Nobel center

Kritiken kan vara spiken i kistan för Nobel Center

Skarp kritik kan tvinga Nobelstiftelsen att tänka nytt. Om Nobel Center flyttas från Blasieholmen skulle det kunna bidra till Stockholms utveckling, och samtidigt skapa nya möjligheter för det trångbodda Nationalmuseum.

Nobel Center bör byggas vid Norrtull

Här, på den avrivna tomten mellan Norrtull och Wenner-Gren Center, bör det nya Nobel Centret byggas i stället för som planerat på Blasieholmen, här på denna plats, dock med en annan utformning än den guldskimrande lådliknande byggnaden på skissen ovan, menar Richard Murray, ordförande i Förbundet Ekoparken, och arkitekten Kerstin Westerlund Bjurström som talade vid en rundvandring, som lockade runt sjuttiofem deltagare, i Hagaparken, här ledd av initiativtagaren till Nationalstadsparken Henrik Waldenström och med Blasieholmens vänner, här ordföranden Björn Tarras-Wahlberg, som medarran
Stockholms innerstad – inte längre ett reservat för de rika
Nobel Center har stoppats, Sturegallerian är kvar och de viktigaste husen som revs i Klarakvarteren har byggts upp igen. Kulturhistorikern Mats Wickman går runt i ett framtida Stockholm och ser en stad som har börjat bygga för kontinuitet och samhörighet.
Föreningar får rätt att överklaga Nobel Center
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Samfundet S:t Erik och Sveriges Hembygdsförbund har rätt att överklaga detaljplanen för det planerade Nobelhuset på Blasieholmen.

L: Skapa demokratimuseum i Börshuset i Gamla stan

Vad ska hända med Börshuset i Gamla stan när Nobel flyttar in i sitt nya center? Nu föreslår Liberalerna att ett demokratimuseum ska skapas. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) ser hellre att Nationalmuseum eller Moderna tar över.
Domstol ger grönt ljus för Nobelbygge
Det stred inte mot lagen när Stockholms kommun beslutade om exploatering av mark på Blasieholmen för bygget av Nobel Center. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom.
Nybildade Blasieholmens Vänner vill stoppa Nobel Center-bygget
Drygt femhundra personer samlades på tisdagskvällen på Blasieholmen utanför det rivningshotade tullhuset från 1876 för att protestera mot planerade nobelbygget och organisera motståndet i den den nya Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner som bildades på mötet med initiativtagaren Björn Tarras-Wahlberg som ordförande (till vänster).
Placera Nobel Center i nya universitetsområdet
Med vårt förslag berikas Nationalstadsparken samtidigt som Stockholms city slipper förstörelse av ett nationellt kulturarv. Det skriver Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson som föreslår att Nobel Center placeras nära KTH.
Birgitta Forsberg: Absurt att Lundberg klagar på Nobel center
Nobel center splittrar Sveriges mäktigaste finansfamilj, staten och klicken runt kungaparet. Men det är paradoxalt att Fredrik Lundberg klagar på arkitekturen.
Läs mer om Fredrik Lundberg, Lundberg och Nobel.
Bob Dylans ord tystade Blå Hallen
Stadshuset sken upp i vintermörkret när sällskapen, tillsammans över 1 300 gäster, anlände till den 115:e Nobelfesten. De möttes först av protester mot bygget av det omstridda Nobel center – men väl inne i Blå hallen steg festsorlet. Och Bob Dylans tacktal hyllades.
Läs mer om Blå, Blå Hallen och Nobel.
Efter löfte om bidrag: KD anmäler ministrar till KU
Kristdemokraterna anmäler näringsminister Mikael Damberg (S) och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till konstitutionsutskottet. Detta för regeringens löfte om statligt bidrag till det omstridda byggprojektet Nobel Center i Stockholm.
Höjdarnas bittra strid om Nobel center
Invektiven haglar när eliten strider om Nobel center. På ena sidan: H&M:s ägare Stefan Persson, familjen Wallenberg och Nobelstiftelsen. På den andra: Fredrik Lundberg, kungahuset, Björn Tarras-Wahlberg och delar av kultur-gräddan. Birgitta Forsberg skildrar spelet kring bygget på Blasieholmen.
Lagligt att godkänna Nobel Center
Förvaltningsrätten avslår alla överklaganden om att beslutet att bygga Nobel Center på Blasieholmen är olagligt.
Läs mer om Blasieholmen och Nobel Center.
Statliga pengar till Nobelhusbygge
Regeringen och Stockholms stad går in med stora belopp för att hjälpa Nobelstiftelsen med driften av det planerade Nobel Center.
Nobel Center kan bli en ny almstrid
Det är ett problem för Nobelstiftelsen och dess goda rykte att man inte förstår hur stort motståndet är mot deras plan och hur skadlig den är för Stockholm och dess innevånare, skriver Björn Tarras-Wahlberg i en replik.
Nobel Center får inte förhalas mer
Nobel Center har kritiker men också många anhängare. Det jag vänder mig mot är att rättssystemet missbrukas, att människor vilseleds och att ett angeläget projekt för Stockholm och Sverige medvetet förhalas, skriver Lars Anell, medlem av styrelsen för Nobelhuset AB.
Läs mer om Nobelhuset AB, Stockholm och Sverige.
Miljardären: Planen är inte acceptabel
Striden om Nobel Center hårdnar. Finansmannen Fredrik Lundberg överklagar nu det planerade miljardbygget i centrala Stockholm och kräver att det ska stoppas. Kungens plötsliga inhopp i debatten blev en välkommen present för projektets huvudmotståndare. – Vi vill inte att det byggs på det här sättet på den här platsen, säger Roger Ekström, vice vd i Lundbergföretagen.
Sven Hagströmer ger stöd till Nobelcenter
Efter att kungen kritiserat bygget av Nobelcenter på Blasieholmen ger sig nästa tungviktare in i debatten. På Facebook skriver finansmannen Sven Hagströmer: Byggandet av Nobel Center på just denna plats vore optimal.
Till kungens försvar efter Nobelutspelet
Det är lättare att stå ut med en kulturkonservativ kung. Det är lika bra att erkänna direkt. Egentligen borde man som god republikan rasa över att statschefen i Dagens Nyheter har uttalat sin brist på entusiasm över det planerade Nobel Center.
Läs mer om Nobel Center och Nobelutspelet.
Till kungens försvar efter Nobelutspelet
Det är lättare att stå ut med en kulturkonservativ kung. Det är lika bra att erkänna direkt. Egentligen borde man som god republikan rasa över att statschefen i Dagens Nyheter har uttalat sin brist på entusiasm över det planerade Nobel Center.
Läs mer om Nobel Center och Nobelutspelet.
Det är idioti – beror på en persons ego
Kungen får nu uppbackning i kritiken mot utformningen av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. – Det är idioti. Projektet beror på en persons ego, säger arkitekten Peder Wallenberg, doldiskusin till maktbröderna Wallenberg. Måltavlan för kritiken är Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, som slår ifrån sig anklagelsen.
Kungen får stöd om Nobel Center: De bygger för vårt hus
Fredrik Lundbergs bolag håller med kungen om Nobel Center. Finansiärerna, familjen Persson och familjen Wallenberg, vill inte uttala sig.
Läs mer om Nobel Center, Persson och Wallenberg.
Hovet svarar: Kan ju också få tycka något om bygget
Det stormar kring att kung Carl XVl Gustaf i en DN-intervju luftat ett visst missnöje med placeringen och storleken på Nobel Center som ska byggas på Blasieholmen i Stockholm.
Lundberg och kungen på samma sida om Nobel Center
Fredrik Lundbergs bolag håller med kungen om Nobel Center. Finansiärerna, familjen Persson och familjen Wallenberg, vill inte uttala sig.
Läs mer om Nobel Center, Persson och Wallenberg.