Paris

Snyggt försök, Marine Le Pen

PARIS. Marine Le Pen meddelade i går kväll oväntat att hon tar timeout som partiledare för Nationella fronten. Hon vill stå över partipolitiken inför finalomgången i det franska presidentvalet. Jo, jo, snyggt försök, Marine!
Läs mer om Marine Le Pen, Marine och Nationella.

Erik de la Reguera: Frågan är om Le Pen kan bredda väljarbasen

PARIS. Marine Le Pen tar time-out från partiledarposten i Nationella fronten för att, som hon uttrycker det, försöka samla hela det franska folket bakom sig. Frågan är om Le Pen på det viset kan bredda sin väljarbas inför den andra omgången i det franska presidentvalet, där Emmanuel Macron anses vara storfavorit.
Erik de la Reguera: Frågan är om Le Pen vill bredda väljarbasen
PARIS. Marine Le Pen tar time-out från partiledarposten i Nationella fronten för att, som hon uttrycker det, försöka samla hela det franska folket bakom sig. Frågan är om Le Pen på det viset kan bredda sin väljarbas inför den andra omgången i det franska presidentvalet, där Emmanuel Macron anses vara storfavorit.
Frankrikekartan politiskt tudelad
Se på kartan här nedan. I de marinblå områdena fick Marine Le Pen flest röster, och i de gula fick Emmanuel Macron flest. Frankrike är nästan tudelat på diagonalen i en nordostlig Le Pen-halva och en sydvästlig Macron-halva, med Paris och ett par andra gula Macron-öar mitt i det marinblå.

Oroligt i Paris under valet: Terrorrädsla Extremister

Högerpopulisten Marine Le Pen gick vidare till nästa omgång i det franska presidentvalet. Då utbröt protester. På söndagskvällen drabbade arga, maskerade vänsterextremister i Paris samman med beväpnad kravallpolis – som svarade med tårgas. Även tidigare under dagen var det oroligt på flera håll.
Emmanuel Macron är redan historisk
Paris. Emmanuel Macron är redan historisk. Frankrikes femte republik har präglats av två stora partier, vars dominans nu har brutits. För att gå hela vägen måste dock den 39-årige mittenkandidaten övertyga en majoritet av väljarna om att hans relativt unga ålder och korta politiska erfarenhet inte utgör ett problem.
Stökigt efter valet i Paris
Demonstranter och polis drabbade samman i Paris
Emmanuel Macron får sin drömfinal
PARIS. Mon Dieu! Macron får sin drömfinal.
Erik de la Reguera: Otroligt laddad andra omgång om resultatet står sig
PARIS. De första resultaten i franska presidentvalet tyder på att det blir Emmanuel Macron och Marine Le Pen som går till den andra omgången i presidentvalet i Frankrike. DN:s Paris-korrespondent Erik de la Reguera svarar på tre korta frågor om det vi vet så här långt.
Så tycker kandidaterna i de olika frågorna
PARIS. Aldrig har ett franskt presidentval varit en sådan rysare. På valdagen ligger fyra kandidater nästan jämsides – och snart finns bara två kvar. Vad som helst kan hända. Beroende på vem som vinner kommer Frankrike, och Europa, att se väldigt annorlunda ut. Här är några exempel på bredden i programmen.
Läs mer om Europa och Frankrike.
Fransmännens rädsla ger Le Pen chansen
Högerpopulistiska presidentkandidaten Marine Le Pen, 48, gynnas av fransmännens rädslor efter senaste terrorattacken. Sympatierna för Le Pen ökade något efter dödsskjutningen av en polis i Paris. Valrysaren väntas i slutfasen bli en uppgörelse mellan Le Pen och EU-vännen Emmanuel Macron, 39.
Väljarna låter sig inte styras av polismordet
PARIS. Champs Elyses är inte Drottninggatan. Med risk för att få äta upp min hatt (det har hänt förr), så vågar jag tippa att torsdagens terrorattentat bara kommer att få marginella chockvågor i valurnorna i kväll. Femens nakna bröst och obetalda kavajer skapar kanske nog av mer oreda, i sådana fall.
Läs mer om Drottninggatan.
Jag vill stoppa alla clowner som tror att de kan styra landet
PARIS. Ödesvalet i Frankrike har börjat. Omkring 47 miljoner fransmän har rösträtt, och valdeltagandet var ovanligt högt i den vallokal i nordöstra Paris som DN besökte på söndagsmorgonen. – Jag vill stoppa alla clowner som tror att de kan styra landet, säger 77-årige Jean-Pierre Loevenbruck och rättar till sin hatt.
Frankrike till val under stor polisnärvaro
När 47 miljoner fransmän i morgon söndag har möjlighet att lägga sin röst i presidentvalet gör man det under stark polisövervakning och i skuggan av torsdagens terrorattack i centrala Paris.
Arga polisfruar protesterar mot våldet mot franska poliser
Hundratals fruar och partners marscherade i Paris på lördagen för att protestera mot våldet mot polisen.
Macron mer frispråkig än vad väljarna är vana vid
PARIS. På söndag väntas Emmanuel Macron, det franska presidentvalets favorit, rösta i ett Rådhus i Normandie. Det är samma byggnad där han för snart exakt tjugo år sedan gifte sig med sin tidigare fransklärarinna. Deras kärlekshistoria är minst sagt okonventionell i fransk politik.
Läs mer om Emmanuel Macron och Normandie.
Valet kan bli de två stora partiernas sorti
PARIS. Vi kan få bevittna en fransk kollaps i presidentvalet på söndag kväll. De bägge stora partiernas sorti. Om nu inte terrordådet i Paris i sista stund räddat högerns Franois Fillon.
Expert om skytten: Tog till sig av jihadistisk propaganda
Han hade begått flera våldsamma angrepp mot poliser och beskrivs av grannar som skadad psykiskt. Karim Cheurfi, som i torsdags sköt ihjäl en polis vid Champs-Elyses i Paris, följer terroristmönstret, säger experten Hans Brun till SvD.
Läs mer om SvD.
Familjens oro för Jacksons son
Blanket Jackson, 15, är Michael Jacksons yngsta son.Nu är familjen, och framför allt, systern Paris oroliga för honom.– Det här stackars barnet, han kämpar för sig själv. Det är ingen som ser till att han äter ordentligt, säger en källa till Page Six.
Läs mer om Page Six.
Erik de la Reguera: Marine Le Pen är IS perfekta motståndare
PARIS. Attacken på Champs Elyses kommer att ge avtryck i opinionen inför söndagens presidentval i Frankrike. Mycket talar för att hårdföra politiker som Marine Le Pen och högerkandidaten Francois Fillon kan gynnas av att fokus skiftar till radikal islamism och terrorbekämpning – men i hur hög grad är svårt att sia om.
Läs mer om Frankrike, Marine Le Pen och Reguera.
Macron går framåt inför presidentvalet
Bara dagar innan det franska presidentvalet – nu ökar ledningen för centerkandidaten Emmanuel Macron. Det visar en opinionsmätning från franska IFOP. Siffrorna kommer dagen efter terrordådet på Champs-Elyses i centrala Paris.
Läs mer om Emmanuel Macron.
Marine Le Pen är IS perfekta motståndare
Paris. För terrorsekten IS är Marine Le Pen den perfekta motståndaren. Så om attacken på Champs Elyses i torsdags kväll var organiserad med stöd av IS – något som ännu inte är helt säkerställt – kan vi utgå från att avsikten var att påverka det franska presidentvalet. Men om det i så fall lyckas är en helt annan fråga.
Läs mer om Marine Le Pen.
Trumps invandrarlöfte: Ute efter de kriminella
Donald Trump tror att terrordådet i Paris på torsdagskvällen kommer att gynna högerpopulisten Marine Le Pen i söndagens franska val. I en intervju med AP lovar den amerikanske presidenten de största skattesänkningarna hittills för amerikanerna och lugnar unga immigranter som drömmer om att få stanna i USA. – Vi är inte ute efter dem som drömmer. Vi är ute efter de kriminella, säger Trump till AP.
Läs mer om Marine Le Pen, Trump och USA.
IS kan ha hyllat fel terrorist
Terrororganisationen IS var snabb med att hylla attentatsmannen i Paris. Men IS kan ha hyllat fel man.