Region skåne

Patienterna före ideologin, rödgröna

De rödgröna i Region Skåne fokuserar hellre på vilka som driver vården än att se till att tillgängligheten och vårdkvaliteten är hög. De sätter ideologi före behov. Med smarta tekniska och digitala lösningar som kortar köerna och minskar avståndet kan vi erbjuda en bättre och mer effektiv vård, skriver flera centerpartister.
Läs mer om Region Skåne.

Skolbuss i frontalkrock i Skåne

En skolbuss och en personbil har frontalkrockat på väg 21 utanför Klippan i Skåne. Inga barn har skadats, däremot minst en person i bilen, enligt Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral för region Syd.
Läs mer om Kim Hild, Klippan, Skåne och Syd.
Revisorskritik av Region Skåne: Sjukhusens budget är orealis...
Region Skånes resultat är för klena och lever inte upp till god ekonomisk hushål...
Läs mer om Region Skåne.
Skjutne vaktmästaren Anders får inte hjälp med rehabträning
Vaktmästaren Anders som sköts vid Pildammsparken blir långsamt bättre.Men han nekas hjälp med den specialistträning som han skulle behöva – varje dag.– Region Skåne och politikerna måste ta sitt ansvar och inte bolla vidare det till andra instanser som inte ha de rätta resurserna, skriver vaktmästaren i sms till Kvällsposten.
Läs mer om Kvällsposten och Pildammsparken.

Nu är det klart – Region Skåne inför nytt vårdsystem för en miljard

Efter många turer är Region Skåne på banan med att införa ett modernt journalsystem för vården. Cerner, den amerikanska jätten inom vårdsystem, tar hem affären och investeringen ligger på dryga miljarden.
Läs mer om Region Skåne.
Nu är det klart – Region Skåne inför nytt vårdsystem för en miljard
Efter många turer är Region Skåne på banan med att införa ett modernt journalsystem för vården. Cerner, den amerikanska jätten inom vårdsystem, tar hem affären och investeringen ligger på dryga miljarden.
Läs mer om Region Skåne.
Serneke rekryterar regionchef i syd
Kristian Jansson, med lång karriär inom NCC, tillträder som regionchef för Serneke, affärsområdet Bygg i region Syd. Jansson kommer närmast från en tjänst som affärschef och marknadsansvarig hos NCC i sydvästra Skåne.
Läs mer om Bygg, NCC, Serneke, Skåne och Syd.
Politiska tjänstemän kan snart få gratis resor i Skåne
Att jobba som politisk sekreterare inom Region Skåne kan ha sina fördelar.Nu kan nämligen alla politiska tjänstemän med pendelkort få åka gratis såväl i tjänst som privat.– Då har vi kommit fram till att det vore bra att erbjuda våra medarbetare en möjlighet att ha ett periodkort på arbetsgivarens bekostnad, säger Mattias Olsson, kanslichef för Socialdemokraterna i Region Skåne, till Kristianstadsbladet.
Region Skåne måste satsa på vårdval
Om alla skåningar som står i sjukvårdskön skulle ställa sig i en rad skulle det täcka längden mellan Malmö och Kristianstad, skriver de skånska moderata regionråden Carl Johan Sonesson och Pontus Lindberg.
Rödgrönt lagtrots i Region Skåne
De rödgröna i Region Skåne bedriver valrörelse genom att trotsa gällande lagstiftning. Att elda väljargrupper på mindre företags bekostnad är oansvarigt.Henrik Fritzon (S) och Anders Åkesson (MP) hittar på egna regler trots att ssvensk lag inte har kollektivavtalskrav för upphandlingspolicys, skriver Alliansen i Skåne.
Läs mer om Alliansen, Region Skåne och Skåne.
Skyddsjägare jagar råttor på sjukhuset
Under flera månader har ett stort antal råttor plågat omgivningarna kring entrn till psykiatriska kliniken på sjukhusområdet i Malmö.Till slut vågade inte personalen gå ut själva.Då satte Region Skåne in jägare, skriver Sydsvenskan.
Region Skåne säger nej till Måns livsviktiga medicin
Måns Rundqvist, 14, i Ystad har sedan 2008 tagit bromsmedicinen Translarna för att motverka den ovanliga muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.Men i april tar han sin sista dos av läkemedlet. Region Skåne subventionerar inte längre läkemedlet.– Ju närmre man kommer april, ju mer ledsen, arg och förtvivlad blir man, säger Måns pappa, Fredrik Rundqvist.
Över 700 vapen inlämnade i syd
Vapenamnestins första tre veckor har resulterat i att 710 vapen och vapendelar lämnats in till polisen i region Syd, varav 388 av på inlämningsorter i Skåne.
Läs mer om Skåne och Syd.
Prostatacancer testas på nytt center
Socialstyrelsen säger nej till screening av män för att upptäcka prostatacancer. Men Region Skåne väljer en annorlunda väg och planerar nu för ett särskilt center där strukturerad undersökning av män i riskzonen ingår.
Inte negativt med ökad trafik på E6
Om en utbyggnad av E6 innebär att fler människor kommer att kunna arbetspendla kan jag därför inte se att det är något negativt, skriver Birgitta Södertun (KD), gruppledare i Region Skåne.
Sprängladdning detonerade vid radhus
En sprängladdning har detonerat i anslutning till ett radhus i Staffanstorp i Skåne.– Det var i syfte att skada eller skrämma, säger Calle Persson, presstalesperson polisen Region Syd.
Fler män kan komma att få information om PSA-tester
Socialstyrelsen avråder från allmän screening för tidig upptäckt prostatacancer.Men i Värmland skickar landstinget ut information om möjligheten att PSA-testa sig till män i vissa åldersgrupper.Och Västra Götaland och Region Skåne kan komma att följa efter.– Det är det näst bästa efter inbjudan till allmän screening. För när man väl får symtom är det för sent, säger Göran Hellberg, generalsekreterare vid Prostatacancerförbundet.
Alvin, 1 mån, dog efter sjukhusmiss
Blott en månad gammal dog Alvin i kikhosta.Trots upprepade vårdbesök tog sjukvården inte mamma Sofia och pappa Mattias oro på allvar – utan trodde Alvin var förkyld. Nu kritiseras Region Skåne.– Våra dagar som skulle vara fyllda med glädje tillsammans med vår son byttes mot den djupaste sorg. Det var en fruktansvärd tid, säger föräldrarna.
Läs mer om Alvin, Region Skåne och Sofia.
Sopkaos vid sjukhuset: Hur äckligt som helst
Här är bilderna som visar sopkaoset på sjukhuset i Malmö.Utanför entrn till den psykiatriska mottagningen ligger soppåsar som kan innehålla både matrester och använda vuxenblöjor.– Vi har ett jättebekymmer med soporna, bekräftar Petra Holm, stabschef på Regionservice inom Region Skåne.
Snart kan alla patienter läsa sin journal på nätet
Digitala tjänster inom vården blir allt vanligare. Snart kan alla patienter i landet läsa sina journaler i mobilen eller på datorn. Patienterna är nöjda – men de flesta läkare är skeptiska, enligt en studie från Region Skåne.
Läs mer om Region Skåne.
Svårt sjuka patienter flyttades på grund av platsbrist – avled
Två svårt sjuka patienter avled efter att ha förflyttats mellan två sjukhus i Region Skåne på grund av platsbrist.Nu ska Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) granska fallet.
Läs mer om Ivo och Region Skåne.
Kvinna påkörd - livshotande skador
En kvinna blev under torsdagseftermiddagen påkörd av en bil i Höllviken.Hon har först till sjukhus i ambulans.Enligt Region Skåne är hennes skador livshotande.
Läs mer om Höllviken.Hon.
Sjuksköterskornas larm: Är ständigt orolig
På Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) ställs viktiga operationer in på grund av personalbrist.Nu har ett antal specialistsjuksköterskor skrivit ett brev till Kryh förvaltning i Region Skåne för att uppmärksamma situationen om bland annat dåliga arbetsvillkor.– Det är inte längre attraktivt att arbeta på natten. Förut valde sjuksköterskor att arbeta natt frivilligt, nu är man ständigt orolig för att det inte ska finnas tillräckligt med personal, säger Hans Wretfors, operationssköterska, till Kristianstadsbladet.
Nu får Skånes flagga hissas i officiella sammanhang
Nu får den skånska flaggan hissas i officiella sammanhang.Det beslutade regionfullmäktige i Region Skåne under tisdagen.– Vi är naturligtvis glada för beslutet, säger regionpolitikern Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.
Hundratals miljoner i skattemedel till svettkliniker
Kostnaderna för planerad vård utomlands har fyrdubblats under 2017. Hittills i år har 286 miljoner skattekronor betalats ut – varav 80 procent gått till ett enda bolag, en svenskägd koncern, som behandlar svettningar. – För vår del kan det innebära att andra delar av vården behöver dra ner, säger Anders Åkesson (MP) – regionråd i region Skåne.
Läs mer om Skåne.