Oktober

Man misstänkt för brutalt mord – vikarierade på skola

I oktober förra året hittades en man död i ett dike i norra Göteborg efter att ha blivit utsatt för kraftigt våld.En man och två kvinnor sitter sedan tidigare häktade, misstänkta för inblandning i mordet.Den häktade mannen vikarierade under förra hösten som lärarassistent på en skola i norra Göteborg, trots att han är dömd för en rad grova brott. Det uppger Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Göteborg.

Han försökte larma om routerhotet redan i höstas – nu kan det vara för sent

Enligt den svenska säkerhetsforskaren Lucas Lundgren är hotet från Cisco-sårbarheten mycket allvarligt. Men när han i oktober försökte få Cert-se att agera fick han kalla handen. Ett misstag, säger Cert-se i dag.
Läs mer om Cert-se och Cisco-sårbarheten.
26 motioner väntar på svar
Bollebygds kommun hade i mars 26 obesvarade motioner. De två äldsta är från oktober 2015. Varje år ska kommunen redovisa hur många motioner som finns kvar att besvara och hur långt beredningen har kommit.
Han filmade Aviciis liv och kamp: "Finns liksom inga gränser"
25 oktober förra året intervjuade Malou von Sivers regissören Levan Tsikurishvili, som följt den svenske världsstjärnan Tim Bergling, mer känd som artisten Avicii, bakom kulisserna under flera år.

Halmstadspelare hotades – nu läggs utredningen ner

I oktober anmälde en spelare i Halmstads BK att han erbjudits pengar och hotats inför bortamötet med Malmö FF för att påverka matchens utgång.Nu läggs förundersökningen kring den misstänkta matchfixningen ner.
Läs mer om Malmö FF.
Han försökte larma om routerhotet redan i höstas – nu kan det vara för sent
Enligt den svenska säkerhetsforskaren Lucas Lundgren är hotet från Cisco-sårbarheten mycket allvarligt. Men när han i oktober försökte få Cert-se att agera fick han kalla handen. Ett misstag, säger Cert-se i dag.
Läs mer om Cert-se och Cisco-sårbarheten.
Fredrik Bergström ny vd i Länsförsäkringar
Länsförsäkringar har utsett Fredrik Bergström till vd. Han är för närvarande vd för Länsförsäkringar Stockholm och tillträder sin tjänst senast oktober 2018.
Fredrik Bergström blir ny vd för Länsförsäkringar
Länsförsäkringar har utsett Fredrik Bergström till vd. Han är för närvarande vd för Länsförsäkringar Stockholm och tillträder sin tjänst senast oktober 2018.
Århundradets kulturkrig
Svenska Akademien tiger när den bör tala - och tvärtom. När dörren till Svenska Akademiens styrelserum öppnas den första torsdagen i oktober varje år avslöjas inte bara vem som ska få årets Nobelpris.
Klassiskt punkband klart för tatueringsmässa
Foto: Christer Tille Dia Psalma. Cirka 90 tatuerare väntas delta i Kalmar tatueringsmässa som går av stapeln för sjätte gången den 26-28 oktober.
Läs mer om Kalmar.
Olof Wretling åker på höstturné igen - kommer till Falun
Efter utsålda lokaler och fina recensioner drar komikern Olof Wretling ut på vägarna ytterligare ett varv med sin föreställning "Diagnoserna i mitt liv". Den 11 oktober kommer han till Kulturhuset tio14 i Falun.
Insändare: Vinner Flen tävlingen Sveriges fulaste stad?
Föreningen Arkitektupproret har startat en omröstning för att rösta fram Sveriges fulaste stad. Omröstningen pågår till 21 oktober och Flen ligger nu på en sjätte plats.
Läs mer om Flen.
Stor intervju: Han ska leda Volvos amerikanska framgångssaga
NEW YORK. När hösten i New York var som vackrast i oktober i fjol flyttade Anders Gustafsson över med sin familj från Helsingborg. Uppdraget är att leda Volvo Cars amerikaresa mot fortsatta framgångar. Men trots årets fantastiska försäljningssiffror är det ingen självkörande bil 50-åringen satt sig i.
Läs mer om Helsingborg och New York.
Sanningen om bilden – och gesten mot fansen
I oktober drabbades AIK:s Daniel Sundgren av lungemboli.Nu berättar han om de osmakliga kommentarer han fick efter sjukdomsbeskedet – och svaret som han själv la upp på Instagram efter dagens 2-0-vinst mot Djurgården.– De skrev mycket. Hoppas att det inte blir bättre. Hoppas du kunde ha dött. Det är till de hatarna, säger Daniel Sundgren.
Väljarregistrering inleds i Afghanistan
Afghanska valmyndigheten har inlett arbetet med att registrera väljare i ett oroligt Afghanistan inför parlamentsvalet. Valet är nu planerat till oktober efter att ha skjutits upp flera gånger sedan 2015.
Läs mer om Afghanistan.
Polisen ger sin bild av mordet i Ulricehamn
I oktober förra året hittades en kvinna i 60-årsåldern mördad i ett motionsspår i Ulricehamn. I dag presenterar polisen en sammanfattning av utredningen.
Läs mer om Ulricehamn.
NKS-akuten försenad igen – öppnar först i höst
Den nya vuxenakuten öppnar inte förrän tidigast i slutet av oktober. Och först hösten 2019 kommer hela Nya Karolinska att vara i full drift. Men trots alla problem med det nya sjukhuset har sjukvården inte försämrats på Karolinska universitetssjukhuset. I några fall har vårdkvaliteten förbättrats.
Läs mer om Karolinska och Nya Karolinska.
Kim Anderzons kulturskatt förstörd i våldsam brand
I oktober 2014 avled den folkkära skådespelaren Kim Anderzon i sviterna av en hjärntumör.Nu har hennes kvarlåtenskap, som bland annat inkluderade bilder och manus förstörts i en brand, något ÖP rapporterat om.Även familjebilder har gått förlorade.– Det är en privat förlust, säger hennes livskamrat Laurs Naumburg.
Läs mer om Kim Anderzon.
10 coola kvinnor som fyller 30 år i år (precis som ELLE!)
ELLE Sverige fyller 30 år. Här är tio andra (coola) personer som också fyller 30 i år. Class of 1988! Alicia Vikander Födelsedag: 30 oktober Vår svenska superstjärna i Hollywood.
Läs mer om Hollywood och Vår.
SvD i kalla krigets Ungern
Sigvard Lindqvist ägnar den sista artikeln i sin Ungernserie åt Debrecen, landets tredje stad och enligt många den mest ungerska av dem alla, där han idkar kulinariska studier på jättehotellet Gyllene Tjuren och umgås i hemmiljö med nyförvärvade vänner. (Tidigare artiklar var införda den 20, 23 och 27 september samt 3 och 10 oktober).
Kriminella ungdomsgäng sprider skräck i staden
I oktober kallades polis till ett bibliotek efter ett urartat bråk.I december knivskars en 15-åring.I mars stängdes ortens fritidsgård efter upprepade hot mot personal och ungdomar.Nu kraftsamlar Trelleborg för att få ner ungdomskriminaliteten – och polisen riktar kritik mot att flera av personerna släppts under tiden de väntar på att domar ska träda i kraft.– Det är grupper med mellan 30-50 personer. Vissa av dem är redan etablerade kriminella nätverk, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis.
Läs mer om Trelleborg.
SIMRIS ALG: EU-BESLUT OMEGA 3 SANNOLIKT I OKTOBER
STOCKHOLM (Direkt) Simris Algs godkännande från EU-kommissionen om bolagets omega-3-produkter från odlade alger kan sannolikt fås i oktober i år.
Läs mer om EU-kommissionen.
Självhjälpsorganisation i USA misstänks ha brännmärkt medlemmar
I förra veckan greps amerikanske Keith Raniere i Mexiko, där han har befunnit sig sedan oktober. Raniere, som är ledare för en självhjälpsorganisation där kurser kostar 1000-tals dollar för medlemmarna, misstänks för att ha rekryterat kvinnor som sexslavar, tvingat dem att svälta sig och brännmärkt dem.
Läs mer om Keith Raniere, Mexiko och USA.
Sverige storfavorit i kvällens VM-kval
Efter 5-0 senast talar det mesta för svensk seger i kvällens VM-kvalmatch borta mot Ungern. Hotet mot Sverige heter Zsanett Jakabfi. När Sverige skåpade ut Ungern i VM-kvalet på Borås arena i oktober var Zsanett Jakabfi skadad.
Yoghurt bakom larm på Landvetter
Inrikes. Några misstänkta behållare som orsakade flera timmars avspärrning på Landvetter flygplats i oktober visade sig innehålla yoghurt och honung, rapporterar GT.
Läs mer om Landvetter.