Provsvar

Flera hundra felaktiga provsvar vid Ängelholms sjukhus

Runt 300 provanalyser genomförda vid Ängelholms sjukhus gav felaktiga svar. Patienter har nu kallats åter för nya provtagningar, skriver Helsingborgs Dagblad.
Vårdcentral stängde – misstänkte mässling
En vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Vårdcentralen väntar nu på provsvar om den misstänkta smittan, skriver Vestmanlands Läns Tidning.
Björn af Kleen: Presidentens provsvar häcklades omedelbart av oppositionen
Tolv Coca-cola om dagen. Förkärlek för tilltagna stekar, ostburgare och glass. Blåsprängda påsar under ögonen. En grisskär hudton. Många timmar tv per dag. Ingen regelbunden träning, utöver promenaderna från golfbilen till green. Ja, president Trumps diet och vanor väcker adekvata frågor om 71-åringens hälsotillstånd.
Läs mer om Kleen.

Kevinutredarna tittade inte på provsvar om pojkarna

I utredningen av Kevinmordet 1998 togs prover på de två misstänkta pojkarna, men sedan brydde man sig inte om analyssvaren – efter att polisen riktat in sig på spåret att pojkarna var skyldiga. Det visar den nyöppnade förundersökningen, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Kevinmordet.
Kevinutredarna tittade aldrig på provsvar om pojkarna
I utredningen av Kevinmordet 1998 togs prover på de två misstänkta pojkarna, men sedan brydde man sig inte om analyssvaren – efter att polisen riktat in sig på spåret att pojkarna var skyldiga. Det visar den nyöppnade förundersökningen, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Kevinmordet.
Patient fick aldrig något provsvar – hade cancer
Två händelser på Hallands sjukhus har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Maria.Båda incidenterna inträffade under våren.Bland annat fick en patient aldrig något provsvar från hudkliniken – senare visade det sig att patienten hade cancer.
Läs mer om Inspektionen och Lex Maria.Båda.
Fångar förväxlades – provsvar hamnade fel
Vid flera tillfällen blandade vårdarna på fängelset Färingsö ihop kvinnan med en medfånge, som hade ett nästan identiskt efternamn. När ett brev med provsvar som var avsett för kvinnan av misstag gick till medfången, fick hon nog och anmälde anstalten till JO.
Läs mer om Färingsö.
Därför kan Lindorff stoppas från TV4
Linda Lindorff lider av sviterna efter skadan i Let's dance - och nu hotas hennes medverkan i inspelningen av TV4:s Fångarna på fortet. Får provsvar på tisdag och läkare avråder mig tävla, men jag tänker att det nog går ändå. Vill inte svika mitt underbara lag!, skriver hon på sin blogg.
Läs mer om Lindorff och TV4.
Misstänkt mjältbrand efter att ko hittats död
Statens veterinärmedicinska anstalt undersöker prover från en ko som hittats död.Detta då man misstänker att dödsfallet kan ha orsakats av mjältbrand.Provsvar väntas under söndagen.
Postnord mörkar om brev med provsvar till patienter
Postnord tvingas specialsortera viktig landstingspost för att komma åt problem med försenad och försvunnen post, enligt uppgifter till SvD. Men Postnord mörkar problemen och hänvisar till tekniska skäl.
Läs mer om SvD.
Underbara Clara om depressionen
Utmattad och deprimerad, men inga fel på läkarens provsvar. Profilen Clara Underbara Clara Lidström berättar om besvikelsen när hon fick höra att hon var deprimerad. – Då började jag gråta. Men vad i helvete? säger hon i podcasten En underbar pod med Clara och Erica.
Läs mer om Clara och Erica.
Kunglig elefantunge på bättringsvägen
Kolmårdens treåriga elefantkalv Namsai som drabbats av det allvarliga herpesviruset EEHV mår bättre. Provsvar visar att nivåerna av viruset har sjunkit, skriver SVT Nyheter Öst.
Läs mer om Namsai.
Vattnet i flera kommuner odrickbart – kokning rekommenderas
Vattnet i flera skånska kommuner är odrickbart.Därför rekommenderar VA Syd att vattnet ska kokas innan man dricker.Provsvar visar på otjänligt vatten.
Fel patient canceropererades – sjukhuset anmäler sig själv
Efter att ett vävnadsprov visat på cancer genomgick en patient en stor bukoperation.Men operationen var helt i onödan – patientens provsvar hade blandats ihop med någon annans.Nu har sjukhuset i Kronoberg anmält sig själv.
Läs mer om Kronoberg.
Vinterkräksjuka låg bakom magsjukeutbrott
Förra veckan fick Globala gymnasiet stängas och evakueras på grund av ett omfattande utbrott av magsjuka. Enligt ett provsvar från Smittskydd Stockholm var det vinterkräksjuka som drabbade skolan.
Läs mer om Globala och Smittskydd Stockholm.
Princes läkare kom med provsvar
Prince läkare kom för att ge provsvar för en än så länge hemlig sjukdom samma dag som musikern hittades död, skriver New York Times.
Prince läkare kom med provsvar
Prince läkare kom för att ge provsvar för en än så länge hemlig sjukdom samma dag som musikern...
Aregawi får provsvar i dag: Hon är förtvivlad
På onsdagen väntas Abeba Aregawi få svar om kring sitt så kallade B-prov.Dopningsprovet analyseras just nu på ett laboratorium i Lausanne.Den svenska 1500-metersstjärnan är förtvivlad och vet inte hur hon fått i sig det förbjudna preparatet, säger hennes agent till SVT.
Läkare sparkad efter flera felbehandlingar
Bortglömda remisser, försenade röntgensvar, provsvar som aldrig följdes upp och försenade diagnoser. En läkare som jobbat på en vårdcentral i Skåne har fått sluta efter att ha felbehandlat ett stort antal patienter. Nu har läkaren dessutom blivit anmäld till Inspektionen för Vård och omsorg (IVO).
Läs mer om Inspektionen, Skåne och Vård.
150 har DNA-testats om joggingmordet
Närmare 150 personer har DNA-topsats i utredningen kring mordet på en 21-årig kvinna i ett joggingspår i Runbyskogen, Upplands Väsby. Enligt kommenderingschefen Anders Jacobsson har några av dem varit motsträviga till att testas. Nu ökar polisens förhoppning om att få träff på mördaren. – Vi har daglig kontakt och dialog med NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping, säger kommenderingschefen Anders Jacobsson. Redan i dag väntas nya provsvar.
Åtta till sjukhus efter salmonellautbrott
Åtta personer har tvingats söka vård för kraftiga diarrer efter att ha ätit på en krog på Öland. Kommunen misstänker att det rör sig om ett salmonellautbrott. Restaurangen håller stängt i väntan på slutgiltiga provsvar, rapporterar lokala medier.
Läs mer om Öland.
Nytt datasystem kan försena cancerprover
Den tekniska lösningen som skulle revolutionera patologin i Skåne fortsätter att ställa till det.Systemet är dåligt anpassat och fördröjer provsvar för patienterna, varnar personalen.
Läs mer om Skåne.