Säpo

Radikala IS-anhängare kan återvända

Efter Säpo-chefens varning för tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.Nu väntas fler IS-anhängare återvända under offensiven i Syrien och Irak.–Vi tittar löpande hur det skulle kunna påverka svenska förhållanden, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.

Extremismen ökar i Sverige

Extremistmiljöerna ökar i Sverige och Säpo för in rapporter om hot nära 6000 gånger i månaden. Hoten kommer både från den radikala, våldsbejakande islamismen men också från extrem högern.
Läs mer om Sverige och Säpo.
Skräcksiffran: Tusentals radikala islamister i Sverige
Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.Ökningen de senaste åren har varit explosionsartad.–Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i en TT-intervju.
Säpo: Tusentals radikala islamister i Sverige
Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen de senaste åren har varit explosionsartad. – Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i en TT-intervju.
Läs mer om Sverige och TT-intervju.

Säpo: Tusentals radikala islamister i Sverige

Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen de senaste åren har varit explosionsartad.
Läs mer om Sverige.
Hotet som oroar: Jihadist-kvinnor som kommer hem
De svenska jihadistkvinnorna som ansluter sig till IS ökar.En av de som anslöt sig var svenska Lisa, 25.Säpo oroar sig nu för utvecklingen, skriver SvD.– Att ta över en lastbil och köra in i en folkmassa i IS namn kan en terrorist göra, oavsett kön, säger statsvetaren Jessica Katz, till tidningen.
Läs mer om Jessica Katz, Lisa och SvD.
Krigsfruar och jihadbrudar – ett underskattat hot
Antalet svenska jihadist-kvinnor har ökat kraftigt. En fjärdedel av IS-resenärerna från Sverige är nu kvinnor och i Syrien utgör de 40 procent – en oroande ökning enligt Säpo.
Läs mer om IS-resenärerna, Sverige, Syrien och Säpo.
Här möter Säpo den misstänkte återvändaren
Arlanda. Han släntrar ut i ankomsthallen med en vit plastpåse som enda bagage. Efter att ha suttit häktad i Turkiet för terrormisstankar har den 25-årige mannen deporterats tillbaka till Sverige. Nu är han en av drygt hundra återvändare som Säkerhetspolisen försöker följa.
Flickan från Umeå ska ha anslutit sig till IS
Flickan från Umeå som anmälts försvunnen av sin mamma misstänks ha anslutit sig till Islamiska staten.Redan innan försvinnandet misstänkte Säpo att flickan radikaliserats.
Läs mer om Islamiska, Säpo och Umeå.
Efter lastbilskraschen på Södermalm i Stockholm – Säpo följer utvecklingen
En stor polisinsats pågick i centrala Stockholm.Polisen utreder det misstänkt försök till mord och Säpo följer utvecklingen.– Eftersom den kraschat in i bilar och inte i människor tyder det inte på terror, säger Magnus Ranstorp terroristforskare vid Försvarshögskolan.
Självklart utreda Säpo – uppgifter om Akilov skrevs av
Två månader efter terrordådet på Drottninggatan har S-MP-regeringen nu enats med allianspartierna om nya åtgärder i kampen mot terrorismen. Dessutom ska Säpos agerande före lastbilsattacken utredas. Flera av förslagen är självklara, men senkomna, och borde ha genomförts redan utan ett färskt terrordåd i minnet.
Läs mer om Akilov, Drottninggatan och Säpo.
Hög säkerhet och fler poliser vid nationaldagsfirandet
Hög säkerhet i Stockholm och runt kungafamiljen väntas under nationaldagsfirandet.Fler poliser med tunga vapen kommer att finnas på gatorna och Säpo klassar firandet som ett högprioriterat event.– Vi följer utveckling i omvärlden och har med situationen i Europa som en viktig aspekt där vi ökat vår medvetenhet om tänkbara scenarion, vilket kan innebära att vi vidtar åtgärder, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen.
Tiden rinner ut för nya åtgärder mot terrorism
Informationsdelning från Säpo till kommuner och socialtjänst är en huvudpunkt för att komma åt våldsbejakande extremism. Det menar Liberalernas representant i terrorsamtalen med regeringen, Roger Haddad. Men det är högst oklart om nya skarpa förslag kan klubbas i riksdagen före sommaren.
Läs mer om Roger Haddad och Säpo.
Säpo: Svårt att stoppa terrorister
Efter terrorattacken i London har frågan väckts på nytt: går det att stoppa terroristerna? Svenska Säkerhetspolisen uppger att de arbetar dag och natt med att avvärja hot. – Men attentat där man använder sig av bilar och knivar är otroligt svåra att stoppa, säger Säpo presschef Nina Odermalm Schei till SvD.
Läs mer om London, Nina Odermalm Schei, SvD och Säpo.
Säpo: Ingen svensk nivåhöjning
Svenska säkerhets- och underrättelseorgan har ett utbyte av information med brittiska kollegor om terrordådet i London, enligt Säpochefen Anders Thornberg.
Läs mer om London.
Domstol lämnade ut känslig information om informatör
En domstol i Mellansverige lämnade ut information om den påstådde Säpo-informatörens hemadress, detta trots att personen har skyddad identitet hos Skatteverket. – Det är så fel det kan bli, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare hos Skatteverket.
IS-anhängare i Malmö kräver skadestånd
I fredags släpptes IS-anhängaren Moyed al-Zoebi ur Malmöhäktet, där han suttit inspärrad sedan i december. Migrationsverket vill utvisa mannen, något som inte är genomförbart enligt Säpo. Nu kräver 30-åringen skadestånd på 150.000 kronor.
Uppgifter: Säpo spanar mot misstänkt terrorcell i Sverige
Minst två personer i Sverige pekas i hemlighet ut som kopplade till planeringen av ett terrordåd, uppger DN. Tidningen skriver att Säkerhetspolisen just nu bedriver spaning mot en misstänkt terrorcell. Säpo själva vill inte kommentera tidningens uppgifter.
Läs mer om Sverige och Säkerhetspolisen.
Säpo spanar på terrorcell i Sverige
Säpo spanar just nu mot en terrorcell i Sverige.Enligt Dagens Nyheter ska två personer vara misstänkta för att planera ett terrordåd i Sverige
Läs mer om Sverige och Sverige.Enligt.
Misstänkt terrorcell i Sverige
Säkerhetspolisen bedriver just nu spaning mot en misstänkt terrorcell i Sverige. DN kan avslöja att minst två personer i hemlighet pekas ut som kopplade till planeringen av ett terrordåd. Säpo vill inte kommentera uppgifterna.
Läs mer om Sverige.
Säpo minskade övervakningen i fjol
Säkerhetspolisen minskade sin användning av hemliga tvångsmedel i fjol, enligt siffror som Sveriges Radios Ekot tagit del av.
IS-anhängare hänger ut möjlig Säpospion
En man med skyddad identitet hängs ut som Säpo-informatör på en nyhetsblogg av en svensk IS-anhängare i Syrien, skriver Svenska Dagbladet.– När man rekryterar informatörer så finns en riskfaktor som inte går att eliminera, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till tidningen.