Ryssland

Ryska överraskningen: Ett nytt flygplan

Ryssland har överraskat flygindustrin med att berätta om en lyckad första testflygning med ett nytillverkat medeldistansflygplan. Det skriver tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.

Då svartmålning – nu försöker Ryssland charma Macron

Sedan Emmanuel Macron vann franska presidentvalet har både Ryssland och Frankrike i viss mån tonat ner retoriken. Ryssland använder historiska band från 300 år tillbaka, och försöker lyfta fram gemensamma intressen, för att charma Frankrike.
Läs mer om Frankrike, Macron och Ryssland.
Trump försvarar sin svärson: Fullt förtroende för honom
Presidenten pressas att sparka svärsonen och rådgivaren Jared Kushner som utreds för sina kontakter med Ryssland. Nu slår Trump tillbaka och backar upp sin svärson. – Han är en mycket bra person, säger Donald Trump, enligt BBC.
Ryske spionen arbetade som naturvårdare i Roslagen
En rysk officer har under flera år levt i Sverige på falska uppgifter. Till svenska bekanta sa han att han var biolog. I själva verket var han överste i ryska försvarsmakten. I fjol dömdes mannen till 12 års fängelse i Ryssland för landsförräderi.
Läs mer om Roslagen, Ryssland och Sverige.

En rysk officer har under flera år levt i Sverige på falska uppgifter

I fjol dömdes mannen till 12 års fängelse i Ryssland för landsförräderi.
Läs mer om Ryssland och Sverige.
Trump pressas att sparka sin svärson
Demokraterna kräver nu formellt att president Donald Trump sparkar sin topprådgivare, svärsonen Jared Kushner, för att denne underlåtit att redovisa sina kontakter med Ryssland. Han har inget annat val, skriver partiet.
Peter Wolodarski: Det har gått långt när oligarken försvarar sig på Youtube.
Ryssland har alltid varit större än dess rådande regim. Det är särskilt viktigt att komma ihåg när Putins maktvälde åter utmanas.
Läs mer om Youtube.
Anna-Lena Laurn: Korruptionen måltavla för protester i Ryssland
ANALYS. På söndagen demonstrerar Moskvabor mot att tiotusentals, kanske hundratusentals hus ska rivas. Det är en del av en protestvåg som har pågått under en längre tid. De är inte riktade uttryckligen mot Putin – som fortfarande har höga opinionssiffror – utan mot det system han har skapat. Allt tyder på att protesterna kommer att fortsätta.
Läs mer om Moskvabor, Putin och Ryssland.
Dansk i Jehovas vittnen greps av rysk säkerhetstjänst
En dansk man greps på torsdagen i Ryssland vid en gudstjänst för Jehovas vittnen för att ha utfört ett allvarligt brott. En bibel var ett av föremålen polisen konfiskerade vid tillfället.
Läs mer om Ryssland.
Trumps nya krisåtgärd: Ett war room
Donald Trumps krisåtgärd för att slå tillbaka mot anklagelserna om hans administrations kontakter med Ryssland: Ett war room.Den speciella kommandocentralen ska ledas av Trumps chefsstrateg Steve Bannon, rapporterar Fox News.– Steve är riktigt skicklig på att hantera medier och kriser, säger Christopher Ruddy, vd för högersajten Newsmax och nära vän med Trump till sajten Axios.
Trumps svärson dras in i Rysslands-utredningen
Donald Trumps påstådda kopplingar till Ryssland har varit en följetong ända sedan han vann presidentvalet förra hösten.Nu dras även hans svärson och rådgivare Jared Kushner in i utredningen.
Trumps svärson i utredning om rysskontakter
Även Jared Kushner, svärson till president Donald Trump, ingår nu i federala polisen FBI:s granskning om Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland, rapporterar amerikanska medier och hänvisar till källor.
Läs mer om Donald Trump och Ryssland.
USA:s löfte: Om Sverige hamnar i knipa kommer vi
USA skulle hjälpa Sverige mot Ryssland.Det löftet ger USA:s försvarsminister James Mad Dog Mattis i samtal med Dagens Nyheter.– Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi, säger försvarsministern till tidningen.
Läs mer om Ryssland.Det och Sverige.
I maktens slutna rum får Sverige amerikanskt stöd
Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi. Det löftet ger USA:s försvarsminister James Mattis i samtal med DN. Trots att en politisk avgrund skiljer Donald Trump från den rödgröna regeringen skulle USA hjälpa Sverige mot Ryssland. I detta reportage skildrar DN försvarsminister Peter Hultqvists besök i Washington i förra veckan och frågar honom hur USA:s omfamning rimmar med regeringens alliansfrihet.
Tidigare fängslad pilot vill styra Ukraina med kraften
Nadija Savtjenko, som satt i ryskt fängelse, har blivit en symbol för Ukrainas motstånd mot Ryssland. Savtjenko tycks vara övertygad om att hennes politiska plattform, eller kraften som hon kallar den, kan förändra det korrupta politiska systemet när Ukraina går till presidentval i mars 2019.
Läs mer om Ryssland och Ukraina.
Kraftiga skogsbränder rasar i Sibirien
Det rasar sammanlagt 74 skogsbränder i Sibirien och östra Ryssland. Tre personer har omkommit i bränderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Ryssland och Sibirien.
Tusk: EU och USA inte helt överens om Ryssland
EU och USA är överens om en del – men inte allt, konstaterar EU-ledarna efter att ha tagit emot president Donald Trump i Bryssel.
Tusk: EU och USA inte överens om Ryssland
EU och USA är överens om en del – men inte allt, konstaterar EU-ledarna efter att ha tagit emot president Donald Trump i Bryssel.
Ukraina behöver Sveriges hjälp mot Ryssland
Rysslands blodiga krig mot Ukraina är ett hot också mot svensk säkerhet. Därför bör vi av egenintresse öka samarbetet med Ukraina till exempel när det gäller cyberförsvar, skriver Karin Enström (M).
Läs mer om Karin Enström, Ryssland och Ukraina.
Uppgifter: Ryssland skulle påverka Trump
Förra sommaren fick amerikanska spioner information om att ryska företrädare diskuterade hur de skulle kunna påverka Donald Trump genom hans rådgivare Paul Manafort och Michael Flynn, rapporterar New York Times. Tidningen hänvisar till flera olika källor.
Förre CIA-chefen: Ryssland blandade sig i USA-valet
Ryssland blandade sig helt fräckt in i det amerikanska presidentvalet 2016, bland annat genom att rekrytera amerikaner. Det uppger den tidigare CIA-chefen John Brennan till senatens underrättelseutskott på tisdagen.
Trumps order: Ljug om Rysslandsutredningen
Donald Trump har beordrat två höga chefer inom underrättelsetjänsten att offentligt ljuga om Trumpadministrationens kopplingar till Ryssland. Det visar ett avslöjande som Washington Post publicerade på tisdagen. – Det rör sig om maktmissbruk av skrämmande proportioner, säger Jeffrey H. Smith, tidigare chefsjurist på CIA, till Washington Post.
Tre Kronor mot Ryssland i nästa VM
Tre Kronor hann inte ens avsluta sitt guldfirande innan grupperna till nästa års ishockey-VM presenterades.
Läs mer om Ryssland.
Utredning om gay-förföljelse saboteras av säkerhetstjänster
En rysk utredning för att följa upp uppgifterna om förföljelse mot hbtq-personer i Tjetjenien har fått stöd av federala myndigheter i Ryssland. Men tjetjenska myndigheter vägrar att samarbeta.
Läs mer om Ryssland och Tjetjenien.