Region skåne

Livshotande skador efter drunkningsolycka

En man i 70-årsåldern vårdas på Kristianstad sjukhus efter ett misstänkt drunkningstillbud. Hans skador är livshotande, uppger Region Skåne.
Läs mer om Kristianstad och Region Skåne.

Två olyckor i Skåne – på två minuter

Två bilar har krockat söder om Kristianstad i Skåne.Larmet kom 10.40 – och två minuter tidigare singelkrockade en bil vid Ljungbyhed.– Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg, säger Åsa Emanuelsson vid polisen region syd.Olycksplatserna är väg 13 respektive Ugerupsvägen.
Sjukgymnast krävs på knappt 6 miljoner
Region Skåne kräver att en sjukgymnast, en fysioterapeut, ska betala tillbaka runt 5,9 miljoner kronor som hon har fått för patientbesök under sju år.– I det här fallet har vi funnit att den debitering som fysioterapeuten gjort till Region Skåne inte överensstämmer med vad som har utförts, säger Maria Melin, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Läs mer om Maria Melin och Region Skåne.
Bil in i mitträcket på E6 – räkna med trafikstörningar
En bil har kört in i mitträcket på E6 vid Landskrona i Skåne.Polis, ambulans och räddningstjänst åker till platsen.– Man får räkna med trafikstörningar, säger Maya Forstenius vid polisen region syd.
Läs mer om Landskrona.

Lugn midsommar i större delen av landet

Midsommarafton tycks på det stora hela ha varit lugn. – Det har varit väldigt lugnt här i Skåne. Polisiärt har det inte hänt mer än en vanlig fredag, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisen Region syd.
Läs mer om Fredrik Bratt, Region och Skåne.
Öppnar mottagning för kvinnor som utsatts för könsstympning
Region Skåne ska tillsammans med andra landsting och regioner satsa på en mottagning för kvinnor som blivit utsatta för könsstympning.Enligt Gilbert Tribo (L) är det Sveriges skyldighet att hjälpa dessa kvinnor och flickor.– Det är en del av integrationsprocessen att hjälpa flickorna att stärka deras roll. För att också stå upp för de svenska, liberala värderingarna, säger Gilbert Tribo till P4 Malmöhus.
Läs mer om Gilbert Tribo.
Köper ambulansflyg – för över 90 miljoner
Region Skåne går samman med samtliga av Sveriges landsting för att köpa sex stycken ambulansflygplan.Flygplanen ska användas för att transportera svårt sjuka patienter.91 miljoner kronor lånas ut för att finansiera upphandlingen som är värd omkring 700 miljoner kronor, skriver HD.
Terapeut utan utbildning fick betalt av Region Skåne
Kvinnan hade ingen utbildning, men hade vårdavtal med Region Skåne som terapeut – i åtta år.Det avslöjar Sydsvenskan.Nu anmäls den outbildade terapeuten.
Läs mer om Region Skåne och Sydsvenskan.Nu.
Granskning: Region Skånes it-säkerhet håller inte måttet
It-säkerheten i Region Skåne klarar inte kraven visar en ny revisionsrapport. Resurserna räcker inte, styrningen är fragmentarisk och incidenthanteringen brister.
Läs mer om Region Skåne.
Granskning: Region Skånes it-säkerhet håller inte måttet
It-säkerheten i Region Skåne klarar inte kraven visar en ny revisionsrapport. Resurserna räcker inte, styrningen är fragmentarisk och incidenthanteringen brister.
Läs mer om Region Skåne.
Beroendeklinik får skarp kritik
En beroendemottagning i Helsingborg får skarp kritik av uppdragsgivaren Region Skåne efter allvarliga brister i patientsäkerheten.
Läs mer om Helsingborg och Region Skåne.
Smäll på förskola i Kristianstad – fönster krossade
Uppringare har slagit larm om en explosion på en förskola i Kristianstad i Skåne.Polis har just kommit till platsen.– Det har hörts en smäll, säger Anna Göransson vid polisen region syd.
Läs mer om Anna Göransson och Kristianstad.
Nu får alla gravida gratis fostertester
Tidigare har gravida skånska kvinnor åkt till andra län för att göra fosterprover.Nu stoppas åldersgränsen i Skåne.– Alla gravida kvinnor ska ha samma förutsättningar, och det är knepigt med specifika åldersgränser, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare inom Region Skåne, till Sydsvenskan.
Körde av vägen – kvinna livshotande skadad
En kvinna som bedöms vara i 40-årsåldern har skadats i en trafikolycka utanför Tollarp i Skåne och enligt Region Skånes pressjour har hon fått livshotande skador.
Läs mer om Skåne och Tollarp.
Ett barn i Skåne har fått mässling
Ett barn i Skåne har fått mässlingen.Det uppger Sydsvenskan.– Vi kan bekräfta att det finns ett fall, säger Jimmy Gottfridsson vid Region Skånes presstjänst till Sydsvenskan.
Skånska läkare i upprop om vårdkris
Vem ska behandla patienter när läkare är sjuka och inte orkar mer? Den frågan ställer sig 573 läkare från primärvården i Region Skåne. Arbetsmiljön har blivit en riskfaktor för patientsäkerheten, enligt läkarna som skrivit under ett öppet brev för att få politiker att prioritera primärvården i Skåne.
Läs mer om Region Skåne och Skåne.
Vårdresurser ska inte gå till könsstympning
Som det ser ut idag subventioneras könsstympning kraftigt av Region Skåne. Det kostar skattebetalarna i Skåne ungefär 3 miljoner kronor per år med könsstympning av barn. Pengar som istället hade kunnat användas på ett så mycket bättre sätt för att bättre tjäna skattebetalarna, skriver ungdomspolitiker från Luf och Grön Ungdom.
Gränspolisen jagar flyktingar – med socialtjänstens hjälp
Gränspolisen ska hämta in adresser från socialtjänsten i Göteborgs kommun för att spåra upp gömda asylsökande för utvisning till deras hemländer.Metoden kritiserades hårt då den i höstas började tillämpas i Skåne.– Det kommer vi att göra inom ett par veckor, säger Stefan Kristiansson, chef för Gränspolisen i region väst.
Donationerna har aldrig varit så generösa
Aldrig tidigare har donationerna till forskning vid sjukhusen i Malmö, Lund och Helsingborg varit generösare, spår Region Skåne.Donationer från testamenten skjuter i höjden.– Det ser ut att bli upp emot 40 miljoner, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus, till Sydsvenskan.
Förälderns krav: Sluta ge leksaker till barnen
De flesta som har varit barn eller själv har barn känner igen sig.Efter besök hos doktor eller tandläkare uppmuntras den lille med en leksak av något slag.Men så borde det inte vara, anser en förälder, som uppmanar Region Skåne att genast sluta dela ut liknande saker, skriver Kristianstadbladet.
Valvinnande låta tandvård ingå i högkostnadsskyddet
Socialdemokraterna bör göra en omfattande tandvårdsreform till en valfråga. Tandvård bör jämställas med övrig sjukvård och huvudsakligen finansieras gemensamt via skatter. Avgifterna ska vara låga och patienterna ska omfattas av ett högkostnadsskydd av samma slag som finns för övriga sjukvården, skriver Henrik Fritzon (S), Region Skåne.
Läs mer om Henrik Fritzon och Region Skåne.
Skåne skriver avtal om räls och bostäder
Statens förhandlare i den så kallade Sverigeförhandlingen skriver i dag avtal om spårvägar, busslinjer, cykeltrafik och över 18.000 nya bostäder med Region Skåne, Lund och Helsingborg.
JUST NU: Ung man skjuten - dök upp på akuten
Polisen har kallats till akuten i Malmö där en skottskadad person kommit in under onsdagskvällen.Enligt polisen uppgift ska personen vara skjuten i benet.– Det är bekräftat att han har blivit skjuten i benet, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral.Enligt Region Skåne är den skottskadade personen i 16-årsåldern.
Läs mer om Fredrik Bratt och Malmö.
Rikspolischef öppnar för fler poliser till Skåne
Polisen i region Syd går på knäna - i Malmö är läget akut.En av de mordutredningar som polisen har svårt att bedriva är utredningen av mordet på 16-årige Ahmed i slutet av förra veckan.Nu öppnar rikspolischef Dan Eliasson för ytterligare resurser till Malmö.–Utredningarna ska ske med stor kraft. Vi måste se till att vi får stopp på gängkriminaliteten, säger han.
Äldre man på cykel blev påkörd av bil
En 75-årig cyklande man på Köpmansgatan i Kävlinge blev sent på fredagseftermiddagen påkörd av en bil.– Mannen är allvarligt skadad, säger Klas Andersson vid pressjouren på Region Skåne.