Raqqa

3 av 10 IS-krigare tillbaka i Västeuropa

I förra veckan drevs terrorrörelsen IS ut från sin självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien. Flera tusen jihadistiska terrorister har återvänt till sina hemländer, visar en färsk forskningsrapport. Terrorismforskaren Magnus Ranstorp kritiserar svenska myndigheter för passivitet.
Läs mer om IS-krigare, Raqqa, Syrien och Västeuropa.

Rysk kritik: Raqqa blev ruinstad vid befrielsen

Befrielsen av Raqqa, terrorsekten IS sista större utpost i Syrien, har skett till priset av en förstörelse som är jämförbar med den av Dresden under andra världskriget. Det säger ryska försvarsdepartementets talesman.
Läs mer om Dresden, Raqqa och Syrien.
Gripna IS-svenskar kan inte räkna med hjälp
Svenska IS-anhängare tros ha tillfångatagits efter slaget om al-Raqqa i Syrien. Men det är oklart vilken hjälp de misstänkta terroristerna kan räkna med. Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp är frågan känslig.
Läs mer om Syrien.
Gripna IS-svenskar i Syrien kan inte räkna med hjälp
Svenska IS-anhängare tros ha tillfångatagits efter slaget om al-Raqqa i Syrien. Men det är oklart vilken hjälp de misstänkta terroristerna kan räkna med. Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp är frågan känslig.
Läs mer om Syrien.

IS drevs ut – kvar finns en minerad grushög

IS har drivits ut från al-Raqqa. Men den syriska staden ligger i ruiner och minor samt brist på rinnande vatten och elektricitet gör det svårt för människor att återvända hem.
Hon ledde striden om Raqqa
Läs mer om Raqqa.
Erik Ohlsson: Därför uteblir jublet när Raqqa har befriats
Raqqa är befriat från IS-terroristerna – men segerjublet är sällsamt sordinerat. Varför?
Läs mer om IS-terroristerna och Raqqa.
Historiska Raqqa i ruiner efter IS terror
IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa har fallit. Den historiska staden ligger nu i ruiner efter månader av intensiva strider. Se bilderna som vittnar om enormt civilt lidande och förstörda monument i skuggan av kriget.
Efter IS återstår resten
Raqqa har fallit, Kirkuk har tillfallit Bagdad. Mellanöstern är alltjämt fullt av krishärdar.
Läs mer om Bagdad och Kirkuk.
Raqqa har befriats från IS – men stadens framtid är oviss
ISTANBUL. Bara skelettet är kvar av det som en gång var Raqqa.
Läs mer om Raqqa.
IS flyr Raqqa – Donald Trump tar åt sig äran
IS uppges ha besegrats i huvudfästet Raqqa i Syrien – och Donald Trump tar åt sig äran.På frågan om varför detta inte hänt tidigare svarade den amerikanska presidenten:– Eftersom vi inte hade Trump som president.
Kriget i Syrien avgjort innan årsskiftet
IS har besegrats i självutnämnda huvudstaden Raqqa i Syrien. En psykologiskt viktig seger, enligt Per Jönsson på Utrikespolitiska Institutet (UI). Han menar att Syriens president al-Assad och Rysslands Putin i praktiken redan vunnit kriget.
Terese Cristiansson: Det finns inte mycket kvar av terrorrörelsen
Islamiska staten (IS) uppges ha besegrats i sin självutropade huvudstad al-Raqqa i Syrien, enligt den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF.
Läs mer om SDF och Syrien.
IS uppges besegrat i Raqqa
Islamiska staten (IS) har besegrats i sin självutropade huvudstad Raqqa i Syrien. Det rapporterar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Läs mer om Raqqa, Syrien och Syriska.
IS uppges besegrat i al-Raqqa
Islamiska staten (IS) har besegrats i sin självutropade huvudstad al-Raqqa i Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Läs mer om Syrien och Syriska.
IS uppges ha besegrats i Raqqa
Terrorsekten Islamiska staten har besegrats i syriska Raqqa, enligt Syriska människorättsobsveratoriet.
Läs mer om Raqqa och Syriska.
Uppgifter: IS besegrat i Raqqa
Läs mer om Raqqa.
Striden om IS-fästet al-Raqqa fortsätter
Slutstriden om Islamiska statens (IS) självutnämnda huvudstad al-Raqqa i Syrien fortsätter. En del av terrorgruppens anhängare tilläts under gårdagen lämna staden, framförallt stridande från Syrien, enligt vissa uppgifter med civila som mänskliga sköldar.
Läs mer om IS-fästet, Islamiska och Syrien.
IS-anhängare uppges kapitulera i al-Raqqa
Ett hundratal IS-anhängare ska ha kapitulerat under striderna om terrorgruppens självutnämnda huvudstad i Syrien, al-Raqqa. Enligt kurdiska rebellgrupper kan slutstriden vara nära.
Läs mer om IS-anhängare och Syrien.
IS-anhängare uppges kapitulera i Raqqa
Drygt hundra IS-stridande har kapitulerat under de senaste dagarnas strider i Raqqa, enligt den USA-ledda alliansen mot IS i Syrien.– Daesh (Islamiska staten) står på randen till att krossas. I dag eller i morgon kan staden vara befriad, säger Nouri Mahmoud, talesperson för den kurdiska YPG-gerillan, till Reuters.
Uppgifter: Bussar redo köra IS-krigare ut ur Raqqa
Syriska staden Raqqa har beskrivits som IS sista utpost. På lördagen kommer uppgifter om att befriandet av staden kan vara mycket nära. Men än finns skäl till försiktighet. – Situationen liknar den i Mosul, det kommer ta tid, säger Syrienexperten Per Jönsson.
Yazidiska kvinnor strider för hämnd mot IS
Slutanfallet mot IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa i norra Syrien kommer att inledas under natten till måndagen, enligt uppgifter till Reuters från den USA-stödda SDF-milisen. Vid fronten kämpar nu åtta yazidiska kvinnor för att frita systrar, släktingar och vänner som hålls fångna av terrorgruppen IS.
Läs mer om Syrien.