Sankt petersburg

Vårens billigaste weekendstäder – hela listan

Söker du en prisvärd weekendresa i vår?Då är Sankt Petersburg, Sarajevo och Belgrad städerna som ger dig mest för pengarna.Dyrast är besök i Oslo, Genève och Reykjavik.Det visar vårens nya storstadsindex.

Hon infiltrerade trollen: Putins vän involverad

Ryska journalisten Ljudmila Savtjuk undrar varför det tog USA:s särskilde åklagare Robert Mueller så lång tid att väcka åtal. Hon och hennes utredningsgrupp har granskat trollfabriken i Sankt Petersburg sedan 2015. – Vi har under en lång tid visat på kopplingarna mellan statens propaganda och trollfabriken, säger Savtjuk till SvD.
Natalja satt meter från bomben – överlevde
SANKT PETERSBURG. Rakhmat Akilov gladdes åt nyheterna från Sankt Petersburg, fyra dagar innan han genomförde sin egen attack.En uzbekisk självmordsbombare, Akbarzjon Jalilov, sprängde sig i luften på stadens tunnelbana den 3 april i fjol och tog 15 andra med sig i döden.Natalja Kirilova, 64 år, minns Jalilov mycket väl.Men det är ett mirakel att hon kan berätta om honom.Hon satt några meter ifrån honom i tunnelbanevagnen när det small.
Natalja satt meter från bomben – överlevde
SANKT PETERSBURG. Rakhmat Akilov gladdes åt nyheterna från Sankt Petersburg, fyra dagar innan han genomförde sin egen attack.En uzbekisk självmordsbombare, Akbarzjon Jalilov, sprängde sig i luften på stadens tunnelbana den 3 april i fjol och tog 15 andra med sig i döden.Natalja Kirilova, 64 år, minns Jalilov mycket väl.Men det är ett mirakel att hon kan berätta om honom.Hon satt några meter ifrån honom i tunnelbanevagnen när det small.

Akilov påstod sig haft kontakt med terrorist bakom bombdåd i S:t Petersburg

Polisen misstänker att Rakhmat Akilov var i kontakt med terrorister i Ryssland samma dag som de utförde ett terrordåd i Sankt Petersburgs tunnelbana. Fyra dagar senare genomförde Akilov attacken på Drottninggatan.
Så blev Uzbekistan Terrorfabriken AB
Det kändes i fjol som om Uzbekistan förvandlats till Terrorfabriken AB.Gång på gång genomfördes terrordåd av uzbeker, i Stockholm, Istanbul, Sankt Petersburg, New York.Men det finns en paradox.I Uzbekistan äger inga terrordåd rum.Attackerna har i stället utförts av unga uzbeker som flyttat utomlands, blivit besvikna på sina nya liv och radikaliserats, lockade av IS våldsförhärligande, religiösa budskap.Som Rakhmat Akilov, eller New York-terroristen Sajfullo Sajpov.
Putin tackade Trump för tips om planerad terrorattack
Rysslands president Vladimir Putin ringde på söndagen upp USA:s president Donald Trump för att tacka för uppgifter som CIA delat med sig av, om en planerad terrorattack mot Sankt Petersburg.
CIA stoppade terrordåd i Ryssland
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska ha hjälpt ryska säkerhetstjänsten för att avvärja en terrorattack, uppger Kreml i ett uttalande, enligt AFP.Attacken ska ha varit riktad mot en katedral i Sankt Petersburg.
Läs mer om CIA, Kreml, Ryssland och Sankt Petersburg.
Svenska studenterna får lämna Ryssland
Nio svenska och nio norska språkstudenter i Sankt Petersburg har hållits av ryska myndigheter, anklagade för att ha felaktiga visum. Med start i morgon, söndag, ska de få lämna Ryssland, enligt Göteborgs universitet.
Läs mer om Ryssland och Sankt Petersburg.
Svenska studenter kastas ut ur Ryssland efter polisrazzia
18 norska och svenska studenter kastas ut av ryska myndigheter i Sankt Petersburg, skriver den norska tidningen Aftenposten. – Vi står i kontakt med både studenterna, svenska generalkonsulatet och de ryska myndigheterna, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på UD.
Så annorlunda världen hade varit utan Lenins peruk
Tänk om Luther hade dömts för kätteri i Rom, och tänk om Lenin inte hade förklätt sig i Sankt Petersburg. Hade vår värld sett helt annorlunda ut då?
Läs mer om Lenin, Luther, Rom och Sankt Petersburg.
Revolutionen formade folkhemmets Tintin
Sven Jerring råkade vara i Sankt Petersburg när oktoberrevolutionen bröt ut, ett äventyr som blev startskottet för en journalistisk karriär som skulle göra honom till radiomediets klarast lysande stjärna. Hans minnen kom även att prägla bilden i Sverige av bolsjevikernas dramatiska maktövertagande.
Läs mer om Sankt Petersburg, Sverige och Tintin.
Våg av bombhot skrämmer Ryssland – en miljon har tvingats evakuera
På en månad har tusentals bombhot tvingat minst 950.000 människor att utrymma köpcentrum, skolor och järnvägsstationer över hela Ryssland. Men alla larm har varit falska. – Jag har flera bekanta som har fått evakuera, säger Joakim Virtanen som bor i Sankt Petersburg.
Europas bästa resmål 2017 är nu korat
Portugal är Europas bästa resmål och Genève bästa weekendstaden.Detta enligt juryn bakom Resebranschens Oscarsgala som hölls i Sankt Petersburg i helgen.Grand Htel i Stockholm vann pris som Sveriges bästa hotell.
Läs mer om Sankt Petersburg och Stockholm.
Här är Europas bästa resmål 2017
Portugal är Europas bästa resmål och Genève bästa weekendstaden.Detta enligt juryn bakom Resebranschens Oscarsgala som hölls i Sankt Petersburg i helgen.Grand Htel i Stockholm vann pris som Sveriges bästa hotell.
Läs mer om Sankt Petersburg och Stockholm.
Här tränar svenska nazister krig i Ryssland
I Ryssland har svenska nazister lärt sig att skjuta Kalasjnikov och rustats för strid. På militärutbildningen Partizan i Sankt Petersburg förbereder sig nationalister för ett globalt kaos. SvD/Aftonbladet har träffat ledaren Denis Gariev i Ryssland. Han ska ha utbildat två svenska nazister som senare dömdes för bombdåd i Göteborg.
Putin inspekterar ryska militärens megaövning
Samtidigt som militärövningen Aurora 17 pågår i Sverige spänner Ryssland musklerna med sin övning: Zapad-2017.Bilder visar hur Vladimir Putin inspekterar de militära krafterna i Östersjöstaden Sankt Petersburg.– Putin besöker alltid det här, säger Dimitrij Peskov, Putins pressekreterare, enligt ryska statliga Interfax.Putin valde bort ett FN-möte med Donald Trumps för Zapad, skriver Newsweek.
Stråkkvartetten på Västerlånggatan
Nefanya och hennes ryska medmusiker från Sankt Petersburg i stråkkvartetten som underhöll flanörerna på Västerlånggatan med klassiska favoriter på torsdagseftermiddagen fick förbipasserande många att stanna upp för att lyssna och njuta av musiken och ta en bild av musikerna som belönades med såväl uppskattande applåder som rikligt med bidrag, en erkänsla för underhållningen.
Världens största atomubåt på väg genom Östersjön
Den ryska atomubåten Dimitrij Donskoj, 172 meter lång och utrustad för att bära upp till 200 kärnstridsspetsar, är på väg genom Östersjön. Målet: den ryska flottans årsdagsfirande utanför Sankt Petersburg den 29 juli.
Ryska atomubåten är på väg mot Skåne
Världens största atomubåt – som ägs av Ryssland – är på mot Sverige.Fartyget ska segla utanför Sydsveriges kust in i Östersjön för att ta sig till Sankt Petersburg.– Det är viktigt att de respekterar och följer internationella regler, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Putins atomubåt på väg in mot Västsverige
I veckan väntas världens största atomubåt passera utanför den svenska Västkusten för första gången – och den kan vara kärnvapenbestyckad.Stoltheten i Vladimir Putins ryska flotta är på väg från Kolahalvön till en parad i Sankt Petersburg.– Det sänder en kraftfull signal, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
Confederations Cup – så ska Ryssland visa att de klarar VM
Idag inleds Confederations Cup i fotboll. En upptakt till nästa års VM–slutspel i Ryssland. Premiärmatchen spelas i Sankt Petersburg, på nybyggda Krestovsky Stadium, Ryssland möter Nya Zeeland.
Massgripanden under demonstration i Moskva
MOSKVA. Över hundra demonstranter har gripits i Moskva och minst trehundra i Sankt Petersburg på demonstrationer mot korruptionen. Manifestationerna har pågått över hela Ryssland i dag. Organisatören Aleksej Navalnyj greps utanför sitt hem.
Läs mer om Moskva, Ryssland och Sankt Petersburg.
Ryska jätteubåten i Östersjön – för första gången någonsin
Den ryska ubåtsbjässen Dmitri Donskoj gästar Östersjön – mitt under den Nato-ledda storövningen Baltops.Atomubåten – som är världens största– gör sitt första besök någonsin i Östersjön.Ubåten är på väg till Sankt Petersburg.