Nmr

Polispådrag vid finska demonstrationer

Närmare 200 poliser har i uppdrag att bevaka två demonstrationer i Tammerfors, där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ska demonstrera vid lunchtid på lördagen. En motdemonstration inleds en timme tidigare.
Läs mer om Nordiska.

Här går bombnazisten till attack mot polisen

Den tidigare nazistledaren i Göteborg, Viktor Melin, dömdes häromveckan till sex år och sex månaders fängelse för bombattackerna i Göteborg.Nu döms han igen – för att beväpnad med en stor sköld ha gått till attack mot polisen i samband med att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade utan tillstånd.
Nazistledaren Simon Lindbergs familjemedlem får inte ha vapen
En av nazistledaren Simon Lindbergs familjemedlemmar nekas vapenlicens.Personen är ostraffad och har jägarexamen – men förbjuds ändå äga ett hagelgevär på grund av närheten till NMR.Att inneha skjutvapen är ingen mänsklig rättighet, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.
NMR:s symbol inte hets mot folkgrupp
En person har anmält nazistiska Nordiska motståndsrörelsen icke tillståndsgivna demonstration i Göteborg till Justitiekanslern.Anmälan gällde bland annat förekomsten av den så kallade tyrrunan på de fanor som den nazistiska organisationens företrädare använde vid sin marsch.Men Justitiekanslern väljer att inte inleda någon förundersökning.

Knivbeväpnad nazist jagade fyra tonåringar

Han sitter på en bänk i en busskur i Trollhättan och får en fråga om en buss går till en adress.Mannen – en aktiv nazist – svarar kom närmare, plockar fram en kniv ur jackan, skriker jävla svartskallar och börjar jaga fyra tonåringar med kniven i högsta hugg, enligt åklagaren.Mannen, som nu bland annat åtalas för hets mot folkgrupp, nekar till att vara aktiv inom nazistiska NMR. Något som inte stämmer.Han deltog bland annat vid de stora demonstrationerna i Göteborg och Falun tidigare i år, iförd kläder som endast organisationens aktivister bär.
Läs mer om Falun, Göteborg, NMR och Trollhättan.
Tyrrunan inte hets mot folkgrupp enligt JK
Justitiekanslern fick in en anmälan om NMR:s symbol tyrrunan efter demonstrationen i Göteborg 17 september.Men enligt JK utgör användandet av tyrrunan inte hets mot folkgrupp, skriver Aftonbladet.JK har nämligen beslutat att inte inleda någon förundersökning.
Läs mer om Aftonbladet.JK och Göteborg.
Polis anmäld efter nazistdemonstrationen
Ett 20-tal nazister greps av polisen och misstänks för brott i samband med Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg nyligen. Nu har även flera polisanmälningar mot polisen lämnats in, rapporterar SVT Väst.
Läs mer om Göteborg och Nordiska.
Här är nazisterna som greps efter upploppet i Göteborg
Här är nazisterna som gick i främsta ledet i den våldsamma nazistmarschen i Göteborg. Medan skattebetalarna får börja betala av notan på minst 20 miljoner kronor i marschens spår - triumferar Nordiska motståndsrörelsen, NMR, över att deras 23 anhållna aktivister har släppts fria. –Det är en ganska bred grupp av ledare, medlemmar och aktivister med olika funktioner inom NMR, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo. Och de misstänks alla fortfarande för våldsamt upplopp.
Aktiv nazist jobbade på anstalt – cheferna visste
En medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har under nästan två års tid arbetat på Kriminalvårdens anstalt i Vä, i Kristianstad, rapporterar Kristianstadsbladet.Enligt tidningen har ledningen känt till att mannen är medlem i den nazistiska organisationen i två års tid.– Jag kan inte lägga någon värdering i vilka organisationer som en person är medlem i, så länge det är tillåtna och icke-kriminella organisationer, säger Stefan Karström som är chef för anstalten.
Ministern: Fler ska kunna dömas för terrorbrott
Nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes för vinterns bombdåd i Göteborg – men åtalades aldrig för terrorbrott. Efter SvD/Aftonbladets granskning av fallet ska nu regeringen se över terrorlagen och hur begreppet befolkningsgrupp ska tolkas.
Läs mer om Göteborg, NMR och Nordiska.
Troligen kommer nazisterna vilja återupprätta anseende
Säkerhetspolisen bedömer att den avbrutna demonstrationen i Göteborg kommer påverka NMR:s agerande i framtiden. – Troligtvis finns ett visst behov av att försöka återupprätta något sorts anseende, säger Säpos senior analytiker Ahn-Za Hagström.
Läs mer om Ahn-Za Hagström och Göteborg.
NMR-ledaren Simon Lindberg släppt
Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) Simon Lindberg har släppts av polisen i Göteborg. Det uppger hans advokat, enligt GT.
Läs mer om Göteborg och Nordiska.
Beslut om NMR-häktningar på måndag eller tisdag
Under måndagen inleder åklagare i Göteborg arbetet med att bedöma om det finns häktningsskäl för de 23 personer som anhölls i samband med nazistiska NMR:s demonstration i helgen. – Om det hinns med så fattas beslut under dagen (måndag), annars i morgon, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.
Kim Salomon: Goebbels hade varit nöjd med helgen i Göteborg
Redan tidigt på lördagskvällen var analyserna färdigstöpta i tv. Motdemonstranterna vann eftersom nazisterna förhindrades att ens börja marschrutten. Sportsmetaforiken kan diskuteras. Men ska en vinnare utropas blir det nog snarare Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
Läs mer om Göteborg och Nordiska.
Polischefens önskan – efter demonstrationen
Polisen tillät nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att marschera i Göteborg, men avbröt demonstrationen när NMR inte höll sig till den anvisade vägen och trotsade polisens uppmaningar att stanna.Nu vill polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, se en utredning om demonstrationsrätten, skriver Göteborgs-Posten.– Grundfrågan är hur långt demonstrationsrätten sträcker sig i förhållande till andra människors rättigheter, säger han till GP.
Anmälningar om NMR-plakat
Flera polisanmälningar har gjorts på grund av plakat som användes under lördagens demonstrationer i Göteborg, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Göteborg.
De utgör inte något hot mot det styrande skiktet
Karin Olsson i samtal med Expressens David Baas om NMR
Läs mer om NMR.
Bokmässan tappade 35 procent av sina besökare
Göteborg. Bokmässan tappade 35 procent av sina besökare i lördags. Många valde att stanna hemma på grund av oron för våldsamheter kring Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration.
Läs mer om Nordiska.
Ni måste härifrån – se dokumentären om NMR
VIDEO | SvD och Aftonbladet har i en gemensam granskning kartlagt de svenska nazisterna inom NMR, Nordiska motståndsrörelsen. De vill krossa demokratin, och personer inom NMR är ett hot mot rikets säkerhet, menar Säpo. Här är dokumentären om Nordiska motståndsrörelsen.
Läs mer om Aftonbladet, NMR, Nordiska och Säpo.
23 anhållna efter nazistdemonstrationen
23 personer har anhållits efter NMR:s demonstration i Göteborg under lördagen.Samtliga är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.
Läs mer om Göteborg.
Göteborgspolisen: Normal natt
Polisen befarade att gårdagens oroligheter i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) marsch i Göteborg skulle fortsätta under resten av dygnet.
Läs mer om Göteborg och Nordiska.
NMR:s fiasko: Gick stukade ur det här
Utebliven demonstration, färre deltagare än utlovat, ledaren Simon Lindberg greps och bråk med polisen.För NMR blev kraftsamlingen i Göteborg ett bakslag, enligt Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidningen Expo.– Kaxigheten gjorde att de föll ännu hårdare, säger Leman.
När man för fram budskapen blir det våldsamt upplopp
Nazisterna avvek plötsligt från den anvisade vägen och hissade sina symbolprydda flaggor nära Bokmässan. Då avbröts den planerade NMR-demonstrationen av polisen – som beskriver insatsen som framgångsrik.
Läs mer om Bokmässan.