Region skåne

Inte negativt med ökad trafik på E6

Om en utbyggnad av E6 innebär att fler människor kommer att kunna arbetspendla kan jag därför inte se att det är något negativt, skriver Birgitta Södertun (KD), gruppledare i Region Skåne.

Sprängladdning detonerade vid radhus

En sprängladdning har detonerat i anslutning till ett radhus i Staffanstorp i Skåne.– Det var i syfte att skada eller skrämma, säger Calle Persson, presstalesperson polisen Region Syd.
Fler män kan komma att få information om PSA-tester
Socialstyrelsen avråder från allmän screening för tidig upptäckt prostatacancer.Men i Värmland skickar landstinget ut information om möjligheten att PSA-testa sig till män i vissa åldersgrupper.Och Västra Götaland och Region Skåne kan komma att följa efter.– Det är det näst bästa efter inbjudan till allmän screening. För när man väl får symtom är det för sent, säger Göran Hellberg, generalsekreterare vid Prostatacancerförbundet.
Alvin, 1 mån, dog efter sjukhusmiss
Blott en månad gammal dog Alvin i kikhosta.Trots upprepade vårdbesök tog sjukvården inte mamma Sofia och pappa Mattias oro på allvar – utan trodde Alvin var förkyld. Nu kritiseras Region Skåne.– Våra dagar som skulle vara fyllda med glädje tillsammans med vår son byttes mot den djupaste sorg. Det var en fruktansvärd tid, säger föräldrarna.
Läs mer om Alvin, Region Skåne och Sofia.

Sopkaos vid sjukhuset: Hur äckligt som helst

Här är bilderna som visar sopkaoset på sjukhuset i Malmö.Utanför entrn till den psykiatriska mottagningen ligger soppåsar som kan innehålla både matrester och använda vuxenblöjor.– Vi har ett jättebekymmer med soporna, bekräftar Petra Holm, stabschef på Regionservice inom Region Skåne.
Snart kan alla patienter läsa sin journal på nätet
Digitala tjänster inom vården blir allt vanligare. Snart kan alla patienter i landet läsa sina journaler i mobilen eller på datorn. Patienterna är nöjda – men de flesta läkare är skeptiska, enligt en studie från Region Skåne.
Läs mer om Region Skåne.
Svårt sjuka patienter flyttades på grund av platsbrist – avled
Två svårt sjuka patienter avled efter att ha förflyttats mellan två sjukhus i Region Skåne på grund av platsbrist.Nu ska Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) granska fallet.
Läs mer om Ivo och Region Skåne.
Kvinna påkörd - livshotande skador
En kvinna blev under torsdagseftermiddagen påkörd av en bil i Höllviken.Hon har först till sjukhus i ambulans.Enligt Region Skåne är hennes skador livshotande.
Läs mer om Höllviken.Hon.
Sjuksköterskornas larm: Är ständigt orolig
På Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) ställs viktiga operationer in på grund av personalbrist.Nu har ett antal specialistsjuksköterskor skrivit ett brev till Kryh förvaltning i Region Skåne för att uppmärksamma situationen om bland annat dåliga arbetsvillkor.– Det är inte längre attraktivt att arbeta på natten. Förut valde sjuksköterskor att arbeta natt frivilligt, nu är man ständigt orolig för att det inte ska finnas tillräckligt med personal, säger Hans Wretfors, operationssköterska, till Kristianstadsbladet.
Nu får Skånes flagga hissas i officiella sammanhang
Nu får den skånska flaggan hissas i officiella sammanhang.Det beslutade regionfullmäktige i Region Skåne under tisdagen.– Vi är naturligtvis glada för beslutet, säger regionpolitikern Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.
Hundratals miljoner i skattemedel till svettkliniker
Kostnaderna för planerad vård utomlands har fyrdubblats under 2017. Hittills i år har 286 miljoner skattekronor betalats ut – varav 80 procent gått till ett enda bolag, en svenskägd koncern, som behandlar svettningar. – För vår del kan det innebära att andra delar av vården behöver dra ner, säger Anders Åkesson (MP) – regionråd i region Skåne.
Läs mer om Skåne.
Ambulanspersonal tog livet av patient
Ambulanspersonal satte en andningstub i fel strupe på en 79-årig man.Patienten avled sedan, som följd av misstaget.Region Skåne lex Maria-anmäler nu händelsen.
Läs mer om Maria-anmäler.
Nu kan du behöva betala avgift – för ambulansen
Den borgerliga alliansen i Region Skåne vill att varje ambulansutryckning ska kosta pengar.Detta oavsett om patienten åker med i ambulansen eller inte.– Man bör inte kunna få gratis vård på specialistnivå genom att ringa hem ambulanspersonal, säger Jonas Duveborn, kanslichef vid Moderaterna i Region Skåne.
Läs mer om Moderaterna och Region Skåne.
Nätunderhåll slog ut vårdcentraler i Skåne
I samband med ett underhållsarbete i region Skånes nät under tisdagseftermiddagen gick något snett. Ett antal vårdcentraler runtom i regionen kunde inte längre komma ut på nätet. Nu, onsdag lunch, ska problemen vara åtgärdade.
Läs mer om Skåne.
Nätunderhåll slog ut vårdcentraler i Skåne
I samband med ett underhållsarbete i region Skånes nät under tisdagseftermiddagen gick något snett. Ett antal vårdcentraler runtom i regionen kunde inte längre komma ut på nätet. Nu, onsdag lunch, ska problemen vara åtgärdade.
Läs mer om Skåne.
Man knivskuren – polisen utreder mordförsök
Polisen i Skåne utreder ett morförsök sedan en ung man kommit in till akuten i Kristianstad med knivskador, skriver polisen i region Syd.
Läs mer om Kristianstad, Skåne och Syd.
Region Skåne köper vårdsystem för 1 miljard
Region Skåne ska ersätta flertalet befintliga it-system till en helhetslösning. Därför har de tecknat ett avtal med systemleverantören Cerner värt en miljard kronor.
Läs mer om Cerner.
Region Skåne köper vårdsystem för 1 miljard
Region Skåne ska ersätta flertalet befintliga it-system till en helhetslösning och har därför tecknat ett avtal med amerikanska systemleverantören Cerner värt en miljard kronor.
Läs mer om Cerner.
Gränspolisen: Finns inga fredade zoner
På fredagseftermiddagen omringades flera barnfamiljer som deltog i en kyrkoaktivitet i Kågeröd i Skåne av ett trettiotal poliser. Polisen genomförde en inre utlänningskontroll och fem familjer fördes bort. – Det finns inga fredade zoner, säger Leif Fransson, operativt ansvarig inom gränspolisen region syd, till Sydsvenskan.
Äldre man flyttade gymmaskin – svårt skadad
Två män, en i 30- och en i 70-årsåldern, har skadats när de flyttade träningsmaskiner på ett gym i Kristianstad. Region Skåne uppger för TT att mannen i 70-årsåldern är allvarligt skadad medan den yngre är lindrigt skadad.
Läs mer om Kristianstad.
Skjutning i föreningslokal i Malmö
Tre män är skadade efter en skottlossning i en föreningslokal i Malmö. Två av dem har livshotande skador, enligt Region Skåne.
Läs mer om Malmö och Region Skåne.
Region Skånes chefer har privata vårdförsäkringar
Flera chefer inom Region Skåne har privata vårdförsäkringar.Det avslöjar Sydsvenskan.– Det är helt olämpligt, och privat sjukvårdsförsäkring är inget som Region Skåne ska erbjuda. Inte heller i rekrytering av chefer, säger regiondirektören Alf Jönsson.
Livshotande skador efter drunkningsolycka
En man i 70-årsåldern vårdas på Kristianstad sjukhus efter ett misstänkt drunkningstillbud. Hans skador är livshotande, uppger Region Skåne.
Läs mer om Kristianstad och Region Skåne.
Två olyckor i Skåne – på två minuter
Två bilar har krockat söder om Kristianstad i Skåne.Larmet kom 10.40 – och två minuter tidigare singelkrockade en bil vid Ljungbyhed.– Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg, säger Åsa Emanuelsson vid polisen region syd.Olycksplatserna är väg 13 respektive Ugerupsvägen.
Sjukgymnast krävs på knappt 6 miljoner
Region Skåne kräver att en sjukgymnast, en fysioterapeut, ska betala tillbaka runt 5,9 miljoner kronor som hon har fått för patientbesök under sju år.– I det här fallet har vi funnit att den debitering som fysioterapeuten gjort till Region Skåne inte överensstämmer med vad som har utförts, säger Maria Melin, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Läs mer om Maria Melin och Region Skåne.