Rysk

Ewa Stenberg: Stora ord men klen verkstad för att stoppa rysk valpåverkan

Statsminister Stefan Löfven har inte skrätt orden när det gäller riskerna för att Ryssland ska försöka påverka den svenska valrörelsen. Vi ska skydda vår demokrati, har han försäkrat. Men de tuffa uttalandena har inte lett till någon stor verkstad.
Läs mer om Ryssland.

Rekordbeslag av vattenpipstobak – värderas till sex miljoner

Polisen gjorde ett rekordbeslag av vattenpipstobak efter en misstänkt överlämning på en parkering i Rågsved. Värdet i handeln motsvarar över sex miljoner kronor och en av de misstänkta har kopplingar till rysk maffia.
Läs mer om Rågsved.
Flera gripna i rysk antiterrorinsats
Rysk säkerhetstjänst säger sig ha gripit sju personer i en antiterrorräd i S:t Petersburg, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.
Läs mer om Interfax och S.t.
Ryska utövare vill tävla trots neutral flagg
Ingen rysk bojkott är att vänta inför vinter-OS. Åtminstone inte om man får tro de senaste uttalandena från ryskt håll.

Göteborgsstudenter kastas ut från Ryssland efter razzia

Nio svenska och nio norska studenter på utbyte i Ryssland kastas ut från landet. Rysk polis har gjort en razzia mot ett norskt universitetscenter i S:t Petersburg.– Det var väldigt dramatiskt, säger den norska studenten Yngvild Vollen Steiro till den norska studenttidningen Universitas.
Därför gjorde en rysk ambulans insats på Södermalm
En rysk ambulans gjorde en insats på Södermalm på tisdagen, men ingen verkar veta varför. Nu reder DN Sthlm ut vad som har hänt. – Vår ambulans har transporterat en patient från Sverige till S:t Petersburg, säger Pavel Mitrofanov på ambulansföretaget S:t Petersburg Neotlozka.
Gåtan med rysk ambulans på Södermalm löst
En ambulans med ryska skyltar orsakade förvirring i centrala Stockholm på onsdagen. Nu kan SvD berätta att det handlade om en rysk person som blivit sjuk i Sverige. – Jag kan bekräfta att det handlar om en patienttransport, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.
Wolfgang Pichler kan portas från vinter-OS
Sveriges förbundskapten i skidskytte, ikonen Wolfgang Pichler, riskerar att stoppas från att närvara vid OS, skriver Aftonbladet.Detta på grund av hans tidigare uppdrag som rysk förbundskapten.–Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler till tidningen.
Synd att han inte lyckades med sitt självmord
En rysk idrottsledare har på nytt önskat livet ur visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov. Chefen för ryska längdåkningslandslaget, Jurij Tsjarkovski, säger att det var synd att mannen som avslöjade den ryska dopningsskandalen inte lyckades begå självmord.
Trumps kampanjchef i blåsväder efter artikel om Ukraina
Samtidigt som Paul Manafort står åtalad för flera brott har han och en man med kopplingar till rysk underrättelsetjänst spökskrivit en gästkolumn tillsammans. Det hävdar ryssutredningens åklagare.
Läs mer om Paul Manafort och Ukraina.
Avslöjar nya skrämmande detaljer om ryska dopingen
Den statliga stödda dopingen inom rysk skidsport har pågått i decennier.Det menar visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopingprogrammet i ett färskt vittnesmål, enligt DN.Enligt Rodtjenkov förekom systematisk doping redan under VM i skidskytte 2009.
Läs mer om Grigorij Rodtjenkov.
Nytt vittnesmål avslöjar: Rysk systematisk dopning i decennier
Den statsstödda ryska dopningen inom skidor och skidskytte har pågått i decennier. Det skriver Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopningslaboratoriet i Moskva, i ett färskt vittnesmål som DN har tagit del av. Rodtjenkov berättar om ett utbrett dopningssystem redan vid skidskytte-VM 2009 – och om ett oväntat besök av Wada, som ska ha triggat på tanken på att obemärkt kunna byta ut positiva urinprov.
Läs mer om Grigorij Rodtjenkov, Moskva och Wada.
Ryssland stänger ute norska TV2 från VM-lottningen
Ryssland har nekat norska TV2 tillträde till fredagens VM-lottning, uppger kanalen. Bakgrunden uppges vara att värdnationen anser att kanalen spridit anti-rysk propaganda. — Det är uppseendeväckande och beklagligt, säger TV2:s nyhetsredaktör Karianne Solbrække.
Männens vansinnesdygn: Rysk roulett – och mord
Under loppet av två sommardygn misstänks en man i 30-årsåldern ha mördat en man, skottskadat en annan, utsatt en ung kvinna för en livsfarlig dödslek och voltat av vägen i sin flyktbil.Nu åtalas mannen och hans kumpan vid Alingsås tingsrätt. Båda männen nekar till brott.
Satelliter utan kontakt efter rysk rymdmiss
Ryssland har tappat kontakten med en vädersatellit, bara timmarna efter att den sköts upp från Kosmodrom Vostotjnyj, nära gränsen till Kina.
Läs mer om Kina och Kosmodrom Vostotjnyj.
Kristersson varnar för rysk inblandning i valet
Vi har varit för naiva när det gäller digitaliseringen, enligt moderatledaren Ulf Kristersson. I ett tal på Saco-kongressen i Stockholm nyligen varnade han för utländsk inblandning i nästa års val.
Wada vill ha svar om dopning i rysk fotboll
Eindhoven. Internationella antidopningsbyrån Wada har kontaktat Internationella fotbollförbundet Fifa för att se hur man undersöker uppgifterna om att ryska landslagsspelare i fotboll deltagit i ett statsstyrt dopningsprogram. Det berättar Wadachefen Craig Reedie för DN.
FBI missade rapportera om rysk hackerattack
FBI missade att rapportera att ryska hackare försökte ta sig in i amerikanska tjänstemäns personliga Gmail-konton – trots att det fanns bevis för det.Det rapporterar AP.
Läs mer om Gmail-konton.
Hotet: Förtjänar en smäll på käften
Språkförbistring ligger bakom det infekterade bråket mellan dopingavstängda Aleksej Petuchov och längdstjärnan Alex Harvey.Det menar Harvey som hävdar att han blivit felciterad av rysk media.– Om de inte kan prata franska tror jag inte de vet vad jag sagt, säger Harvey.
Polisen varnar för lömska dödsdrogen
Fentanyl har seglat upp som nya dödspreparatet framför heroin.– Den har spridit sig och dödar fler. Gränsen mellan rus och död är liten. Det är som att spela rysk roulette, säger narkotikapolisen Niklas Lindroth.
JUST NU: Rysk slakt i Gällivare
Fredagen i Gällivare kantades av rysk dominans.I lördagens 15-kilometerslopp blev det ingen förändring.Det blev ryskt på samtliga pallplatser - och bäst av alla var Alexander Bolshunov.Bäste svensk?Calle Halfvarsson, 38 sekunder efter Bolshunov.
Rysk skidbas: Våra åkare måste få fortsätta sina liv
På torsdagen kom beskedet att Ryssland kan stängas av från OS i Sydkorea. – Vi är beredda på vilket beslut som helst, säger ryska förbundsordföranden Jelena Välbe vid en hastigt utlyst presskonferens på Hellnerstadion i Gällivare.