Nya tider

Elisabeth Åsbrink: Så tvättades rasismen ren från ordet ras

I samband med debatten om Bokmässan och Nya Tider har begreppet etnopluralism börjat leta sig in i språket. Elisabeth Åsbrink följer dess rottrådar tillbaka till Per Engdahl och efterkrigstidens Malmö.

Leif Johanssons farväl – ett steg mot nya tider

Att den tidigare Volvochefen Leif Johansson meddelar att han ska lämna som Ericsson-ordförande samtidigt som Volvo Cars presenterar sina planer på att alla bilar ska ha elmotor är onekligen symbolladdat. En gammal era försvinner och något nytt kommer i två viktiga företag. Förhoppningsvis är det nya bättre än vad som varit.
Proggtiden lärde oss att bojkott fungerar
Det är dumt att göra Nya Tider till huvudproblemet på årets bokmässa.Marianne Lindberg De Geer skriver om bojkott som ett demokratiskt sätt att protestera.
Läs mer om Nya Tider.
Nya Tider gjorde oss till sekterister
När det tjafsas om det ska heta strejk eller bojkott om man ratar årets Bokmässa är det kört.
Läs mer om Bokmässa.

Fria bilar, lägenheter och tredubblad lön

Stjärnorna lämnar FC Rosengård på löpande band.Nu vittnar förre sportchefen Erling Nilsson om nya tider – tider då klubben inte längre kan matcha de internationella jättarna.– Spelarna får tredubbelt så stor lön som vi kan erbjuda, säger han.
Läs mer om Erling Nilsson.
Sågar Bokmässan för beslutet om Nya Tider
Flera europeiska kulturinstitut kritiserar Bokmässan i Göteborg i ett gemensamt upprop.De protesterar mot beslutet att låta högerextrema tidningen Nya Tider delta på mässan, rapporterar SVT Kulturnyheterna.
Läs mer om Bokmässan, Göteborg och Nya Tider.
Tolv europeiska kulturinstitut protesterar mot högerextrem närvaro på Bokmässan
En rad inflytelserika kulturinstitut kräver att Bokmässan river upp beslutet att låta högerextrema tidningen Nya Tider närvara, skriver SVT Kulturnyheterna.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Kristina Lindquist: Bilden blir väldigt tydlig – Nya tider är en arena för Förintelseförnekare
Intervjun i SVT bekräftar bilden av Nya Tider som en arena för Förintelseförnekare, skriver Kristina Lindquist.
Professor lämnar presstödsnämnden: Nya Tider står för en främlingsfientlighet som är oerhört osympatisk
Medieprofessor Ingela Wadbring lämnar presstödsnämnden i protest. Hon vill inte ställa upp på reglerna som öppnar för att högerextrema Nya Tider beviljas stöd.
Läs mer om Nya Tider.
Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden
JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida.Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa.Men vägen dit har varit lång – och tårfylld.– Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara sätt bara putten älskling, du vinner!, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.
Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden
JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida. Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa. Men vägen dit har varit lång – och tårfylld. – Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara sätt bara putten älskling, du vinner!, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.
Läs mer om Florida, Jesper Parnevik, Mia och Parnevik.
Bildning ska mota intolerans på Bokmässan
Debatten kring Nya Tider har satt prägel på Bokmässans seminarieprogram, där fokus ligger på bildning. Arundhati Roy, Eka Kurniawan, Samar Yazbek, Ngugi wa Thiong o och Angie Thomas är några av årets gäster.
Vänstertidningar bortplockade från Stadsbiblioteket: Barnsligt naiv policy
Stockholms stadsbibliotek har plockat bort flera vänstertidningar och i stället gjort plats för högerextrema tidningen Nya Tider. Redaktionsledningen på Arbetaren rasar mot beslutet. Policyn verkar vara flummig och ogenomtänkt, säger Toivo Jokkala, chefredaktör.
Draget från Bokmässan: Stoppar Granskning Sverige
Bokmässan i Göteborg har fått motta massiv kritik efter beskedet om att högerextrema Nya Tider får medverka i år.Nu meddelar mässan att man säger nej till det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och hatsajten Avpixlats förlag Runeskrift.– I vart och ett av fallen har vi gjort en individuell granskning. Man måste också se till mässans helhet. Vi tycker inte i dag att vi ska bereda plats för de här två, säger mässans vd Maria Källsson.
Efter protesten: Alternativ bokmässa är på framväxt
Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider återkomma i höst upprörde stora delar av kultursverige – och fik 127 författare att bojkotta mässan.Nu är antalet protesterande författare över 200 – och en alternativ bokmässa har börjat växa fram, rapporterar Svt Kulturnyheterna.
Punkig Rolls-Royce chockar traditionalisten
Inget är heligt längre, suckar traditionalisten. Nya tider kräver nya lösningar, kontrar nytänkaren. Men nog är det en revolution när Rolls-Royce lanserar Black Badge – nya versioner med mer punkrock än stråkkvartett i anslaget.
Läs mer om Black Badge och Rolls-Royce.
Hembesöksfilmen är inte ett brott
Nils Funcke tycker att Björn Wiman gör det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan.
Johannes Anyuru: Mitt beslut om Bokmässan i tio punkter
182 författare har hittills undertecknat uppropet mot Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Johannes Anyuru formulerar sitt eget beslut i tio punkter.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Svante Weyler: Bryt med Nya tider. Skälen för Bokmässan att inte göra det har slutat gälla
Svante Weyler, förläggare, skriver om debatten kring Nya Tiders medverkar på Bokmässan. Frågan om Nya tiders plats på bokmässan en radikalt annan vändning
Läs mer om Bokmässan och Nya.
Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet
150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under.– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN.
Författarna som säger ja till bokmässan
150 författare, journalister, poeter och översättare har hittills skrivit under ett upprop om att bojkotta Bok Bibliotek, efter mässans beslut att låta högerextrema Nya Tider delta. SvD har pratat med fyra författare om varför de väljer att inte skriva under uppropet.
Läs mer om Bok Bibliotek och Nya Tider.
Nya Tider undergräver yttrandefriheten
Göran Rosenberg förklarar varför han inte kommer till Bokmässan i år, och varför arrangörerna borde tänka om.
Läs mer om Bokmässan.
Lena Andersson: Låt inte Nya Tider bli martyrer för åsiktsfriheten
Just nu tillåts den lilla tidskriften Nya Tider styra allas våra tankar och vårt beteende, och bli martyrer för åsiktsfriheten. Det är en maktposition som ingen bör ha och som ingen bör ge dem, men jag befarar att det är vad som håller på att ske.
Läs mer om Nya Tider.
Intresset för Nya Tider ökade efter debatten
Sajten Nya Tider har blivit synligare på Google och tidningen har ökat sin upplaga.
Läs mer om Google och Nya Tider.
Premiär för DN:s nya litteraturkrönikor
Vi lever i politiskt oroliga tider. Det gör det ännu viktigare att värna litteraturens plats i det offentliga samtalet – och just därför börjar vi i dag med litteraturkrönikor här i Boklördag. Vi är mycket glada att författarna Agnes Lidbeck och Jerker Virdborg kommer att skriva krönikor, tillsammans med Jonas Thente och mig själv, som båda är kritiker här i DN.
Läs mer om Boklördag och Jerker Virdborg.