Nya tider

Kristina Lindquist: Bilden blir väldigt tydlig – Nya tider är en arena för Förintelseförnekare

Intervjun i SVT bekräftar bilden av Nya Tider som en arena för Förintelseförnekare, skriver Kristina Lindquist.

Professor lämnar presstödsnämnden: Nya Tider står för en främlingsfientlighet som är oerhört osympatisk

Medieprofessor Ingela Wadbring lämnar presstödsnämnden i protest. Hon vill inte ställa upp på reglerna som öppnar för att högerextrema Nya Tider beviljas stöd.
Läs mer om Nya Tider.
Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden
JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida.Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa.Men vägen dit har varit lång – och tårfylld.– Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara sätt bara putten älskling, du vinner!, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.
Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden
JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida. Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa. Men vägen dit har varit lång – och tårfylld. – Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara sätt bara putten älskling, du vinner!, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.
Läs mer om Florida, Jesper Parnevik, Mia och Parnevik.

Bildning ska mota intolerans på Bokmässan

Debatten kring Nya Tider har satt prägel på Bokmässans seminarieprogram, där fokus ligger på bildning. Arundhati Roy, Eka Kurniawan, Samar Yazbek, Ngugi wa Thiong o och Angie Thomas är några av årets gäster.
Vänstertidningar bortplockade från Stadsbiblioteket: Barnsligt naiv policy
Stockholms stadsbibliotek har plockat bort flera vänstertidningar och i stället gjort plats för högerextrema tidningen Nya Tider. Redaktionsledningen på Arbetaren rasar mot beslutet. Policyn verkar vara flummig och ogenomtänkt, säger Toivo Jokkala, chefredaktör.
Draget från Bokmässan: Stoppar Granskning Sverige
Bokmässan i Göteborg har fått motta massiv kritik efter beskedet om att högerextrema Nya Tider får medverka i år.Nu meddelar mässan att man säger nej till det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och hatsajten Avpixlats förlag Runeskrift.– I vart och ett av fallen har vi gjort en individuell granskning. Man måste också se till mässans helhet. Vi tycker inte i dag att vi ska bereda plats för de här två, säger mässans vd Maria Källsson.
Efter protesten: Alternativ bokmässa är på framväxt
Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider återkomma i höst upprörde stora delar av kultursverige – och fik 127 författare att bojkotta mässan.Nu är antalet protesterande författare över 200 – och en alternativ bokmässa har börjat växa fram, rapporterar Svt Kulturnyheterna.
Punkig Rolls-Royce chockar traditionalisten
Inget är heligt längre, suckar traditionalisten. Nya tider kräver nya lösningar, kontrar nytänkaren. Men nog är det en revolution när Rolls-Royce lanserar Black Badge – nya versioner med mer punkrock än stråkkvartett i anslaget.
Läs mer om Black Badge och Rolls-Royce.
Hembesöksfilmen är inte ett brott
Nils Funcke tycker att Björn Wiman gör det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan.
Johannes Anyuru: Mitt beslut om Bokmässan i tio punkter
182 författare har hittills undertecknat uppropet mot Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Johannes Anyuru formulerar sitt eget beslut i tio punkter.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Svante Weyler: Bryt med Nya tider. Skälen för Bokmässan att inte göra det har slutat gälla
Svante Weyler, förläggare, skriver om debatten kring Nya Tiders medverkar på Bokmässan. Frågan om Nya tiders plats på bokmässan en radikalt annan vändning
Läs mer om Bokmässan och Nya.
Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet
150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under.– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN.
Författarna som säger ja till bokmässan
150 författare, journalister, poeter och översättare har hittills skrivit under ett upprop om att bojkotta Bok Bibliotek, efter mässans beslut att låta högerextrema Nya Tider delta. SvD har pratat med fyra författare om varför de väljer att inte skriva under uppropet.
Läs mer om Bok Bibliotek och Nya Tider.
Nya Tider undergräver yttrandefriheten
Göran Rosenberg förklarar varför han inte kommer till Bokmässan i år, och varför arrangörerna borde tänka om.
Läs mer om Bokmässan.
Lena Andersson: Låt inte Nya Tider bli martyrer för åsiktsfriheten
Just nu tillåts den lilla tidskriften Nya Tider styra allas våra tankar och vårt beteende, och bli martyrer för åsiktsfriheten. Det är en maktposition som ingen bör ha och som ingen bör ge dem, men jag befarar att det är vad som håller på att ske.
Läs mer om Nya Tider.
Intresset för Nya Tider ökade efter debatten
Sajten Nya Tider har blivit synligare på Google och tidningen har ökat sin upplaga.
Läs mer om Google och Nya Tider.
Premiär för DN:s nya litteraturkrönikor
Vi lever i politiskt oroliga tider. Det gör det ännu viktigare att värna litteraturens plats i det offentliga samtalet – och just därför börjar vi i dag med litteraturkrönikor här i Boklördag. Vi är mycket glada att författarna Agnes Lidbeck och Jerker Virdborg kommer att skriva krönikor, tillsammans med Jonas Thente och mig själv, som båda är kritiker här i DN.
Läs mer om Boklördag och Jerker Virdborg.
Peter Englund: Bokmässeledningen resonerar fyrkantigt
Akademiledamoten Peter Englund har skrivit under författaruppropet och anser inte att man tar debatten genom att närvara på Bokmässan. Men Bokmässans vd Maria Källsson står fast vid sitt beslut om Nya Tider.
127 författare bojkottar Bokmässan i Göteborg
Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider återkomma i höst upprör stora delar av Kultursverige.Nu publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 127 författare som bland annat skriver: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det.– Det handlar inte om att sätta munkavle men man måste sätta gränser i det offentliga rummet, säger Göran Rosenberg, en av författarna som står bakom uppropet.
127 författare i upprop mot Bokmässan
Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider vara med växer. I ett stort upprop som DN nu publicerar säger över 100 författare och översättare, bland dem fyra Akademiledamöter, att de inte tänker vara på mässan så länge Nya Tider är det.
127 författare bojkottar Bokmässan i höst
Bokmässans beslut att låta den högerextrema sajten Nya Tider återkomma i höst upprör stora delar av kultur-Sverige.Nu publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 127 författare som bland annat skriver: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
127 författare i upprop mot Bokmässan: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det
Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider vara med växer. I ett stort upprop som DN nu publicerar säger över 100 författare och översättare, bland dem tre Akademiledamöter, att de inte tänker vara på mässan så länge Nya Tider är det.
Viktigt att inte låta sig utpressas
Bokmässans vd Maria Källsson tycker inte att förlagens kritik är skäl att tacka nej till Nya Tider.– Särskilt inte när det sker publikt.
Läs mer om Maria Källsson och Nya Tider.
Här är Natur och Kulturs brev till Bokmässan
I ett brev till Bokmässan undrar förlaget hur Nya Tider-redaktörens film, som uppmanar till hembesök hos journalister, är förenlig med mässans värdegrund.
Läs mer om Bokmässan och Natur.