Nrk

Kritik mot NRK efter tiggeriprogram

Den omtalade dokumentären Lykkelandet från norska NRK innehåller felaktigt använda bilder för att bevisa journalistiska poänger. Redaktionen medger att man fått en repa i lacken, men anser inte att avslöjandet om hur ett kriminellt nätverk styr tiggeri i Bergen påverkas.
Läs mer om Bergen, Lykkelandet och NRK.

Gina Tricot i konflikt om Skam-kollektion

Gina Tricots populära Skam-kollektion har fått norska NRK att reagera.– Det de gör kan strida mot god affärssed, säger tv-kanalens advokat Kari Anne Lang-Ree.
Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution
Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: Lykkelandet. På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar, ett kylskåp fullt med pengar – och skryter om sin verksamhet. – Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.
Läs mer om Bergen, Facebook-sidor och NRK.
Här driver Norge med Sverige - efter missen
De norska alpinstjärnorna har landat i Sverige. Och tvingas köra runt i en bil som gör reklam för det svenska landslaget. Då passar de på att driva med svenskarna. – Nu kör vi konsekvent i 50 på 80-vägar och sicksackar oss fram längs vägarna, säger åkaren Kjetil Jansrud till NRK.
Läs mer om Kjetil Jansrud, NRK, Norge och Sverige.

Huvudpersonen i nya säsongen av Skam klar

Den officiella trailern för säsong fyra av norska succserien Skam har släppts. Och säsongens huvudperson är precis som många trodde - favoriten Sana. NRK har lagt upp trailern här - och det blir seriens sista säsong.
Läs mer om Sana och Skam.
Huvudpersonen i nya säsongen av Skam klar
Den officiella trailern för säsong fyra av norska succserien Skam har släppts. Och säsongens huvudperson är precis som många trodde - favoriten Sana. NRK har lagt upp trailern här.
Läs mer om Sana och Skam.
Eckhoffs kritik: De är fega och lite ynkliga
De norska landslagsherrarna i skidskytte avstår att slåss om en NM-medalj i stafett. Då får de hård kritik av damstjärnan, Tiril Eckhoff. – De är fega och lite ynkliga, säger hon till NRK.
Läs mer om NM-medalj, NRK och Tiril Eckhoff.
Kvinna föll i toalettank – blev kvar i 16 timmar
En kvinna i 70-årsåldern föll ner i en toalettank och tvingades tillbringa 16 timmar, inklusive en hel natt, innan hon räddades. När hon blev upphissad var hon både kall och blöt. – Omständigheterna runt själva fallet är lite oklara, men det vi vet är att kvinnan har haft problem med kloaken och att hon skulle hämta ett spett då olyckan inträffade, säger Lill Pettersen vid den norska polisen till NRK.
Läs mer om Lill Pettersen och NRK.
SAS-plan på väg till Oslo fick nödlanda
Ett SAS-plan på väg från München till Oslo har fått nödlanda, skriver NRK.
Läs mer om München, NRK och Oslo.
Att ändra träningen kan ge Johaug ett lyft
Therese Johaug är som bekant avstängd för doping, och hennes fall ska snart upp i rätten på nytt. I väntan på det - och OS i Sydkorea nästa säsong - har Johaug lämnat landet för att träna på hög höjd i Italien och USA. – Att förändra träningen kan ge ett lyft, säger den personliga tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.
Läs mer om Italien, Johaug, NRK, Sydkorea och USA.
Norska medier agerar mot falska nyheter
Dagstidningarna Dagbladet och VG går samman med public service-bolaget NRK i en satsning för att motverka alternativa fakta och falska nyheter. Både politiker och medier hamnar under luppen.
Läs mer om NRK.
Johaug flydde Norge – gömde sig i skidorten
Fis överklagade domen. Då flydde Therese Johaug från all uppmärksamhet i Norge – till amerikanska Aspen. Nu bryter hon tystnaden. – Jag måste erkänna att det var ett tufft besked, säger hon till NRK.
Läs mer om Aspen, NRK, Norge och Therese Johaug.
Johaug talar ut efter Fis överklagan
Therese Johaug har för första gången uttalat sig i media sedan beskedet om att Fis överklagar hennes dopningsavstängning på 13 månader kom. Norska NRK har träffat skidstjärnan i Colorado. – Jag måste medge att det var ganska tufft, säger hon.
Läs mer om Colorado.
Romören fast för rattfylla: Firade i går
Den tidigare backhoppstjärnan Bjørn Einar Romøren har åkt fast för rattfylla. Norrmannen stoppades i en poliskontroll under söndagsmorgonen. – Jag gjorde en dålig bedömning, säger han till NRK.
Läs mer om Bjørn Einar Romøren och NRK.
Polisen fick stänga ner skidskyttefesten
Den avslutande festen för skidskyttarna verkar ha blivit en blöt historia. Polis och brandkår kallades till hotellet i Holmenkollen och tvingades att stänga ner festen efter att någon utlöst brandlarmet. – Det utlöstes manuellt på flera ställen av någon som sprang runt på hotellet och hade roligt, säger skidtävlingens kommunikationschef Emilie Nordskar till NRK.
Läs mer om Emilie Nordskar, Holmenkollen och NRK.
Fourcades jättetabbe – glömde magasinen
Han är överlägset bäst i världen, men verkar inte ha koll på precis allting. Martin Fourcade säkrade en historiskt överlägsen seger i skidskyttets världscup i dag, men inte utan att också bjuda på en jättetabbe. – Det är bara mitt fel, säger Fourcade till NRK efter loppet.
Läs mer om Fourcade och NRK.
Förbundet lämnar åkare hemma för att betala för Johaug
Norska skidförbundet vill inte lägga resurser på att skicka full kvot av åkare till världscupen i Quebec. Samtidigt betalar de hundratusentals kronor för Therese Johaugs advokater. – Landslagsledningen borde ha så pass mycket respekt att de skickar alla som har möjligheten, säger den utelämnade åkaren Silje Övre Slind, till NRK.
Läs mer om Johaug, NRK, Quebec och Silje Övre Slind.
Första bilderna från nya Skam-säsongen
Säsong 4 av Skam håller på att spelas in, och norska tidningen Dagbladet har de första bilderna. Flera av de tidigare huvudkaraktärerna syns på inspelningen - men vem är säsongens huvudperson? – Vi hoppas och tror att fansen följer med och blir nöjda, säger Andreas Blaauw-Hval, pressansvarig för NRK, till Dagbladet.
Läs mer om Dagbladet, NRK, Skam och Skam-säsongen.
Svenska kritiken mot Norge: Är märkligt
Norge har tagit ut två färre kvinnor än herrar inför världscupstävlingarna i Quebec. Det får kritik både internt och i Sverige. – Många av tjejerna är förtvivlade, säger norske åkaren Silje Öyre Slind till NRK. – Det är märkligt att ett land som Norge som är så otroligt duktiga på damsidan inte skickar en full kvot, säger svenske landslagsåkaren Maria Rydqvist.
Det suger hårt – det kändes onödigt
Emil Hegle Svendsen hade chansen att ta sin första världscupseger på två år. Då kraschade Martin Fourcade in i norrmannen vid det sista skyttet, och Svendsen tappade viktiga sekunder. –Han kraschar in i mig. Det är inget du vill ska hända dig inför sista skyttet, säger Svendsen till NRK. Emil Hegle Svendsen blev till slut trea.
Läs mer om Martin Fourcade, NRK och Svendsen.
Sverige försvarar nya Johaug-beslutet
Norska skidförbundet har gått med på att betala Therese Johaugs advokatkostnader. Ett beslut som delar skidvärlden. – Jag är inte bekväm med det. Det ser inte bra ut för förbundet, säger kanadensiske stjärnåkaren Alex Harvey till NRK. – Om någon aktiv skulle få kostnader på grund av att vi har brustit som organisation, då skulle vi vara beredda att ta de kostnaderna, säger svenske längdchefen Johan Sares.
Läs mer om Alex Harvey, Johaug-beslutet och NRK.
Owe slår tillbaka – döms ut inför finalen
Den internationella juryn har stor makt i Melodifestivalen. Och de har fått tydliga order av Christer Björkman – att välja en låt som är internationellt gångbar. Nu dömer Olav Viksmo Slettan, NRK:s expert på Eurovision Song Contest, ut Owe Thörnqvists chanser. – Jag tvivlar på att han får många poäng från den internationella juryn säger han.
Pengakravet från Johaugs advokat
Therese Johaugs dopingfall har blivit en dyr historia. Norska skidförbundet har redan lagt ut drygt 740 000 kronor sedan oktober. Nu väntar en förlängd process efter att FIS överklagat stjärnans straff - och Johaugs advokat vill att skidförbundet fortsatt står för notan. –Jag anser att det är det rätta att göra, säger Johaugs advokat Christian Hjort till NRK.
Läs mer om Christian Hjort och NRK.
Norska landslagets svar till Northug
Petter Northug sågade Norges landslagschef Vidar Löfshus efter den sistnämndes uttalanden om Therese Johaug. Nu får Northug svar på tal från skidförbundet - som ber stjärnan att upp kritiken internt. – Jag vill att Petter tar det direkt med Vidar, säger Torbjörn Skogstad i längdåkningskommittn på norska skidförbundet till NRK.
Kritiken: Förstör för vår bästa spurtare
LAHTIS/STOCKHOLM. Femmilen gick inte särskilt bra för de blågula åkarna – men inte heller för norrmännen.Nu menar somliga att Norge var naiva i sitt taktikval, och borde ha saktat ner farten för att bädda för Northugs omtalade spurt.Fredrik Aukland sa i NRK att taktiken förstörde Northugs chanser.Men landslagsledningen slår ifrån sig.
Läs mer om NRK och Norge.