Sänker

Bostadsoro sänker byggbolagen på börsen

Flera byggbolag faller på fredagsbörsen. JM toppar förlorarlistan med en nedgång på drygt 3 procent på eftermiddagen. Enligt aktiestrategen kommer fallet att fortsätta. JM har redan tagit en hel del stryk, men jag tror det kommer fortsätta ta stryk, säger Mattias Sundling på Danske Bank.
Läs mer om Danske Bank.

Bankjätten sänker Atlas Copco: Optimisterna överskattar potentialen

Det är jobbigt att behöva ha en neutral inställning till ett kvalitetsbolag som Atlas Copco, men optimisterna överskattar potentialen och med tanke på att riktkurser över 400 kronor blir en allt vanligare syn finns det flera skäl att vara försiktig.
Sälj MQ-aktien, rekommenderar SEB
SEB Equities sänker sin rekommendation för MQ till sälj från behåll. Riktkursen sänks till 18 från 32 kronor. Det skriver Bloomberg First Word.
Läs mer om Bloomberg First Word och SEB.
USA-börser: Tillersons avsked sänker humöret inför öppningen
Terminerna för USA-börserna utökade en tidigare liten uppgång efter att tisdagens huvudnummer, KPI-statistiken, visat sig ligga i linje med förhandstipsen.

JUST NU: Hovrätten sänker straffen för pedofilbröder

Två bröder dömdes i december till långa fängelsestraff för hundratals våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn.I dag kom hovrättens dom – männen får sänkta fängelsestraff.
Nordea: Sälj it-konsulten
Nordea Markets sänker sin rekommendation för Tieto till sälj från behåll. Riktkursen sätts till 28:00 euro.
Läs mer om Tieto.
Tyska DZ Bank: Sälj Ericsson
Den tyska banken DZ Bank sänker sin rekommendation för Ericsson till sälj, från tidigare behåll. Det framgår av Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg och Ericsson.
Maria Schottenius: Svenskt Näringsliv sänker forskare som inte levererar rätt resultat
Fri forskning hyllas alltid i festtalen. I verkligheten är alla inte lika intresserade av oberoende. Om resultaten inte blir de förväntade kan man tvingas bort.
SVT-chefens order sänker tittarfavoriten
Resultatet av Melodifestivalen ligger inte bara i svenska folkets händer.Den mäktiga internationella juryn har fått tydliga instruktioner från schlagergeneralen Christer Björkman – något som straffar tittarfavoriten Robert Gustafsson.Det menar experter, samtidigt som SVT:s egen schlagerblogg har gjort en undersökning med journalister och bloggare som dömer ut Rolandz helt och hållet.– Juryn tittar mer på vilka chanser en låt kommer ha i Lissabon än vad som är en bra show i Melodifestivalen, säger experten Olav Viksmo Slettan.Samtidigt riktar experter och artister hård kritik mot juryn.
Storbanken: Fel väg att straffa Trump
Många ekonomer rekommenderar att EU ska slå tillbaka i tulldispyten med USA:s president, men det är troligen en felaktig strategi. I stället borde EU erbjuda Donald Trump att man sänker tarifferna på amerikanska bilar från 10 procent till de 2,5 procent som USA för närvarande tar ut på europeisk bilexport till USA.
Läs mer om Donald Trump, Trump och USA.
Goldman Sachs sänker Swedbanks riktkurs
Goldman Sachs sänker sin rekommendation för Swedbank till neutral från köp. Riktkursen sänks till 229 från 235 kronor. Det skriver Bloomberg First Word.
Rosenblatt sänker Apples flaggskeppstelefon
Rosenblatts analytiker Jun Zhang sänker sina produktionsprognoser avseende Apples flaggskeppstelefon iPhone X, rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om Jun Zhang.
Storbankens val i svensk telekomsektor
Exane BNP Paribas höjer Tele2, men sänker Telia.
Läs mer om Tele2 och Telia.
Kina sänker kapitalkrav för kommersiella banker
Kinas bankreglerande myndighet, CBRC, sänker mängden kapital som kinesiska banker måste sätta av för att täcka dåliga lån, något som väntas förbättra bankernas resultat men som kan leda till ökad finansiell risk.
Kina låter bankerna ta större finansiella risker
Kinas bankreglerande myndighet, CBRC, sänker mängden kapital som kinesiska banker måste sätta av för att täcka dåliga lån, något som väntas förbättra bankernas resultat men som kan leda till ökad finansiell risk. Det rapporterar Wall Street Journal.
Läs mer om Wall Street Journal.
Hot om handelskrig sänker Asienbörser
Tokyobörsen inledde veckan med fallande kurser och Nikkei 225-index sjönk med 0,7 procent, till den lägsta nivån sedan oktober.
Läs mer om Asienbörser och Nikkei.
Analytiker sänker Apple efter svalt Iphone X-intresse
Efterfrågan på Apples senaste toppmobil, Iphone X, visar nu allt fler tecken på att vara en riktig besvikelse. Det skriver Bloomberg News, som har tagit del av en ny JP Morgan-analys i ämnet.
Läs mer om Apple, Iphone X och Iphone X-intresse.
Prat om importtullar sänker Asienbörserna
Tokyobörsen öppnade nedåt efter oro inom stålindustrin och andra exportföretag, i spåren av att USA:s president Donald Trump sagt att han vill införa höga importtullar för stål,
Läs mer om Asienbörserna och Donald Trump.
Vattenfall: Tre initiativ som sänker utsläppen 30 procent
DEBATT. Vattenfall har med olika partner inom industrin startat tre initiativ som kan sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med 30 procent. Samtidigt finns det mycket mer vi kan göra i Sverige och i övriga Europa för att nå klimatmålen, skriver Vattenfalls koncernchef Magnus Hall.
Läs mer om Europa och Sverige.
Dellenmejeriet betalar högt mer än Arla
När Arla sänker sin ersättning till mjölkbönderna strävar relativt nystartade Dellenmejeriet efter att höja sin. Bonden ska få bra betalt, säger delägaren Leif Björklund.
USA-börser: Tullskräck sänker Wall Street
De 28 EU-länderna gav enligt källor på fredagen EU-kommissionen sitt enhälliga stöd för att snabbt införa repressalier mot import från USA. New York-börserna öppnade veckans sista handelsdag nedåt efter oro över ett möjligt globalt handelskrig efter införande av stål- och aluminiumtullar.
Räntor och valutor: Norska kronan stärks på sänkt inflationsmål
Norska räntor stiger och den norska kronan stärks efter beskedet att Norge sänker sitt inflationsmål till 2 från tidigare 2,5 procent.
Läs mer om Norge.
Räntor och Valutor: Trumps besked sänker dollarn
Marknaderna har reagerat generellt negativt på Donald Trumps utspel om tullar, som leder till osäkerhet om vad denna åtgärd kommer att innebära och ökade risker för fler handelskonflikter.
Läs mer om Valutor.