Region skåne

Ambulanspersonal tog livet av patient

Ambulanspersonal satte en andningstub i fel strupe på en 79-årig man.Patienten avled sedan, som följd av misstaget.Region Skåne lex Maria-anmäler nu händelsen.
Läs mer om Maria-anmäler.

Nu kan du behöva betala avgift – för ambulansen

Den borgerliga alliansen i Region Skåne vill att varje ambulansutryckning ska kosta pengar.Detta oavsett om patienten åker med i ambulansen eller inte.– Man bör inte kunna få gratis vård på specialistnivå genom att ringa hem ambulanspersonal, säger Jonas Duveborn, kanslichef vid Moderaterna i Region Skåne.
Läs mer om Moderaterna och Region Skåne.
Nätunderhåll slog ut vårdcentraler i Skåne
I samband med ett underhållsarbete i region Skånes nät under tisdagseftermiddagen gick något snett. Ett antal vårdcentraler runtom i regionen kunde inte längre komma ut på nätet. Nu, onsdag lunch, ska problemen vara åtgärdade.
Läs mer om Skåne.
Nätunderhåll slog ut vårdcentraler i Skåne
I samband med ett underhållsarbete i region Skånes nät under tisdagseftermiddagen gick något snett. Ett antal vårdcentraler runtom i regionen kunde inte längre komma ut på nätet. Nu, onsdag lunch, ska problemen vara åtgärdade.
Läs mer om Skåne.

Man knivskuren – polisen utreder mordförsök

Polisen i Skåne utreder ett morförsök sedan en ung man kommit in till akuten i Kristianstad med knivskador, skriver polisen i region Syd.
Läs mer om Kristianstad, Skåne och Syd.
Region Skåne köper vårdsystem för 1 miljard
Region Skåne ska ersätta flertalet befintliga it-system till en helhetslösning. Därför har de tecknat ett avtal med systemleverantören Cerner värt en miljard kronor.
Läs mer om Cerner.
Region Skåne köper vårdsystem för 1 miljard
Region Skåne ska ersätta flertalet befintliga it-system till en helhetslösning och har därför tecknat ett avtal med amerikanska systemleverantören Cerner värt en miljard kronor.
Läs mer om Cerner.
Gränspolisen: Finns inga fredade zoner
På fredagseftermiddagen omringades flera barnfamiljer som deltog i en kyrkoaktivitet i Kågeröd i Skåne av ett trettiotal poliser. Polisen genomförde en inre utlänningskontroll och fem familjer fördes bort. – Det finns inga fredade zoner, säger Leif Fransson, operativt ansvarig inom gränspolisen region syd, till Sydsvenskan.
Äldre man flyttade gymmaskin – svårt skadad
Två män, en i 30- och en i 70-årsåldern, har skadats när de flyttade träningsmaskiner på ett gym i Kristianstad. Region Skåne uppger för TT att mannen i 70-årsåldern är allvarligt skadad medan den yngre är lindrigt skadad.
Läs mer om Kristianstad.
Skjutning i föreningslokal i Malmö
Tre män är skadade efter en skottlossning i en föreningslokal i Malmö. Två av dem har livshotande skador, enligt Region Skåne.
Läs mer om Malmö och Region Skåne.
Region Skånes chefer har privata vårdförsäkringar
Flera chefer inom Region Skåne har privata vårdförsäkringar.Det avslöjar Sydsvenskan.– Det är helt olämpligt, och privat sjukvårdsförsäkring är inget som Region Skåne ska erbjuda. Inte heller i rekrytering av chefer, säger regiondirektören Alf Jönsson.
Livshotande skador efter drunkningsolycka
En man i 70-årsåldern vårdas på Kristianstad sjukhus efter ett misstänkt drunkningstillbud. Hans skador är livshotande, uppger Region Skåne.
Läs mer om Kristianstad och Region Skåne.
Två olyckor i Skåne – på två minuter
Två bilar har krockat söder om Kristianstad i Skåne.Larmet kom 10.40 – och två minuter tidigare singelkrockade en bil vid Ljungbyhed.– Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg, säger Åsa Emanuelsson vid polisen region syd.Olycksplatserna är väg 13 respektive Ugerupsvägen.
Sjukgymnast krävs på knappt 6 miljoner
Region Skåne kräver att en sjukgymnast, en fysioterapeut, ska betala tillbaka runt 5,9 miljoner kronor som hon har fått för patientbesök under sju år.– I det här fallet har vi funnit att den debitering som fysioterapeuten gjort till Region Skåne inte överensstämmer med vad som har utförts, säger Maria Melin, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Läs mer om Maria Melin och Region Skåne.
Bil in i mitträcket på E6 – räkna med trafikstörningar
En bil har kört in i mitträcket på E6 vid Landskrona i Skåne.Polis, ambulans och räddningstjänst åker till platsen.– Man får räkna med trafikstörningar, säger Maya Forstenius vid polisen region syd.
Läs mer om Landskrona.
Lugn midsommar i större delen av landet
Midsommarafton tycks på det stora hela ha varit lugn. – Det har varit väldigt lugnt här i Skåne. Polisiärt har det inte hänt mer än en vanlig fredag, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisen Region syd.
Läs mer om Fredrik Bratt, Region och Skåne.
Öppnar mottagning för kvinnor som utsatts för könsstympning
Region Skåne ska tillsammans med andra landsting och regioner satsa på en mottagning för kvinnor som blivit utsatta för könsstympning.Enligt Gilbert Tribo (L) är det Sveriges skyldighet att hjälpa dessa kvinnor och flickor.– Det är en del av integrationsprocessen att hjälpa flickorna att stärka deras roll. För att också stå upp för de svenska, liberala värderingarna, säger Gilbert Tribo till P4 Malmöhus.
Läs mer om Gilbert Tribo.
Köper ambulansflyg – för över 90 miljoner
Region Skåne går samman med samtliga av Sveriges landsting för att köpa sex stycken ambulansflygplan.Flygplanen ska användas för att transportera svårt sjuka patienter.91 miljoner kronor lånas ut för att finansiera upphandlingen som är värd omkring 700 miljoner kronor, skriver HD.
Terapeut utan utbildning fick betalt av Region Skåne
Kvinnan hade ingen utbildning, men hade vårdavtal med Region Skåne som terapeut – i åtta år.Det avslöjar Sydsvenskan.Nu anmäls den outbildade terapeuten.
Läs mer om Region Skåne och Sydsvenskan.Nu.
Granskning: Region Skånes it-säkerhet håller inte måttet
It-säkerheten i Region Skåne klarar inte kraven visar en ny revisionsrapport. Resurserna räcker inte, styrningen är fragmentarisk och incidenthanteringen brister.
Läs mer om Region Skåne.
Granskning: Region Skånes it-säkerhet håller inte måttet
It-säkerheten i Region Skåne klarar inte kraven visar en ny revisionsrapport. Resurserna räcker inte, styrningen är fragmentarisk och incidenthanteringen brister.
Läs mer om Region Skåne.
Beroendeklinik får skarp kritik
En beroendemottagning i Helsingborg får skarp kritik av uppdragsgivaren Region Skåne efter allvarliga brister i patientsäkerheten.
Läs mer om Helsingborg och Region Skåne.
Smäll på förskola i Kristianstad – fönster krossade
Uppringare har slagit larm om en explosion på en förskola i Kristianstad i Skåne.Polis har just kommit till platsen.– Det har hörts en smäll, säger Anna Göransson vid polisen region syd.
Läs mer om Anna Göransson och Kristianstad.
Nu får alla gravida gratis fostertester
Tidigare har gravida skånska kvinnor åkt till andra län för att göra fosterprover.Nu stoppas åldersgränsen i Skåne.– Alla gravida kvinnor ska ha samma förutsättningar, och det är knepigt med specifika åldersgränser, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare inom Region Skåne, till Sydsvenskan.
Körde av vägen – kvinna livshotande skadad
En kvinna som bedöms vara i 40-årsåldern har skadats i en trafikolycka utanför Tollarp i Skåne och enligt Region Skånes pressjour har hon fått livshotande skador.
Läs mer om Skåne och Tollarp.