Nordiska

Norden går in i en sårbar tid

Inför inte nya subventioner för grön energi. Det rådet ger den tidigare Nokiachefen Jorma Ollila till de nordiska länderna angående energipolitiken och att få ner de fossila utsläppen. De förnyelsebara energikällorna kan konkurrera av egen kraft, anser han.

Källor till Ekot: V kan bojkotta Almedalen

Vänsterpartiets ledning ska på ett möte i eftermiddag diskutera om man ska bojkotta Almedalsveckan med anledning av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att delta, enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot.
Åklagaren: Viktor Melin, 23, skapade bombkaos
Under onsdagen inleds rättegången om de bombdåd som skakat Göteborg.Tre personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen står åtalade för att ligga bakom dåden.– Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, har åklagaren Mats Ljungqvist tidigare sagt.
Läs mer om Göteborg.Tre och Nordiska.
Flyktingförläggning sprängdes av NMR – nu inleds rättegången
Tre män med starka band till den militanta nationalsocialistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen NMR står idag åtalade vid Göteborgs tingsrätt för allmänfarlig ödeläggelse.

Norrmän och danskar i slagsmål på svensk ö

Ett bråk med många nordiska förtecken uppstod under söndagen på en mindre ö i Arvika kommun.– Det var danskar och norrmän som hamnade i bråk. Jag har det som en incident på skärmen men vi har bestämt för att vi inte behöver rycka ut, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid polisen i region BergslagenVad ön heter? Danskholmen.
Läs mer om Arvika och BergslagenVad.
V-politiker bojkottar Almedalen
Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, bojkottar årets Almedalsvecka med anledning av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer att närvara. Enligt henne är NMR att betrakta som en terrororganisation, skriver Aftonbladet.
Skola utsatt för nazist-vandalism
Tidigt på fredagsmorgonen upptäckte ett vaktbolag att Oxievångsskolan blivit avspärrad och tapetserad med klistermärken med den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nättidnings logotyp.Under dagen har barnen sommaravslutning och skolan fick snabbt saneras.– Hela skolan var avspärrad. Jag ser jätteallvarligt på det här och allt är polisanmält, säger rektor Jenny Nyberg.
Då blir hon nog ruskigt besviken
Efter segern i nordiska mästerskapen och nytt personbästa i höjdhopp är Bianca Salming i toppform.Nu laddar 18-åringen om inför söndagens Diamond League-tävlingar i Stockholm – med stöd av pappa Börje.– Jag tror hon skulle bli ruskigt besviken om det blir tre rivningar, säger Börje Salming.
Fredrik Strage: I Almedalen lär jag tvingas spela musik som det går att heila till
Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tillåts medverka under Almedalsveckan, men drönare är förbjudna. Kanske gör det helt enkelt mer ont att få en leksak i skallen än att arkebuseras mot ringmuren?
Läs mer om Almedalsveckan.
Fredrik Strage: I Almedalen lär jag tvingas spela musik som det går att heila till
Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tillåts medverka under Almedalsveckan, men drönare är förbjudna. Kanske gör det helt enkelt mer ont att få en leksak i skallen än att arkebuseras mot ringmuren?
Läs mer om Almedalsveckan.
Aktuellt kände inte till gästens nazistkoppling
Kvinnan hade varit aktiv på sajten Nordfront, som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) står bakom. Ändå bjöds hon in som gäst till SVT:s Aktuellt.Inslaget handlade om att en bred grupp svenskar har lågt förtroende för hur traditionella medier rapporterar om invandringen – men att kvinnan skrivit på Nordfront framgick inte, rapporterar DN.SVT kände inte till kvinnans koppling till sajten.– Vi ska ha hela bilden, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt.
Bianca Salming slog sitt personliga rekord – igen
Bianca Salming krossade i går sitt personliga rekord i höjdhopp.Här kommer nästa succnotering.18-åringen tog hem de nordiska mästerskapen i mångkamp med sina 5 894 poäng – vilket är ett nytt personligt rekord.
Nazistorganisationen bakom bombmännen
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vill genom revolution störta demokratin och i fredags åtalades tre män med koppling till organisationen för en serie bombdåd i Västsverige. Expressen har kartlagt ledarnätverket bakom NMR - och hittat våld, hets och hat. – Du kan dra åt helvete, säger NMR:s presstalesman Pär Öberg till Expressen.
Almedalsveckan skulle behöva en bojkottrörelse
Tystnaden om Nordiska motståndsrörelsens medverkan i Almedalen är en vanheder för den politiska klassen, skriver Per Wirtn.
Läs mer om Almedalen, Nordiska och Per Wirtn.
Bombmisstänkta nazister utbildades i Ryssland
Nazisterna som misstänks för ett bombattentat mot en flyktingförläggning i Göteborg fick paramilitär träning i Ryssland. De tre männen är alla kopplade till Nordiska motståndsrörelsen men åklagaren klassar inte bombdåden som terrorbrott.
Läs mer om Göteborg, Nordiska och Ryssland.
Åklagaren: Nazistledaren försökte spränga flyktingar
Som aktivistmedlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har de skolats som den nationalsocialistiska spjutspetsen.Nu åtalas den tidigare kampgruppchefen i Göteborg Viktor Melin, 23 och aktivistmedlemmarna Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin för inblandning i den serie av attentat som skakat Göteborg.Enligt åklagaren har två av de åtalade fått militär utbildning i Ryssland.
Tre nazister åtals för tre bombdåd
I dag väcks åtal vid Göteborgs tingsrätt mot tre män misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, och en av dem också för mordförsök. Alla tre påstås av åklagaren ha kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
Läs mer om Nordiska.
Nazister åtalas för sprängdåd mot flyktingboende
På fredag förmiddag väntas åtal mot tre män – 50, 23 och 20 år gamla – som misstänks för bland annat ett bombattentat mot ett flyktingboende i Göteborg. Samtliga har koppling till den militanta nazi-organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.
Läs mer om Göteborg, NMR och Nordiska.
Stora skillnader mellan ekonomierna i Norden
Även om de nordiska ländernas ekonomier liknar varandra i mycket, så finns saker som väsentligen skiljer dem åt. Man kan därför inte dra slutsatser utifrån Norges och Finlands ekonomiska utveckling när det gäller Sverige, skriver docent Mikael Bask i en replik.
Läs mer om Mikael Bask, Norden och Sverige.
Kryptiska budskapet förbryllar experterna
Den är 1 200 år gammal och en av Sveriges äldsta runstenar.Vikingens kryptiska inskriptioner på Sparlösastenen utanför Vara har förbryllat generationer av forskare och kan vara allt från ett juridiskt dokument till en beskrivning av en släktfejd.– Det enda som man kan säga helt säkert är att det står en uppmaning om att man ska tyda runorna får gudarna, säger Hanna Åkerström, doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet.
Region Gotland ber polisen stoppa NMR i Almedalen
Gotland ber nu polisen om att dra tillbaka nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tillstånd att hålla torgmöte på Visbys gator under Almedalsveckan. Samtidigt hotar Fi att de vill bojkotta politikerveckan.
Schyman bojkottar Almedalen i protest
Feministiskt initiativ kommer att bojkotta politikerveckan i Visby i protest mot att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått hyra plats av arrangörerna.- Det går inte att använda yttrandefriheten eller mötesfriheten som argument för detta, då nazisternas blotta närvaro exkluderar väldigt många människor att vara på plats och delta i det demokratiska samtalet, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ
Fi kan bojkotta Almedalen
Feministiskt initiativ kommer att bojkotta Almedalsveckan om beslutet att upplåta plats och utrymme för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen inte ändras, skriver partiet i ett pressmeddelande.
Nordiska statsministrarna vädjar till Trump
I ett gemensamt brev i dag kräver de fem nordiska statsministrarna att USA:s president Donald Trump inte lämnar Parisavtalet: Fatta rätt beslut, det är avgörande att alla parter följer Parisavtalet, skriver de.
Läs mer om Donald Trump, Parisavtalet och Trump.
Nordiska statsministrarnas krav på Trump
Vi uppmanar dig starkt att visa globalt ledarskap – och att fatta rätt beslut. Så skriver statsministrarna i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island i ett gemensamt brev till president Donald Trump om beslutet att USA ska stanna kvar eller dra sig ur klimatavtalet från Paris.