Narkotika

Pilot åtalas för flygsmuggling

En pilot åtalas för att två gånger ha landat i Småland med stora mängder cannabis ombord. – Det verkar vara ett sätt att smuggla narkotika på som är på uppgång, säger åklagaren.
Läs mer om Småland.

Kärlekspar smugglade heroin i godispapper

Genom brev adresserade till sig själva smugglade ett par i Landskrona in stora mängder narkotika. Tullen hittade narkotika gömd i godis- och livsmedelsförpackningar och nu åtalas paret. – Han har beställt narkotikan på internet och stoppats av tullen på Arlanda. Han har gjort det vid flera tillfällen, säger kammaråklagare Ola Lavie.
Läs mer om Arlanda, Landskrona och Ola Lavie.
Narkotikaliga krävs på bitcoin
Tre män som anklagas för att ha sålt narkotika på nätet krävs av polisen att betala tillbaka 3,1 miljoner norska kronor och 120 bitcoin. Det är troligtvis första gången som den norska staten kräver tillbaka pengar i digital valuta.
Tullen avslöjade hemligt lönnfack – i knarkbilen
De två männen verkade nervösa när de rullade in mot tullfiltret vid Öresundsbron och togs ut för kontroll.När tullarna sökte igenom bilen hittades 14 kilo amfetamin – och ett sinnrikt konstruerat lönnfack.– De som smugglar narkotika utvecklar sina metoder, men vi försöker ligga steget före, säger Michaela Linderoth vid tullverkets presstjänst.

Polisen: Unga flyktingar rekryteras av kriminella

Ensamkommande ungdomar och flyktingar värvas av kriminella gäng i Malmö –och tvingas skjuta motståndare eller handla med knark och vapen.Nu berättar polisen att pojkarna blivit ett effektivt vapen för gänget – eftersom de inte är straffmyndiga.– Det är så att vi har mopedkörande ungdomar som levererar vapen och narkotika över stan. De är springpojkar eftersom de inte är straffmyndiga, säger J-B Cederholm, kriminalkommisarie, grova brott i Malmö till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Malmö.
Dutertes svar på kritiken: Idiot!
Idiot! Filippinernas president Rodrigo Duterte använde omdömet om Colombias före detta president Cesar Gaviria sedan denne kritiserat hans våldsamma kampanj mot narkotika, som förs utanför det juridiska systemet.
Vapen och narkotika på snabbmatsrestaurang.
Vapen och narkotika på snabbmatsrestaurang.
Här fångas restaurangägaren på film med vapen och droger
Förutom att erbjuda mat har en snabbmatsrestaurang i Västra Stockholm också fungerat som en brottscentral, enligt polisen. Fem män, däribland ägaren, har åtalats för bland annat grovt narkotikabrott och vapenbrott. Åklagarens starkaste bevis är övervakningsfilmer - som visar hantering av vapen och narkotika - som de misstänka själva spelat in.
Läs mer om Västra Stockholm.
Duterte vill kalla in militären mot drogerna
I början av veckan avblåste Filippinernas president Rodrigo Duterte sin omtalade kampanj mot narkotika på grund av allvarlig korruption inom polisen. Nu vill han kalla in militären för att utföra uppdraget i stället
Läs mer om Rodrigo Duterte.
Knarkläkaren blir av med sin legitimation
Han har skrivit ut narkotika, doping och botox för mångmiljonbelopp. Nu fråntas Stockholmsläkaren Khalid Hasouna, 47, sin läkarlegitimation med omedelbar verkan. Samtidigt fortsätter åklagare att granska receptförskrivningen i en parallell brottsutredning.
Strypt affärsman stoppar Dutertes räd mot droger
Den filippinska polisen upphör med presidenten Rodrigo Dutertes omstridda kampanj mot narkotika sedan en sydkoreansk affärsman mördats. Men när de korrupta polisleden är rensade lovar Duterte att kampanjen ska starta igen, och pågå till hans sista dag på posten, år 2022.
Läs mer om Duterte.
Greps med vapen i bilen
Polispatrullen misstänkte mannen för narkotikabrott och stannade bilen. Ingen narkotika hittades men däremot ett vapen.– Han hade ett hagelgevär i bilen, uppger Christer Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Kristianstad.
Polisen Andreas: Sluta varna för kontroller
Kontroll vid kyrkan i Forshaga. Andreas Seiser, 34, är trött på folk som sprider varningar för trafikkontroller i sociala medier. Nu säger han ifrån i ett inlägg på Facebook. –Du vet inte om den människa du varnar är berusad av alkohol eller påverkad av narkotika, säger han.
Läs mer om Facebook och Forshaga.
Sjuksköterska stal narkotika från gamla
En sjuksköterska misstänks ha stulit narkotiska preparat på ett äldreboende i Stockholms län. Eftersom hon tidigare gjort sig skyldig till liknande stölder riskerar hon nu att förlora sin legitimation.
Långa fängelsestraff för serievåldtäkter
En man som arbetat som festfixare och en krögare döms till nio respektive sex års fängelse för grova sexövergrepp mot sammanlagt nio kvinnor som först drogats med alkohol och narkotika. Bland annat utsattes två 16-åriga flickor i Göteborg för grova våldtäkter av de båda männen.
Läs mer om Göteborg.
Knarkliga sprängd
En stor internationell knarkliga har sprängts av australisk polis och flera jättebeslag av narkotika har gjorts i olika länder.
Läkaren som skrev ut narkotika utreds – beslut lär dröja
Khalid Hasouna, 46, utreds för att ha skrivit ut narkotika, dopingmedel och botox för elva miljoner. Allmänläkaren kan fortsätta tills hans legitimation eller förskrivningsrätt dras in av HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Och det kan dröja. – Särskilt fort går det förstås ändå inte, skriver nämndens ordförande Susanne Billum.
Läs mer om Hälsooch och Susanne Billum.
Läkaren skrev ut knark och doping för miljoner
Läkaren Khalid Hasouna, 46, utreds av åklagare efter att ha utfärdat recept för enorma mängder narkotika, doping och botox. Landstinget har betalat minst 11 miljoner kronor för läkemedlen - som sedan befaras ha gått rakt ut i den illegala droghandeln. Beslutet som kan sätta stopp för knarkflödet väntas tidigast nästa år. – Det är helt fruktansvärt. Man måste sätta stopp för det här. Det kan inte få fortsätta, säger Johan Wallr, vd på Sveriges Apoteksförening.
Läs mer om Johan Wallr.
Stor polisinsats på Boråsskola
Under tisdagen genomförde polisen en stor sökinsats på en Boråsskola.Syftet? Att söka efter narkotikagömmor och påverkade elever.– Vi har sökt igenom lokalerna. Det har vi gjort på grund av att man tidigare hittat misstänkt narkotika i lokalerna. Vi har även ingripit mot påverkade elever, säger Morten Gunneng, gruppchef vid Boråspolisen.
Gabriel Wikström: Haschröken låg tät
686 personer dog med narkotika i kroppen under 2014 – fler än någonsin. I Ekots lördagsintervju berättar folkhälsominister Gabriel Wikström om vad han vill göra åt problemet - och att han själv aldrig testat narkotika. – Men jag har varit i närheten av narkotika, säger han.
Läs mer om Gabriel Wikström.
Billy, 12, nosade upp knark för 119 miljoner
Tolvårige Billy har näsa för knarksmugglare.Billy är tullens hund i Skåne och Blekinge som på några år hittat narkotika för 119 miljoner kronor.På lördagen utses Billy till årets narkotikasökhund i Sverige.
Läs mer om Billy, Blekinge, Skåne och Sverige.
Han var helt oskyldig – de som sköt misstog sig
Fem av Lori Garbos barn leker runt kistan där släkten håller likvaka över hennes man och barnens pappa. Joaquin Garbo dödades nyligen brutalt av okända män i president Rodrigo Dutertes fälttåg mot narkotika som kräver ständigt nya offer i Manilas slum.
Polisen gick undercover – klädde ut sig till barnfamilj
Polisen ville få slut på buskörande och narkotika bland ungdomar.Då tog de till oväntade metoder – de gick undercover och klädde ut sig till joggare och en barnfamilj.– Vi använde oss av lite finurliga metoder. Till exempel hade vi två poliser som fick agera kärlekspar och gå runt med barnvagn, säger Matias Hasselström vid polisen i Trollhättan.
Läs mer om Trollhättan.
Polisens gick undercover – klädde ut sig till barnfamilj
Polisen ville få slut på buskörande och narkotika bland ungdomar.Då tog de till oväntade metoder – de gick undercover och klädde ut sig till joggare och en barnfamilj.– Vi använde oss av lite finurliga metoder. Till exempel hade vi två poliser som fick agera kärlekspar och gå runt med barnvagn, säger Matias Hasselström vid polisen i Trollhättan.
Läs mer om Trollhättan.