Ppm

Därför kan PPM-spararna tvingas vänta på pengarna

PPM-jätten Solidars fonder ska tömmas efter att Pensionsmyndigheten beslutat att kasta ut dem från premiepensionen.Spararnas pengar ska gå in i icke-valsalternativet AP7Såfa – men det kan dröja.
Läs mer om Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten slänger ut PPM-jätten

Pensionsmyndigheten slänger ut PPM-förvaltaren Solidar från fondtorget. Bakgrunden är att Solidar, enligt myndigheten, inte följer det avtal som finns för fondtorget.
Läs mer om Solidar.
Fondbolaget Solidar kastas ut från PPM
Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Solidar Fonder. Motiveringen är att Solidar inte har följt myndighetens samarbetsavtal.– Bolaget är inte lämpligt för premiepensionens fondtorg, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondavdelning.
Solidar kastas ut från PPM - 67.000 sparare berörs
Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Solidar och bolagets fonder avregistreras från premiepensionens fondtorg.
Läs mer om PPM och Solidar.

Ännu ett pensionsbolag kastar ut Solidars fonder

Nätmäklaren Nordnet följer i Danica Pensions spår och kastar ut PPM-bjässen Solidars fonder.Beslutet kommer efter att Finansinspektionen i förra veckan bötfällt Solidar för allvarliga brister.
Läs mer om Finansinspektionen och Solidar.
Ännu en fondbuse fångad med byxorna nere
För en girig fonddirektör med 20 miljarder kronor att spela med är frestelsen stor. Då kan det hända konstiga saker. Allt tyder nu på att Solidar kastas ut ur PPM.
Läs mer om PPM och Solidar.
Ruttna ägg har frodats på PPM:s smörgåsbord
Minst 68 000 sparare har fortfarande pengar i Solidars fonder. Vad innebär Finansinspektionens beslut för dem? SvD:s Emmylou Tuvhag svarar på frågor om PPM-bjässen Solidar.
Hans Bolander: PPM är svårt skadeskjutet
Slutnotan för blåsta pensionssparare i Falcon Funds landar på 1 miljard kronor enligt Di:s beräkningar. Men skadeutfallet blir väsentligt större än så, både för fondbranschen och för alla aktiva sparare som själva vill ta ansvar för en del av sin framtida pension.
Ruttna ägg har frodats på PPM:s smörgåsbord
Minst 68 000 sparare har fortfarande pengar i Solidars fonder. Vad innebär Finansinspektionens beslut för dem? SvD:s Emmylou Tuvhag svarar på frågor om PPM-bjässen Solidar.
FI ville straffa PPM-jätten Solidar hårdare
Varning och böter på 10 miljoner för PPM-jätten Solidar och återkallade tillstånd för finansinstitutet Remium. Finansinspektionen slog till hårt på onsdagen – men hade velat gå ännu längre, berättar generaldirektör Erik Theden i SvD:s Ekonomistudion. – Vi kunde inte ta ut maxbeloppet, som vi hade tänkt, säger han.
Läs mer om Erik Theden och Remium.
Solidar hänger allt lösare i PPM
Solidar är mycket nära att kastas ut ur det så kallade PPM-torget, efter en varning och en sanktion på 10 miljoner kronor från Finansinspektionen, FI. Vi ser väldigt allvarligt på FI:s sanktionsbeslut, säger Pensionsmyndighetens Erik Fransson.
Läs mer om Finansinspektionen och PPM.
Klart för storstädning av hela PPM-systemet
Omgörningen av premiepensionssystemet rycker närmare.Nu godkänner Lagrådet förslaget på 29 åtgärder som ska städa upp på Pensionsmyndighetens fondtorg.
Läs mer om Lagrådet.
Hur allvarlig är varningen för PPM-jätten?
SvD Ekonomistudion sänder extra med anledning av att PPM-jätten Solidar får en varning av Finansinspektionen. Bolaget tvingas dessutom betala en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor.
Läs mer om Finansinspektionen.
PPM-jätte varnas – tvingas böta miljoner
Finansinspektionen ger kritiserade Solidar en varning. Bolaget tvingas också betala en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor.
Läs mer om Solidar.
Chef på regeringskansliet dras in i härvan kring Allra
En hög tjänsteman i regeringskansliet har använt sig av finansdepartementets mejl för att kommunicera med inblandade i Allra–härvan.Mannen har haft en central roll i Oak Capital – det finansbolag som användes när PPM-spararna skulle mjölkas på pengar.Mejlen har tagits i beslag av Ekobrottsmyndigheten.– Mannens mejlande är anmärkningsvärt oavsett om det är brottsligt eller inte, säger kammaråklagare Thomas Hertz.
Forskare: Utforma pensionsvalet efter människors beteende
DEBATT. Det nya regelverket för val av PPM-fonder måste anpassas efter ny forskning inom beteendevetenskap. Annars missar systemet målet, nämligen att människor har en chans att göra informerade val av fonder som kan ge en långsiktig avkastning.
Beskedet: Helt nytt PPM redan om två år
Redan 2020 ska ett helt nytt och upphandlat fondtorg ha införts i premiepensionen, kan Expressen berätta. Det innebär att merparten av de 29 åtgärder med tuffare krav på fonderna, som regeringen lämnar i en remiss till Lagrådet i dag, bara hinner gälla i drygt ett år.– Vi ska ha en premiepension som är trygg, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Bolaget utreds - men PPM-spararna stannar hos Solidar
Trots köpstopp och utredning av Pensionsmyndigheten stannar spararna kvar hos fondbolaget Solidar. Det visar färska siffror som Expressen tagit del av.- Många av dessa sparare vet inte ens vilket bolag som förvaltar deras pengar, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.
Regeringen: Hundratals fonder tvingas lämna ppm
Flera hundra fonder kommer att tvingas lämna premiepensionssystemet. Det bedömer regeringen som nu lämnar över ett nytt förslag till lagrådet. – Vi ser till att man kan sortera bort de värsta avarterna och höja kvaliteten i det befintliga fondtorget, säger socialminister Annika Strandhäll (S).
Läs mer om Annika Strandhäll.
Dan Lucas: PPM-reformerna borde ha kommit långt tidigare
Premiepensionssystemet ska reformeras efter skandalerna med fondbolagen Allra och Falcon Funds. Det är hög tid – reformerna borde ha kommit långt tidigare.
Läs mer om Allra.
Grattis, soffliggare – din PPM-fond ökade rejält
Du som inte har valt fonder i premiepensionen behöver knappast känna dåligt samvete.AP7Såfa, där pengarna hamnar om du inte väljer, gick betydligt bättre än den aktiva spararens genomsnittliga portfölj förra året.
Enighet om tidtabell för hårdare PPM-krav
Med början i sommar och fullt genomfört i höst stramas premiepensionssystemet upp. Partierna i pensionsgruppen är nu överens om tågordningen för de skärpta kraven.
Parterna överens om PPM – branschen lär hurra
När parterna nu kommit överens om åtgärder för att rensa ut oseriösa aktörer från premiepensionen lär branschen pusta ut. Samtidigt infinner sig frågan - finns premiepensionen till för spararna eller för branschen?
Läs mer om PPM.
Klart: Så ska de oseriösa fondbolagen tvingas bort
Efter skandalerna med fondbolagen Allra och Falcon Funds – nu ska de oseriösa fondbolagen bort från premiepensionstorget.Regeringen och allianspartierna har nu nått en överenskommelse med 29 olika åtgärder för ett tryggare PPM-system.– Alla ska kunna känna sig trygga med att man får bästa möjliga förvaltning, säger finansmarknadsminister Per Bolund, MP, till Sveriges Radio.
Läs mer om Allra och Per Bolund.
SvD:s Joel Dahlberg nomineras till Guldspaden
Avslöjandena om PPM-bolaget Allra kan ge Guldspaden till Joel Dahlberg, reporter på SvD Näringsliv. Föreningen grävande journalister presenterade de nominerade för det prestigefyllda priset på fredagen.