution
Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: Lykkelandet. På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar, ett kylskåp fullt med pengar – och skryter om sin verksamhet. – Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.
Läs mer om Bergen, Facebook-sidor och NRK.
Pojkgängen slåss om narkotikan i Nordstan
Osäkerheten som många människor upplever i och omkring Nordstan har blivit en het politisk fråga.Nu här även den sociala resursförvaltningen i Göteborg – samt polisen – genomfört två olika kartläggningar om vilka ungdomar det är som rör sig i området.Polisen misstänker nu att narkotika spelar en stor roll i de bråk som skett på platsen.– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier i området när det kommer till narkotikahantering, säger Hans Gren, kommunpolis i Göteborg.
Läs mer om Göteborg och Nordstan.
Rakhmat Akilovs bekanta: Han blev alltmer extrem
Efter att Rakhmat Akilov nekats asyl i Sverige började han röra sig i kretsar med narkotika och kriminalitet. Han fick sociala problem, blev instabil och alltmer extremistisk, berättar bekanta för Sveriges Radio. Det var ingen hemlighet att Akilov förespråkade våldsam islamism.
Läs mer om Akilov, Rakhmat Akilov och Sverige.
Nio unga män hittade medvetslösa i Köping
Nio män har hittats medvetslösa i två olika lägenheter i centrala Köping sedan de tagit misstänkt narkotika. Nu går polisen ut och varnar. –Det är anmärkningsvärt att det händer i samma område, säger Mats Länn KC-befäl i Västmanland.
Läs mer om Köping och Västmanland.
Vägmarodörer krossade krigsmonument efter fylla
I full kärriär körde de två unga männen längs alln.Det gick så fort att de inte han väja när alln tog slut och männens bil körde in i ett monument för stupade under andra världskriget.Efterräkningen för de två männen, som misstänks ha varit nbarkotikapåverkade, kan bli diger.–Försäkringsbolaget kan ställa krav mot föraren om det visar sig att han varit påverkad av narkotika, säger vaktavade befäl Søren Strægaard till Ekstrabladet.
Polisens byte: 35 kilo knark och 24 vapen
35 kilo narkotika och 24 vapen i beslag –det är resultatet av polisens ökade närvaro i Biskopsgården.I stadsdelen som under längre tid drabbats av en våldsvåg har polisen hittat knark till ett värde av tio miljoner kronor och tagit 24 illegala vapen i beslag – varav sex automatvapen.
Läs mer om Biskopsgården.I.
Ligan smugglade in droger till Stockholm
Paret styrde knarkligan från Nederländerna. De lät packa drygt tre kilo kokain och över två kilo heroin i yoghurtförpackningar och en schampoflaska – sen tog de sig med ytterligare två personer till Sverige. När de greps hade de narkotika för uppåt 2,5 miljoner kronor. Nu döms samtliga till fängelse och utvisning.
Läs mer om Nederländerna, Stockholm och Sverige.
Narkotikamissbruk är farligt och borde minska
SLUTREPLIK. Liberala ungdomsförbundet och våra replikanter delar oron över människors livsöden och den ofrihet beroenden innebär, vi är också ense om att narkotikamissbruk är farligt och borde minska. Givet detta borde det inte vara några konstigheter att ställa upp på att utgångspunkten för narkotikapolitiken bör vara att så få som möjligt ska ta skada eller dö av narkotika, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet.
Läs mer om Joar Forssell och Liberala.
Mexikansk åklagare gripen för knarksmuggling
En högt uppsatt mexikansk åklagare har gripits i USA misstänkt för att ingå i en större grupp som tillverkar och smugglar in tung narkotika i landet, inklusive heroin och kokain.
Läs mer om USA.