Ppm

Efter skandalerna: Soffliggarna vinnare i PPM

Premiepensionen har skakats i grunden av skandalerna inom Falcon och Allra. Men för de som inte blivit lurade på sina pengar var förra året ett bra år för fondspararna i systemet - där soffliggarna var de som lyckades allra bäst.
Läs mer om Allra, Falcon och PPM.

Bra att Allra försvinner från PPM-systemet

PPM-systemet har fallerat, men det är bra att en ifrågasatt aktör som Allra inte längre kommer finnas kvar i premiepensionen. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar efter fredagens affär mellan Allra och Ålandsbanken.
Läs mer om Allra, Per Bolund och Ålandsbanken.
Städjobbet efter Allra-skandalen har bara börjat
Att Allra nu säljer sina fonder innebär att bolaget stänger dörren till PPM-systemet. Men räkna med att debatten om svenskarnas premiepension bara har börjat. Städjobbet för att skydda svenskarnas pensionspengar är långt ifrån klart.
Läs mer om Allra-skandalen.
Allra-vd:ns dåliga affär efter lyxlivet
Under många år levde Alexander Ernstberger, 31, och David Pehrsson Rothman, 36, lyxliv på dina pensionspengar.Nu har deras skandalbolag Allra sålt sina PPM-fonder till Ålandsbanken.Och de unga miljonärernas senaste affär är inget klipp, tror Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.–De säljer antagligen för en krona.

Klart: Ålandsbanken tar över Allras fonder

Ålandsbanken tar över det brottsmisstänka fondbolaget Allras PPM-fonder, skriver Dagens industri. Cirka 13 miljarder kronor får ny förvaltare. – Till fondspararna i Allra vill jag säga att de behöver inte göra någonting, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf i en kommentar.
Läs mer om Allra och Peter Wiklöf.
Skyddsåtgärder för PPM-spararna kan skrotas
Pensionsmyndigheten förslag på åtgärder för att skydda premiepensions-spararnas pengar riskerar att åka i sopkorgen, kan SvD avslöja. Orsaken är den rättsliga processen med Allra i kammarrätten. – Vi kan behöva jobba om förslagen drastiskt, säger Jimmy Larsson Hagberg, presschef på Pensionsmyndigheter.
Hårdare tag ska stoppa pensionsskojarna i PPM
Skojarna i premiepensionssystemet ska stoppas. Regeringen och delar av oppositionen ställer sig bakom förslagen på hårdare tag som Pensionsmyndigheten lanserat i ett 30-punktsprogram. – En väldigt viktig del handlar om hur man ska rensa upp i marknadsföringen av premiepensionen, säger generaldirektör Karin Westling Palm.
Pensionsgruppen överens om PPM-åtgärder
De sex partierna som står bakom pensionssystemet har enats om att ta fram en handlingsplan för att stoppa missbruket inom premiepensionen. Handlingsplanen har Pensionsmyndighetens lista på 30 åtgärder som utgångspunkt.
Förvaltar PPM-pengar – plockar ut 54 milj var
Fondbolaget Didner Gerge förvaltar tusentals svenskars PPM-pengar.I år delar man ut 154,5 miljoner kronor till sina aktieägare. Huvudägarna Henrik Didner och Adam Gerge får 54 miljoner kronor var.Trots att deras pensionsfonder har samma utveckling som den statliga AP7-fonden, men kostar 172 procent mer i avgifter, säger grundaren Henrik Didner:– Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder.
Läs mer om Adam Gerge och Henrik Didner.
Politiker granskar tuffare krav på PPM-fonder
Pensionsspararna måste skyddas från bolag som Falcon Funds och Allra. Det är uppdraget för Pensionsgruppen som i dag torsdag, ska granska ett 30-tal förslag som kan leda till en kraftig bantning av antalet fonder i premiepensionssystemet PPM.
Läs mer om Allra, PPM och Pensionsgruppen.
Allras vd lovar stänga bolaget i Dubai
Det brottsmisstänkta PPM-bolaget Allra ska lägga ned sitt kritiserade dotterbolag i Dubai.Det säger Allras vd Alexander Ernstberger till SvD Näringsliv.Och ett hundratal anställda hos Allra kan bli av med jobbet.
Efter kundflykten – 100 kan förlora jobbet på Allra
PPM-förvaltaren Allra kommer att lägga ned sin uppmärksammade verksamhet i Dubai, berättar vd Alexander Ernstberger i en intervju med SvD. Han nekar även till anklagelserna som riktas mot bolaget. – Hittills har inget kunnat visa att vi har begått något fel.
10 000 sparare har lämnat Allras fonder
Cirka 10 000 pensionssparare har sedan i onsdags lämnat PPM-bolaget Allra.De har flyttat ut sammanlagt 1,3 miljarder kronor.Det skandalomsusade bolaget har nu tappat nästan en tredjedel av sitt kapital.
10 000 sparare och 1,3 miljarder lämnar Allra
Kapitalet fortsätter att strömma ur PPM-förvaltaren Allras fonder. Efter tre veckors säljstopp har 10 000 sparare på två dagar plockat ut 1,3 miljarder kronor ur sina Allra-fonder.
Läs mer om Allra-fonder och Allra.
Allras ordförande: Ta inte ut era pengar
På torsdag väntas de tusentals PPM-sparare som står i kö för att ta ut sina pengar ur Allras fonder kunna få igenom sina affärer. Samtidigt uppmanar Allras ordförande Gunnar Axn spararna att inte sälja.
Läs mer om Gunnar Axn.
Efter Allra – nu lämnar hon Sjätte AP-fonden
Ebba Lindsö lämnar alla sina styrelseuppdrag, skriver Dagens industri. Hon har varit i hetluften som ordförande för det stoppade och brottsmisstänkta PPM-bolaget Allra. Ebba Lindsö lämnade Allra i februari. Nu hoppar hon av sina andra styrelseuppdrag.
Läs mer om Allra och Sjätte AP-fonden.
Statens uppmaning till Allras kunder: Byt fond
PPM-kriget trappas upp. Pensionsmyndigheten vänder sig nu i ett brev direkt till Allras 102 000 PPM-sparare där de imformeras om att de själva kan byta bort Allras fonder. Brevet är det senaste draget i härvan kring det brottsanmälda fondbolaget. – Det är bra om vi kommuncerar den nya utvecklingen, säger Jimmy Larsson-Hagberg, presschef på Pensionsmyndigheten.
Allra jagar ny revisor – vidtar ovanlig åtgärd
Den krisande PPM-förvaltaren Allra lyckas inte hitta någon ny revisor efter att den förra, Deloitte, hoppade av. Nu tvingas man till den ovanliga åtgärden att be Bolagsverket om hjälp.
Läs mer om Bolagsverket och Deloitte.
Läge nu: Plocka hem två miljarder från Allra
Tvisten mellan PPM-bolaget Allra och Pensionsmyndigheten fortsätter.Det ger en chans till de svenskar som äger Allras fonder utanför PPM-systemet att dra sina pengar ur det brottsmisstänkta bolaget, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.– Rådet är definitivt att sälja nu, säger han.
Kammarrätten ger Allra prövningstillstånd
Kammarrätten stoppar tills vidare Pensionsmyndighetens beslut om att avregistrera fondbolaget Allras fonder från PPM-systemet. Allra beviljas också prövningstillstånd, meddelar kammarrätten i ett pressmeddelande.
Läs mer om Allra.
M-irritation efter Löfvens radikala förslag: Uteslutet
Moderaterna sågar statsminister Stefan Löfvens utspel om att antalet PPM-fonder kan bantas till under tio. – Att det här skulle landa i nio stycken av statsministern utvalda fonder är uteslutet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson till SvD.
Läs mer om SvD och Ulf Kristersson.
Löfven vill ta bort de flesta PPM-fonderna
Statsminister Stefan Löfven (S) kräver en rejäl minskning av PPM-fonder, skriver SvD.De flesta av dagens drygt 800 fonder ska bort.– Det handlar om rejält mycket färre fonder. Det är frågan om vi ens behöver tvåsiffrigt, säger Löfven till tidningen.
Läs mer om Löfven och SvD.De.
Löfven vill se betydligt färre PPM-fonder
Statsminister Stefan Löfven (S) vill se en rejäl minskning av antalet premiepensionsfonder. Det är tveksamt om det ens behövs ett tvåsiffrigt antal, säger han till SvD Näringsliv.
Läs mer om SvD Näringsliv.
Stefan Löfven kräver chockbantning av PPM
Skandalerna inom PPM kommer leda till en drastisk bantning av systemet, säger statsminister Stefan Löfven till SvD. – Det handlar om rejält mycket färre fonder. Det är frågan om vi ens behöver tvåsiffrigt, säger Löfven.
Läs mer om Löfven, PPM, Stefan Löfven och SvD.
Allra ger sig inte – Överklagar
Det brottsmisstänkta PPM-bolaget Allra fortsätter att streta emot Pensionsmyndigheten.Pensionsmyndigheten kräver att de ska börja betala tillbaka till de 102 000 pensionsspararna direkt.Men Allra anser att de kan vänta.