Psa

PSA: Opel gör 2 procents vinst 2020

Opel ska göra en vinst motsvarande 2 procent av omsättningen år 2020. Det lovar ägaren PSA: ekonomichef Jean-Baptiste de Chatillon i en intervju.
Läs mer om Chatillon, Jean-Baptiste och PSA.

Fler män kan komma att få information om PSA-tester

Socialstyrelsen avråder från allmän screening för tidig upptäckt prostatacancer.Men i Värmland skickar landstinget ut information om möjligheten att PSA-testa sig till män i vissa åldersgrupper.Och Västra Götaland och Region Skåne kan komma att följa efter.– Det är det näst bästa efter inbjudan till allmän screening. För när man väl får symtom är det för sent, säger Göran Hellberg, generalsekreterare vid Prostatacancerförbundet.
Det var en ren sinkadus att cancern upptäcktes
Kent Löwn drabbades av prostatacancer. Cancern upptäcktes vid en vanlig hälsokontroll då han också tog ett PSA-test.– Bilen var besiktigad men inte jag. Jag var mer orolig för problem med hjärtat. Det var en ren sinkadus att cancern hittades.
Prostatacancer: 7 frågor och svar om PSA-testet
Antalet döda i prostatacancer minskar med allmän PSA-screening med 31 procent.Men också antalet män som får komplikationer av ingrepp de inte skulle behöva.Socialstyrelsen har nu sagt att Sverige inte ska erbjuda PSA-screening för alla män över 50 år.
Läs mer om Sverige.

Beslutet om screeningen kan behöva rivas upp snart

Det blir ingen allmän screening med PSA-prov för prostatacancer.Metoden är för osäker och skulle leda till att män behandlades i onödan, enligt Socialstyrelsen.Men beslutet kan behöva rivas upp snart. Nya och mer träffsäkra tester är under utveckling.
Läs mer om Socialstyrelsen.Men.
Ingen allmän screening av prostatacancer
Socialstyrelsen rekommenderar inte allmän screening av prostatacancer med hjälp av PSA-prov. En screening skulle resultera i att för många män behandlas och drabbas av biverkningar, trots att deras cancer aldrig skulle ha blivit allvarlig, enligt Socialstyrelsen.
Läs mer om Socialstyrelsen.
FLASH:Nej till prostatakontroll
Allmän screening för prostatacancer med PSA-prov bör inte införas, anser Socialstyrelsen.(TT) Mer information kommer inom kort.
Läs mer om Socialstyrelsen.
Ingen allmän screening av prostatacancer
Socialstyrelsen rekommenderar inte allmän screening av prostatacancer med hjälp av PSA-prov.
Beskedet: Nej till allmän screening av prostatacancer
Allmän screening av prostatacancer med hjälp av PSA-prov rekommenderas inte av Socialstyrelsen. Detta på grund av risken för biverkningar.
Läs mer om Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen: Ingen allmän screening av prostatacancer
Socialstyrelsen kommer inte att rekommendera en allmän screening med PSA-prov för prostatacancer på män.
BMW, PSA, Toyota är närmast CO2-målet
Alla biltillverkare jobbar hårt med att sänka koldioxidutsläppet från sina modeller för att nå EU:s gränsvärde på i genomsnitt 130 g/km senast 2015. Bäst till ligger i dag BMW, PSA och Toyota, medan Mercedes, Mazda och Nissan har mest kvar att göra. Hybridmodellen Auris HSD bidrar till att Toyota ligger bäst till när det gäller att uppfylla EU-direktivet om max 130 gram koldioxid per kilometer 2015.Marknadsanalysföretaget JATO Dynamics har synat alla de stora biltillverkarnas genomsnittliga CO2-utsläpp i dagsläget och räknat ut hur mycket var och en måste reducera bränsleförbrukningen och
Läs mer om BMW, EU-direktivet, Mazda, Nissan, PSA och Toyota.
Nya uppgifter: Opel Ampera-e säljs med 100.000 i förlust – nu hotar miljardböter för höga utsläpp
Jätteaffären när Opel såldes till Peugeot och Citroën gick loss på 13 miljarder kronor. Men nu vill PSA ha tillbaka hälften av pengarna. Anledningen är att det först nu står klart vilka enorma utmaningar Opel har för att klara utsläppsmålen, skriver Reuters. Opel riskerar att inte klara EU:s nya, tuffa utsläppskrav och kan därmed tvingas betala höga bötesbelopp. Nu måste PSA snabba på utvecklingen av miljöteknik för att kapa utsläppen och det kostar pengar. PSA vill ha tillbaka hälften av pengarna Om du misslyckas med att klara EU-reglerna kommer bötesbeloppen som du sl
Läs mer om EU-reglerna, Opel, PSA och Peugeot.
Opel presenterade framtiden – men inte ett ord om elbilen Ampera-e
Opel har hamnat i helt nytt läge sedan General Motors sålde av märket till Peugeot/Citroën tidigare i år. Efter nästan 90 år under GM:s kontroll ska nu hela modellprogrammet utvecklas tillsammans med den franska PSA-koncernen. Det här har lett till att elbilen Opel Ampera-e, den europeiska versionen av Chevrolet Bolt, hamnat i kläm. Opel Ampera-e har börjat säljas i Norge men där larmar köparna om långa leveranstider och om att Opel inte kan ge något exakt leveransdatum. Precis när de här problemen började lösas kom beskedet att Opel nu höjer priset på Ampera-e med 45.000 kronor – o
PSA skrotar Opel-modeller för att vända till vinst
Flera modeller skrotas. Gemensamma inköp inom hela den nya PSA-gruppen och ett nytt tekniskt center i Rüsselsheim.Det är lite av den framtidsplan för Opel som kommer att presenteras av PSA-chefen Carlos Tavares.
Bilaffär sänker GM:s resultat
USA största biltillverkare General Motors (GM) redovisar en brakförlust för tredje kvartalet i år. Förlusten orsakades av kostnader i samband med försäljningen av Opel och Vauxhall i Europa till franska bilkoncernen PSA.
Läs mer om Europa, Opel, PSA och Vauxhall.
Peugeot och Citroën anklagas för avgasfusk i två miljoner dieselbilar
Enligt tidningen Le Monde har en fransk utredning funnit olaglig programvara i motorstyrningen till 1,9 miljoner dieselbilar hos PSA, alltså varumärkena Peugeot, Citroën och DS. Om uppgifterna är riktiga riskerar PSA fem miljoner euro i böter. Det är generaldirektoratet DGCCRF (Direction gnrale de la concurrence, de la consommation et de la rpression des fraudes), som hanterar konsumentfrågor och bedrägeri, som undersökt uppgifterna om avgasfusk. Misstankarna är inte offentliga ännu, men enligt källor till Le Monde finns det uppgifter som pekar mot att även PSA fuskat med motorstyrningen till sina dieselmodeller – på
Läs mer om Le Monde, PSA och Peugeot.
EU godkänner jättebilaffär
EU-kommission har godkänt att den franska biljätten PSA, där Peugeot ingår, köper General Motors europeiska verksamhet som huvudsakligen består av Opel.
Läs mer om Opel, PSA och Peugeot.
Karl-Thomas Neumann kan ersätta Rupert Stadler som Audi-chef
Inom bilindustrin snurrar det rykten om ett förestående chefsbyte. Audi-chefen Rupert Stadler har blivit allt mera nedfläckad av dieselgate och nya rykten hävdar att det är Karl-Thomas Neumann, till helt nyligen Opel-chef, som är ersättaren. Karl-Thomas Neumann, 56 år, lämnade i måndags över uppdraget som Opel-chef till Michael Lohscheller, tidigare finanschef för Opel. Ett kanske inte allt för oväntat avhopp då franska PSA (Peugeot-Citroën) är på väg att ta över Opel efter General Motors. Karl-Thomas Neumann fick under måndagen beröm av sina gamla chefer på GM. Opel har kommit
Dags för allmän screening för att hitta prostatacancer
Flertalet män över 50 år testar sig på eget initiativ någon gång för prostatacancer med PSA-prov. Men dagens process är ineffektiv och ojämlik och medför en överdödlighet. Nu finns förbättrade testmetoder och behandlingar. Det är dags att vi börjar använda dessa, skriver fyra läkare och företrädare för Prostatacancerförbundet.
De blir först ut med verklig förbrukning
Nu ska du kunna ta reda hur mycket bränsle en Peugeot, Citroën och DS drar - på riktigt. PSA-gruppen öppnar speciella hemsidor där totalt över 1000 bilmodeller finns redovisade.
Läs mer om Peugeot.
Lasse Swärd: Opels problem är delvis självförvållade
Affären mellan PSA och Opel är på ett sätt logisk, men den är också förvånande.
Läs mer om Opel och PSA.
Jätteaffären mellan Opel och Peugeot/Citroën är klar – det händer med elbilen Ampera-e
Jätteaffären mellan Opel och Peugeot/Citroën är klar. General Motors väljer att sälja den europeiska verksamheten till franska PSA-gruppen för 21 miljarder kronor. Målet är att utmana Volkswagen som just nu har 24 procent av den europeiska bilmarknaden – PSA och Opel får tillsammans 16 procent – och att spara kostnader eftersom nya modeller kan utvecklas för fler märken. Opel har inte varit lönsamt på 18 år. GM gör just nu en jättesatsning på Chevrolet Bolt och Opel Ampera-e. Många är nyfikna på vad som händer med de nyutvecklade elbilarna nu när Opel säljs till
Klart: Peugeot köper Opel för 20 miljarder
Nu är det klart. PSA-gruppen med Peugeot och Citroën köper Opel av General Motors. Priset: drygt 20 miljarder kronor. Nu väntar alla på Peugeot-chefen Carlos Tavares tuffa sparprogram.
Läs mer om Opel och Peugeot.
Franska PSA Group köper upp tyska Opel
Franska PSA köper tyska Opel från General motors.Köpet gör att de bli Europas näst största biltillverkare.– Det känns som att GM gav upp Opel för länge sedan, säger DI:s bilreporter Håkan Matson i dagens Börsmorgon.
Officiellt: PSA köper Opel och blir nummer två i Europa
Nu är det officiellt: PSA – det vill säga Peugeot och Citroën – köper GM Europ, alltså Opel och Vauxhall. Affären är på 2,2 miljarder euro, 21 miljarder kronor. När man slår ihop varumärkenas försäljning i Europa skapas en ny, tung spelare som positionerar sig som en stark tvåa (16 procent) under Volkswagen (24 procent). Sammanslagningen beräknas ge stora besparingar när komponenter och utveckling kan samordnas, men det tar dock tid att fasa ut gamla modeller och skapa nya. Till 2026 beräknas man spara 1,7 miljarder euro årligen genom att dela på utgifterna. Opel, eller GM Europe, har i
Läs mer om Europa, Opel, Peugeot, Vauxhall och Volkswagen.