Regeringen

Bygg-vd kritiserar nya amorteringskrav

Regeringen planerar att fatta beslut kring ett utökat amorteringskrav i nästa vecka, enligt tidigare uppgifter. Byggföretaget JM:s vd Johan Skoglund är starkt kritisk till hur politiken hanterar situationen.
Läs mer om Johan Skoglund.

Sten Storgärds: Wallströms visioner farliga för freden

Det vore förödande för Sverige om regeringen går på utrikesminister Margot Wallströms linje och antar konventionen om ett förbud mot kärnvapen. Mer pengar till försvaret, utökat samarbete med USA och Natomedlemskap är betydligt bättre recept på en fredligare värld, skriver Fria Moderata Studentförbundets viceordförande Sten Storgärds i Säkerhetsrådet.
Extremisterna är regeringens torpeder
WARSZAWA. Högerextremister tilläts ta kommandot när Polen firade sin Självständighetsdag, med rasistiska slagord och fascistsymboler. Nu kan den uppmärksammade marschen i Warszawa bli för den polska regeringen vad Charlottesville blev för Donald Trump.
Regeringen: Sexbrott måste prioriteras
De kvinnliga juristernas upprop om sextrakasserier skakar om regeringen. Om sexualbrott inte tas på allvar riskeras förtroendet för rättsstaten, enligt regeringen. I ett möte med rättsväsendets högsta chefer framhöll ansvariga ministrar att frågan måste prioriteras.

Ny etikprövningsmyndighet efter Macchiarini-affären

För att få utföra forskning på människor krävs i regel godkännande för etikprövning. I dag finns det sex regionala etikprövningsnämnder i landet som är självständiga. Nu vill regeringen ersätta dem med en ny nationell myndighet och har nu fattat beslut om en proposition till riksdagen. Organisationen ska vara på plats den 1 januari 2019.
Då fattar regeringen beslut om amortering
Det blir ett besked om amorteringskravet innan årsskiftet.Nu erfar Expressen att regeringen kommer att ta sitt beslut torsdag nästa vecka.– Vi förbereder just nu det beslutet, säger Stefan Löfven enligt Reuters.
Läs mer om Expressen och Stefan Löfven.
Begränsa inte mediernas insyn vid rättegångar
Regeringen bör med största försiktighet föreslå ändringar som direkt eller indirekt leder till begränsningar av insynen i rättegångar, skriver styrelsen i Föreningen Utgivarna.
Regeringen förbereder lagändring som kan tvinga skolor agera mot sextrakasserier
Utbildningsminister Gustav Fridolin reagerar starkt mot elevuppropet #tystiklassen, och säger till DN att regeringen förbereder en lagändring för att komma till rätta med sextrakasserier i skolan.
Löfven: Beslut om amorteringskrav om en vecka
Senast om en vecka kommer regeringen att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån. Det säger statsminister Stefan Löfven.
Läs mer om Stefan Löfven.
Löfven: Beslut om amorteringskrav inom en vecka
Regeringen kommer att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån inom en vecka.
Ingves spår konkurser bland bostadsbolag
Riksbankschef Stefan Ingves tror att bostadsutvecklare kan gå i konkurs när marknaden viker. Men han tror inte på något dramatiskt prisfall. Han håller tummarna för att regeringen säger ja när det gäller förslaget om skärpt amorteringskrav.
Storbritannien sänker tillväxtprognoser
Den brittiska regeringen sänker sina tillväxtprognoser.
Gahrton: Frågan avgör om MP ska stanna i regeringen
Miljöpartiet måste nå tydlig och synlig framgång i förhandlingarna om de ensamkommandes rätt att stanna i Sverige. Annars bör partiet hoppa av regeringen Löfven, säger partigrundaren Per Gahrton.
Läs mer om Löfven, Per Gahrton och Sverige.
Varför daltar regeringen med biltillverkarna?
Miljözoner för personbilar införs för att motverka utsläpp. Men hur kan regeringen tillåta biltillverkare att sälja fordon som släpper ut mångdubbelt mer än vad som uppges? Varför vågar man inte tvinga tillverkarna att korrigera fordonen, som man har gjort i Tyskland, Österrike och andra EU-länder? Det skriver Ulf Blomgren och Helne Lilja, Motormännens riksförbund.
Därför vill regeringen ge elcyklister skattepengar
Miljöpartiet jublar över årets julklapp.Partiet har drivit frågan om miljövänliga fordon – och vill införa en premie för elcyklar.– Det kombinerar möjligheten att få en bättre hälsa i dag och en bättre värld i framtiden, säger Per Bolund.
Läs mer om Per Bolund.
Brittiska regeringen beredd att höja Brexitbud
Den brittiska regeringen har enats om att höja sitt bud på den så kallade skilsmässonotan i Brexitförhandlingarna. Men regeringen har en brakslapp: budet gäller endast om EU och britterna kommer överens om ett frihandelsavtal.
Amorteringskrav sätter bankerna under tidspress
Regeringen har ännu inte meddelat när man fattar beslut om ett hårdare amorteringskrav. Hos bankerna hoppas man att beslutet kommer snart, eftersom ett omfattande arbete väntar för att hinna implementera kravet redan till den 1 mars. – Det är prövningar av alla kalkyler, säger Frank Hojem, presschef på SEB.
Läs mer om Frank Hojem och SEB.
Könsuppdelad statistik en grundförutsättning
REPLIK DN Debatt 12/11. Regeringen instämmer med artikelförfattarna om att jämställdhetspolitiken behöver utgå från grupperna kvinnor respektive män för att åstadkomma reell förändring, skriver Åsa Regnr (S).
Läs mer om Åsa Regnr.
Peter Larsson: Flygplatser kan hamna i utländsk ägo
Regeringen måste lyfta in beredskapsaspekterna i sin flygstrategi. Det nuvarande systemet gör att de regionala flygplatserna är lika utsatta som landets hamnar, skriver Peter Larsson.
Läs mer om Peter Larsson.
Unicef: Barns rättigheter i Sverige halkar efter
Sverige saknar en instans dit barn vars rättigheter kränkts kan vända sig. Det vill Unicef ändra på genom att få Sverige att anta ett tillägg till FN:s barnkonvention – men svenska regeringen vill inte skriva under protokollet som hittills har ratificerats av 36 länder.
Läs mer om Sverige och Unicef.
Regeringen ökar stödet till solenergi
Nya siffror visar att elproduktion från solenergi har ökat starkt de senaste två åren. Beslut om statligt stöd till ny solkraft har ökat fyra gånger på två år, skriver SVT.Regeringen ökar stödet till solenergi ytterligare vid årsskiftet.
Flydde diktaturens Nordkorea – nu vill han tillbaka
Kwon tog sig från Nordkorea med risk för sitt liv. Nu har han ångrat sig och vill tillbaka till Pyongyang, berättar han. I Sydkorea tänker alla bara på pengar. Bryr sig regeringen om mänskliga rättigheter bör de låta mig åka tillbaka.
Läs mer om Nordkorea och Pyongyang.
Stenhård kritik av regeringen
Expressens politiske kommentator K-G Bergström säger att Jan Björklund gjorde många tydliga markeringar mot de andra borgerliga partierna under talet.– Det var ett ideologiskt tal som uppskattade av publiken. Men det var också tydliga slängar mot andra borgerliga partier, säger han.
Läs mer om Jan Björklund.
Stockholm stad ska införa miljözoner med dieselförbud – senast 2020
Det visade sig finnas en politisk majoritet i Stockholm stads kommunfullmäktige för införandet av miljözoner. Sent under torsdagen blev det beslutat att miljözoner ska införas, som en del av budgeten 2018. Men det förberedande arbetet med miljözoner dröjer något då regeringen inte gett några exakta detaljer. Arbetet ska utföras av en politisk referensgrupp under ledning av Daniel Helldn (MP), trafikborgarråd i Stockholm. Daniel Helldn har tidigare varnat Stockholmarna för att köpa dieselbil. Och målet är att områden i citykärnan där enbart elbilar får användas. Laddhybrider kan