Säpo

Säpo-chefen om hotbilden mot Sverige

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, vilket betyder att ett attentat kan inträffa.På frågan om man på senare tid lyckats stoppa terrorattacker säger Klas Friberg, ny chef för Säkerhetspolisen i Bara politik:– Ja, men det har vi. Vi har en del konkreta exempel.
Läs mer om Bara, Sverige och Säkerhetspolisen.

Säpo utreds efter missfall vid förhör

Säkerhetspolisen, Säpo, kallade den gravida kvinnan till förhör om hennes terrormisstänkte make.Under förhöret pressades hon hårt och började blöda och fick missfall.Trots detta avbröts inte förhöret – nu ska Säpos agerande utredas av JO, skriver nyhetsbyrån Siren.
Läs mer om Siren och Säpo.
Nu kan Säpo och försvaret stoppa upphandlingar
Säkerhetspolisen ville att Transportstyrelsen skulle stoppa outsourcingen av sin IT-drift, men fick inget gehör.Från och med nu har både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten vetorätt vid upphandlingar som omfattar hemliga uppgifter.– Det blir helt klart vem det är som har sista ordet, säger justitieminister Morgan Johansson, S.

Svensk militärteknik till Kina trots EU-embargo

SvD GRANSKAR | Den kinesiska militären kan ha kommit över svensk spetsteknologi via Cybaero, varnar FOI. Säpo har också tidigare flaggat för att svenska bolag kan utnyttjas av Kina. – Teknologi förs över till den användare man anser behöver den, vilket inkluderar militären, säger John Rydqvist, FOI.
Säpo får rätt att stoppa upphandlingar
Från och med den första april har Säkerhetspolisen rätt att stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet. Då införs nya regler för myndigheter när de gör upphandlingar med säkerhetsskyddsavtal.
Läs mer om Säkerhetspolisen.
Säpo får rätt att stoppa upphandlingar
Inrikes. Från och med den första april har Säkerhetspolisen rätt att stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet. Då införs nya regler för statliga myndigheter när de gör upphandlingar med säkerhetsskyddsavtal.
Läs mer om Säkerhetspolisen.
Säpo får rätt att stoppa upphandlingar
Från och med den första april har Säkerhetspolisen rätt att stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet.
Läs mer om Säkerhetspolisen.
Säpo får rätt att stoppa upphandlingar
Från och med den första april har Säkerhetspolisen rätt att stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet. Då införs nya regler för statliga myndigheter när de gör upphandlingar med säkerhetsskyddsavtal.
Läs mer om Säkerhetspolisen.
Polisers skyddade identiteter röjdes
Vid Transportstyrelsens it-skandal fick hundratals anställda vid polismyndigheten och Säpo fick sina kvalificerat skyddade identiteter röjda, erfar SvD.
Läs mer om SvD och Säpo.
Hundratals poliser fick skyddade identiteter röjda
Hundratals anställda vid Polismyndigheten och Säpo fick sina kvalificerat skyddade identiteter röjda i samband med it-skandalen, erfar SvD. – Antalet är mångdubbelt högre inom polisens öppna och slutna verksamheter än på den militära underrättelsesidan, säger en välplacerad källa.
Läs mer om Polismyndigheten, SvD och Säpo.
Uppgift: IT-skandalen röjde 30 agenter
När IBM tog över Transportstyrelsens IT-drift röjdes skyddade identiteter på 30 agenter vid den militära underrättelsetjänsten KSI, Kontoret för särskild inhämtning, skriver Svenska Dagbladet.– Framför allt är det Säpo som har misskött sig, säger SvD:s uppgiftslämnare.
Läs mer om KSI, Kontoret, Svenska Dagbladet och Säpo.
Terrordömd imam slipper inte övervakning
Enligt Säpo har den terroristdömde imamen fortfarande kontakt med personer med terrorkopplingar. Hovrätten slår nu fast att han måste anmäla sig hos polisen fem dagar i veckan – trots han inte fått se bevisen mot honom.
Säpo: Extremister vill rekrytera skolelever under valåret
Under valåret blir de extremistiska grupperna allt mer aktiva. Enligt Säkerhetspolisen är skolan och eleverna ett viktigt mål för deras propaganda. – Skolungdomar är fortfarande påverkbara och går att leda in på rätt väg, säger Ahn-Za Hagström på Säpo.
Läs mer om Ahn-Za Hagström och Säpo.
Hans IS-insamling låg kvar på Facebook i två år
Ahmad Qadan, 35, samlade in pengar till vapen åt Islamiska staten på Facebook.Hans terrormeddelanden låg kvar helt öppet i nästan två år utan att Facebook reagerade.Då upptäcktes de av Säpo. Nu avtjänar han ett sex månader långt fängelsestraff för uppmaning till terroristbrott.– Ibland händer det att vi gör ett misstag. När det händer rättar vi till det så snart vi blir medvetna om det, skriver Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster i ett mejl.
Säpo granskade MP-tjänsteman – hittade inget allvarligt
En MP-tjänsteman bedömdes vara en säkerhetsrisk och stängdes av från sitt riksdagsjobb.Nu rapporterar Aftonbladet att Säpo, som kartlagt tjänstemannen, inte har hittat något graverade.– Det fanns absolut inga signaler om att det här var en person som jobbade med olovlig underrättelseverksamhet, säger en källa till tidningen.
Läs mer om Aftonbladet, MP-tjänsteman och Säpo.
Serie Gråzon: Ett både spännande och engagerande terrordrama Allt är inte endast svart eller vitt, detta är något just svenska thrillerserien "Gråzon" fakt
I pilotavsnittet får vi ganska omedelbart stifta bekantskap med Säpo-agenten Eva Forsberg, gestaltad av en riktigt grym Tova Magnusson. Hon befinner sig vid en hamn i Göteborg där hon söker igenom en suspekt lastbil. Fyndet?
Socialarbetaren Bettan – en enmansstyrka mot extremism
Om man kunde klona socialarbetaren Bettan Byvald, så skulle risken för terrordåd i Sverige minska. Det anser både terrorforskare och hennes medarbetare i Angered i Göteborg. Orädda Bettan talar med IS-återvändare och med Säpo. Hon träffar somaliska mammor som tror att socialtjänsten ska ta deras barn – och vinner deras förtroende.
Nya uppgifter: Tog inte Säpo-varningar på allvar
Varken Transportstyrelsen eller regeringen förstod allvaret i Säpos varningar för en it-läcka.Enligt dokument från KU-förhör som Dagens Nyheter tagit del av visar det sig nu att Säpos varningar var tydligare än tidigare framkommit.
Läs mer om KU-förhör och Säpo-varningar.
Säpos varningar togs inte på allvar
Säkerhetspolisens varningar för it-skandalen på Transportstyrelsen var tydligare än vad som hittills framkommit. Men varken regeringen eller Transportstyrelsens ledning förstod faran, visar två tidigare okända dokument som DN tagit del av. – Man verkade inte ta det hela på allvar, sa Säpo-chefen Anders Thornberg i ett KU-förhör som hittills varit hemligt för allmänheten.
Bali utreds internt av Moderaterna
Moderaterna har inlett en internutredning om Hanif Balis agerande efter misstankar om att främmande makt avlyssnat mejl.– Oavsett vad utredningen ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, säger Tobas Billström till DN och berättar att de kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning som informerat Säpo.
Läs mer om Hanif Bali, Moderaterna och Säpo.