Narkotika

Hundens rekordstart – hyllas av poliskolleger

Polishunden Arnold och hans hundförare är ett riktigt drömteam.Efter bara tre veckor som narkotika och vapenhund har Arnold letat rätt på flera tjuvar och stora mängder narkotika.– Det har funnits vissa tvivelaktigheter med Arnold innan, så jag känner en jädra revansch över att ha fått det att funka, säger Arnolds hundförare
Läs mer om Arnold.

Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution

Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: Lykkelandet. På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar, ett kylskåp fullt med pengar – och skryter om sin verksamhet. – Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.
Läs mer om Bergen, Facebook-sidor och NRK.
Pojkgängen slåss om narkotikan i Nordstan
Osäkerheten som många människor upplever i och omkring Nordstan har blivit en het politisk fråga.Nu här även den sociala resursförvaltningen i Göteborg – samt polisen – genomfört två olika kartläggningar om vilka ungdomar det är som rör sig i området.Polisen misstänker nu att narkotika spelar en stor roll i de bråk som skett på platsen.– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier i området när det kommer till narkotikahantering, säger Hans Gren, kommunpolis i Göteborg.
Läs mer om Göteborg och Nordstan.
Rakhmat Akilovs bekanta: Han blev alltmer extrem
Efter att Rakhmat Akilov nekats asyl i Sverige började han röra sig i kretsar med narkotika och kriminalitet. Han fick sociala problem, blev instabil och alltmer extremistisk, berättar bekanta för Sveriges Radio. Det var ingen hemlighet att Akilov förespråkade våldsam islamism.
Läs mer om Akilov, Rakhmat Akilov och Sverige.

Nio unga män hittade medvetslösa i Köping

Nio män har hittats medvetslösa i två olika lägenheter i centrala Köping sedan de tagit misstänkt narkotika. Nu går polisen ut och varnar. –Det är anmärkningsvärt att det händer i samma område, säger Mats Länn KC-befäl i Västmanland.
Läs mer om Köping och Västmanland.
Vägmarodörer krossade krigsmonument efter fylla
I full kärriär körde de två unga männen längs alln.Det gick så fort att de inte han väja när alln tog slut och männens bil körde in i ett monument för stupade under andra världskriget.Efterräkningen för de två männen, som misstänks ha varit nbarkotikapåverkade, kan bli diger.–Försäkringsbolaget kan ställa krav mot föraren om det visar sig att han varit påverkad av narkotika, säger vaktavade befäl Søren Strægaard till Ekstrabladet.
Polisens byte: 35 kilo knark och 24 vapen
35 kilo narkotika och 24 vapen i beslag –det är resultatet av polisens ökade närvaro i Biskopsgården.I stadsdelen som under längre tid drabbats av en våldsvåg har polisen hittat knark till ett värde av tio miljoner kronor och tagit 24 illegala vapen i beslag – varav sex automatvapen.
Läs mer om Biskopsgården.I.
Ligan smugglade in droger till Stockholm
Paret styrde knarkligan från Nederländerna. De lät packa drygt tre kilo kokain och över två kilo heroin i yoghurtförpackningar och en schampoflaska – sen tog de sig med ytterligare två personer till Sverige. När de greps hade de narkotika för uppåt 2,5 miljoner kronor. Nu döms samtliga till fängelse och utvisning.
Läs mer om Nederländerna, Stockholm och Sverige.
Narkotikamissbruk är farligt och borde minska
SLUTREPLIK. Liberala ungdomsförbundet och våra replikanter delar oron över människors livsöden och den ofrihet beroenden innebär, vi är också ense om att narkotikamissbruk är farligt och borde minska. Givet detta borde det inte vara några konstigheter att ställa upp på att utgångspunkten för narkotikapolitiken bör vara att så få som möjligt ska ta skada eller dö av narkotika, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet.
Läs mer om Joar Forssell och Liberala.
Mexikansk åklagare gripen för knarksmuggling
En högt uppsatt mexikansk åklagare har gripits i USA misstänkt för att ingå i en större grupp som tillverkar och smugglar in tung narkotika i landet, inklusive heroin och kokain.
Läs mer om USA.
Här får polishunden napp – av Melwin, 3
Polishunden Garion brukar fånga tjuvar och leta efter narkotika.Men här får han napp på riktigt.Treårige Melwin lämnar utan att tveka över sina nappar till trotjänaren vid polisens hundgrupp i Skaraborg.– Det gick superbra att ge bort napparna, säger pappa Jesper Leo.
Läs mer om Jesper Leo, Melwin och Skaraborg.
Här får polishunden napp - av Melwin, 3
Polishunden Garion brukar fånga tjuvar och leta efter narkotika.Men här får han napp på riktigt.Treårige Melwin lämnar utan att tveka över sina nappar till trotjänaren vid polisens hundgrupp i Skaraborg.– Det gick superbra att ge bort napparna, säger pappa Jesper Leo.
Läs mer om Jesper Leo, Melwin och Skaraborg.
Svensk narkotikapolitik är inhuman och misslyckad
Jag vill att Liberalerna ska bli drivande i att avskaffa den inhumana och misslyckade nolltoleranslinjen i drogpolitiken. Vi bör verka för att färre ska ta skada eller dö av narkotika; vi bör anamma skademinimeringsprincipen. Kunskap måste värderas högre än magkänsla och ingrodda ider, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet.
Pilot åtalas för flygsmuggling
En pilot åtalas för att två gånger ha landat i Småland med stora mängder cannabis ombord. – Det verkar vara ett sätt att smuggla narkotika på som är på uppgång, säger åklagaren.
Läs mer om Småland.
Kärlekspar smugglade heroin i godispapper
Genom brev adresserade till sig själva smugglade ett par i Landskrona in stora mängder narkotika. Tullen hittade narkotika gömd i godis- och livsmedelsförpackningar och nu åtalas paret. – Han har beställt narkotikan på internet och stoppats av tullen på Arlanda. Han har gjort det vid flera tillfällen, säger kammaråklagare Ola Lavie.
Läs mer om Arlanda, Landskrona och Ola Lavie.
Narkotikaliga krävs på bitcoin
Tre män som anklagas för att ha sålt narkotika på nätet krävs av polisen att betala tillbaka 3,1 miljoner norska kronor och 120 bitcoin. Det är troligtvis första gången som den norska staten kräver tillbaka pengar i digital valuta.
Tullen avslöjade hemligt lönnfack – i knarkbilen
De två männen verkade nervösa när de rullade in mot tullfiltret vid Öresundsbron och togs ut för kontroll.När tullarna sökte igenom bilen hittades 14 kilo amfetamin – och ett sinnrikt konstruerat lönnfack.– De som smugglar narkotika utvecklar sina metoder, men vi försöker ligga steget före, säger Michaela Linderoth vid tullverkets presstjänst.
Polisen: Unga flyktingar rekryteras av kriminella
Ensamkommande ungdomar och flyktingar värvas av kriminella gäng i Malmö –och tvingas skjuta motståndare eller handla med knark och vapen.Nu berättar polisen att pojkarna blivit ett effektivt vapen för gänget – eftersom de inte är straffmyndiga.– Det är så att vi har mopedkörande ungdomar som levererar vapen och narkotika över stan. De är springpojkar eftersom de inte är straffmyndiga, säger J-B Cederholm, kriminalkommisarie, grova brott i Malmö till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Malmö.
Dutertes svar på kritiken: Idiot!
Idiot! Filippinernas president Rodrigo Duterte använde omdömet om Colombias före detta president Cesar Gaviria sedan denne kritiserat hans våldsamma kampanj mot narkotika, som förs utanför det juridiska systemet.
Vapen och narkotika på snabbmatsrestaurang.
Vapen och narkotika på snabbmatsrestaurang.
Här fångas restaurangägaren på film med vapen och droger
Förutom att erbjuda mat har en snabbmatsrestaurang i Västra Stockholm också fungerat som en brottscentral, enligt polisen. Fem män, däribland ägaren, har åtalats för bland annat grovt narkotikabrott och vapenbrott. Åklagarens starkaste bevis är övervakningsfilmer - som visar hantering av vapen och narkotika - som de misstänka själva spelat in.
Läs mer om Västra Stockholm.
Duterte vill kalla in militären mot drogerna
I början av veckan avblåste Filippinernas president Rodrigo Duterte sin omtalade kampanj mot narkotika på grund av allvarlig korruption inom polisen. Nu vill han kalla in militären för att utföra uppdraget i stället
Läs mer om Rodrigo Duterte.
Knarkläkaren blir av med sin legitimation
Han har skrivit ut narkotika, doping och botox för mångmiljonbelopp. Nu fråntas Stockholmsläkaren Khalid Hasouna, 47, sin läkarlegitimation med omedelbar verkan. Samtidigt fortsätter åklagare att granska receptförskrivningen i en parallell brottsutredning.
Strypt affärsman stoppar Dutertes räd mot droger
Den filippinska polisen upphör med presidenten Rodrigo Dutertes omstridda kampanj mot narkotika sedan en sydkoreansk affärsman mördats. Men när de korrupta polisleden är rensade lovar Duterte att kampanjen ska starta igen, och pågå till hans sista dag på posten, år 2022.
Läs mer om Duterte.