Rapport

Oro och otrygghet – trots färre skjutningar

Det har skett betydligt färre skjutningar i Storgöteborg i år jämfört med i fjol.Men många människor känner ändå stor oro och otrygghet, enligt en färsk rapport från Göteborgs stad.
Läs mer om Storgöteborg.

Karolinskas egen rapport larmade redan i somras om allvarliga IT-risker

På tisdagen havererade IT-nätverket så att övervakningen på distans av svårt sjuka barn och hjärtpatienter på Nya Karolinska slutade fungera. Nu kan DN avslöja att sjukhusets delårsrapport redan i somras larmade om att brister i IT-systemet riskerar patientsäkerheten. – Det känns jätteosäkert att man litar på trådlöst i sådana här viktiga samhällsfunktioner, säger Eva Håkansson, Vårdförbundets representant på sjukhuset.
Apples utveckling av microled går in i nytt skede
Enligt en rapport från Digitimes har Apple skalat ner sin utvecklingsgrupp för microled i Taiwan. Utvecklingen går dock vidare i USA och tillsammans med TSMC.
Läs mer om Apple, Taiwan och USA.
Experter varnar: Sluta skuldbelägga överviktiga barn
Barn som är överviktiga tjänar inte på att skuldbeläggas, varnar experter inom ämnet i en ny rapport. Något som både föräldrar och sjukvård behöver lära sig.

Rapport: Ensamkommande unga mår sämre

Den psykiska hälsan bland ensamkommande unga har blivit sämre, visar en kvalitativ undersökning som Barnombudsmannen gjort. Under tisdagen träffade myndigheten kommuner, regioner och landsting för att diskutera situationen. – Vi måste ta de här signalerna på allvar och agera kraftfullt, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, utredningschef på Barnombudsmannen.
Trafikborgarrådet: Staden ska fungera när det snöar
Isgator, och inte en snöröjare i sikte. Nu har trafikborgarrådet begärt rapport från Trafikkontoret om varför snöröjningen inte fungerat. – Vi måste kunna hålla bussarnas stomlinjer igång, säger Daniel Helldn, (MP).
Läs mer om Daniel Helldn och Trafikkontoret.
Ickebinäras upplevda hälsa sämre än i andra grupper
Ickebinäras uppfattning om sin egen hälsa är tio gånger sämre än i samhället i stort, enligt en rapport som RFSL publicerat. För första gången i Sverige redovisas nu ickebinäras, personer som inte identifierar som som man eller kvinna, som egen grupp i en hälsoundersökning.
Läs mer om Sverige.
Så kan bankerna bli offer i bostadskrisen
Bankerna kan bli bostadskrisens nästa offer.Det skriver kreditvärderingsföretaget Moodys i en färsk rapport, uppger nyhetsbyrån Direkt.När ekonomin bromsar in kan bankerna bli förlorare – och prisfallet på bostadsmarknaden hotar bankernas vinstfest.
Läs mer om Direkt.När.
Debatten om dödshjälp har varit alltför svartvit
I takt med att fler länder infört laglig dödshjälp har kunskapsbasen växt markant. Vår nya rapport visar att det inte går att svara på vilka konsekvenserna blir utan att man preciserar vilken modell man talar om. Vi hoppas att minskad oenighet om fakta gör att debatten nyanseras, skriver företrädare för Statens medicinsk-etiska råd.
Pentagon: 20.000 sexuella övergrepp inom armn
Amerikanska soldater har rapporterat fler än 20.000 sexuella övergrepp inom militären de senaste åren, visar en färsk rapport från Pentagon.
Läs mer om Pentagon.
Kvinnorna vittnar om militärens sexövergrepp
Burmas arm använder våldtäkt som terrorvapen för att fördriva rohingyierna ut ur landet.Det hävdar Human Rights Watch i en ny rapport.CNN:s Clarissa Ward har träffat några av offren.
En isfläck förstörde uppvisningen för Grip
Rapport från första dagen av Sverigepremiären i längdskidor på Hellnerstadion i Gällivare.
Apple i särklass bäst på att undvika konfliktmineraler
Enough Project har publicerat en ny rapport om hur världens största företag hanterar införskaffandet av råmaterial och undviker konfliktmineraler.
En soldat kastade in ett barn i elden, jag kommer aldrig att glömma skriken
En ny rapport från Rädda Barnen bekräftar bilden av den burmesiska armn mycket grova övergrepp mot folkgruppen rohingya. De barn som hjälporganisationen har intervjuat i Bangladesh vittnar om människor som bränts levande, förstörda byar, gängvåldtäkter och och en damm full med döda kroppar.
Läs mer om Bangladesh och Rädda Barnen.
Brottsforskare om Brå-rapporten: En dramatisk ökning
Andelen svenskar som säger sig ha blivit utsatta för olika typer av brott, med sexualbrotten som sticker ut särskilt, ökar enligt en ny Brå-rapport. En dramatisk ökning, kommenterar brottsforskaren Manne Gerell.
Bakläxa för biljättarna – kobolt i elbilsbatterier bidrar till misär
Flera stora biltillverkare bryr sig inte om att göra något för att minska problemen med att bryta kobolt till elbilsbatterier. Det visar en ny rapport från Amnesty. Det pratas mycket om litium i elbilsbatterier, men faktum är att kobolt är en minst lika viktig beståndsdel. Hälften av den kobolt som bryts i världen kommer från gruvor i Demokratiska republiken Kongo där arbetarna utsätter sig för livsfara och där det också finns problem med barnarbete. En femtedel av den kobolt som bryts i Kongo bryts för hand. Skyddsutrustning används inte i gruvorna där arbetarna jobbar i tunnlar som de grävt sj
Läs mer om Amnesty, Demokratiska och Kongo.
Rohingyakvinnor vittnar om systematiska gruppvåldtäkter
Människorättsorganisationen Human Rights Watch bekräftar i en ny rapport bilden av att den burmesiska armn gjort sig skyldig till mycket grova övergrepp under de tre senaste månadernas förföljelser av folkgruppen rohingyas. Kvinnor vittnar om brutala gruppvåldtäkter.
Åklagare dömer ut utredningen av mordet på Cataln
Åklagaren i utredningen om mordet på Zaida Cataln i Kongo i våras säger i en rapport att samarbetet med Kinshasa inte fungerar. Åklagare Sara Nilsson utesluter inte heller att den kongolesiska regeringen är inblandade i mordet.
Läs mer om Cataln, Kinshasa, Kongo och Zaida Cataln.
Se upp: Så försöker bedragare lura dig i sociala medier – och så vanligt är det
En rapport från säkerhetsföretaget Sentor visar att 3 av 10 svenskar kontaktats av någon som de tror försöker lura dem på pengar eller känsliga uppgifter.
Läs mer om Sentor.
Storföretagens gröna satsningar kränker mänskliga rättigheter
Batterierna i din mobiltelefon eller elbil kan ha sitt ursprung i barnarbete och vedervärdiga arbetsförhållanden. Trots tidigare påtryckningar tar inte multinationella företag sitt ansvar för att hindra kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt en ny rapport från Amnesty International.
Svagt kvartal för Foxconn på grund av Iphone X
Apples underleverantör Foxconn har presenterat en svagare rapport än väntat.
Läs mer om Foxconn och Iphone X.
Allt färre kommuner satsar på hållbar utveckling i skolan
Samtidigt som regeringen försöker visa globalt ledarskap i arbetet med FN:s hållbarhetsagenda, Agenda 2030, satsar allt färre svenska kommuner på undervisning i hållbar utveckling i skolan. Trots att det är obligatoriskt sedan 1994. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen, som bland annat rekommenderar tydligare statliga riktlinjer till kommunerna.
Intern rapport vill skärpa reglerna för barnbidrag utomlands
Barn som går i skola utomlands i flera år kan få svenskt barnbidrag. Enligt en intern utredning i Försäkringskassan är reglerna för generösa och rätten till barnbidrag behöver ses över, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot och Försäkringskassan.
Ny studie avslöjar: Så ska bästa elbilen byggas
Hur utvecklas egentligen en effektiv elbil? Det har konsultfirman McKinsey tagit reda på med en ny rapport genom att helt enkelt ta in och skruva isär tio olika elbilsmodeller. Resultatet är tydligt. Det finns ett sätt att bygga elbilar som nästan alltid innebär längre räckvidd och bättre utrymmen, och det är att utveckla bilen för eldrift redan från början. Elbilen presterar som bäst om den utvecklades för eldrift redan från början Bilmodeller som inte är byggda enbart för eldrift utan också behöver ha plats för en förbränningsmotor är inte alls lika bra, vare sig n&#
Läs mer om Bilmodeller och McKinsey.
Polisen i Stockholm går på knäna: Ohållbart
13 mord och 33 mordförsök ska utredas.I genomsnitt 34,7 gripanden per vecka.De anställda vid polisen i de södra delarna i Stockholm går på knäna på grund av den extremt höga arbetsbelastningen.I en ny alarmerande rapport beskriver skyddsombudet situationen som ohållbar och att personalen befinner sig på bristningsgränsen.– Att regeringen inte ser behovet av en ny polisledning och en särskilt lönesatsning är oförståeligt, säger Tomas Tob, Moderaternas rättspolitiske talesperson.
Läs mer om Stockholm.