Noa

Försenad poliskommendering till EU-mötet i Göteborg

Poliskommenderingen till EU-toppmötet i Göteborg har försenats. Anledningen är meningsskiljaktigheter mellan polisledningen i Göteborg och NOA, polisens Nationella operativa avdelning, om hur många poliser som ska skickas till Göteborg och när de ska vara i tjänst. –Det har varit en förvaltningsrättslig sätesförlossning att få runt det här, säger polischef Erik Nord.

Polisen: Sverige ett smörgåsbord för internationella stöldligor

En klar majoritet av stölderna av båtmotorer och bildelar begås av internationella ligor.Och det kommer bara öka, enligt polisens prognos.– Tyvärr är det så att man kommer till Sverige som till ett smörgåsbord, man äter och åker mätt härifrån, säger Bo Löf, polisinspektör på Nationella operativa enheten (NOA), till SVT.
Läs mer om Bo Löf, Nationella, SVT och Sverige.
Konsertrecension: Run the Jewels – en fest som Annexet nog inte sett på länge
Noa Söderberg om Run the Jewels och Danny Brown på Annexet i Stockholm.
Läs mer om Annexet, Danny Brown, Run och Stockholm.
Konsertrecension: Bryson Tiller & Iamddb är sympatisk men färglös hiphop
Noa Söderberg om Bryson Tiller & Iamddb på Annexet.
Läs mer om Annexet, Bryson Tiller och Iamddb.

Myndigheter visste inte att de blivit hackade

Kvällsposten avslöjade i veckan att en datahackare vid ett dataintrång kom åt topphemliga dokument från flera myndigheter.Efteråt fick Noa (polisens underrättelsetjänst) och Säpo uppdraget att informera de berörda myndigheterna om angreppen.Men trots det vet flera av de drabbade myndigheterna och företagen fortfarande inte vad som har drabbat dem.
Läs mer om Noa och Säpo.
Minnesord: Björn Stampes
Som tidigare meddelats har konstnären Björn Stampes, Stockholm, omkommit i en olycka, endast 53 år gammal. Han efterlämnar sambon Sophi Vejrich och sönerna Noa och Elia.
Läs mer om Elia, Noa, Sophi Vejrich och Stockholm.
Polisen kan tvingas ta bort kameror i förorterna
Polisen anser att den nya kamerabevakningslagen skulle försvåra arbetet i utsatta områden. – De 55 kameror som vi har tillstånd för i Rinkeby, Husby och Tensta skulle inte få sitta kvar, säger Joakim Söderström, vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).
Minnesord: Björn Stampes
Konstnären Björn Stampes, Stockholm, har hastigt avlidit 53 år gammal. Närmast anhöriga är sambon konstnären Sophi Vejrich och sönerna Noa och Elia, men Björns bortgång är en förlust inte enbart för familj och vänkrets.
Läs mer om Elia, Noa, Sophi Vejrich och Stockholm.
Polischef använde privat mejl i tjänsten
Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson, har använt sin privata Hotmail-adress för att skicka känsliga uppgifter i tjänsten. Däribland har ett av mejlen innehållit ämnesraden Råd Noa Säpo, skriver Svenska Dagbladet.
Polischef använder privat e-post för känsliga uppgifter
Uppgifter om polisens underrättelsearbete har skickats från en högt uppsatt polischef till hans egen privata e-post, kan SvD avslöja. Även mejl med ekonomiunderlag, polisens satsning på särskilt prioriterade områden och ett mejl med ämnesraden Råd Noa Säpo har skickats från och till den privata e-postadressen.
Läs mer om Råd Noa Säpo och SvD.
De ser orörliga ut – hur ska det här gå?
I kväll börjar Premier League, när Arsenal möter Leicester i säsongens första match.Därför har SportExpressens Noa Bachner rankat samtliga lag inför säsongen. Rankingen kommer att ske löpande, med lagen som han tror slutar på plats 20-19 som start.Listan kommer sedan att uppdateras efter följande:08.00: Lag 20-1909.00: Lag 18–1710.00: Lag 16–1511.00: Lag 14–1312.00: Lag 12–1113.00: Lag 10–914.00: Lag 8–715.00: Lag 6–516.00: Lag 4–317.00: Lag 2–1
Läs mer om Arsenal, Leicester och Premier League.
Polisen hinner inte utreda våldsbrotten
Polisens utredningar om våldsbrott fortsätter att minska och högen av ouppklarade brottsutredningar växer, visar ny statistik som DN tagit del av. – Läget är bekymmersamt, men det finns positiva tecken, säger Johan Grenfors vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa.
Läs mer om Nationella och Noa.
Rikspolischefen vill se mer kameraövervakning
Med 400 miljoner kronor ska polisens förmåga att bekämpa terrorism stärkas.Men det är inte nog. Det tycker rikspolischefen Dan Eliasson bland annat vill se mer kameraövervakning.– Erfarenheten från terrordåd i Europa är att övervakningskameror ger snabba lägesbilder och underlättar operativa beslut, skriver Dan Eliasson och NOA-chefen Mats Löfving på DN debatt.
Läs mer om Dan Eliasson och Europa.
Polisen: Stulna läkemedel attraktiva droger
– Det finns en marknad för de här läkemedlen. De är attraktiva droger på den illegala marknaden, säger Stewe Alm, narkotikaexpert på polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Läs mer om Noa och Stewe Alm.
Misstänkta äggplundrare anhållna
Två utländska medborgare, en man och en kvinna, har anhållits misstänkta för förberedelse till grovt artskyddsbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. –Vi misstänker att internationell organiserad grov brottslighet ligger bakom, säger Filippo Bassini, gruppchef för enheten för artskyddsbrott vid Polisens nationella operativa avdelning, NOA
Läs mer om Filippo Bassini och NOA.
Stöldvåg på svenska sjukhus – kan ha koppling till knarksmugglare
De senaste veckorna har en stöldvåg drabbat flera svenska sjukhus och medicinsk utrustning för miljontals kronor har stulits.Polisens Nationella avdelning (NOA) undersöker nu kopplingar mellan brotten – men riktar även blicken ut i Europa där liknande stölder har begåtts.I Grekland misstänks utrustningen ha stulits för att användas av knarksmugglare.– Vi utesluter inte att det kan vara så som det rapporteras från andra håll i Europa, säger Håkan Wall, enhetschef vid NOA till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet, Europa, Håkan Wall och NOA.
Här är de 15 största stjärnorna i U21-EM
U21-EM drar i gång på fredagskvällen när Sverige möter England.Här rankar Noa Bachner turneringens 15 största stjärnor.
Läs mer om England.Här, Noa Bachner och Sverige.
Noa Bachner: Sverige måste bli en en ursäkt
I kväll var det meningen att det redan skulle vara kört, men det är det inte.Steg för steg, från klarhet till klarhet – hur hamnade vi här egentligen? I gruppfinal mot Frankrike? Med ett landslag med guldkant och ett gäng riktiga anledningar att faktiskt hoppas på något?
Läs mer om Frankrike.
Polisen varnar: Svara inte på bluffsamtal
Misstänkta bluffsamtal från Somalien har de senaste dagarna drabbat privatpersoner över hela landet.Svarar man på samtalet kan det resultera i en saftig räkning efteråt. Nu har polisens Nationella operativa avdelning (NOA) kopplats in.– Väntar man inget samtal så ska man kanske inte svara om det ringer från det här landsnumret, säger Calle Persson, vid polisen i region syd - som själv väcktes av ett misstänkt bluffsamtal natten mot lördagen.
Expressen kan ta storslam på Guldskölden
Finalisterna till årets Guldskölden är klara.Och Expressen har hela fyra nominerade till den avslutande omröstningen: Noa Bachner, Markus Wulcan, Daniel Kristoffersson och Thomas Wilbacher.–Det är såklart oerhört smickrande, säger Wilbacher.
NOA BACHNER: Vi ska förvänta oss mer av Djurgården
Grimaser i kvällssolen, långsamma anfall och cementförsvar.Det skulle inte vara lätt, och det var det inte.Är det någonstans segertåg kan ta stopp så är det på Stadsparksvallen, men man borde kunna vänta sig mer av Djurgården.
Läs mer om Djurgården och Stadsparksvallen.
NOA BACHNER: Vi har ett jätteproblem
IFK Göteborgs match mot AIK ställs in efter försök att manipulera resultatet.Vad vi har är inte bara en fråga om nytt speldatum, en modig spelare eller polisiär förundersökning.Vi har ett jätteproblem.
Läs mer om AIK.
NOA BACHNER: Laget som försökte vinna mest vann
Laget som försökte vinna mest vann.Efter en halvlek fylld av spelmässiga låsningar och avdomnad anfallsfotboll var det Djurgården som tog på sig uppdraget att avgöra.Då har man bättre chans att göra det än om man inte gör det.
Läs mer om Djurgården.
NOA BACHNER: Är något lag lika förbättrat som Hammarby?
Välkommen till Örjans Vall! Här är din bonusgåva.Hammarby tackade och tog emot, Halmstad fick spela ännu en match i uppförsbacke.Det är inte fotboll som serveras med champagne, men frågan är om något lag i hela serien är lika förbättrat som Bajen?
Läs mer om Bajen, Halmstad och Hammarby.