Nfc

Mördade Maruas bror: Ska inte behöva vänta så länge

I 16 år har mördade Marua Ajouz familj levt i ovisshet.Nya svar från NFC som kan föra polisen närmare en lösning på styckmordet och ge familjen upprättelse har nu dröjt – i ett helt år.– Man ska inte behöva vänta på svar så pass länge. Det är ändå människoliv vi har att göra med, någon högre prioritering finns väl inte, säger Maruas bror Abdel Ajouz.
Läs mer om Abdel Ajouz, Marua Ajouz och NFC.

Årslång väntan för utredare av kalla fall

För ett år sedan hittades kvarlevorna efter en 18-årig kvinna från Malmö som försvann 2002. Tidigare hade hennes huvud hittats i en skog utanför Malmö. Nu har polisen väntat i mer än ett år på provresultat från Nationellt forensiskt center (NFC).
Läs mer om Malmö och Nationellt.
Polisen kan ha säkrat Högsbomördarens DNA
Eddie Svensson mördades i sin lägenhet i Högsbo – i samma kvarter skedde ett blodigt mordförsök i en annan bostad.Polisen misstänker att samma gärningsman ligger bakom dåden.Nu hoppas man att proverna som skickats in till NFC kan innehålla en dna-profil på gärningsmannen.– Vi väntar på analyssvar som förhoppningsvis kan ge besked om detta, men jag vet inte hur lång tid det kommer att ta, säger Peter Kron, gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Göteborg.
Läs mer om Göteborg, Högsbo, NFC och Peter Kron.
DNA-analysen av Kevins kläder klar
1998 mördades fyraårige Kevin i Arvika.Förra året återupptogs utredningen som är i sitt slutskede och svaren på DNA-analysen av Kevins kläder är nu klar, rapporterar Dagens Nyheter.– Vi har nu fått DNA-svaren från NFC och har hållit de sista förhören, säger åklagaren Niclas Wargren till DN.
Läs mer om Arvika.Förra, Kevin och NFC.

Dna-svar av mördade Kevins kläder har inkommit

Den återupptagna förundersökningen om mordet på fyraårige Kevin börjar närma sig sitt slut. – Vi har nu fått dna-svaren från NFC (nationellt forensiskt centrum) och har hållit de sista förhören, säger åklagaren Niclas Wargren.
Läs mer om Kevin och NFC.
Våldsamma rånare fria på grund av NFC – inblandade i nya rån
Rånarna trängde sig in i bostaden, knivskar sina offer och greps på plats.Men den tekniska analysen från NFC, Sveriges CSI, tar så lång tid att de gripna har släppts på fri fot.Sedan ska de ha begått fler rån.– Åklagarna sliter sitt hår, vi poliser hamnar i ett ingenmansland och misstänkta släpps, säger Joakim Dahl, utredare inom polisens grova våldsgrupp.
Läs mer om Joakim Dahl och NFC.
Kriminalteknikern sågar NFC: Fullständig kollaps
Den långa väntan på svar hos Nationellt forensiskt centrum har fått kriminalteknikern Agne Gelotte att ledsna.Systemet har fullständigt havererat, menar han.– Det är tragiskt att se hur korthuset som var ganska väl fungerande förut faller ihop, säger han.NFC-chefens svar: De får för dåligt material att jobba med.
Läs mer om Agne Gelotte, NFC och Nationellt.
Därför dröjer Bjärredfallet - analyserna drar ut på tiden
Polisens arbete med att samla in spår i villan där en Bjärredfamilj hittades död i januari gick snabbt.Men de tekniska analyserna ska dröja länge - åtminstone till sommaren.Orsaken: Analyserna drar ut på tiden hos NFC.
Efter Kvällspostens avslöjande - L kräver att regeringen agerar
NFC:s nya metoder försämrar undersökningen av fingeravtryck, avslöjar Kvällsposten.Nu vill Liberalerna att regeringen agerar.– Ert avslöjande visar att man tidigare inte granskat NFC på djupet, säger rättspolitiske talespersonen Roger Haddad.
NFC:s svar efter artikeln: Faktafel och missuppfattningar
Enligt NFC är avslöjandet om att man fuskar bort ärenden oseriöst.I ett långt svar riktar de kritik mot granskningen som de anser innehåller faktafel och missuppfattningar.– Tvärtom har vi arbetat mer effektivt genom digitalisering, säger Anders Åström, chef på Kemi- och tekniksektionen.
Läs mer om Kemioch.
NFC fuskar bort ärenden – vissa brott nedprioriteras
NFC, Sveriges CSI, är rejält pressat.Arbetet med teknisk bevisning går så långsamt att fall läggs ner, misstänkta släpps eller sitter häktade för länge.Därför har NFC nu hittat en ny arbetsmetod för att bli av med sin stora hög av ärenden inom fingeravtrycksidentifiering.Balansprojektet, som pågått i flera månader, beskrivs utåt som en stor framgång.Men interna dokument avslöjar något annat.
Läs mer om NFC.
Brotten med sprängmedel dubblerades under 2017
I takt med att allvarliga sprängningar ökat skickar polisen allt fler ärenden för analys hos Nationellt forensiskt centrum. Antalet fall som rör explosiva ämnen landade på ungefär 200 – dubbelt så många jämfört med tidigare år. – 2017 var ett rekordår på flera fronter, säger Anna Nilsson, forensiker på NFC.
Läs mer om Anna Nilsson, NFC och Nationellt.
NFC tillbakavisar kritik om Fittja-utredning
Den kritiserade utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja har aktualiserat frågan om långa väntetider för tekniska analyser. Det har dock inte varit ett problem i Fittja-fallet, hävdar chefen för NFC, Nationellt forensiskt centrum. Samtidigt medger hon att våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat arbetsbördan.
NFC tillbakavisar kritik om Fittja-utredning
Den kritiserade utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja har aktualiserat frågan om långa väntetider för tekniska analyser. Det har dock inte varit ett problem i Fittja-fallet, hävdar chefen för NFC. Samtidigt medger hon att våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat arbetsbördan.
Larmet inifrån polisen: Viktiga utredningar staplas på hög
Avdelningen spelar en nyckelroll i polisens utredningsarbete.Men nu slår Nationellt forensiskt centrum, NFC, på polisen larm om att man behöver bli många fler för att klara av att korta avdelningens långa handläggningstider.Flera utredningar tvingas vänta länge på svar – och brottsoffer drabbas när avdelningen tvingas välja bort ärenden.– Det är det som gör ont, och det som belastar personalen. Det är frustrerande att sitta i den situationen, säger Lena Klasn, avdelningschef på NFC.
Läs mer om Lena Klasn, NFC och Nationellt.
Fler analyser väntar efter gruppvåldtäkt i Fittja
Fem personer har hittills åtalats för inblandning i en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja i Botkyrka förra sommaren. Men fler kan komma att ställas inför rätta, då ytterligare 37 prover från brottsplatsen väntar på att analyseras hos Nationellt forensiskt centrum (NFC), skriver Metro.
Läs mer om Botkyrka, Fittja, Metro och Nationellt.
Sony lanserar egen smart högtalare med Google Assistant
Sony LF-S50G Wireless Speaker har inbyggd subwoofer, samt stöd för Bluetooth, nfc och wifi.
Läs mer om Bluetooth och Google Assistant.
DNA-experten: Så arbetar polisen med kroppsfyndet
Polisen har hittat en DNA-koppling mellan kroppen som hittades i Kögebukten och Kim Wall, uppger de på Twitter.Det kan bli en nyckel i polisens utredning.Mycket handlar om hur kroppen bevarats i saltvattnet – och vad som finns att jämföra med.– Vatten påverkar, men man vet inte hur mycket det påverkar, säger DNA-experten Anne Kihlgren, som tidigare arbetat på Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).
Friad trots starkt dna-bevis
Vid ett villainbrott i Höllviken söder om Malmö lämnade tjuven blodsspår på flera platser i huset. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) kom blodet från två personer och analysen pekade ut en av dem, en 27-årig Malmöbo, med en så kallad +4 vilket är det starkaste sambandet som finns.
Läs mer om Höllviken, Malmö och Malmöbo.
Nfc kan komma att användas till mer än Apple Pay i IOS 11
I ett interndokument beskriver Apple sina planer för tekniken.
Läs mer om Apple och Apple Pay.
Jailbreak-utvecklare lyckas aktivera nfc på Iphone 6S
Elias Limneos har hittat ett sätt att aktivera nfc-kretsen i Iphone 6S så att den kan kommunicera med vilka nfc-utrustade enheter som helst.
Läs mer om Iphone.
Tova,19, hittades runt 20 meter ut i vattnet
Tova Moberg hittades runt 20 meter ut i vattnet vid gården utanför Njutånger, berättar nu åklagaren Christer Sammens. Gården är fortfarande avspärrad och fynd från brottsplatsundersökningen kommer att skickas på teknisk analys. – Vissa saker kommer naturligtvis att skickas till NFC (Nationellt forensiskt centrum), säger Christer Sammens.
Läs mer om NFC och Njutånger.
SJ testar nfc-chipp i handen som alternativ till vanliga tågbiljetter
Affärsresenärer kan nu blippa sitt inopererade chipimplantat i stället för att visa upp en traditionell biljett.
Terroristens spår analyseras av NFC i hemlig utredning
Arbetet är så hemligt att medarbetarna inte ens vet vad kollegorna gör i samma mål. Nu går forensikerna på NFC igenom materialet efter terrordådet på Drottninggatan.
Läs mer om Drottninggatan och NFC.