Narkotika

Knarkbeslag i Uppsala värt minst 20 miljoner

Ett rekordbeslag av narkotika i Uppsala bedöms vara värt mellan 20 och 30 miljoner kronor i missbrukarledet, rapporterar Upsala Nya Tidning.
Läs mer om Uppsala och Upsala Nya Tidning.

Tullen bör få stoppa post som tros innehålla vapen

Vi behöver en skarpare gränskontroll som försvårar införsel av vapen och narkotika till Sverige såväl som utförsel av stöldgods till andra länder. Ge Tullverket utökade befogenheter, skriver representanter för Alliansen.
Läs mer om Alliansen och Sverige.
Därför bör Sverige tillåta bruk av narkotika
Kriminaliseringen av narkotikabruk är inte bara ineffektiv och resurskrävande utan också integritetskränkande. Vi bör följa efter de stater och delstater som har kommit till insikt om att kriget mot narkotikan inte kan vinnas, skriver professor emeritus Henrik Tham.
Läs mer om Henrik Tham och Sverige.
Döms till 16 års fängelse för mord i Limmared
En 34-årig man döms till 16 års fängelse för mord och flera andra brott. De har alla utspelat sig under 42 timmar den 19 och 20 augusti förra året. Gärningarna har skett under en brottsturn från Borås via Limmared till Herrljunga. Mordet har anknytning till handel med narkotika.
Läs mer om Herrljunga och Limmared.

Gängkonflikten förvärrades av sociala medier

Mord. Grova rån. Omfattande narkotika- och vapenhandel. Men också hot, utpressningar och attacker mot polis. Gängkonflikten i Järva styrs av ett litet antal kriminella individer i samma generation. Vissa betraktar dem som förlorade. Och kriget pågår fullskaligt även på sociala medier.
Läs mer om Järva.
Färre döda av narkotika – efter nio års ökning
I nära ett decennium har narkotikadödligheten ökat, men nu kan trenden vara bruten. Samtidigt larmar experter om att traditionella gatudroger får konkurrens av narkotikaklassade läkemedel. Risken för överdoser är stor, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen.
Lade kokain i sin styvdotters mjölk
Sambon hade åkt i väg och den 37-årige mannen var ensam hemma med hennes 14-åriga dotter. Han bjöd på middag – men hon tyckte att mjölken smakade konstigt.Den visade sig vara spetsad med narkotika. Kurvan for kokain visade ett rejalt utslag, enligt laboratorietest.Nu döms mannen till tre månaders fängelse.
Jätteaktion mot över 1 000 fordon på E4
Koll av nykterhet, papper i ordning och betald skatt.Men även beslag och vapen och sök efter narkotika.Och en avslöjad biltjuv.När polis i samarbete med Kronofogden och Tullverket genomförde en stor kontroll på E4 vid Markaryd var det många som fastnade i nätet
Läs mer om Kronofogden, Markaryd och Tullverket.
Norge avkriminaliserar cannabis
Drogmissbrukare i Norge ska i första hand få vård, inte bestraffas. Det är en majoritet av partierna i stortinget överens om, rapporterar VG. Partierna Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti och liberala Venstre står bakom reformen och meddelar att de vill överföra ansvaret för samhällets uppföljning för användning och innehav av illegal narkotika för eget bruk, från rättsväsendet till vården.
Tonåringar larmar om föräldrars drickande
En av fem tonåringar i årskurs nio anser att en eller båda föräldrar dricker för mycket alkohol. Ungdomar i missbruksmiljö intensivkonsumerar oftare alkohol, och testar oftare cigaretter och narkotika.
Kvinnan har inte blivit utsatt för våldtäkt
I dag onsdag avslutades rättegången i fallet med den misstänkta grova gruppvåldtäkten i Fittja. De misstänkta männen nekar till brott och hävdar att kvinnan hade sex frivilligt i utbyte mot narkotika. Men enligt målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz har männen lurat kvinnan till trapphuset och där utsatt henne för flera våldsamma våldtäkter. – Hon var ett lätt byte, säger Elisabeth Massi Fritz.
Läs mer om Elisabeth Massi Fritz och Fittja.
Bilar med lönnfack används för att sälja kilovis med narkotika
Knarklangare har i hemlighet byggt upp ett nätverk med transportleder genom Sverige, från Malmö till Göteborg och Stockholm. Varje transport kan vara värd cirka 1 miljon kronor.Langarna använder bilar som har lönnfack med elektroniska lås.– Vi har flera ärenden där den här typen av bilar förekommer, säger Per-Eskil Hallberg vid Malmöpolisen.
Massiva knarkfyndet – hos elitidrottaren
När polisen slog till mot lägenheten i Västsverige fann man stora mängder narkotika – bland annat flera kilo amfetamin och ett kilo marijuana.En elitidrottare som tävlat på hög nivå sitter nu häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt dopingbrott.– Det är väldigt stora mängder och flera typer av narkotika, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.1,6 miljoner kronor på bankkonton kopplade till mannen har nu frysts.
Sänkt straff fastställs för man som sålde narkotika i grillkiosk
Det var inte betrakta som synnerligen grovt narkotikabrott då en man i västerort hanterade kokain i stora mängder, och även använde en grillkiosk till narkotikaförsäljning. Det slår Högsta domstolen fast i en vägledande dom.
Läs mer om Högsta.
Lillebrors miljonliga sprängd av polisen
De två bröderna från Uppsala skaffade fram knarket och tog emot beställningar, enligt åklagaren.Föräldrarna i en småbarnsfamilj paketerade varorna och postade dem till kunderna.På mindre än ett år sålde det olagliga internetapoteket narkotika för nästan åtta miljoner kronor.Tre ur kärnan har dömts till fängelse – och för storebrodern väntar nu en ny rättegång efter att han friats i tingsrätten.
Läs mer om Uppsala.
Polis som dog i olycka påverkad av narkotika
Polismannen som omkom vid en trafikolycka utanför Hässleholm i somras var påverkad av narkotika.Det visar den rättsmedicinska undersökningen.Regionpolischef Carina Persson har i dag gått ut med information till samtliga anställda inom polisregion Syd.
Läs mer om Hässleholm och Syd.
Häktningsförhandling efter polisens razzia
När polisen slog till mot lägenheten i Göteborgs i torsdags ska vapen, narkotika, nazistsymboler och tio kilo sprängmedel ha hittats.Under måndagen hålls häktningsförhandlingarna mot tre män som misstänks för misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Sprängmedel och nazistsymboler hittade vid polisrazzia
Tre män har gripits i samband med en razzia i Göteborg där bland annat vapen, narkotika och tio kilo sprängmedel hittats, uppger Aftonbladet. Enligt tidningen har männen kopplingar till en nazistisk organisation.
Läs mer om Aftonbladet och Göteborg.
Razzia mot lägenhet – hittade tio kilo sprängmedel
Polisen ska ha gjort en stor razzia en lägenhet i Göteborg i torsdags, enligt uppgifter till Aftonbladet.Vid tillslaget ska det ha hittats vapen, narkotika, nazistsymboler – och tio kilo sprängmedel.Tre män ska ha gripits i samband med händelsen.– De misstänks för bland annat grovt vapenbrott, säger åklagare Johan Udn till Aftonbladet.
Här gömde chauffören knark – för 25 miljoner
Med knark till ett värde av 25 miljoner kronor stoppades lastbilschauffören vid gränsen till Sverige.Gömt i sitt fordon hade den 39-årige mannen 75 kilo narkotika – varav tio kilo kokain.– Beslagen blir bara större och större, säger kammaråklagare Stefan Gradler.
Läs mer om Stefan Gradler och Sverige.Gömt.
Muf: Avkriminalisera eget bruk av narkotika
ÖREBRO. Moderata ungdomsförbundet, Muf, vill avkriminalisera eget bruk av narkotika. Det klubbades igenom som en del av en ny narkotikapolitik inspirerad av Portugal under förbundets stämma förra helgen. Det är bättre att den som hamnar i missbruk får hjälp och vård i stället för att straffas, skriver Markus Bengtsson som står bakom förslaget. – Det är uppenbart att Muf är djupt delat i frågan, säger ordförande Benjamin Dousa.
Läs mer om Benjamin Dousa, Muf och Portugal.
Till slut gick det riktigt åt helvete
Karolinska institutet visar alarmerande siffror om utbredda spelproblem bland landets elitidrottare.Kalmar FF:s Tobias Eriksson är inte förvånad över siffrorna. Han vet själv hur enkelt det är att hamna i missbrukandet – och hur svårt det är att ta sig ur det.– Till skillnad från alkohol och narkotika är det här ett missbruk som varken luktar eller syns och man blir väldigt bra på att dölja att man har problem, säger han till DN.se.
Läs mer om DN.se.