Nya tider

Johannes Anyuru: Mitt beslut om Bokmässan i tio punkter

182 författare har hittills undertecknat uppropet mot Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Johannes Anyuru formulerar sitt eget beslut i tio punkter.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.

Svante Weyler: Bryt med Nya tider. Skälen för Bokmässan att inte göra det har slutat gälla

Svante Weyler, förläggare, skriver om debatten kring Nya Tiders medverkar på Bokmässan. Frågan om Nya tiders plats på bokmässan en radikalt annan vändning
Läs mer om Bokmässan och Nya.
Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet
150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under.– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN.
Författarna som säger ja till bokmässan
150 författare, journalister, poeter och översättare har hittills skrivit under ett upprop om att bojkotta Bok Bibliotek, efter mässans beslut att låta högerextrema Nya Tider delta. SvD har pratat med fyra författare om varför de väljer att inte skriva under uppropet.
Läs mer om Bok Bibliotek och Nya Tider.

Nya Tider undergräver yttrandefriheten

Göran Rosenberg förklarar varför han inte kommer till Bokmässan i år, och varför arrangörerna borde tänka om.
Läs mer om Bokmässan.
Lena Andersson: Låt inte Nya Tider bli martyrer för åsiktsfriheten
Just nu tillåts den lilla tidskriften Nya Tider styra allas våra tankar och vårt beteende, och bli martyrer för åsiktsfriheten. Det är en maktposition som ingen bör ha och som ingen bör ge dem, men jag befarar att det är vad som håller på att ske.
Läs mer om Nya Tider.
Intresset för Nya Tider ökade efter debatten
Sajten Nya Tider har blivit synligare på Google och tidningen har ökat sin upplaga.
Läs mer om Google och Nya Tider.
Premiär för DN:s nya litteraturkrönikor
Vi lever i politiskt oroliga tider. Det gör det ännu viktigare att värna litteraturens plats i det offentliga samtalet – och just därför börjar vi i dag med litteraturkrönikor här i Boklördag. Vi är mycket glada att författarna Agnes Lidbeck och Jerker Virdborg kommer att skriva krönikor, tillsammans med Jonas Thente och mig själv, som båda är kritiker här i DN.
Läs mer om Boklördag och Jerker Virdborg.
Peter Englund: Bokmässeledningen resonerar fyrkantigt
Akademiledamoten Peter Englund har skrivit under författaruppropet och anser inte att man tar debatten genom att närvara på Bokmässan. Men Bokmässans vd Maria Källsson står fast vid sitt beslut om Nya Tider.
127 författare bojkottar Bokmässan i Göteborg
Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider återkomma i höst upprör stora delar av Kultursverige.Nu publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 127 författare som bland annat skriver: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det.– Det handlar inte om att sätta munkavle men man måste sätta gränser i det offentliga rummet, säger Göran Rosenberg, en av författarna som står bakom uppropet.
127 författare i upprop mot Bokmässan
Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider vara med växer. I ett stort upprop som DN nu publicerar säger över 100 författare och översättare, bland dem fyra Akademiledamöter, att de inte tänker vara på mässan så länge Nya Tider är det.
127 författare bojkottar Bokmässan i höst
Bokmässans beslut att låta den högerextrema sajten Nya Tider återkomma i höst upprör stora delar av kultur-Sverige.Nu publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 127 författare som bland annat skriver: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
127 författare i upprop mot Bokmässan: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det
Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider vara med växer. I ett stort upprop som DN nu publicerar säger över 100 författare och översättare, bland dem tre Akademiledamöter, att de inte tänker vara på mässan så länge Nya Tider är det.
Viktigt att inte låta sig utpressas
Bokmässans vd Maria Källsson tycker inte att förlagens kritik är skäl att tacka nej till Nya Tider.– Särskilt inte när det sker publikt.
Läs mer om Maria Källsson och Nya Tider.
Här är Natur och Kulturs brev till Bokmässan
I ett brev till Bokmässan undrar förlaget hur Nya Tider-redaktörens film, som uppmanar till hembesök hos journalister, är förenlig med mässans värdegrund.
Läs mer om Bokmässan och Natur.
Bokmässan krävs på svar av flera förlag
Högerextrema tidningen Nya Tider är starkt kopplad till en film där personer uppmanas att söka upp journalister i deras hem så att de tänker om när de ska hänga ut folk. Samtidigt säger de att de tänker medverka vid Bokmässan i år. Nu kräver flera tunga förlag svar från Bokmässan – om deras inställning i frågan.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Kritiken mot Bokmässan växer
Fler bokförlag sällar sig nu till kritikerna av Bokmässans relation till Nya Tider. I Expressen uttalar sig både Bonnierförlagen och Norstedts mot beslutet att välkomna den högerextrema tidningen till höstens mässa.
Bonnierförlagen: Vi vill inte ha Nya Tider på Bokmässan
Flera förlag sätter press på Bokmässan att inte släppa in den högerextrema tidningen Nya Tider. Albert Bonniers förlag för nu en intensiv dialog med mässledningen.– Vi har haft mängder av telefonsamtal med dem, säger Håkan Rudels, Bonnierförlagens vd.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Bokförlag kritiserar Bokmässan för Nya tiders medverkan
Nya tider återkommer till Bokmässan i höst. Men efter att en film med kopplingar till den högerextrema sajten uppmanat personer till att besöka journalister skriver Natur och Kulturs vd ett brev till Bokmässan om hur detta stämmer med mässans värderingar.
Läs mer om Bokmässan, Natur och Nya.
Bokförlag ifrågasätter Bokmässans värderingar kring Nya tiders medverkan
Nya tider återkommer till Bokmässan i höst. Men efter att en film med kopplingar till den högerextrema sajten uppmanat personer till att besöka journalister skriver Natur och Kulturs vd ett brev till Bokmässan om hur detta stämmer med mässans värderingar.
Läs mer om Bokmässan, Natur och Nya.
Volvo oroas över Donald Trumps nya importtullar
Volvo planerar att öppna sin nya fabrik i Charleston nästa år och anställa 4000 personer.Ändå tror Volvo på tuffare tider i USA om nye presidenten Donald Trumps ider om importtullar slår igenom.– Det blir en dålig affär för oss, säger Volvos USA-chef Lex Kerssemakers.
Läs mer om Charleston, USA och Volvo.
Volvo oroliga över Donald Trumps nya importtullar
Volvo planerar att öppna sin nya fabrik i Charleston nästa år och anställa 4000 personer.Ändå tror Volvo på tuffare tider i USA om nye presidenten Donald Trumps ider om importtullar slår igenom.– Det blir en dålig affär för oss, säger Volvos USA-chef Lex Kerssemakers.
Läs mer om Charleston, USA och Volvo.
Sjöström överlägsen i försöken
Sarah Sjöströms nya frisimsteknik sitter redan där den ska. Det fick 23-åringen ett bevis för under måndagsförmiddagens försökspass i Swim Open i Eriksdalsbadet. Sarah Sjöströms försökstid på 50 meter frisim 24,01 är en av hennes snabbaste tider någonsin på distansen.
Läs mer om Eriksdalsbadet och Swim Open.
Så skyddar du dig mot nya inbrottsvågen
Påsk är semestertider. Och semester tider är inbrottstider.Få inbrott klaras upp - och värst ställt är det med lägenhetsinbrotten.I polisregion syd klaras knappt två av hundra lägenhetsinbrott upp.– Mycket handlar om att förebygga brott, att skydda sin bostad, säger Håkan Persson, kommissarie på utredningssektionen på lokalpolisområde Södra Malmö.
Läs mer om Håkan Persson och Södra Malmö.