Säpo

Säpovarningen: Tongivande nazist radikaliserar sitt barn

Säpo har varnat socialtjänst i en sydsvensk kommun om att en framstående nazists barn håller på att radikaliseras. Han har börjat få en stark vilja att bli som sin far, skriver myndigheten i en orosanmälan.
Terrorplaner och hot – Säpo offentliggör inkomna tips
Nu har Säpo, i en skrivelse till regeringen, gjort något ovanligt och offentliggjort flera verkliga exempel på inkomna hot och tips. Bland annat tips om terrorplaner och uppgifter om IS-anhängare i Sverige – som har tillgång till automatvapen.
Läs mer om IS-anhängare, Sverige och Säpo.
Säpos lista avslöjar hoten mot Sverige
De tar emot 200 underrättelser om terrorism varje dag.Nu listar Säpo hoten mot Sverige – där personer försökt få tag på bomber och automatvapen för att döda människor.NN har stridit för IS och bygger nu upp nätverk för att planera attack i Sverige skriver Säpo i en rapport.
Läs mer om Sverige och Säpo.

Försvarsexpert: Det här är otroligt

Frågetecknen kring Gävle hamn borde utredas – både av Säpo och av regeringen, anser Lars Nicander, chef för centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. – Den här frågan går ända till hjärtat av statsapparaten. Han och andra experter DN talat med vill nu inskränka kommunernas frihet kring nationella skyddsvärda intressen.
Läs mer om Försvarshögskolan, Gävle och Säpo.
Hanna Wigh: Jag är rädd hela tiden efter hoten
Intervjun om sextrakasserier inom Sverigedemokraterna har lett till personhot mot avhoppade Hanna Wigh, nu politisk vilde i riksdagen. Efter en attack mot hennes hem är Säpo inkopplade på fallet. Nu riktar hon skarp kritik mot partiledningen som hon menar har bidragit till den hotfulla situationen. – SD-ledningen går ut med väl valda ord, pekar ut riktningen, och sen kör svansen, säger hon till DN.
Myndigheter visste inte att de blivit hackade
Kvällsposten avslöjade i veckan att en datahackare vid ett dataintrång kom åt topphemliga dokument från flera myndigheter.Efteråt fick Noa (polisens underrättelsetjänst) och Säpo uppdraget att informera de berörda myndigheterna om angreppen.Men trots det vet flera av de drabbade myndigheterna och företagen fortfarande inte vad som har drabbat dem.
Läs mer om Noa och Säpo.
Säpo inkopplat efter mord utomlands
Åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål hanterar ett mål i Uppsala tingsrätt om misstänkt mord, skriver Upsala Nya Tidning.
Läs mer om Uppsala och Upsala Nya Tidning.
Försvaret sa nej – sex månader innan Eliassons beslut
Ett halvår innan rikspolischefen bestämde att ett privat företag skulle få åtkomst till lönesystemet Palasso frågade Polismyndigheten Försvarsmakten om man fick använda krypteringar som inte godkänts av myndigheten – och fick ett klart nej till svar. Det avslöjar Sveriges Radios Ekot.IT-säkerhetsexperten Patrik Fältström är kritisk.– Jag hoppas att Säpo verkligen går till botten med det här, säger han.
Vare sig vi eller Säpo visste vad som skulle komma
I samband med att EU:s Brexit-förhandlare Michel Barnier besökte Stockholm fick DN, efter två månaders försök, möjlighet att fråga EU- och handelsminister Ann Linde (S) om vad hon egentligen visste om skandalen på Transportstyrelsen.
SVT-programledaren stoppas – av Säpo
När SVT-programledaren Lennart Persson försökte ta reda på om det finns sekretessbelagda dokument om honom stoppades han av Säkerhetspolisen.Nu får han även avslag av kammarrätten i Stockholm.– I min tidiga karriär jobbade jag på radion i Göteborg, och då ryktades det om att vi var registrerade av Säkerhetspolisen för att de misstänkte att vi var ett vänsterelement, har Lennart Persson tidigare berättat.
Det bor ingen Stephen Paddock i mitt kvarter – eller? Hur vet jag det?
Det bor ingen Stephen Paddock i mitt kvarter.Säkerligen inte.Men hur vet jag? Vet jag? Vet polisen? Vet Säpo?Det är som att vi undviker att diskutera det som allt egentligen handlar om.
Läs mer om Stephen Paddock.
Dataintrång hos flera svenska myndigheter
En ny IT-säkerhetsskandal har drabbat centrala svenska myndigheter.Kvällsposten kan i dag avslöja att företag som anlitas av polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd MSB har drabbats av ett avancerat dataintrång.Hackare kan ha fått tillgång till säkerhetsklassad information och försvarshemligheter.– Vi har pratat med företagen om det har hänt något som berör vår information, bekräftar Tim Georgiou, IT-säkerhetsansvarig på MSB.– Säkerhetspolisen känner till ärendet och har utifrån vårt ansvar gått ut med information till berörda my
Ni måste härifrån – se dokumentären om NMR
VIDEO | SvD och Aftonbladet har i en gemensam granskning kartlagt de svenska nazisterna inom NMR, Nordiska motståndsrörelsen. De vill krossa demokratin, och personer inom NMR är ett hot mot rikets säkerhet, menar Säpo. Här är dokumentären om Nordiska motståndsrörelsen.
Läs mer om Aftonbladet, NMR, Nordiska och Säpo.
Säpo: Antalet farliga nazister ökar i snabb takt
Nazisterna som är ett hot mot rikets säkerhet blir fler för varje år. Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, är nazisternas våld nu så grovt att det ibland kan klassas som terrorism. Ändå saknar både Säpo och Brottsförebyggande rådet, Brå, en exakt bild över hur omfattande och farligt hotet egentligen är.
Läs mer om Brottsförebyggande, Brå och Säpo.
Känslig data kan ha stulits från Post- och telestyrelsen
Säpo utreder ett inbrott mot Post- och telestyrelsen i Stockholm. Under kontorstid stals sju datorer från myndigheten. Det stämmer att vi på Säkerhetspolisen har en förundersökning om misstänkt stöld vid Post- och telestyrelsen, säger Karl Melin, tf presschef på Säpo.
Säpo utreder ny stöld – känslig data kan ha stulits
Gärningsmännen gick rakt in på myndighetens huvudkontor - mitt under kontorstid.Expressen kan avslöja att Säpo utreder ett inbrott mot Post- och telestyrelsen i Stockholm.De sju stulna datorerna kan innehålla känslig information och regeringen följer ärendet.– Jag tycker att det är allvarligt att man så lätt kunde komma åt de här datorerna, säger ansvarige ministern, Peter Eriksson (MP)
Aurora 17 pågår som planerat trots terrorhot
Under förmiddagen blev det känt att Säpo mottagit ett terrorhot mot Stockholm.Samtidigt pågår försvarsmaktsövningen Aurora 17 på flera platser i huvudstaden – och Försvarsmakten har för närvarande inga planer på att förändra sina övningsplaner.– Försvarsmakten följer noga den händelseutveckling som sker nu och i och med detta får vi vara beredda var det här tar vägen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Det här vet vi om terrorhotet mot Stockholm
Säpo har tagit emot ett terrorhot mot Stockholm, uppger källor för Expressen.Det här vet vi – och det här vet vi inte.
Läs mer om Expressen.Det och Stockholm.
Meddelande om terrorhot riktat mot Stockholm
Ett meddelande har spridits om ett terrorhot riktat mot Stockholm. Säkerhetspolisen Säpo känner till meddelandet, uppger pressekreterare Sofia Hellqvist till DN.
Läs mer om Sofia Hellqvist och Stockholm.
Säpo: Terrorhot riktat mot Stockholm
Ett meddelande har spridits om ett terrorhot riktat mot Stockholm. Säkerhetspolisen Säpo känner till meddelandet, uppger pressekreterare Sofia Hellqvist till DN.
Läs mer om Sofia Hellqvist och Stockholm.