Ryssland

Richard Swartz: Kommunismen skulle avskaffa också evigheten

KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Kommunismen hade problem med både tiden och livet. I det ekonomiskt efterblivna Ryssland skulle det inte bli någon revolution. Och när revolutionärerna ändå grep makten ville inte heller människan anpassa sig till teorierna.
Läs mer om Ryssland.

Segraren Jevgenij Belov: Man visar upp Ryssland som ett dåligt land

Gällivare. Han suckar tungt och trots segern i premiären över tio kilometer finns det ingen glädje i Jevgenij Belovs ögon. – Jag har aldrig dopat mig, säger Belov som är en av de sex ryska längdskidåkare som Internationella olympiska kommittn stängt av från OS i Sydkorea i februari.
Anna-Lena Lauren: Kasianov utförde Putins reformer
Michail Kasianov var premiärminister år 2000-2004 när Putin själv var ny president för Ryssland. Enligt Kasianov själv utsåg Putin honom till premiärminister därför att han uppfattade Kasianov som en tjänsteman, inte politiker.
Läs mer om Kasianov, Putin och Ryssland.
Avstängd för doping – vann lopp i Sverige
Skandalnationen Ryssland dominerade fullständigt i Gällivare.Åtta (!) ryssar kom före Marcus Hellner, som blev bäste svensk på tionde plats.Bäst av alla: Jevgenij Belov, som nyligen stängdes av från OS.
Läs mer om Gällivare.Åtta och Sverige.

Svenskarna planerar redan för resa till Ryssland i sommar

Ett dygn efter Sveriges avancemang till fotbolls-VM hade sökningar på resor till Ryssland ökat kraftigt. Det visar nya mätningar från två stora flygsöksidor.
Läs mer om Ryssland.
Demokrati och reformer står främst för Putins kritiker
Ryssland under Putin är ingen demokrati där det hålls fria val. Det var rätt av västvärlden att sätta in sanktioner efter ockupationen av Krim. De salvorna levererar Michail Kasianov, tidigare premiärminister som numera är i opposition.
Läs mer om Krim, Michail Kasianov och Putin.
Ingen ny resolution om kemvapenutredning
Ryssland lade in sitt veto i FN:s säkerhetsråd om ett nytt utkast till resolution som förlänger mandatet för utredningen om vem som låg bakom kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien i april. Utkastet var framtaget av USA och skulle om det antagits förlänga utredningen med ett år.
Läs mer om Khan Sheikhun, Syrien och USA.
Ingen ny resolution om kemvapenutredning
Ryssland lade in sitt veto i FN:s säkerhetsråd om ett nytt utkast till resolution som förlänger mandatet för utredningen om vem som låg bakom kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien i april. Utkastet var framtaget av USA och skulle om det antagits förlänga utredningen med ett år.
Läs mer om Khan Sheikhun, Syrien och USA.
Säkerhetsrådgivare: Sverige hotas av Ryssland och Kina
Sverige hotas från ett Kina som strävar efter att dominera världsekonomin och ett Ryssland som vill destabilisera väst politiskt. Det hävdar den kontroversiella amerikanske säkerhetsrådgivaren Mark Anderson.
Läs mer om Kina, Mark Anderson och Ryssland.
Minst 14 döda i busskrasch i Ryssland
Minst 14 människor omkom och fem skadades när en buss kolliderade med en timmerbil i centrala Ryssland under torsdagskvällen, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Läs mer om Ryssland.
Rysk skidbas: Våra åkare måste få fortsätta sina liv
På torsdagen kom beskedet att Ryssland kan stängas av från OS i Sydkorea. – Vi är beredda på vilket beslut som helst, säger ryska förbundsordföranden Jelena Välbe vid en hastigt utlyst presskonferens på Hellnerstadion i Gällivare.
USA visade upp världens mest avancerade stridsflygplan
Med en jätteorder värd 420 miljarder kronor var det Airbus som tog hem kampen mellan de stora flygplanstillverkarna. Men flygmässan i Dubai visade också att lyxresandet lever vidare och att Ryssland har stora förhoppningar att sälja stridsflygplan.
Läs mer om Dubai och Ryssland.
CNN:s status i Ryssland fortfarande oklar
CNN kommer av allt att döma än så länge inte att förklaras utländsk agent i Ryssland, eftersom de inte producerar nyhetsmaterial på ryska. Men ryska beslutsfattare varnar för att den nya lagen gäller även dem.
Läs mer om Ryssland.
Bokrecension: Klarögda vittnesmål om Putins Ryssland av Masha Gessen
Homo sovieticus. Masha Gessen vittnesmål om Putins Ryssland är klarögda, skriver Ola Larsmo.
Läs mer om Masha Gessen och Ola Larsmo.
Ryskt antidopningsorgan fortsatt avstängt
Ryssland når inga framsteg hos den internationella antidopningsbyrån Wada, som vill att den ryska antidopningsorganisationen Rusada ska vara fortsatt avstängd.
Läs mer om Rusada och Wada.
Ny regel kan ställa till det för Sverige
Fifa fick en hel del kritik efter lottningen till VM 2014 i Brasilien.Därför har Fifa nu gjort om och förenklat lottningen till VM i Ryssland.Men det är inte nödvändigtvis goda nyheter för Sverige.
Nu rusar svenskarna efter biljetter till Ryssland
Ryssland är inte det enklaste landet att resa till.Men efter att Sveriges medverkan i fotbolls-VM blivit klart ökar svenskarnas intresse markant.Under första dygnet efter segern mot Italien ökade sökningarna på resor till Ryssland med över 1 000 procent.
Läs mer om Italien och Ryssland.
Tusentals ryska troll försökte påverka brexit
Över hundratusen ryska Twitterkonton försökte påverka brexitdebatten dagarna kring folkomröstningen 2016. Även efter terrorattackerna i London var ryska troll aktiva. Nu varnar såväl premiärminister Theresa May som en av cheferna vid underrättelsetjänsten MI5 för att Ryssland försöker orsaka splittringar i väst.
Gamov: Jag är utsatt för ett karaktärsmord
Den förre SD-riksdagsledamoten Pavel Gamov anser att han utsatts för förtal och kommer att vidta rättsliga åtgärder för uppgifterna om att han i samband med en resa till Ryssland bland annat skulle ha krävt att få prostituerade till sitt hotellrum.
CNN blir utländsk agent i Ryssland
Ryska duman godkände nyss ett lagförslag som högst sannolikt innebär att bland annat CNN och Deutsche Welle tvingas registrera sig som utländska agenter i Ryssland.
Läs mer om CNN, Deutsche Welle och Ryssland.
Blev näst sist till VM – efter hans hattrick
Australien är som näst sista lag kvalificerat till fotbolls-VM i Ryssland nästa år.
Läs mer om Ryssland.
Lagkapten Jedinak sköt Australien till fotbolls-VM
Australien är som näst sista lag kvalificerat till fotbolls-VM i Ryssland nästa år.
Läs mer om Australien och Ryssland.
Wada-beslut kan påverka rysk OS-medverkan
Ryssland hoppas ta ett kliv närmare deltagande i OS i Pyeongchang genom att få antidopningslaboratoriet Rusada godkänt av Wada. Men då krävs att ryssarna godkänner McLaren-rapporten i sin helhet. – Och det kan bli svårt, säger idrottsministern Pavel Kolobkov till R-sport.
Rättegången som visar att Putins Ryssland är sjukt
Den ryske forskaren och människorättsaktivisten Jurij Dmitrijev har identifierat och avtäckt massgravar med kommunismens offer i Karelen.Magnus Ljunggren skriver om skenrättegången mot honom som säger allt om det sjuka i dagens Ryssland.
Läs mer om Jurij Dmitrijev och Ryssland.
Uteslutet att Zlatan kommer spela i VM
MILANO. Glöm Zlatan Ibrahimovic i VM.Han är knappast aktuell att åka med till Ryssland - och jag är rätt säker på att han inte vill det heller.Blågult är och förblir ett avslutat kapitel för vår störste fotbollsspelare genom tiderna.
Läs mer om Ryssland och Zlatan.