Politiker

Sverige på efterkälken – logiskt att införa karantän

Sverige ligger långt efter när det gäller att begränsa politikers möjligheter att hoppa från maktens korridorer rakt in i näringslivet, säger SvD:s Birgitta Forsberg i Ekonomistudion om civilminister Ardalan Shekarabis besked i går att lag på att ministrar och statssekreterare måste sitta minst ett år i karantän innan man tar ett nytt jobb i näringslivet. Hon menar också att lagen borde omfatta fler politiker.
Läs mer om Ekonomistudion.
Tiotals miljoner människor är på flykt
Medan europeiska politiker håller fast vid sina åtstramade migrationslagstiftningar och stängda gränser fortsätter behovet för säkra flyktvägar. Dagens ETC påminner om den brutala verkligheten bortom det politiska spelet om opinionen.

Antalet migranter har minskat rejält

Sedan inrikesminister Marco Minniti, 61, tillträdde har antalet migranter som kommit till Italien i hög grad minskat. I Italien ses detta som en stor framgång - och Minniti har blivit en av landets mest tongivande politiker.
Läs mer om Italien, Marco Minniti och Minniti.
Just nu: Tysk dom mot diesel spiller över på Sverige
I Ekonomistudion fredag diskuteras regeringens förslag om karantän för politiker som vill till näringslivet. Medverkar i programmet gör SvD:s Birgitta Forsberg. Och tysk bilindustri håller andan inför nästa veckas besked om ett förbud mot dieselbilar. Domen väntas slå hårt och kommer att spilla över på Sverige. SvD:s Jonas Fröberg förklarar varför. Och hur mår den svenska bokbranschen? Mer om det talar vi med Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggarföreningen. Programmet sänds varje vardag 06.45.
Vi kräver att riktlinjer om barngrupper följs
Återigen försöker ansvariga politiker och tjänstemän ducka för verkligheten kring Kalmars förskolor.
Växjös politiker får kritik av Amnesty
Stiftelsen Växjö muslimer ansökte i förra veckan om tillstånd till böneutrop.Därefter bad Växjös kommunalråd Anna Tenje, M, imamen att dra tillbaka ansökan.Nu får hon hård kritik av Amnesty International.
Annie Lööf öppnar för förhandlingar med S och MP
C-ledaren Annie Lööf öppnar för regeringsförhandlingar med S och MP.Hennes parti måste vara berett att smutsa ner fingrarna, säger hon till Dagens Nyheter:– Det är viktigt att vi politiker tar ansvar för valresultatet.
Tobias Wikström: Dålig lösning på ett problem som inte finns
LEDARE. Så kom då förslaget om karantän för politiker som byter jobb. På torsdagen presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) regeringsbeslutet som nu ska gå till Lagrådet för granskning.
Läs mer om Ardalan Shekarabi och Lagrådet.
K-G Bergström om SD:s petning av Ekeroth: Inte störtöverraskad
Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista.Ingen stor skräll, enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström.– En riksdagsledamot som blir en belastning för sitt parti är i grunden ingen framgångsrik politiker, säger han i Expressen TV.
Läs mer om Ekeroth och Expressen TV.
Viljan att vara god leder till politisk styrning
Varför ska kulturen främja demokrati, jämlikhet, hbtq och mångfald? Oavsett hur vackra och angelägna målsättningarna än är, låt kulturen vara fri från politisk styrning, uppmanar bokförläggaren Kristoffer Lind klåfingriga politiker i ett svar om det statliga litteraturstödet.
Läs mer om Kristoffer Lind.
Åklagaren: SD-man slog ner sin flickvän och fotade henne
En västsvensk SD-politiker misstänks för att under lång tid ha misshandlat och kränkt sin flickvän – både när hon var gravid och när hon fått parets barn.Enligt åklagaren Robert Beckard ska mannen ha sparkat och slagit henne och knuffat in henne i en stenmur så hon svimmade av, varpå han fotade henne.Nu åtalas SD-mannen för grov kvinnofridskränkning.
Läkemedelsjätte och toppolitiker i grekisk korruptionshärva
Tio grekiska politiker, bland dem flera före detta ministrar, anklagas för att ha tagit emot mutor av läkemedelsbolaget Novartis. Landets parlament har röstat för att en undersökning ska gå till botten med misstankarna.
Förödande att sätta in militären i förorten
Den hårda retoriken från en del politiker oroar många unga som jag möter i mitt område och vid föreläsningar. Det som behövs är inte populistiska förslag om militära insatser – vi behöver poliser som kommer nära medborgarna och skapar förtroende, skriver Hanif Azizi, polis och föreläsare.
Läs mer om Hanif Azizi.
Grekiska politiker anklagas för korruption
Tio grekiska politiker, bland dem flera före detta ministrar, anklagas för att ha tagit emot mutor av läkemedelsbolaget Novartis. Landets parlament har röstat för att en undersökning ska gå till botten med misstankarna.
Lokal politiker åtalas för grov kränkning
En lokal politiker från Västra Götaland åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grov kvinnofridskränkning. Enligt åtalet har mannen under flera år misshandlat och kränkt sin gravida och senare nyförlösta sambo med slag, sparkar och kränkande tillmälen.
Läs mer om Uddevalla och Västra Götaland.
Karantän föreslås för politiker som byter jobb
Regeringen vill införa nya karensregler för statsråd och statssekreterare som byter jobb.
Dansk politiker vill låta döda IS-krigare
Den danske politikern Peter Kofod Poulsen vill att IS-soldater som är danska medborgare ska dödas.Det säger han till Ekstrabladet.– Jag tycker att det är viktigt att vi ger de bästa förutsättningarna för de styrkor som kämpar på vår sida i Syrien, så att de känner sin fiende. Därför menar jag att vi ska vidarebefordra upplysningar om de danska krigarna, så de kan elimineras, säger han.
Förslag: Karens för politiker som vill byta bransch
Regeringen lägger fram ett förslag om nya karensregler för statsråd och statssekreterare som byter jobb.
Myrsteg mot en ny vapenkultur i USA när offer mötte makthavare
I en högljudd debatt på CNN i natt möttes skolelever som överlevt massakern i Florida med republikanska politiker och talespersoner från NRA. Debatten blev en framgång för de unga politiska aktivisterna.
Läs mer om CNN, Florida, NRA och USA.
Elever pressar politiker om vapenlagar
De amerikanska politikerna pressas allt mer om hårdare vapenlagar efter skolskjutningen i Florida. President Donald Trump ska träffa elever för att diskutera säkerheten i skolorna.
Läs mer om Florida.
Ask: Stockholm skulle bara klara några dagar
Naiva politiker, myndigheter och företag – men också aningslösa storstadsbor. Moderaternas nya ansvariga för civilförsvarsfrågor Beatrice Ask varnar för att Sverige inte är förberett för en ny tids katastrofer och krig. – Man kommer inte kunna springa fram och tillbaka till 7-Eleven för mat, säger Ask.
Läs mer om Ask, Beatrice Ask och Sverige.
Business Arena drog rekordpublik i Umeå
UMEÅ. Fastighetsprofiler, näringslivstoppar och politiker samlades på Business Arena i Umeå. På agendan stod tillväxt och investeringar på den norrländska fastighetsmarknaden.
Läs mer om Umeå.