Partiledare

Jimmie Åkesson håller tal vid SD:s valkonferens

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt tal vid partiets valkonferens.
Läs mer om Jimmie Åkesson.

Kent Ekeroth (SD) kvalar inte in på riksdagslistan

Kent Ekeroth kvalar inte in på Sverigedemokraternas riksdagslista. Det står klart efter en känsloladdad debatt och omröstning på partiets valkonferens. – Det är ett problem att vissa ledmöter väljer att sätta sin personliga agenda framför riksdagsgruppen, sa partiledare Jimmie Åkesson.
Läs mer om Jimmie Åkesson.
Faktakoll: Isabella Lövins DN-intervju
Under fredagen medverkade partiledare Isabella Lövin, vice statsminister och språkrör för Miljöpartiet, i DN:s partiledarintervju på Centralstationen, där Karin Eriksson och Johar Bendjelloul samtalar med partiledarna om valårets viktigaste frågor. DN har faktakollat några av Isabella Lövins påståenden.
Tänk va fôlk hôller på
Hus i helvete. I veckan har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gjort ett utspel om ett nationellt förbud mot böneutrop. Det är lustigt det där med islam ändå.
Läs mer om Ebba Busch Thor.

Faktakoll: Jimmie Åkessons DN-intervju

Under onsdagen medverkade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i DN:s partiledarintervju på Centralstationen, där Karin Eriksson och Johar Bendjelloul samtalar med partiledarna om valårets viktigaste frågor. DN har faktakollat några av Jimmie Åkessons påståenden.
Jimmie Åkesson: AFS är ett avhopparparti
Under DN:s partiledarintervju på Centralstationen i Stockholm kommenterade SD:s partiledare Jimmie Åkesson det senaste avhoppet, av riksdagsledamoten Olle Felten. – Han har inte fått förnyat förtroende, då blev han bitter och sur och använder det här som ett sätt att hämnas, säger Åkesson.
Ebba Busch Thor: Visar att internet är ett laglöst land
I kvällens Bara Politik riktar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skarp kritik mot Google och Youtubes agerande kring att nazistiskt material tillåts ligga kvar på deras plattformar. – Jag är verkligen glad över att Dagens Nyheter och Expressen har gjort de här granskningarna. Det visar på det stora problemet med att internet upplevs som, och de facto är, ett laglöst land.
Styrkebesked för Kristersson igen – ras för Åkesson
Moderatledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad.Samtidigt backar alla partiledare utom MP:s Gustav Fridolin något i Demoskops nya mätning.– Vi ser ökade negativa stämningar kring Sveriges utveckling och ekonomin. Jag tror att det färgar det här – man är lite mer negativt inställd till politiken också, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop.
Allians är ute på villovägar
Det blev den obligatoriska gruppbilden av fyra leende partiledare när Kristdemokraterna höll kommundagar förra helgen. Men sedan har det varit en vecka som visat att alliansen är långt ifrån enig. Det spretar en hel del.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Annie Lööfs besked om skatt på flyget
Flygbränslet ska beskattas. Men frågan ska hanteras internationellt, inte i Sverige.Det säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en intervju med Dagens industri.– Det måste vara så att inte bara Sverige inför sådana skatter, säger hon till tidningen.
Läs mer om Annie Lööf, Sverige och Sverige.Det.
Scholz blir ny tysk finansminister
Olaf Scholz blir finansminister i Tysklands nya regering. Det meddelar socialdemokratiska SPD:s blivande partiledare Andrea Nahles vid en presskonferens.
Scholz blir ny tysk finansminister
Olaf Scholz blir finansminister i Tysklands nya regering. Det meddelar socialdemokratiska SPD:s blivande partiledare Andrea Nahles vid en presskonferens.
Gudrun Schyman om böter för ojämställda löner
Ekonomistudion gästas av Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. Hon kommenterar bland annat den isländska lagen om böter till de företag som betalar lägre lön till kvinnor än till män. Borde Sverige följa efter Island? Medverkar gör även SvD:s Malin Ekman om näringslivets klädkod. Programmet sänds live varje vardag 06.45.
Maktkamp i tyska Socialdemokraterna
De tyska Socialdemokraternas nya partiledare Andrea Nahles stärker greppet över partiet. Nu petar hon Tysklands populäraste politiker, utrikesminister Sigmar Gabriel.
Granskning Sverige sänder på ny kanal – nu rasar politikerna
Google stängde Granskning Sveriges huvudkanal på Youtube, men det högerextrema nätverket kringgår nedsläckningen – och sänder på en ny kanal.Nu rasar svenska politiker mot att IT-jätten inte förklarar sig:– Man blir bestört. Det är djupt osmakligt och ett hot mot vårt öppna samhälle, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Jan Björklund: Bestört – det är djupt osmakligt
IT-jätten Google sprider en antisemitisk hatlista över svenska judar, vilket Expressen kunde berätta på tisdagen.Nyheten har fått politiker att reagera och kräva att Google nu förklarar sig.– Man blir bestört. Det är djupt osmakligt och ett hot mot vårt öppna samhälle, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Läs mer om Expressen, Google och Jan Björklund.
Miljöpartiet måste vända vänstern ryggen
Miljöpartiet ska ta den hand som erbjuder mest makt över framtidens utmaningar – även om den tillhör en moderat partiledare. Sverige behöver fortfarande ett grönt mittenparti, skriver Mårten Roslund, miljöpartist och tidigare språkrör för Grön Ungdom.
Läs mer om Grön Ungdom och Mårten Roslund.
Matteo Renzi efter nederlaget: Jag kommer självklart att sluta som partiledare
Matteo Renzi bekräftar nu offentligt att han lämnar sin post som ledare för Demokratiska partiet efter nederlaget i söndagens val.
Läs mer om Demokratiska.
Matteo Renzi avgår som partiledare
Matteo Renzi bekräftar nu offentligt att han lämnar sin post som ledare för Demokratiska partiet efter nederlaget i söndagens val.
Läs mer om Demokratiska.
Matteo Renzi lämnar partiledarposten
Matteo Renzi har beslutat att lämna sin post som partiledare för Demokratiska partiet, rapporterar Ansa.
Läs mer om Ansa och Demokratiska.
Salvini utropar sig till segrare i Italien
Matteo Salvini, partiledare för främlingsfientliga Lega säger att mitten-höger-koalitionen har vunnit valet i Italien och därmed kan styra landet, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt Salvini är det hans eget parti som kommer att leda en sådan regering.
Läs mer om Italien och Lega.
Støre djupt tagen av Utøya-film
Erik Poppes omtalade film Utøya 22 juli har haft norsk smygpremiär. Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet, är djupt tagen.
Jonas Sjöstedt skärper tonen mot Lagrådet: Politiskt koleriska
Vänsterledaren Jonas Sjöstedts kritik mot Lagrådet har väckt ilska på sociala medier.Nu skärper han tonen ytterligare och kallar Lagrådet för politiskt koleriska.Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, anser att partiledare ska vara försiktiga med den typen av anklagelser.– I Lagrådet sitter landets främsta jurister och tanken att de skulle ägna sig åt partipolitik, det tror jag är väldigt långsökt, säger han.
Läs mer om Lagrådet och Svea.
Alliansen har valt Centerns migrationspolitik
REPLIK DN DEBATT 28/2. Av beskedet från Alliansens fyra partiledare framgår att det är Centerpartiets drömmar som vunnit, och att en röst på Alliansen ger en snabb återgång till oansvarig, svagt reglerad invandringspolitik, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Paula Bieler (SD).