Olof palme

Porträttet: En intervju med Elizabeth Salomonsson

Ingen i hela Sverige har varit kommunalråd längre än Elizabeth Salomonsson. I Porträttet berättar hon om sönderskurna bildäck, Olof Palme och varför det var hemskt att flytta till Köping.

Jag saknar hur Olof Palme höjde sin röst

Politik. Nej, Olof Palme var aldrig i mitt politiska hjärta. Hans inrikespolitik var resultatmässigt blek, hans arrogans var stötande och hans Kuba-kramar var olustiga.
Läs mer om Kuba-kramar och Olof Palme.
Lena Andersson: Förr eller senare kommer sanningen om Palmemordet fram
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Rättvisans och sanningens kvarnar mal långsamt, men de mal. De mentala låsningarna i mordet på Olof Palme verkar efter trettiotvå år äntligen kunna släppa.
Läs mer om Olof Palme och Palmemordet.

Olof Palme i SvD 1949: Demonstration i Prag

Läs mer om Prag och SvD.
Chefsåklagaren: Lösningen på Palmemordet inte så långt borta
Lösningen på mordet på statsminister Olof Palme är inte så långt borta. Det tror chefsåklagare Krister Petersson som leder utredningen om det 32 år gamla mordet. Gärningsmannen ska ställas inför rätta eller, om han är död, ändå pekas ut med övertygande bevis. En enda person är utesluten som gärningsman, den tidigare åtalade och sedan frikände Christer Pettersson.
Palme-vittnesmålet sågas: Ingen likhet
Ett av polisens viktigaste vittnen i Palmeutredningen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där Olof Palme mördades.Vittnet var en 25-årig man.Nya foton i tidigare okända dokument gör att mannens utpekande kan ifrågasättas, skriver SVT Nyheter.
Nya kravet i Palmeutredningen: Utred det hemliga nätverket
Världens största mordutredning pågår fortfarande och inget tyder på att den har kommit närmare en lösning.Ännu 32 år efter mordet på Olof Palme kvarstår alla frågor som fanns på själva mordnatten – men flera seriösa bedömare anser att polis/militärspåret kopplat till nätverket Stay behind blir allt hetare.– Nya rön stärker kravet på att det hemliga nätverket Stay behind bör utredas, säger Inga-Britt Ahlenius.
Läs mer om Olof Palme, Palmeutredningen och Stay.
Palme-utredaren: Skyldige mördaren kommer avslöjas
Krister Petersson leder utredningen om mordet på Olof Palme – han är övertygad om att den skyldige kommer avslöjas, säger han i Aktuellt i SVT.– Vi håller ett flertal förhör i veckan, säger Petersson.
Läs mer om Aktuellt, Olof Palme, Petersson och SVT.
20.53: Gick nära Olof Palme för att provocera
PALMEMORDET – I REALTID. Den 28 augusti är det 32 år sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Många vittnen såg Olof Palme under kvällen och med dessa vittnesmål som grund gjorde SvD och Stadsarkivet 2016 en genomgång av mordnatten i realtid – från klockan 20 till 01.30. Här nedan kan ni se hela skeendet.
Läs mer om Olof Palme, Stadsarkivet och SvD.
Palmegruppen lockade vittnen med pengar
Poliser från Palmegruppen lockade en missbrukare med en belöning på 50 miljoner kronor för att få honom att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.
Palmegruppen lockade vittnen med miljonbelopp
Poliser från Palmegruppen lockade en missbrukare med en belöning på 50 miljoner kronor för att få honom att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.
Uppgifter: Palmegruppen lockade vittne med pengar
Poliser från Palmegruppen lockade en missbrukare med en belöning på 50 miljoner kronor för att få honom att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.
Bevis mot Pettersson förfalskades av polisen
Ett centralt bevis mot Christer Pettersson för mordet på Olof Palme ska ha förfalskats av polisen.Det hävdar en tidigare knarkspanare vid Stockholmspolisen i en kommande tv-dokumentär av filmaren Mikael Hylin.Det telefonsamtal som påstods styrka att Christer Pettersson var utanför biografen Grand strax för mordet ska inte ha ägt rum då.– Helt genomfalskt, säger den i dag pensionerade polisen i dokumentären.
Anna försökte rädda Olof Palmes liv: "Civilkuraget stod mig väldigt dyrt"
Den 28 februari 1986 är Anna Hage 17 år gammal och blir vittne till mordet på Olof Palme. Sedan är sig livet inte likt. Hon blir outtröttligt efterfrågad av polis och medier - men vill bara bli bortglömd igen. Så hon håller tyst i 30 år.
Läs mer om Anna Hage och Olof Palme.
Jag såg bara ryggen på Olof Palmes mördare
Hon var först på plats då Olof Palme mördades. Gjorde förgäves första hjälpen medan blodet växte som batik på hans bröst. Efteråt grillades 17-åriga Anna Hage så hårt i rätten så att hon inte talat om om mordet förrän nu, 32 år senare.
Läs mer om Anna Hage och Olof Palme.
Anna Hage: Förstod inte att det var Palme
Anna Hage kämpade för att försöka rädda livet på Olof Palme, mordnatten 28 februari 1986.För Fredrik Skavlan berättade hon sin historia.– Jag behövde få i gång hans hjärta och startade hjärt- och lungräddning. Men det blev ingen större reaktion. Inget hjärta, inget liv, säger hon i SVT:s Skavlan.
Läs mer om Olof Palme och Palme.
Hon gav Palme hjärtmassage under mordnatten
Anna Hage försökte rädda Olof Palme. Sedan förändrades livet totalt.
Läs mer om Olof Palme och Palme.
Hjälpte Palme efter mordet – drabbades av livslångt trauma
Sekunderna efter att Sveriges statsminister Olof Palme sköts ned på Sveavägen gav 17-åriga Anna Hage honom hjärtmassage. Sedan blev hennes liv aldrig mer sig likt.
Läs mer om Anna Hage, Olof Palme och Sveavägen.
Anna försökte rädda livet på Olof Palme
Anna Hage var bara 17 år när hon försökte rädda livet på Olof Palme.Sedan dess har hon levt i skuggan av mordet.Med skräcken för mördaren.Med känslan av att vara missförstådd av poliser, utnyttjad av journalister och förnedrad av jurister.32 år senare berättar hon första gången sin historia på egna villkor i boken 30 år av tystnad
Läs mer om Olof Palme och Olof Palme.Sedan.
Jakten på lasermannen skakade Sverige: Tid av skräck
Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred John Ausonius i början av 1990-talet fruktan på Stockholms gator. Jakten på lasermannen blev den största polisutredningen sedan mordet på Olof Palme. Nu står han inför rätta i Tyskland för ytterligare ett mord.
Läs mer om Olof Palme, Sverige och Tyskland.
Palmeutredaren begär ut uppgifter från militära underrättelsetjänsten
Krister Petersson, förundersökningsledare i utredningen om Palmemordet, har vänt sig till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) med en begäran om att få ut uppgifter med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet på Olof Palme.
Läs mer om Militära, Olof Palme och Palmemordet.
Uppgifter om mordet på Palme söks hos Must
Chefsåklagare Krister Petersson söker uppgifter om mordet på Olof Palme hos den militära underrättelsetjänsten.Petersson har begärt ut uppgifter från Must med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet.– Jag vill inte säga mer än så, säger Petersson.
Läs mer om Must, Olof Palme, Palme och Petersson.
Ny bok om familjen Rausing skapar debatt i Storbritannien
En ny bok om en av världens rikaste familjer, den svenska familjen Rausing, har skapat debatt i Storbritannien. I boken namnges affärsmannen och mångmiljardären Hans Rausing som delaktig i mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Några belägg för påståendet finns inte och i boken skriver också hans dotter Sigrid Rausing att hon inte tror på anklagelsen som hon kallar förabsurd.