Nfc

Brotten med sprängmedel dubblerades under 2017

I takt med att allvarliga sprängningar ökat skickar polisen allt fler ärenden för analys hos Nationellt forensiskt centrum. Antalet fall som rör explosiva ämnen landade på ungefär 200 – dubbelt så många jämfört med tidigare år. – 2017 var ett rekordår på flera fronter, säger Anna Nilsson, forensiker på NFC.
Läs mer om Anna Nilsson, NFC och Nationellt.

NFC tillbakavisar kritik om Fittja-utredning

Den kritiserade utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja har aktualiserat frågan om långa väntetider för tekniska analyser. Det har dock inte varit ett problem i Fittja-fallet, hävdar chefen för NFC, Nationellt forensiskt centrum. Samtidigt medger hon att våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat arbetsbördan.
NFC tillbakavisar kritik om Fittja-utredning
Den kritiserade utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja har aktualiserat frågan om långa väntetider för tekniska analyser. Det har dock inte varit ett problem i Fittja-fallet, hävdar chefen för NFC. Samtidigt medger hon att våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat arbetsbördan.
Larmet inifrån polisen: Viktiga utredningar staplas på hög
Avdelningen spelar en nyckelroll i polisens utredningsarbete.Men nu slår Nationellt forensiskt centrum, NFC, på polisen larm om att man behöver bli många fler för att klara av att korta avdelningens långa handläggningstider.Flera utredningar tvingas vänta länge på svar – och brottsoffer drabbas när avdelningen tvingas välja bort ärenden.– Det är det som gör ont, och det som belastar personalen. Det är frustrerande att sitta i den situationen, säger Lena Klasn, avdelningschef på NFC.
Läs mer om Lena Klasn, NFC och Nationellt.

Fler analyser väntar efter gruppvåldtäkt i Fittja

Fem personer har hittills åtalats för inblandning i en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja i Botkyrka förra sommaren. Men fler kan komma att ställas inför rätta, då ytterligare 37 prover från brottsplatsen väntar på att analyseras hos Nationellt forensiskt centrum (NFC), skriver Metro.
Läs mer om Botkyrka, Fittja, Metro och Nationellt.
Sony lanserar egen smart högtalare med Google Assistant
Sony LF-S50G Wireless Speaker har inbyggd subwoofer, samt stöd för Bluetooth, nfc och wifi.
Läs mer om Bluetooth och Google Assistant.
DNA-experten: Så arbetar polisen med kroppsfyndet
Polisen har hittat en DNA-koppling mellan kroppen som hittades i Kögebukten och Kim Wall, uppger de på Twitter.Det kan bli en nyckel i polisens utredning.Mycket handlar om hur kroppen bevarats i saltvattnet – och vad som finns att jämföra med.– Vatten påverkar, men man vet inte hur mycket det påverkar, säger DNA-experten Anne Kihlgren, som tidigare arbetat på Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).
Friad trots starkt dna-bevis
Vid ett villainbrott i Höllviken söder om Malmö lämnade tjuven blodsspår på flera platser i huset. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) kom blodet från två personer och analysen pekade ut en av dem, en 27-årig Malmöbo, med en så kallad +4 vilket är det starkaste sambandet som finns.
Läs mer om Höllviken, Malmö och Malmöbo.
Nfc kan komma att användas till mer än Apple Pay i IOS 11
I ett interndokument beskriver Apple sina planer för tekniken.
Läs mer om Apple och Apple Pay.
Jailbreak-utvecklare lyckas aktivera nfc på Iphone 6S
Elias Limneos har hittat ett sätt att aktivera nfc-kretsen i Iphone 6S så att den kan kommunicera med vilka nfc-utrustade enheter som helst.
Läs mer om Iphone.
Tova,19, hittades runt 20 meter ut i vattnet
Tova Moberg hittades runt 20 meter ut i vattnet vid gården utanför Njutånger, berättar nu åklagaren Christer Sammens. Gården är fortfarande avspärrad och fynd från brottsplatsundersökningen kommer att skickas på teknisk analys. – Vissa saker kommer naturligtvis att skickas till NFC (Nationellt forensiskt centrum), säger Christer Sammens.
Läs mer om NFC och Njutånger.
SJ testar nfc-chipp i handen som alternativ till vanliga tågbiljetter
Affärsresenärer kan nu blippa sitt inopererade chipimplantat i stället för att visa upp en traditionell biljett.
Terroristens spår analyseras av NFC i hemlig utredning
Arbetet är så hemligt att medarbetarna inte ens vet vad kollegorna gör i samma mål. Nu går forensikerna på NFC igenom materialet efter terrordådet på Drottninggatan.
Läs mer om Drottninggatan och NFC.
C-förslag: En miljard till rättsväsendet
Fler åklagare, utökat vittnesskydd och stärkt Nationellt forensiskt centrum (NFC). Så lyder några av de kommande förslagen i Centerpartiets skuggbudget, som vill satsa närmare en miljard kronor mellan perioden 2018–2021 på att stävja brottslighet, rapporterar Svenska Dagbladet.
Läs mer om Nationellt och Svenska Dagbladet.
Betala notan med dina solglasögon - här testas Visas NFC-glasögon
Betala med solglasögonen? Ja, om Visa får bestämma. Vi har kikat på företagets prototyp-brillor.
Läs mer om Visa.
Hotbrev till SVT-medarbetare innehöll mjöl
De hotbrev med ett vitt pulver som skickades till flera medarbetare på SVT:s Uppdrag granskning innehöll mjöl. Det visar den analys som genomförts vid Nationellt forensiskt centrum (NFC), uppger SVT Nyheter Väst.
Läs mer om Nationellt.
Dokument avslöjar Apple TV-liknande pryl
Den nya enheten saknar wifi men är utrustad med nfc.
Läs mer om Apple TV-liknande.
Sveriges CSI löser brott med teknik i forskningens framkant – följ med in till NFC
Ansiktsigenkänning, 3d-modeller och nya sensorer. Här är spetstekniken som ska göra att polisen löser fler brott. Vi gläntar på dörren till it-forensikernas labb i Linköping.
Läs mer om Linköping och NFC.
Sveriges CSI löser brott med teknik i forskningens framkant – följ med in till NFC
Ansiktsigenkänning, 3d-modeller och nya sensorer. Här är spetstekniken som ska göra att polisen löser fler brott. Vi gläntar på dörren till it-forensikernas labb i Linköping.
Läs mer om Linköping och NFC.
Pressbyrån redo för kontaktlösa betalningar – nu väntar man bara på kunderna
Nu går det att betala kontaktlöst med nfc på Pressbyrån och 7-Eleven. Men än så länge är det få svenska banker som infört nfc-kort för sina kunder.
Läs mer om Pressbyrån.
Pressbyrån redo för kontaktlösa betalningar – nu väntar man bara på kunderna
Nu går det att betala kontaktlöst med nfc på Pressbyrån och 7-Eleven. Men än så länge är det få svenska banker som infört nfc-kort för sina kunder.
Läs mer om Pressbyrån.
NFC ger allt snabbare labbresultat
De långa handläggningstiderna hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping är ett krympande...
Läs mer om Linköping och Nationellt.
Myndighet har godkänt mystisk Apple-produkt
Den amerikanska myndigheten FCC (Federal Communications Commission) har nyligen godkänt en ny Apple-produkt med modellbeteckningen A1844 och som är rustad med både bluetooth och NFC. Enheten har däremot inte wifi.
Läs mer om Apple-produkt, FCC och NFC.