Nrk

Succserien Skam får en fortsättning

Nu är det klart att den norska succserien Skam går på export.Det står nu klart att norska NRK, motsvarigheten till SVT, ger klartecken till Spanien, Nederländerna, Italien, Tyskland samt till Frankrike att göra sina egna versioner av den populära serien.

Norska ilskan: Det är larvigt

Att ta från de rika och ge till de fattiga verkar inte vara de norska skidåkarnas melodi. När FIS nu gör om betalningssystemet för världscupen – så att fler åkare får ta del av prispengarna – rasar de norska skidåkarna.– Vi måste vara det enda yrket i världen som gått ner i lön sedan 1995, säger Martin Johnsrud Sundby till NRK.
Läs mer om Martin Johnsrud Sundby och NRK.
Oväntade utspelet: Varit mycket fusk
Klassisk sprint riskerar att försvinna från längdskidåkningen.Maiken Caspersen Falla förstår varför.– Det har varit mycket fusk, säger 27-åringen till NRK.
Läs mer om NRK.
Bisarra förslaget inför OS: Blir förändringar
Skiathlon slopas helt. Klassisk sprint likaså. I stället enbart sprint i fristil med element av skicross.Alla är förslag på ändringar som internationella skidförbundet (Fis) överväger att införa på VM och OS.– Det är absolut sannolikt att det blir ändringar, säger Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdåkningskommitt till NRK.
Läs mer om NRK och Vegard Ulvang.

Uppgift: Nobelstiftelsen investerar i kärnvapen

Nobelstiftelsen investerar pengar i företag som producerar bland annat kärnvapen, tobak och kol – och som dessutom utreds brott mot internationell rätt i krig.– Det är en paradox att de delar ut fredspris till klimatförkämpar och människorättsaktivister när de samtidigt är med och finansierar det som prisvinnarna kämpar emot, säger organisationen till NRK.
Läs mer om NRK.
Rysk militär kan ha stört GPS för SAS-flyg
Flyg från både SAS och Widerøe kunde under en vecka i september inte använda sin GPS när de flög över östra Finnmark.Störningarna kan vara kopplade till den ryska militärövningen Zapad, skriver norska NRK.
Norska fotbollsstjärnan drabbad av hjärntumör
Norsk fotboll håller andan.Vålerengas landslagsmeriterade mittfältare Ingrid Buer Söndenå, 24, har drabbats av en hjärntumör.– Jag får bara lita på de som kan detta, säger hon till norska NRK.
Läs mer om Ingrid Buer Söndenå och NRK.
Wengs märkliga problem: Panik
Den norska skidstjärnan Heidi Weng fortsätter att ställa till det för sig själv på högst underliga sätt.Först fick hon problem med benhinnorna - efter att ha köpt för stora skor.Nu har hon fått nya skadeproblem - efter att ha slagit en järnstång i sitt ena knä.– Jag fick lite panik, säger Weng till NRK.
Läs mer om Heidi Weng, NRK och Weng.
Skräckupplevelsen – mitt under tävlingen
I helgen hölls surftävlingen Lofoten Masters i Norge.Då fick tävlingen oanmält besök och en best från havet attackerade surfaren Shannon Ainslie.– Jag såg böljningarna i vattnet och upptäckte något stort och svart som kom mot mig, säger Ainslie till NRK.
Ledare för tiggarnätverket levde lyxliv – pengar i kylskåp
Tv-kanalen NRK:s dokumentär Lykkelandet avslöjade att ett nätverk med 140 centrala personer styrde eller var en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen.Claes Ling-Vannerus, samordnare om utsatta EU-medborgare, bedömer att den grova brottsligheten riktas mot tiggare här i Sverige.– Det vore naivt att tro att vi i Sverige skulle vara skyddade från den här typen av organiserad brottslighet, säger han.I kväll sänder Uppdrag granskning den uppmärksammade dokumentären.
Astmaforskningsprojekt utsatte friska för risk
Norska idrottshögskolan bröt mot hälsoforskningslagen i samband med två forskningsprojekt med idrottare under 2011 och 2012, slår Norska socialstyrelsen fast. Därmed var projekten olagliga, skriver NRK.
Läs mer om NRK och Norska.
Kalla hyllas i Norge: Hon kan slå alla
Ingen Therese Johaug på OS.Då pekas Charlotte Kalla ut som det främsta hotet mot Marit Björgen.– Kalla kan slå alla, säger NRK-experten Fredrik Aukland till VG.
Northugs tuffa krav: Då skiter jag i det
Förra säsongen blev en flopp.Nu kliver Petter Northug in med skyhöga krav på sig själv inför OS-året.– Klarar jag inte av att bli bäst, då skiter jag i det, säger Northug till NRK.
Läs mer om NRK, Northug, OS-året och Petter Northug.
Lars Lagerbäck slår tillbaka mot Ekwall
Patrick Ekwall ger i en intervju med Sportbibeln sin syn på konflikten mellan Zlatan och Fredrik Ljungberg. Han kritiserar även Lars Lagerbäck, som han tycker brast i sitt ledarskap.Nu slår Lagerbäck tillbaka.– Jag vet inte var han fått det ifrån, säger Lagerbäck enligt NRK.
Norska Arbeiderpartiet gör sitt sämsta val på 16 år
Det norska Arbeiderpartiet går mot sitt sämsta valresultat på 16 år, rapporterar NRK.Trond Giske, vice partiledare för Arbeiderpartiet, hoppas att det totala röstantalet för de rödgröna partierna kan rädda situationen.– Om detta håller i sig är det ett alltför dåligt resultat för Arbeiderpartiet, säger Trond Giske till NRK.
Läs mer om Arbeiderpartiet, NRK och Trond Giske.
Lägre valdeltagande på grund av spelet
Det politiska spelet har tagit stor plats i den norska valrörelsen.Nu varnar forskare för att det kan leda till ett lägre valdeltagande.– Jag fruktar att det lett till att det har blivit fler osäkra väljare, säger valforskaren Toril Aalberg till NRK.Följ Expressens och Di TV:s valvaka i kväll, med start klockan 18.
Läs mer om Toril Aalberg.
Hårda kritiken inför OS: Fel
OS i Pyeongchang närmar sig.Men hur världscupen är utformad fram till dess är den amerikanska längdskidåkningsstjärnan Jessica Diggins inte nöjd med.– Att ta bort de mest spännande och betydelsefulla loppen är ett stort fel, säger hon till NRK.
Läs mer om NRK och Pyeongchang.
Advokaten bekräftar: Legkov får tävla i OS
Dopningsavstängde Alexander Legkovs avstängning kommer inte att förlängas. Han kommer att kunna tävla från och med den 1 november, bekräftar ryssens advokat för NRK.
Läs mer om NRK.
Skidstjärnans rädsla: Det är skrämmande
Världen följer utvecklingen i Nordkorea med spänt intresse.OS i Pyeongchang 2018 arrangeras sju mil från Nordkoreanska gränsen.– Det är skrämmande, säger norska skidstjärnan Marit Björgen till NRK.
Norske stjärnan slutar: Riskerar att dö annars
Stian Sivertzen är en av Norges främsta snowboardåkare.Men nu ger han upp drömmen om OS i Pyeongchang - och lägger av helt.– Läkarna är rädda för att jag ska dö om jag fortsätter, säger han till NRK.
Läs mer om NRK och Pyeongchang.
Bildt har inga svar på partiledarfrågan
Inget svar är också ett svar som det så fint brukar heta. När norska NRK frågar den förre moderatledaren Carl Bildt om han kan tänka sig att ta över efter Anna Kinberg Batra lämnas inga raka besked, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Pojkvännens ilska: Är ett övergrepp
Therese Johaugs nya dopingstraff innebär att hon missar OS.Pojkvännen Nils Jakob Skulstad Hoff är rasande.– Det här är ett övergrepp, säger Hoff till NRK.
Läs mer om Hoff och NRK.
Detaljen kan krossa Johaugs OS-dröm
Väntan är över.I dag får Therese Johaug sin dom från idrottens skiljenämnd (Cas).Och enligt NRK kan hon få problem – på grund av en detalj i utredningen av Martin Johnsrud Sundby.– Så är det absolut, säger den tidigare Cas-domaren Bård Racin Meltvedt.
Vikingaskatt stulen från museum i Bergen
Fler än 400 föremål från vikingatiden skulle flyttas till ett nytt magasin – då slog tjuvarna till. – Allt tyder på att det är en viss grad av professionalitet över det här inbrottet, säger Dag Rune Olsen, rektor vid universitetet i Bergen till NRK.
Läs mer om Bergen, Dag Rune Olsen och NRK.
Dramat som kunde ha avslutat hela karriären
Suzann Pettersen missar årets Solheim Cup.Men minnena från dramat 2015 har etsat sig fast.Norskan blev kritiserad från alla möjliga håll – däribland Annika Sörenstam – efter att ha påpekat ett regelbrott som höll på att kosta USA segern.– Jag tänkte att om det ska vara så här så ger jag mig, för jag blir halshuggen, säger hon till NRK.