Samhällsproblem

Hederstänkande måste försvinna

REPLIK DN Debatt 9/9. Jag delar Maria Rashidis bild, hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort samhällsproblem och är en prioriterad fråga. Regeringen har därför lagt en miljard på strategin mot mäns våld mot kvinnor. Vi har i princip tagit till oss av alla de konstruktiva förslag som vi har tagit del av och kommer även fortsättningsvis att vara lyhörda, skriver Åsa Regnr (S), jämställdhetsminister.
Läs mer om Åsa Regnr.

Socialdemokraterna bör bilda regering med hela alliansen

Minoritetspolitiken har gått i baklås. Tre block, vart och ett utan egen majoritet, förhindrar varandras statsministerkandidater. Dagens samhällsproblem kräver en stark regering. Men att spräcka alliansen vore ett misstag. Socialdemokraterna bör bilda en majoritetsregering med hela alliansen, skriver Leif Lewin, professor emeritus, Uppsala.
Läs mer om Leif Lewin och Uppsala.
Guldfeber på Drottningholm - Stina Ekblad som Gustav III:s alkemist
Alkemistens hemlighet slår idhistoriska broar till både antiken och upplysningen. Men föreställningen om Gustav III:s hemliga alkemiverkstad har bäring också på vår tids samhällsproblem.
Läs mer om Drottningholm och Stina Ekblad.
Göra livet sämre för folket – affärsid som inte kan hålla
Varje år pumpar svenska folket in tiotals miljarder kronor i en bransch där alltför många verkar ha som som affärsid att göra livet lite sämre för sina kunder. Det börjar bli ett samhällsproblem.

Bussar ställs in efter flera beskjutningar

Västtrafik drar in flera busslinjer i Skövde efter flera attacker mot kollektivtrafiken.Bussarna kommer att vara inställda på obestämd tid.– Jag tror inte att de som gör detta inser hur allvarligt det är att attackera bussarna. Det är ett samhällsproblem, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik.
Läs mer om Skövde och Västtrafik.
Kvinnor drabbas värst av stressen
Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat kraftigt de senaste åren. Enbart under januari till september 2016 var närmare 84.500 personer sjukskrivna någon gång och fick ersättning från Försäkringskassan för dessa diagnoser. Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress, visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram åt Dagens Nyheter. dag inleder DN en artikelserie som ur olika perspektiv tar upp ett av våra stora samhällsproblem.
Läs mer om Försäkringskassan.
Privata företag betalar allt sämre för högskoleutbildning
Oroande trend. Sedan år 2001 har löneskillnaden för gymnasieutbildade och högskoleutbildade i privat sektor minskat med en fjärdedel, visar nya beräkningar. Regeringen måste nu renodla högskolans uppdrag och överge tanken på att lärosätena kan lösa alla samhällsproblem, skriver Göran Arrius och Håkan
Läs mer om Håkan.
Taxichaufför hotad och rånad av gäng
Natten mot juldagen blev en taxichaufför i Borås brutalt rånad.Flera gärningsmän hotade chauffören med kniv och slog honom medvetslös.Branschorganisationen Svenska Taxiförbundet regerar med bestörtning.– Det är skrämmande och väldigt allvarligt. Men jag vill betona att det är ett samhällsproblem och inte specifikt ett taxiproblem, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör.
Läs mer om Claudio Skubla.
Ökande klyftor skapar legitim oro
SLUTREPLIK. Vad vi vill förmedla (DN Debatt 15/12) är att det finns stora samhällsproblem att lösa. Samhällsproblem och ökande klyftor som LO-medlemmarna upplever i sin vardag och som skapar en legitim oro och där det ibland är lätt att peka på invandringen som problemet. Vår poäng är just att det är
Läs mer om LO-medlemmarna.
Fröet till Trumps framgångar såddes på Bill Clintons tid
Joan Didion skriver om en amerikansk verklighet där politik bara är skådespel – och faktiska samhällsproblem måste lösas privat. Texterna i Politiska fiktioner publicerades för nästan tjugo år sedan men beskriver rötterna till den ilska mot etablissemanget som Trump utnyttjar, skriver Håkan Lindgren.
Läs mer om Håkan Lindgren, Politiska och Trump.
Europas 11 mest korrupta länder
Korruption är ett gigantiskt samhällsekonomiskt problem i Europa. Årligen försvinner otaliga miljarder euro ned i fickorna på myndighetsanställda och individer i privata företag. SvD listar här några europeiska länder där korruptionen är ett stort samhällsproblem. Flera av länderna finns i Sveriges närområde.
Läs mer om Europa.
Niklas Orrenius: Ångesten inför att Zlatans karriär som fotbollsspelare snart är över
Det finns ett svenskt samhällsproblem som vi knappt talar om. Inom en snar framtid kommer livskvaliteten att försämras för stora delar av befolkningen.
Forskning visar porrens skadeverkningar
SLUTREPLIK. Porren måste gå att synliggöra och debattera, precis som alla andra samhällsproblem (DN Debatt 15/10). Att debattörer väljer att raljera om prussiluskor trots den omfattande forskning som finns, trots jourernas, psykoterapeuters och polisers erfarenhet om kopplingen till mäns våld och trots
Ett samhällsproblem – inte kvinnofrågor
Feministerna har övergett kvinnor i förorten som utsätts för hedersförtryck av rädsla för att förknippas med Sverigedemokraterna. Det säger författaren Katarina Wennstam i podcasten Salvan Diamant. – För många tjejer blir det ännu värre i Sverige än i hemlandet. Här måste samhället sätta ner foten, säger författaren som också vill nyansera bilden av våldtäktsmannen.
Vi män har ingen koll – det är ett stort samhällsproblem
Att leva med sin sambos explosionsartade ilskeutbrott är inte lätt. Anders Wennerberg har varje månad en klump i magen inför att kanske snart stå där i stormens öga. – Men det har ju hon också. Det är ingen av oss som har valt det här.
Så vill V bygga bort bostadsbristen
Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen för studenter. Partiets förslag: Staten ska låna ut pengar till byggföretag. – Bostadsbristen är ett av våra mest akuta samhällsproblem, säger partiledare Jonas Sjöstedt.
Polis iklädd endast bikini fick tag i tjuv
Semesterlediga polisen Mikaela Kellner fick fatt på en ficktjuv i Rålambshovsparken i Stockholm – iklädd endast bikini. – Det är helt klart ett samhällsproblem, det sker så mycket sådana här stölder, säger hon.
Annas 5-åriga dotter skulle skyla sig
När Anna am Zoll, 41, var på badhuset i Kumla blev hon ställd när en badvakt stoppade hennes femåriga dotter Iris, rapporterar Na.Badvakten ska ha bett Iris ta på sig en bikiniöverdel.– Jag tycker att det här är ett samhällsproblem, säger hon.
Läs mer om Kumla, Na.Badvakten och Zoll.
USA måste hantera alla samhällsproblem samtidigt
Flera av USA:s största samhällsproblem strålar samman i Dallas med de fem ihjälskjutna poliserna. Om något gott kan komma ur tragedin så är det att det amerikanska samhället, till slut, kan lära sig att se sambanden.
Intern press på Löfven – och missnöjet växer
Missnöjet pyr bland ledande Socialdemokrater och oron växer inför valet 2018, enligt uppgifter till Expressen. Regeringsombildningen är Stefan Löfvens sista chans till nystart: en rad ministrar måste bytas ut och regeringen måste börja leverera politik som gör skillnad för väljarna, säger flera S-företrädare. – Det finns samhällsproblem som oroar väldigt många och där det krävs mer för att övertyga människor om att Sverige är på rätt väg, säger Lars Stjernkvist, S, kommunalråd i Norrköping.
Nu måste Sverige ge fler invandrare makt
Svenska FN-förbundet: Bristen på etnisk mångfald i det offentliga Sverige är ett samhällsproblem
Läs mer om Sverige.
Ett gigantiskt samhällsproblem
Gunnar Bergdahl om filmen SPÅR och hur media berättar om självmord
Kortbedrägerier skenar – men bankerna tiger
Stora internationella dataintrång med stölder av kortuppgifter håller på att bli ett samhällsproblem. Polisen ser hittills i år en fördubbling av kortbedrägerierna. Men bankerna lägger locket på.
Michael: Våldtäkt är ett samhällsproblem
Michael Mårtensson anade att tjejen framför honom reagerade med rädsla när han gick bakom henne – något som fick också honom att reagera. – Det är sorgligt att killar ska känna skam för att det finns några svin som förstör för alla men framför allt är det sorgligt att en tjej inte känner sig trygg när hon är ute på kvällen.