Regeringen

Spanien tar kontroll över Kataloniens regionala poliskår

Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet — vilket motsidan vägrar acceptera. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ber samtidigt katalanerna att kasta in handduken.
Läs mer om Mariano Rajoy.

Spanien tar över Kataloniens poliskår

Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos desquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Spanien tar över Kataloniens poliskår
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Nyhetsquiz – vad minns du av veckan som gick?
I veckan presenterade regeringen sin höstbudget, fotbollsdamerna gjorde succ i VM-kvalet och Donald Trump pratade om att förgöra ett annat land inför FN:s generalförsamling i New York. Vad mer minns du av veckan som gick? Testa dig i SvD:s nyhetsquiz med åtta snabba frågor.
Läs mer om Donald Trump, New York och VM-kvalet.

Evakuering efter damm-problem i Puerto Rico

Ytterligare översvämningar väntas i Puerto Rico, som redan drabbats hårt av orkanen Maria. Problem har uppstått vid en damm i nordvästra delen av landet. Bussar evakuerar befolkningen i två städer och regeringen kallar situationen extremt farlig.
Läs mer om Maria och Puerto Rico.
Lina Lund: Merkel valets givna vinnare – men flera partier slåss om plats i regeringen
Berlin. Få tvivlar på att Angela Merkel blir Tysklands nästa förbundskansler och får bilda ny regering efter valet. Frågan är med vem. Vilket parti som hamnar i regeringen kan få stora följder för vilken linje Tyskland slår in på.
Läs mer om Angela Merkel och Tyskland.
Damm i Puerto Rico har brustit - akut evakuering pågår
Puerto Rico har drabbats av kraftiga översvämningar efter orkanen Maria. Nu har en damm vid floden Guatajaca i nordvästra delen av landet brustit och invånarna uppmanas att omedelbart söka sig till högre mark så snabbt det går, enligt BBC. Regeringen kallar situationen extremt farlig.
Läs mer om BBC, Guatajaca, Maria och Puerto Rico.
Evakuering efter damm-problem i Puerto Rico
Ytterligare översvämningar väntas i Puerto Rico, som redan drabbats hårt av orkanen Maria, och problem har uppstått vid Guatajaca-dammen i nordvästra delen av landet. Bussar evakuerar befolkningen i två städer och regeringen kallar situationen extremt farlig.
Allt färre brottslingar söker nåd hos regeringen
Regeringen kan ge nåd och befria dömda brottslingar. Men antalet nådeansökningar har minskat kraftigt under 2000-talet - och regeringen ger också nåd till allt färre.
KD: Slå inte sönder simföreningarna
Regeringen satsar på avgiftsfri simskola för barn. Då vill vi varna kommunerna för att göra liknande misstag som det rödgröna styret i Göteborg. Annars riskerar vi att slå sönder den ideellt uppbyggda verksamheten på fler platser runtom i landet, skriver kristdemokraterna David Lega och Roland Utbult.
Regeringens drag: Skicka poliser till Katalonien
I flera dagar har det varit oroligt i Katalonien inför den planerade omröstningen om regionens självständighet.Omröstningen är tänkt att hållas den 1 oktober, men den spanska regeringen gör allt för att stoppa den.I dag meddelade regeringen att de kommer skicka polisstyrkor till området, rapporterar La Vanguardia.
Läs mer om Katalonien och La Vanguardia.
Scenariot som många i EU absolut inte vill se
Låt oss få det undanstökat så att vi äntligen kan börja jobba igen – och se för Guds skull till att liberalerna inte kommer in i regeringen. Det är förhoppningarna som många i EU har inför det tyska förbundsdagsvalet den 24 september.
Kommentar: Berg- och dalbana för öppna data i budgetproppen
Under onsdagen presenterade regeringen sin budgetproposition och det finns anledning att vara både glad och ledsen över skrivningarna om öppna data.
Miljardmutor placerar Telia på Hall of Shame
Den tidigare regeringen, styrelsen och företagsledningen bör bindas vid skampålen för Telias miljardmutor. Det är bra att USA och Nederländerna utkräver ett av de högsta bötesbeloppen som ett bolag fått betala.
Läs mer om Hall, Nederländerna, Shame, Telia och USA.
De kräver Bodströms avgång efter inblandningen i Allra
Nyligen utsågs Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholm. Nu kräver ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten att regeringen drar tillbaka utnämningen, skriver Aftonbladet. Orsaken är att ex-ministern riskerar att bli stämd för sin inblandning i det skandalomsusade fondbolaget Allra.
Kräver Bodströms avgång efter avslöjandet
Den tidigare S-ministern ingick i styrelsen för kritiserade pensionsbolaget Allra.Nu kräver de anställda på Pensionsmyndigheten att regeringen backar från utnämningen av Thomas Bodström till ny landshövding för Stockholms län avslöjar Di TV.Vi vill att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström skriver de i ett brev till finansdepartementet.
Tydligt att Sverige behöver EU:s bankunion
Nordeas beslut att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors var en rejäl prestigeförlust för regeringen Löfven, men också en mycket tänkvärd signal om att det är hög tid för Sverige att ansluta till EU:s bankunion. Sverige förlorar nämligen politiskt inflytande i EU för varje dag som går på grund av att vi står utanför bankunionen, skriver Cecilia Wikström (L) och Rickard Ydrenäs.
Ny lag kan göra det dyrt att köra i Danmark
Det kan komma att kosta att ta bilen till Danmark.Den danska regeringen och Dansk Folkeparti undersöker nu möjligheterna att införa vägtullar för utländska bilister, enligt en tysk modell, rapporterar TT.– Danskar som vill köra i Tyskland betalar utifrån hur länge de ska vara där. Så kommer det att bli här också, säger finansminister Kristian Jensen (Venstre), till TT.
Danmark kan införa avgift för bilturister
Funderar du på att köra bil i Danmark?Se upp – det kan bli nämligen bli dyrt.Den danska regeringen och Dansk Folkeparti är nämligen överens om att utreda möjligheterna att införa vägtullar för utländska turister, rapporterar TT.
Läs mer om Danmark.Se och Dansk Folkeparti.
Snart kan det kosta extra att köra bil i Danmark
Den danska regeringen och Dansk Folkeparti är överens om att undersöka möjligheterna att införa vägtullar för utländska bilister enligt omstridd tysk modell.
Läs mer om Danmark och Dansk Folkeparti.
S anmäler Reinfeldt till KU: Har brustit
Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) KU-anmäler Fredrik Reinfeldt för den tidigare regeringens inblandning i it-skandalen kring Transportstyrelsen. – Den förra regeringen har brustit. Han är ytterst ansvarig, säger Hoff till Aftonbladet.
S vill KU-anmäla Reinfeldt för it-skandalen på Transportstyrelsen
Socialdemokrat vill KU-anmäla Fredrik Reinfeldt för brister i hanteringen av it-skandalen på Transportstyrelsen, skriver Aftonbladet. – Den förra regeringen har brustit. Han är ytterst ansvarig, säger riksdagsledamoten Hans Hoff (S) till tidningen.
Reinfeldt KU-anmäls av S – efter IT-skandalen
Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt KU-anmäls av Socialdemokraterna, avslöjar Aftonbladet. Trots ett beslut i riksdagen om vikten av säkerhet vid outsourcing informerade inte den förra regeringen Transportstyrelsen om riskerna, menar riksdagsledamoten Hans Hoff.
Alliansen kräver att Helne Fritzon förklarar sig
I våras gav riksdagen i uppdrag till regeringen att tillsätta en utredning med målet att månggiften som ingåtts utomlands inte längre ska accepteras i Sverige. Nu tycker Allianspartierna att frågan dras i långbänk och kräver att ansvariga statsrådet Helne Fritzon (S) förklarar sig i riksdagen.