Nordkorea

Uppgifter: Nordkorea byter ut samtliga soldater vid gränsen

Nordkorea byter nu ut de soldater som bevakar den del av gränsen där en soldat lyckades fly till Sydkorea för en vecka sedan.
Läs mer om Sydkorea.

Nordkoreanska fiskare dök upp vid Japans kust

Åtta fiskare från Nordkorea har dykt upp med sin båt i havet utanför norra Japan. Nordkoreanska fiskebåtar som kommit på avvägar är ingen ovanlig syn i landet.
Läs mer om Japan och Nordkorea.
Nordkoreaner kom till Japans kust
Åtta fiskare som säger sig vara från Nordkorea har dykt upp med sin båt i havet utanför norra Japan, enligt japanska myndigheter. Fiskarna hade fått problem med motorn och drivit iväg från hemlandet.
Läs mer om Japan och Nordkorea.
Läkaren slår larm om upptäckten i soldaten
Den 27 centimeter långa inälvsmask och den kroniska leverskada som upptäcktes i den nordkoreanska soldat som skottskadades när han flydde över gränsen till Sydkorea har gett läkare en unik ny insyn i det nordkoreanska folkets hälsotillstånd.Nordkorea gödslar sina grödor med mänsklig avföring och omkring hälften av befolkningen tros lida av allvarliga parasitinfektioner.– Under mina 20 år som kirurg har jag bara sett sådana här saker i böcker, säger Lee Cook-Jong som opererade soldaten enligt CNN.
Läs mer om CNN, Lee Cook-Jong och Sydkorea.

Kuba stödjer Nordkorea – vill se dialog

Den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong-Ho är på besök på Kuba, en av diktaturens få allierade, för samtal med sin kubanske motpart Bruno Rodrguez.
Sydkoreas oro inför OS – kan slopa militär övning
Sydkorea överväger att hoppa av den militära övning som är inplanerad tillsammans med USA nästa vår.Anledningen är att man fruktar att Nordkorea kan uppfatta övningen som ett hot, vilket riskerar att öka och hotbilden under vinter-OS i Pyeongchang.
Läs mer om Nordkorea, Pyeongchang och USA.
Här flyr soldaten Nordkorea
Läs mer om Nordkorea.
Här flyr soldaten Nordkorea – fångades på film
De nordkoreanska soldater som i förra veckan sköt över gränsen mellan Nord- och Sydkorea bröt mot vapenvilan mellan länderna, anser FN. Soldaterna sköt mot en avhoppare som flydde över den demilitariserade zonen vid gränsen.
Läs mer om Nordkorea och Nordoch Sydkorea.
Hans dröm: Ena koreahalvön med en gemensam konsert
Mitt i kärnvapenkrisen ska musiker från Nordkorea och Sydkorea hålla konsert ihop. I alla fall om sydkoreanske violinisten Hyungs plan går i lås. Hans konsertid är världspolitiskt hetstoff – och nu på väg att bli verklighet.
Läs mer om Nordkorea och Sydkorea.
Trump: Nordkorea stöder terrorism
På måndagen deklarerade president Donald Trump att Nordkorea nu är på listan över länder som understödjer terrorism.På listan sedan tidigare finns tre länder: Iran, Syrien och Sudan.Enligt USA ska de nu fyra länderna gång på gång ha tillhandahållit stöd till internationell terrorism
Trump vill terrorstämpla Nordkorea
USA:s president Donald Trump har för avsikt att förklara Nordkorea som en state sponsor of terrorism, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Läs mer om Donald Trump och Nordkorea.
Flydde diktaturens Nordkorea – nu vill han tillbaka
Kwon tog sig från Nordkorea med risk för sitt liv. Nu har han ångrat sig och vill tillbaka till Pyongyang, berättar han. I Sydkorea tänker alla bara på pengar. Bryr sig regeringen om mänskliga rättigheter bör de låta mig åka tillbaka.
Läs mer om Nordkorea och Pyongyang.
Nordkoreansk soldat hade magen full av parasiter
Läkarna har hittat dussintals parasiter i tarmarna hos en avhoppad nordkoreanska soldat. Orsaken tros vara användandet av mänsklig avföring på åkrarna. Nu larmar läkarna om att det kan råda en parasitepidemi i Nordkorea.
Läs mer om Nordkorea.
Nordkorea tros bygga ubåtar för ballistiska robotar
Nytagna satellitbilder från ett skeppsvarv i Nordkorea tyder på att landet bygger sin första stridsklara ubåt som ska kunna avfyra ballistiska robotar – och det enligt en aggressiv tidplan, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Nordkorea.
Nordkorea bygger ubåt för robotar
Färska satellitbilder från ett nordkoreanskt skeppsvarv tyder på att Pyongyang arbetar efter en aggressiv tidplan för att bygga sin första ubåt som ska kunna avfyra ballistiska robotar.
Läs mer om Pyongyang.
Nordkorea dömer Trump till döden
Donald Trump har dömts till döden efter att förolämpat Kim Jong-Un.Det skriver den nordkoreanska diktatorns språkrör – tidningen Rodong Sinmun.Trump är bara en hemsk brottsling dömd till döden av det nordkoreanska folket, heter det bland annat enligt Sky News.
Axel Hellman: Leder America First till America Alone?
Under president Trumps Asienresa stod krisen med Nordkorea, handel och USA:s engagemang i regionen i fokus. Än så länge lyser dock svaren med sin frånvaro, skriver den säkerhetspolitiske analytikern Axel Hellman.
Nordkorea gör livet surt för Japans koreaner
De antikoreanska stämningar som länge har funnits i Japan har tagit ny fart efter Nordkoreas kärnvapenhot. Inte minst drabbas landets stora koreanska minoritet, som möts av diskriminering och utfrysning trots att deras rötter i grannlandet ofta ligger flera generationer tillbaka i tiden.
Läs mer om Japan.
Nordkorea dömer Trump till döden för förolämpning mot Kim
Statligt kontrollerade Rodong Sinmun skriver att USA:s president Donald Trump har dömts till döden för sina förolämpningar mot Kim Jong-Un.
Ordkrig om statsmedia i Tyskland
Berlin. Ett ordkrig har brutit ut i Tyskland om public service-företagens framtid och politiska oberoende. Detta efter att en inflytelserik tidningschef jämfört dem med diktaturen Nordkorea.
Läs mer om Nordkorea och Tyskland.
Kina skickar sändebud till Nordkorea
Kinas president Xi Jinping skickar ett särskilt sändebud till Nordkorea på fredag. Beskedet kommer dagen efter att USA:s president Donald Trump avslutat sin Asienresa, där han bland annat försökt få Kina att agera mer kraftfullt mot Nordkorea och landets kärnvapenprogram.