Samtycke

I BDSM-världen finns extremt mycket att hämta

Fever Rays nya album handlar om BDSM och sexualitet. En pryd Andres Lokko möter Karin Dreijer i ett samtal om skam, sexlekar, samtycke och varför hon bär mask som artist. – Med maskerna får jag kontakt med sidor av mig själv som jag kanske inte skulle nå annars.
Läs mer om Karin Dreijer.

Kraftsamling mot AI-porren – nu bannlyser Twitter och Pornhub deepfakes

Enligt Pornhub bryter deepfakes mot deras regler om samtycke.
Läs mer om AI-porren, Pornhub och Twitter.
Hovrätt slog fast dom om Girja sameby
Hovrätten ändrar domen och avslår samebyns yrkande om att utan statens samtycke upplåta rätt till jakt och fiske, skriver SVT.
Läs mer om Girja och SVT.
Greta Thurfjell: Uselt sex hör också hemma i #metoo
Samtalet om sex kan inte sluta vid samtycke. Anklagelserna mot Aziz Ansari är ett naturligt steg i #metoo-rörelsen, skriver DN:s Greta Thurfjell.
Läs mer om Aziz Ansari.

Aziz Ansari tillbakavisar anklagelser om övergrepp

Stjärnkomikern Aziz Ansari anklagas för att ha sexuellt trakasserat en mer än tio år yngre kvinna som han var på dejt med. Kvinnan säger att hon inte ville ha sex, men att hon kände sig tvingad på grund av att han tjatade. Hon menar att han utnyttjade henne sexuellt, medan Ansari säger att han uppfattade det som att hon gav samtycke.
Läs mer om Ansari.
De unga känner igen sig i pjäs om mansrollen
Eleverna på Tumba gymnasium ler flera gånger igenkännande under föreställningen om mansrollen, samtycke och sexuella övergrepp som spelas i deras klassrum. – Vi tror att allt blir bättre och så sitter vi fortfarande i ett sunksamhälle, säger en av eleverna i diskussionen efteråt.
Läs mer om Tumba.
Fridolin vill ha undervisning om heder och samtycke
Gustav Fridolin, MP, vill se mer undervisning om heder och samtycke i skolan.Utbildningsministern föreslår att frågorna ska tas upp i Skolverkets riktlinjer för sex- och samlevnadsundervisningen.– Det handlar om att ingen annan ska ha rätt att kontrollera ens sexualitet utifrån vad som kan anses vara en god heder, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter, inför dagens jultal.
Läs mer om Gustav Fridolin.
JUST NU: Kraven efter våldtäkterna
Flera hundra personer samlades vid 17-tiden på tisdagen i Malmö för att demonstrera mot våldtäkter.– Det nya lagförslaget om samtycke är bra men vi måste ha skärpta straff, säger arrangören Camilla Lundgren.
Läs mer om Camilla Lundgren och Malmö.
Stor demonstration mot våldtäkter
Flera hundra personer samlades vid 17-tiden på tisdagen i Malmö för att demonstrera mot våldtäkter.– Det nya lagförslaget om samtycke är bra men vi måste ha skärpta straff, säger arrangören Camilla Lundgren.
Läs mer om Camilla Lundgren och Malmö.
Så här fungerar den nya samtyckeslagen
På söndagen lanserade regeringen sitt förslag om en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke.Här är den nya samtyckeslagen, punkt för punkt:
Unga tjejer ska känna att de har lagen på sin sida
I över två decennier har frågan om en sexualbrottslagstiftning som vilar på samtycke varit föremål för intensiva debatter och utredningar. Regeringens beslut att nu införa en samtyckeslag välkomnas av flera röster som hoppas att den ska ha en normerande effekt och vara ett stöd för kvinnor. Men beslutet möts också av kritik.
Greta Thurfjell: Vem äger egentligen en ung kvinnas sexualitet?
Gråskalan kring sex, och diskussionen om vad samtycke egentligen innebär, synliggörs i en ny The New Yorker-novell.
Google höjer kraven på datasnokande apputvecklare
Appar som hanterar känsliga data måste bli bättre på att upplysa användaren om det - och ge en chans till samtycke.
Lärare ignorerar sextrakasserier i skolan
Inför samtycke i läroplanen och utbilda skolpersonal i hur man agerar kring sexuella trakasserier. Det kravet lade representanter för gymnasieuppropet #räckupphanden fram på ett möte med ansvariga ministrar. – Många vittnar om att lärarna ignorerat vad som hänt, säger Hilda Hedberg från #räckupphanden.
Läs mer om Hilda Hedberg.
Evelyn Schreiber: Guillou har levt ett liv där han inte behövt lyssna på kvinnor
Den brittiska serien Liar träffar kusligt nära hem i Metoo-tider. Framför allt sätter det första avsnittet fingret på samtycke och gränsdragningar och hur luddigt det kan te sig.
Läs mer om Liar och Metoo-tider.
Gränsen för samtycke är inte alltid glasklar
Helena Granström fortsätter debatten om sexualitet och kön i spåren av #metoo-kampanjerna.
Krav på samtycke en risk för rättssäkerheten
Inte ens utredarna tror att samtycke i sexbrottslagen kommer att leda till fler fällande domar. Tanken är istället att från politiskt håll försöka förmedla symboliska budskap – men det kan lösas på ett annat sätt, skriver Elias Berg von Linde, Högerjuristerna.
Läs mer om Högerjuristerna och Linde.
Lisa Magnusson: En rörelse bortom skammen
Kampanjen #metoo får inte stanna vid en ny – dessutom usel – lag om samtycke. Nu måste samtalet vidare.
Samtyckesregler får kritik: Ska inte lagstifta i panik
Förslaget om nya regler om samtycke i sexuallagstiftningen apropå upproret #metoo är inte lösningen på problematiken. Det anser Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund. – Respekten för människor ska präntas in på dagis, det är där man ska sätta in stöten.
Läs mer om Anne Ramberg.
Ministern: Nya myndigheten ska motverka övergrepp
Ett nytt förslag om samtycke i sexuallagstiftningen läggs fram före jul och inom kort utses en generaldirektör till nya Jämställdhetsmyndigheten. Det säger ministern Åsa Regnr (S) till SvD efter de omfattande vittnesmålen om övergrepp i sociala medier.
Folk som har vaniljsex har mycket att lära från BDSM
Först efter 24 år insåg psykologen Jenny Jägerfeld att hennes dåvarande kille faktiskt utsatt henne för ett sexuellt övergrepp. Som behandlande sexolog tror hon på samtal och tydlighet för att bygga samtycke: Folk som ägnar sig åt vaniljsex har mycket att lära av de tydliga reglerna i BDSM-världen.
Läs mer om Jenny Jägerfeld.
Besvikelsen bygger på förväntan att få ligga
Vi behöver förändra hela vår samtyckeskultur. Det anser Organisationen Fatta, som i flera år kämpat för den nya lag kring sexualbrott som kan gälla från juli 2018. Här är projekt- och gruppledarnas egna tankar om samtycke och sex.
Fatta: Rädsla och skam fostrar oss till ja-sägare
Ett ja är en färskvara. Ett nej är ett nej är ett nej. Det är grunden för en ny lag kring sexualbrott som med stor sannolikhet gäller från 1 juli nästa år. Organisationen Fatta, som i flera år kämpat för en samtyckeslag, tycker att vi behöver förändra hela vår kultur. Vi hängde med när gruppledare från hela landet pratade samtycke – och granskade sig själva.
Budgivning på Toshibas chippenhet till domstol
Amerikanska komponenttillverkaren Western Digital går till domstol för att förhindra att Toshiba säljer sin chippverksamhet utan deras samtycke.
Läs mer om Toshiba och Western Digital.
Budgivning på Toshibas chippenhet till domstol
Amerikanska komponenttillverkaren Western Digital går till domstol för att förhindra att Toshiba säljer sin chippverksamhet utan deras samtycke.
Läs mer om Toshiba och Western Digital.