Narkotika

Blodigaste dygnet i Dutertes krig mot narkotikan

Den filippinska polisen har dödat 32 personer i räder mot narkotika under ett enda dygn i en provins norr om huvudstaden Manila. Det är det största antalet dödade under ett dygn sedan presidenten Rodrigo Duterte inledde sin kampanj mot droger för drygt ett år sedan.
Läs mer om Manila och Rodrigo Duterte.

Tullverkets största beslag – i Malmö

Ett ton med amfetamin och cannabis konfiskerades på Lernacken tidigare i år – det största narkotikabeslaget som någonsin har gjorts av Tullverket i Malmö.Föraren är en man från nederländerna, men som bor i Spanien. Utredningen får därför internationella proportioner.– Det är ofantliga mängder narkotika som var på väg in i landet, säger en källa till Aftonbladet.
Expojkvännen misstänks ha köpt droger – timmar före mordet på Tova
Trots att han sagt att han ville sluta med droger ska 22-åringen bara timmarna före det att Tova Moberg, 19, bragdes om livet köpt nya piller.I förhör har han, enligt advokaten, själv berättat att han hade narkotika i kroppen den kvällen som blev ex-flickvännens sista i livet – men något drogtest kunde polisen aldrig göra på honom.– Det finns uppgifter om att han köpt tabletter på dagen, så det är förmodligen så att han tagit det, säger åklagaren Christer Sammens.
Läs mer om Tova Moberg och Tova.
Svingade med järnrör mot pappa med spädbarn – barnet föll till marken
En man svingade med ett järnrör mot sin granne då denne höll i sitt spädbarn.Attacken fick pappan att tappa barnet i marken, men ingen av dem blev skadad, enligt polisen.Järnrörsmannen, som polisen tror var påverkad av narkotika, kunde senare gripas.
Polis i tre länder grep 17 i drogräder
Polisen i Australien, Dubai och Nederländerna har gripit 17 personer och beslagtagit närmare två ton narkotika i drogräder.
Läs mer om Australien, Dubai och Nederländerna.
Bråk i flerfamiljhus – 16- åring omhändertogs
Under måndagsförmiddagen fick polisen larm om ett bråk i centrala Gislaved.När polisen kom fram till platsen greps en person i 16-årsåldern.– Vi misstänker att personen ska ha varit påverkad av narkotika, säger Hanna Andersson på polisens ledningscentral i Jönköping.
Två personer misstänkta för drograttfylleri
Under natten stoppade polisen två bilar i Sölvesborg och Växjö.När förarna medtogs för en kroppsbesiktning upptäcktes det att de hade narkotika i sig.– Den ena föraren saknade även körkort, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral.
Här slår polisen till mot Bandidos näste
Baren är fylld med sprit – och på andra våningen ska det finnas ett vaktrum.Här är polisens egna bilder inifrån Bandidos lokaler mitt i Göteborg.I jakten på narkotika slog de till med full kraft mot en man som själv anser sig vara en go gubbe som bara förberedde för fest.
Läs mer om Göteborg.I.
Efter stora drogproblem – festival bevakas hårdare
Förra årets Emmabodafestival kantades av narkotika – och polisen upplever det som stort problem.Därför klassificeras nu festivalen som en särskild händelse, enligt Barometern.– Det har eskalerat och därför har vi lyft festivalen till en särskild händelse, säger Ewa-Gun Westford pressansvarig hos polisen region syd, till tidningen.
Man riskerade livet med kokain i ändtarm – döms
I tisdags dömdes en man till fyra års fängelse för att ha försökt smuggla in kokain i Sverige.Polisen hittade 250 gram kokain i hans väska och 50 gram i en kapsel som mannen fört upp i ändtarmen.– De senaste åren har vi sett en ökning av personer som sväljer narkotika eller gömmer det i kroppens håligheter, säger Oscar Lindvall, chef för tullåklagarsektionen i Malmö.
Dramatisk ökning av beslagtagen narkotika
Beslagen av narkotikaklassade preparat har blivit större. Enligt siffror som Tullverket tagit fram åt SvD har man i år redan sett en ökning av särskilt cannabis, kat och det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol.
Läs mer om SvD, Tramadol och Tullverket.
Rodi Celik och Peyman Sehab mördade sin barndomsvän
Narkotika och skulder gjorde att barndomskompisarna i Segeltorp vände sig mot varandra.I februari nådde våldsspiralen sin kulmen när en 20-åring och hans vän lurades in i ett möte med en beväpnad dödspatrull.Nu har de 21-åriga männen Rodi Celik och Peyman Sehab dömts till långa fängelsestraff för mord och mordförsök.
Polisen sökte efter narkotika – stängde av E6
Efter en kortare biljakt fick polisen stopp på en bil på E6 utanför Helsingborg.Personerna i bilen misstänktes ha dumpat narkotika längs vägen så vägen stängdes av.
Patrik stal morfin från sin arbetsplats
Stora mängder narkotika stjäls från svenska sjukhus varje år. Sjuksköterskan Patrik var en av dem som stal från sin arbetsplats. När sjukhuset upptäckte svinnet var Patrik redan missbrukare.
Läs mer om Patrik.
DN granskar: Sjukhusen registrerar inte stulen narkotika
Tusentals narkotiska preparat försvinner varje år från landets största sjukhus. Detta trots att drogerna förvaras i låsta läkemedelsrum som endast vårdpersonal har tillgång till. – Man kan dö av flera av de här läkemedlen, säger Ernst Brodin, professor i farmakologi.
Läs mer om Ernst Brodin.
Knarkkuriren stoppades vid bron – med en massa kokain i lönnfack
Mannen uppträdde nervöst när han togs ut för nykterhetskontroll vid tullfiltret på Öresundsbron.Tullen slog till och i den tyskregistrerade bilen hittades flera kilo knark.– Jag visste inte att det var narkotika i bilen, säger smugglaren som nu döms till fängelse i sex år.
Vapengömma hittades i jakt på hasch
Efter ett tips om haschförsäljning gick Köpenhamnspolisen in i lokaler där det bedrivs ungdomsverksamhet. I stället för narkotika hittades en vapengömma med automatvapen och en handgranat.
Läs mer om Köpenhamnspolisen.
Kurirernas last: Lyxknark – för 30 miljoner kronor
Kokain, heroin och cannabis till ett värde av 30 miljoner kronor på gatan.Så mycket narkotika misstänks två män från södra Europa ha försökt smuggla genom Sverige in i Norge. I Värmland tog det stopp.– En analys visade att beslaget innehöll drygt tio kilo kokain och sju kilo heroin samt närmare två kilo cannabisharts, säger Roger Nilsson, Tullverkets gruppchef för brottsbekämpningen i Hån.
Läs mer om Europa, Hån, Norge, Roger Nilsson och Sverige.
Mordförsök i Söderhamn - man körde med stickskador
Polisen stannade en förare som körde bil i Söderhamn under vad som verkade vara påverkan av alkohol eller narkotika. Det visade sig att han också hade stickskador på kroppen. Två personer är anhållna.
Läs mer om Söderhamn.
Tovas expojkvän om missbruket – ville sluta
Tova Mobergs mordmisstänkte expojkvän har riskabla alkoholvanor och drogproblem, enligt en utredning.Själv säger exet att han hade planerat att sluta använda narkotika.I stället misstänks han ha mördat Tova med ett tillhygge - och efter ytterligare beslag har misstankarna mot mannen bara stärkts.
Läs mer om Tova.
Gömde flera kilo narkotika i bilsäten
En man försökte smuggla in flera kilo narkotika till Sverige, nu döms han till sex års fängelse och utvisning, skriver Sydsvenskan.
Läs mer om Sverige och Sydsvenskan.
Kilovis med narkotika gav sex års fängelse
En 39-årig nederländsk medborgare dömdes på fredagen i Malmö tingsrätt till sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.Han greps vid Öresundsbron med nära tre kilo heroin och över ett och ett halvt kilo kokain insytt i sätena i sin bil. Värdet på gatan kan vara omkring fem miljoner kronor.
Läs mer om Malmö och Öresundsbron.
Polistillslag mot Hells Angels – fyra anhållna
Fyra personer har anhållits av polisen efter en husrannsakan mot mc-klubben Hells Angels klubblokal utanför Hässleholm, rapporterar Norra Skåne.– Där fann man preparat som vi tror är narkotika samt vapen, säger lokalpolischef Pär Cederholm till tidningen.