Narkotika

Norge satsar på gränskameror

BROTT. När norska tullen inledde försök med kameraövervakning på gränsen till Värmland tredubblades beslagen av narkotika och alkohol. Nu ska övervakningskameror sättas upp vid samtliga farbara vägar mellan Sverige och Norge, rapporterar SVT Värmland.
Läs mer om Norge, Sverige och Värmland.

Gömde 27 kilo knark på föräldrarnas balkong

När föräldrarna var bortresta skulle sonen passa lägenheten. Nu döms mannen till 5,5 års fängelse för att ha förvarat 27 kilo amfetamin på föräldrarnas balkong. 31-åringen döms även för att försökt transportera nästan sex kilo narkotika.
Fästmö fick knarkdrink av misstag – frias
Fästmannen mixade drinkar inför middagsbjudningen – men förväxlade glasen. Fästmön, en kvinna i 50-årsåldern, fick en drink spetsad med amfetamin och dömdes i tingsrätten till dagsböter för narkotikabrott. Kvinnan, bosatt i en kommun i Västra Götaland, överklagade till hovrätten och hävdade att hon inte använt narkotika på fyra år och att hon fått i sig amfetaminet av misstag
Läs mer om Västra Götaland.
Polishund hittade knark i underlivet
Kvinnans underliv ruvade på hemligheter vid ett besök hos fästmannen i arresten. En narkotikahund avslöjade dock allt - mellan benen hade besökaren både narkotika och kanyler.

Polis slog till mot technofest i natt

Gästerna på technofesten dansade för fullt i lokalen utanför Halmstad när polisen slog till natten mot söndag. Razzian i natt ledde till att flera personer misstänks för narkotikabrott – minst två av de misstänkta är minderåriga. – Vi har också samlat på oss en betydande mängd narkotika, säger insatschef Joachim Rolf till Aftonbladet.
Tullen gjorde stort knarkbeslag på färja
Tullen slog till mot färjan när den lade till i Karlskrona och gjorde ett stort beslag av narkotika.I insatsen greps två män som sedan anhölls misstänkta för grov smuggling.– Vi kan inte säga mer än så i nuläget, säger vakthavande befäl vid tullen i region syd.
Läs mer om Karlskrona.
Stort knarkbeslag vid lågstadieskola
Utanför en lågstadieskola i Trollhättan beslagtog polisen en större mängd narkotika från fyra ungdomar efter att de visiterats. Då mängden narkotika var iögonfallande stor misstänker man att ungdomarna var där för att sälja. – Det är långt över eget bruk, säger Fredrik Brax, utredare hos polisen i Trollhättan.
Läs mer om Fredrik Brax och Trollhättan.
Polis misstänktes för drograttfylla vid dödsolycka
Den 35-årige polisen misstänktes för drograttfylla efter en dödsolycka utanför Vinslöv i september. Nu frias han från misstanken. – Det fanns ingen narkotika i blodet, säger Lena Lithner, som är åklagare vid särskilda åklagarkammaren, till Kristianstadbladet.
Försökte lura tullen – åkte fast med knark
När 26-åringen stoppades på Lernacken uppgav han att han var på väg till Norge på semester. Men tulltjänstemannen blev misstänksam och beslöt sig för att kontrollera bilen. Nu åtalas 26-åringen för att ha försökt smuggla in knappt två kilo amfetamin och annan narkotika.
Läs mer om Lernacken och Norge.
Efter biljakt i natt: Tre polisbilar till verkstad
Tre polisbilar fick tas till verkstad efter en polisjakt mellan Malmö och Svedala natten mot tisdag. Föraren greps misstänkt för bland annat grov olovlig körning, narkotika- och olaga vapeninnehav. – Han hade pepparsprej på sig, säger Tomas Napiorkowski, inre befäl vid polisen i Malmö.
Läs mer om Malmö och Svedala.
Efter biljakt i natt: Tre polisbilar till verkstad
Tre polisbilar fick tas till verkstad efter en polisjakt mellan Malmö och Svedala natten mot tisdag. Föraren greps misstänkt för bland annat grov olovlig körning, narkotika- och olaga vapeninnehav. – Han hade pepparsprej på sig, säger Tomas Napiorkowski, inre befäl vid polisen i Malmö.
Läs mer om Malmö och Svedala.
Amfetamin visade sig vara socker
Tidigare i somras stoppade polisen en man i Skellefteå. Polisen hittade misstänkt narkotika i hans...
Läs mer om Skellefteå.
Boende river bodarna på Pusher Street
Skottdådet mot två poliser i Köpenhamns fristad Christiania har skapat häftiga reaktioner bland politiker, poliser och vanliga danskar. Nu reagerar de boende i Christiania själva. Under fredagen började de riva de bodar på Pusherstreet där narkotika säljs öppet - och där skottlossningen inträffade, rapporterar Ekstrabladet.
Martin Jonssons samtal till Lottas chef
Martin Jonsson, 33, kommer förutom mordet på Lotta Rudholm att åtalas för en rad andra brott. Det rör sig bland annat om grov fridskränkning och förtal av Lotta och misshandel mot en annan målsägande. En vecka innan han misshandlade Lotta till döds ringde han hennes chef och påstod att hon missbrukade narkotika. – Den misstänkte erkänner numera flera av gärningarna efter att inledningsvis inte ha velat kommentera dem, säger åklagare Tobias Kudrn till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet, Lotta och Lotta Rudholm.
Tillslag mot drönarknarkkurir
Brittisk polis har lyckats fånga två drönare med en last av mobiltelefoner och narkotika nära...
Narkotika tar allt fler liv i Sverige
Antalet dödsfall till följd av narkotika- och läkemedelsförgiftningar fortsätter att öka, om än marginellt. Cancer och hjärt-kärlsjukdomar är annars det som tar flest svenskars liv.
Läs mer om Sverige.
Narkotika tar allt fler liv
Antalet dödsfall till följd av narkotika- och läkemedelsförgiftningar fortsätter att öka, om än...
Tio års fängelse för storskalig knarkhandel
Det blev fällande dom och tio respektive två och ett halvt års fängelse för två män, 42 och 25 år gamla, som åtalats för storskalig smuggling och handel med narkotika och narkotikaklassade läkemedel.
Narkotika sprids via recept
Dödligheten där narkotika är inblandad har ökat dramatiskt. Orsaken till detta måste noga undersökas. Svensk narkotikapolitik skall präglas av vetenskapligt dokumenterade och väl kontrollerade metoder med behandling för dem som utvecklat ett beroende, skriver flera debattörer.
Två män misstänks för 3000 knarkaffärer
På tisdagen inleds rättegången mot de två män från Västsverige som misstänks för flertalet brott kopplade till narkotika. Tullverkets utredning mot männen tar upp närmare 3 000 försäljningar. – De två åtalade männen misstänks tillhöra de största försäljarna av narkotika via internet i Sverige under åren 2014, 2015 och början av 2016, säger Pär Eriksson, Tullverkets projektledare i ärendet i ett pressmeddelande.
Hade 1,2 kilo kokain i magen – döms till 5 år
Den 37-åringen hade 1,2 kilo kokain i magen, förpackat i flera småpåsar. Men själv trodde han att det var hästmedicin han svalde, och nu vill han att Högsta domstolen friar honom. – Han anser att han är oskyldig till detta. Att han försäkrat sig om att det inte var narkotika, säger advokaten Susanne Bergmyr.
Läs mer om Högsta och Susanne Bergmyr.
Fyra åtalas i misstänkt cannabishärva
Fyra unga personer står nu åtalade misstänkta för narkotikabrott i Borås. Ligan ska ha hanterat närmare tre kilo cannabis för försäljning. Polisen kunde avslöja gruppen genom spaning och telefonavlyssning. – Jag har inte hanterat någon narkotika i dag, men tidigare, flera gånger, säger en av de misstänkta i polisens förhör.
Sparkad Tillman stämmer Luleå
Jens Tillman, Luleås guldtränare i basket, fick sparken av klubben efter att ha erkänt drograttfylla. Men provsvaren visade inga spår av narkotika – och Tillman friades från misstankarna. Nu stämmer han Luleå Basket, skriver flera medier.
Läs mer om Luleå Basket, Luleå och Tillman.
Livsfarlig narkotika säljs lagligt
Det narkotiska läkemedlet Fentanyl går att köpa lagligt på internet i form av sprayburkar för...
Läs mer om Fentanyl.