Samtycke

Johan Croneman: Glöm inte att det var folkets tysta samtycke som gjorde nazismens möjlig

Efter framgången för högerpopulismen i helgens ungerska val kan det vara läge att fundera över hur nazisterna kunde erövra makten i Tyskland. Svaret är mer komplext än man kan tro.
Läs mer om Tyskland.

Regeringen exploaterar sexualpaniken med onödig lag

Genom att vilja driva igenom samtyckeslagen, trots den omfattande kritiken, ägnar sig regeringen åt plakatjuridik. Den svenska straffrätten är full av generella principer om att avsaknaden av samtycke medför straffansvar.
Trots kritiken – regeringen går vidare med samtyckeslagen
Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år kan sex utan samtycke bli olagligt. – Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Läs mer om Morgan Johansson.
Sex utan samtycke blir kriminellt
Inrikes. Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt. - Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp.

Trots kritiken – sex utan samtycke blir kriminellt

Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt.– Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Läs mer om Morgan Johansson.
Regeringen går vidare med samtyckeslag
Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt. – Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Läs mer om Morgan Johansson.
Frankrike: Inget samtycke under 15 år
Frankrike planerar att införa en ny sexuell myndighetsålder – vilket innebär att sexuella handlingar med barn under 15 kommer att betraktas som våldtäkter.
I BDSM-världen finns extremt mycket att hämta
Fever Rays nya album handlar om BDSM och sexualitet. En pryd Andres Lokko möter Karin Dreijer i ett samtal om skam, sexlekar, samtycke och varför hon bär mask som artist. – Med maskerna får jag kontakt med sidor av mig själv som jag kanske inte skulle nå annars.
Läs mer om Karin Dreijer.
Kraftsamling mot AI-porren – nu bannlyser Twitter och Pornhub deepfakes
Enligt Pornhub bryter deepfakes mot deras regler om samtycke.
Läs mer om AI-porren, Pornhub och Twitter.
Hovrätt slog fast dom om Girja sameby
Hovrätten ändrar domen och avslår samebyns yrkande om att utan statens samtycke upplåta rätt till jakt och fiske, skriver SVT.
Läs mer om Girja och SVT.
Greta Thurfjell: Uselt sex hör också hemma i #metoo
Samtalet om sex kan inte sluta vid samtycke. Anklagelserna mot Aziz Ansari är ett naturligt steg i #metoo-rörelsen, skriver DN:s Greta Thurfjell.
Läs mer om Aziz Ansari.
Aziz Ansari tillbakavisar anklagelser om övergrepp
Stjärnkomikern Aziz Ansari anklagas för att ha sexuellt trakasserat en mer än tio år yngre kvinna som han var på dejt med. Kvinnan säger att hon inte ville ha sex, men att hon kände sig tvingad på grund av att han tjatade. Hon menar att han utnyttjade henne sexuellt, medan Ansari säger att han uppfattade det som att hon gav samtycke.
Läs mer om Ansari.
De unga känner igen sig i pjäs om mansrollen
Eleverna på Tumba gymnasium ler flera gånger igenkännande under föreställningen om mansrollen, samtycke och sexuella övergrepp som spelas i deras klassrum. – Vi tror att allt blir bättre och så sitter vi fortfarande i ett sunksamhälle, säger en av eleverna i diskussionen efteråt.
Läs mer om Tumba.
Fridolin vill ha undervisning om heder och samtycke
Gustav Fridolin, MP, vill se mer undervisning om heder och samtycke i skolan.Utbildningsministern föreslår att frågorna ska tas upp i Skolverkets riktlinjer för sex- och samlevnadsundervisningen.– Det handlar om att ingen annan ska ha rätt att kontrollera ens sexualitet utifrån vad som kan anses vara en god heder, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter, inför dagens jultal.
Läs mer om Gustav Fridolin.
JUST NU: Kraven efter våldtäkterna
Flera hundra personer samlades vid 17-tiden på tisdagen i Malmö för att demonstrera mot våldtäkter.– Det nya lagförslaget om samtycke är bra men vi måste ha skärpta straff, säger arrangören Camilla Lundgren.
Läs mer om Camilla Lundgren och Malmö.
Stor demonstration mot våldtäkter
Flera hundra personer samlades vid 17-tiden på tisdagen i Malmö för att demonstrera mot våldtäkter.– Det nya lagförslaget om samtycke är bra men vi måste ha skärpta straff, säger arrangören Camilla Lundgren.
Läs mer om Camilla Lundgren och Malmö.
Så här fungerar den nya samtyckeslagen
På söndagen lanserade regeringen sitt förslag om en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke.Här är den nya samtyckeslagen, punkt för punkt:
Unga tjejer ska känna att de har lagen på sin sida
I över två decennier har frågan om en sexualbrottslagstiftning som vilar på samtycke varit föremål för intensiva debatter och utredningar. Regeringens beslut att nu införa en samtyckeslag välkomnas av flera röster som hoppas att den ska ha en normerande effekt och vara ett stöd för kvinnor. Men beslutet möts också av kritik.
Greta Thurfjell: Vem äger egentligen en ung kvinnas sexualitet?
Gråskalan kring sex, och diskussionen om vad samtycke egentligen innebär, synliggörs i en ny The New Yorker-novell.
Google höjer kraven på datasnokande apputvecklare
Appar som hanterar känsliga data måste bli bättre på att upplysa användaren om det - och ge en chans till samtycke.
Lärare ignorerar sextrakasserier i skolan
Inför samtycke i läroplanen och utbilda skolpersonal i hur man agerar kring sexuella trakasserier. Det kravet lade representanter för gymnasieuppropet #räckupphanden fram på ett möte med ansvariga ministrar. – Många vittnar om att lärarna ignorerat vad som hänt, säger Hilda Hedberg från #räckupphanden.
Läs mer om Hilda Hedberg.
Evelyn Schreiber: Guillou har levt ett liv där han inte behövt lyssna på kvinnor
Den brittiska serien Liar träffar kusligt nära hem i Metoo-tider. Framför allt sätter det första avsnittet fingret på samtycke och gränsdragningar och hur luddigt det kan te sig.
Läs mer om Liar och Metoo-tider.
Gränsen för samtycke är inte alltid glasklar
Helena Granström fortsätter debatten om sexualitet och kön i spåren av #metoo-kampanjerna.
Krav på samtycke en risk för rättssäkerheten
Inte ens utredarna tror att samtycke i sexbrottslagen kommer att leda till fler fällande domar. Tanken är istället att från politiskt håll försöka förmedla symboliska budskap – men det kan lösas på ett annat sätt, skriver Elias Berg von Linde, Högerjuristerna.
Läs mer om Högerjuristerna och Linde.