Nrk

Erna Solberg beredd att avgå

Norges statsminister Erna Solberg är beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet, uppger regeringskällor för NRK. Avgörandet ligger hos Kristelig Folkeparti, som ännu inte valt sida.

Norska regeringen kan falla på Listhaug

Utrikes. Norges statsminister Erna Solberg uppges vara beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug. Det uppger regeringskällor för VG och NRK.
Blytungt, Northug – slagen av Brink, 44
FALUN. 24 minuter efter.På plats 97.Petter Northug hade det tungt i comebacken i Birkebeinerrennet – och fick bland annat stryk av Jörgen Brink, 44.– Det är tydligt att Northug är långt ifrån nivån som krävs för att åka i världscupen, säger experten Fredrik Aukland i NRK.
Solberg kan bli utan inbjudan till minnesceremonin på Utøya
Norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF överväger att ta tillbaka Erna Solbergs (H) inbjudan att delta i minnesceremonin på Utøya i sommar.Anledningen är att den norska statsministern inte tagit tillräckligt avstånd från ett kritiserat Facebook-inlägg som justitieminister Sylvi Listhaug (FRP) gjorde förra veckan.– Flera känner att statsministern agerat undvikande och att hon har statsråd som spär på det hat som ligger bakom till det som skedde den 22 juli 2011, säger Mani Husseini, AUF:s ordförande till norska NRK.

Skandinaviens största mordgåta blir tv-serie

30 år efter den anlagda branden som tog 159 människors liv på färjan Scandinavian Star utanför Lysekil kommer en dokumentär i sex delar på en timme vardera.Svenska SVT, norska NRK och danska DR ska visa serien om Skandinaviens största mordgåta.
Läs mer om Lysekil, NRK och Scandinavian Star.
Inga tvivel om att det blir kaos
Therese Johaug gör tävlingscomeback i november.Nu räknar Johaugs manager Jörn Ernst med kaos när stjärnan är åter i spåren.–Det är det inga tvivel om, säger han till NRK.
Läs mer om Jörn Ernst och NRK.
Här får hon beskedet inför finalen i sprinten
Tiril Udnes Weng försökte avancera i damernas sprintsemifinal. Då klev Nadine Fähndrich in på hennes skidor och norskan föll.– Hon borde bli diskad, även om det inte hjälper mig nu, säger Udnes Weng till NRK.
Läs mer om NRK och Nadine Fähndrich.
Norske stjärnan: Går runt och är deprimerad
OS i Sydkorea blev ett fiasko.Och när världscupen rullade vidare i Drammen på onsdagen fortsatte motgångarna för Finn Hågen Krogh.– Jag går mest runt och är lite deprimerad, säger norrmannen till NRK.
Nytt fiasko för Weng – flydde från arenan
Heidi Weng åkte på en ny smäll i sprinten i Drammen.Norskan åkte ut direkt i kvartsfinalen – och flydde området utan att ge några intervjuer.– Det ska ändå mycket till för att någon ska slå henne i totala världscupen, säger NRK-experten Torgeir Björn.
Läs mer om Drammen.Norskan och Weng.
Norska ilskan: Vi blir pissade på
Fyra norrmän placerade sig topp tio i Lahtis på söndagen.Men den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby såg inte speciellt positivt på resultaten.– Vi blir pissade på, säger han till NRK.
Läs mer om Martin Johnsrud Sundby och NRK.
Norska medborgare kan ha avlyssnats i hemlighet
Norges civila och militära underrättelsetjänst, Etterretningstjenesten, har i hemlighet samlat in datatrafik mellan norska medborgare. Något som kan strida mot lagen, rapporterar norska tv-kanalen NRK.
Läs mer om Etterretningstjenesten och NRK.
Trump nominerad till Nobels fredspris
USA:s president Donald Trump finns på listan över dem som nominerats till Nobels fredspris. Men norska Nobelinstitutet tror att det är en bluff och har anmält det till polisen, rapporterar NRK.
Läs mer om Donald Trump, NRK och Nobelinstitutet.
Trump nominerad till Nobels fredspris
USA:s president Donald Trump finns på listan över dem som nominerats till Nobels fredspris. Men norska Nobelinstitutet tror att det är en bluff och har anmält det till polisen, rapporterar NRK.
Läs mer om Donald Trump, NRK och Nobelinstitutet.
Norska legosoldaten: Vi var agenter på uppdrag
– Vi var agenter på uppdrag i Kongo och blev lurade i en fälla. För norska NRK berättar den norska legosoldaten Joshua French sin version av vad som hände när han och Tjostov Moland dömdes till döden för mord för nio år sedan.
Utövarna reagerar på plakaten under OS
PYEONGCHANG. Homofobiska demonstranter har gjort aktioner i samband med flera OS-tävlingar.Nu reagerar flera utövare på demonstranternas budskap - och Gerhard Heiberg, hedersmedlem i IOK, kräver att den sydkoreanska regeringen griper in.– De måste stoppas, säger han till NRK.
Legendarens råd: Flytta till Sverige
PYEONGCHANG. Efter Sveriges succ i skidskytte under OS råder skidlegendaren Torgeir Björn norrmännen att flytta till Sverige och träna.Det får den norske skidskytten Tarjei Bö att reagera.– Då slutar jag hellre, säger han till NRK.
Utspelet: Sverige har utklassat Norge
PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Sverige tog ytterligare ett skrällguld i skidskytte.Insatsen möts av starka reaktioner.–Norge har blivit utklassat av Sverige i detta OS, säger NRK:s Andreas Stabrun Smith.
Läs mer om Norge och Sverige.
Norska kollapsen – när Sverige tog guld
PYEONGCHANG. Sverige mot Norge. Sista skjutningen.Då kollapsade Emil Hegle Svendsen på vallen - och Sverige tog guld.Bankade gul och blå av Sverige, skriver norska tidningen Dagbladet.Norge är utklassat av Sverige i detta OS, säger NRK:s kommentator Andreas Stabrun Smith.
Han tvingas åka hem från OS mot sin vilja
PYEONGCHANG. Simen Hegstad Krüger har varit en sensation detta OS.Först körde han in ett guld i skiathlon, därefter ett silver på 15 kilometer och nu på söndagen var han med och fixade ett guld till Norge.Men nu skickas han hem mot sin vilja, skriver NRK.
Läs mer om NRK och Norge.Men.
Norges stafettrupp släppt – bronsmedaljören petas
De väntade länge men nu har Norge avslöjat vilka som ska åka herrstafetten. Trots starka prestationer i OS petas Hans Christer Holund. – Han är väldigt ledsen, säger landslagstränaren Tor-Arne Hetland till NRK.
Läs mer om NRK, Norge och Tor-Arne Hetland.
Skrällen hyllas nu över hela världen
Hanna Öberg trotsade alla odds och tog hem ett av svensk OS-historias mest oväntade guld.Nu har världen fått upp ögonen för 22-åringen.Hon är en sensation, skriver tyska Focus.– Det är helt obegripligt, säger NRK:s expert Ola Lunde.
Läs mer om Ola Lunde.
Norskan förkrossad efter bisarra missen
Det norska medaljhoppet i skridsko, Hege Bökko, gjorde sig redo för sitt livs utmaning på 1000-metersloppet.Men precis före start tillkallades hon av funktionärer sedan hon stått för en grov miss.– Det var en gigantisk tavla av mig, säger en förkrossad Bökko till norska NRK.
Läs mer om Bökko, Hege Bökko och NRK.
Norska hyllningen: I en klass för sig
Det är inte bara i Sverige som vi imponeras av OS-guldhjälten Stina Nilsson.I Norge kan man bara buga inför skiddrottningen.Hon var i en klass för sig själv, skriver NRK.
Oron: Kanske har tappat superformen
Norges största guldhopp Johannes Hösflot Kläbo kom in som tvåa efter finländaren i sprintkvalet. Men huruvida andraplaceringen är ett kvitto på längdskidåkarens OS-form återstår att se.Han brukar inte hålla igen i kval. Kanske har han tappat superformen. Blir spännande fortsättning, skriver Jacob Hård i SVT:s liverapportering.– Det finns ett osäkerhetsmoment runt Kläbo. Det var inte lika mycket sprut i hans teknik som tidigare, säger NRK:s expert Fredrik Aukland
Legendaren: Sundby ljuger
PYEONGCHANG. Simen Hegstad Krüger vann OS-guld i skiathlon – tack vare en norsk lagtaktik. Så lät det i går. Men legendaren Vegard Ulvang tror inte på den förklaringen. – De är individualister, säger Ulvang till NRK.
Läs mer om NRK, OS-guld, Ulvang och Vegard Ulvang.