Oktober

Svenske förläggaren Gui Minhai gripen av kinesisk polis

Svenske förläggaren Gui Minhai har gripits av kinesisk polis vid en tåg, rapporterar New York Times.Sedan 2016 har han suttit i kinesiskt förvar men släpptes enligt kinesiska myndigheter i oktober.

Mördade okänd kvinna – efter timmar i skogen

Den 24 oktober, någon gång mellan 16.20 och 16.30, mördades en kvinna i 60-årsåldern i ett motionsspår i Ulricehamn.Men enligt polisen rörde sig mördaren i området flera timmar innan dådet.– Han är iakttagen vid flera tillfällen från klockan 10.30 och framåt, har spaningschefen Göran Arvidsson tidigare sagt.Att just kvinnan föll offer för mördaren, tycks vara en ren slump.
Familjen: Tom Petty dog av en oavsiktlig överdos
Rockstjärnan Tom Petty dog av en oavsiktlig drogöverdos, meddelar hans familj efter ett utlåtande från rättsläkaren som undersökt dödsfallet. Petty hittades utan puls i sitt hem i Los Angeles den 2 oktober. Han blev 66 år gammal.
Polisen: Fler skadade i Las Vegas-dådet
64-årige skytten Stephen Paddock agerade ensam och antalet skadade höjs från 500 till 851. Det framkommer i Las Vegas-polisens preliminära rapport om utredningen efter masskjutningen i oktober. Enligt polisen utreder dock FBI ytterligare en person av federalt intresse.
Läs mer om FBI och Stephen Paddock.

Ännu en misstänkt i Las Vegas-skjutningen

Stephen Paddock som dödade 58 och skadade hundratals när han öppnade eld från ett hotellfönster i Las Vegas i oktober var ensam. Men kanske hade han hjälp. Det uppger polisen på fredagen.
Misstänkte mördaren fick nytt jobb direkt efter dådet
I slutet av oktober mördade den unge mannen, enligt polisen, en kvinna i motionsspåret i Ulricehamn.I november började han ett nytt jobb.– Han var väldigt mycket frånvarande. Han sa att han mådde dåligt, säger en chef på företaget.
Läs mer om Ulricehamn.I.
Straffritt lämna in vapen från och med 1 februari
Från och med 1 februari fram till sista april råder vapenamnesti i Sverige. Den som frivilligt lämnar in vapen eller ammunition får göra det anonym och utan att riskera straff. Regeringen vill även genomföra en införa en amnesti gällande handgranater från och med oktober.
Läs mer om Sverige.
32-åring begärd häktad för skott mot polismans bostad
En 32-årig man skriven i Eskilstuna har begärs häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord efter att han avlossat minst 20 skott mot en polismans hem i Västerås i oktober. Han är också misstänkt för grovt vapenbrott.
Läs mer om Eskilstuna.
Så har bostadsrättspriserna förändrats i Stockholm – stadsdel för stadsdel
Under den senaste tremånadersperioden, oktober till december, har priserna på bostadsrätter i centrala Stockholm sjunkit med åtta procent, jämfört med perioden dessförinnan. Trenden med nedåtgående priser gäller för alla stadsdelar – även när man ser till senaste tolvmånadersperioden. Så här ser utvecklingen ut, stadsdel för stadsdel, i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
Fler män topsas efter mord i joggingspår
Under måndagen gick polisen i Ulricehamn ut med att man kommer topsa fler män i området.Förhoppningen är att man ska hitta DNA som matchar det som säkrats på brottsplatsen, ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde, där en kvinna i 60-årsåldern hittades mördad i slutet av oktober.– Vi topsar ytterligare ett antal personer, boende i Ulricehamn, under vissa kriterier. Det kommer bli relativt många till, men jag säger inget antal, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare vid polisen, till P4 Skaraborg.
Läs mer om DNA, Göran Arvidsson och Ulricehamn.
Man gripen för attentat mot polis
En man har gripits för de uppmärksammade skotten mot en polismans bostad i Västerås i oktober. Mannen greps i Eskilstuna.
Läs mer om Eskilstuna.
Man gripen för skjutningen mot polisbostad
En man har gripits för skjutningen mot en polis bostad i Västerås i oktober 2017.Mannen greps i Eskilstuna, och är misstänkt för försök till mord.
Läs mer om Eskilstuna.
Fortsatta prisfall på bostäder
Bostadspriserna föll i hela landet under december månad, enligt Svensk Mäklarstatistik I centrala Stockholm föll bostadsrättspriserna i snitt med åtta procent under perioden oktober-december, jämfört med tremånadersperioden innan.
Huspriserna en procent högre
Priserna på småhus har stigit med en procent under den senaste tremånadersperioden, oktober–december, jämfört med föregående tremånadersperiod.
Arbetslösheten i euroområdet på nioårslägsta
Arbetslösheten i euroområdet uppgick till 8,7 procent i november, jämfört med oreviderade 8,8 procent i oktober. Det visar statistik från Eurostat. Det är den lägsta arbetslöshetsnivån sedan januari 2009.
Läs mer om Eurostat.
Tredje raka förlusten för ett skadedrabbat Luleå
Luleå saknade flera nyckelspelare.Då kom tredje raka förlusten, när Örebro tog sin första bortaseger sen den 19 oktober.– Det var fruktansvärt dåligt i dag, säger Luleås Johan Harju i C More.
Läs mer om C More, Luleå och Örebro.
Spelet bakom – efter utpekandet
I början av oktober kliver Gunilla Axn, före detta utvecklingschef på Svenska fotbollförbundet, fram med en historia om sexuella trakasserier i hjärtat av svensk fotboll.Minst en före detta landslagsspelare pekas ut. Under hela hösten arbetas det med en utredning.I bakgrunden utspelar sig ilskna telefonsamtal, krismöten och känsliga förhör.
Läs mer om Gunilla Axn och Svenska.
70-åring sköt bröder – ansöker om nåd
Två bröder sköts till döds i oktober 2015, då de hotfullt inkräktade i en 70-årig mans bostad.Straffet för gärningen landade slutligen på två års fängelse.Nu ber 70-åringen om nåd hos regeringen, då han anser att domen är för hård.
Stillman får lämna sin KHL-klubb
Fredrik Stillman får lämna jobbet som tränare för KHL-laget Admiral Vladivostok. Beskedet kommer sedan klubben bara vunnit 15 av 45 matcher och sladdar i botten av tabellen i den östra divisionen, skriver Hockeysverige. Den tidigare HV71-spelaren och ledaren utsågs till huvudtränare för laget i oktober efter två säsonger som assisterande, men ersätts nu av Andrej Razin.
Läs mer om Andrej Razin och Hockeysverige.
Liberia: Weah i ledning enligt lokala medier
Ett första resultat i det liberianska presidentvalet väntas under torsdagen. Enligt lokala medier leder före detta fotbollsstjärnan George Weah, som i första valomgången i oktober fick 38,4 procent mot vicepresident Joseph Boakais 28,8 procent.
Läs mer om George Weah.
Wozniackis miljonsucc – krossar männen på listan
2017 var ett fantastiskt år för Caroline Wozniacki.I oktober tog danskan hem WTA-finalen sedan hon besegrat Venus Williams.Och miljonerna har trillat in på kontot för danskan - som toppar listan över de danska idrottare som tjänat mest det gångna året.Ingen av männen är i närheten av henne, skriver Ekstrabladet.
Resultatet – en mardröm för Spaniens premiärminister
Barcelona. Resultatet blev, på alla vis, en mardröm för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som i oktober avsatte Kataloniens regering, upplöste dess parlament och utlyste nyval.
Läs mer om Mariano Rajoy.
JUST NU: Bårslövsmordet: 21-åring gripen i Tyskland
Den 21-årige man som varit häktad i sin frånvaro för mordet i Bårslöv i oktober har gripits i Tyskland, skriver Helsingborgs dagblad.Mannen var internationellt efterlyst och greps på en flygplats i Tyskland.Förutom mannen sitter en 35-årig man häktad för mordet vid idrottsplatsen i Bårslöv.
Moderaterna ökar stort i sammanvägning av mätningar
Moderaterna, med nya partiledaren Ulf Kristersson, går kraftigt framåt i TV4 Väljaropinion.Partiet får 21,7 procent, en ökning med 2,3 procentenheter jämfört med oktober.
Läs mer om Ulf Kristersson.
Nu faller Jennifer Anistons fasad
Jennifer Aniston och Justin Theroux uppges ha en äktenskapskris.Sedan oktober ska kändisparet ha levt skilda liv – och bott på separata håll, skriver In touch.– Justin lämnade Jennifer för tre månader sedan när han åkte för att spela in filmen On the Basis of Sex i Montreal och jobba med Netflix-serien Maniac i New York, berättar en vän till tidningen.