Politiker

Ewa Stenberg: Historisk rensning som drar fram genom samhället

Borgarrådet Roger Mogert (S) är den högst uppsatta svenska politikern som hittills avgått till följd av #metoo-kampanjen. Det är ett hårt slag för Socialdemokraterna i Stockholm. Men Mogert är sannolikt inte den siste som får gå. Flera kvinnliga politiker har vittnat om hur de har utsatta för trakasserier, skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.

Förundersökning om sexualbrott mot Wigh läggs ner

Förundersökningen mot den SD-politiker som anklagats för sexuella övergrepp mot riksdagspolitikern Hanna Wigh läggs ner. Det har genomförts förhör med parterna samt andra som haft uppgift att lämna i ärendet och viss skriftlig bevisning har inhämtats. I förundersökningsmaterialet står ord mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna, skriver åklagaren i beslutet, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer om Hanna Wigh, SD-politiker och Wigh.
Inför sanningskommission om förtryck mot SD-politiker
Sverigedemokraterna rullar igång sina landsdagar i Norrköping på torsdagen för att spika politiken inför valet 2018. SvD har samlat motionerna som sticker ut. Vad säger partistyrelsen om statliga överlevnads-kit, privata fängelser och att starta EU-teve med Landet runt som förebild?

Tips avslöjade politikers otillåtna arvoden

Politiker i Lilla Edet har begärt ut mötesarvoden som de inte haft rätt till.Det visar kommunens egen granskning efter att allmänheten slagit larm.– Jag ser allvarligt på detta, säger kommunalrådet Carlos Rebelo Da Silva (S), till TTELA.
Läs mer om Lilla Edet.
Indisk politiker vill se Bollywoodstjärna halshuggen
Producenterna bakom en indisk film har skjutit upp premiären då filmens stjärna hotats med halshuggning. Rykten om en scen i filmen där romantik påstås uppstå mellan en hinduisk drottning och en muslimsk sultan har fått högerextrema hinduiska grupper att se rött.
Läs mer om Bollywoodstjärna.
M-politiker avgår efter anklagelser om sextrakasserier
En moderat kommunpolitiker i Stockholm avgår efter att ha anklagats av flera personer för sexuella trakasserier, vilket SVT Stockholm var först med att rapportera. Politikern lämnar dessutom sin anställning för Moderaternas i Stockholms läns landsting.
Läs mer om Stockholm.
Utpekad skådespelare granskas av politiker
Ett fall med en folkkär skådespelare som internutreds på Stadsteatern kommer nu att granskas av politikerna i Stockholm.Samtidigt är skådespelaren aktuell med en ny uppsättning vid teatern.– Utifrån vad jag vet känner jag mig trygg med att vi hanterar de här frågorna väl, säger Peter Kollarik, programchef på Stadsteatern.
Anna-Lena Laurn: Fallet Saakasjvili säger allt om den ukrainska ledningen
Micheil Saakasjvili, en i praktiken statslös politiker, fortsätter att kämpa för en politisk framtid i Ukraina. Nu rycker Donbass-bataljonen in till hans försvar, vilket innebär att konflikten mellan Saakasjvili och Porosjenkoeliten hårdnar.
Hösten 2017 – svenska kvinnor satte ner foten
Skådespelare. Ingenjörer. Sångare. Jurister, politiker och artister. Hösten 2017 satte svenska kvinnor i olika branscher ner foten. Tusentals samlades i upprop och lovade att aldrig mer hålla tyst om sexuella övergrepp och trakasserier.
Jessica Schedvin: M-toppen sände nakenbilder till mig
Den etablerade M-kollegan kontaktade henne i Almedalen och ville diskutera politik.Men mötet slutade med ett sexuellt övergrepp och under flera dagar fortsatte mannen – i dag en av Moderaternas högst uppsatta politiker – att skicka nakenbilder på sig själv och länkar till porrsajter.Det berättar Jessica Schedvin – i spåren av #metoo.– Personer som beter sig på det här sättet ska inte sitta i riksdagen, säger hon.Moderaterna har nu inlett en undersökning mot toppolitikern.
Byggbolag och politiker har blundat för spekulation
Tusentals nyproducerade lägenheter i Stockholm är köpta på spekulation. Kostnaderna för spekulanternas vårdslösa risktagande kan bli mycket högt, och många som köpt de senaste åren riskerar också att sitta fast med lån som är större än vad bostaden är värd. Det skriver journalisten och författaren Per Björklund.
Läs mer om Per Björklund och Stockholm.
Vittnesmål från #tystnadtagning samlar 200 skådespelare i unikt möte på Södra teatern
På söndagskvällen samlas över 200 av Sveriges kvinnliga skådespelare för att inför makthavare inom branschen, och politiker läsa upp några av de vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp som samlades in under uppropet #tystnadtagning.
Läs mer om Södra.
Kanon kan inte bestämmas av politiker
Bildningsdebatten har fått ny fart sedan KD-ledaren Ebba Busch Thor bland annat bommade svaren på vilka som skrivit Giftas och Gösta Berlings saga.Isobel Hadley-Kamptz funderar över vad som händer när få ens känner igen referenser till Bibeln.
Vi vet inte vart vi ska hänvisa patienterna
Sedan i somras remitterar landstinget inte längre den patientgrupp som lider av trauman efter sexuellt våld till Kris- och traumacentrum, KTC. Verksamhetschef Fredrik Garpe vill ha tydliga svar från förvaltning och politiker var de runt 200 patienter, som tidigare hänvisats till KTC per år, nu får hjälp
Läs mer om KTC och Krisoch.
Här samlas berättelserna om trakasserier inom politiken
Under fredagen samlades 1 300 politiker i ett upprop mot sexuella trakasserier.Nu samlas deras anonyma berättelser på ett Instagramkonto.Han sa att det var han som fixade in mig i politiken att jag var otacksam mot honom. När jag påpekade att det inte är feministiskt kallade han mig hora skriver en person.
Läs mer om Instagramkonto.Han.
douard Louis: Vem dödade min far?
En höstdag besöker den franske författaren douard Louis sin svårt sjuka pappa. Han har knappt råd med mediciner. Ditt livs historia är historien om politiker som avlöst varandra för att bryta ner dig, skriver sonen.
Sverige stödde Mugabe under mycket lång tid
Svenska regeringar stödde Zimbabwes ledare Robert Mugabe under lång tid – även sedan det stod klart att han hade diktatoriska tendenser. Enligt Afrikakännaren Bengt Nilsson hade svenska politiker en naiv inställning till afrikanska frihetsrörelser.
Läs mer om Mugabe och Robert Mugabe.
Barnen som lever i Malmös skuggor
Hungriga barn som tigger vid köpcentra och fler familjer i hemlöshet.Så ser situationen ut i ett pressat Malmö, där politiker kritiserar grannkommuner för att inte ta sitt ansvar i mottagningen av nyanlända.Ett av de hemlösa barnen är nioåriga Radiya som går ner i vikt och har allt svårare att orka leka.
Läs mer om Malmö och Radiya.
Sexbrottsanklagelserna mot Clinton ses plötsligt i nytt ljus
I USA har anklagelserna om sexuella trakasserier och övergrepp nu nått politiker av båda lägren. Det blir samtidigt tydligt att enskilda kvinnors berättelser bedöms utifrån politiska sympatier. För hur var det nu med anklagelserna mot Donald Trump – eller Bill Clinton?
Det var fel att inte ta debatten med SD
Liberalerna måste ta en tydligare ideologisk debatt med Sverigedemokraterna. Det anser ledande Liberaler som SvD talat med. Även vittnesmålen från kvinnliga politiker som utsatts för sexuella övergrepp upprör. – Vi måste göra rent hus, säger Cecilia Wikström (L).
Efter politikuppropet: Flera partier utreder medlemmar
I ett samlat upprop kräver fler än 1 300 kvinnliga politiker att sexövergrepp och trakasserier ska upphöra i maktens korridorer. Flera partier startar därför interna utredningar. Men inte Socialdemokraterna – trots att S-politiker finns med bland vittnesmålen, enligt uppgift för SvD.
V: Billiga hyresrätter hotas av riskkapitalister
Renoveringar leder till höjda hyror när riskkapitalister tar över bostadsområden. Det sker i strid mot tidigare löften från politiker om att lyssna på hyresgästerna. Ett tydligt exempel på det kan hämtas från min hemkommun Botkyrka, skriver Nooshi Dadgostar (V).
Läs mer om Botkyrka och Nooshi Dadgostar.
Dan Lucas: Partierna måste enas över blocken om bostadskrisen
Bostadskrisen kan endast lösas av politiker i samförstånd över blockgränsen – men det kräver smärtsamma kompromisser.