Nobelkommittn

Nobelpristagaren visar att vi bryr oss om andra

Den ekonomiske mannen finns inte. Årets Nobelpristagare i ekonomi Richard H. Thaler ifrågasätter idn om att människor endast skulle agera av egenintresse. – Han har visat att vi faktiskt bryr oss om andra och om rättvisa, förklarar ekonomiprofessorn Eva Mörk, medlem i Nobelkommittn.

De kämpar mot världens 15 000 kärnvapen – får Nobels fredspris

Kärnvapenhotet växer på nytt, mer än 70 år efter det att atomvapen användes för första och hittills sista gången. De akuta kriserna kring Nordkorea och Iran handlar om kärnvapen – och det finns mer än 15 000 sådana vapen i världen. Norska Nobelkommittn markerar allvaret i situationen genom att ge årets fredspris till antikärnvapenkampanjen Ican.
Läs mer om Ican, Iran och Nordkorea.
Ett politiskt val – men den stora kontroversen undveks
Den norska Nobelkommittn har återigen gjort ett politiskt val. Årets fredspris går till den internationella kampanjen mot kärnvapen, ICAN. Men valet kunde ha varit ännu mer politiskt om kommittn fokuserat på nutiden och inte en mer avlägsen framtid.
Läs mer om Nobelkommittn.
Beatrice Fihn från Göteborg har fått Nobelpriset: Wow!
ICAN som fick Nobels Fredspris under fredagen leds av en kvinna med rötterna i Angered.Beatrice Fihn kämpar sedan länge för en kärnvapenfri värld och bor numera i Geneve.– Wow. Jag är chockad, det här är fantastiskt. Vilken ära, säger hon när Nobelkommittn ringer upp. säger göteborgskan.

Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare

Medicin: 3 män. Fysik: 3 män. Kemi: 3 män. Litteratur: 1 man.Ännu har inget av Nobelprisen tilldelats kvinnor.– Skärp er nu, Nobelkommittn, sa skådespelaren Helena Bergström till Lotta Brom i P4 Extra.
Trion får Nobelpriset för att tagit fram Google Earth för molekyler
Med deras jättestora mikroskop kan man studera pyttesmå molekyler och därmed fånga livet i minsta detalj. Årets Nobelpristagare i kemi har utvecklat en metod som liknas vid Google Earth för molekyler – och ger helt ny kunskap om den biologiska processen. – Nu finns det snart inga hemligheter längre, säger Sara Snogerup Linse, ordförande i Nobelkommittn.
De upptäckte vågor som skakade om världen
Revolution, skakar om världen, öppnar ett nytt universum.Nobelkommittn beskriver i översvallande ordalag upptäckten av gravitationsvågor som årets tre fysikpristagare gjort.– De har gett oss verktyg för att undersöka det okända universum, säger professor Olga Botner, medlem av priskommittn.
Läs mer om Olga Botner.
Nobelpriset 2017 i fysik tillkännages
Nobelveckan fortsätter – i dag presenterar Nobelkommittn vem eller vilka som vinner priset i fysik.Många tippar att upptäckten av gravitationsvågorna kommer prisas – om det blir så vet vid som tidigast vid 11.45.
Läs mer om Nobelkommittn.
Nobelkommittn om kravet på att frånta pris från vinnare
Nu kommenterar ordföranden i den norska Nobelkommittn kraven på att den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi ska fråntas fredspriset.– Det är emot våra statuter. Vi korar en vinnare för det den personen eller organisationen har gjort vid den tidpunkt då priset delas ut, säger Berit Reiss-Andersen till Ekot.
Nobelkommittn: Suu Kyi misskrediterar priset
Ordföranden för den norska Nobelkommittn kommenterar nu den internationella kritik som uppstått mot den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi.
Internationell hyllningskör och Kinakritik
Fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo hyllas efter sin bortgång som en hjälte. Nobelkommittn riktar skulden för hans död på Kina och flera röster höjs för att hans änka ska återfå sin frihet.
Läs mer om Kina, Kinakritik och Liu Xiaobo.
Ekonomipriset bör inte delas ut vid Nobelceremonin
Riksbankens ekonomipris till minne av Alfred Nobel bör inte ingå i Nobelceremonin. Detta pris har inte höjt den vetenskapliga statusen i ekonomisk teori och har inte övertygat, skriver Olle Inganäs, avgående ordförande i Nobelkommittn för fysikpriset.
Svenska Akademien körde över Nobelkommittn
Som 1966 års Nobelpristagare i litteratur föreslog kommittn den japanske författaren Yasunari Kawabata, men pristagare blev i stället Samuel Josef Agnon och Nelly Sachs. SvD:s Kaj Schueler har läst utlåtandena som varit hemliga fram till nu.
Santos: En fantastisk knuff i rätt riktning
Fredspriset kom som en gåva från himmelen!. Den norska Nobelkommittn chansning var vällyckad. Fyra dagar efter att det colombianska folket röstat ned fredsavtalet president Juan Manuel Santos hade förhandlat fram, fick han ändå fredspriset för sin insats.
Läs mer om Nobelkommittn.
Hon hoppas fredspriset ska minska fattigdomen i Colombia
När den norska Nobelkommittn gav Nobels fredspris till Colombias president Juan Manuel Santos var det lika mycket ett pris för hans ansträngningar att minska fattigdom och ekonomiska klyftor. Det är en tydlig signal till presidenten att få fred så att vi kan skapa utveckling för alla, menar den prisbelönta
Läs mer om Colombia och Nobelkommittn.
Nobelpris kan tina upp frusen fred
Genom att ge fredspriset till Colombias president hoppas Nobelkommittn att landets avstannade...
Läs mer om Nobelkommittn.
Gunnar Jonsson: Nobelkommittn på fel ben i Colombia
En välvillig tolkning är att Juan Manuel Santos belönas för själva ansträngningen. Skeptiker gissar att det har gått en maska hos Norska Nobelkommittn. Nog var det snopet att colombianerna precis röstade nej till det avtal med Farcgerillan som landets president får fredspriset för.
Fredspriset till Colombias president
Nobelkommittn i Oslo ger årets fredspris till Colombias president Juan Manuel Santos för...
Läs mer om Oslo.
Nobelkommittns ordförande vid KI: Priset påverkas inte
Etikexperten Bo Risberg föreslår att Nobelorganen vid KI tar en paus från att utse medicinpristagare, rapporterar SVT. Men ett uppehåll är inte aktuellt, enligt Thomas Perlmann, sekreterare för Nobelkommittn. Trots att hans föregångare Urban Lendahl avgick för sin roll när Paolo Macchiarini anställdes tror Perlmann inte att Nobelpriset påverkas alls av skandalen.
KI-fallet: Nobelsekreteraren avgår
Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet (KI) och Nobelkommittn...
Nobelsekreterare avgår – kan granskas i KI-fallet
Nobelförsamlingen vid KI och Nobelkommittn för fysiologi eller medicin blir av med sin sekreterare. Orsaken är att han kommer att granskas i fallet med KI-kirurgen. Sekreteraren var en av dem som förespråkade Macchiarini.
Tabben: Nobelpriset avslöjades för tidigt
Vem som får Nobelpriset är en av världens bäst bevarade hemligheter. Men fyra minuter innan 2015 års Nobelpristagare i ekonomi skulle presenteras råkade Nobelkommittn av misstag presentera vinnaren på sin egen sajt. Anledningen? Ett tekniskt fel. – Det varken får eller bör hända, säger Mattias Fyrenius, chef för Nobel Media.
Oväntade valet: Syftet att uppmuntra folket
Årets Fredspris går till de fyra organisationerna bakom de nationella samtalen i Tunisien bakom Jasminrevolutionen. Kvartetten banade väg för en fredlig dialog mellan medborgare, partier och myndigheter och hjälpte till att hitta konsensusbaserade lösningar, skriver den norska Nobelkommittn. Följ allt här!
Merkel eller Mukwege – vem får fredspriset?
På fredagen tillkännager den Norska Nobelkommittn årets fredspristagare. Några av förhandsfavoriterna är den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den kongolesiske läkaren Denis Mukwege. Men även FN:s flyktingkommissariat (UNCHR). Som vanligt spekuleras det friskt –häng med Expressen TV:s direktsändning som börjar redan klockan 10.30.
Wästberg guidar till Aleksijevitjs böcker
Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien och ordförande för Nobelkommittn, guidar här SvD:s läsare till Svetlana Aleksijevitjs böcker.