Säpo

SVT-programledaren stoppas – av Säpo

SVT-programledaren Lennart Persson vill veta om det finns sekretessbelagda dokument om honom hos Säkerhetspolisen efter sin tid som ung journalist i Göteborg.Men nu stoppas Persson av Säpo och får avslag - därför tar han ärendet vidare till kammarrätten.– Det var en obegriplig motivering, säger Lennart Persson.

SVT-programledaren stoppas – av Säpo

SVT-programledaren Lennart Persson vill veta om det finns sekretessbelagda dokument om honom hos Säkerhetspolisen efter sin tid som ung journalist i Göteborg. Men nu stoppas Persson av Säpo och får avslag - därför tar han ärendet vidare till kammarrätten. – Det var en obegriplig motivering, säger Lennart Persson.
Rykten: Mossad ligger bakom dödsskjutning
Det palestinska Fatah-partiet anklagar i arabiska medier den israeliska säkerhetstjänsten för att ligga bakom dödsskjutningen på en ung man i Limmared.Polisen avfärdar uppgifterna som rykten, men säger samtidigt att Säpo har informerats om ärendet.– Det har vi dementerat. Vi ser inte några kopplingar i nuläget till något sådant, säger Lena Matthjis, polisområdeschef i Älvsborg.Polisen jobbar i stället utifrån att mordet kan vara en del av en kriminell uppgörelse med grund i knarkaffärer.
Regeringen om Fortifikationsverket: Det görs en grundlig genomgång
Ritningar över Försvarsmaktens byggnader hanterades av ett kinesiskt företag när Fortifikationsverket lejde bort digitaliseringen av handlingar.Men regeringen informerades inte, enligt myndigheten. Och Säpo vill inte svara på om de kände till Kina-kopplingen.Nu har finansdepartementets tjänstemän inlett en genomgång och finansmarknadsminister Per Bolund, MP, vill inte uttala sig innan den är färdig.– Upphandlingen skedde under den förra regeringen, då Stefan Attefall var ansvarig minister för Fortifikationsverket, säger hans pressekreterare Anna Söderström.

Viktig fråga hur mycket man involverat statsministern

Vad som hände i regeringen när Säpo började utreda Transportstyrelsens it-hantering blir en knäckfråga i KU:s utredning, enligt statsvetaren Marja Lemne. – KU ska bena ut vem som vetat vad när och vem som informerat vem, säger Lemne.
Läs mer om Lemne, Marja Lemne och Säpo.
Migrationsverket: Vi har ett bra samarbete med Säpo
Att bistå Säkerhetspolisen för att förhindra terroristbrott är synnerligen viktigt för oss och tas på allra största allvar. Under senare år har vi också kommit en bra bit på vägen, skriver Oskar Ekblad, Migrationsverket, i en replik.
Polischef använde privat mejl i tjänsten
Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson, har använt sin privata Hotmail-adress för att skicka känsliga uppgifter i tjänsten. Däribland har ett av mejlen innehållit ämnesraden Råd Noa Säpo, skriver Svenska Dagbladet.
Polischef använder privat e-post för känsliga uppgifter
Uppgifter om polisens underrättelsearbete har skickats från en högt uppsatt polischef till hans egen privata e-post, kan SvD avslöja. Även mejl med ekonomiunderlag, polisens satsning på särskilt prioriterade områden och ett mejl med ämnesraden Råd Noa Säpo har skickats från och till den privata e-postadressen.
Läs mer om Råd Noa Säpo och SvD.
Säpo behöver få mer insyn i asylutredningar
Rakmat Akilov som låg bakom dådet på Drottninggatan var okänd för Säpo. Och trots att asylsökande uppger att de har deltagit i islamistisk verksamhet får de mycket sällan frågor om detta. Det skriver juristen Madeleine Käärik som var Akilovs ombud.
Linde: Vilka jag talade med kommer jag inte att säga
EU- och handelsminister Ann Linde säger till TT att hon fick information i september 2015 av Säpo.
Läs mer om Ann Linde och Säpo.
Uppgifter: Svenska IS-medlemmar gripna i Syrien
Misstänkta IS-medlemmar från Sverige har tillfångatagits i norra Syrien, rapporterar SR Ekot. Säpo kan inte bekräfta uppgifterna, men en person med insyn säger att det stämmer.
Läs mer om Sverige och Syrien.
Ewa Stenberg: Skandalen är långt ifrån över
Analys. It-säkerhetsskandalen är inte över. Vi vet fortfarande inte vad som hände när Transportstyrelsen riskerade något av det hemligaste Sverige har. Varför stoppades aldrig outsourcingen när Säpo slog larm hösten 2015? Varför ströks uppdraget om it-säkerhet ur myndighetens regleringsbrev för 2016?
Läs mer om Sverige, Säpo och Transportstyrelsen.
Ågren varnades av Säpo – svarade efter två månader
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren fattade beslut om avsteg från lagen: Utländsk personal som inte säkerhetsprövats kunde ta del av hemlig information.När Säpo skickade en varning i ett skarpt formulerat brev kom det som en överraskning, säger Ågren i förhör.Trots att hon inte förstod vad problemet var dröjde hon drygt två månader med att träffa Säpo.
Läs mer om Maria Ågren, Säpo och Ågren.
Fler har slarvat med säkerhetsanalysen
Nu har frågan kring Transportstyrelsens outsourcing nått nivån politisk pajkastning med krav på ministeravgångar med mera. Men grundproblemet är inte nytt eller något som uppstått under nuvarande regering – det har funnits där oavsett regering, skriver Bengt Angerfelt, tidigare anställd vid Säpo.
Läs mer om Bengt Angerfelt och Säpo.
Avsteg från lagen är rutin hos Transportstyrelsen
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren undertecknade flera beslut om att göra avsteg från gällande lagstiftning. Det var en del i en rutin som man kunde ta till när det behövdes vid Transportstyrelsen, har hon berättat för Säpo. Förre generaldirektören Staffan Widlert har berättat att det gjordes direkt otillåtna upphandlingar vid Transportstyrelsen.
Maria Ågren i förhör: Trodde man fick göra så
Maria Ågren gjorde en lysande ämbetsmannakarriär – som nu gått i kras.Hon var rekordung första kvinna på en rad generaldirektörsposter innan hon blev högsta chef på Transportstyrelsen, den befattning som blev hennes fall.Jag trodde man fick göra så och jag gjorde så gott jag kunde är hennes argument i polisförhören, en försvarslinje som varken övertygar Säpo eller regeringen.
Läs mer om Säpo och Transportstyrelsen.
Ygeman kallad till justitieutskottet
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har kallats till ett extra sammanträde vid Justitieutskottet på tisdag klockan 14.30. Orsaken är att försöka bringa klarhet i vad Ygeman visste om säkerhetsläckan vid Transportstyrelsen. – Det är klart att det är ett allvarligt läge där vi nu krävt att inrikesministern behöver medverka, säger Tomas Tob (M), ordförande för utskottet. Även Säpo kommer medverka vid sammanträdet.
Maria Ågren fick höjd lön – samtidigt som hon utreddes
Regeringen höjde Maria Ågrens lön mitt under den pågående polisutredningen.Det framgår av ett regeringsprotokoll som Expressen tagit del av.Inrikesminister Anders Ygeman - som uppger att han kände till den hemliga säpo–utredningen mot Tranportstyrelsens dåvarande generaldirektör - var med och klubbade igenom den nya högre lönen.
Läs mer om Expressen.
Nya generaldirektören: Florerar uppgifter med begränsad sanningshalt
I dag höll försvarsutskottet och trafikutskottet ett extrainsatt sammanträde i riksdagen.Där blev de för första gången informerade av Transporstyrelsen och Säpo om turerna runt härvan med de läckta uppgifterna i it-skandalen.
Läs mer om Säpo och Transporstyrelsen.
Datalagring bryter mot de mänskliga rättigheterna
REPLIK DN DEBATT 17/7. EU-domstolen har upprepade gånger konstaterat att den typ av datalagring Polisen och Säpo vill ha bryter mot de mänskliga rättigheterna.
Läs mer om Polisen och Säpo.
Man greps av Säpo – häktad misstänkt för brott
En 38-årig Nässjöbo har häktats vid Eksjö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Nu är misstankarna prövade av domstol och de delar min uppfattning om de misstänkta gärningarna. Nu fortsätter utredningen där vidare förhör ska hållas och beslag undersökas, skriver chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström i ett pressmeddelande.
Säpo-utredd man häktad för brott
En 38-årig Nässjöbo har häktats vid Eksjö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar.
Läs mer om Eksjö och Nässjöbo.