Rysk

Uppgifter: Hackaren som läckte Clinton-mejl till Wikileaks var rysk underrättelseagent

Enligt uppgifter till nättidningen Daily Beast ska hackaren Guccifer 2.0, som påstått sig stå bakom läckorna av Demokraternas e-post, ha avslöjat sig som anställd av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Uppgifterna ska ha kommit fram genom att Guccifer 2.0 vid ett tillfälle glömt att aktivera sin anonymiseringstjänst.

Rysk nykomling dräpte tigerhona

Utrikes. En tigerhona i Zoologisk Have i Köpenhamn har dödats av parkens nyanlände ryske tigerhane. En besökare larmade på torsdagen djurskötarna om att två tigrar slogs i sin inhägnad. När skötarna kom till platsen var tigerhonan redan död.
Läs mer om Köpenhamn och Zoologisk Have.
Pallplats för Lindström i Ryssland
Fredrik Lindström slog till direkt i Tiumen. Svensken tog en pallplats när skidskyttarnas världscupsavslutning på rysk mark inleddes med sprint. Och Martin Fourcade – han var sig själv.
Läs mer om Lindström, Ryssland och Tiumen.
Pallplats för Lindström i Ryssland
Fredrik Lindström slog till direkt i Tiumen. Svensken tog en pallplats när världscupsavslutningen på rysk mark inleddes med sprint. Och Martin Fourcade – han var sig själv.
Läs mer om Lindström, Ryssland och Tiumen.
Miljödeklaration av drivmedel på macken kan vara nära
Vi är många som inte vill bekosta de supermissiler Putin skryter om genom att köpa rysk olja på svenska mackar", skriver Gröna Bilister. Enligt Energimyndigheten kan bränslet vara miljödeklarerat på alla drivmedelspumpar sommaren 2019.
Läs mer om Gröna Bilister och Putin.
Avsatte chefen: Vi förstörde mejl om Trumps valseger
Den eskalerande skandalen kring Facebook och politiska analysföretaget Cambridge Analytica följs med intresse av Robert Mueller, den särskilda åklagaren som utreder rysk påverkan i presidentvalet 2016. Men enligt Analyticas nu avsatta vd kan dokumentation som Mueller vill granska ha förstörts.
Rysk domstol tvingar meddelandetjänsten Telegram att öppna bakdörrar
Rysslands högsta domstol har avslagit Telegrams överklagan.
Läs mer om Telegram.
Finsk-rysk varg i Västra Götaland
VÄSTRA GÖTALAND: DNA visar ursprung En varg av finsk-ryskt ursprung uppehåller sig sedan i januari i Västra Götaland. Enligt vad Dalslänningen erfar finns vargen inte i Dalsland, utan söderut i länet mot Sävedalen.
Rysk reträtt om giftutspelet mot Sverige
I helgen pekade Ryssland ut Sverige som ett av flera länder som skulle ha varit källan till det nervgift som använts mot den tidigare ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien. Enligt ryske ambassadören var det bara en gissning, rapporterar Expressen.
Rysslands ambassadör: Sverige var bara en gissning
Ryssland tonar ner helgens anklagelse mot Sverige som möjlig källa till nervgiftet som användes mot ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Det framgår efter utrikesdepartementets träff med Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev. – Det var ingen officiell förklaring från rysk sida, bara en gissning, säger Tatarintsev till Expressen.
Ryske ambassadören backar om giftutspelet
Ryssland har anklagat Sverige som möjlig källa till nervgiftet som användes mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia.Nu har utrikesdepartementet träffat landets ambassadör Viktor Tatarintsev – som backar från det tidigare påståendet.– Det var ingen officiell förklaring för rysk sida, bara en gissning, säger Viktor Tatarintsev.
Säkerhetschefen lämnar Facebook – som skakas av dataskandalen
Facebooks säkerhetschef Alex Stamos har gjort sig känd för att förespråka en ordentlig utredning av rysk påverkan genom plattformen. Nu planerar han att lämna företaget, enligt medieuppgifter – samtidigt som Facebook brottas med den senaste dataskandalen.
Läs mer om Facebook.
Säkerhetschefen lämnar Facebook – som skakas av dataskandalen
Facebooks säkerhetschef Alex Stamos har gjort sig känd för att förespråka en ordentlig utredning av rysk påverkan genom plattformen. Nu planerar han att lämna företaget, enligt medieuppgifter – samtidigt som Facebook brottas med den senaste dataskandalen.
Läs mer om Facebook.
Vuxnare samtal utan Hanif Bali
Nej, Hanif Bali är knappast inblandad i någon rysk signalspaningshärva. Men agerandet har skadat Moderaterna inför valet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Lämnar den moderata partistyrelsen, Hanif Bali.
Läs mer om Hanif Bali och Moderaterna.
Giftfallet: Sverige kallar upp rysk diplomat
Rysslands ambassadör i Sverige kommer på tisdag att kallas upp till utrikesdepartementet. Anledningen är de ryska anklagelserna om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som har använts mot en ex-spion i Storbritannien, uppger UD för TT.
Läs mer om Storbritannien och Sverige.
EU kräver svar – Ryssland slår tillbaka med full kraft
Giftattacken mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia har blivit storpolitik.Nu kräver EU att Ryssland redogör för sitt program kring nervgiftet Novichok – samtidigt som Ryssland kräver bevis för anklagelserna mot dem.– Det här är klassisk rysk strategi, att gömma en nål sanning i en höstack av lögner, säger brittiske utrikesministern Boris Johnson till Sky News.
Merkel ska minska beroendet av rysk naturgas
Tyskland ska minska beroendet av rysk gas genom att bygga egna importterminaler för flytande naturgas. Det skriver Bloomberg News.
Trump svarade direkt på Kims oväntade fråga
19–25 mars. Riggandet av Trumps och Kim Jong-Uns eventuella toppmöte, effekterna av valet i Ryssland och fortsättningen på den rysk-brittiska spionhistorien ser ut att prägla utrikesveckan.
Läs mer om Ryssland.
Falska aktietips i sociala medier ökar
Sociala medier har skapat en ny revolution bland småspararna. På olika börsforum diskuteras tips och råd. Med det finns en baksida. Nu ökar antalet falska aktietips i sociala medier. Ekonomistudion diskuterar ämnet med Berit Behring, vd Danske Bank Sverige. Efter helgens val i Ryssland kvarstår stora utmaningar för rysk ekonomi. Carnegies omvärldsstrateg Helena Haraldsson gästar programmet och ger sin syn på den ryska marknaden. Programmet sänds varje vardag 06.45
Misstanken om en rysk inblandning är mer än vad M står ut med
DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om att riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse och Twitter.
Läs mer om Ewa Stenberg, Hanif Bali och Twitter.
"När man röstat får man en ballong"- TV4Nyheternas team i rysk vallokal
1:03 Spela Rysslandsutredningen fördjupas i USA klipp i dag kl 09:13 längd 1:03 Så till den ryska påverkan av det amerikanska presidentvalet, där president Trump åter anklagas för att försvåra den rättsliga processen.
Läs mer om Trump och USA.
Sparkad FBI-chef dras in i ryssutredning – Trump rasar
Tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe sparkades efter anklagelser om att ha brutit mot sekretess.Nu kopplas han in i åklagare Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valrörelsen – och presidenten kokar.HÄXJAKT, skriver Trump om utredningen – som hans advokat nu ber att få nedlagd.
Läs mer om Trump.
Dubbelagent för hämnd eller hemmabruk
Kalla kriget i 2018 års tappning är en vindlande djupdykning i rysk spionintrig – som också just nu lyckats föra samman Europa och USA på ett sätt som inte har skett sedan före Trump. Det kan passa Putin perfekt, lagom till valet.
Läs mer om Europa, Putin, Trump och USA.