Pojkarna

Ensamkommande är ett jättesvårt socialt problem

Tidigare omhändertagande, fler låsta sis-platser och bistånd till Marocko. Det är Stockholmsoppositionens svar på situationen med de ensamkommande marockanska pojkarna. Dessutom vill både M och L att staten tar ett större ansvar. – Vi har ansvar för våra invånare och om de är invånare eller inte kan man verkligen diskutera, säger Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Marocko.

Brommapojkarna överväger att släppa pojkarna

Alla Brommapojkarnas 250 lagkaptener ska bära regnbågsfärgade kaptensbindlar. Men där slutar inte Sveriges största fotbollsförenings jämlikhetsarbete.
De ensamma pojkarna i Björns Trädgård
Marockanska barn och ungdomar fortsätter att söka sig till Sverige och Stockholm – trots att nästan ingen av dem får uppehållstillstånd. Efter 18-årsdagen får de varken tak över huvudet eller ekonomisk hjälp. Ändå väljer många att stanna, även om det innebär ett liv på gatan. – Sverige vill inte ha mig här, men kan heller inte slänga ut mig.
Läs mer om Stockholm och Sverige.
Pedofil lurade till sig sexuella tjänster av pojkar på nätet
En man i 20-årsåldern chattade med flera pojkar på nätet – den yngsta bara åtta år gammal. I utbyte mot belöningar fick han pojkarna att posera nakna framför webbkamera.Han har dessutom fotograferat duschande barn på en skola där han arbetade.Nu döms han av Växjö tingsrätt bland annat för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn samt flera fall av barnpornografibrott.–Han var snäll och bra på att manipulera, säger ett av barnen i förhör.
Läs mer om Växjö.

Evelyn Schreiber: Fånga upp pojkarna som stakar sig

I de nationella proven i svenska presterar flickorna i de svagaste skolorna på samma nivå som pojkarna i de bästa skolorna. Hur är det möjligt?
Ung pojke rånad av ungdomsgäng
En ung pojke har angripits av tre pojkar i 15-årsåldern i Frölunda i Göteborg.Pojkarna har hotat honom med kniv, och även slagit och sparkat på honom. De rånade honom på hans telefon och ett kontokort.Polisen söker nu efter de tre unga rånarna.
Läs mer om Frölunda och Göteborg.Pojkarna.
Familjen i Houston tvingades fly med båt
HOUSTON. Nora tvingades fly från sitt hem med båt.Ensam och gravid med två små barn.– Allt jag kunde tänka på var pojkarna och att det var över vattenytan, säger hon.
Läs mer om Houston.
Kevinutredarna tittade inte på provsvar om pojkarna
I utredningen av Kevinmordet 1998 togs prover på de två misstänkta pojkarna, men sedan brydde man sig inte om analyssvaren – efter att polisen riktat in sig på spåret att pojkarna var skyldiga. Det visar den nyöppnade förundersökningen, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Kevinmordet.
Kevinutredarna tittade aldrig på provsvar om pojkarna
I utredningen av Kevinmordet 1998 togs prover på de två misstänkta pojkarna, men sedan brydde man sig inte om analyssvaren – efter att polisen riktat in sig på spåret att pojkarna var skyldiga. Det visar den nyöppnade förundersökningen, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Kevinmordet.
16-åring överklagar dom för våldtäkt med järnrör
Den 16-åriga flickan våldtogs under dödshot i Vårberg. Nu överklagar en av de två dömda pojkarna och vill frias från brott. Han hävdar att det sexuella umgänget varit frivilligt.
Läs mer om Vårberg.
JUST NU: Unga pojkar rånade – gärningsmännen på fri fot
Fyra till fem rånare uppges ha rånat två pojkar, 11 respektive 12 år.Gänget ska ha kommit fram till pojkarna och tagit deras mobiltelefoner.Nu håller polisen utkik efter gärningsmännen.
Idrottsprofilen plågade för att utveckla pojkarna
Idrottsprofilen ville göra talangerna till bättre idrottsmän – och använde sig av tortyrliknande metoder.Förbundet i sporten tar avstånd, åklagare tror inte på mannens alternativa förklaringar och huvudpersonen själv är övertygad om att han inte begått något brott.– Det är komplext läge för den tilltalade. Han filmade allt, så han kan inte neka, säger kammaråklagare John Dagnevik.
Läs mer om John Dagnevik.
Förskolan glömmer de blyga pojkarna
I sommarens intervjuserie på Ungkultursidan presenterar tongivande personer sina tankar om vår tids syn på barn.Sven Olov Karlsson möter en forskare som kämpar för allas rätt till en bra förskola – och manlig förskolepersonal.
Läs mer om Ungkultursidan.
Elever på elitskola spelade in nazifilm på resa till Auschwitz
Under en skolresa till förintelselägret Auschwitz spelade niondeklassare på en av landets mest populära skolor in en film där de heilar och imiterar Hitler. Filmen har väckt stor upprördhet bland föräldrar och skolan överväger en polisanmälan. – Jag var illamående efter att ha sett den, men nu när jag träffat pojkarna så tycker jag synd om dem på ett sätt.
Läs mer om Auschwitz och Hitler.
Två pojkar kan ha orsakat masspaniken i Turin
Två unga pojkar misstänks ha orsakat den panik som uppstod på söndagskvällen i Turin i norra Italien. Efter ett tio timmar långt polishör ska pojkarna ha uppgett att händelsen var en dumhet– men att de själva inte begått den.
Läs mer om Italien och Turin.
Jag blir rörd av alla uppskattande ord
Offsides reportage Den försvunne förloraren om Peter Widings bild på de tre känslofyllda pojkarna har fått stort genomslag.För chefredaktören Anders Bengtsson känns det speciellt.– Jag blir glad när ännu fler upptäcker vilken skicklig fotograf Peter var. Och är. För hans bilder, inte minst denna på de tre pojkarna, kommer att leva vidare, säger Bengtsson.Läs ett utdrag ur Anders Bengtssons reportage här!
Läs mer om Den och Peter.
Vilka är pojkarna på Gothia Cup-bilden?
Sommaren 1990 fångade fotografen Peter Widing tre känslofyllda pojkar på en grusplan i Göteborg med sin kamera.Två av dem sträcker upp händerna i en till synes synkroniserad segergest. Den tredje gråter av besvikelse.För Offsides chefredaktör Anders Bengtsson blev ögonblicket mer än en bild.I flera år gäckades han av frågan: Vilka är pojkarna? Vad har hänt dem?Han bestämde sig för att söka svar.GT har fått tillåtelse att publicera ett utdrag ur Bengtssons text, som publiceras i senaste numret av Offside.
Ungdomar dödade svan med sju skott
John såg på avstånd hur de tre ungdomarna i båten plockade fram ett luftgevär.Sen hörde han smällarna – och blev vittne till hur de dödade en knölsvan med flera skott.Då körde John fram och tog båtnyckeln från pojkarna.– Jag har ingen aning som rör sig i huvudet på en sådan människa, men empati måste ju vara en huvudbrist, säger han.
Läs mer om John.
Amanda Sokolnicki: Medborgargardets hyckleri i Kevinfallet
Familjen levde 18 år i skymundan. Allt för att skydda Robin och Christian från vad som kunde hända om andra fick veta att de var pojkarna som anklagades för att som fem- respektive sjuåring ha mördat Kevin i Arvika. Pojkarna dömdes visserligen aldrig, men skulle det hindra andra – vuxna människor – från att ge sig på dem?
Läs mer om Arvika, Christian, Kevin, Kevinfallet och Robin.
Amanda Sokolnicki: Upp till kamp för pojkarna
Kvinnokampen är inte på något sätt över. Men den behöver få sällskap. Pojkar och unga män halkar i dag efter på ett sätt som riskerar att få förödande konsekvenser.
Sven Å Christianson: Tog väldigt illa vid mig
DN och SVT:s granskning har visat att Sven Å Christianson hade en viktig roll under polisens utredning av mordet på fyraårige Kevin 1998. Men i SVT:s Gomorron Sverige förnekar han detta och beskriver samtidigt förhören med de misstänkta pojkarna som förskräckliga: – Jag tog väldigt illa vid mig, säger han.
Läs mer om Kevin och Sven Å Christianson.
Pojkarna pressades av både polis och anhörig
Småpojkarna pressades från alla håll i Kevin-utredningens slutskede.När femårige Robin i ett allra sista förhör inte vill berätta mer gick en anhörig in och pressade på:– Om inte du berättar hur det var så får vi åka till polisstation.
Läs mer om Robin.
Pojkarna hänger inte med när kvinnorna erövrar utbildningen
Emma Leijnses Fördel kvinna är en faktaspäckad kartläggning av kvinnors allt högre utbildning. Lisa Boda läser en ny bok som väcker frågan hur samhället ska tackla alla unga män som värjer sig mot skolan och blir över.
Hans tips ledde till Kevindokumentären
Drygt 19 år efter att Kevin, 4, hittades död i Arvika har förundersökningen återupptagits. Rickard L Sjöberg, docent i medicinsk psykologi, kom med tipset som ledde till SVT:s uppmärksammade dokumentär. – Pojkarna har förhörts många gånger och man har uppenbart pressat dem att berätta saker som de inte ville berätta, säger han till SVT.
Läs mer om Arvika, Kevin, Kevindokumentären och SVT.