President

Trump har skrivit under – statsapparaten kan öppna

USA:s president Donald Trump har skrivit under den överenskommelse som innebär att statsapparaten kan öppna igen, rapporterar bland andra CNN. Statsapparaten har varit nedstängd i nära tre dygn innan förslaget röstades igenom i senaten och representanthuset under måndagen.
Läs mer om CNN och Donald Trump.

Trump inför höga tullar på tvättmaskiner och solpaneler

USA:s president Donald Trump har infört kraftiga tullavgifter på både tvättmaskiner och solpaneler, som svar på maningar från USA:s handelsrepresentant om nödvändigheten av att skydda amerikansk industri mot storskalig lågprisimport.
Läs mer om Donald Trump.
Nya succbeskedet om Sarah Sjöström
Efter ett succartat 2017 fortsätter priserna att regna över Sarah Sjöström.Svenskan har utsetts till årets kvinnliga simmare av internationella simförbundet, LEN, skriver SwimmingWorld.com.–Vi är verkligen stolta, säger LEN:s president Paolo Barelli.

Michael Winiarski: Nationalisten Trump möter globala eliten

Efter ett turbulent första år som USA:s president kommer Donald Trump till Europa i denna vecka för att argumentera för sin America first-politik inför den globala politiska och ekonomiska eliten vid årets Världsekonomiskt forum i Davos.
Abbas får vänta på erkännande i EU
Bara förhandlingar kan lösa konflikten i Mellanöstern är återigen budet från EU när palestiniernas president Mahmud Abbas kommer på besök i Bryssel. Något erkännande får han inte med sig hem.
Läs mer om Bryssel och Mellanöstern.
Ecuadors president: Assange är ett problem
Ecuadors president Lenn Moreno säger i en tv-intervju att Julian Assange som gömmer sig på landets ambassad i London är ett ärvt problem som har inneburit en hel del besvär för hans regering.
ANC på väg att tvinga bort Zuma i förtid
När ska Jacob Zuma avgå? Spekulationerna om när Sydafrikas president ska lämna sitt ämbete har tagit ny fart. För regeringspartiet ANC handlar det om att göra sig av med ett politiskt sänke i god tid till nästa val – men vägrar presidenten att lyssna på partiet kan ANC stå inför en ny uppslitande strid.
Läs mer om ANC, Jacob Zuma och Zuma.
Svenskarna fortsatt skeptiska till Trump – men SD-väljare avviker
Sverige är ett av de länder i världen där befolkningen ser mest kritiskt på president Trump. En mätning från DN/Ipsos visar att den svenska misstron fortsätter att vara djup. 82 procent anser att Donald Trump är negativ för freden och säkerheten. Sverigedemokraternas väljare avviker som mer positiva.
Läs mer om Donald Trump, SD-väljare och Trump.
Macron kritiserar Trump för skithålsländer
Frankrikes president Emmanuel Macron är kritisk till USA:s president Donald Trumps beskrivning av vissa stater i Afrika som skithålsländer. Macron uttalade sig i en intervju med BBC på söndagen.
Läs mer om Afrika, BBC, Emmanuel Macron och Trump.
Donald Trump isolerad under budgetkaoset
President Trump, en självutnämnd mästare på förhandling, hålls utanför budgetförhandlingarna i kongressen. Statsapparaten är satt ut spel och presidenten är isolerad i Vita huset.
Läs mer om Vita.
64 klimatattacker från Trump – och några ljusglimtar
Med Donald Trump som president i USA har klimatfrågan fått ett medialt lyft. Hans agerande har inneburit prövningar för många som jobbar med frågan – men också ljuspunkter. Här sammanfattar SvD Trumps första klimatår vid makten.
Läs mer om Trump och USA.
Republikanerna sågar Trumps radikala förslag
USA-kongressen samlas åter på söndagen för att söka en lösning på tvisten som orsakat att delar av staten är på väg att bomma igen. Samtidigt lanserar president Trump en radikal ändring av senatens omröstningsregler, så att Republikanerna lättare skulle få igenom förslag. Men Republikanerna själva säger nej.
Läs mer om Republikanerna och Trump.
Puigdemont – snart president via Skype?
Kan man styra en region via Skype? Det vill i alla fall Carles Puigdemont, Kataloniens förre regionpresident som gått i exil i Bryssel. Alla som försökt föra ett samtal via svajig internettelefoni kan gissa sig till hur Puigdemonts anföranden till katalanerna kan arta sig, eller snarare: urarta sig.
Läs mer om Bryssel och Skype.
Spänd väntan på Trump när den globala eliten ska mötas
Ett Davosmöte som inte liknar något annat. Så kan årets träff mellan världens globala elit bland alptopparna i Schweiz beskrivas. Överraskande nog deltar president Donald Trump, och för första gången ska mötet ledas av enbart kvinnor.
Läs mer om Donald Trump, Schweiz och Trump.
Boris Johnson välkomnar Trump till Storbritannien
Två gånger har USA:s president Donald Trump tvekat om att resa till Storbritannien. Detta sedan opinionen i landet varit starkt emot ett besök. Nu försöker Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson att visa Trump att han är välkommen till landet.
Miljonfest på klubben – men utan Donald Trump
En plats på festen kostar drygt 800.000 kronor per par. Men huvudattraktionen dyker inte upp. President Donald Trump tvingas stanna i Washington där striden om en ny budget har förvandlas till en strid om invandring.
Läs mer om Donald Trump och Washington.
Tusentals kvinnor i nya protester mot Trump
Tusentals människor har samlats runt om i USA för den andra kvinnomarschen i protest mot president Donald Trump. Demonstrationer i Washington, New York, Los Angeles och omkring 250 andra städer har som syfte att få in fler feminister i mellanårsvalet.
Turkiet inleder offensiv mot syrisk stad
På lördagen meddelade president Erdogan att Turkiet nu inleder en markoffensiv mot den kurdkontrollerade staden Afrin i Syrien.Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Afrin, Erdogan, Syrien.Det och Turkiet.
Nixons skugga över Trump efter ett år vid makten
44 år har gått sedan Watergate-skandalen tvingade bort president Richard Nixon. Med utredningarna kring Moskvas inflytande på Trumps valseger så drar många nu paralleller till härvan. – Tron att ryssutredningarna är över inom kort är önsketänkande, säger Nixon-rådgivaren John Dean.
Terese Cristiansson: Erdogan menar allvar med turkisk markoffensiv
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger i turkisk media att de har inlett en militär operationen mot enklaven Afrin i Syrien. DN:s korrespondent Terese Cristiansson svarar på tre frågor.
Ekonomin går bra men USA är mer splittrat nu
Donald Trump svors in som USA:s president för ett år sedan.Expressens USA-expert Frida Stranne utvärderar hans första år vid makten.
Läs mer om USA.
Det var inte så här Trump ville fira
Vems är felet när delar av USA:s statsapparat nu stängs ner? I Washington är redan the blame game, där båda sidor skyller på varandra, i full gång. Men en sak kan vi vara säkra på – det var inte så här Donald Trump ville fira sin ettårsdag som president.
Läs mer om Donald Trump och Trump.
Trumps politik kommer att prägla en hel generation
Är Donald Trump en impulsiv golfare som knappt kan läsa? Mediebilden av USA:s president som en arbetsskygg tv-narkoman riskerar att överskugga Trumps verkliga påverkan på det amerikanska samhället. På ettårsdagen av tillträdet listar DN tre av trumpismens långsiktiga konsekvenser. 1. DOMSTOLARNA Trump har tillsatt fler domare vid federala appellationsdomstolar än någon tidigare amerikansk president under samma tidsperiod.
Kolsamhället Grundy tackar Trump för stadens uppsving
Grundy. De flesta invånarna i Grundy tycker att tillvaron blivit bättre sedan Donald Trump tillträdde som president. Exporten av kol har fått ett uppsving, jobben är fler – och bygden har levt upp. Men för barnfamiljen McClanahan är varje månad fortfarande en kamp. – Vi har aldrig haft det så tufft som det senaste året, säger Tina som har en timlön på 8,65 dollar.