Ord

Akilov om att mörda svenskar – ord för ord

Kurdiskägda pizzerior i Sverige och prat om att döda IS-fiender. Det är några av ämnena under förhören med Rakhmat Akilov under rättegången om terrordådet i Stockholm. SvD listar – och kommenterar – de viktigaste meningsutbytena under förhöret i tingsrätten.
Rakhmat Akilovs första ord i rätten om terrordådet i Stockholm
På tisdagen fick Rakhmat Akilov för första gången själv prata under den pågående rättegången efter terrorattentatet som skakade Sverige och Stockholm den 7 april förra året.
Läs mer om Rakhmat Akilov, Stockholm och Sverige.
Man vill säkerställa att syftet var att begå ett terrorbrott
I dag går rättegången mot Rakhmat Akilov in en ny fas – nu ska han berätta med egna ord om händelserna före och under dådet på Drottninggatan.Inför det laddade förhöret säger Catarina Lundbäck, Expressens kriminalkrönikör:– Man vill höra med hans egna ord hur han tänkte när han gjorde det här.
Trumps tullplaner får svenska SSAB att stiga
USA:s president Donald Trump går från ord till handling och vill skydda den inhemska stålproduktionen från utländska konkurrenter med höjda tullar. Detta fick svenska stålbolaget SSAB:s aktiekurs att stiga under måndagen.
Läs mer om Donald Trump.
Läsarna rasar mot Microsoft: Bedrövligt är bara förnamnet
Så dåligt att det knappt går att beskriva i ord, skrev PC för Allas chefredaktör Mikael Lindkvist om Windows 10-aktiveringen. Nu har många läsare hört av sig med liknande skräckhistorier.
Läs mer om Microsoft och Mikael Lindkvist.
Läsarna rasar mot Microsoft: Bedrövligt är bara förnamnet
Så dåligt att det knappt går att beskriva i ord, skrev PC för Allas chefredaktör Mikael Lindkvist om Windows 10-aktiveringen. Nu har många läsare hört av sig med liknande skräckhistorier.
Läs mer om Microsoft och Mikael Lindkvist.
Alla väntar på Akilovs egna ord
Jag gjorde en terroristic attack". Redan i de första förhören erkänner Rakhmat Akilov lastbilsdådet på Drottninggatan. Snart får vi höra hans egna ord i rätten.
Alla väntar på Akilovs egna ord
Jag gjorde en terroristic attack. Redan i de första förhören erkänner Rakhmat Akilov lastbilsdådet på Drottninggatan. Snart får vi höra hans egna ord i rätten.
Tv-kollegernas ord – efter Oldsbergs utspel
Ingvar Oldsberg har kopplat in ytterligare en advokat i sin process mot TV4, produktionsbolaget Warner Bros och Folksam.Nu uttalar sig hans vänner om Ingvar Oldsberg beslutet att ta processen vidare.– Det kanske hade varit lika bra om han lagt av nu och börjat koncentrera sig på nästa grej, säger Leif Loket Olsson.
Polska ambassaden sprejad med hakkors
Hakkors och kränkande ord sprejades på Polens ambassad i Israel på söndagen. Detta sedan Polens premiärminister Mateusz Morawiecki jämfört judar med nazister när han sa att båda deltog i Förintelsen av miljoner människor under andra världskriget.
Björklunds oväntade ord om Nordkorea
Han säger att Kim Jong-Uns land är det mest jämställda i världen – där tjänar nämligen alla lika lite.I en intervju i SvD pratar Jan Björklund om Nordkorea, och utmaningen med de ekonomiska skillnaderna i Sverige.– Klyftorna i Sverige riskerar att växa kraftigt på grund av att vi har en stor grupp nyanlända som har låg utbildning, säger Jan Björklund till SvD.
Läs mer om Jan Björklund, Nordkorea, SvD och Sverige.
Het tv-debatt om NKS: Det största haveriet
Det blev många hård ord under söndagens tv-debatt mellan socialminister Annika Strandhäll (S) och finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) i SVT:s Agenda. – NKS är det största vårdhaveriet i svensk historia, sade Strandhäll bland annat.
Elevernas hjärtskärande sms under skolskjutningen i Florida
Totalt 17 personer dog i skolmassakern i Florida.Flera av eleverna på Marjory Stoneman Douglas High skrev till sina familjemedlemmar i tron att det kunde vara deras sista ord.Här är några av de sms som skickades medan skotten avfyrades.
Läs mer om Florida och Florida.Flera.
Bokrecension: Ingmar Bergman med egna ord
Äntligen kan man läsa Ingmar Bergman med egna, ocensurerade ord. Högt och lågt blandas huller om buller i Arbetsboken 1955-1974. Och i Artiklar, essäer, föredrag möter vi en oväntat folklig och debattglad konstnär. Helena Lindblad läser en självkritisk satiriker.
Kollektiv bestraffning
Trots vackra ord om hållbara städer blir det allt dyrare att åka kollektivt i landet. Medan höjda biljettpriser ofta finansierar ökade driftskostnader, drar de privata buss- och tågbolagen in hundratals miljoner i vinster.
Orden som räddade Hanna Öbergs guld
Pyeongchang. Hanna Öberg storgrinade i telefon.Då räddade Wolfgang Pichler skidskyttesensationens OS-guld med åtta ord.– Jag kan säga rätt sak vid rätt tillfälle, säger Wolfgang Pichlers.– Hon har längtat så mycket att få komma i väg. Det är klart att då stänger vissa system av, säger pappa Tomas Öberg.
Läs mer om OS-guld och Wolfgang Pichler.
Det finns bara ett ord efter det här
GANGNEUNG. Målet var medalj. Resultatet blev ut i kvartsfinal.Finns bara ett ord för det: fiasko.Leif Boork har misslyckats.Spelarna i Damkronorna har misslyckats.Svensk hockey har misslyckats.
Läs mer om Damkronorna.
Gradäng och fryntlig – klarar du veckans ord?
Vad betyder orden? Testa dina kunskaper i veckans språktest på DN Kultur. Definitionerna är hämtade ur Svenska Akademiens ordlista. Fler frågor finns på spraktidningen.se
Jennifer Anistons första ord om sin skilsmässa: "Vill berätta sanningen"
Skådespelarparet Jennifer Aniston och Justin Theroux har separerat efter sju år tillsammans. "Vi är fast beslutna om att behålla den djupa respekt och kärlek vi hyser för varandra", berättar de.
Läs mer om Justin Theroux.
Sarah Jessica Parker slår tillbaka – efter Kim Cattralls ord
Nu ger Sarah Jessica Parker sin syn på Sex and the City-bråket.Kim Cattrall anklagar sin kollega för att vara en hycklare som talat illa om henne.– Man kan inte kalla det konflikt, för jag har inte svarat. Hon får säga det hon behöver säga, säger Sarah Jessica Parker till People.