Säpo

Terrorlagen: Tre tagna till Säpo-förvar på sju år

Totalt 120 personer har enligt Säpo utgjort säkerhetsrisker bland Migrationsverkets ärenden mellan åren 2013 och 2016. Men i bara tre fall har Säpo använt möjligheten att ta personer i förvar, visar SvD:s granskning. – Sparsamt, om man uttrycker det milt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Läs mer om Säpo och Säpo-förvar.

I dag faller domen för misstänkt terrorbrott

Den 30-årige syriske mannen misstänkts ha tänt eld på lokal som används som shiamuslimsk bönelokal förra året.På fredagen faller domen mot den terrormisstänkta mannen.Efter rättegången i tingsrätten försattes mannen på fri fot – men omhändertogs av Säpo.
Läs mer om Säpo.
Säpo måste lägga korten på bordet om Akilov
Säkerhetspolisen meddelade på torsdagen att man vill utvisa en terrormisstänkt, men friad, 30-åring i Malmö med motiveringen att personen utgör en säkerhetsrisk. I Akilovärendet tiger samma Säpo om vad man visste om den misstänkte gärningsmannen innan terrordådet på Drottninggatan. Så kan det inte fortsätta.
Läs mer om Akilov, Drottninggatan, Malmö och Säpo.
GW säker: Säpo fick tips om Akilov – före dådet
Säpo hade underrättelseuppgifter om terrormisstänkte Rakhmat Akilov, men de lades åt sidan. Uzbekiska myndigheter hävdar att de skickat vidare information om IS-koppling och till och med efterlyst Akilov internationellt. Leif GW Persson säger sig ha fått liknande information - och tror på den: – Mina sagesmän hävdar bestämt att ryska säkerhetstjänsten kontaktade den svenska år 2015 och då ville ha Akilov utlämnad till Ryssland för misstänkt samröre med islamistiska terrorister, säger polisprofessorn. Expressen har kartlagt säkerhetstjänsternas påstådda spår efter
Säpo vill utvisa man friad från terrorbrott
Säpo vill att den 30-årige man som stod åtalad för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö – men friades av tingsrätten – ska utvisas.
Läs mer om Malmö.
Säpo vill utvisa man friad från terrorbrott
Säpo vill att den 30-årige man som stod åtalad för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö – men friades av tingsrätten – ska utvisas.
Läs mer om Malmö.
Migrationsverkets anmälningar till Säpo har ökat kraftigt
Migrationsverket kontaktade Säpo i genomsnitt två gånger per dag under 2016 i ärenden gällande uppehållstillstånd. En av de som utreddes av Säpo var den nu misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov. Nu kräver Migrationsverket kraftfullare regelverk för att återkalla uppehållstillstånd av skäl som rör rikets säkerhet – och antalet anmälningar till Säpo har ökat. – Det finns skäl till att vi kontaktar Säkerhetspolisen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
Tuffa kritiken mot polisen efter terrorn
Polisen och Säpo har hyllats för sitt agerande i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Samtidigt har de mötts av kritik på flera punkter – bland annat för att myndigheten misslyckades med att hitta Rakhmat Akilov och verkställa utvisningen av honom. – Det är alldeles för lätt att komma undan. Där måste vi verkligen tänka igenom hur man ska komma till rätta med det, säger Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan.
MP-krav: Använd fotboja i kamp mot terrorn
Mer pengar till Säpo, fotbojor på vissa människor som fått avvisningsbeslut och avskaffad sekretess mellan myndigheter. Det kräver Miljöpartiet inför samtalen om terrorbekämpning som drar igång nästa vecka.
Läs mer om Miljöpartiet och Säpo.
Polislarm: Svårt när vi ska kartlägga jihadister
Säpo delar allt mer information om eventuella säkerhetshot till polisregionerna i landet. Men den lokala polisen har svårt att hinna med att följa upp Säpos varningsflaggor. – Det är samma polis ute landet som jobbar med narkotikabrott och cykelstölder som också ska jobba i jihadistnätverk. Det är en utmaning, säger polisen Christoffer Bohman.
Läs mer om Christoffer Bohman.
Hot mot rikets säkerhet – kan inte utvisas
Säpo avrådde Migrationsverket från att bevilja uppehållstillstånd i cirka hundra ärenden de senaste tre åren. I de allra flesta fall nekades dessa individer skydd i Sverige. I dag kan ingen myndighet berätta hur många av dem som är kvar i landet.
Läs mer om Migrationsverket och Sverige.
Rätt att överväga fotboja och förvar
Den 39-årige uzbeken, Rakhmat Akilov, som körde lastbilen och mördade fyra människor i fredags eftermiddag, har sökt asyl i Sverige men fick avslag förra sommaren. Sedan dess har han hållit sig undan, och i februari utfärdades en efterlysning. Många frågar sig varför Akilov inte har utvisats – särskilt som Säpo hade fått in uppgifter om att han sympatiserade med terrorsekten Islamiska staten (IS). Det gör mig frustrerad. Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration, sade statsminister Stefan Löfven till Expressen (9/4). I sak är det förstås l
Säpo varnar åter för möjlig hämnd
Säpochefen går åter igen ut och varnar för att det kan bli hämndaktioner för lastbilsattacken i Stockholm. I vit makt-miljön finns det vrede och frustration efter dådet, enligt tidningen Expos chefredaktör.
Läs mer om Stockholm.
Kräver fler poliskontroller: Kan inte ha det som nu
Moderaterna kommer att kalla polischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg till justitieutskottet för att reda ut hur den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kunde befinna sig i landet trots utvisningsbeslut. Det säger M-ledaren Anna Kinberg Batra, som nu vill se fler utvisningar av personer som håller sig gömda.
Anna Kinberg Batra kräver svar av polisen
M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver nu att rikspolischefen Dan Eliasson och Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet för att svara på frågor efter fredagens misstänkta terrordåd. – Hur kunde det komma sig att den 39-åring som anhölls i fredags kunde vara i Sverige när han inte fick när han var känd av Säpo sen tidigare?
Läs mer om Dan Eliasson, Sverige och Säpo.
Säpo kände till Akilov förra året – utredde honom inte
Säpo fick in uppgifter om Rakhmat Akilov, 39, redan förra året – men det fanns ingen substans i spåren och någon utredning inleddes aldrig. När polisen i februari efterlyste Akilov i ett annat ärende kontaktades de inte av Säpo. – Hur vi ser på en enskild person och uppgift på det sättet är svårt att uttala sig om, säger Simon Bynert på Säpo.
Norska Säpo: Vi kommer utreda kopplingar till Sverige
Norska säkerhetspolisen PST säger till SvD att man med stor sannolikhet kommer att undersöka om den 17-åring som bar på en sprängladdning i Oslo i helgen kan ha kopplingar till den 39-årige uzbek som är misstänkt för lastbilsdådet i Stockholm.
Läs mer om Oslo, PST, Stockholm, SvD och Sverige.
GW efter attacken: Visa lite realistisk handlingskraft
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan efterlystes av polis i februari i år. Han nekades uppehållstillstånd i Sverige och hade fyra veckor på sig att lämna landet frivilligt – då försvann han. Då kände Säpo redan till Rakhmat Akilovs kopplingar till terrorgruppen IS. – Visa lite realistisk handlingskraft, säger polisprofessor Leif GW Persson.
39-åringen skulle utvisas: Hanteringen behöver granskas
Den 39-årige mannen från Uzbekistan som misstänks för terrordådet i Stockholm var efterlyst och skulle utvisas. Tidigare hade han fastnat i Säpos underrättelseregister. Men Stockholmspolisen, som skulle utföra utvisningen, fick inga uppgifter om att mannen var aktuell hos Säpo.
Läs mer om Stockholm, Säpo och Uzbekistan.
Bomb hittad i Oslo –17-årig ryss gripen
Oslopolisen bekräftar att man under lördagskvällen funnit en bomb på Grönland i Oslo. En 17-åring greps i natt i Oslo, enligt norska Säpo. Den norska polisen uppgraderar hotnivån i landet till sannolik.
Läs mer om Grönland, Oslo och Säpo.
Polisen övade på terrordåd dagarna före attacken
Under onsdag och torsdag övade polisen tillsammans med försvaret och Säpo på att hantera ett allvarligt terrorattentat. Dagen efter dödades fyra och 15 skadades i ett terrorattentat. Polisens Jonas Hysing är övertygad om att övningen påverkade polisens insats.
Läs mer om Säpo.