Ppm

Staten gör om – och gör rätt med PPM

Ibland är det bättre att kasta och börja om på ny kula än att lappa och laga. Att alla fondbolag ska kastas ut ur premiepensionen och få ansöka på nytt är något alla svenskar bör glädjas åt.
Läs mer om PPM.

2 miljoner PPM-sparare kan bli av med fondval

280 fonder kan försvinna – och 2 miljoner sparare blir av med sina fondval. Det blir verkligheten när PPM-systemet görs om i år. Det blir tuffare krav. Bakgrunden är alla de fondskandaler vi har sett de senaste åren, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i Ekonomistudion.
Alla fonder ska slängas ut ur PPM: Tuffare krav
Alla fonder i PPM-systemet kommer att kastas ut när systemet görs om och fondbolagen blir tvungna att ansöka på nytt. Mer om det berättar Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i Ekonomistudion. Medverkar gör även Almegas nye näringspolitiska chef Andreas Åström. En färsk rapport visar att kompetensutvisningarna ökat dramatiskt. Programmet sänds varje vardag 06.45.
Fondbolag bötfälls för olaglig säljmetod
Fondbolaget SF Pension, med varumärket Svenska Fonder, döms till böter av Patent- och marknadsdomstolen för att ha fakturerat PPM-kunder utan skriftliga avtal.
Läs mer om Patentoch och Svenska Fonder.

PPM-rådgivare döms – vilseledde sina kunder

Betalningskrav för tjänster som inte beställts, avtal utan kundens underskrifter och vilseledande information.Nu döms PPM-rådgivningsbolaget SF Pension för sina säljmetoder via telefon.
Största fallgroparna för pensionssparandet
PPM-skojare, för hög skatt och höga avgifter. Det är tre faktorer som kan göra att din pension i slutändan blir lägre – helt i onödan. SvD Näringsliv guidar dig som sparare förbi de tre värsta fallgroparna för ditt sparande.
Premiepensionen sänks – för en miljon svenskar
Tommy Andersson, 70, har en avkastning på nästan 20 000 kronor i sin PPM-fond.Men pensionshöjningen nästa år är blygsam: Tolv kronor.– Jag har varit så förbannad, säger han.Totalt får närmare en miljon svenskar sänkt premiepension 2018.
Allras vd: Jag skulle ha sparkat Thomas Bodström
PPM-bolaget Allras brottsmisstänkte vd Alexander Ernstberger står fast vid att inga fel eller brott begåtts, säger han i en intervju med Dagens Industri. Däremot ångrar han att han inte sparkade Thomas Bodström och Ebba Lindsö från styrelsen.
Teori: Maltaupplägg kan fälla PPM-bolaget Solidar
PPM-bolaget Solidar hårdgranskas just nu av Pensionsmyndigheten.I centrum:Verksamheten på Malta, enligt Svenska Dagbladet.Pensionsförvaltaren har tidigare anklagats för ett Allra-liknande upplägg.Spekulationer, hävdar Solidar.
Bolag på Malta kan fälla Solidar
Pensionsförvaltaren Solidar ligger i Pensionsmyndighetens skottglugg efter beskedet tidigare i veckan att bolagets PPM-fonder köpstoppats. Solidars verksamhet på Malta är sannolikt en av huvudpunkterna i myndighetens granskning.
Läs mer om Malta och Solidar.
PPM-fond köpstoppas - 130 000 sparare berörs
Pensionsmyndigheten köpstoppar fondbolaget Solidars premiepensionsfonder.Orsaken till stoppet är att bolaget misstänks bryta mot samarbetsavtalet som gäller för fondtorget.130 000 fondsparare berörs.
Efter kritiken – PPM-förvaltare köpstoppas
Pensionsmyndigheten köpstoppar nio fonder från fondbolaget Solidar. Skälet är att Pensionsmyndigheten utreder om bolaget följer det samarbetsavtal som gäller för fondtorget.
Läs mer om Pensionsmyndigheten och Solidar.
Hundratals fonder försvinner när PPM görs om
Nu kommer rensningen i PPM-träsket med fonder som ska städas bort. Redan till sommaren ska nya regler införas.Fonder som livnär sig på PPM slängs ut.– I dag finns vissa fonder hos oss som i princip bara finns inom premiepensionen, säger Rasmus Bjälkeson, fondexpert på Pensionsmyndigheten.
Läs mer om PPM och Pensionsmyndigheten.
Allra kräver miljarder av revisor – planerar stämning
Den krisdrabbade före detta PPM-förvaltaren Allra planerar att kräva revisionskoncernen Deloitte på ett skadestånd på 1,9 miljarder kronor.
Läs mer om Deloitte.
Maria Crofts: Bra tillfälle se över PPM nu när det finns nya pengar på ditt konto
Om du valt fonder bör du se över premiepensionen en gång om året. December är ett bra tillfälle eftersom pengarna du tjänade in året innan kommer in på kontot.
Läs mer om PPM.
Ingmansons protest – vill inte till Sverige
Affärsmannen Emil Amir Ingmanson protesterar mot att bli utlämnad till Sverige.Varken han eller hans affärskompanjon, en 40-årig stockholmare, vill bli förda till Stockholm för att förhöras i PPM-härvan kring skandalbolaget Falcon Funds.– Båda motsätter sig utlämning, bekräftar chefsåklagare Anna Åkesson för Expressen.
Storrazzia mot Falcon Funds
Emil Amir Ingmanson - utpekad som en av nyckelpersonerna i Falcon Fundshärvan - har gripts av engelsk polis.Flera andra personer har också gripits med koppling till det före detta PPM-bolaget.– Det kommer också hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade, säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Så här påverkas du av uppgörelsen
En majoritet av riksdagens ledamöter vill höja pensionsåldrarna och banta antalet fonder i premiepensionen, PPM. DN:s Dan Lucas svarar på vad det betyder.
Läs mer om PPM.
Så vill politikerna stoppa pensionsskojarna i PPM
Nu vill politikerna ta i med hårdhandskarna för att stoppa pensionsskojarna.En åtgärd är att banta premiepensionens fondtorg.– Vi ser till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger socialminister Annika Strandhäll, S, till TT.
Läs mer om Annika Strandhäll och PPM.
Hasse Eriksson: För de som har hamnat i dyra fonder blir det en förbättring
Premiepensionssystemet ska göras om som en del av uppgörelsen för höjd pensionsålder. Vad betyder det för mina fonder i PPM i dag? DN:s Hasse Eriksson svarar på tre frågor om fonderna och premiepensionen, PPM.
Läs mer om PPM.
Dan Lucas: Pensionsgruppen vill få svenskarna att arbeta längre
Höjd pensionsålder från och med 2020 och tuffare krav på fonder i premiepensionssystemet (PPM) föreslår pensionsgruppen. DN:s Dan Lucas svarar på vad förslagen får för följder.
Åtgärden rimlig – men det finns ett annat problem
Högre höjning av pensionsåldern än väntat och ett kraftigt bantat PPM. Den omvälvande omgörningen av pensionssystemet är mer än väntad. Problemet? Det har tagit för lång tid.
Läs mer om PPM.
PPM-bolag anklagas: De hade ett Allra-upplägg
PPM-förvaltaren Solidar har härmat skandalbolaget Allra – och mjölkat spararna på 35 miljoner kronor.Det hävdar Patrick Siegbahn på Småspararguiden.– Upplägget är oerhört likt, säger han till Sveriges Radio.Men på Solidar förnekar man uppgifterna – och kallar det en felaktig bild av verkligheten.