Ryssland

Facebook lämnar ut info om 3 000 ryska annonser

Facebook kommer att lämna information om 3 000 annonser med kopplingar till Ryssland till den amerikanska kongressens utredare. Syftet med reklamkampanjen misstänks ha varit att elda på spänningarna runt presidentvalet i USA.
Läs mer om Ryssland och USA.

Facebook ger kongressen annonser köpta av Ryssland

Facebooks vd Mark Zuckerberg kommer att ge den amerikanska kongressen innehållet i 3000 annonser som köpts av en rysk agentur, skriver nyhetsbyrån AP.
Läs mer om Mark Zuckerberg och Ryssland.
Forskare: USA-högern försöker påverka valet i Tyskland
Det tyska valet utsätts för tydliga påverkansförsök från flera olika grupper. Men de tidigare misstankarna mot Ryssland verkar vara felaktiga – i stället kan aktiviteten spåras till alt-right-rörelsen i USA, rapporterar USA Today.
Läs mer om Ryssland, Tyskland och USA.
Här skjuter ryska helikoptern på åskådare
VIDEO | Minst en rysk attackhelikopter besköt åskådare i samband den stora militärövningen Zapad i västra Ryssland, rapporterar flera ryska mediesajter. Orsaken ska vara ett tekniskt fel. Flera personer ska ha skadats, enligt medieuppgifter.
Läs mer om Ryssland och Zapad.

Nya beskedet efter mystiska dödsfallen

När dopingskandalen avslöjades i Ryssland dog plötsligt två ryska idrottspampar.Nu ställs nya frågor om händelsen.– Två personer kan inte bara dö så där, säger Yuri Ganus, ny generalsekreterare för Ryssland antidopingbyrå (Rusada).
Läs mer om Ryssland.
Hultqvist slår tillbaka mot Lavrov: Verkligheten går inte att raljera bort
GOTLAND. Förvarsminister Peter Hultqvist (S) slår tillbaka mot ryske utrikesministern Sergej Lavrovs tal om att Sverige skulle lida av paranoia mot Ryssland. Vi talar om verkligheten, säger Hultqvist och den går inte att raljera bort.
Läs mer om Hultqvist, Lavrov, Ryssland och Sverige.
Afd inför tyska valet: Erkänn att Krim tillhör Ryssland
Stoppa sanktionerna mot Moskva och erkänn att Krim tillhör Ryssland. Högerpopulistiska AfD som väntas få omkring tio procent i valet den 24 september kritiseras för att fungera som Vladimir Putins förlängda arm. SvD har besökt AfD-fästet Pforzheim med flera tusen invandrare från före detta Sovjetunionen.
Oron växer för att falska nyheter ska påverka väljarna
Oron växer för att valutgången i Tyskland ska påverkas av hackarattacker, fake news och trollkampanjer i sociala medier. Misstankarna riktas främst mot Ryssland.
Läs mer om Ryssland och Tyskland.
FBI avlyssnade Trumps kampanjchef under valet
FBI avlyssnade Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort – både före och efter det amerikanska presidentvalet.Det uppger källor för CNN.De uppgifter som framkommit under avlyssningen har väckt misstankar om att Manafort uppmuntrat Ryssland att hjälpa till med presidentvalskampanjen.
Läs mer om Manafort, Paul Manafort och Ryssland.
En övning i att skära av Nato från Östersjön
Den stora ryska militärmanövern Zapad 2017, som har pågått sedan i förra veckan i Ryssland och Belarus, avslutas på onsdag. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på fyra frågor om Zapad.
Ryska uppvisningen väcker oro i väst
Den stora ryska militärövningen Zapad pågår för fullt. För Ryssland är det ett sätt att visa sin styrka, i omvärlden är övningen kontroversiell. Nato anklagar Ryssland för att antalet militärer överstiger det tillåtna – Ryssland anklagar väst för att sprida panik. DN är på plats utanför Luga där en del av övningen hålls.
Läs mer om Luga, Ryssland och Zapad.
Putin inspekterar ryska militärens megaövning
Samtidigt som militärövningen Aurora 17 pågår i Sverige spänner Ryssland musklerna med sin övning: Zapad-2017.Bilder visar hur Vladimir Putin inspekterar de militära krafterna i Östersjöstaden Sankt Petersburg.– Putin besöker alltid det här, säger Dimitrij Peskov, Putins pressekreterare, enligt ryska statliga Interfax.Putin valde bort ett FN-möte med Donald Trumps för Zapad, skriver Newsweek.
USA pekar ut Ryssland för SDF-attack i Syrien
Den väpnade oppositionsgruppen SDF, som stöds av USA, säger sig ha attackerats av stridsflyg tillhörande den syriska regimen eller dess allierade ryska styrkor i provinsen Deir Ezzor.
Läs mer om Deir Ezzor, Ryssland, SDF, Syrien och USA.
Vita huset erbjöds rentvå Ryssland
Kongressrepublikanen Dana Rohrabacher erbjöd att tala om för Vita huset vem som försåg Wikileaks med hackad information från Hillary Clintons kampanj. I utbyte skulle USA släppa utredningen mot Julian Assange.
Läs mer om Julian Assange, Ryssland, USA och Vita.
Serbien till final i basket-EM
Slovenien städade av Spanien i sin semifinal och tog sig till EM-final. Vem de ställs mot där? Serbien. De vann sin semifinal – efter viss möda – mot Ryssland med 87–79.
Läs mer om EM-final, Ryssland och Spanien.
Pampens ilskna svar – efter Sveriges krav
Sverige är en av 16 nationer som vill porta Ryssland från OS.Nu rasar hockeypampen Ren Fasel.– Vi kommer aldrig att acceptera en kollektiv bestraffning, säger Fasel på IOK:s möte i Lima, Peru.
Läs mer om Fasel, Lima, Peru, Ren Fasel och Ryssland.
Olsson om kravet på Ryssland: Befogat
Johan Olsson blev själv besegrad av tre ryska åkare under femmilsloppet i OS i Sotji 2014.Efter graverande uppgifter om ryskt dopingfusk i just Sotji kräver nu 16 nationers antidopingorganisationer att Ryssland stoppas från att delta i OS i Pyeongchang.– Det känns befogat, säger 37-åringen.
Läs mer om Pyeongchang, Ryssland och Sotji.
Putin och Macron vill med diplomati få till direkta samtal med Nordkorea
Regeringarna i Ryssland och Frankrike är överens om att Nordkoreakrisen enbart kan lösas genom politiska och diplomatiska medel. Det klargör de båda presidenterna Vladimir Putin och Emmanuel Macron efter att ha konfererat över telefon, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Ryssland häcklar Sverige och militärövningen Aurora
Den statliga ryska tv-kanalen RT häcklar Sverige och förnekar ubåtskränkningar på svenskt vatten 2014.Det visade sig vara en fiskebåt, hävdar tv-kanalen i ett stort reportage om den pågående militärövningen Aurora 17 i Sverige.Men Sveriges försvar fastslår att det var en ubåt.– Vår analys från 2014, att främmande makt kränkt svenskt territorialvatten, ligger fast, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Wada och IOK kritiska mot krav på OS utan Ryssland
På torsdagen krävde världens ledande nationella antidopingorganisationer att Ryssland stoppas från OS i Sydkorea. Nu kritiserar IOK och Wada uttalandet och kallar det för oansvarigt. Svenska olympiska kommittn inväntar IOK:s utredningar.
Läs mer om IOK, Ryssland, Sydkorea och Wada.
Ny storseger tog Sverige till kvartsfinal
Sveriges herrar är klara för kvartsfinal i bordtennis-EM. Det blev en överlägsen seger med 3–0 mot Grekland, precis som mot Ryssland i premiären. – Vi gjorde en mycket bättre match i dag och alla spelarna är i bra ordning formmässigt, säger förbundskaptenen Peter Blomquist.
Telefonterrorister jagas i Ryssland – statliga medier ligger lågt
Ryska myndigheter trappar upp jakten på dem som ligger bakom de hundratals bombhot mot offentliga byggnader som ringts in den senaste tiden på skilda håll i landet.
Läs mer om Ryssland.
Ryska svaret efter svenska protesten
Svenska antidopingkommittn vill att Ryssland ska portas från OS.Nu har det ryska skidlandslaget svarat på den svenska protesten.
Läs mer om Ryssland.