Södersjukhuset

Våldtäktsmisstänkt fick jobba på akuten – Sös kritiseras

Den läkare som utreddes för en misstänkt våldtäkt placerades i en tjänst där han riskerade att möta patienter som blivit våldtagna. Enda motkravet var att han skulle diskutera med sin chef om vad som var lämpligt i olika situationer. Södersjukhuset vet inte i dag om han behandlat patienter som våldtagits.

Nytt avtal gör att fler smittade stockholmare får hjälp

Venhälsan vid Södersjukhuset har tidigare larmat om krisläge, men får nu ett nytt avtal. Förhoppningen är att avdelningen ska kunna ta emot fler smittade stockholmare. – Vi är jätteglada, säger verksamhetschefen Lena Lindborg.
Läkare fick jobba trots pågående våldtäktsutredning
En läkare på Södersjukhuset i Stockholm utreddes av polis för misstänkt våldtäkt, men fick trots det återgå till sitt jobb. Sjukhuset motiverar beslutet med att polisutredningen inte gick vidare.
Läs mer om Stockholm och Södersjukhuset.
Stora brister i vården efter sexuella övergrepp
Den uppföljande vården för de som utsatts för sexuella övergrepp och sexuellt våld är eftersatt. Det anser flera professorer, läkare och barnmorskor som DN talat med. – Specialistvården för att behandla de konsekvenser som sexuella övergrepp kan ge, till exempel posttraumatiskt stressyndrom, är underutvecklad på de flesta håll, säger Lotti Helström, överläkare vid mottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

Sjukhuschef larmade om risker i vården – tvingas bort

Södersjukhuset i Stockholm brottas med svår personalbrist, stängda vårdplatser och oanvända operationssalar. Men när sjukhusets vd larmade om riskerna för patientsäkerheten fick han lämna sin tjänst. – Förtroendet raseras när man tystar en chef som vågar säga som det är, säger Clara Strömberg, läkare på Södersjukhuset.
Centraliseringen skapar längre vårdköer
Fler sjukhus måste kunna operera till exempel cancer i bukspottkörteln. Så fungerade det tidigare, och då var köerna inte som idag. Det skriver Claes Söderlund, före detta överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm.
Läs mer om Stockholm och Södersjukhuset.
SÖS säger nej till engångs– ärmar – kritiseras nu av DO
Södersjukhuset kräver att medarbetarna jobbar i kortärmade kläder – något som nu kritiseras av diskrimineringsombudsmannen.DO menar att det riskerar att diskriminera de som av religiösa skäl vill skyla sina ärmar.
Cykellopp stoppade ambulans
En ambulans kunde inte köra in till Södersjukhuset i Stockholm på grund av avspärrningar för cykelloppet Velothon. Ambulansen tvingades köra till ett annat sjukhus.
Södersjukhuset får ny vd
Södersjukhusets vd Tomas Movin slutar på sin post, meddelar Stockholms läns landsting. Uppdraget övertas av Mikael Runsiö, som nu är vd för Södertälje sjukhus.
Läs mer om Mikael Runsiö och Södertälje.
Läkare flyr Södersjukhuset: Extremt överkörda
Läkare på Södersjukhuset har sagt upp sig till följd av ett nytt schemaläggningssystem. Enligt facket har det kommit att hota patientsäkerheten, och i korridorerna pratas det om en läkarstrejk. – Vi känner oss extremt överkörda, säger Andreas Fischer, kirurg på Södersjukhuset.
Läs mer om Södersjukhuset.
SvD på Sös: Vi vill ju att allt ska flyta för patienternas skull
Bristen på vårdplatser skapar många flaskhalsar på Södersjukhuset i Stockholm. I akutmottagningens korridor ligger patienter i dubbla rader i väntan på att rullas ut till rätt avdelning. – Arbetsmiljön är ett av skälen till uppsägning, säger sjuksköterskan Charlotta Dickman.
Läkare livrädd – bristen på vårdplatser växer
Sedan i slutet av 1990-talet har svensk sjukvård blivit av med nära 10 000 vårdplatser. Och bantningen sker i allt snabbare takt trots upprepade protester från en enad yrkeskår. – Det handlar inte om någon naturkatastrof – utan om en fullständig ignorans, säger Märit Halmin, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm.
Det stora vita sjukhusslottet byggs ut och moderniseras för 3,4 miljarder
Gustav V invigde det toppmoderna Södersjukhuset för snart 75 år sedan och han och kronprinsessan Louise gick runt och hälsade på de nöjda patienterna som bara behövde ligga fyra i varje sal (bild från DN 4 april 1944) och de inspekterade sjuksköterskorna som ställt sig i givakt (DN-foto) och här en nymodighet som särskilt uppmärksammades i både DN och SvD dagen efter invigningen.
Läs mer om Louise, SvD och Södersjukhuset.
Skärdgårdsdoktorn bytte chefstjänsten mot havet
Thomas Arnhjort jobbade tidigare som chefsläkare på Södersjukhuset, men är nu skärgårdsdoktor på Djurö Vårdcentral.Tillsammans med kollegerna åker han ut på det böljande blå en eller två dagar i veckan - i nästan alla väder.
Läs mer om Södersjukhuset.
Man svårt knivhuggen i Stockholm
En ung man har knivhuggits svårt i Stockholm. Han kördes in till Södersjukhuset i en privatbil, och polisen vet inte var knivdådet har skett.
Läs mer om Stockholm och Södersjukhuset.
Minnesord: Per Hedman
Som tidigare meddelats har Per Hedman, Stockholm, medicine doktor och förre överläkaren vid Infektionskliniken, Södersjukhuset, hastigt avlidit efter en kort tids sjukdom 69 år gammal. Hans närmaste är hustrun Margaretha samt barnen Sara och Karin med familjer, Margarethas barn Kalle med familj, och Erik, samt David.
Missade hudcancer – får kritik från IVO
En man i 70-årsåldern opererade bort knölar på huvudet tre gånger innan Karolinska universitetssjukhuset ställde rätt diagnos. Bristfällig uppföljning gjorde att cancern hann spridas. Nu får Karolinska och Södersjukhuset kritik från IVO.
Läs mer om IVO, Karolinska och Södersjukhuset.
Landstinget fick fråga om terrorövning – tackade nej
Så sent som i mars tackade Stockholmslandstinget nej till att samöva stora sjukvårdsinsatser efter en fingerad terrorattack tillsammans med Försvarsmakten och Polisen. Landstinget ville inte avstå någon personal och inte störa ombyggnationen vid Södersjukhuset.
Sjukhus nedringt efter misstänkt mässlingfall
Södersjukhuset är nedringda efter att en patient med misstänkt mässlingen sökt vård på barnakuten. Sjukhuset kontaktar nu alla som kommit i kontakt med barnet.
Nya BB-kliniken saknar intensivvård
Redan innan beslutet är fattat växer kritiken mot den nya förlossningskliniken i Nacka. Kliniken saknar intensivvård och födande kvinnor ska flyttas akut till Södersjukhuset om komplikationer uppstår. – Det tar bara sex till åtta minuter med ambulans, säger David Söderlund, vd för Plusfamiljen Välkommen Liten.
Äldre tvingas vänta allt längre på akuten: Helt sjukt
Förra året fick mer än hälften av patienterna över 80 år vänta minst fyra timmar på Stockholms akutmottagningar. I Huddinge och på Södersjukhuset fick bara tre av tio hjälp inom maxväntetiden. – Många av dem kommer sedan till oss med besvärliga liggsår, vätskebrist och är förvirrade, säger läkaren Carina Metzner, ordförande i Svensk geriatrisk förening.
Vården körs i botten medan krisen tystas ner
Akutmottagningarna är navet inom sjukvården för vårdtagare. Det är beklämmande att ansvariga landstingspolitiker normaliserar det svåra läget, skriver undersköterskan Anders Kvarnström på Södersjukhuset.
Läs mer om Södersjukhuset.
Premiär för nya BB SÖS
Efter en ombyggnadsperiod på drygt ett år öppnar nu den nya förlossningen på Södersjukhuset, BB SÖS.
Läs mer om Södersjukhuset.
Kraven efter krisen i Stockholms sjukvård
Sjukvården i Stockholm är i kris. Patienter tvingas vänta på akuten i 40 timmar, få vårdplatser och ambulanser som hänvisas bort är några saker det slås larm om. Personal kräver nu en förändring. – Vi har en jättehög belastning som utmanar hela vår organisation, säger Tomas Movin, vd för Södersjukhuset till DN.
Läs mer om Stockholm och Södersjukhuset.