Rumänien

Rumänsk man tvingade åtta personer att tigga i Uppsala

En 35-årig man från Rumänien lurade minst åtta andra landsmän till Sverige där han tvingade dem att tigga pengar utanför butiker i Uppsala, rapporterar UNT. 35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly.I maj 2017 dömdes 35-åringen till fängelse i tolv år för människohandel, enligt UNT.
Läs mer om Rumänien, Sverige, UNT och Uppsala.

Bryr vi oss bara om de tigger på svenska gator?

Nana Håkansson ser protesterna i Rumänien och undrar vart Åsa Regnrs brinnande engagemang för EU:s fattiga tog vägen.
Läs mer om Rumänien.
Simona Halep är vidare i Australien
Världsettan Simona Halep, Rumänien, är klar för semifinal i Australian Open-tennisen. I kvartsfinalen besegrade hon Karolina Pliskova, Tjeckien, med 6–3, 6–2.
Världsettan klar för semifinal i Australien
Världsettan Simona Halep, Rumänien, är klar för semifinal i Australian Open-tennisen. I kvartsfinalen besegrade hon Karolina Pliskova, Tjeckien, med 6–3, 6–2.

Sverige VM-laddar mot Rumänien

Herrlandslaget i fotboll har gjort klart med ytterligare en träningslandskamp inför VM i Ryssland i sommar. Den 27 mars ska Sverige möta Rumänien på bortaplan.
Läs mer om Rumänien, Ryssland och Sverige.
Rumänien höjer styrräntan
Rumäniens centralbank meddelade på onsdagen att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter, till 2,00 procent, enligt Bloomberg News.
Stark tillväxt i hela Europa – drömsiffror i oväntat land
För första gången på drygt tio år är hela Europa i en stark tillväxt samtidigt. Inte bara bjässar som Tyskland går bra. Rumänien har den högsta tillväxten av 31 länder med 8,6 procents ökning av BNP.
Läs mer om BNP, Europa och Tyskland.
Flera mässlingsutbrott i Europa under året
Omkring 14.000 mässlingsfall har noterats i Europa under 2017. Värst har det varit i Rumänien där över 20 personer dött i virussjukdomen i år och flera länder ser över sin vaccinationslagstiftning.
Läs mer om Europa och Rumänien.
Sabina, 28, fick revansch mot dem som sålde henne
Sabina, 28, vittnade i domstol mot sina hallickar. Tre män från Rumänien dömdes till fängelse. –De ville kontrollera mig, de ville inte att jag skulle veta något om världen utanför, säger Sabina i radioprogrammet Kaliber som granskat männen bakom prostitutionen i Sverige.
Läs mer om Kaliber, Rumänien, Sabina och Sverige.
Rumänien erbjuder Sverige polishjälp mot stöldligor
Rumänien erbjuder polishjälp till Sverige för att bekämpa utländska stöldligor. Justitieminister Morgan Johansson (S) hoppas på samma sak från Litauen – och dessutom avtal om att skicka dömda tjuvar till sina hemländer.
Läs mer om Litauen och Sverige.
Det är klart att vi pratar om barn
BIETIGHEIM-BISSINGEN. Bella Gulldn blev historisk när hon klev in i VM-turneringen i Tyskland.Nu berättar hon om framtiden i landslaget, superlönen i Rumänien, stödet från familjen under VM och familjedrömmen.– Det är klart att vi pratar om barn, säger svenskstjärnan.
Mikael I av Rumänien död
Läs mer om Rumänien.
Medelhavshetta lyfter Coca-Cola
En varm sommar i Medelhavet liksom tillväxt på marknader som Rumänien, Serbien och Ukraina lyfter amerikanska läskedryckstillverkaren Coca-Colas resultat.
Nato expanderar – inför kommando mot ryska ubåtar
Nato har i snabb takt expanderat österut och genomfört alla förstärkningar i Sveriges närområde som beslutades vid toppmötet i Warszawa 2016. Nya förband har inrättats i Baltikum, Polen och Rumänien. Nästa steg är att säkra militära truppförflyttningar både på land och på havet.
Läs mer om Baltikum, Polen, Rumänien och Warszawa.
Dömda i Rumänien släpps på fri fot i Sverige
Sedan 1 april 2016 har 15 rumänska medborgare som dömts till fängelse i sitt hemland släpps på fri fot av svenska domstolar. Att skicka dem till rumänskt fängelse vore ett brott mot deras mänskliga rättigheter, det har Europadomstolen slagit fast. – Självklart är det frustrerande, säger Björn Frithiof, åklagare på Internationella åklagarkammaren.
Nathan Shachar: Mobbningens ordförråd
KOLUMNEN. Nathan Shachar är DN:s korrespondent i Jerusalem, författare och fristående kolumnist på ledarsidan. I Sverige ska man säga rom, inte zigenare. Men man behöver bara åka till Spanien eller Rumänien för att inse att de berörda inte alltid uppskattar att namnet på deras grupp tabubeläggs.
Läs mer om Jerusalem, Rumänien och Spanien.
Nato förstärker i Rumänien
Försvarsalliansen Nato etablerar en ny multinationell styrka i Rumänien. Tio länder kommer att bidra med soldater i vad som ses som ett försök att skapa motvikt till den ryska militära aktiviteten i Ukraina och Svarta havsområdet.
Läs mer om Rumänien, Svarta och Ukraina.
Nobelpristagare: Katastrof att språkkunskaper sjunker
Diktaturen i Rumänien använde skolan för att inpränta ideologin i barnen. Herta Müller lyfter fram skolan som skydd mot totalitära krafter. Hon bor nu i Tyskland och ser hur språkkunskaperna sjunker – på samma sätt som i Sverige. – Katastrofalt för individen och samhället.
Läs mer om Rumänien, Sverige och Tyskland.
Polen till VM – Danmark till playoff
Polens 4–2 mot Montenegro säkrade en plats i fotbolls-VM nästa år. Danmark spelade 1–1 mot Rumänien och är en av grupptvåorna som kan se fram emot playoff i november.
Läs mer om Montenegro och Rumänien.
Klart – vi kan få möta Danmark
Danmark spelade oavgjort mot Rumänien – och blev tvåa i sin kvalgrupp.Nu kan det bli Sverige mot Danmark i avgörande playoff om en VM-plats.
Läs mer om Danmark, Rumänien och Sverige.
Så blir det – är ju några som är givna
Sverige ligger på en andraplats i VM-kvalgruppen och har sitt öde i egna händer inför de två sista matcherna.Och landslagets scouter har redan börjat snegla mot eventuella motståndare i ett playoff.– Vi pratar om att Jonas (Thern) åker och ser Danmark-Rumänien på söndag och sedan kommer nästa matcher, säger scouten Lasse Jacobsson.
Rosengård gjorde jobbet i Rumänien
FC Rosengård gjorde jobbet. Men inte så mycket mer. 1–0 mot Cluj-Napoca i Champions League ger arbetsro – men skrämmer nog inte slag på konkurrenterna.
Läs mer om Cluj-Napoca och Rumänien.