Samhällsproblem

Det är stort att välja fritt men större att välja rätt

DN DEBATT 25/12. All valfrihet är inte nödvändigtvis något bra. Forskning visar att människor, när de har frihet att välja, alltför ofta väljer alternativ som inte är i deras eget intresse – och inte heller i samhällets. Miljöförstörelsen och överviktsepidemin är allvarliga samhällsproblem som valfriheten inte verkar lösa, skriver Tommy Gärling, professor emeritus i psykologi.
Läs mer om Tommy Gärling.

Bildelsstölderna ökar – värst för BMW-ägarna

Runtom i Sverige stjäls reservdelar från premiumbilar i allmänhet och BMW-bilar i synnerhet.En av de drabbade är Sören-Olof Olsson, 66 – vars dotters BMW fick sin ratt stulen natten till måndagen.– Det här är en epidemi, säger han.BMW har samtidigt vidtagit en rad åtgärder – men påpekar att det rör sig om ett samhällsproblem.
Läs mer om BMW, Sverige och Sören-Olof Olsson.
En kultursyn som väjer för samhällsproblem
Ludwig Schmitz svarar Victor Malm i debatten om Krisgruppen och övergreppen.
Läs mer om Krisgruppen och Victor Malm.
AF: Så fick vi rekordlåg arbetslöshet hos unga
Ungdomsarbetslösheten är i dag inte ett lika tungt samhällsproblem som för några år sedan. Men det finns mörka moln och vissa grupper riskerar långsiktigt negativa effekter, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Läs mer om Mikael Sjöberg.

Stärk skyddet mot oskuldskontroller

Efter flera kartläggningar kan vi se att hedersvåld och förtryck är ett växande samhällsproblem. I dag är skyddet för dem som riskerar att utsättas och dem som har utsatts för oskuldskontroller inte tillräckligt starkt, skriver läkaren Camilla Starck och advokaten Fatima Brobeck Khan.
En dag på Norrsken: Här hoppas entreprenörer rädda världen
Med 170 miljoner kronor ur egen ficka har betaltjänstföretaget Klarnas grundare, Niklas Adalberth, skapat stiftelsen Norrsken som ska stötta teknikentreprenörer som försöker lösa samhällsproblem. Det mest synliga steget är Norrsken House, en drygt 2.400 kvadratmeter stor arbets- och mötesplats i centrala Stockholm med plats för drygt 300 sociala entreprenörer.
SSU och LUF vill göra om skattesystemet
Det är ohållbart att fortsätta med skurar av enstaka korrigeringar av skattesatser och avdrag för att möta dagens samhällsproblem. På sikt riskerar det att urholka skattesystemets legitimitet. Vi behöver anpassa skattesystemet till samhällsförändringarna som skett sedan omläggningen 1990–1991.Detta skriver ordföranden för två ungdomsförbund, Philip Botström, SSU och Joar Forssell, LUF, på DN debatt.
Modernisera skattesystemet i en bred överenskommelse
Det är ohållbart att fortsätta med skurar av enstaka korrigeringar av skattesatser och avdrag för att möta dagens samhällsproblem. På sikt riskerar det att urholka skattesystemets legitimitet. Vi behöver anpassa skattesystemet till samhällsförändringarna som skett sedan omläggningen 1990–1991, skriver Philip Botström, SSU och Joar Forssell, LUF.
Experten: Rån mot unga ett samhällsproblem
Personrån och misshandel mot unga stockholmare är vanligt – men inget nytt. – Nej, men för några år sedan fick det här otroligt mycket uppmärksamhet. Sedan dess har det fortsatt att vara ett samhällsproblem, säger Mikael Jeppson, enhetschef för Framtid Stockholm.
Hederstänkande måste försvinna
REPLIK DN Debatt 9/9. Jag delar Maria Rashidis bild, hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort samhällsproblem och är en prioriterad fråga. Regeringen har därför lagt en miljard på strategin mot mäns våld mot kvinnor. Vi har i princip tagit till oss av alla de konstruktiva förslag som vi har tagit del av och kommer även fortsättningsvis att vara lyhörda, skriver Åsa Regnr (S), jämställdhetsminister.
Läs mer om Åsa Regnr.
Socialdemokraterna bör bilda regering med hela alliansen
Minoritetspolitiken har gått i baklås. Tre block, vart och ett utan egen majoritet, förhindrar varandras statsministerkandidater. Dagens samhällsproblem kräver en stark regering. Men att spräcka alliansen vore ett misstag. Socialdemokraterna bör bilda en majoritetsregering med hela alliansen, skriver Leif Lewin, professor emeritus, Uppsala.
Läs mer om Leif Lewin och Uppsala.
Guldfeber på Drottningholm - Stina Ekblad som Gustav III:s alkemist
Alkemistens hemlighet slår idhistoriska broar till både antiken och upplysningen. Men föreställningen om Gustav III:s hemliga alkemiverkstad har bäring också på vår tids samhällsproblem.
Läs mer om Drottningholm och Stina Ekblad.
Göra livet sämre för folket – affärsid som inte kan hålla
Varje år pumpar svenska folket in tiotals miljarder kronor i en bransch där alltför många verkar ha som som affärsid att göra livet lite sämre för sina kunder. Det börjar bli ett samhällsproblem.
Bussar ställs in efter flera beskjutningar
Västtrafik drar in flera busslinjer i Skövde efter flera attacker mot kollektivtrafiken.Bussarna kommer att vara inställda på obestämd tid.– Jag tror inte att de som gör detta inser hur allvarligt det är att attackera bussarna. Det är ett samhällsproblem, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik.
Läs mer om Skövde och Västtrafik.
Kvinnor drabbas värst av stressen
Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat kraftigt de senaste åren. Enbart under januari till september 2016 var närmare 84.500 personer sjukskrivna någon gång och fick ersättning från Försäkringskassan för dessa diagnoser. Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress, visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram åt Dagens Nyheter. dag inleder DN en artikelserie som ur olika perspektiv tar upp ett av våra stora samhällsproblem.
Läs mer om Försäkringskassan.
Privata företag betalar allt sämre för högskoleutbildning
Oroande trend. Sedan år 2001 har löneskillnaden för gymnasieutbildade och högskoleutbildade i privat sektor minskat med en fjärdedel, visar nya beräkningar. Regeringen måste nu renodla högskolans uppdrag och överge tanken på att lärosätena kan lösa alla samhällsproblem, skriver Göran Arrius och Håkan
Läs mer om Håkan.
Taxichaufför hotad och rånad av gäng
Natten mot juldagen blev en taxichaufför i Borås brutalt rånad.Flera gärningsmän hotade chauffören med kniv och slog honom medvetslös.Branschorganisationen Svenska Taxiförbundet regerar med bestörtning.– Det är skrämmande och väldigt allvarligt. Men jag vill betona att det är ett samhällsproblem och inte specifikt ett taxiproblem, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör.
Läs mer om Claudio Skubla.
Ökande klyftor skapar legitim oro
SLUTREPLIK. Vad vi vill förmedla (DN Debatt 15/12) är att det finns stora samhällsproblem att lösa. Samhällsproblem och ökande klyftor som LO-medlemmarna upplever i sin vardag och som skapar en legitim oro och där det ibland är lätt att peka på invandringen som problemet. Vår poäng är just att det är
Läs mer om LO-medlemmarna.
Fröet till Trumps framgångar såddes på Bill Clintons tid
Joan Didion skriver om en amerikansk verklighet där politik bara är skådespel – och faktiska samhällsproblem måste lösas privat. Texterna i Politiska fiktioner publicerades för nästan tjugo år sedan men beskriver rötterna till den ilska mot etablissemanget som Trump utnyttjar, skriver Håkan Lindgren.
Läs mer om Håkan Lindgren, Politiska och Trump.
Europas 11 mest korrupta länder
Korruption är ett gigantiskt samhällsekonomiskt problem i Europa. Årligen försvinner otaliga miljarder euro ned i fickorna på myndighetsanställda och individer i privata företag. SvD listar här några europeiska länder där korruptionen är ett stort samhällsproblem. Flera av länderna finns i Sveriges närområde.
Läs mer om Europa.
Niklas Orrenius: Ångesten inför att Zlatans karriär som fotbollsspelare snart är över
Det finns ett svenskt samhällsproblem som vi knappt talar om. Inom en snar framtid kommer livskvaliteten att försämras för stora delar av befolkningen.
Forskning visar porrens skadeverkningar
SLUTREPLIK. Porren måste gå att synliggöra och debattera, precis som alla andra samhällsproblem (DN Debatt 15/10). Att debattörer väljer att raljera om prussiluskor trots den omfattande forskning som finns, trots jourernas, psykoterapeuters och polisers erfarenhet om kopplingen till mäns våld och trots
Ett samhällsproblem – inte kvinnofrågor
Feministerna har övergett kvinnor i förorten som utsätts för hedersförtryck av rädsla för att förknippas med Sverigedemokraterna. Det säger författaren Katarina Wennstam i podcasten Salvan Diamant. – För många tjejer blir det ännu värre i Sverige än i hemlandet. Här måste samhället sätta ner foten, säger författaren som också vill nyansera bilden av våldtäktsmannen.
Vi män har ingen koll – det är ett stort samhällsproblem
Att leva med sin sambos explosionsartade ilskeutbrott är inte lätt. Anders Wennerberg har varje månad en klump i magen inför att kanske snart stå där i stormens öga. – Men det har ju hon också. Det är ingen av oss som har valt det här.