Pia bergman

Myndigheterna står handfallna mot penningtvätten

Regeringskansliet larmades redan för ett år sedan om riskerna med trustbolagen – men hittills har inget hänt. DN:s granskning visar att myndigheterna står handfallna inför de avancerade finansupplägg som utnyttjar brister i det svenska systemet. – Det här verkar vara ett rent penningtvättsupplägg, säger Pia Bergman på Skatteverket.
Läs mer om Pia Bergman och Skatteverket.

Här är branscherna som fuskar mest – kostar staten miljarder

Svarta löner, fusk med skatter och avgifter – och värst är det i byggbranschen. Men det förekommer också i städ-, transport-, lager- och slakterinäringen.Staten förlorar många miljarder kronor – varje år.– Jag vill få stopp på det här naturligtvis och då måste de som sitter högst upp, som köper upp tjänster, ha sådan kontakt med dem som de köper tjänsterna av så de vet vad som finns där, säger Skatteverkets Pia Bergman.
Specialgranskning kan slå hårt mot hatsajter
Skatteverket inleder en specialgranskning som kan slå hårt mot Nazistiska Nordfront och hatsajten Avpixlat. Det rapporterar Dagens Nyheter som inleder en granskning av extremsajterna. –Vi tror att det finns en ökad risk för missbruk av den här organisationsformen, säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov organiserad brottslighet på Skatteverket, till tidningen.
Nu ska Skatteverket inleda granskning av föreningar
Nazistiska Nordfront och hatsajten Avpixlat drivs av ideella föreningar – vilket komplicerar myndigheternas kontroll och försvårar insyn från medierna. Nu inleder Skatteverket en specialgranskning av föreningar. – Vi tror att det finns en ökad risk för missbruk av den här organisationsformen, säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov organiserad brottslighet på Skatteverket. Läs även DN:s granskning: Männen bakom extremsajterna är brottsdömda, nolltaxerare och personer jagade av kronofogden

Träffar man någon blir det en bonus

Ingmar Bergman tyckte att hon hade en snygg häck och hon har fått flera friarbrev. Ändå väntar skådespelaren Pia Johansson, som kallar sig en försiktig Dolly Parton, på drömmannen. Nu gör hon bort sig i SVT:s nya humorprogram Bäst i test.
Läs mer om Bäst, Dolly Parton och Pia Johansson.
Skatteverket tar in miljoner från extremister
Rättsväsendet kommer inte åt de svenska IS-terroristerna.Nu slår Skatteverket till mot dem i stället.Under ett års tid har Skatteverkets specialteam genom projektet Snowball dragit in drygt nio miljoner skattekronor från personer i extremistmiljöer, uppger SVT Nyheter i dag.–Man ska försöka stoppa så mycket man kan, störa så mycket man kan, säger Pia Bergman, nationell samordnare vid Skatteverket.
Bergman valde bort barnen när hon dog
Ingrid Bergman valde bort barnen på sin dödsbädd. I fredagens Skavlan berättade dottern Pia Lindström om det sista samtalet till modern – och att hon inte tilläts komma för att ta ett sista farväl. –Hon var med folk hon valde att vara med. Inte sina barn, säger hon i programmet och berättar att hon tror att modern inte ville visa hur dålig hon var.
Läs mer om Pia Lindström och Skavlan.
Ingrid Bergman hyllas med frimärke – i USA
Ingrid Bergman skulle fyllt 100 år i år och tidigare i år hyllades hon med frimärken i Sverige. Nu uppmärksammas skådepelaren även i USA där frimärket också kommer att finnas. – Jag är glad och stolt över att både USA och Sverige har gjort frimärken. Jag kommer att skicka dem till många vänner, skrattar dottern Pia Lindström.
Läs mer om Pia Lindström, Sverige och USA.
Offensiv mot fuskande åkerier
Svenska åkerier registreras i Estland trots att de har hela verksamheten i Sverige. Utländska chaufförer kallas för egenföretagare men saknar F-skattsedel. Nu tar Skatteverket krafttag mot fusket.–Det är rent kriminella upplägg där människor utnyttjas, säger Pia Bergman, samordnare mot ekonomisk brottslighet.
Mc-gängens lyxliv – en bluff: De bara låtsas
På ytan ser de ut att leva flådigt med lyxiga motorcyklar och pråliga bilar. Men verkligheten för medlemmarna i Hells Angels och de andra mc-gängen är en annan. Deras företag sätts i konkurs och de jagas ständigt av både Kronofogden och Skatteverket. - Vi har ett särskilt gott öga till de här personerna, säger Pia Bergman, Skatteverkets nationella samordnare mot grov organiserad brottslighet.
Besvikelse över beskedet
– Jag är besviken. Det var inte vad jag hade hoppats på.Det säger Pia Bergman som är nationell samordnare för Skatteverkets granskning av organiserad brottslighet och svart arbetskraft. Hon trodde på ett annat besked från skatteutskottet efter att ha fått signaler om att en förändring av regelverket är på gång.– Vi har det ganska tufft med att komma åt den här typen av organiserad brottslighet.
Läs mer om Pia Bergman.
Brister hos betalningsförmedlare
Skatteverket ökar kontrollen av kontor som förmedlar betalningar sedan flera brister upptäckts vid en riktad kontroll i Malmö. Av 13 granskade kontor saknade nio kassaregister och flera hade brister i bokföringen. — Om man inte följer gällande regler finns det stora möjligheter för kriminella pengar att transporteras den vägen, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket till P4 Malmö.
Läs mer om Malmö, Pia Bergman och Skatteverket.
Skatteverkets nya kontor byggs av illegal arbetskraft
Illegal och underbetald arbetskraft har anlitats för att bygga skatteverkets nya kontor, uppger Dagens Arena. – Det är upprörande och bedrövligt, säger Pia Bergman, samordnare inom grov ekonomisk brottslighet på skatteverket.
Läs mer om Pia Bergman.
Skatteverket tror på ny standard
Enligt Skatteverket beskattas pengar från brott redan idag.Många kriminella föredrar att åka dit på skattefusk framför att dömas för brott.–I princip är alla inkomster beskattningsbara, även om de kommer från någon som inte lämnat kontrolluppgift, säger Pia Bergman, nationell samordnare för Skatteverkets särskilda insats mot organiserad brottslighet och svart arbetskraft.
Läs mer om Pia Bergman.