Nrk

Trotsar förbudet – nu åker Emil Iversen hem

LAHTIS. Det fortsätter att storma kring Emil Iversen. Efter att han fått beskedet att han petats från 15 kilometern så säger han att han vill resa hem igen - trots att det är mot landslagsledningens order. – Jag reser hem så fort jag bara kan, säger han till NRK.
Läs mer om Emil Iversen och NRK.

Ilska mot norska VM- bilden: Avskyvärt

Det norska backhoppningslandslaget på plats i Lahtis har hamnat i blåsväder. Deras senaste reklamkampanj pekas ut som nazistinspirerad. – Den ger mig associationer som gör mig illamående, säger tidningsredaktören Kim Riseth till NRK.
Läs mer om Kim Riseth, NRK och VMbilden.
Ilskan mot NRK efter intervjun med Iversen
LAHTIS. Efter Emil Iversens fall på teamsprinten satt han i NRK:s studio och pressades hårt. För hårt enligt många. Enligt Nettavisen har tv-kanalens intervju väckt ilska hos den norska befolkningen.
Läs mer om Iversen och NRK.
Kalla om bilderna: Alltid massa tok
LAHTIS. Charlotte Kalla slängde ut Robin Bryntesson ur sitt hus och skrek: Nu jävlar har det gått för långt! Sketchen i NRK har gjort succ – och hon själv skrattar åt det hela. – Det blir alltid massa tok med Robin, säger Kalla.
Läs mer om Kalla, NRK, Robin och Robin Bryntesson.

Norsk legosoldat benådas i Kongo-Kinshasa

Den norske legosoldaten Joshua French kommer att friges i Kongo-Kinshasa, rapporterar etermediebolaget NRK. Beslutet – som bygger på att han benådats – bekräftas för NRK av justitieminister Alexis Thambwe Mwamba.
Läs mer om Joshua French, Kongo-Kinshasa och NRK.
Här kastar Kalla ut profilen från sitt hus
Den före detta landslagsåkaren Robin Bryntesson håller i humorprogrammet Helt Ramm som sänds på NRK i samband med skid-VM i Lahtis. I det senaste avsnittet bjuder Charlotte Kalla till rejält i en sketchscen – där Bryntesson blir utslängd från ett hus.
Östberg skriker av skräck – luras i tv
LAHTIS. Här blir de norska längdstjärnorna grundlurade av NRK. Mörkret släcks mitt under inspelningen av ett inslag – och en man med skräckinjagande mask dyker upp. – Det var förfärligt, säger Ingvild Flugstad Östberg.
Marit Björgen: I dag kör vi för Therese
Therese Johaug kan, på grund av dopingavstängningen, inte försvara sitt VM-guld från Falun. Men trots det finns Johaug på plats i Lahtis – åtminstone i Marit Björgens huvud. – Vi har saknat henne hela vintern. I dag kör vi för henne, säger Björgen till NRK enligt VG. – Jag uppskattar det mycket. Jag önskar de stort lycka till, svarar Johaug till tidningen.
Läs mer om Björgen, Falun, Johaug, NRK, Therese och VM-guld.
Northugs Trump-kupp på VM: Kan bli bråk
LAHTIS. Redan innan VM startade så lät Northug hälsa att han siktade på att ta landslagschefen Vidar Löfshus jobb nästa säsong under parollen: Let's make skiforbundet great again. I en intervju med NRK efter fredagens prisceremoni bar han en keps med just det budskapet. – Nu kan det bli lite bråk, säger Northug.
Läs mer om NRK och Northug.
Tog guldet – men inte i norska VM-dräkten
Maiken Caspersen Fallas sprintguld tog i fel landslagdräkt. Skidstjärnan hade nämligen nobbat Björn Dählies nya VM-dräkt. – Den var för trång runt halsen, säger Falla till NRK.
Läs mer om Falla, NRK, VM-dräkt och VM-dräkten.
Experter: Behovet av åtta timmars sömn är en myt
Har du också hört att åtta timmars sömn är en nödvändighet?Nu går forskarna längre från rekommendationen som av norska sömnexperter kallas en myt.– Är du utvilad så har du sovit tillräckligt, säger sömnexperten Bjørn Bjorvatn till NRK.
Läs mer om Bjørn Bjorvatn och NRK.
Det är en skandal – aldrig sett det förut
Ryssland skulle hyllas för sitt VM-guld i skidskytte-stafetten. Då spelade arrangörerna fel nationalsång - och åkarna fick själva rycka in och ta över sången. – Det är en skandal av arrangören att inte ha den ryska nationalsången, säger expertkommentatorn Ola Lunde till NRK.
Läs mer om NRK, Ola Lunde och VM-guld.
Dario Cologna kan missa VM i Lahtis
VM i Lahtis kan bli en stjärna fattigare. Schweizaren Dario Cologna har drabbats ryggproblem, och kan tvingas att stå över VM, skriver NRK. Beslut om start i VM tar Cologna i slutet av den kommande veckan.
Läs mer om Cologna och NRK.
Sågar sig själva efter fiaskot: En svart dag
Norge stod för ett praktfiasko i herrarnas skidskytte-stafett. Varken skidorna eller skyttet stämde när Norge till slut åkte in på en åttondeplats. – Vi ber om ursäkt till alla som sitter hemma och tittar på detta, säger landslagschefen Morten Aa Djupvik till NRK.
Läs mer om Morten Aa Djupvik, NRK och Norge.
Björgen: Tårarna har runnit – det går inte
Marit Björgen har slitit sig tillbaka till världstoppen efter sonen Marius födsel. Nu avslöjar den norska superstjärnan att hon flera gånger under comebackresan funderade på att lägga av. – Jag har haft dagar då tårarna runnit och jag känner att det inte går, säger Björgen till NRK.
Läs mer om Björgen och NRK.
Björgen om Johaugs dom: Det är löjligt
Therese Johaug stängdes av i 13 månader efter att hon testat positivt för clostebol. Hennes vän Marit Björgen tycker att domen är alldeles för hård. – Det är löjligt, säger hon till NRK.
Läs mer om Marit Björgen och NRK.
Jag åkte på en stor smäll efter förhören
Therese Johaug lämnade Norge efter förhören i Oslo. Nu berättar hon om den tunga tiden i väntan på sin dopingdom. – Jag åkte på en stor smäll efter förhören, säger hon enligt NRK.
Läs mer om NRK, Norge och Oslo.
Hegle Svendsen får inte kyssa flickvännen
Skidskyttestjärnan Emil Hegle Svendsen får inte bli sjuk inför VM. Därför har norrmannen ålagts med ett kyssförbud av flickvännen Samantha Skogrand. – Det är inte han som har bestämt det, stackaren, säger Skogrand till NRK.
Läs mer om NRK, Samantha Skogrand och Skogrand.
Ryssland blir av med skidskytte-VM 2021
De ryska dopingskandalerna har avlöst varandra. Nu blir Ryssland av med skidskytte-VM 2021. Det beslutades på förbundets kongress, skriver NRK.
Läs mer om NRK och Ryssland.
Sundby vill peta Northug i skiathlonen
Petter Northug fick rejält med stryk på lördagens skiathlon i NM. Nu vill Martin Johnsrud Sundby att Northug petas från det norska VM-laget på distansen. – Det är de fyra som gjorde upp om segern (Sundby själv, Sjur Röthe, Niklas Dyrhaug och Didrik Tönseth) som borde få gå skiathlon på VM, säger Sundby till NRK.
Guldmiss på NM för Johnsrud Sundby
Didrik Tönseth var snabbast på 15 kilometer klassiskt i de norska mästerskapen. Mer överraskande? 20-åring Johannes Hösflot Klaebo på andraplatsen. Och att världsettan Martin Johnsrud Sundby var chanslös på guldet. – Min kropp känns blytung, säger Sundby till NRK.
Inget fungerar, måste ta kontakt med läkare
Hon är en av Norges mest meriterade åkare - och har sett som självskriven för en plats i VM-truppen till Lahtis. Men nu riskerar plötsligt en bedrövad Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 30 att petas från VM. – Ingenting fungerar. Jag måste ta kontakt med läkare, säger en Jacobsen till NRK.
Norska kritiken mot Stina: Var irriterad
Stina Nilsson besegrade Maiken Caspersen Falla efter ett spurtdrama. Efter loppet var Falla irriterad på svensken – och menade att hon stängt henne inför upploppet. –Hon fäktade med stavarna så det gick inte att komma förbi, säger Falla till NRK.
Skam visar minus i NRK:s kassa
NRK har börjat tjäna pengar på att sälja rättigheter till den norska tv-serien Skam. Men succserien visar fortfarande röda siffror.
Läs mer om Skam.
Norska sågningen: Det var pinsamt
SVT drev med Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby under Idrottsgalan. I Norge var man inte alltför imponerade av verkshöjden. – Jag skrattade inte, säger NRK-programledaren Carina Olset.