Samtycke

Gränsen för samtycke är inte alltid glasklar

Helena Granström fortsätter debatten om sexualitet och kön i spåren av #metoo-kampanjerna.

Krav på samtycke en risk för rättssäkerheten

Inte ens utredarna tror att samtycke i sexbrottslagen kommer att leda till fler fällande domar. Tanken är istället att från politiskt håll försöka förmedla symboliska budskap – men det kan lösas på ett annat sätt, skriver Elias Berg von Linde, Högerjuristerna.
Läs mer om Högerjuristerna och Linde.
Lisa Magnusson: En rörelse bortom skammen
Kampanjen #metoo får inte stanna vid en ny – dessutom usel – lag om samtycke. Nu måste samtalet vidare.
Samtyckesregler får kritik: Ska inte lagstifta i panik
Förslaget om nya regler om samtycke i sexuallagstiftningen apropå upproret #metoo är inte lösningen på problematiken. Det anser Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund. – Respekten för människor ska präntas in på dagis, det är där man ska sätta in stöten.
Läs mer om Anne Ramberg.

Ministern: Nya myndigheten ska motverka övergrepp

Ett nytt förslag om samtycke i sexuallagstiftningen läggs fram före jul och inom kort utses en generaldirektör till nya Jämställdhetsmyndigheten. Det säger ministern Åsa Regnr (S) till SvD efter de omfattande vittnesmålen om övergrepp i sociala medier.
Folk som har vaniljsex har mycket att lära från BDSM
Först efter 24 år insåg psykologen Jenny Jägerfeld att hennes dåvarande kille faktiskt utsatt henne för ett sexuellt övergrepp. Som behandlande sexolog tror hon på samtal och tydlighet för att bygga samtycke: Folk som ägnar sig åt vaniljsex har mycket att lära av de tydliga reglerna i BDSM-världen.
Läs mer om Jenny Jägerfeld.
Besvikelsen bygger på förväntan att få ligga
Vi behöver förändra hela vår samtyckeskultur. Det anser Organisationen Fatta, som i flera år kämpat för den nya lag kring sexualbrott som kan gälla från juli 2018. Här är projekt- och gruppledarnas egna tankar om samtycke och sex.
Fatta: Rädsla och skam fostrar oss till ja-sägare
Ett ja är en färskvara. Ett nej är ett nej är ett nej. Det är grunden för en ny lag kring sexualbrott som med stor sannolikhet gäller från 1 juli nästa år. Organisationen Fatta, som i flera år kämpat för en samtyckeslag, tycker att vi behöver förändra hela vår kultur. Vi hängde med när gruppledare från hela landet pratade samtycke – och granskade sig själva.
Budgivning på Toshibas chippenhet till domstol
Amerikanska komponenttillverkaren Western Digital går till domstol för att förhindra att Toshiba säljer sin chippverksamhet utan deras samtycke.
Läs mer om Toshiba och Western Digital.
Budgivning på Toshibas chippenhet till domstol
Amerikanska komponenttillverkaren Western Digital går till domstol för att förhindra att Toshiba säljer sin chippverksamhet utan deras samtycke.
Läs mer om Toshiba och Western Digital.
Man våldtog 13-åring grovt – får fängelse
En man i 30-årsåldern får fängelse för grov våldtäkt till barn.Mannen kom i kontakt med flickan – som då var 13 år – via en chattsajt.- Han har sagt att det fanns ett samtycke. Det kan aldrig finnas samtycke mellan en vuxen och ett barn och i domen framgår det tydligt att det är den vuxnes ansvar, säger Mikaela Brandin, vid sektionen för utredning av brott i nära relation i Malmö, som utrett ärendet.
Läs mer om Malmö och Mikaela Brandin.
Tsunamimonument kan bli utan hundratals namn
Minnesmonumentet för flodvågkatastrofen 2004 kan bli utan hundratals namn på omkomna. Fortfarande saknas samtycke från anhöriga till runt 300 personer.
Tsunamimonument riskerar att bli utan hundratals namn
Minnesmonumentet för flodvågkatastrofen 2004 kan bli utan hundratals namn på omkomna. Fortfarande saknas samtycke från anhöriga till runt 300 personer.
Tsunamimonument riskerar bli utan hundratals namn
Minnesmonumentet för flodvågkatastrofen 2004 kan bli utan hundratals namn på omkomna. Fortfarande saknas samtycke från anhöriga till runt 300 personer.
Saudiarabien kan lätta på kontroll över kvinnor
Nu ska saudiska kvinnor inte längre behöva en manlig förmyndares samtycke för vissa aktiviteter, rapporterar AFP. Som att studera, få sjukhusvård och jobba i offentlig sektor. – Vi behöver bli av med förmyndarskapet helt, säger kvinnorättsaktivisten Sahar Hassan Nasief till AFP.
Läs mer om AFP och Sahar Hassan Nasief.
Åldersbedömning i brottsfall får kritik
Polis och åklagare ska kunna besluta om åldersbedömning om en misstänkt brottsling tros ljuga om sin ålder, föreslår regeringen. Men både barnombudsmannen (BO) och advokatsamfundet är kritiska: – Vi utgår från att det är en inskränkning i barns mänskliga rättigheter och att samtycke ska krävas, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, program- och utredningschef vid BO.
Löfven: Dags att lagstifta om samtycke
Regeringen tänker lägga fram förslag om en samtyckeslagstiftning.
Slovenien får inte sälja Trumphonung
USA:s blivande första dam Melania Trump har tagit hjälp av en advokat för att få olika företag i Slovenien, där hon är född, att sluta använda hennes namn och ansikte på diverse produkter. Melania Trumps namn och foto får inte användas utan hennes samtycke, meddelar advokat Natasa Pirc Musar, som företräder
Våldtäktsscenen gjordes utan samtycke
19-åriga Maria Schneider visste inte att hon skulle vara med i en våldtäktsscen med 48-åriga Marlon Brando förrän när den spelades in. Det erkänner regissören Bernardo Bertolucci i en intervju från 2013 som nyligen offentliggjorts, skriver US Weekly. – Jag ville att hon skulle reagera förnedrat, säger regissören i intervjun.