Nrk

Kemisk analys kan avslöja vem Isdalskvinnan var

Hon hittades död på ett makabert sätt för 46 år sedan – men ingen vet vem kvinnan var.Nu kan ett av Norges mest svårlösta och mystiska kriminalfall kan vara på väg att klaras upp.– Detta är mycket mer konkret än jag hade kunnat drömma om, säger Knut-Endre Sjåstad, vid norska Kriminalpolisen, till NRK.

Höjd säkerhet i Oslo inför 17 maj-firande

Norska myndigheter har skärpt säkerheten i Oslo inför årets 17 maj-firande. Polisen kommer att sätta in extra resurser i samband med det så kallade barntåget, en parad där festklädda barn viftar med flaggor, säger Ann Kristin Brunborg, beredskapschef i Oslo kommun, till NRK.
Läs mer om Ann Kristin Brunborg, NRK och Oslo.
Haukeland efter degraderingen: Vi var dåligt förberedda
Leksand åkte ur SHL efter kvalspel mot rivalen Mora.Nu erkänner målvakten Henrik Haukeland att de inte var redo för kvalspelet.– Vi var dåligt förberedda till kvalspelet, säger han till NRK.
Läs mer om Henrik Haukeland, Mora.Nu, NRK och SHL.
Detaljen stör Johaug: Rättar oss efter det
Hon fick som hon ville. Therese Johaug ska förhöras av Cas den 6 juni. Men en detalj stör den norska skidstjärnan. – Det hade varit en fördel för oss, men vi får rätta oss efter det här, säger advokaten Christian B Hjorth till NRK.
Läs mer om Christian B Hjorth, Johaug och NRK.

Johaug-advokaten petas inför avgörandet

Therese Johaug har spetsat till sitt team inför avgörandet i idrottsdomstolen CAS.Hennes ordinarie advokat Christian B. Hjort får kliva tillbaka till förmån för amerikanske stjärnjuristen Mike Morgan.– Han kommer att vara Thereses advokat i CAS, säger Hjort till NRK.
Läs mer om Christian B, Hjort, Mike Morgan och NRK.
Norska stjärnan slutar – bara 27 år gammal
Marthe Kristoffersen slutar – endast 27 år gammal. Och lämnar ett stort tomrum efter sig i det norska skidlandslaget. – Längdskidåkningen har mist sitt charmtroll, säger landslagskollegan Astrid Uhrenholdt Jacobsen till NRK.
Renflytten i Nordnorge direktsänds på tv
Varje år tillryggalägger tusentals renar många mil under vårflytten från de nordnorska fjällvidderna ner till kustområdena. Norska statstelevisionen NRK direktsänder evenemanget. Fungerar det?
Läs mer om NRK och Nordnorge.
Renflytten i Nordnorge direktsänds på tv
Varje år tillryggalägger tusentals renar många mil under vårflytten från de nordnorska fjällvidderna ner till kustområdena. Norska statstelevisionen NRK direktsänder evenemanget. Fungerar det?
Läs mer om NRK och Nordnorge.
Tiggerisamordnarens vändning om en ny lag
NRK har avslöjat ett omfattande nätverk där rumäner tvingas att tigga, stjäla och prostituera sig. Den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har tidigare bytt ståndpunkt i frågan om kriminaliseringen av tiggeri - och NRKs avslöjande stärkte hans uppfattning. – Det är kanske det grövsta jag har sett, men jag har sett liknande saker i Sverige, säger han.
Läs mer om Martin Valfridsson och Sverige.
Kritik mot NRK efter tiggeriprogram
Den omtalade dokumentären Lykkelandet från norska NRK innehåller felaktigt använda bilder för att bevisa journalistiska poänger. Redaktionen medger att man fått en repa i lacken, men anser inte att avslöjandet om hur ett kriminellt nätverk styr tiggeri i Bergen påverkas.
Läs mer om Bergen, Lykkelandet och NRK.
Gina Tricot i konflikt om Skam-kollektion
Gina Tricots populära Skam-kollektion har fått norska NRK att reagera.– Det de gör kan strida mot god affärssed, säger tv-kanalens advokat Kari Anne Lang-Ree.
Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution
Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: Lykkelandet. På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar, ett kylskåp fullt med pengar – och skryter om sin verksamhet. – Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.
Läs mer om Bergen, Facebook-sidor och NRK.
Här driver Norge med Sverige - efter missen
De norska alpinstjärnorna har landat i Sverige. Och tvingas köra runt i en bil som gör reklam för det svenska landslaget. Då passar de på att driva med svenskarna. – Nu kör vi konsekvent i 50 på 80-vägar och sicksackar oss fram längs vägarna, säger åkaren Kjetil Jansrud till NRK.
Läs mer om Kjetil Jansrud, NRK, Norge och Sverige.
Huvudpersonen i nya säsongen av Skam klar
Den officiella trailern för säsong fyra av norska succserien Skam har släppts. Och säsongens huvudperson är precis som många trodde - favoriten Sana. NRK har lagt upp trailern här - och det blir seriens sista säsong.
Läs mer om Sana och Skam.
Huvudpersonen i nya säsongen av Skam klar
Den officiella trailern för säsong fyra av norska succserien Skam har släppts. Och säsongens huvudperson är precis som många trodde - favoriten Sana. NRK har lagt upp trailern här.
Läs mer om Sana och Skam.
Eckhoffs kritik: De är fega och lite ynkliga
De norska landslagsherrarna i skidskytte avstår att slåss om en NM-medalj i stafett. Då får de hård kritik av damstjärnan, Tiril Eckhoff. – De är fega och lite ynkliga, säger hon till NRK.
Läs mer om NM-medalj, NRK och Tiril Eckhoff.
Kvinna föll i toalettank – blev kvar i 16 timmar
En kvinna i 70-årsåldern föll ner i en toalettank och tvingades tillbringa 16 timmar, inklusive en hel natt, innan hon räddades. När hon blev upphissad var hon både kall och blöt. – Omständigheterna runt själva fallet är lite oklara, men det vi vet är att kvinnan har haft problem med kloaken och att hon skulle hämta ett spett då olyckan inträffade, säger Lill Pettersen vid den norska polisen till NRK.
Läs mer om Lill Pettersen och NRK.
SAS-plan på väg till Oslo fick nödlanda
Ett SAS-plan på väg från München till Oslo har fått nödlanda, skriver NRK.
Läs mer om München, NRK och Oslo.
Att ändra träningen kan ge Johaug ett lyft
Therese Johaug är som bekant avstängd för doping, och hennes fall ska snart upp i rätten på nytt. I väntan på det - och OS i Sydkorea nästa säsong - har Johaug lämnat landet för att träna på hög höjd i Italien och USA. – Att förändra träningen kan ge ett lyft, säger den personliga tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.
Läs mer om Italien, Johaug, NRK, Sydkorea och USA.
Norska medier agerar mot falska nyheter
Dagstidningarna Dagbladet och VG går samman med public service-bolaget NRK i en satsning för att motverka alternativa fakta och falska nyheter. Både politiker och medier hamnar under luppen.
Läs mer om NRK.
Johaug flydde Norge – gömde sig i skidorten
Fis överklagade domen. Då flydde Therese Johaug från all uppmärksamhet i Norge – till amerikanska Aspen. Nu bryter hon tystnaden. – Jag måste erkänna att det var ett tufft besked, säger hon till NRK.
Läs mer om Aspen, NRK, Norge och Therese Johaug.
Johaug talar ut efter Fis överklagan
Therese Johaug har för första gången uttalat sig i media sedan beskedet om att Fis överklagar hennes dopningsavstängning på 13 månader kom. Norska NRK har träffat skidstjärnan i Colorado. – Jag måste medge att det var ganska tufft, säger hon.
Läs mer om Colorado.
Romören fast för rattfylla: Firade i går
Den tidigare backhoppstjärnan Bjørn Einar Romøren har åkt fast för rattfylla. Norrmannen stoppades i en poliskontroll under söndagsmorgonen. – Jag gjorde en dålig bedömning, säger han till NRK.
Läs mer om Bjørn Einar Romøren och NRK.
Polisen fick stänga ner skidskyttefesten
Den avslutande festen för skidskyttarna verkar ha blivit en blöt historia. Polis och brandkår kallades till hotellet i Holmenkollen och tvingades att stänga ner festen efter att någon utlöst brandlarmet. – Det utlöstes manuellt på flera ställen av någon som sprang runt på hotellet och hade roligt, säger skidtävlingens kommunikationschef Emilie Nordskar till NRK.
Läs mer om Emilie Nordskar, Holmenkollen och NRK.
Fourcades jättetabbe – glömde magasinen
Han är överlägset bäst i världen, men verkar inte ha koll på precis allting. Martin Fourcade säkrade en historiskt överlägsen seger i skidskyttets världscup i dag, men inte utan att också bjuda på en jättetabbe. – Det är bara mitt fel, säger Fourcade till NRK efter loppet.
Läs mer om Fourcade och NRK.