Ppm

Uppgörelse nära om höjd pensionsålder

Höjda pensionsåldrar och tuffare krav på fondbolagen i premiepensionssystemet, PPM. Det är kärnan i den kohandel som pågår mellan regeringen och alliansen i pensionsgruppen där en uppgörelse är mycket nära, erfar DN.
Läs mer om PPM.

PPM-bolagen som har flest missnöjda kunder

Efter skandalen med den pågående brottsutredning och häktade bolagsmän toppar Allra Pensionsmyndighetens klagomålslista bland PPM-bolagen.Men Allra är långt ifrån enda pensionsbolaget som drar på sig missnöje från kunder som i många fall känner sig förda bakom ljuset.I vissa fall har PPM-bolagen ljugit och sagt att man samarbetar med Pensionsmyndigheten.– Det påståendet stämmer aldrig. Det är dessutom olagligt att hävda det, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.
Åklagarens krav: Förläng Ernstbergers häktning
PPM-bolaget Allras vd Alexander Ernstberger och hans tidigare chefskollega kommer att sitta häktade i ytterligare två veckor om åklagare Thomas Hertz får som han vill. – Jag begärt har tillstånd av tingsrätten att hålla dem häktade i två veckor till, säger Hertz till SvD.
Läs mer om Alexander Ernstberger, Hertz och SvD.
Utnämningen av Bodström gjorde dem chockade
Det rättsliga efterspelet kring PPM-förvaltaren Allra har nu inletts – sannolikt handlar det om en process som kommer pågå under flera år. SvD:s reporter Joel Dahlberg gästar Ekonomistudion och berättar de senaste uppgifterna – bland annat om hur affären påverkar Thomas Bodström som tillträdande landshövding i Stockholm.

Allras bakslag – måste betala en ny PPM-nota

Det omtvistade fondbolaget Allra tvingas betala för Pensionsmyndighetens rättegångskostnader – igen, skriver Dagens industri.Det handlar om ett belopp på närmare en miljon kronor.
Läs mer om Allra.
Dan Lucas: Pensionsutredaren trampar på en öm tå
Den nya striden om premiepensionen (PPM) är inte ny. Den är en ideologisk kamp som pågått, från och till, i 25 år – och den lär fortsätta.
Radikalt PPM-förslag lär inte trygga din pension
Utredare Stefan Lundbergh vill skrota den enda ljuspunkten i det gångna årets PPM-mörker – Såfan. Görs det finns knappast någon poäng kvar med att ha en premiepension.
Statlig PPM-utredare: Skrota Såfa-fonden
Skrota den statliga Såfan och ersätt med en fond som har mindre risktagande.Det föreslår en statlig utredare som granskat det nuvarande PPM–systemet som fått skamfilat rykte.– För den som vill välja bör det finnas ett begränsat antal färdiga paket, säger utredaren Stefan Lundbergh till Dagens Nyheter.
Utredare vill lägga ned soffliggarfond
Sjunde AP-fondens Såfa-fond bör avskaffas och ersättas av en traditionell pensionsförsäkring. Det föreslås i en statlig utredning, erfar DN. Såfan är den fond som förvaltar pensionssparandet åt de sparare som inte vill välja en fond i den statliga premiepensionen, PPM.
Läs mer om PPM.
Allras ägare har tagit ut 155 miljoner på två år
Den tidigare PPM-förvaltaren Allras ägare har sedan mars förra året tagit ut 155 miljoner kronor i extra utdelning, varav 70 miljoner för bara två veckor sedan. Hanteringen av de pengarna ingår nu i brottsutredningen, enligt åklagare Thomas Hertz.
Brottsutredningen kring Allra växer – fler misstänkta
Åklagarens utredning kring PPM-förvaltaren Allra blir allt större. Fler personer kommer att delges misstanke om brott och utredningen omfattar nu även bokföringsbrott i Oak Capital. De båda huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson säger att de inte har delgivits misstanke om brott.
Falcons Funds sparare får tillbaka 315 miljoner
En del av de ''försvunna'' pengarna från Falcon Funds PPM–fonder kommer att betalas tillbaka till de svenska fondspararna.Spararna väntas få 315 miljoner kronor.– Men det saknas fortfarande närmare 800 miljoner, säger kammaråklagare Arne Fors, som leder brottsutredningen kring det skandalomsusade maltesiska fondbolaget.
1 miljard försvann – nu får spararna tillbaka 315 miljoner
1 miljard kronor försvann. Men nu får sparare i PPM-förvaltaren Falcon Funds får tillbaka 315 miljoner kronor. Fortfarande saknas dock närmare 800 miljoner kronor. – Jag vågar inte svara på om vi lyckas hitta pengarna eller inte, säger kammaråklagare Arne Fors.
Dan Lucas: FI-chefen vill banta PPM – men kommer att få nobben
Erik Theden, Finansinspektionens generaldirektör, vill banta PPM-systemet till endast tio fonder. Det kravet kommer han inte få igenom – det politiska motståndet är för stort.
Läs mer om PPM.
FI vill krympa PPM:s fondutbud drastiskt
Finansinspektionen (FI) vill se drastiskt högre krav på fondbolagen som får etablera sig på premiepensionssystemets fondtorg.
Stryp antalet PPM-fonder från 800 till tio
Från 800 till tio fonder.Erik Theden - generaldirektör för Finansinspektionen - vill ha en drastisk minskning av antalet valbara fonder i PPM–systemet.– Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå , säger han till Dagens Industri.
Systemet för pensioner snabbutreds
Färre fonder och stramare regler för PPM:s fondtorg är inte tillräckligt. Hela premiepensionssystemet behöver ses över, enligt regeringen och pensionsgruppen. Frågan anses akut och därför tillsätts en snabbutredning.
Totalrenovering av PPM snabbutreds
En bantning av PPM är inte tillräckligt för att säkra spararnas trygghet, anser socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Frågan om en totalrenovering av systemet ska nu snabbutredas.
Läs mer om Annika Strandhäll och PPM.
Dramatiken har bara börjat – PPM blir aldrig sig likt
Det tog 17 år efter de första insättningarna i premiepensionen innan finansbranschens inneboende destruktivitet tvingade fram en rejäl bantning av hela PPM. Systemet kommer aldrig att bli sig likt igen.
Läs mer om PPM.
Fondgurun om PPM-bomben: En bra id
Populära Didner Gerges Aktiefond är en av de fonder som riskerar att köpstoppas om Pensionsmyndighetens nya krav på PPM-fonder går igenom. Men fondgurun Henrik Didner tycker ändå att kraven är rimliga.
Läs mer om Henrik Didner.
PPM-försäljning via telefon kan stoppas
Förbud mot telefonförsäljning och skärpta krav för fonder – så vill Pensionsmyndigheten stoppa pensionsskojarna.Det innebär att runt 300 av 800 fonder kan kastas ut eller köpstoppas på fondtorget.– Jag hoppas effekten blir att man känner större trygghet i pensionssystemet, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.
Skärpta krav hotar stoppa 300 PPM-fonder
Tre hundra fonder riskerar att stoppas för nysparande inom Premiepensionens fondsparande om Pensionsmyndigheten får som den vill. Hit hör populära fonder, som Didner & Gerge, Nordeas generationsfonder och AMF:s aktiefonder.
Läs mer om Didner, Gerge och Pensionsmyndigheten.
Förslag: 300 fonder kan försvinna i PPM-systemet
Färre fonder och tuffare regler för de fonder som blir kvar. Det är två av huvudförslagen när Pensionsmyndigheten i dag överlämnar sin slutredovisning till regeringen med förändringar i pensionssystemet.
Läs mer om Pensionsmyndigheten.