Narkotika

Här gömde chauffören knark – för 25 miljoner

Med knark till ett värde av 25 miljoner kronor stoppades lastbilschauffören vid gränsen till Sverige.Gömt i sitt fordon hade den 39-årige mannen 75 kilo narkotika – varav tio kilo kokain.– Beslagen blir bara större och större, säger kammaråklagare Stefan Gradler.
Läs mer om Stefan Gradler och Sverige.Gömt.

Muf: Avkriminalisera eget bruk av narkotika

ÖREBRO. Moderata ungdomsförbundet, Muf, vill avkriminalisera eget bruk av narkotika. Det klubbades igenom som en del av en ny narkotikapolitik inspirerad av Portugal under förbundets stämma förra helgen. Det är bättre att den som hamnar i missbruk får hjälp och vård i stället för att straffas, skriver Markus Bengtsson som står bakom förslaget. – Det är uppenbart att Muf är djupt delat i frågan, säger ordförande Benjamin Dousa.
Läs mer om Benjamin Dousa, Muf och Portugal.
Till slut gick det riktigt åt helvete
Karolinska institutet visar alarmerande siffror om utbredda spelproblem bland landets elitidrottare.Kalmar FF:s Tobias Eriksson är inte förvånad över siffrorna. Han vet själv hur enkelt det är att hamna i missbrukandet – och hur svårt det är att ta sig ur det.– Till skillnad från alkohol och narkotika är det här ett missbruk som varken luktar eller syns och man blir väldigt bra på att dölja att man har problem, säger han till DN.se.
Läs mer om DN.se.
Prisade polishunden Cruyffi död: Hon älskade sitt jobb
Polishunden Cruyffi har jagat tjuvar, spårat försvunna människor och hittat narkotika. Förra året vann hon SM-guld i spårsök.Men nu har jobbet tagit slut för Cruyffi – som hastigt gick bort i lördags.– Hon var en fantastisk hund som älskade sitt jobb och alltid gjorde sitt bästa, säger matten Andrea Hardie.
Läs mer om Andrea Hardie, Cruyffi och SM-guld.

Ökat fokus på narkotika och trafik lyfter polisen

För första gången sedan 2010 ökar antalet ärenden som polisen lämnar över till åklagare. Men ökningen är liten, och bygger till stor del på ett ökat fokus på narkotika- och trafikbrott.
Män bedrev knarkfabrik på ensligt belägen gård
På den ensliga gården utanför Halmstad byggde männen upp en knarkfabrik.Med en egen tablettmaskin tillverkade de läkemedel, dopingpreparat och narkotika.– De hade det i ett garage i anslutning till en gård som de hyrt av en kvinna tillfälligtvis, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.
Läs mer om Gisela Sjövall och Halmstad.
Bekämpa narkotikan - kapitulera inte för kriminaliteten
SLUTREPLIK DN Debatt 19/9. Ett samhälle som inte effektivt bekämpar narkotika har kapitulerat inför kriminaliteten. Resultatet skulle bli att allt fler människor går ned sig i drogträsket, med oöverskådliga mänskliga och samhälleliga kostnader som följd, skriver M-förbundsordförandena Joakim Larsson, Kjell Jansson, Johnny Magnusson och Lars-Ingvar Ljungman.
Legalisering kan bromsa organiserad brottslighet
REPLIK DN Debatt 19/9. Moderaternas förbundsordförande från Stockholm, Västra Götaland och Skåne skriver att Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism. Det har de rätt i. Men de missar att det är just kriminaliseringen av narkotika som finansierar dessa nätverk, skriver Hugo Selling och Alexander Fritz Englund, Fria Moderata Studentförbundet.
Anna Nicoles mörka hemlighet avslöjad – flera år efter sin död
Modellen Anna Nicole Smith dog i februari 2007 – bara månader efter hennes son Daniels död.Båda omkom efter att ha överdoserat narkotika.Nu hävdar en person som kände dem båda att Anna Nicole Smith hade ett förhållande med sin sons flickvän kort innan dödsfallen – och att detta fick henne och sonen att sluta prata med varandra.
Läs mer om Anna Nicole Smith.
Mer pengar till Tullen ska stoppa vapenflöde
I höstens budget presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) ett ökat anslag till Tullverket. Målet är att minska den illegala införseln av vapen, narkotika och alkohol och bekämpa den organiserade brottsligheten.
Regeringen miljonsatsar på stärkt gränsbevakning
Regeringen vill öka insatserna för att stoppa illegal handel med narkotika och vapen redan vi gränserna och föreslår därför ökade resurser till Tullverket i höstbudgeten.
Läs mer om Tullverket.
Stor polisinsats mot Hells Angels-lokal
Efter att ha fått tips om att vapen och narkotika ska finnas i en klubblokal där Hells Angels håller till har polisen i Luleå dragit i gång en omfattande husrannsakan.– Vi söker i allt som finns på tomten, säger Micael Selini, insatsledare vid polisen.
Läs mer om Luleå och Micael Selini.
Fick i sig narkotika från chokladbollar – frias av hovrätten
Tingsrätten dömde 38-åringen för rattfylleri och narkotikabrott. Men i hovrätten lämnade mannen en förklaring som fick honom friad – han hade fått i sig narkotikan genom chokladbollar.
Sommarens beslag: 2 kilo sprängmedel
Malmöpolisen har i sommar vid flera tillfällen beslagtagit sprängmedel, vapen och narkotika.Fokusgrupper som arbetat mot specifika individer har gett resultat.– Det är ett mycket bra resultat, säger Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Malmö söder.
Läs mer om Erik Jansåker och Malmö.
Kvinna körde på fel sida vägen – krockade och stack
En kvinna i 20-årsåldern körde på fel sida av vägen i Marieberg i Karlstad.Efter att ha krockat med en parkerad bil smet hon från platsen men återfanns av en polispatrull.– Hon misstänks ha varit påverkad av narkotika, säger Per Vikman, vakthavande befäl vid polisen i Bergslagen.
Fyndet: 150 kilo narkotika hittades i lastbil med rödlök
Cirka 150 kilo narkotika gömt i ett lönnfack smugglades in med en lastbil.Tingsrätten dömde föraren till åtta års fängelse.Nu kommer domen – hovrätten friar mannen då det inte fanns tillräckliga bevis.
Elever på värstinglista i Oslo
Polisen i Oslo har lagom till höstens skolstart sammanställt en värstinglista med namn på närmare 40 elever som uppges ha koppling till våld och narkotika. Att listan finns bekräftar polisinspektör Janne Birgitta Stømner för Dagsavisen.
Blodigaste dygnet i Dutertes krig mot narkotikan
Den filippinska polisen har dödat 32 personer i räder mot narkotika under ett enda dygn i en provins norr om huvudstaden Manila. Det är det största antalet dödade under ett dygn sedan presidenten Rodrigo Duterte inledde sin kampanj mot droger för drygt ett år sedan.
Läs mer om Manila och Rodrigo Duterte.
Tullverkets största beslag – i Malmö
Ett ton med amfetamin och cannabis konfiskerades på Lernacken tidigare i år – det största narkotikabeslaget som någonsin har gjorts av Tullverket i Malmö.Föraren är en man från nederländerna, men som bor i Spanien. Utredningen får därför internationella proportioner.– Det är ofantliga mängder narkotika som var på väg in i landet, säger en källa till Aftonbladet.
Expojkvännen misstänks ha köpt droger – timmar före mordet på Tova
Trots att han sagt att han ville sluta med droger ska 22-åringen bara timmarna före det att Tova Moberg, 19, bragdes om livet köpt nya piller.I förhör har han, enligt advokaten, själv berättat att han hade narkotika i kroppen den kvällen som blev ex-flickvännens sista i livet – men något drogtest kunde polisen aldrig göra på honom.– Det finns uppgifter om att han köpt tabletter på dagen, så det är förmodligen så att han tagit det, säger åklagaren Christer Sammens.
Läs mer om Tova Moberg och Tova.
Svingade med järnrör mot pappa med spädbarn – barnet föll till marken
En man svingade med ett järnrör mot sin granne då denne höll i sitt spädbarn.Attacken fick pappan att tappa barnet i marken, men ingen av dem blev skadad, enligt polisen.Järnrörsmannen, som polisen tror var påverkad av narkotika, kunde senare gripas.
Polis i tre länder grep 17 i drogräder
Polisen i Australien, Dubai och Nederländerna har gripit 17 personer och beslagtagit närmare två ton narkotika i drogräder.
Läs mer om Australien, Dubai och Nederländerna.