Nrk

Vikingaskatt stulen från museum i Bergen

Fler än 400 föremål från vikingatiden skulle flyttas till ett nytt magasin – då slog tjuvarna till. – Allt tyder på att det är en viss grad av professionalitet över det här inbrottet, säger Dag Rune Olsen, rektor vid universitetet i Bergen till NRK.
Läs mer om Bergen, Dag Rune Olsen och NRK.

Dramat som kunde ha avslutat hela karriären

Suzann Pettersen missar årets Solheim Cup.Men minnena från dramat 2015 har etsat sig fast.Norskan blev kritiserad från alla möjliga håll – däribland Annika Sörenstam – efter att ha påpekat ett regelbrott som höll på att kosta USA segern.– Jag tänkte att om det ska vara så här så ger jag mig, för jag blir halshuggen, säger hon till NRK.
Herlovsen berättar om stora sorgen
Norska fotbollsspelaren Isabell Herlovsen väntade tvillingar tillsammans med sin fästmö Christine Porsmyr Olsen.Men i april nåddes paret av det sorgliga beskedet att de hade förlorat sina ofödda tvillingar.– Världen vändes upp och ner, säger Herlovsen till NRK.
Ger upp hoppet inför ödesdomen
Senast fredag ska domen falla över Therese Johaugs framtid.Den norska skidstjärnan riskerar att missa OS nästa år och hennes manager Jørn Ernst har gett upp hoppet om en friande dom.– Vi sitter som på nålar nu, säger han till NRK.
Läs mer om Jørn Ernst och NRK.

Efter gesten: Pappa kommer skälla på mig

LONDON. Norrmännen hoppas på medalj på söndag från 1500-meterslöparen Filip Ingebrigtsen.Och i finalen kommer han inte att fira innan han är över mållinjen - som han gjorde i semifinalen.– Jag har en tendens att tappa huvudet när jag är inne i tävlingen, säger han till NRK.
Läs mer om Filip Ingebrigtsen.Och och NRK.
Norska ikonens attack mot Ludmila Engquist
LONDON. Karsten Warholm i all ära.Men Vebjörn Rodal stod för en av de största norska idrottsprestationerna någonsin när han sprang hem ett OS-guld på 800 meter i Atlanta 1996.Nu berättar NRK-experten om hur han la grunden till OS-guldet på VM i Göteborg året innan, hur han led med Sanna Kallur - och sina minnen av Ludmila Engquist– Dessvärre blev jag inte särskilt överraskad när hon åkte fast, säger han.
Bråket efter norska stjärnans VM-guld
LONDON. Karsten Warholm stod för en urstark prestation när han sprang in guldet på 400 meter häck. Bronsmedaljören Kerron Clement hade svårt att svälja det. – Karsten är världsmästare, men jag är bäst på 400 häck, säger han till NRK. – God natt, svarar Warholm.
Läs mer om NRK, VM-guld och Warholm.
Norska ilskan inför VM: De är rädda
Tonje Angelsen fick en VM-plats och såg fram emot att tävla mot Erika Kinsey och Sofie Skoog.Då stoppades hon – av det norska förbundet.– Det var inget lätt beslut, säger sportchefen Håvard Tjörhom till NRK.– Jag tror att de är rädda för att skicka mig, svarar Angelsen.
Kallas monsterlopp – krossade norskorna
Charlotte Kalla verkar vara i storslag inför skidsäsongen.Svenskan slog både Marit Björgen och Heidi Weng och rullskideloppet Lysebotn Opp – med 40 sekunders marginal till tvåan.– Det var länge sedan jag var i så bra form, säger Kalla till NRK.
Northugs fiasko – slagen av damer
Formen på Petter Northug inför OS-säsongen?Osäker.I rullskidtävlingen Blink Classic var han 19 minuter efter Martin Johnsrud Sundby – och blev slagen av sex damåkare.– Alla låtsas som att de inte bryr sig, men det här är en viktig tävling för alla som står på startlinjen, säger Sundby till NRK.
Norsk segelbåt i nöd utanför Peru – ber om hjälp
En norsk segelbåt utanför Perus kust har skickat ut ett nödlarm till räddningscentralen i södra Norge (HRS), rapporterar riksradion NRK. Båten tar in vatten genom en spricka och besättningen ber om hjälp från båtar som befinner sig i närheten.
Läs mer om NRK, Norge och Peru.
Norsk segelbåt i nöd utanför Peru
En norsk segelbåt utanför Perus kust har skickat ut ett nödlarm till räddningscentralen i södra Norge (HRS), rapporterar riksradion NRK. Båten tar in vatten genom en spricka och besättningen ber om hjälp från båtar som befinner sig i närheten.
Läs mer om NRK, Norge och Peru.
Sista avsnittet av Skam har sänts
Det sista avsnittet av den populära norska serien Skam har sänts på NRK.
Läs mer om NRK och Skam.
Detta ska stjärnorna i Skam göra nu
Under måndagskvällen sändes det sista avsnittet av den populära norska tv-serien Skam.I en intervju med NRK berättar nu stjärnorna om succn och framtiden.– Det var väldigt tråkigt att spela in det sista avsnittet. Jag tittade mig omkring och såg på människorna som jag arbetat med i två år. Jag grät massor, säger Ulrikke Falch till NRK.
Läs mer om NRK, Skam, Skam.I och Ulrikke Falch.
Nu tar Skam slut – sörjs av stjärnorna
På tisdag är det över.Då sänder SVT det sista avsnittet av den hyllade norska tv-serien Skam.I en intervju med NRK berättar nu stjärnorna om succn och framtiden.– Det var väldigt tråkigt att spela in det sista avsnittet. Jag tittade mig omkring och såg på människorna som jag arbetat med i två år. Jag grät massor, säger Ulrikke Falch till NRK.
Läs mer om NRK, SVT, Skam, Skam.I och Ulrikke Falch.
Spelar huvudrollen i Skam – nu ska hon bli militär
Succserien Skam möter sitt slut på lördagskvällen, då sista avsnittet sänds på NRK. Många sörjer att fler karaktärer inte fick en egen säsong – men nu ska skådespelarna vidare. Iman Meskini, som spelar Sana, tar värvning i militären.
Läs mer om NRK, Sana och Skam.
Norske stjärnan stoppas från landslaget
Det stormar rejält i det norska alpinlandslaget.Slalomstjärnan Henrik Kristoffersen vägrar skriva på ett åkarkontrakt, och nu portas han från landslagets läger.–Han har kanske levt lite vid sidan av landslaget, säger experten Kjetil Andr Aamodt.Dessutom är Kristoffersen oönskad av sina lagkamrater, skriver NRK.
Norska stjärnan stoppas – konflikt med lagkamraterna
Konflikten mellan storstjärnan Henrik Kristofferssen och det norska alpina förbundet fortsätter.Slalomtalangen får fortsatt inte träna med landslaget – och ska enligt NRK vara oönskad av flera landslagskollegor.–Henrik tränar för sig själv tills vi är eniga, säger sportchefen Claus Ryste.
Läs mer om Henrik Kristofferssen och NRK.
NRK gör serie om Breiviks dåd
Det norska public service-bolaget NRK gör en dramaserie om terrordåden den 22 juli 2011 när 77 människor dödades. Serien ska inte handla om de direkt drabbade utan om människor som genom sina yrken berördes av dådet.
Läs mer om NRK.
Johaugs test avslöjat: Har aldrig varit bättre
Hon missade hela förra säsongen på grund av dopingavstängning.Men Therese Johaug är ändå i superform.Enligt NRK har den norska superstjärnan bättre fysiska testvärden än någonsin tidigare.– Ja, jag har haft goda testresultat, säger Therese Johaug till den norska tv-kanalen.
Läs mer om Therese Johaug.
Tullens märkliga beslag: 500 trendiga leksaker
Mannen sa att han bara skulle besöka sina släktingar – men i själva verket försökte han smuggla leksaker över gränsen.Tullen upptäckte nästan 500 så kallade fidget spinners gömda i mannens fordon, skriver NRK.Tullen uppskattar att leksakerna är värda 50 000 norska kronor.
Ilskan efter finalen: Det är en skandal
Lyon är Champions League-mästare. Igen.Men den här gången blev det ett kontroversiellt slut – när spelarna fick slå de avgörande straffarna på en minst sagt tveksam straffpunkt.– Det är en skandal, säger NRK-experten Tom Nordlie enligt Dagbladet.
Läs mer om Dagbladet.
Björgens rädsla: Jag har blivit lite paranoid
Therese Johaugs öde skrämmer.Marit Björgen dubbelkollar till och med sonens rumpsalva – för att vara säker på att hon inte får i sig någon förbjuden substans.– Jag har blivit paranoid, säger hon till NRK.
Läs mer om NRK.
Brand i vägtunnel – 60 personer evakueras
60 personer har evakuerats efter en brand i en tunnel i Oslo.Det är ännu oklart om några personer skadats, uppger NRK.
Läs mer om NRK och Oslo.Det.
Kemisk analys kan avslöja vem Isdalskvinnan var
Hon hittades död på ett makabert sätt för 46 år sedan – men ingen vet vem kvinnan var.Nu kan ett av Norges mest svårlösta och mystiska kriminalfall kan vara på väg att klaras upp.– Detta är mycket mer konkret än jag hade kunnat drömma om, säger Knut-Endre Sjåstad, vid norska Kriminalpolisen, till NRK.