Nya tider

Alternativ bokmässa lockar stora namn

Efter att det stod klart att Nya Tider fick närvara på Bokmässan 2017 valde över 100 författare att bojkotta evenemanget.Därför skapades en alternativ bokmässa, Bokmassan, som arrangeras i anslutning till Bokmässan.– Vi vill sätta litteraturen i centrum och skapa en litteraturfestival med klass, säger projektledaren Olav Fumarola Unsgaard.

Högerextrem propaganda på storbildsskärmar i Göteborg

Högerextrem propaganda har rullat på kommunal annonsplats utanför Scandinavium och Ullevi i Göteborg, rapporterar GT. Den högerextrema tidningen Nya Tider står bakom budskapen, bara dagarna före Bokmässan inleds. Nu har reklamen plockas ned.
Högerextrem propaganda på kommunala storbildsskärmar
Den högerextrema tidningen Nya Tider har fått sända ut högerextrem propaganda på kommunal annonsplats i Göteborg.På storbildskärmar utanför Scandinavium och Ullevi har det rullat bilder på när Stefan Löfven klappar ett skäggbarn i en barnvagn och när Donald Trump sopar i väg sombreros till Mexiko.Detta inför Nya Tiders omdebatterade medverkan på Bokmässan i Göteborg.– Det är ett misstag som har begåtts, säger Mikael Persson som är presskontakt vid kommunalägda Got Event.
Sverige har aldrig varit sämre än nu
VARAZDIN. Det är nya tider.Och Sverige har aldrig varit sämre.Just därför är det skönt att Pia Sundhage inte är kvar.
Läs mer om Pia Sundhage.

Volvo XC40 visar fronten – premiärvisas i Milano 21 september

På torsdag i nästa vecka, 21 september, ska Volvo premiärvisa nya lill-suven XC40 – den första modellen på nya CMA-plattformen. Och Volvo gör visningen med hög svansföring, då man väljer att visa nya XC40 under modeveckan i Milano, Italien. Volvo Cars event i Italien är ytterligare ett exempel på att allt fler biltillverkare väljer bort bilmässor, som pågående Frankfurtsalongen, för att marknadsföra sina nya produkter. I gamla tider vore det självklart för Volvo att premiärvisa XC40 i Frankfurt, men numera vet man att där skulle nyheten drunkna i alla andra budskap som ropas ut
Hundra år av demokratibygge kan demonteras, sten för sten
Självklara demokratiska begrepp som mänskliga rättigheter, humanism och jämställdhet solkas ned och stämplas som vänstervridna, medan nazisterna marscherar vid synagogan.Det är i sanning nya tider.
Stjärnan kommer ut i SVT:s nya program
Han är en av de främsta häcklöparna genom alla tider med världsrekord och VM- och EM-guld.I SVT:s nya serie Regnbågshjältar kommer han nu ut som homosexuell.– Jag har aldrig tänkt att jag måste berätta, men gör det för att ni frågar och att ni på allvar är intresserade av vad jag har att säga, säger Colin Jackson i programmet.
Elisabeth Åsbrink: Så tvättades rasismen ren från ordet ras
I samband med debatten om Bokmässan och Nya Tider har begreppet etnopluralism börjat leta sig in i språket. Elisabeth Åsbrink följer dess rottrådar tillbaka till Per Engdahl och efterkrigstidens Malmö.
Leif Johanssons farväl – ett steg mot nya tider
Att den tidigare Volvochefen Leif Johansson meddelar att han ska lämna som Ericsson-ordförande samtidigt som Volvo Cars presenterar sina planer på att alla bilar ska ha elmotor är onekligen symbolladdat. En gammal era försvinner och något nytt kommer i två viktiga företag. Förhoppningsvis är det nya bättre än vad som varit.
Proggtiden lärde oss att bojkott fungerar
Det är dumt att göra Nya Tider till huvudproblemet på årets bokmässa.Marianne Lindberg De Geer skriver om bojkott som ett demokratiskt sätt att protestera.
Läs mer om Nya Tider.
Nya Tider gjorde oss till sekterister
När det tjafsas om det ska heta strejk eller bojkott om man ratar årets Bokmässa är det kört.
Läs mer om Bokmässa.
Fria bilar, lägenheter och tredubblad lön
Stjärnorna lämnar FC Rosengård på löpande band.Nu vittnar förre sportchefen Erling Nilsson om nya tider – tider då klubben inte längre kan matcha de internationella jättarna.– Spelarna får tredubbelt så stor lön som vi kan erbjuda, säger han.
Läs mer om Erling Nilsson.
Sågar Bokmässan för beslutet om Nya Tider
Flera europeiska kulturinstitut kritiserar Bokmässan i Göteborg i ett gemensamt upprop.De protesterar mot beslutet att låta högerextrema tidningen Nya Tider delta på mässan, rapporterar SVT Kulturnyheterna.
Läs mer om Bokmässan, Göteborg och Nya Tider.
Tolv europeiska kulturinstitut protesterar mot högerextrem närvaro på Bokmässan
En rad inflytelserika kulturinstitut kräver att Bokmässan river upp beslutet att låta högerextrema tidningen Nya Tider närvara, skriver SVT Kulturnyheterna.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Kristina Lindquist: Bilden blir väldigt tydlig – Nya tider är en arena för Förintelseförnekare
Intervjun i SVT bekräftar bilden av Nya Tider som en arena för Förintelseförnekare, skriver Kristina Lindquist.
Professor lämnar presstödsnämnden: Nya Tider står för en främlingsfientlighet som är oerhört osympatisk
Medieprofessor Ingela Wadbring lämnar presstödsnämnden i protest. Hon vill inte ställa upp på reglerna som öppnar för att högerextrema Nya Tider beviljas stöd.
Läs mer om Nya Tider.
Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden
JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida.Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa.Men vägen dit har varit lång – och tårfylld.– Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara sätt bara putten älskling, du vinner!, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.
Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden
JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida. Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa. Men vägen dit har varit lång – och tårfylld. – Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara sätt bara putten älskling, du vinner!, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.
Läs mer om Florida, Jesper Parnevik, Mia och Parnevik.
Bildning ska mota intolerans på Bokmässan
Debatten kring Nya Tider har satt prägel på Bokmässans seminarieprogram, där fokus ligger på bildning. Arundhati Roy, Eka Kurniawan, Samar Yazbek, Ngugi wa Thiong o och Angie Thomas är några av årets gäster.
Vänstertidningar bortplockade från Stadsbiblioteket: Barnsligt naiv policy
Stockholms stadsbibliotek har plockat bort flera vänstertidningar och i stället gjort plats för högerextrema tidningen Nya Tider. Redaktionsledningen på Arbetaren rasar mot beslutet. Policyn verkar vara flummig och ogenomtänkt, säger Toivo Jokkala, chefredaktör.
Draget från Bokmässan: Stoppar Granskning Sverige
Bokmässan i Göteborg har fått motta massiv kritik efter beskedet om att högerextrema Nya Tider får medverka i år.Nu meddelar mässan att man säger nej till det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och hatsajten Avpixlats förlag Runeskrift.– I vart och ett av fallen har vi gjort en individuell granskning. Man måste också se till mässans helhet. Vi tycker inte i dag att vi ska bereda plats för de här två, säger mässans vd Maria Källsson.
Efter protesten: Alternativ bokmässa är på framväxt
Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider återkomma i höst upprörde stora delar av kultursverige – och fik 127 författare att bojkotta mässan.Nu är antalet protesterande författare över 200 – och en alternativ bokmässa har börjat växa fram, rapporterar Svt Kulturnyheterna.
Punkig Rolls-Royce chockar traditionalisten
Inget är heligt längre, suckar traditionalisten. Nya tider kräver nya lösningar, kontrar nytänkaren. Men nog är det en revolution när Rolls-Royce lanserar Black Badge – nya versioner med mer punkrock än stråkkvartett i anslaget.
Läs mer om Black Badge och Rolls-Royce.
Hembesöksfilmen är inte ett brott
Nils Funcke tycker att Björn Wiman gör det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan.
Johannes Anyuru: Mitt beslut om Bokmässan i tio punkter
182 författare har hittills undertecknat uppropet mot Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Johannes Anyuru formulerar sitt eget beslut i tio punkter.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.