Ppm

Brottsutredningen kring Allra växer – fler misstänkta

Åklagarens utredning kring PPM-förvaltaren Allra blir allt större. Fler personer kommer att delges misstanke om brott och utredningen omfattar nu även bokföringsbrott i Oak Capital. De båda huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson säger att de inte har delgivits misstanke om brott.

Falcons Funds sparare får tillbaka 315 miljoner

En del av de ''försvunna'' pengarna från Falcon Funds PPM–fonder kommer att betalas tillbaka till de svenska fondspararna.Spararna väntas få 315 miljoner kronor.– Men det saknas fortfarande närmare 800 miljoner, säger kammaråklagare Arne Fors, som leder brottsutredningen kring det skandalomsusade maltesiska fondbolaget.
1 miljard försvann – nu får spararna tillbaka 315 miljoner
1 miljard kronor försvann. Men nu får sparare i PPM-förvaltaren Falcon Funds får tillbaka 315 miljoner kronor. Fortfarande saknas dock närmare 800 miljoner kronor. – Jag vågar inte svara på om vi lyckas hitta pengarna eller inte, säger kammaråklagare Arne Fors.

Dan Lucas: FI-chefen vill banta PPM – men kommer att få nobben

Erik Theden, Finansinspektionens generaldirektör, vill banta PPM-systemet till endast tio fonder. Det kravet kommer han inte få igenom – det politiska motståndet är för stort.
Läs mer om PPM.
FI vill krympa PPM:s fondutbud drastiskt
Finansinspektionen (FI) vill se drastiskt högre krav på fondbolagen som får etablera sig på premiepensionssystemets fondtorg.
Stryp antalet PPM-fonder från 800 till tio
Från 800 till tio fonder.Erik Theden - generaldirektör för Finansinspektionen - vill ha en drastisk minskning av antalet valbara fonder i PPM–systemet.– Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå , säger han till Dagens Industri.
Systemet för pensioner snabbutreds
Färre fonder och stramare regler för PPM:s fondtorg är inte tillräckligt. Hela premiepensionssystemet behöver ses över, enligt regeringen och pensionsgruppen. Frågan anses akut och därför tillsätts en snabbutredning.
Totalrenovering av PPM snabbutreds
En bantning av PPM är inte tillräckligt för att säkra spararnas trygghet, anser socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Frågan om en totalrenovering av systemet ska nu snabbutredas.
Läs mer om Annika Strandhäll och PPM.
Dramatiken har bara börjat – PPM blir aldrig sig likt
Det tog 17 år efter de första insättningarna i premiepensionen innan finansbranschens inneboende destruktivitet tvingade fram en rejäl bantning av hela PPM. Systemet kommer aldrig att bli sig likt igen.
Läs mer om PPM.
Fondgurun om PPM-bomben: En bra id
Populära Didner Gerges Aktiefond är en av de fonder som riskerar att köpstoppas om Pensionsmyndighetens nya krav på PPM-fonder går igenom. Men fondgurun Henrik Didner tycker ändå att kraven är rimliga.
Läs mer om Henrik Didner.
PPM-försäljning via telefon kan stoppas
Förbud mot telefonförsäljning och skärpta krav för fonder – så vill Pensionsmyndigheten stoppa pensionsskojarna.Det innebär att runt 300 av 800 fonder kan kastas ut eller köpstoppas på fondtorget.– Jag hoppas effekten blir att man känner större trygghet i pensionssystemet, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.
Skärpta krav hotar stoppa 300 PPM-fonder
Tre hundra fonder riskerar att stoppas för nysparande inom Premiepensionens fondsparande om Pensionsmyndigheten får som den vill. Hit hör populära fonder, som Didner & Gerge, Nordeas generationsfonder och AMF:s aktiefonder.
Läs mer om Didner, Gerge och Pensionsmyndigheten.
Förslag: 300 fonder kan försvinna i PPM-systemet
Färre fonder och tuffare regler för de fonder som blir kvar. Det är två av huvudförslagen när Pensionsmyndigheten i dag överlämnar sin slutredovisning till regeringen med förändringar i pensionssystemet.
Läs mer om Pensionsmyndigheten.
Efter skandalerna: Soffliggarna vinnare i PPM
Premiepensionen har skakats i grunden av skandalerna inom Falcon och Allra. Men för de som inte blivit lurade på sina pengar var förra året ett bra år för fondspararna i systemet - där soffliggarna var de som lyckades allra bäst.
Läs mer om Allra, Falcon och PPM.
Bra att Allra försvinner från PPM-systemet
PPM-systemet har fallerat, men det är bra att en ifrågasatt aktör som Allra inte längre kommer finnas kvar i premiepensionen. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar efter fredagens affär mellan Allra och Ålandsbanken.
Läs mer om Allra, Per Bolund och Ålandsbanken.
Städjobbet efter Allra-skandalen har bara börjat
Att Allra nu säljer sina fonder innebär att bolaget stänger dörren till PPM-systemet. Men räkna med att debatten om svenskarnas premiepension bara har börjat. Städjobbet för att skydda svenskarnas pensionspengar är långt ifrån klart.
Läs mer om Allra-skandalen.
Allra-vd:ns dåliga affär efter lyxlivet
Under många år levde Alexander Ernstberger, 31, och David Pehrsson Rothman, 36, lyxliv på dina pensionspengar.Nu har deras skandalbolag Allra sålt sina PPM-fonder till Ålandsbanken.Och de unga miljonärernas senaste affär är inget klipp, tror Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.–De säljer antagligen för en krona.
Klart: Ålandsbanken tar över Allras fonder
Ålandsbanken tar över det brottsmisstänka fondbolaget Allras PPM-fonder, skriver Dagens industri. Cirka 13 miljarder kronor får ny förvaltare. – Till fondspararna i Allra vill jag säga att de behöver inte göra någonting, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf i en kommentar.
Läs mer om Allra och Peter Wiklöf.
Skyddsåtgärder för PPM-spararna kan skrotas
Pensionsmyndigheten förslag på åtgärder för att skydda premiepensions-spararnas pengar riskerar att åka i sopkorgen, kan SvD avslöja. Orsaken är den rättsliga processen med Allra i kammarrätten. – Vi kan behöva jobba om förslagen drastiskt, säger Jimmy Larsson Hagberg, presschef på Pensionsmyndigheter.
Hårdare tag ska stoppa pensionsskojarna i PPM
Skojarna i premiepensionssystemet ska stoppas. Regeringen och delar av oppositionen ställer sig bakom förslagen på hårdare tag som Pensionsmyndigheten lanserat i ett 30-punktsprogram. – En väldigt viktig del handlar om hur man ska rensa upp i marknadsföringen av premiepensionen, säger generaldirektör Karin Westling Palm.
Pensionsgruppen överens om PPM-åtgärder
De sex partierna som står bakom pensionssystemet har enats om att ta fram en handlingsplan för att stoppa missbruket inom premiepensionen. Handlingsplanen har Pensionsmyndighetens lista på 30 åtgärder som utgångspunkt.
Förvaltar PPM-pengar – plockar ut 54 milj var
Fondbolaget Didner Gerge förvaltar tusentals svenskars PPM-pengar.I år delar man ut 154,5 miljoner kronor till sina aktieägare. Huvudägarna Henrik Didner och Adam Gerge får 54 miljoner kronor var.Trots att deras pensionsfonder har samma utveckling som den statliga AP7-fonden, men kostar 172 procent mer i avgifter, säger grundaren Henrik Didner:– Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder.
Läs mer om Adam Gerge och Henrik Didner.
Politiker granskar tuffare krav på PPM-fonder
Pensionsspararna måste skyddas från bolag som Falcon Funds och Allra. Det är uppdraget för Pensionsgruppen som i dag torsdag, ska granska ett 30-tal förslag som kan leda till en kraftig bantning av antalet fonder i premiepensionssystemet PPM.
Läs mer om Allra, PPM och Pensionsgruppen.