Sankt petersburg

Våg av bombhot skrämmer Ryssland – en miljon har tvingats evakuera

På en månad har tusentals bombhot tvingat minst 950.000 människor att utrymma köpcentrum, skolor och järnvägsstationer över hela Ryssland. Men alla larm har varit falska. – Jag har flera bekanta som har fått evakuera, säger Joakim Virtanen som bor i Sankt Petersburg.

Europas bästa resmål 2017 är nu korat

Portugal är Europas bästa resmål och Genève bästa weekendstaden.Detta enligt juryn bakom Resebranschens Oscarsgala som hölls i Sankt Petersburg i helgen.Grand Htel i Stockholm vann pris som Sveriges bästa hotell.
Läs mer om Sankt Petersburg och Stockholm.
Här är Europas bästa resmål 2017
Portugal är Europas bästa resmål och Genève bästa weekendstaden.Detta enligt juryn bakom Resebranschens Oscarsgala som hölls i Sankt Petersburg i helgen.Grand Htel i Stockholm vann pris som Sveriges bästa hotell.
Läs mer om Sankt Petersburg och Stockholm.
Här tränar svenska nazister krig i Ryssland
I Ryssland har svenska nazister lärt sig att skjuta Kalasjnikov och rustats för strid. På militärutbildningen Partizan i Sankt Petersburg förbereder sig nationalister för ett globalt kaos. SvD/Aftonbladet har träffat ledaren Denis Gariev i Ryssland. Han ska ha utbildat två svenska nazister som senare dömdes för bombdåd i Göteborg.

Putin inspekterar ryska militärens megaövning

Samtidigt som militärövningen Aurora 17 pågår i Sverige spänner Ryssland musklerna med sin övning: Zapad-2017.Bilder visar hur Vladimir Putin inspekterar de militära krafterna i Östersjöstaden Sankt Petersburg.– Putin besöker alltid det här, säger Dimitrij Peskov, Putins pressekreterare, enligt ryska statliga Interfax.Putin valde bort ett FN-möte med Donald Trumps för Zapad, skriver Newsweek.
Stråkkvartetten på Västerlånggatan
Nefanya och hennes ryska medmusiker från Sankt Petersburg i stråkkvartetten som underhöll flanörerna på Västerlånggatan med klassiska favoriter på torsdagseftermiddagen fick förbipasserande många att stanna upp för att lyssna och njuta av musiken och ta en bild av musikerna som belönades med såväl uppskattande applåder som rikligt med bidrag, en erkänsla för underhållningen.
Världens största atomubåt på väg genom Östersjön
Den ryska atomubåten Dimitrij Donskoj, 172 meter lång och utrustad för att bära upp till 200 kärnstridsspetsar, är på väg genom Östersjön. Målet: den ryska flottans årsdagsfirande utanför Sankt Petersburg den 29 juli.
Ryska atomubåten är på väg mot Skåne
Världens största atomubåt – som ägs av Ryssland – är på mot Sverige.Fartyget ska segla utanför Sydsveriges kust in i Östersjön för att ta sig till Sankt Petersburg.– Det är viktigt att de respekterar och följer internationella regler, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Putins atomubåt på väg in mot Västsverige
I veckan väntas världens största atomubåt passera utanför den svenska Västkusten för första gången – och den kan vara kärnvapenbestyckad.Stoltheten i Vladimir Putins ryska flotta är på väg från Kolahalvön till en parad i Sankt Petersburg.– Det sänder en kraftfull signal, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
Confederations Cup – så ska Ryssland visa att de klarar VM
Idag inleds Confederations Cup i fotboll. En upptakt till nästa års VM–slutspel i Ryssland. Premiärmatchen spelas i Sankt Petersburg, på nybyggda Krestovsky Stadium, Ryssland möter Nya Zeeland.
Massgripanden under demonstration i Moskva
MOSKVA. Över hundra demonstranter har gripits i Moskva och minst trehundra i Sankt Petersburg på demonstrationer mot korruptionen. Manifestationerna har pågått över hela Ryssland i dag. Organisatören Aleksej Navalnyj greps utanför sitt hem.
Läs mer om Moskva, Ryssland och Sankt Petersburg.
Ryska jätteubåten i Östersjön – för första gången någonsin
Den ryska ubåtsbjässen Dmitri Donskoj gästar Östersjön – mitt under den Nato-ledda storövningen Baltops.Atomubåten – som är världens största– gör sitt första besök någonsin i Östersjön.Ubåten är på väg till Sankt Petersburg.
Plan tvingas landa på Arlanda
Räddningstjänst och polis har ryckt ut till Arlanda efter ett flygplanslarm.Ett plan från Sankt Petersburg på väg mot London har fått fel på en motor och kommer att tvingas landa den svenska flygplatsen, uppger polisen.
Läs mer om Arlanda, London och Sankt Petersburg.
Ny demonstration mot Putin i Moskva: Vi kan inte bara sitta och vänta
Moskva. Hundratals människor i Moskva lämnade i dag, lördag, in ett brev till president Putin där de uppmanade honom att avgå. I Sankt Petersburg greps ett trettiotal personer som försökte göra samma sak.
Läs mer om Moskva och Putin.
Person gripen för rysk tunnelbanebomb
En person har gripits misstänkt för att ligga bakom bombdådet i tunnelbanan i Sankt Petersburg den 3 april.
Läs mer om Sankt Petersburg.
Nu kan du kryssa till Ryssland utan visum
Fartyget Princess Anastasia har just gått i trafik igen efter tre månaders renovering. Svenskar kan nu kryssa visumfritt till Sankt Petersburg i Ryssland från Stockholm med italiensk touch.
Världens största atomubåt kan passera under Öresundsbron
Ryssland tänker skicka världens största kärnvapenbestyckade ubåt, Dmitry Donskoy, till Sankt Petersburg. Och den kommer ta vägen under Öresundsbron. – Jag är bekymrad när en nästan 40 år gammal atomubåt med två relativt små reaktorer ombord kommer att göra en seglats längs kusten i Norge och in i Östersjön, säger kärnfysikern Nils Böhmer till Barents Observer.
Ryssland sörjer offren
I Sankt Petersburg inleds i dag tre dagars sorg efter tunnelbaneattacken som krävde minst 11 liv. Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Interfax låg en självmordsbombare bakom dådet .
Läs mer om Interfax.
Explosionen lär inte bli den sista
Det finns knappt någon form av terrordåd som Ryssland inte genomlevt de senaste åren. Explosionen i Sankt Petersburg lär dessvärre inte bli den sista. Ryssland är efter flygbombningarna i Syrien en viktig måltavla för IS.
Läs mer om Ryssland, Sankt Petersburg och Syrien.
Detta vet vi om explosionen i S:t Petersburg
En explosion har inträffat i tunnelbanan i ryska Sankt Petersburg. Här samlar SvD de viktigaste uppgifterna kring händelsen.
Läs mer om S.t, Sankt Petersburg och SvD.
Explosioner sker trots skärpt säkerhet i tunnelbanan
Minst 10 personer uppges vara döda efter explosioner på Sankt Petersburg blå tunnelbanelinje. Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att de federala myndigheterna kommer att göra allt för att stödja offren för explosionerna i Sankt Petersburg.
Här är de billigaste weekendstäderna i vår
Kuala Lumpur, Ho Chi Minh City och Manila är de billigaste storstäderna att semestera i. Billigast i Europa är Sofia följt av Sankt Petersburg och Belgrad. Dyrast är Genève. Det visar vårens nya storstadsindex.
Putins innersta krets – så ser den ut
Judo, pengar och Sankt Petersburg – det är tre faktorer som binder samman flera personer i den ryske presidenten Vladimir Putins innersta krets. Där finns också kopplingar till såväl Sverige som Finland. DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurn tecknar Putins vänners porträtt.
Läs mer om Finland, Sankt Petersburg och Sverige.
Jag ville återvända till då Lenin var levande
Inför hundraårsdagen av Lenins återkomst till Sankt Petersburg reste den brittiska historikern Catherine Merridale i revolutionären och diktatorns fotspår. I Lenins resa tecknar hon ett porträtt av en besatt ledare vars minne fortfarande delar Ryssland.
Ryssland hotar utvisa 35 amerikanska diplomater
Moskva. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov meddelade nyss att Kreml hotar att utvisa 31 amerikanska diplomater från Moskva och 4 från Sankt Petersburg. Precis som väntat gav alltså Ryssland igen med exakt samma mynt.