Novitjok

Kemisten bakom nervgiftet Novitjok påkörd av bil

Den ryske kemisten Vladimir Uglev som är en av uppfinnarna bakom nervgiftet Novitjok blev under tisdagen påkörd av en bil. Enligt en talesperson ska det hela ha berott på en olycklig incident och kemisten ska endast ha fått lindriga skador.
Läs mer om Novitjok och Vladimir Uglev.

Myndigheter varnar för att giftet kan finnas kvar i Salisbury

Brittiska myndigheter varnar för att livsfarliga doser av nervgiftet Novitjok ännu kan finnas på de platser i Salisbury som Sergej Skripal och hans dotter besökte innan de insjuknade för sex veckor sedan. Saneringen väntas ta flera månader i anspråk.
Kemisten som skapade nervgiftet: Vår statsledning har en historia av att ljuga
På 1970-talet var Vladimir Uglev en av de ledande sovjetiska kemisterna som utvecklade en grupp nya, fruktansvärda nervgifter. De fick samlingsnamnet Novitjok. I dag håller Uglev det för sannolikt att den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades med hans skapelse i Storbritannien.
Storbritannien: Ryssland testade att sprida nervgiftet via dörrhandtag
Storbritannien har i ett ovanligt avslöjande av underrättelseinformation gjort offentligt nya uppgifter som pekar ut Ryssland som ansvarigt för förgiftningen av Sergej och Julia Skripal. Bland annat uppges att den ryska underrättelsetjänsten övervakade Julias Skripals e-post sedan 2013, och att Ryssland har testat att sprida nervgiftet Novitjok via dörrhandtag.

Frankrike kan komma att stödja USA:s anfall mot Assadregimen

0:26 Spela "Det var nervgiftet Novitjok" klipp i dag kl 19:24 längd 0:26 Organisationen för förbud mot kemiska vapen bekräftar nu att nervgiftet Novitjok använts mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.
Bekräftat: Nervgift användes i giftattacken mot Sergei Skripal
Giftet som användes i attacken mot Sergei Skripal och hans dotter Yulia var av sorten Novitjok, ett slags nervgift. Det bekräftas av Organisationen för förbud mot kemiska vapen i ett uttalande, enligt The Independent.
Tyskland: Troligt att Ryssland fortfarande tillverkar nervgiftet
Tysklands regering pekar ut Ryssland för att fortfarande ha program för nervgiftet Novitjok som användes i mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Novitjok, Ryssland och Sergej Skripal.
Ryssland pekar ut Sverige efter nervgiftsattacken
Storbritannien har pekat ut Ryssland efter att tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftats.Nu skriver Kremls påkostade tv-kanal RT att giftet kan ha kommit från Sverige.Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova hävdar att flera länder – däribland Sverige – har forskat på substansen Novitjok (Novichok).– Den mest troliga ursprungskällan för giftet är länderna som har utfört omfattande studier på substansen, säger talespersonen enligt propagandakanalen.
Typiskt ryskt nervgift – kan vara del av en strategi
Det kemiska vapen – Novitjok – som användes vid attacken i Salisbury leder oomtvistat spåren mot Ryssland. Att så är faktum kan vara en del av strategin bakom mordförsöket.
Läs mer om Novitjok, Ryssland och Salisbury.