Nordiska

Så kan flyktingnotan minskas med 80 procent

Flyktingkrisen har ställt de nordiska länderna inför stora utmaningar. Men de hotbilder som en del debattörer målar upp är kraftigt överdrivna, skriver Kjell Nilsson och Annika Rosing, Nordiska Ministerrådet.

Oroande att Svenska kyrkan inte tycks stå upp för bildning

I arbetet med att revidera kyrkohandboken ägnar sig Svenska kyrkan åt att uppfinna hjulet istället för att lyssna på experter. Det är en allvarlig felbedömning, skriver fem nordiska forskare och erbjuder kyrkan sin expertis inom hymnologi och kyrkomusik.
Läs mer om Svenska.
Hynek Pallas: NMR på Almedalen är en skymf mot alla som fått familjer mördade i Förintelsen
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen, rapporterar Gotlands Allehanda. Om vi inte protesterar nu, när ska vi då göra det, frågar sig DN:s Hynek Pallas.
Läs mer om Almedalen och Förintelsen.
Nazister tar plats under Almedalsveckan
Uttalat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att finnas på plats under Almedalsveckan, skriver Hela Gotland.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer att närvara vid årets Almedalsvecka, rapporterar Gotlands Allehanda.
Läs mer om Almedalen och Almedalsvecka.
Nazister kommer tala under Almedalsveckan
Uttalat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att tala under politikerveckan i Almedalen, uppger Gotlands Allehanda. Pär Öberg som företräder NMR säger till tidningen att man vill vara där politik debatteras.
Imponerade gästlista till Louisianas litteraturfestival
Aldrig tidigare har gästlistan varit så stark på Louisianas litteraturfestival som i år. Med Paul Auster, Siri Hustvedt, Chris Kraus, och Svetlana Aleksijevitj på deltagarlistan tar den danska festivalen täten framför de nordiska konkurrenterna.
Nazistisk organisation bluffade sig in i möteslokal
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har hyrt in sig under falsk flagg i Folkets hus i Skurup. De sade sig vara en nystartad fiskeklubb, men råkade glömma en banderoll.
Läs mer om Skurup.
Vikingens rätta ansikte – alla var inte vedervärdiga
Skäggiga kraftkarlar som åkte omkring och spöade skiten ur folk. Få historiska figurer har misshandlats och förvrängts så mycket som den nordiska vikingen. Det nya museet Vikingaliv på Djurgården tar hjälp av Dick Harrison för att städa ut krimskramset ur historien.
Här delar nazister ut flygblad på köpcentrum
En grupp från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ställde under fredagen upp sig på köpcentrumet Grand Samarkand i Växjö.Enligt uppgifter från platsen försökte väktare först avvisa gruppen, men efter att polis tillkallats tilläts ändå gruppen dela ut flygblad inne på köpcentrumet i två timmar.Manifestationen kommer att polisanmälas.– Det kommer att skrivas en anmälan om brott mot ordningslagen, säger Kim Hild.
Här är allt du någonsin velat veta om påsken
Påsken står för dörren – och med det både ägg och godis i mängder. Precis som alla andra högtider har påsken förändrats genom historien. Men det kristna arvet lever kvar – både i maten och i lekarna. – Barnen som är utklädda till söta påskkärringar är egentligen en blinkning till ondskan, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet.
Läs mer om Nordiska.
Teaterkriget i Sverige så onödigt – men gav en en gåta
Teaterkriget är svenska benämningen på ett ovanligt onödigt krig mellan de nordiska länderna, som utkämpades under några veckor 1788. Dess storpolitiska betydelse var ringa – men det efterlämnade en gåta, skriver SvD:s Dick Harrison.
Läs mer om Sverige.
Nazister avvisades från marknadsplats
Det blev bråk på Lövestads marknad vid middagstid på söndagen.Fem personer som ska ha tillhört Nordiska motståndsrörelsen vägrade flytta på sig och måste till sist avvisas av polisen.
Läs mer om Nordiska.
Nazisternas svar till Kallur – bränd flagga
Idrottsfamiljen Kallur fick sin Pride-flagga stulen från huset - och misstänkte nazister. Nu bekräftas misstankarna efter att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har lagt upp en artikel på sin sajt. Denna symbol för en sjuk och barnfientlig rörelse har nu blivit uppbränd, avslutas texten som bildsätts med den brinnande flaggan.
Läs mer om Kallur, Nordiska och Pride-flagga.
Trädgårdstrenderna du måste ha koll på – det här gäller i år
I dagarna går årets upplaga av trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm av stapeln.Leva Bo besökte mässan för att se vilka trender som slagit rot 2017.Och det är två trender som är tydligast.
Läs mer om Nordiska och Stockholm.
Nya SVT-serien Fallet är skrattretande om deckarklyschor
Är vår kärlek till de nordiska tv-deckarna outsinlig? Eller har vi fått nog? Tittarna har i alla fall sett tillräckligt många för att det nu är dags att bearbeta klyschorna. Nya deckarkomedin Fallet erbjuder skratterapi.
Läs mer om Fallet.
Här är årets pelargon 2017
Årets pelargon 2017 är korad.'Kronprinsessan Mary' heter den, och är en vit rosenknoppspelargon.Det avslöjades i dag på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm.
Kallurs familj utsatt för attack: Skärrad
Idrottsfamiljens Kallurs sommarhus i Vikarbyn har blivit utsatt för ett sabotage. Deras Pride-flagga blev stulen – och familjen misstänker att högerextrema Nordiska motståndsrörelsen kan vara inblandade. – Jag är skärrad, säger Martin Kallur. Fy fasen för intolerans. Mer öppenhet och kärlek åt folket!, skriver Sanna Kallur på Instagram.
De är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomsbokspris
Svenska Djur som ingen sett utom vi och Ormbunkslandet är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomsbokspris.
Läs mer om Nordiska och Ormbunkslandet.
Förslaget är inte kostnadseffektivt
REPLIK. Förslaget om att de nordiska länderna ska skärpa sina koldioxidmål framkastas utan någon specifik underbyggande argumentation eller vetenskapliga slutsatser (DN Debatt 24/3). Insatser i utvecklingsländer är sannolikt ett bättre alternativ om man vill höja de klimatpolitiska ambitionerna, skriver Olle Björk.
Läs mer om Olle Björk.
Lisebergs satsning är den högsta i Europa
Nya området Myter och legender med inspiration från nordiska gudasagor är Lisebergs stora satsning inför säsongen 2017.Attraktionen Loke blir Europas högsta i sitt slag – åkarna svingas 42 meter upp i luften.– Den är supermycket läskigare än SpinRock och nästan dubbelt så hög, säger Katarina Warnström, pressansvarig på Liseberg.
Lisebergs satsning – högst i Europa
Nya området Myter och legender med inspiration från nordiska gudasagor är Lisebergs stora satsning inför säsongen 2017.Attraktionen Loke blir Europas högsta i sitt slag – åkarna svingas 42 meter upp i luften.– Den är supermycket läskigare än SpinRock och nästan dubbelt så hög, säger Katarina Warnström, pressansvarig på Liseberg.
Sven Gustavsson: Hamilton är storfavorit men Mercedes kommer att utmanas i år
INBLICK MOTOR. Snabbare bilar med bredare däck, som blir fysiskt svårare att köra. Det är något som väntar formel 1-förarna när det är premiär i Melbourne på söndagen. Förarbyten har gjort att VM 2017 är det mest intressanta sett med nordiska ögon sedan Mika Häkkinen blev världsmästare 1999.
Läs mer om Melbourne och Mika Häkkinen.
En person släppt för bombdåd i Göteborg
I veckan berättade GP att ytterligare två personer är misstänkta i utredningen som gäller bombdåden i Göteborg.Nu har en av personerna släppts på fri fot – det är oklart om misstankarna kvarstår.– Vi hade polisförhör och därefter bestämde åklagaren att han släpps fri, säger försvarsadvokaten Jan Steneby.Sedan tidigare sitter tre personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen häktade i samma mål.
Brittiskt lustmord på nordiska deckarundret
Varje förälskelse går att överdosera. Efter att britterna kärat ner sig i skandinaviska kulturbetingelser som det danska hygget, och svenskans lagom, och inte minst nordiska noirdeckare, så har svärmeriet nu slagit över.