Rom

Flygbolaget demolerade oersättligt instrument

Den framgångsrika klassiska musikern Myrna Herzog, 66, är stolt ägare till ett 400 år gammalt och mycket värdefullt stråkinstrument, en viola da gamba. Eller rättare sagt - hon var det. Ända tills hon flög från Rio till Rom med flygbolaget Alitalia.
Läs mer om Alitalia, Myrna Herzog, Rio och Rom.

Bokrecension: Tom Hollands Rom har verkligen ingen strålglans

Grandios flopp. Jesper Högström gör tummen ner för en bok om den första romerska kejsarätten.
Italienska parlamentet upplöst – nu börjar en ny valkampanj
Rom. Italiens president Sergio Mattarella upplöste på torsdagen det italienska parlamentet. Därmed har också valkampanjen inför nästa års parlamentsval inletts.
Läs mer om Sergio Mattarella.
Gruppen Femen gjorde en barbröstad kupp i Vatikanen
Tre barbröstade kvinnor från den feministiska gruppen Femen tog sig på juldagen in till Vatikanens krubba på Petersplatsen i Rom.En av dem stoppades när hon försökte ta en Jesusstaty, rapporterar Reuters.

Barbröstad aktivist försökte kidnappa Jesus

En barbröstad aktivist från feministrörelsen Femen försökte stjäla Jesusbarnet från en krubba på Petersplatsen i Rom. Men en snabbfotad medlem av Vatikanens polisstyrka stoppade kidnappningsförsöket.
Läs mer om Femen, Jesusbarnet, Petersplatsen och Rom.
Så firade Trump jul – se bilder från världen över
Julskinka, Kalle Anka och dans kring granen är några av de vanligaste jultraditionerna I Sverige. I Sydney firar man på stranden och i Rom samlas tusentals katoliker för att ta emot påvens välsignelse. Se bilderna från hur julen firades världen över.
Läs mer om I Sverige, Kalle Anka, Rom och Trump.
Kyrkan i Rom blev deras hem
Rom. Mitt inne i en av Roms viktigaste kyrkor har entrn förvandlats till ett tältläger för 60 av stadens hemlösa. Medan de troende kommer till morgonmässan, så vaknar de hemlösa upp genomfrusna och förbereder sin frukost. Ett möte mellan två världar som pekar på de enorma ekonomiska skillnaderna i den italienska huvudstaden.
Läs mer om Rom.
Italienare rasar över julgranen: Som en toalettborste
Julgranen på Piazza Venezia i Rom har det tufft. Två veckor efter att den sattes upp dog den, och i dag är det nästan fler julkulor än barr i den. Italienarna själva har rasat över den fula granen och hånat den på sociala medier.– Den är en skam. Det gör ont att bara titta på julgranen, säger en kvinna som liknar den vid en plockad kyckling.
Läs mer om Piazza Venezia och Rom.
Rom upphäver poets exil – efter 2.000 år
År 8 förvisades poeten Ovidius från Romarriket av kejsar Augustus. Om han hade levat hade han varit välkommen tillbaka till Rom från och med nu. På fredagen röstade stadens kommunfullmäktige för att upphäva hans exil.
Läs mer om Rom och Romarriket.
Arborelius om metoo: Finns parallell med pedofilbrotten
Det finns likheter mellan metoo-kampanjen och pedofilbrotten inom den katolska kyrkan.Det anser kardinal Anders Arborelius i en intervju med DN under sitt första återbesök i Rom – efter att han blivit kardinal i juni.–Detta måste bli ett slags självprövning och genomlysning, säger Arborelius.
Läs mer om Rom.
Aborelius om metoo: Finns parallell med pedofilbrotten
Det finns likheter mellan metoo-kampanjen och pedofilbrotten inom den katolska kyrkan.Det anser kardinal Anders Arborelius i en intervju med DN under sitt första återbesök i Rom – efter att han blivit kardinal i juni.–Detta måste bli ett slags självprövning och genomlysning, säger Arborelius.
Läs mer om Rom.
Svenske kardinalen jämför pedofilbrotten med metoo
ROM. Det finns likheter mellan #metoorörelsen och pedofilbrotten inom den katolska kyrkan. Det menar kardinal Anders Arborelius som nu är på sitt första återbesök i Rom, efter att ha blivit kardinal i juni. På onsdagskvällen tog han sin titelkyrka i besittning och träffade en aktiv församling med många volontärer som hjälper hemlösa.
Läs mer om Rom.
Kärleksparet reser jorden runt – och tar samma bild
Kyss mig i Utah, älskling.Och i Moskva och Rom också.Möt paret som åker jorden runt och pussas.
Läs mer om Moskva, Rom och Utah.
Berlusconi slåss för att få kandidera
ROM. Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi, kan, trots skandaler och domar, få en nyckelroll i parlamentsvalet nästa år. Den 81-årige högerpolitikern slåss för att få sitt förbud att kandidera upphävt.
Läs mer om Silvio Berlusconi.
Rangie erkänner: Skallade lagkamrat
Mathias Rangie och Daniel Larsson var ett radarpar i Malmö FF.Men nu avslöjar Rangie hur han under en utekväll i Rom skallade Larsson.– Det blev ett jätteslagsmål och jag skallade honom då, säger Mathias Rangie i podcasten Tutto Balutto.
Herr B: De är inte kloka, de där romarna
Kåseri. Herr B kastar sig mellan antikens Rom, ettans buss och frisörer som borde ta och kamma sig – och hittar en riktigt, riktigt gammal vits.
Läs mer om Rom.
Romas vilda glädje: Segrare i hatderbyt
Det skilde bara en poäng mellan Roma och Lazio när det var dags för derby i Rom.Då visade Roma vilka som är storebror när de knep alla tre poäng och passerade Lazio i tabellen.
Läs mer om Lazio, Rom.Då och Roma.
Italiens mest kända maffiaboss är död
Rom. Italiens ledande maffiaboss i modern tid, Salvatore Riina, är död. Han dog på sjukvårdsavdelningen i specialfängelset i Parma under natten till fredagen. Tot Riina som han kallades blev 87 år gammal.
Läs mer om Parma och Salvatore Riina.
Italien sörjer efter Sveriges bragd
De italienska fansen sörjer efter att det blivit klart att Italien missar VM. – Ett VM utan Italien blir inte ett bra mästerskap, säger Enrico Doddi, boende i Rom.
Läs mer om Enrico Doddi, Italien och Rom.
Så annorlunda världen hade varit utan Lenins peruk
Tänk om Luther hade dömts för kätteri i Rom, och tänk om Lenin inte hade förklätt sig i Sankt Petersburg. Hade vår värld sett helt annorlunda ut då?
Läs mer om Lenin, Luther, Rom och Sankt Petersburg.
Sanna: Glögg fungerar när bål är ute
Kåseri. Rom, konjak och portvin bildar en bra grund till julens sötaste dryck.
Peter Loewe: Ingen i Rom saknar portvakten
Rom. Portvakterna försvinner i rask takt i Rom. I princip finns de bara kvar i välsituerade kvarter i centrum kring Spanska trappan eller i boendeföreningar som omfattar många hushåll. Att ha portvakt som även har familj kan kosta upp till 200.000 kronor om året. Ibland finns dock en lägenhet avsedd för detta.
Läs mer om Rom och Spanska.
Han är redo att sätta avtryck nu
I London svängde det. Roma vände ett underläge och fick till slut med sig en poäng.I Rom var det inget snack om saken.Gol, gol, gol.Och det var Stephan El Shaarawy som äntligen ledde vägen igen.
Läs mer om Stephan El Shaarawy.
Barnbåt kom till Sicilien
Rom. I Italien kallas den redan barnbåten. Aldrig tidigare har en båt från Libyen kommit med så många minderåriga ombord som under fredagen då organisationen SOS Mediterranee anlöpte hamnen i Palermo med 606 migranter. Hela 241 personer är barn och ungdomar under 18. Av dessa är hela 178 ensamkommande.
Läs mer om Libyen, Palermo och Sicilien.
Konstrecension: Toppklass på Picassoutställning i Rom
Picassos korta Italienresa gav lång utdelning. Peter Loewe recenserar Picasso. Mellan kubism och klassicism 1915–25 i Rom.