Nervgiftet

Myndigheter varnar för att giftet kan finnas kvar i Salisbury

Brittiska myndigheter varnar för att livsfarliga doser av nervgiftet Novitjok ännu kan finnas på de platser i Salisbury som Sergej Skripal och hans dotter besökte innan de insjuknade för sex veckor sedan. Saneringen väntas ta flera månader i anspråk.

Kemisten som skapade nervgiftet: Vår statsledning har en historia av att ljuga

På 1970-talet var Vladimir Uglev en av de ledande sovjetiska kemisterna som utvecklade en grupp nya, fruktansvärda nervgifter. De fick samlingsnamnet Novitjok. I dag håller Uglev det för sannolikt att den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades med hans skapelse i Storbritannien.
Storbritannien: Ryssland testade att sprida nervgiftet via dörrhandtag
Storbritannien har i ett ovanligt avslöjande av underrättelseinformation gjort offentligt nya uppgifter som pekar ut Ryssland som ansvarigt för förgiftningen av Sergej och Julia Skripal. Bland annat uppges att den ryska underrättelsetjänsten övervakade Julias Skripals e-post sedan 2013, och att Ryssland har testat att sprida nervgiftet Novitjok via dörrhandtag.
Frankrike kan komma att stödja USA:s anfall mot Assadregimen
0:26 Spela "Det var nervgiftet Novitjok" klipp i dag kl 19:24 längd 0:26 Organisationen för förbud mot kemiska vapen bekräftar nu att nervgiftet Novitjok använts mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Återhämtning för rysk spion kan ta tid

Utrikes. Den förgiftade ryska spionen Sergei Skripal är på bättringsvägen efter giftattacken för över en månad sedan men det är möjligt att nervgiftet som användes kan ge bestående skador.
Läs mer om Sergei Skripal.
Återhämtning för rysk spion kan ta tid
Den förgiftade ryska spionen Sergei Skripal är på bättringsvägen efter giftattacken för över en månad sedan men det är möjligt att nervgiftet som användes kan ge bestående skador.
Läs mer om Sergei Skripal.
Vändningen: Ryskt labb bakom nervgiftet
Utrikesminister Boris Johnson har gjort bort sig i ordkriget med Moskva om giftskandalen i Salisbury. Ryssland är på offensiven mot ett Storbritannien som tvingats backa från sina tidigare anklagelser. Säkerhetsexperter varnar att britterna varit för försiktiga i det diplomatiska dramat som växer för varje dag – men nu lägger en brittisk underrättelserapport åter skulden på Ryssland.
Tyskland: Troligt att Ryssland fortfarande tillverkar nervgiftet
Tysklands regering pekar ut Ryssland för att fortfarande ha program för nervgiftet Novitjok som användes i mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Novitjok, Ryssland och Sergej Skripal.
Vladimir Putin vill grundligt utreda nervgasattacken
Ryssland har anklagats för nervgasattacken i brittiska Salisbury.Nu vill president Vladimir Putin se en grundlig utredning efter förgiftningen av ryska ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter, rapporterar AP.Samtidigt har brittiska forskare slagit fast att det inte går att bevisa att nervgiftet kommer från Ryssland.
Uppgifter: Omöjligt bevisa att nervgiftet var gjort i Ryssland
Brittiska vetenskapsmän har inte lyckats visa att det nervgift som användes för att försöka mörda den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter är gjort i Ryssland.
Läs mer om Ryssland och Sergej Skripal.
Skripal troligen förgiftad via sin ytterdörr
Brittisk polis tror att den 66-årige forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.
Skripal troligen förgiftad via sin ytterdörr
Utrikes. Brittisk polis tror att den 66-årige forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.
Sergej Skripal förgiftades i hemmet
Den ryske tidigare dubbelagenten utsattes för nervgiftet i hemmet, visar brittiska polisens utredning.
Nervgiftet kan ha gett skador för livet
Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal som skadades av nervgift den 4 mars kan ha fått nedsatt mental förmåga och kanske aldrig kommer att återhämta sig, enligt den brittiske domaren David Williams.
Läs mer om Julia Skripal och Sergej Skripal.
Nervgiftet kan ha gett ex-agenten skador för livet
Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal som skadades av nervgift den 4 mars kan ha fått nedsatt mental förmåga och kanske aldrig kommer att återhämta sig, enligt den brittiske domaren David Williams.
Läs mer om Julia Skripal och Sergej Skripal.
Rysslands ambassadör: Sverige var bara en gissning
Ryssland tonar ner helgens anklagelse mot Sverige som möjlig källa till nervgiftet som användes mot ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Det framgår efter utrikesdepartementets träff med Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev. – Det var ingen officiell förklaring från rysk sida, bara en gissning, säger Tatarintsev till Expressen.
Ryske ambassadören backar om giftutspelet
Ryssland har anklagat Sverige som möjlig källa till nervgiftet som användes mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia.Nu har utrikesdepartementet träffat landets ambassadör Viktor Tatarintsev – som backar från det tidigare påståendet.– Det var ingen officiell förklaring för rysk sida, bara en gissning, säger Viktor Tatarintsev.
EU kräver svar – Ryssland slår tillbaka med full kraft
Giftattacken mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia har blivit storpolitik.Nu kräver EU att Ryssland redogör för sitt program kring nervgiftet Novichok – samtidigt som Ryssland kräver bevis för anklagelserna mot dem.– Det här är klassisk rysk strategi, att gömma en nål sanning i en höstack av lögner, säger brittiske utrikesministern Boris Johnson till Sky News.
Ryssland pekar ut Sverige i gifthärva
Ryssland pekar ut länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet som användes i attacken mot Sergej Skripal - däribland Sverige. "Oacceptabelt och grundlöst", anser utrikesminister Margot Wallström.
Uppgifter: Nervgiftet spreds i ryske ex-spionens bil
Den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia kan ha förgiftats genom bilens ventilationssystem, enligt källor till ABC News. Brittiska myndigheter uppges nu vara säkra på att giftet kommer från den ryska militären.
Läs mer om Julia och Sergej Skripal.
Nervgiftet kan ha spritts i Skripals BMW
Nervgiftet som användes i Salisbury kan ha spritts i pulverform via ventilationssystemet i den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripals bil.
Läs mer om Salisbury.
Uppgifter: Nervgiftet spreds i en BMW-bil
Tidigare ryska dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter förgiftades med pulveriserat nervgift.Enligt uppgifter till ABC News spreds giftet genom ventilationen på hans BMW – och ytterligare 38 personer kan ha drabbats av giftet.Ryssland har pekat ut Sverige efter nervgiftsattacken mot tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal.
Internationella experter testar nervgiftet i spionhärvan
London pekar österut mot Moskva, som i sin tur nekar i sten eller pekar i alla möjliga andra väderstreck. Nu ska Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skicka folk som tar prover för att analysera varifrån nervgiftet kom som användes i attacken i Salisbury.
Läs mer om Moskva, Organisationen och Salisbury.
Internationella experter testar nervgiftet
London pekar österut mot Moskva, som i sin tur nekar i sten eller pekar i alla m...
Läs mer om Moskva.
Internationella experter testar nervgiftet
London pekar österut mot Moskva, som i sin tur nekar i sten eller pekar i alla möjliga andra väderstreck. Nu ska Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skicka folk som tar prover för att analysera varifrån nervgiftet kom som användes i attacken i Salisbury.
Läs mer om Moskva, Organisationen och Salisbury.