Säpo

Klart: Säpo och Försvaret får sista ordet om statlig outsourcing

Efter outsourcingskandalen på Transportstyrelsen ger regeringen nu Försvarsmakten och Säpo mandat att stoppa myndigheter från att lägga ut verksamhet om säkerhetsåtgärderna inte är tillgängliga.

Klart: Säpo och Försvaret får sista ordet om statlig outsourcing

Efter outsourcingskandalen på Transportstyrelsen ger regeringen nu Försvarsmakten och Säpo mandat att stoppa myndigheter från att lägga ut verksamhet om säkerhetsåtgärderna inte är tillgängliga.
Morgan Johansson håller tal om terrorhotet
Ett tiotal personer med kopplingar till IS återvände förra året till Sverige från terrorrörelsens områden, enligt Säpo. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson håller tal på Folk och försvar i Sälen, som avslutas på tisdagen.

Så gör vi det svårare att leva som extremist i Sverige

DN Debatt 16/1. Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå och enligt Säpo har antalet individer inom de våldsbejakande extremistiska miljöerna ökat till cirka 3 000. Efter attentatet på Drottninggatan ingicks en överenskommelse om åtgärder, men det räcker inte, skriver Tomas Tob (M) och föreslår bland annat att det ska bli möjligt att återkalla medborgarskap.
Läs mer om Drottninggatan, Sverige och Säpo.
Säpo om hotnivån: Fortsatt förhöjt hot så långt vi vet
Säkerhetspolisen ser en fortsatt förhöjd hotbild mot Sverige när det gäller terror i år.– Vi tror inte att det är många som är beredda att begå ett terrorattentat men det finns ett fåtal individer i vårt land som har både avsikt och förmåga att begå ett terrorattentat, säger Säpochefen Anders Thornberg i Expressen TV:s Bara politik.
Läs mer om Sverige.
Kungen och Silvia laddar för valår på Säpo och SVT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer – förstås – inte att rösta i valet i höst.Men de vill ändå hänga med, och har under januari bokat in besök på alltifrån Säpo till SVT för att orientera sig i hur Sverige rustar för val.–Kungen och drottningen vill bilda sig en uppfattning kring vilka utmaningar Sverige står inför, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Fler asylsökande rapporteras till Säpo
Läs mer om Säpo.
Fler asylsökande rapporteras till Säpo
Migrationsverket skickade fler fall av misstänkta säkerhetshot bland asylsökande till den svenska säkerhetspolisen Säpo under 2017 jämfört med året innan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Säpo.
Massip Farid Ikken anföll polis i Paris – Säpo har gjort beslag i Sverige
Sverigekopplade Massip Farid Ikken misstänks ha överfallit en polis med hammare i Paris.Nu har Säpo gjort beslag som ska hjälpa fransk polis i utredningen mot den terrormisstänkte mannen.Ikken bodde länge i Sverige där han utbildade sig till journalist och gifte sig med en svensk kvinna.
Läs mer om Paris.Nu, Sverige och Säpo.
De vill ge Säpo större befogenheter
Säpos möjligheter att formellt ha kunnat stoppa it-skandalen på Transportstyrelsen har varit små – men nya befogenheter för Säpo kan förändra läget. – Det blev närmast applåder från försvarsutskottet, säger Allan Widman (L) till DN.
Säpo tiger om gripna svenskarna: Operativa skäl
Under julhelgen greps tre terrormisstänkta män med kopplingar till Sverige i London, Köpenhamn och Rotterdam. Säpo är förtegen om sin eventuella inblandning i aktionerna. – Under jul och nyår råder stor aktivitet i de jihadistiska nätverken, säger Hans Brun är terrorexpert på Försvarshögskolan.
Säpo stoppade inte it-skandalen trots larmsamtal från Trafikverket
It-skandalen på Transportstyrelsen kunde ha stoppats redan sommaren 2015. Då slog personal på en annan myndighet, Trafikverket, larm till Säkerhetspolisen. Det skedde när serbiska datatekniker som inte säkerhetskontrollerats släpptes in i skyddade lokaler och började ställa frågor om försvarets och polisens register.
Frågorna som Säpo inte svarar på om it-skandalen
DN:s nya avslöjande om hur personal på Trafikverket slog larm om säkerhetsriskerna när Transportstyrelsens it-drift lades över på IBM väcker nya frågor om Säkerhetspolisens agerande. Men Säpo vägrar att svara.
Läs mer om IBM, Säpo och Trafikverket.
Tre med kopplingar till Sverige gripna på kort tid
Tre män med Sverigekopplingar har gripits mellan 20 och 24 december – alla misstänks för förberedelse till terrorbrott.– Säpo har väldigt bra bilaterala kontakter och det är väldigt mycket fokus på de säkerhetsproblem vi ser, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Läs mer om Sverige och Sverigekopplingar.
Inger, 73, löste den 45 år gamla gåtan
Sen en skattletare hittat en gammal guldring på en badplats i Lekeryd för tre år sedan har nyfikna människor i Jönköpings kommun undrat vem den tillhör.Men nu är mysteriet löst.Hjälten heter Inger Fredriksson, och nu kan ringen återvända till sin ursprungliga ägare – efter 45 år på vift.– Det är inte för inte som mina söner kallar mig för Säpo, säger hon.
Läs mer om Inger Fredriksson, Lekeryd och Säpo.
Storspionen om hur han sålde ut Sverige
Han var officer och gentleman – och storspion. Överste Stig Wennerström sålde ut det svenska försvaret till Sovjet – och gav i praktiken ryssarna öppet mål om det kalla kriget hade utvecklats till en het, väpnad konflikt. Nu kan vi höra landsförrädaren själv berätta om sitt svek på knastriga förhörsband, som Säpo släppt fria, i en ny TV4/C More-dokumentär.
Läs mer om Sovjet, Sverige och Säpo.
Polisen ökar bevakningen – Säpo kopplas in centralt
Efter Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg – nu skärper svenska polisen bevakningen av specifika grupper och objekt.Säpo har kopplats in i en central del.– Vi följer noga utvecklingen i Mellanöstern och i Sverige för att kunna utföra vårt uppdrag att bekämpa brott, säger Stefan Hector, chef på NOA, till Expressen
Misstänkta män fångade på film vid synagogan
De misstänkta bakom brandattacken på synagogan i Göteborg fångades på film. Säpo bistår polisen i utredningen samtidigt som säkerheten höjs kring flera judiska församlingen. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige, säger M-ledaren Ulf Kristersson.
Säpo: Har vidtagit åtgärder under natten
Säkerhetspolisen har kopplats in efter lördagens brandattentat mot synagogan i Göteborg. – Vi har ett nära samarbete med polisen, säger Karl Melin, presschef på Säpo.
Läs mer om Göteborg, Karl Melin och Säpo.
JUST NU: En gripen i gryningsräd – Säpo utreder
En person har anhållits i Göteborg misstänkt för grovt olaga intrång.Gripandet skedde tidigt under tisdagsmorgonen och Säkerhetspolisen, Säpo, håller i utredningen.–Jag kan bekräfta att vi har ett ärende som berör vårt område, säger Säpos presschef Karl Melin.I övrigt är det locket på.
Extremvänsterns nya terror – kommer öka
Hotbilden mot morgondagens EU-toppmötet i Göteborg har fått polisen att samla den största insatsen någonsin.Men hotet kommer inte från de vänsterextrema rörelser som 2001 slog stadens inre i spillror.Expressen kan nu visa hur extremvänstern ändrat taktik efter år av splittring och interna motsättningar.Från stora offentliga manifestationer till nattliga attacker med sprayburk och molovcocktails mot enskilda motståndare.- Det finns långa kedjor av aktioner och hämndaktioner, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.
Extremvänsterns terror – kommer öka
Hotbilden mot morgondagens EU-toppmötet i Göteborg har fått polisen att samla den största insatsen någonsin. Men hotet kommer inte från de vänsterextrema rörelser som 2001 slog stadens inre i spillror. Expressen kan nu visa hur extremvänstern ändrat taktik efter år av splittring och interna motsättningar. Från stora offentliga manifestationer till nattliga attacker med sprayburk och molovcocktails mot enskilda motståndare. - Det finns långa kedjor av aktioner och hämndaktioner, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.
Landstinget: Känslig patientdata bör få högsta skyddsklass
I och med Stockholms läns landstings planerade jätteupphandling av en it-plattform har säkerhetsfrågorna plötsligt hamnat högt på dagordningen. Landstinget har vänt sig till Säpo med frågan om den nya plattformen kan få högsta säkerhetsnivå.
Läs mer om Säpo.