Nordiska

Svenska kravet efter fiaskot: Miljonbelopp

Den nordiska supermatchen i Göteborg ser ut att bli inställd.Det innebär att det danska fotbollsförbundet måste kompensera de svenska värdarna med ett miljonbelopp, rapporterar Ekstrabladet.
Läs mer om Ekstrabladet och Göteborg.

Svenska baren rasar på listan över världens bästa

Två städer dominerar tio i topp-listan över världens bästa barer. En svensk, en norsk och en dansk cocktailbar tar sig in på den prestigefulla listan men i övrigt är den nordiska representationen låg.
Nordea tar in fettbolag i sin svenska modellportfölj
Nordea ersätter verkstadsbolaget Trelleborg med fettbolaget AAK i sin svenska modellportfölj, medan bryggerikoncernen Carlsberg får ersätta samma bolag i bankens nordiska modellportfölj.
Läs mer om AAK, Carlsberg och Trelleborg.
Mårten Schultz: Inte säkert att JK får rätt om Tyrrunan
Justitiekanslern håller fast vid sin linje om att Nordiska motståndsrörelsens symbol tyrrunan inte är hets mot folkgrupp. – JK är inte Högsta domstolen och symbolen kan fortfarande prövas i domstol, säger SvD:s juridiske expert Mårten Schultz.

NMR:s symbol inte hets mot folkgrupp

En person har anmält nazistiska Nordiska motståndsrörelsen icke tillståndsgivna demonstration i Göteborg till Justitiekanslern.Anmälan gällde bland annat förekomsten av den så kallade tyrrunan på de fanor som den nazistiska organisationens företrädare använde vid sin marsch.Men Justitiekanslern väljer att inte inleda någon förundersökning.
Nazistisk symbol inte hets mot folkgrupp
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens symbol, den så kallade tyrrunan, är inte hets mot folkgrupp. Det slår Justitiekanslern fast, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Justitiekanslern.
Detta står i fokus inför Handelsbankens rapport
Handelsbankens bolånemarginaler kommer att synas noga när SHB som första nordiska storbank släpper rapporten för det tredje kvartalet.
Läs mer om SHB.
Går det att köpa lycka?
Människor som lever i de nordiska länderna är några av de lyckligaste i världen. Samtidigt är intresset för vad som gör oss lyckliga stort. Flera lyckoforskare menar att det finns ett samband mellan pengar och lycka – men då gäller det att lägga pengarna på rätt saker.
Missnöje hos polisen efter nazistmarschen
Kravallpoliserna som var utkommenderade vid nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg, fick minsta möjliga lön för sitt arbete. Det rapporterar SvD.– Vi är ålagda att bedriva verksamheten så kostnadseffektivt som möjligt, säger polischefen i Göteborg, Erik Nord, till tidningen.
Läs mer om Erik Nord, Göteborg och SvD.
Jättens muskler skrämmer inte svenska tv-cheferna
Kartan har ritats om – men de nordiska aktörerna är lugna. Inte ens en global spelare som Netflix har muskler att bygga upp starka lokala verksamheter på 200 marknader, säger Casten Almqvist, vd för TV4-gruppen.
Läs mer om Casten Almqvist och Netflix.
Nordfront utreds för hets mot folkgrupp
Bilder hur en pride-flagga målats om till en nazistflagga och hyllning av en känd nazist lades upp på sajten Nordiska motståndsrörelsens webbplats Nordfront. Under torsdagen öppnade Justitiekanslern två nya förundersökningar om hets mot folkgrupp mot Nordiska motståndsrörelsen.
Varningen: Svensk bokris kan sänka storbanker
Att den norska samt den svenska bostadsmarknaden bromsar in försvårar för nordiska banker att uppvisa tillväxt i räntenettot. Det anser Deutsche Bank i en sektoranalys där Nordea och Swedbank båda sänks till sälj.
Läs mer om Deutsche Bank, Nordea och Swedbank.
Nazistisk demonstration anmäls för hets mot folkgrupp
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens medlemmar anmäls för hets mot folkgrupp efter demonstrationen i Göteborg. Bakom anmälan står människorättsorganisation Civil rights defenders. – Helheten med marscherande och klädsel utgör hets mot folkgrupp, säger CRD:s chef Robert Hårdh.
Läs mer om Civil, Göteborg och Robert Hårdh.
SD-topp lämnar uppdrag efter nazistavslöjande
SD-toppen Fredrik Franzn tecknade ett hemligt stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.Nu avsäger han sig alla förtroendeuppdrag, skriver Mitti.Sverigedemokraternas medlemsutskott ska nu ta ställning till om Franzn bör uteslutas från partiet.
Läs mer om Franzn och Nordiska.
Polis anmäld efter nazistdemonstrationen
Ett 20-tal nazister greps av polisen och misstänks för brott i samband med Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg nyligen. Nu har även flera polisanmälningar mot polisen lämnats in, rapporterar SVT Väst.
Läs mer om Göteborg och Nordiska.
Game of Thrones söker nordiska skådespelare
Nordiska skådespelare sökes till sista säsongen av Game of Thrones enligt fansajten Watchers on the Wall. Är du vad HBO-succn söker?
Läs mer om Game och Wall.
8 snabba frågor: Vad minns du av nyhetsveckan?
Masskjutning i Las Vegas, flera Nobelpris tillkännagavs och Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade. Testa dig i SvD:s nyhetsquiz med åtta snabba frågor. Vad minns du av veckan som gick?
Läs mer om Nordiska.
Här är nazisterna som greps efter upploppet i Göteborg
Här är nazisterna som gick i främsta ledet i den våldsamma nazistmarschen i Göteborg. Medan skattebetalarna får börja betala av notan på minst 20 miljoner kronor i marschens spår - triumferar Nordiska motståndsrörelsen, NMR, över att deras 23 anhållna aktivister har släppts fria. –Det är en ganska bred grupp av ledare, medlemmar och aktivister med olika funktioner inom NMR, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo. Och de misstänks alla fortfarande för våldsamt upplopp.
Så lamslås Göteborg av nya EU-toppmötet
E6 stängs av, vägarna till och från Hisingen blockeras – och köerna kan bli upp till flera mil långa.Det stundande EU-toppmötet kommer skapa ett sällan skådat trafikkaos i och omkring Göteborg.– Det är det riktigt stora trafikstockningarna som jag tror kommer bli minnet av det här, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.Samtidigt väntas polisinsatsen bli upp till så dubbelt så stor som under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i helgen.
Aktiv nazist jobbade på anstalt – cheferna visste
En medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har under nästan två års tid arbetat på Kriminalvårdens anstalt i Vä, i Kristianstad, rapporterar Kristianstadsbladet.Enligt tidningen har ledningen känt till att mannen är medlem i den nazistiska organisationen i två års tid.– Jag kan inte lägga någon värdering i vilka organisationer som en person är medlem i, så länge det är tillåtna och icke-kriminella organisationer, säger Stefan Karström som är chef för anstalten.
Ministern: Fler ska kunna dömas för terrorbrott
Nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes för vinterns bombdåd i Göteborg – men åtalades aldrig för terrorbrott. Efter SvD/Aftonbladets granskning av fallet ska nu regeringen se över terrorlagen och hur begreppet befolkningsgrupp ska tolkas.
Läs mer om Göteborg, NMR och Nordiska.
Jan Ivar, 73, protesterade mot nazisterna med sång
Hundratals människor samlades för att markera mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen med sång.I en och en halv timme dirigerade Jan Ivar Blixt jättekören i centrala Göteborg.– Det här har gjort djupast intryck på mig i hela mitt liv, säger den 73-årige körledaren.
NMR-ledaren Simon Lindberg släppt
Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) Simon Lindberg har släppts av polisen i Göteborg. Det uppger hans advokat, enligt GT.
Läs mer om Göteborg och Nordiska.
Nazistledarna som greps för upploppen i Göteborg
Delar av Nordiska motståndsrörelsens ledning utreds för våldsamt upplopp efter tumultet i Göteborg i helgen.Sedan tidigare är det känt att ledaren Simon Lindberg själv finns bland de anhållna.Nu kan GT avslöja att två ytterligare nazistledare är hos polisen: Ingemar Westerbring och Robert Eklund, nästeschefer för Nordiska motståndsrörelsen i södra respektive norra Norrland.
Språkkrönika: Flera sköna skäl att kunna språk
Patrik Hadenius om nordiska språk.