Samtycke

Saudiarabien kan lätta på kontroll över kvinnor

Nu ska saudiska kvinnor inte längre behöva en manlig förmyndares samtycke för vissa aktiviteter, rapporterar AFP. Som att studera, få sjukhusvård och jobba i offentlig sektor. – Vi behöver bli av med förmyndarskapet helt, säger kvinnorättsaktivisten Sahar Hassan Nasief till AFP.
Läs mer om AFP och Sahar Hassan Nasief.
Åldersbedömning i brottsfall får kritik
Polis och åklagare ska kunna besluta om åldersbedömning om en misstänkt brottsling tros ljuga om sin ålder, föreslår regeringen. Men både barnombudsmannen (BO) och advokatsamfundet är kritiska: – Vi utgår från att det är en inskränkning i barns mänskliga rättigheter och att samtycke ska krävas, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, program- och utredningschef vid BO.
Löfven: Dags att lagstifta om samtycke
Regeringen tänker lägga fram förslag om en samtyckeslagstiftning.
Slovenien får inte sälja Trumphonung
USA:s blivande första dam Melania Trump har tagit hjälp av en advokat för att få olika företag i Slovenien, där hon är född, att sluta använda hennes namn och ansikte på diverse produkter. Melania Trumps namn och foto får inte användas utan hennes samtycke, meddelar advokat Natasa Pirc Musar, som företräder
Våldtäktsscenen gjordes utan samtycke
19-åriga Maria Schneider visste inte att hon skulle vara med i en våldtäktsscen med 48-åriga Marlon Brando förrän när den spelades in. Det erkänner regissören Bernardo Bertolucci i en intervju från 2013 som nyligen offentliggjorts, skriver US Weekly. – Jag ville att hon skulle reagera förnedrat, säger regissören i intervjun.
Avslöjanden om våldtäktsscen upprör
Våldtäktsscenen i filmen Sista tangon i Paris gjordes inte med den unga skådespelaren Maria Schneiders fullständiga samtycke. Det erkänner regissören Bernardo Bertolucci i ett videoklipp som just kommit ut.
Läs mer om Bernardo Bertolucci och Sista.
Avslöjanden om våldtäktsscen upprör
Våldtäktsscenen i filmen Sista tangon in Paris gjordes inte med den unga skådespelaren Maria Schneiders fullständiga samtycke. Det erkänner regissören Bernardo Bertolucci i ett videoklipp som just kommit ut.
Läs mer om Bernardo Bertolucci och Sista.
Strängare straff för sexbrott mot barn
Samtycke vid sex förtydligas och ett grövre brott i straffskalan införs, inte minst när barn våldtas. Och begreppet våldtäkt ska bytas mot sexuellt övergrepp, föreslår regeringens utredare om sexualbrott.
Nytt förslag på skärper kraven på samtycke
Efter år av debatt – i dag överlämnas förslag om skärpt sexualbrottslagstiftning över till justitieministern. – Det här kommer att få effekt, säger en av sexualbrottskommittns ledamöter.
Elisabeth Massi Fritz: Höj straff för sexbrott
Nu diskuteras en ny våldtäktslag som ställer större krav på samtycke. Ämnet diskuteras i kväll i SVT:s Agenda. – Jag tycker att det är fantastiskt skönt, men det är otroligt att det har tagit så lång tid, säger professor Madeleine Leijonhufvud. Samtidigt går advokaten Elisabeth Massi Fritz ut och kräver höjda straff.
Sexualbrottsexpert emot lagförslag
Våldtäktsbegreppet ska skrotas. Formuleringar om aktsamhet och samtycke ska läggas till. Men nu...
Det handlar inte om moral utan om barbari
I Turkiet ska barn mellan tolv och 15 år gamla kunna ge samtycke till sex. Då ska det inte längre vara olagligt. Vilket avslöjande av att hederskultur inte handlar om moral utan om barbari.
Sex med barn kan tillåtas i Turkiet
Den turkiska författningsdomstolen har bestämt sig för att ändra definitionen av sexuella övergrepp i landet, enligt den regeringskontrollerade nyhetsbyrån Anadolu. Sex med barn under 15 år har tidigare varit olagligt, men föreslås nu bli lagligt ner till 12 års ålder, givet att barnet har gett sitt samtycke.
Läs mer om Anadolu och Turkiet.
Turkiet avskaffar åldersgräns för sex
Tidigare var det olagligt att ha sex med barn under 15 år i Turkiet. Snart ändras det. Landet har avskaffat åldersgräns för sex – och nu kan barn ses som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke.
Läs mer om Turkiet.
Microsoft slutar med fula tryck-på-krysset-knepet för uppgradering till Windows 10
Microsoft har fått mycket kritik för att ett klick på ett rött kryss har betytt samtycke till att uppgradera Windows 10. Men nu backar företaget och låter det röda krysset i stället göra det de flesta väntar sig – nämligen stänga dialogrutan.
Klartecken för norsk Syrien-styrka
Norska stortinget har gett sitt samtycke till att skicka militära styrkor för att träna lokala...
Läs mer om Syrien-styrka.
Förslag: Samtycke krävs för sex
Regeringens utredare anser att det ska räcka med ett nej för att det ska räknas som våldtäkt. Ett...
Fem våldtog Sofie, 16, – och spred filmen
Sofie, 16, utsattes för sexuella övergrepp som filmades och nu sprids filmen bland tusentals jämnåriga. Och hon är långt ifrån ensam. – Jag tycker att det är viktigt att människor talar om den här trenden, så att delandet av porrfilmer utan samtycke får ett slut nu, säger Sofie.
Läs mer om Sofie.
Sperma slängs om ensamstående inte får donatorns samtycke
Det råder redan brist på donerade spermier och snart tros efterfrågan öka när det blir lagligt med...