Nsa

Missnöjda spioner lämnar NSA – Kan påverka USA:s säkerhet

En av USA:s viktigaste spionorganisationer, NSA, ska motverka både hackare från Ryssland och Nordkorea. Nu blir myndigheten av med personal i sådan takt att USA:s säkerhet riskerar att bli betydligt påverkad. Anledningen är ett utbrett missnöje med både lönerna och ledarskapet.
Läs mer om NSA, Nordkorea och Ryssland.

USA:s cybervapen stulna – används mot egna landet

Amerikanska NSA:s hemligaste cybervapen har stulits och används nu mot USA. Trots en 15 månader lång utredning har de amerikanska myndigheterna ännu inte lyckats avslöja läckan eller hur den har gått till.
Läs mer om USA.
Ryska hackare använde Kaspersky för att stjäla NSA-hemligheter
Hackare anlitade av den ryska staten ska ha stulit hemligstämplade dokument från en NSA-agent, rapporterar flera medier. De ska enligt uppgifterna ha använt Kasperskys mjukvara för att genomföra dataintrånget, vilket kan ligga bakom USA:s hårda tag mot antivirusföretaget.
Läs mer om Kaspersky.
Tyskland: Inga bevis för massivt NSA-spioneri
Tyskland lägger ned utredningen kring misstankarna om att amerikansk och brittisk underrättelsetjänst systematiskt avlyssnat tyska medborgare. Det saknas konkreta bevis, meddelar åklagarna.

USA vill begränsa NSA:s massövervakning av nätet – en aning

Edward Snowdens avslöjanden kan till sist börja påverka amerikansk lag. Ett blocköverskridande lagförslag skulle visserligen förlänga NSA:s tillstånd att massövervaka internettrafik, men politikerna vill samtidigt göra det svårare att spionera på amerikanska medborgare.
NSA spionerade på fildelare – knäckte Kazaas kryptering
Nya avslöjanden från Snowdenläckan visar att amerikanska NSA spionerade på fildelare redan i början av 2000-talet. Men det var inte för att skydda rättighetsägarna.
Läs mer om NSA och Snowdenläckan.
Hackare använder läckta NSA-verktyg för att spionera på hotellgäster
Ökänd rysk hackergrupp tros ha planterat spionprogram som stjäl gästernas lösenord på flera hotell runt om i Europa. De använder samma säkerhetshål som nyttjats i sommarens attacker med utpressarviruset Wannacry.
Läs mer om Europa och Wannacry.
Stulna spionverktyg från NSA användes i nya nätattacken
Även tisdagens världsomspännande IT-attack mot företag och organisationer ska ha genomförts med hjälp av spionverktyg som läckt från den amerikanska spionorganisationen NSA. Den följer samma mönster som Wannacry-attacken i maj, där utsatta datorer blir låsta till dess offren betalat en lösesumma.
Läs mer om IT-attack, NSA och Wannacry-attacken.
Nu finns topphemliga NSA på Github
Den amerikanska underrättelsetjänsten öppnar upp delar av sin verksamhet till allmänheten.
Läs mer om Github och NSA.
Intresset stort för Comeys vittnesmål
James Comeys vittnesmål på torsdag kan bringa mer klarhet i om Trump försökt påverka FBI. Den pressade Trumpadministrationen har vidtagit den första juridiska åtgärden mot en läcka, genom åtalet av en 25-åring som arbetat på uppdrag av NSA.
Läs mer om FBI, NSA, Trump och Trumpadministrationen.
Reality, 25, misstänks ha läckt NSA-rapport
En kvinnlig anställd på ett stort amerikanskt säkerhetsföretag anklagas för att att ha läckt säkerhetsklassad information från amerikanska underrättelsetjänsten NSA till en nyhetssajt. Reality Leigh Winner, 25, har erkänt att hon medvetet läckt dokumentet och riskerar nu upp till tio års fängelse. – Att offentliggöra hemligstämplat material är ett hot mot vårt lands säkerhet och underminerar förtroendet för den amerikanska regeringen, säger USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein till CNN.
Läs mer om CNN, NSA och Rod Rosenstein.
Uppgifter: Ryskt intrångsförsök inför USA-val
En NSA-rapport, som läckts till journalister, uppges slå fast att hackare från rysk underrättelsetjänst försökte ta sig in i IT-system inför det amerikanska presidentvalet.
Läs mer om IT-system.
Wikimedia får ta NSA till domstol för brott mot grundlagen
NSA kan tvingas stå till svars inför det amerikanska rättssystemet. Wikimedia Foundation har fått klartecken att stämma spionorganisationen.
Läs mer om NSA.
Putin häcklar USA efter virusattack
Rysslands president Vladimir Putin tog tillfället i akt att peka finger åt USA sedan it-jätten Microsoft konstaterat att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s hackerverktyg använts i den globala virusattacken.
Läs mer om Microsoft, USA och Vladimir Putin.
Microsoft riktar skarp kritik mot NSA efter Wannacry-attacken
Nu bekräftar Mirosoft att de verktyg som använts i Wannacry-attacken har stulits från den amerikanska säkerhetsjänsten NSA. Företaget går också till angrepp mot regeringar som sitter på information om sårbarheter utan att berätta om dem.
Läs mer om Mirosoft, NSA och Wannacry-attacken.
Attacken kan förklara varför Apple nekade hjälpa FBI
Den skadliga koden som låg bakom fredagens massiva angrepp på tiotusentals datorer runt om i världen kan ha köpts vid en auktion i höstas. Då bjöd hackargruppen Shadow Brokers ut ett antal stulna NSA-dokument där underlaget till koden kan ha funnits.
Läs mer om Apple och FBI.
Attacken kan förklara varför Apple nekade hjälpa FBI
Den skadliga koden som låg bakom fredagens massiva angrepp på tiotusentals datorer runt om i världen kan ha köpts vid en auktion i höstas. Då bjöd hackargruppen Shadow Brokers ut ett antal stulna NSA-dokument där underlaget till koden kan ha funnits.
Läs mer om Apple och FBI.
Experternas NSA-spår – efter cyberattacken
Minst 99 länder - däribland Sverige - har drabbats i den senaste stora cyberattacken. De digitala spåren efter datorviruset leder experterna till den amerikanska spionmyndigheten NSA. Förra året läcktes delar av NSA:s digitala vapenarsenal - och de kraftfulla verktygen befaras nu användas för att utföra en av de värsta cyberattackerna någonsin, rapporterar Financial Times.
Läs mer om NSA och Sverige.
Virus bakom IT-attack kopplas till NSA
Viruset som drabbat organisationer världen över kopplas till en läcka från det amerikanska underrättelseorganet NSA. Nära hundra länder har drabbats i IT-attacken.
Läs mer om IT-attack, IT-attacken och NSA.
Masslagring av teledata i USA trots skärpt lag
Den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA, som motsvarar svenska FRA, lagrade förra året 151 miljoner datauppgifter från inhemska telefonsamtal, framgår av en ny rapport från den amerikanska spionministerns kontor.
Läs mer om FRA, NSA och USA.
NSA överger kritiserad övervakning
Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA upphör med en av de mest omtvistade formerna av övervakning som inte kräver domstolsbeslut.
Läs mer om NSA.
Tidigare NSA-hacker flyttar säkerheten till klienterna
För att identifiera sekvenser av händelser som innebär säkerhetshot måste data analyseras på klientenheterna. Det säger Michael Viscuso som är teknikchef på Carbon Black.
Läs mer om Carbon Black och Michael Viscuso.
Nytt verktyg kan upptäcka NSA-virus på din dator
Verktyget kan upptäcka Doublepulsar, som används för flera av de Windowsbaserade attackerna i Shadow Brokers arkiv.
Läs mer om Doublepulsar och Windowsbaserade.
Hackerverktyg från NSA hotar Windowsanvändare
Hackergruppen Shadow Brokers har släppt ett knippe verktyg som utvecklades och används av NSA för att hacka Windowsdatorer.