Narkotika

Duterte ger order om rökförbud

I över tio månader har en våldsam kampanj mot narkotika pågått i Filippinerna. Nu har landets president Rodrigo Duterte skrivit under en order som innebär ett strikt rökförbud på allmänplats.
Läs mer om Filippinerna och Rodrigo Duterte.

Körde in i folkmassa i New York – säger att han hörde röster

Den 26-åring som körde en bil genom en folkmassa på Times Square i New York och dödade en 18-årig kvinna var påverkad av narkotika och hörde röster, enligt polisen.
Läs mer om New York.
Unik film: Här postar langaren knark – i en helt vanlig brevlåda
Två bröder i Skåne misstänks ha sålt narkotika för flera miljoner.På filmen, som Kvällsposten nu kan visa, ser man att langningen fungerat som vilken nätbutik som helst.– Den ene drev butiken på internet och den andre skötte lagret, packade och postade, säger utredaren Mattias Sigfridsson vid polisen.
Läs mer om Kvällsposten och Skåne.
Läkaren häktas – skrev ut knark och doping
Läkaren Khalid Hasouna, 47, har felaktigt skrivit ut narkotika och doping för minst elva miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Han har redan blivit av med läkarlegitimationen - och nu inleds ett rättsligt efterspel. På lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

Jag tog narkotika för att dämpa smärtan

NORRKÖPING. Någon är hemma. IFK Norrköpings talang Armando Ibrakovic står i en villa i Västervik. Han är beväpnad. Han har fått ett tips om att det ska finnas pengar här. Men han har inte räknat med att någon ska vara hemma. Några timmar senare, på en grusväg utanför Falla, lämnar han en fotbollskarriär för gott och skjutsas till en fängelsecell. SportExpressen träffar ett superlöfte som tappade fästet, men tog sig på fötter igen.
Polis som rastade hunden råkade avslöja knarkare
En narkotikapolis på konferens i Malmö gick ut och rastade sin hund. Men hunden hade ingen aning om att husse var ledig – så den markerade mot fem ungdomar som satt och rökte något.– Allihop togs med till polisen för provtagning. En av dem hade även en mindre mängd narkotika på sig, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i Region syd.
Läs mer om Fredrik Bratt, Malmö och Region.
Maskerade stölder av narkotika på äldreboende
Flera personer på äldreboendet i Öckerö kommun får medicin som är narkotikaklassad – men någon har systematiskt stulit läkemedlen.Och gärningsmannen har sett till att dölja sina spår väl – genom att byta ut medicinen mot annan.Socialnämnden har Lex Sarah-anmält och polisanmält stölderna.
Läs mer om Lex Sarah-anmält och Öckerö.
Hundens rekordstart – hyllas av poliskolleger
Polishunden Arnold och hans hundförare är ett riktigt drömteam.Efter bara tre veckor som narkotika och vapenhund har Arnold letat rätt på flera tjuvar och stora mängder narkotika.– Det har funnits vissa tvivelaktigheter med Arnold innan, så jag känner en jädra revansch över att ha fått det att funka, säger Arnolds hundförare
Läs mer om Arnold.
Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution
Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: Lykkelandet. På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar, ett kylskåp fullt med pengar – och skryter om sin verksamhet. – Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.
Läs mer om Bergen, Facebook-sidor och NRK.
Pojkgängen slåss om narkotikan i Nordstan
Osäkerheten som många människor upplever i och omkring Nordstan har blivit en het politisk fråga.Nu här även den sociala resursförvaltningen i Göteborg – samt polisen – genomfört två olika kartläggningar om vilka ungdomar det är som rör sig i området.Polisen misstänker nu att narkotika spelar en stor roll i de bråk som skett på platsen.– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier i området när det kommer till narkotikahantering, säger Hans Gren, kommunpolis i Göteborg.
Läs mer om Göteborg och Nordstan.
Rakhmat Akilovs bekanta: Han blev alltmer extrem
Efter att Rakhmat Akilov nekats asyl i Sverige började han röra sig i kretsar med narkotika och kriminalitet. Han fick sociala problem, blev instabil och alltmer extremistisk, berättar bekanta för Sveriges Radio. Det var ingen hemlighet att Akilov förespråkade våldsam islamism.
Läs mer om Akilov, Rakhmat Akilov och Sverige.
Nio unga män hittade medvetslösa i Köping
Nio män har hittats medvetslösa i två olika lägenheter i centrala Köping sedan de tagit misstänkt narkotika. Nu går polisen ut och varnar. –Det är anmärkningsvärt att det händer i samma område, säger Mats Länn KC-befäl i Västmanland.
Läs mer om Köping och Västmanland.
Vägmarodörer krossade krigsmonument efter fylla
I full kärriär körde de två unga männen längs alln.Det gick så fort att de inte han väja när alln tog slut och männens bil körde in i ett monument för stupade under andra världskriget.Efterräkningen för de två männen, som misstänks ha varit nbarkotikapåverkade, kan bli diger.–Försäkringsbolaget kan ställa krav mot föraren om det visar sig att han varit påverkad av narkotika, säger vaktavade befäl Søren Strægaard till Ekstrabladet.
Polisens byte: 35 kilo knark och 24 vapen
35 kilo narkotika och 24 vapen i beslag –det är resultatet av polisens ökade närvaro i Biskopsgården.I stadsdelen som under längre tid drabbats av en våldsvåg har polisen hittat knark till ett värde av tio miljoner kronor och tagit 24 illegala vapen i beslag – varav sex automatvapen.
Läs mer om Biskopsgården.I.
Ligan smugglade in droger till Stockholm
Paret styrde knarkligan från Nederländerna. De lät packa drygt tre kilo kokain och över två kilo heroin i yoghurtförpackningar och en schampoflaska – sen tog de sig med ytterligare två personer till Sverige. När de greps hade de narkotika för uppåt 2,5 miljoner kronor. Nu döms samtliga till fängelse och utvisning.
Läs mer om Nederländerna, Stockholm och Sverige.
Narkotikamissbruk är farligt och borde minska
SLUTREPLIK. Liberala ungdomsförbundet och våra replikanter delar oron över människors livsöden och den ofrihet beroenden innebär, vi är också ense om att narkotikamissbruk är farligt och borde minska. Givet detta borde det inte vara några konstigheter att ställa upp på att utgångspunkten för narkotikapolitiken bör vara att så få som möjligt ska ta skada eller dö av narkotika, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet.
Läs mer om Joar Forssell och Liberala.
Mexikansk åklagare gripen för knarksmuggling
En högt uppsatt mexikansk åklagare har gripits i USA misstänkt för att ingå i en större grupp som tillverkar och smugglar in tung narkotika i landet, inklusive heroin och kokain.
Läs mer om USA.
Här får polishunden napp – av Melwin, 3
Polishunden Garion brukar fånga tjuvar och leta efter narkotika.Men här får han napp på riktigt.Treårige Melwin lämnar utan att tveka över sina nappar till trotjänaren vid polisens hundgrupp i Skaraborg.– Det gick superbra att ge bort napparna, säger pappa Jesper Leo.
Läs mer om Jesper Leo, Melwin och Skaraborg.
Här får polishunden napp - av Melwin, 3
Polishunden Garion brukar fånga tjuvar och leta efter narkotika.Men här får han napp på riktigt.Treårige Melwin lämnar utan att tveka över sina nappar till trotjänaren vid polisens hundgrupp i Skaraborg.– Det gick superbra att ge bort napparna, säger pappa Jesper Leo.
Läs mer om Jesper Leo, Melwin och Skaraborg.
Svensk narkotikapolitik är inhuman och misslyckad
Jag vill att Liberalerna ska bli drivande i att avskaffa den inhumana och misslyckade nolltoleranslinjen i drogpolitiken. Vi bör verka för att färre ska ta skada eller dö av narkotika; vi bör anamma skademinimeringsprincipen. Kunskap måste värderas högre än magkänsla och ingrodda ider, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet.
Pilot åtalas för flygsmuggling
En pilot åtalas för att två gånger ha landat i Småland med stora mängder cannabis ombord. – Det verkar vara ett sätt att smuggla narkotika på som är på uppgång, säger åklagaren.
Läs mer om Småland.
Kärlekspar smugglade heroin i godispapper
Genom brev adresserade till sig själva smugglade ett par i Landskrona in stora mängder narkotika. Tullen hittade narkotika gömd i godis- och livsmedelsförpackningar och nu åtalas paret. – Han har beställt narkotikan på internet och stoppats av tullen på Arlanda. Han har gjort det vid flera tillfällen, säger kammaråklagare Ola Lavie.
Läs mer om Arlanda, Landskrona och Ola Lavie.
Narkotikaliga krävs på bitcoin
Tre män som anklagas för att ha sålt narkotika på nätet krävs av polisen att betala tillbaka 3,1 miljoner norska kronor och 120 bitcoin. Det är troligtvis första gången som den norska staten kräver tillbaka pengar i digital valuta.
Tullen avslöjade hemligt lönnfack – i knarkbilen
De två männen verkade nervösa när de rullade in mot tullfiltret vid Öresundsbron och togs ut för kontroll.När tullarna sökte igenom bilen hittades 14 kilo amfetamin – och ett sinnrikt konstruerat lönnfack.– De som smugglar narkotika utvecklar sina metoder, men vi försöker ligga steget före, säger Michaela Linderoth vid tullverkets presstjänst.